Mikor kezdjek el vállalkozni?

Feri keresett meg az örökzöld témával, hogy vállalkozzon-e vagy maradjon alkalmazott. Ez utóbbi mellett szól, hogy kényelmes élet, mert kiszámítható, viszont ahogy mondani szokták, a belét is kidolgozza egy marék rizsért havonta.

A vállalkozás mellett szól, hogy építészként beesnek plusz maszek munkák, így napi két óra munkával annyit vagy közel annyit keres, mint a többi nyolc órában a munkahelyén. Vagyis napi 8 órában négyszer annyit is kereshetne vállalkozóként, mint most alkalmazottként.

Azonban Feri attól fél, hogy egyszer újra vége lesz ennek az építkezési őrületnek, ahogy egy csapásra vége lett 2008-ban is, szó szerint egyik napról a másikra. 2008 szeptember tizedike és 2013 között nagyon nem volt jó építésznek (sem) lenni. Úgy gondolja, talán jobb lenne a következő nehéz időszakot egy tőkeerős nagy cég alkalmazottjaként átvészelni.

A nagy kérdés, mit csináljon? Tovább gürizzen aprópénzért a biztonság miatt vagy inkább vágjon bele a saját vállalkozásba? Mikor érdemes kilépni? Mi alapján érdemes dönteni?

Az első és legfontosabb: ne félj. Az emberek egész életükben a félelem miatt nem jutnak sehová, nem mernek kilépni, mert mi lesz, ha nem sikerül? Ezt hívom én a “miért nem” betegségének. Felmerül egy ötlet, egy lehetőség és mielőtt még bármit elkezdene, minden lehetőséget megvizsgál, hogy miért NEM fog sikerülni a vállalkozás. Minden nehézséget gondosan nagyító alá vesz, csak hogy biztos elmenjen tőle a kedve.

Fordítsd meg a gondolkodásod: mi a legrosszabb, ami történhet? Ha semmi nem jön össze, fél-egy év után leforrázva visszamész alkalmazottnak, ugyanazért a marék rizsért, amiért eddig dolgoztál. Na és? Legalább megpróbáltad. Rosszul fizetett alkalmazott még bármikor lehetsz újra.

Az meg csak egy illuzió, hogy egy nagy tőkeerős tervezőirodában (vagy akárhol máshol) nagyobb biztonságban vagy, mint vállalkozóként. Gondolod, hogy nem fogják az építészek (tervezők, sales-esek, akármik) felét lapátra tenni, ha nem lesz elég munka a következő válságban? Dehogynem.

S akkor minden munkádat elveszíted, vállalkozóként pedig mondjuk a munkád háromnegyedét. Emlékszel, hogy vállalkozóként pont négyszer annyit keresne Feri, mint alkalmazottként? Vagyis egy válságban várhatóan annyit keresne, mint most alkalmazottként, negyedannyi munkával.

De mielőtt belevágnál, azért néhány jó tanács:

– A hathavi vésztartalékod mindig legyen meg, mindentől függetlenül. Ez segít azon, hogy akár egy-másfél évig is ráérj várni az áttörésre a vállalkozásban. (Feltételezve, hogy azért valamennyit keresel vele, lásd következő pont.)

– Nem ugrunk hasast az ötödik emeletről a betonra, vagyis nem mondunk fel a munkahelyünkön, csak mert támadt egy korszakalkotó, nagyszerű ötletünk. Kezdd el munka mellett! A példánál maradva vállalj el egy-két maszek munkát tervezőként, programozóként, gyógytornászként, pedagógusként vagy legyen akármi is a szakmád. Ha webáruházból szándékoztál meggazdagodni, akkor bérelj webáruházat havi húszezerért, szerezz be árut kétszázezerért és kezdd el árulni. Ha kertészként szeretnél vállalkozni, vállalj munkát péntek délután és hétvégén első körben.

Ahogy egyre több munkád lesz, elérsz oda, hogy a munkahelyed nem a pénzkereseted forrása lesz, hanem annak a gátja. Nos, akkor kell felmondanod, amikor idáig elértél. Mondjuk a vállalkozásodból már megkeresed a munkabéred 60-80%-át és látszik egy növekvő tendencia. Ilyenkor bármikor ki tudsz lépni már az alkalmazotti létből. S ha nem lesz annyi munkád, mert a másodállásod csak havi 50-100 ezer forintot hoz? Akkor megmarad másodállásnak, annyival is többet keresel.

– Az rossz vállalkozás, amelyik úgy kezdődik, hogy vegyél fel 20 millió forint hitelt. Tudnék mesélni rosszul elsült ilyen vállalkozásokról, de most nem fogok, mert így is túl hosszú lesz a cikk. Olyan vállalkozásba kezdj, amit a saját pénzedből el tudsz kezdeni. Ha viszont mondjunk szoftvert kell venned egymillióért, ami két munkából visszahozza az árát és ebből az első már megvan, csak nincs hozzá eszközöd, akkor ne habozz megtenni, mert ennyit minden vállalkozásnál kell kockáztatni.

– Vállakozáshoz csak akkor veszünk fel hitelt, ha már jól megy, de némi hitellel még jobban menne. Itt sok mindenre kell figyelni (forgótőke nagysága, árukészlet forgási sebessége, cash flow, stb.), de erre most nem térünk ki. A lényeg: kizárólag sikeres vállalkozáshoz veszünk fel hitelt (természetesen felmérve az ezzel járó kockázatokat), nem hitelből próbáljuk sikeressé tenni a rosszul menő vállalkozásunkat.

– A rossz hír, hogy attól, hogy jó szakember vagy, még nem biztos, hogy jó vállalkozó is leszel. A jó hír az viszont, hogy a hiányzó tudást könnyen meg tudod tanulni könyvekből: értékesítés, ügyfélszerzés, marketing és a többi. Amihez pedig nem értesz, keress rá megfelelő segítséget: adótanácsadó, grafikus a weboldalhoz és így tovább.

– A legtöbb kezdő vállalkozó egy dolgot szúr el, de azt nagyon: az ügyfélszerzést. A legtöbben várják a sült galambot, hogy majd aki akar, az megtalál. Nem fog. Neked kell megkeresni őket. Telefonálással, hirdetéssel, akármivel. Ha ezt jól csinálod, a többi már gyerekjáték, hiszen eddig is tervezőmérnök, programozó, gyógytornász vagy tanár voltál, úgyhogy a szakmai része ha elég jó volt alkalmazottként, megfelelő lesz vállalkozóként is.

– A legideálisabb kezdő vállalkozás, amihez nem kell alkalmazott, hanem te vagy a saját magad főnöke és alkalmazottja is egyben, így nem függ más embertől a vállalkozás sikere (vagy éppen kudarca). Mások irányítása, a munka delegálása és számonkérése, az alkalmazottak ösztönzése már egy tagozatos anyag, amit szintén meg lehet (és valószínűleg meg is kell hamarosan) tanulni, de a legjobb, ha a legelső lépésként nem függsz más ember teljesítményétől.

Röviden összefoglalva a lényeget: lépj ki bátran és vágj bele, de józanul kezdd el, ráérsz akkor felégetni mindent magad mögött, amikor már látszik, hogy menni fog a dolog.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

97 hozzászólás

 • Rege
  Jól jönne egy sorozat a “hogyan indítsunk vállalkozást másodállásban” címmel. Hol kell elkezdeni (hivatal, ügyvéd, könyvelő…), mik kellenek, milyen költségekkel kell számolni, milyen engedélyek szükségesek, milyen formát válasszunk stb. Én szívesen olvasnék erről is!
 • Lukács
  Nagyon sok igazság van ebben az írásban. Az alkalmazott ugyanúgy nincs biztonságban – már ha azt keresi – mert ha baj van elküldik. Hisz akinek dolgozik az is egy vállalkozó. Ráadásul nála nagyobb érdekérvényesítő képességgel. Ha a maga ura akkor ha beüt a baj csökken a forgalma, de nem nullára.

  A félelem is teljesen igaz. Hányan kérdezték már hogy csinálhatnák amit én… hát amikor elmondom annyi akadály kerül elő hirtelen :))

 • Danai
  Főállás mellett foglalkozom ékszerekkel, én találtam ki a formájukat, én készítem őket. Divatékszerek, nem nemesfém vagy ötvösmunka. Imádnám, ha ez lenne az, amit főként csinálhatnék, de az még odébb van. Van néhány tervező-készítő, akire nagyon felnézek, és szeretem a munkáikat, inspirálóak, viszont látom, hogy hiába látok gyönyörű fotókat, többezres követőszámot, bejegyzéseket egyedi rendelésekről, azért amikor egyikükkel privátban beszélgettem, rájöttem, hogy persze, mindenki ezt mutatja kifelé, de valójában nagyon is megharcol azért a pártízesért vagy 1-200 ezer forintért, amit keres belőle…
 • Chosep
  Mi a helyzet akkor, ha az ember nem ért semmi különlegeshez és a szakmáját nem tudja vállalkozásban nyomni?

  Jelenleg rengeteg online médiaügynökség jön velem szembe korábbi (nem marketinges) ismerőseim által. Ez most a világmegváltó ötlet?

  A szakmatanulás az OKJ beszántás után nem tudom miben változik, érdemes-e abban gondolkodni irodai főállás mellett…

  Tudom, a programozást kell elsajátítani, de van olyan ember itt a blog olvasói között, aki mindenféle IT végzettség nélkül megtanult programozni és mára ügyfelei vannak? Jöhetnek sikersztorik.

 • A Feri
  2/1

  Sziasztok! Elsősorban nagyon hálás vagyok a cikkért Miklós.

  A félelemről annyit, hogy mindenki hurcolja magával élete végéig a szocializációt, amibe belenőtt. Az én példám egy élete végéig minimálbéren tartott apa, a görény főnököt szidjuk, mert építi magának a spanyol villákat amiket nem érdemel meg, de ha a legjobb barát hív, hogy vállalkozz vele, áhh, azt nem, mert ez legalább biztos.

  Tervezőként is a panelből jött ügyfél az, akit lehetetlen meggyőzni arról, hogyha családi házat tervezünk az ne a panel legyen egy szobával megtoldva, amiben felnőtt. Sokan életük végéig a panelban tartják magukat, mert csak azt tudják elképzelni.

  Hát így vagyunk mi is ‘nem vállalkozók’. Igyekszem meglépni a nagy lépést, megy a tervezés, és persze rengeteg a miért ne, így írtam Miklósnak levelet mintegy segélykiáltásként.

 • A Feri
  2/2

  Egyébként maga a vállalkozás és az ügyfélszerzés megy. Mióta elkezdtem dolgozni szinte végig futottak a saját projektek, ez kb 6-8 év. Keresni sem kellett, mindig csak megtaláltak valahogy a megkeresések. Viszont ha hónapokig nem volt semmi, akkor is megvolt a fix összeg hó végén, nem kellett kétségbeesni.

  Most viszont lakáshitel, gyermek, gyesen lévő feleség aki a korábbi cégéhez már nem tud visszamenni. Sokkal nehezebb így beleugrani a bizonytalanságba. Szerencsére tartalék van, az örökölt pénzügyi kultúrá(latlanság)ból sikerült kitörni, már csak egy kis bátorság kell.

  A cégnél úgy érzem, hogy amit lehetett elértem, tehát vagy ülök a kellemes pocsolyában, vagy teszek valamit magamért.

 • neparázz
  Én úgy tudom, a munkaszerződésben kikötött “tilalom” a vállalkozásod vagy bármi korlátozására csak úgy érvényes, ha ellenszolgáltatás is van hozzá. Pl. ha elmész a cégtől, akkor a cég választhatja, hogy fizet neked X összeget, hogy Y ideig nem vállalkozhatsz ugyanazon a területen, ügyfélkörben, stb.
  Ha nincs ellenszolgáltatás vagy nem arányos, akkor nem érvényes az egész (ellenőrizd le persze jogásszal). Olyan meg rendkívül ritka lehet, hogy egy komolyabb összeget kifizetne egy cég csak azért, hogy te ne vállalkozhass…
  Legrosszabb esetben lesz némi fizetett szabadságod és a szabott idő után folytatod, vagy ha annyira megérné vállalkozni azonnal, akkor te fizeted ki a szintén valszeg a szerződésben rögzített bánatpénzt a cégnek.
  Erős a gyanúm, hogy ha nincsenek konkrét összegek a szerződésben, akkor attól nem igazán kell tartani. De nézz utána.
 • Szabolcs
  neparázz
  2021-03-03 at 01:09

  Amiről beszélsz, az a munkaviszonyod utánra szól, hogy ne vidd el ugyanazt az ügyfelet, és ne használhasd azt a tudást, amit ott szereztél a konkurenciánál, ellenük.
  A munkaszerződésben ki lehet kötni. Ha azt mondod, hogy ezért kérsz 100kft pluszt, és leokézzák, akkor jó, aláírod. Ha nem adják meg, akkor eldöntheted, aláírod-e. Ha nem, akkor nincs miről beszélni. Ha aláírtad, akkor szerződést szegsz, ha mégis munkád mellett üzletelsz. Bár általában az van benne, hogy engedélyt kell rá kérned. Nyílván ahhoz, hogy esténkét fetményeket pingálj hobbiból, és eladd, hozzá fognak járulni, hogy az üzleti partnereknek melózz, ahhoz meg nem. Állami alkalmazott esetén a munkáltató engedélyéhez kötött.

 • Zsófi
  Egy hónapja vagyok főállású vállalkozó,20 évig munka mellett könyveltem.Amikor már minden este fél éjszaka hétvége csak a munkáról szól akkor el kell gondolkodni.Ráadásul még hogy nincs már fizetés azt hittem kevesebb lesz a jövedelmem és hihetetlen de több mint addig volt. Már csak nappal dolgozom és én osztom be a munkámat, nagyon tetszik. Ja, egy hónap alatt már 10 új ügyfél keresett meg és nem is hirdettem csak kisvárosban lakom és terjed a hír. Senki ne féljen a vállalkozástól, főleg munka mellett mit veszíthet?
 • Őrszem Services

  Én foglalkozom vállalkozás indítással kapcsolatos tanácsadással és ügyintézéssel is. Üzleti terv készítésével, teljesítményméréshez szükséges rendszer kialakításával és emellett könyveléssel is.
  Ha valakinek erre lenne szüksége, kereshet az orszemservices@gmail.com e-mail címen.
 • random
  Nekem az a bajom, hogy alapvetően utálom az embereket, Így a nyalás, és bízz meg engem ügyfélszerzés nem nagyon működik. Nem akarok másokkal versenyezni, roppant kínosnak és unalmasnak találom, hogy másoknak könyörögjek/győzködjek, hogy én vagyok a tuti. Főleg egy olyan szektorban, ahol marha nagy a verseny, és mindenki védi a kis felségterületét. Nálam a social skillek miatt bukik el a vállalkozás indítása.
 • Bicajos
  Utazási irodám van. Nagyon élveztem, hogy mindent én csináltam. Az elején. Lassan eljutok oda, hogy delegálnom kellene bizonyos feladatokat. Milyen könyvet ajánlanál, pontosan azokat megtanulni amiről írsz. Tudom 10 millió van a neten meg a booklineon. Miket javasolnátok? Köszi
 • GABOR8
  én informatikus mérnök vagyok végzettségem szerint. Soha egy napot nem dolgoztam a szakmámban és olyan cégeket építettem amiknek a fő tevékenységéhez nem értettem (megújuló energia, epitoipar).
  Szal van példa rá, ráadásul ahogy írtam azért mert jo vagy a szakmádban nem biztos, hogy jó vállalkozó is leszel ugyanabban.
 • xavv
  “roppant kínosnak és unalmasnak találom, hogy másoknak könyörögjek/győzködjek, hogy én vagyok a tuti”

  Ez munkavállalóként is így van, pl. elmész egy állásinterjúra, ott elő kell adnod hogy te fújod a passzátszelet, Einstein hozzád képest egy “elivott agyú” amatőr volt, és természetesen te mindenkinél jobb választás vagy a pozícióra.
  Ha nekiállsz az eddigi eredményeidről kellő szerénységgel beszélni – ahogy emberileg egyébként illendő lenne – akkor eltaposnak azok, akik összeadták hogy mennyi 2+2 és azt úgy adják elő hogy komoly matematikai analíziseket végeztek. Alkalmazottként is fényezned kell magad a későbbiekben, ha emelést, előléptetést, meg ilyesmiket szeretnél. Szóval nem értem az érvelésedet, mert úgy adod elő, mintha munkavállalóként ezekre a kínos önfényezésekre nem lenne szükség.

 • neparázz
  “A munkaszerződésben ki lehet kötni. Ha azt mondod, hogy ezért kérsz 100kft pluszt, és leokézzák, akkor jó, aláírod. Ha nem adják meg, akkor eldöntheted, aláírod-e.”

  Épp azt írtam, hogy szerintem ez nem így van. Persze ha beleírják, hogy a bér azért több 100K-val, mert a versenytilalom benne van, akkor igen. De legtöbbször arról lehet szó, hogy minden ellenszolgáltatás megjelölése nélkül beleírnak 3 mondatot.
  Én úgy tudom, ebben az esetben a bíróság nem a cégnek, hanem neked ad igazat, tehát gyakorlatilag csak akkor korlátozhat a cég, ha konkrét összegekkel konkrét ellenszolgáltatás egyértelműen benne van a szerződésben. Vagy a végkielégítéskor írod alá, hogy azért kaptad a szép summát, mert vállalod, hogy 1 évig nem.
  De ha nincs ilyen, csak ellenszolgáltatás nélkül ott a tilalom, azzal a cég kitörölheti.

  De én már rég voltam alkalmazott :), ha van itt munkajogász, cáfoljon.

 • gracchus
  , amit te irsz a felsovezetokrol, az a kivetel, plane nemzetkozi cegnel – tapasztalatbol mondom. En most lettem 29 eves, es valoszinuleg ugyse hiszi el nekem senki, de csokossag-seggcsokolgatas es egyebek nelkul iden januartol lettem C-szintu vezeto egy nagy nemzetkozi (tech) cegben. Szarra dolgoztam magamat 10 even keresztul (mar egyetem alatt elkezdtem ezen teruleten dolgozni). Mellettem mindenki mas, a direktori szinttol (ami 2017-ben lettem eloszor) kezdve meg plane, szarra dolgozta magat. Soha nem tapasztaltam nepotizmust, az altalad emlitett alkalmatlan felsovezeto-tipussal pedig egyaltalan nem talalkoztam, eggyel se, pedig d- es c-szintu vezeto nalunk van osszesen kb. 20.

  En nem javaslom az altalad vazolt taktikat, miszerint szarsz bele es nagy pofaval majd elorelepsz. Inkabb onkepzessel meg munkaval probald, ha a mostani helyeden nem lehet elorelepni igy se, allj tovabb

 • neparázz
  bocs, úgy látom tényleg másról írtunk – igen, én a felmondás utáni tilalmakra gondoltam, nem a munka melletti maszekolásról – de szerintem ez a téma is érdekes, ez sokszor szerepelhet ilyen tiltó korlátozásként a szerződésben.
 • Kalv
  azért alkalmazottként le lehet élni egy életet boldogan anélkül, hogy az ember bármi olyasmit csinálna amiket írtál, vállalkozóként viszont nem.
  Szerintem fölösleges túl durván győzködni egymást, inkább ideje lenne elfogadni, hogy különbözőek vagyunk különböző képességekkel és igényekkel. Kipróbálni mindenképpen érdemes a vállalkozást munka mellett kicsiben, ahogy a cikkben le van írva. Ha a munkaszerződésben vannak erre vonatkozó kitételek akkor ügyvéddel kell beszélni előtte – vagy odamenni a főnökhöz engedélyt kérni, ha nem ad akkor keresni új helyet ahol szerződés aláírása előtt ezt tisztázni lehet.
  Ha viszont csak a pénz kevés, először meg lehet próbálni jobban fizető munkahelyet találni (ha pl pörög az építőipar akkor Ferinek ez a legjobb alkalom hozzá), nekem ez vált be. Valószínűleg nem keresek annyit mint amennyit vállalkozással lehetne, de sok más előnye van.
 • Változás
  A cikk fő kérdéséhez kapcsolódva: Azonnal kezdd el. Egy katás mellékállás havi 25k plusz ipa,ha könyveltetsz még 10k. Nem szabad kifogást,hanem a megoldást kell keresni!
 • Zabalint

  Munkáltató függő, én példaul soha nem jutottam el odáig, hogy direktbe fényezzem magam egy állásinterjún, és a másik oldalon is láttam, hogy nem egy embert azért nem valasztottak, mert nagyképű volt. Viszont alkalmazottként eleve csak ritkán kell eladnod magad, míg vallalkozóként az a munkad java. Ezért is van, hogy nem feltétlenül a szakmailag a legjobbak a legjobb vallalkozók és fordítva.
 • masol

  “… A legtöbb panasz a kéretlen telefonokat, …. Ez az összes panasz 90%-a…”

  Meg az hogy fölöslegesen túráztatnak: nem mondják meg hol van az ingatlan és csak ott helyben derül ki hogy tragikus amit kínálnak, két perc után hagyom faképnél, de idő, benzin megy rá folyton. Meg még más tapasztalatom is van, negatív. Pozitiv, az nincs.

  De a fő gond, hogy hiába akarom eladni a házamat ingatlanos (és fizetendő jutalék) nélkül, nem tudom, mert a vevő hozza magával az ingatlanost. Neki meg ugye nem drága, mert én fizetem a jutalékot, mint eladó. Szerintem ez a legpofátlanabb dolog mind közül, finoman szólva is rühellem az ingatlanközvetítőket.

  De hogy témába vágót is mondjak, a feleségem épp most kezd magánt, bíróból lesz ügyvéd, és azt sajnos nem lehet párhuzamosan. Ettől függetlenül belevágunk, már megtanultam domain nevet vásárolni, DNS szervert állítani, stb 🙂

 • Csaba
  “De a fő gond, hogy hiába akarom eladni a házamat ingatlanos (és fizetendő jutalék) nélkül, nem tudom, mert a vevő hozza magával az ingatlanost”

  Ezt én nem igazán értem. A vevőnek minek az ingatlanos? Tanácsadásra, levezénylésre ott az ügyvéd.
  Ha pedig odavitte magával, közlöd, hogy nem adtál megbízást senkinek, és jutalékot sem fogsz fizetni. Az ingatlanos 30 másodperc alatt fog felszívódni. Ha mégis marad, akkor az ár, amit kérsz, 10%-kal megugrik hirtelen.
  Nem hiszem, hogy ez annyira általános jelenség, hogy minden vevőjelöltet elveszítenél.

 • Richmond
  A webáruház-bérléshez: fentebb írva van, hogy “bérelj webáruházat havi húszezerért, szerezz be árut kétszázezerért és kezdd el árulni”.
  Szétnéztem a neten és 20-30 ezerből egy évig lehet webáruházat üzemeltetni. Vagy ez annyira gagyi, hogy nem éri meg kezdeni vele? Mit ad egy ilyen webáruház?
  Tényleg nem értek hozzá, ezért kérdezem – nyilván őket is megkérdezhetném, de ha már adott a téma…
 • Hardy
  Micsoda? Van ilyen, hogy meghirdeted a házat X millióért, a vevő meg beállít, hogy hoztam egy ingatlanost, neked semmi dolgod nincs, mint fizetni 1%-ot egy szolgáltatásért, amit ő vett igénybe?

  Az ilyeneknek nem lehet mondani, hogy szerződjon akivel akar, vegye meg az ingatlan, vagy sétáljon el, de nem fog rávenni semmilyen szolgáltatás igénybevételére?

  Pláne a mostani piacon, amikor azért nem olyan nehéz eladni egy ingatlant.

 • V.A.Laki
  : Ez szerintem vicc. Azt el tudom kepzelni, hogy valaki befektetesi vasarlokent “ingatlanost” hasznal (pl. az ingatlanos rendezi be a lakast, keres berloket, stb.). Azt is el tudom kepzelni, hogy van egy ingatlanos baratja valakinek, aki segit lakast nezni, papirokat atnezni, van bejaratott ugyvedje, stb. (Bar halkan megjegyzem, a vevo jo hulye, 99% valoszinuseggel tularazott gagyi csomagot kap).

  De hogy te eladokent nem azt mondod, hogy “oke, adjanak szandeknyilatkoztatot, atnezi az ugyvedem” meg nem azt mondod, hogy “oke, szerzodhetunk, kuldjek at a szerzodestervet, atnezi az ugyvedem”, hanem alairsz egy papirt, hogy neked oke, ha eladjak 5 honap mulva X%-al kevesebbert valaki idegennek. Ez baleksag. Foleg, hogy egy ugyvednek nulla perc olyan szerzodest irni, hogy a vevo fizessen jutalekot a sajat ingatlanosanak a foglalobol es ennyivel legyen tobb a vetelar.

