Hitelelengedés gyerekszülés esetén

2020-06-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ma került szóba és ha már így van, írok róla, mert valamiért sokan nem tudnak erről a lehetőségről.

A sok gyerekvállalási kedvezmény egyike a lakáscélú hitel elengedése. A második gyerek esetén egymillió, a harmadik gyerek esetén további négymillió forintot átvállal az állam, minden további gyerek esetén újabb egy-egy millió forint lehet az elengedés.

Ennek semmi köze a babaváró hitelhez, a CSOK-hoz és bármi egyébhez, ez egy önálló kedvezmény.

Nem lehet harmadik fél a hitelben (ekkor még a gyerek születése előtt át kell azt dolgozni a hitelt), büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség feltétel. A hitelnek már a gyerek(ek) születése előtt aktívnak kell lennie. A CSOK hitel lakáshitel, de a babaváró az nem, mert az szabad felhasználású. (2017 november 14-e előtt felvett hitel lehet szabad felhasználású jelzálog-hitel is.)

A gyerek születése előtt felvett mindenféle lakáshitel kiváltható ezzel a támogatással. Lakáscélú hitel a lakásvásárlásra adott hitelen túl a bővítésre, korszerűsítésre felvett hitel is, s amelyik bankban elérhető, a lakásfelújításra felvett hitel is.

(Azonban előírás, hogy csak olyan ingatlanra lehet igényelni a visszatérítést, ami legalább 50%-ban az igénylő(k) tulajdonában van. Vagyis a szülői házra nem fogsz tudni hitelt felvenni ilyen célból, ha nincs lakóingatlan a neveden.)

Ha akarod, rakass fel napelemet a házra hitelből, újítsd fel a fürdőszobádat és a konyhát is, cseréld le a fűtési rendszert, építsd be a tetőteret és a többi. Csak arra vigyázz, hogy lakáscélú hitelt vegyél fel és ne szabad felhasználásút. A költségeket se felejtsd el a hitelfelvételnél és a lezárásnál sem, amikor mérlegelsz, mennyire éri meg.

S ha már megvan a hitel és a magzat is elmúlt 12 hetesnél idősebb, mindjárt kérheted is a hitel elengedését, minél hamarabb elengedik, annál kevesebb kamatot fizetsz a maradék tőkére. (A tizenkettedik héttől a magzat már gyereknek számít a további sorsától függetlenül.)

Ez azért is fontos, mert nem automatikusan jár a hitel-elengedés, külön kell igényelni.

További részletek a rendeletben.

Update: Vilmos osztotta meg a tapasztalatait a hitelelengedésről:

Mi éltünk a 4m Ft-os hitel elengedéssel.

De néhány gondolat, amit akár érdemes lehet a posztba is betenni:

- Nekünk az átfutás több mint fél év volt. Októbertől február közepéig vártunk a döntésre. Utána a banknak hónapok kellett mire ő is megkapta, és végül április végén, május elején írták jóvá.

- A bank irtó sokat bénázott és bénázik.

    a. Ugrál a tőketartozás. Levélben és telefonon is megerősítették, hogy jóváírták, de mégis az appban ugrál le és fel a tőketartozás mértéke.

    b. Elszámolták a törlesztőrészletet. Gyanús volt... Kiszámoltam, hogy törlesztés előtt és után mennyi kamatot fizetünk vissza összesen a futamidő végéig, és törlesztés előtt 12m Ft jött ki, törlesztés után 11,5m Ft. Ugyanez a tőketartozás különbség a netes kalkulátorral most induló hitelre kb. 2m Ft kamat különbséget mutat nagyon hasonló feltételekkel.

    c. A bank SEMMI tájékoztatást nem adott, hogy miért ennyi lett a havi törlesztő. Másfél hónapja próbálom kicsikarni belőlük, nem sok sikerrel. Most is várom a visszajelzésüket.

Ja és érdemes biztosra menni, van olyan barátunk, ahol valami miatt visszadobták és indulhat elölről.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram