Hitelelengedés gyerekszülés esetén

Ma került szóba és ha már így van, írok róla, mert valamiért sokan nem tudnak erről a lehetőségről.

A sok gyerekvállalási kedvezmény egyike a lakáscélú hitel elengedése. A második gyerek esetén egymillió, a harmadik gyerek esetén további négymillió forintot átvállal az állam, minden további gyerek esetén újabb egy-egy millió forint lehet az elengedés.

Ennek semmi köze a babaváró hitelhez, a CSOK-hoz és bármi egyébhez, ez egy önálló kedvezmény.

Nem lehet harmadik fél a hitelben (ekkor még a gyerek születése előtt át kell azt dolgozni a hitelt), büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség feltétel. A hitelnek már a gyerek(ek) születése előtt aktívnak kell lennie. A CSOK hitel lakáshitel, de a babaváró az nem, mert az szabad felhasználású. (2017 november 14-e előtt felvett hitel lehet szabad felhasználású jelzálog-hitel is.)

A gyerek születése előtt felvett mindenféle lakáshitel kiváltható ezzel a támogatással. Lakáscélú hitel a lakásvásárlásra adott hitelen túl a bővítésre, korszerűsítésre felvett hitel is, s amelyik bankban elérhető, a lakásfelújításra felvett hitel is.

(Azonban előírás, hogy csak olyan ingatlanra lehet igényelni a visszatérítést, ami legalább 50%-ban az igénylő(k) tulajdonában van. Vagyis a szülői házra nem fogsz tudni hitelt felvenni ilyen célból, ha nincs lakóingatlan a neveden.)

Ha akarod, rakass fel napelemet a házra hitelből, újítsd fel a fürdőszobádat és a konyhát is, cseréld le a fűtési rendszert, építsd be a tetőteret és a többi. Csak arra vigyázz, hogy lakáscélú hitelt vegyél fel és ne szabad felhasználásút. A költségeket se felejtsd el a hitelfelvételnél és a lezárásnál sem, amikor mérlegelsz, mennyire éri meg.

S ha már megvan a hitel és a magzat is elmúlt 12 hetesnél idősebb, mindjárt kérheted is a hitel elengedését, minél hamarabb elengedik, annál kevesebb kamatot fizetsz a maradék tőkére. (A tizenkettedik héttől a magzat már gyereknek számít a további sorsától függetlenül.)

Ez azért is fontos, mert nem automatikusan jár a hitel-elengedés, külön kell igényelni.

További részletek a rendeletben.

Update: Vilmos osztotta meg a tapasztalatait a hitelelengedésről:

Mi éltünk a 4m Ft-os hitel elengedéssel.

De néhány gondolat, amit akár érdemes lehet a posztba is betenni:

– Nekünk az átfutás több mint fél év volt. Októbertől február közepéig vártunk a döntésre. Utána a banknak hónapok kellett mire ő is megkapta, és végül április végén, május elején írták jóvá.

– A bank irtó sokat bénázott és bénázik.

    a. Ugrál a tőketartozás. Levélben és telefonon is megerősítették, hogy jóváírták, de mégis az appban ugrál le és fel a tőketartozás mértéke.

    b. Elszámolták a törlesztőrészletet. Gyanús volt… Kiszámoltam, hogy törlesztés előtt és után mennyi kamatot fizetünk vissza összesen a futamidő végéig, és törlesztés előtt 12m Ft jött ki, törlesztés után 11,5m Ft. Ugyanez a tőketartozás különbség a netes kalkulátorral most induló hitelre kb. 2m Ft kamat különbséget mutat nagyon hasonló feltételekkel.

    c. A bank SEMMI tájékoztatást nem adott, hogy miért ennyi lett a havi törlesztő. Másfél hónapja próbálom kicsikarni belőlük, nem sok sikerrel. Most is várom a visszajelzésüket.

Ja és érdemes biztosra menni, van olyan barátunk, ahol valami miatt visszadobták és indulhat elölről.

Share

134 hozzászólás

 • Belzebub
  Nagyon jó tipp, erre nem is gondoltam
  Az merült fel kérdésként bennem – a rendeletből se értem – hogy az első gyermek (amire nem jár még támogatás) születése is a hitelfelvételt megelőzően kell, hogy megtörténjen?
 • Kiszamolo
  Belzebub, nem.
 • Mate

  Volt lakashitelem, uton lett az első babánk, babavároval kiváltottam a lakáshitelt, tervezünk második babát is.

  Jól értem, ha a második baba 12 hetes kora előtt újabb lakáshitelt veszek fel (akár 1 millonyit) majd a 12 hetes korában benyújtom az igényt, akkor jogosult vagyok az 1 millió elengedésre, mer ő már a második babának lesz?

  Köszi!

 • Leninist
  Beteg dolog ez az egész: explicit adósságból implicit adósság. Kezdhetik építeni nagyüzemben az árvaházakat is a sok stadion mellett!
 • Kiszamolo
  Mate, nem kell 12. hét előtt, de még a szülés előtt élnie kell a hitelnek. A 12. héttől számít a gyerek megszületettnek, akkor is ha mégsem fog.

  Egyébként igen.

 • Gyufa
  2017 okt vettunk fel jelzalog hitelt 2018 aug szuletett meg a 2. gyermekem. Jol ertem h jogosult vagyok 1M tamogatasra?
 • Zoli
  Harmadik fél adóstársként sem lehet benne?
 • Kiszamolo
  Gyufa, 2018-ban ha jól tudom, még csak a harmadik gyerekre járt. 2019 óta jár a másodikra is.

  csalad.hu/tamogatasok/jelzaloghitel-elengedes

 • Kiszamolo
  Zoli, mert hogy lehet még annál jobban benne lenni egy hitelben, mint adóstársként? 🙂

  Amúgy ha valamelyik gyerek szülője a harmadik személy, akkor maradhat. (Elvált szülők szövevényes hálózata esetén.)

 • Szepo
  Miklós, abban az esetben is igenyelhetem a második gyermekemre, ha most volt 1 hónapja lakáshitel kiváltásom? A meglévőt befixaltam.
 • Adamo
  “Hát vegyél fel hitelt még a gyerek születése előtt!” – Miért kell erre buzdítani az embereket, ha amúgy eszük ágában se lenne? Azért mert jár? (nem jár, kérni kell) Olyan sok tartaléka van az államnak és a társadalomnak vagy mi a motiváció?
 • Kiszamolo
  Szepo, attól függ, mire váltották ki: lakáshitelre, vagy szabad felhasználásúra. Ez kiderül a közjegyzői iratból. Amúgy a bankod kapásból megmondja, ha felhívod őket.
 • BalageHKK
  Ez valamiért nagystílűbb dolog, mint diákhitelt felvenni?
 • KMG
  Anno a harmadik gyerkőc születésekor igénybe vettünk 1M-t. Tervben van még egy tesó, hogy ha ő is úton lesz mekkora elengedésre lehetünk még jogosultak?
  4-1=3?
 • Peter

  Az a motivacio, hogy igy legalisan visszakapsz abbol a rengeteg penzbol, amit adokent beszed az allam toled kozvetlenul es kozvetve. Ha elvbol nem fogadod el, attol neked rosszabb lesz, de a tarsadalomnak nem lesz jobb. Nem fog a raszoruloknak tobb jutni, es a koltsegvetesi hiany se lesz kevesebb, mert siman elkoltik masra, ami valoszinuleg kevesbe ertelmes, mint amire te koltened. Lesz belole meg tobb terko, sportcsarnok, allamilag tamogatott nyugat-europai fizetes meg egy profi labdarugonak, plusz egy templom hataron innen es tul, vagy jobb esetben egy kicsivel nagyobb “alkotmanyos koltseg” egy amugy ertelmes beruhazas eseteben. Ami nem lesz belole peldaul, az normalis fizetes a pedagogusoknak, vagy az egeszsegugyi dolgozoknak.

 • Kiszamolo
  KMG, ha jól értem, akkor megkaphatjátok a különbözetet utólag is:

  (2) Ha az igénylő a 2019. június 30-án hatályos 7. § (1) bekezdése szerinti összegű támogatást a Módr. hatálybalépésének napját megelőzően már igénybe vette, a Módr.-rel megállapított 7. § (1) bekezdés b) pontja szerinti támogatási összeg és az igénybe vett támogatási összeg különbözetére jogosult, feltéve, hogy az (1) bekezdés szerinti feltétel fennáll. Az igénylő 2019. június 30-án hatályos 7. § (1) bekezdése szerinti összegű támogatás iránti, a Módr. hatálybalépésének napján folyamatban lévő kérelme esetén a Módr.-rel megállapított 7. § (1) bekezdés b) pontját kell alkalmazni.

  De azért kérdezz rá.

 • Peter

  Igen, diákhitellel azért szórakozni, hogy nyerj a kamatain némi aprópénzt, miközben a hitelre nincs szükséged, az definíció szerint sokkal kisstílűbb dolog, mint elfogadni 4M forint támogatást, ami valószínűleg látható mértékben növeli a családod vagyonát. Persze ha amúgy több száz milliós megtakarításon ülsz, és az egyhavi fizetésedből felszerelteted azt a napelemet is, akkor valóban kicsit ciki lehet csak emiatt hitelt felvenni.

 • yimshagin
  Nem tudom kinek mi a tapasztalata,de én belefutottam, hogy amibe csak lehet, belekot a kormányhivatal. Sima lakáshitelrol volt szo, semmi filnflanc. Azt írták minden szép minden jó, csak az ugy nem jó hogy én 1/1 tulaj vagyok, merthogy mindkettőnknek teljesíteni kell a feltételeket, azaz együttesen min 50% tul hányad kell. Mondom jó, de ha nekem 1/1 van, akkor bárhonnan is nézem, együttesen megvan az 50% tul hányad. Hát nem. Ajándékozas, újra igénylés. Ügyvéd mondta, hogy ezzel az elutasításával még nem találkozott, havi 3-4 esete van elutasitas miatt, szóval nem könnyű velük. Viszont be lehet adni emailben, ami kifejezetten pozitív, kérdezzetek utána nálatok hogy van, Veszprém megyei hivatali tapasztalataimat írtam.
 • Ricsi
  Egyik jóbarátom 2016-ban vett egy használt családiházat a feleségével 4 millió forintos jelzálog hitellel. Sajnos, úgy jött ki a lépés, hogy jóbarátom édesapja be lett véve adóstársnak. Akkor már volt egy gyerkőc, de azóta született még kettő kislányuk. Erre szeretnék igénybe venni a jelzálog hitel elengedést. Sajnos az OTP elég szemét velük. Nehezíti a dolgot, hogy győri közjegyzőhöz kell felmenni (120 km oda vissza), mivel ott kötötték a szerződést, 3 gyerekkel nem könnyű. Viszont írod, hogy ha valamelyik gyermek szülője az adóstárs, akkor is elengedik. A három gyerkőc szüleire gondolsz, vagy a házaspár szüleire?

  Úgy segítenék nekik, mivel én itt lakom helyben Győrben, hogy ne kelljen már ingázniuk annyit, meg szabit kivenni, stb…

 • Lumpenproletár
  Nekem nincs gyerekem, nem is tervezem. Egyértelműen másodrendű állampolgár vagyok, semmi támogatásra nem vagyok jogosult. De az adómat bezzeg két marokkal veszik el, plusz még megállapítja rólam a kormány, hogy igazi magyar sem vagyok. Erre csak azt tudom mondani, hogy egyre jobban ellenszenves ez az ország.
 • Kiszamolo
  A gyerekek szüleire.

  Apu elvált anyutól, volt két gyerek meg egy közös hitel. Anyu újra férjhez ment, jött a harmadik gyerek, de a házon még a régi apuval közösen felvett hitel van.

 • Atom Ant
  Te annyit megspórolsz azzal, hogy nincs gyereked, amennyit sosem kapnál meg támogatásként, szóval nyugodj meg, nincs nagy gond.

  Persze, ha kenyéren és vízen tartjuk a lurkót, jó neki mindenből a turkálós, és soha semmilyen szakkört, extra tanárt, jobb iskolát, óvodát, sportot nem fizetünk neki, akkor talán kijöhet a CSOK nullszaldóra.
  Persze csak ha már 14 éves korától aktívan dolgozik 😉

  Egyébként nagyjából 2018-ban érte el az ingatlanok reálértéke a 2003 és 2008 közötti szintet, szóval azért nem olyan extrémek ezek az árak.

  Én se Magyarországon élek, és itt sincsenek baráti áron az ingatlanok, még a helyi fizukhoz képest sem. Cserébe mindenki irgalmatlanul el van adósodva, itt Angliában pl. átlagosan 180.000 Font lakáshitele van minden családnak. A slepp meg vigyorog az önkormányzati lakásokban, szintén az adófizetők pénzén. És itt több adót fizetnek ám, mint ott!!!

 • Karcsika
  Örökbefogadás nem játszik?
 • Treil
  De jó hogy megirtad. Majd szeretnénk második gyereket is, felirom magamnak a lehetőséget. Aki lemarad az kimarad.
 • tgwh
  Jelzálog hitel váltható ki. Tehát ha kiváltod a lakáshitelt csok-kal, akkor nem veheted igénybe. Szerintem.
 • Janos82
  :

  Utana sikerult? Mi pont ugyanigy jartunk, de ha sikerult, akkor megcsinaljuk.

 • Pmatyi
  Ez kábé a huszonhetedik felvonása a “gyermektelenek adója” című színdarabnak.
  Ha emberről beszélünk, sokkal fontosabb kvalitás, mint a kvantitás.
 • Tiboro
  Az állam elengedi a milliókat. Az állam, tehát én, mi. 🙂 Én az ilyen pénzeket mind oktatásra, képzésre költeném inkább, hogy a magyar ember végre normális munkát végezzen, normális fizetésért, és ne legyen rászorulva a 3 gyerek után járó csoffadt 5 millióra.
 • Tiboro

  Szerintem a legtöbb országban kiemelt adópolitikai cél a gyerekes szülők támogatása. Szerintem ennek érthető az oka. Mi ezzel a problémád? Nekem sincs gyerekem egyébként, mégis elfogadom azt az elvet, hogy támogatni kell a gyerekeket nevelőket. Sok dologgal nem értek egyet, de szerintem alapvetően ez egy jó cél.
 • KisBC
  Sziasztok!Mi igénybe vettük, érdemes elolvasni a 337/2017. kormányrendeletet, nem egy hosszú olvasmány. Ha az azokban írtaknak megfeleltek, nem lesz gond. Felújítandó dolog nem volt, amire szükség lett volna, így mi azt csináltuk, hogy megvettük szüleim lakását, kb. úgy lőttük be az árat, hogy kapjunk az OTP-nél 4.080.000 Ft lakáscélú jelzáloghitelt, a 3.gyerekünk születése előtt kb 3-4 hónappal kezdtük el intézni. Minden rendben volt, 2019 október elején volt a hitelszerződés aláírása, novemberben beadtunk minden papírt, december közepe felé meg utalt a banknak a kincstár.December végén született meg a 3. gyermek. Két hónap alatt lezongoráztuk, direkt kb 20 éves futamidőre vettük fel, hogy minél kisebb legyen a havi törlesztő, amiből talán 2 havit kellett konkrétan törleszteni. Maga a banki költségek, értékbecslés,és minden díj + a kéthavi törlesztő részlet, st.b 430.000 Ft-ba folyt…
 • KisBC
  került. Ebbe még majd belekerül a visszaajándékozás költsége 2x, mivel a feleségem ajanádékozzanekem 1x, én meg a szüleimre. Ezekkel a díjakkal kb. fél milliós mutatvány, simán megérte. Ha bármi nem világos érdemes állásfoglalást kérni a Pénzügyminisztériumból, 1-2 hét alatt válaszolnak rá. Ja és visszatérve a költségekre, már ebben benne volt a feleségem illetékdíja is, amit utólag nézve elrontottunk, mert nem kellett volna 1/2 tulajdoni hányadot kapni, elég lett volna egy minimális 5/100 rész is, így a 180e helyett sokkal kisebb összeget kellett volna befizetni. Viszont ha jól tudom a napokban eltörölték azt, hogy mindkét félnek tulajdonrésszel kell rendelkezni, tehát azért ez nagy könnyebbség. Mindenkinek ajánlom, aki tervez gyereket még, megéri, és senki nem kötött bele semmibe, hiba nélkül átment!
 • krumpli
  egyrészt fiatal, egyelőre gyermektelen házasként értem, amit mondasz, van néha hasonló érzésem.