 • naa
  Ezt én sem értettem először, neked semmi közöd hozzá, hogy a vevő kivel állít be, az nem a te ingatlanosod, hanem az övé, a vevő fizet neki, amit akar, te meg ugyanannyiért adod az ingatlant, amennyiért gondolod – abben az égvilágon semmi probléma nincs… Azt hoz, akit akar. Aztán leesett, hogy a vevő aláírta már a sajtfecnit, hogy csak rajta keresztül veheti meg az ingatlanodat.

  Ebben az esetben ez jogilag hogy van? Az ingatlanosnak veled semmilyen szerződése nem volt, erre a semmire aláíratott egy papírt a vevőjelölttel, hogy csak tőle veheti meg az ingatlant. Amit ő el se adhat, hiszen semmi köze hozzád. Ergo az ő vállalása semmis és alaptalan, hiszen nem tudja teljesíteni, így a vevő kötelezettsége is semmis, nem korlátozhatja a vevőt a jogában, hiszen az ő vállalását nem tudja teljesíteni. A vevő és eladó simán megegyeznek, ingatlanos esetleg kap némi borravalót. Nem? 🙂

 • Gergő
  a shopify elég elterjedt, az 29USD havonta: shopify.com/pricing

  viszont amit én inkább csinálnák a helyedben: wordpress hosting, vagyis ezeket már külön woocommerce hostingnak hívják: woocommerce.com/hosting-solutions/#getting-started, ezzel jóval olcsóbban kijössz, shopify-jal szemben egy leheletnyit nehezebb kezelni / elindítani a boltodat, viszont százcsillióképpen testreszabható, és manapság egy basic webshopot összekattintgatni woocommerce-ben az nem egy nagy wasistdas, se tudásban se időben

  a godaddy-s megoldás ( uk.godaddy.com/offers/hosting/managed-wordpress-ecommerce-hosting ) az 3 hónapig 340 forint (tehát ~113 Ft/hó), aztán ha megtetszik, beválik, akkor onnantól 9030 Ft 3 hónapért, azaz ~3010 Ft/hó

 • jurta
  A munkaszerződés-beli tiltásról. Épp ezen okból olvasom most az enyémet, és úgy értelmezem, hogy engedélykérési kötelezettségem vállalkozásra szó szerint (szöveg betűje) nem terjed ki, viszont az indoklás alapján (szöveg szelleme) a mellett is lehetne érvelni, hogy igen. Mit gondoltok?
  “Due to the complexity of the preparation work, teachers are authorised to perform for secondary employment only with the consent of the employer.”
  (Viták eldöntésére a szlovák nyelvű változat használandó, abban is “vedľajší pracovný pomer” = további munkaviszony szerepel, a “complexity” helyén viszont “náročnosť” = igénybevétel.)
 • jurta
  Most kezdek online magántanárként egyéni vállalkozást. Rendkívül megnőtt az online mód népszerűsége a járvány alatt (a diákok vagy szülők is jobban örülnek, ha nem találkoznak személyesen idegennel). Angolul és magyarul is tudom tanítani a tantárgyaimat, viszont csak online, különben nem lenne elég időm, és a piac is túl kicsi lenne. Arról mit gondoltok, hogy a akik most megszerették szolgáltatások online igénybevételét, a járvány elmúltával mennyire fogják újra elvárni a személyeset? Minden megalapozott gondolat érdekelne.
 • Csaba

  Én sem vagyok profi a témában, de ahol egy évig üzemel a webáruház harmincezerért, ott ez meglátszik a szolgáltatáson.
  Ha gondmentes, viszonylag profi webáruházat szeretne valaki, az kábé havonta kerül 30 ezresbe. Ebben teljes támogatás, biztonságos és stabil működés, nagyon klassz alkalmazások vannak.
  Mindenféle beállítás pár kattintással, testreszabható sablonok, vevőkezelés, statisztikák, raktárkészlet folyamatos követése, keresőoptimalizalás, számlázás, értékesítési segítség és egész jó ügyfélszolgálat is hozzátartozik.
  Nagyon egyszerűen összeköthető hazai dropshipping szolgáltatókkal, akiktől automatikusan letöltődik az árukészlet minden frissítése például.
  Sokáig lehetne még sorolni, hogy milyen dolgokat tud egy ilyen. De ennek ára van.
 • Kiszamolo
  Jurta, nálam már nem lesz offline tanácsadás. A szakmai részt sokkal jobban meg tudjuk beszélni online (ott ülök a gép előtt, rá tudok keresni például egy-egy biztosítás vagy befektetési alap termékleírására, át tudok küldeni linket, képernyőmegosztást, stb.), kávézni meg felesleges együtt, nem azért fizetnek, hanem a szaktudásért. Ő is jobban jár, nem kell elmennie egy adott helyre, az irodából vagy otthonról is tud hívni, nem kell megoldani a gyerekfelügyeletet, stb.

  További bónusz, hogy ami eddig két óra volt, az most belefér háromnegyed-másfél órába, mert nem kell kávét rendelni meg nem jópofizunk feleslegesen, ha már egyszer mindketten átutaztuk a fél várost a találkozó kedvéért.