  Másrészt viszont azt is látni kell, hogy a társadalom szempontjából tényleg az van, hogy a te nyugdíjadat, egészségügyi ellátásodat stb. is a többiek gyerekei fogják fizetni (ahogy most te is fizeted a mostani idősekét), ezért őket támogatják, téged meg nem.

 • KisBC
  Bocsánat megnéztem a költségeket, és az illetéket nem tartalmazta az ár.
  Energetikai tanusítvány 15 000 Ft
  Tulajdoni lap 4 760 Ft
  Ügyvéd 45 000 Ft
  Földhivatal 6 600 Ft
  Közjegyző 1. részlet 41 000 Ft
  Földhivatali bejegyzés jelzálogjog 12 600 Ft
  OTP netbank utalás ktg 464 Ft
  Törlesztő 1. hónap 32 315 Ft
  Törlesztő 1. hónap díj 1 648 Ft
  OTP netbank utalás ktg 1. hónap 114 Ft
  OTP havidíj 154 Ft
  OTP költségei utalásoknak 10 138 Ft
  Törlesztő 2. hónap 32 315 Ft
  Törlesztő 2. hónap díj 1 648 Ft
  OTP havidíj 154 Ft
  Törlesztő 3. hónap 32 315 Ft
  Törlesztő 3. hónap díj 1 648 Ft
  Folyósítási díj 40 800 Ft
  Értékbecslés 37 500 Ft
  Közjegyző díj 2. részlet 41 000 Ft
  Végtörleszés kb. 69 125 Ft
  Földhivatal jelzálogjog törlés 6 600 Ft

  Hozzátenném, hogy az OTP-nél a legalapabb számlacsomag volt, értelemszerűen bankkártya nélkül, és nem volt sem előtte sem utána náluk semmim!

 • Ferenc
  Ha jól értem, akkor ha születik egy gyerek mondjuk most, a szülők két év múlva vesznek fel lakáshitelt és utána születik még két gyerek, akkor a csak két gyerek után tudják felvenni a támogatást?
 • Capri
  Egyébként mit jelent, hogy aktív a hitel? Az aláírt hitelszerződésnek kell meglennie vagy a törlesztést már el kellett kezdeni?
  Az építkezés csúszása miatt a gyermek születése és lakás átvétele nagyon közel esik egymáshoz..

  (Olvastam a törvényt de nem volt egyértelmű nekem)

 • ZZ
  Olyankor mi történik, ha a második gyereknél már lecsúsztam erről a lehetőségről, de a harmadik gyerek előtt felveszek hitelt? Ekkor csak a 4 millióra leszek jogosult, esetleg visszamenőleg 1+4-re, vagy nekem onnan indul a számláló és 1 millát vállal át csak az állam?
 • Donnaukinder
  re: Lumpenproletár

  Én sem akartam soha gyereket, nincs is és okádnom kell attól hogy az én adómból támogatják a gyerekvállalást. Nem a gyerekvállalás ténye miatt, azt önmagában még – kisebb mértékben, de – támogatnám is; hanem mert lényegében a sok gyerek azért kell hogy ne dőljön össze (annyira) a nyugdíjrendszer, miközben első körben épp a Kormány volt az aki a nyugdíjpénztárakban fekvő pénzt lenyúlta hogy szép stadionokat építsen és kistrafírungozza az új magyar nagyvállalkozói kört.

  Mit tud tenni az ember? Azt hogy nem támogatod egyetlen adóforintoddal sem ezt a rendszert! Lehet “optimalizálni” az adót (azzal is kevesebb megy a feneketlen kútba); de akinek ez nem tetszik annak nagyon ajánlom a liberális nyugaton történő munkavégzést.
  Én pl. Ausztriában élek, itt is dolgozom, innen is lesz a nyugdíjam 90%-a; de akár egy hétvégére is haza tudok ugrani barátokhoz, szülőkhöz.