  Szóval szerintem nem feltétlen lesz elvárás. De mondd azt, te nem mész sehová, aki akar offline találkozót, másszon el hozzád és majd a konyhában leültök. Az emberek addig ragaszkodnak az offline oktatáshoz, amíg arról szól, hogy te mész el hozzá. Amikor arról szól, hogy neki kell átutazni a fél várost időpontra, mindjárt nem lesz annyira fontos.

 • hemond
  Az itteni offtoichoz:

  Egyik ismerősöm járt úgy, hogy hírdette a nagymama örökölt lakását, ami mint lakás jó volt, jó helyen, viszont használhatatlan garázsa volt, az ár kb 70 millió volt, de ezen a környéken és árkategóriában már igényelték volna a vevők a jó garázst, így két vevő is ezen csúszott el. (ingatlanosok is kerestek rá vevőt, de nem volt kizárólagos szerződés) Így úgy döntöttek, hogy inkább kiadják a lakást amihez felújítják. kb 4-5 hónap alatt a felújítás elkészült, még nem volt kiadva a lakás, amikor az egyik korábbi ingatlanos telefonált, hogy hozna vevőt. mennyi lenne az ár és hogy meg van e még. Mondták, hogy most már 85 millió (kb 5 millió volt a felújítás).

  Ingatlanos elhozta a vevőt, aki kb 15 perc gondolkodás után fizette a foglalót alkudozás nélkül.

  Szóval itt egy rátermedt ingatlanos hozott valódi vevőt egy nem is hírdetett lakásra.

 • V
  lehet hogy “ratermedt” volt az ingatlanos de szerintem semmi esetre sem ratermett, pusztan annyi tortent hogy a felujitasnak koszonhetoen tetszetosebb lett a lakas. Sokat szamit a prezentalas, keveske latszatfelujitas is tud sokat dobni
 • naa
  “Szóval itt egy rátermedt ingatlanos hozott valódi vevőt egy nem is hírdetett lakásra.”
  Ezzel nincs is semmi gond, welcome. Előtte telefonált is, minden OK.
  A korábbi példában viszont az eladó ingatlanos nélkül hirdeti az ingatlant 100-ért, erre megjelenik egy vevőjelölt és egy ingatlanos, ahol az ingatlanos “hozta” a vevőt, és azt mondja, hogy fizess neki 5 milliót. Ez verte ki a biztosítékot a kollegánál, szerintem jogosan.
  Miért? Mert az ingatlanos ugye azt mondta a vevőnek, hogy az ingatlan 100-ba kerül, és aláíratott vele egy papírt, hogy csak rajta keresztül veheti meg. A vevő lehet, hogy másnap maga megtalálta volna a hirdetésedet, és lehet, hogy meg is vette volna 100-ért, de 105-ért már nem. 95+5-ért meg te nem adod el, nem lesz üzlet. Az ingatlanos kéretlenül meghiúsította az üzletet. De szerintem a vevővel aláíratott sajtcetli nem érhet sokat ilyen esetben bíróságon.
 • hemond
  persze, hogy tetszetős, de abból a szempontból volt rátermet, hogy egy emlékezett rá, hogy hónapokkal korábban volt egy olyan lakás ami lehet hogy jó lenne az ügyfélnek és felhivta az eladót, akivel több hónapja nem beszélt.
 • Rudi
  online marketing kivitelezőként a tavalyi első korlátozáskor több ügyfelemnek csináltam online kurzus felületet vagy értékesítési oldalt a szolgáltatására, így van némi rálátásom a kérdésedre.

  Jellemzően az “online-ra átállás” olyan lépés volt, amit már rég megléphetett volna mindenki, csak eddig nem volt muszáj. Az ellenérvek között volt, hogy “az én szakterületemen ez nem működik”, “online nem jönnének annyian, vagy nem annyiért” és hasonlók.

  Tavaly tavasszal sokaknak muszáj volt belevágni és egytől-egyig mindenki folytatni akarja online IS a tevékenységét. Egyrészt egy csomó új emberhez értek így el, másrészt a régi “offline” ügyfélkör is szépen átállt. Amikor lehetett offline menni, akkor úgy mentek, most meg online tolják.

  Pilates oktató, személyi edző, franciatanár, értékesítési tréner, adótanácsadó, terapeuta stb. vannak az ügyfeleim között. Vágj bele nyugodtan!

 • Rudi

  Még annyi, hogy tök jól skálázhatóvá válik az online-nal a vállalkozásod és lehetőséged nyílik magasabb profittal adni a tudásod.

  Például:
  Pilates óra csoportoson, heti 2x, online: 4900 Ft/hó
  ugyanitt
  Pilates óra személyesen neked, a lakásodon 15.000 Ft/alkalom

  Ha ötletekre van szükséged a saját szakterületeddel kapcsolatban nyugodtan kérdezz, segítek.

 • Rudi

  Én elsősorban WooCommerce webshopokat építek ügyfeleknek, de “szakmai ártalom”, hogy tisztában kell lennem a többi platformmal.

  Ezeket mérlegeld, ha bérelt rendszeren gondolkozol:
  – rövidtávon olcsóbbak, mert nem igényelnek nagyobb befektetés, hanem egy havidíjért cserébe (pár tízezer forint havonta) szinte azonnal használhatóak,
  – a karbantartással sem kell törődnöd, a frissítéseket, biztonsági mentéseket jellemzően az üzemeltető végzi,
  – a dizájnt nem tudod teljesen az arculatodra szabni,
  – az integrációs lehetőségek korlátozottak – jól meg kell nézned, hogy működik-e a platform a fizetési kapuddal, számlázóddal, hírlevél szoftvereddel, stb.,
  – kiszolgáltatott vagy – egy ilyen rendszerről sokkal nehezebb költözni, ha a szolgáltató csődöt mond, vagy elégedetlen vagy vele.

  (folyt köv)

 • Rudi

  Ha saját rendszerben gondolkozol, annak is vannak hátrányai, az előnyök mellett:
  – a kezdeti befektetés magasabb – a piacon sokféle árat találsz, n jellemzően 400-600 ezer forinttól vállalom egy előfizetéses rendszer felépítését,
  – a karbantartást, frissítéseket havi 5 perc alatt, pár kattintással elvégezheted te, magadnak (vagy megbízhatsz vele engem)
  – teljesen egyedi dizájn – a megjelenés 100%-ban az arculatodra, vállalkozásodra épül, minden úgy fog kinézni, hogy az passzoljon a többi online felületedhez,
  – bármit integrálhatsz – ha váltani szeretnél egyik marketing szoftverről a másikra vagy új funkcióra van szükséged egy saját rendszerben ennek nem lehet akadálya,
  – hosszabb távon olcsóbb – 1-3 év alatt minden saját rendszer ára megtérül a bérelt rendszer díjával szemben, így ha hosszabb távra tervezel ezt is érdemes figyelembe venned.

  (folyt. köv)

 • Rudi

  Meg persze ott vannak a teljesen egyedi fejlesztésű webshopok, 1-1.5M Forinttól a csillagos égig. Egy Edigital nem fog WooCommercen futni sem bérelt helyen több okból – de ezekre nekem sincs rálátásom, így erről nem is írnék többet.

  Tehát:
  – kipróbálni vagy szűk budget-vel: bérelt
  – ha a béreltet kinőtted: WooCommerce

 • Rudi

  Igen, a bérelteket könnyű összelegózni, meg kényelmes, meg technikailag stabil – csak általában nem ezen múlik a shop sikere. Sokkal inkább az üzleti stratégián, a marketingen és az értékesítési folyamatokon.
 • májkelnájt
  hogy a f…ba lehet kényelmes valami, ha kidolgozza a belét? :DDD
 • Csaba

  Ebben teljesen igazad van. De fordítva is igaz. Lehet a legjobb terméked a legjobb marketinggel, ha a webshopod motorja vacak, vagy a szerver nem bírja a látogatószámot, vagy mondjuk neked ötször annyi munkád van vele, mint egy rendes megoldással.
 • jurta

  Egyelőre sikerülni látszik nulla-közeli marketing mellett begyűjteni annyi ügyfelet, amennyit most szeretnék. De pár hónappal vagy egy évvel későbbre szívesen elteszem az elérhetőségeidet, vagy a céged nevét, ha megadod.

 • Richmond
  Köszi, ez hasznos volt (és mindenkinek, akií rt a témában)
 • Kornél
  Saját történet: mindig szorgalmasan dolgoztam mellékesben, és beajánlottak egy nagyobb munkára. Akkor alapítottam egy Katás EV-t (6 éve). Stabil mellékest hozott, de sokáig nem volt áttörés. Főállást váltottam tavaly év elején, ami nem jött be – szóval nagyjából tavaly év végén kezdtem jobban bele, és annyira megy, hogy nem kellett tartalékhoz nyúlni. Én IT üzemeltetéssel foglalkozom, és átalánydíjban szeretek megállapodni az ügyfeleimmel, így gyakorlatilag azért fizet, hogy minden rendben legyen. Az elején többet kell belerakni, utána meg az ember élvezi az előnyét az átalánydíjnak. A hátránya, hogy mindenképpen kell majd kolléga, bővülni (sajnos itt muszáj elérhetőnek lenni, nincs 1 hét szabadság, ha akkor áll meg valami egy cégnél, az gáz). Miklós, tudom, hogy inkább könyvelői dolog, de ha írnál róla, hogy mi az a minumum havi költség, amivel kft-t lehet üzemeltetni, jó lenne.Folytköv
 • Kornél
  Bizonyos dolgokat nem jó Katásként csinálni, de a tervem az, hogy az EV megmarad akkor is, ha majd kinövöm a keretet – viszont pár (nagyjából alkatrész továbbszámlázás) más most is jobb lenne kft-ként. Mindenki riogat, hogy 150 000 Ft költség alatt nem lehet megúszni – jó lenne látni erről egy reális számot (havi kb 10 számla, lakás van székhelynek, de nem tudom, hogy lehet-e alkalmazott nélkül intézni, akkor hogy). Ha erről írnál, szerintem sokaknak jó lenne, többször próbáltam rákeresni, de nem találtam értelmeset róla.