 • Tamás4
  Igen, mert a gyerek a jövőben potenciális adóbefizető, GDP termelő lesz, ezért kvázi jutalmazzák, de legfőképp ösztönzik a szüleit. Illetve minél több születik az elhalálozásokhoz képest, annál kevesebb nyugdíjterhet ró az országra később… Elvileg. Szóval téged nem büntetnek, csak nem jutalmaznak. Nem vagy másodrendű, csak nem vagy kiemelt jelentőségű.
 • Béla
  Gyors ügyintézésre senki ne számítson. 4hónapja igényeltük az 1milliós hitel elengedést és még mindig nem írták jóvá. Állítólag már utolsó körben van, de még mindig nem tudták megmondani, hogy ez 1hét 1 hónap vagy 1év lesz.
 • Lacika
  Sziasztok, elolvastam a vonatkozó kormányrendeletet, ritkán olvasok ilyet, nekem kicsit kacifántos 😀 A kérdésem az, hogy szerintetek jogosult vagyok-e rá, a következő a felállás: 2009-es lakáshitel (szocpol+állami kamattámogatás, szocpol feltételei teljesítve), 2011-ben és 2014-ben születtek a gyerekek. Igazából az én esetem alapján a fél ország jogosult lenne rá. 😀 várom válaszaitokat, köszi előre is! (szocpol miatt lehet, hogy bukta a dolog)
 • VAG
  Akkor azt is magyarázzátok el, hogy az egy gyerek felnevelését miért nem támogatják lófüttyel sem?? Se rendes adókedvezmény, se mindenféle csilli-villi kölcsön, se csudálatos elengedett összegek. Pedig azon is nyer(ne) az állam, ha a sok egy gyereket nevelő nem emigrál.
 • yimshagin
  Igen, sikerült. Első körben a “hivatalos” utat jártuk, amit törvény mond, területileg illetékes kormányhivatalba bementünk stb. másfél+két hónap után jött az említett indokkal az elutasítás…. második körben felhívtam őket, hogy elég-e kb. az új tul. lapot csatolni, merthogy semmi nem változott (na jó, megszületett a babó, de a jogosultságon az nem változtat) de nem, mindent be kellett adni újra, viszont megkérdeztem és lehetett mail-ben. Lekértem én az erkölcsit a ügyfélkapun a hivatal címére postázva, sajnos köztartozásmentest nem igényeltem még meg, ezért azt nem tudtam gyorsítani, de az email-s második kör kb. 1,5-2 hét alatt átfutott (gondolom mivel minden adatunk már bent volt a rendszerben, csak fennálló tartozás + NAV kellett a tul. lapon kívül). Sajnáltam, hogy megszivattak az elsőkörben, viszont másodjára annyival jobbfejek és gyorsabbak voltak.
 • Zoli
  Jelzálog hitelre írják. A CSOK az jelzálog hitel?
 • Lumpenproletár
  Hidd el, élvezném a pénzem, ha nem kellene belőle fizetni sok felesleges embert. Ha lehetne, visszakérném a nyugdíjjárulékot is, amit eddig befizettem,és nem kérnék semmit az államtól nyugdíj címén. Írnék még neked pár sort, de félek, hogy Kiszámoló moderálni kényszerülne. Így megtartom magamnak, hogy mennyire egysíkú ember vagy.
 • Bölájz
  Ikreink születtek (spontán) lakáshitel még csak lesz. Így buktunk 1m-t ezzel a hitelelengedéssel kapcsolatban. Illetve babaváró hitelnél ugyanúgy 3 évre lehet szüneteltetni a törlesztést mint akinek csak egy baba született. Így ha csak nem akarunk három 3 év alatti gyereket akkor törleszthetjük majd még azt is egy darabig. Szóval ikresekre nem gondoltak egyáltalán ezeknél a hiteleknél.
 • Lumpenproletár
  Azt is hozzátenném, hogy pont az ilyen családtámogatási rendszer miatt a gyermektelenek egyre távolabb kerülnek attól, hogy saját tehermentes ingatlant tudjanak vásárolni. Amíg nincs egy stabil és élhető ország, megfelelő szociális ellátással és jó minőségű egészségüggyel, addig ne Petike gyereke kapja már az én befizetésemet.
 • Hyperion

  “megmarad a sok pénzed, amit nem költesz a gyerekeidre. Élvezd, hisz elég önző ember lehetsz.”

  Bocsánat! Az az önző ember, aki nem vállal gyereket?! Ez hogy jött ki? Az az önzőség, aki saját génjeit örökíti, az utódait táplálja (más pénzén is) és ezzel plusz helyet foglal a Földön saját génjeivel. Amit lumpenproletár csinál, az éppen az ellenkezőjéről szól. Az dumáljon, aki esetleg örökbefogadott gyereket nevel, az az önzetlenség, bár ugye a neveléssel itt is egy mémhalmaz átadása történik, tehát valamennyire ez is egyfajta önzőség.

  A hitellakásokhoz, gyerekvállaláshoz: A madarak először fészket építenek, aztán utódokat nemzenek. Ehhez a sorrendhez nem kell 1250 cm3 agytérfogat. Ja, hogy nincs pénz saját otthonra. Egyrészt mindenkinek nem jut, másrészt pont a hitelezés miatt ilyen az egész rendszer. Örökös csapda, amit minden ilyen intézkedés csak táplál és egyre mélyebbre ás.

 • Peter

  “igazi komcsi gondolkodás, “úgyis csak ellopnák”. Ráadásul a problémát sem érted, ha neked nem ugyanaz mint a diákhiteles bohóckodás, de okoskodsz.”

  Már ne haragudj, de mi abban a komcsi gondolkodás, hogy a tapasztalataim alapján tettem egy feltételezést azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak mik a prioritásai? Nem mondtam vélemény arról, hogy jó dolog-e szórni két kézzel az állami támogatást vagy sem. Még csak azt sem állítottam, hogy mindet ellopnák. Azt állítottam, hogy ha szórják, és te nem fogadod el, akkor nem viselkedsz racionálisan.

  Ami pedig a diákhitelt illeti, hogy ha filléres megélhetési gondjaid vannak, akkor használd ki azt is. Ha nincs pénzed ételre, állj sorba érte az ingyenes ételosztáskor. Ha szükséged van a 4 millió forintra, fogadd el. Szerinted ez mind tökéletesen ugyanaz? Aki nem áll sorba az ételosztáskor az a családi adókedvezményt se igényelje elvből?

 • V.A.Laki
  Megjegyzesek:
  1. Onzo okokbol is lehet gyereket vallalni, kulonben nem lenne annyi elb*szott ember. Nem lesz valaki onzetlenebb attol, hogy gyereket nevel.
  2. Ha mondjuk en evi 10 milliot tudok eltenni, es valakit kibelelnek 40 misivel (csok, az osszes csaladi potlek, amit valaha megkap, stb.), az olyan, mintha en negy evnyi eletet ajandekba kapnek a kormanytol. Tegyul fel, hogy ez szamomra meg kb. elfogadhato, de mi van azzal, aki mondjuk szarabb munkat vegez es csak 1 misit tud eltenni? Szerintem ertheto a frusztracioja.
  3. Az a tamogatasok extrem mertekebol is erezheto, hogy nagyon keves embert tamogatnak relative sok penzzel. Ha szuletne eleg gyerek, hirtelen lefelezodnenek a tamogatasok is.
 • Treil
  Mondjuk egy kissé ostoba támogatásnak tartom. Nem értem miért lett ilyen hitelközpontú a családtámogatás. CSOK, babaváró és ez, bankok lobbiznak vagy miért?
  Jelen esetben ha van hiteled megkapod, ha tudatosan kerülöd a hitelt akkor nem. Magyarul vagy az öledbepottyan a lehetőség mint hiteles, vagy becammogsz a legközelebbi bankba hitelért, amit gyorsan ki is törlesztesz vele. Utóbbi esetben kíváncsi vagyok az állam költsége és a zsebedben landolt különbözetre.
  Elsősorban az adókedvezmény híve vagyok, ott is visszacsepegtethetnék ezt a pénzt anélkül hogy a bankok kasszáját gyarapítanánk. Jelenleg 3. gyerek van agyontámogatva, ellenben 1 vagy 2-re jóval kevesebb a kedvezmény. Értelmiségieknél inkább ezt a 2 gyereket kellene támogatni arányosabban hogy motiváltabbak legyenek, lehet hogy hasznosabb lenne mint a pár 3. gyerek akiket már csak “Millára” keresztelnek.