Újabb magyar csúcs

Sorra döntögetjük a csúcsokat ebben az évben.

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint és soha nem gyengült még ilyen gyorsan ilyen sokat. (Februárban még a 355 forintos eurón szörnyülködtünk, ma már annak is örülnénk, ha vissza tudna támolyogni 400 forint alá az árfolyam.)

Nem volt ekkora az infláció már 24 éve. S ez úgy igaz, hogy mesterségesen van szabályozva a rezsi és az üzemanyag ára is, sőt néhány élelmiszeré is. (A rezsicsökkentés csökkentése még nem jelent meg az inflációs adatokban.)

Mennyire háborús ez az infláció?

S most egy újabb rekorddal bővült a repertoár, 18 éve nem volt ilyen magas a forint alapkamata, mint most. Még a 2008-as gazdasági világválság alatt sem volt ilyen magas az alapkamat.

A jegybank 11.75%-ra emelte az alapkamatot ma. (Amit egyébként jól tett, csak önmagában a jegybank kevés a forint összeomlásának visszafordításához.)

Tavaly júniusban még csak 0,6% volt ugyanez az érték.

Ha tavaly júniusban vettél fel jegybanki alapkamat plusz 3 százalékpontos lakáshitelt, 20 millió forintot húsz évre, akkor a havi törltesztőd 117,2 ezer forint volt.

Ma ugyanezért a hitelért 268,5 ezer forintot fizetnél havonta, vagyis jóval többet, mint a dupláját.

(Nincs alapkamathoz kötött hitel, csak BUBOR-hoz, meg BIRS-hez, de azok is, némi késéssel többé-kevésbé lekövetik ezt a változást. Tavaly júniusban a 12 havi BUBOR 1,16% volt, most ugyanez az érték 13,77%, de ebben még nincs benne a kamatemelés, mert csak 0,09 százalékponttal magasabb, mint tegnap volt. A hároméves BIRS 13,32% jelenleg, 2,14% volt tavaly júniusban.)

Szerencsére az emberek egyelőre nem érzik ezt a hatalmas emelkedést, mert a kamatemelést tényétől is meg vannak védve a hitelesek, de egyszer majd szembesülni fognak vele. Vajon mennyien vannak felkészülve arra, hogy akár a duplájára is nőhet a lakáshitelük törlesztője?

Share

144 hozzászólás

 • Standard & Spoor
  Helloka! Ez még mindig az “alibi” kamatemelés? Úgy értem a bankban még mindig nem lehet értelmes kamatra pénzt lekötni?
 • Belavoltam
  Az inwestmentor bloggerek azt javasoljak, szabadulj meg a HUF eszkozoktol, es inkabb valts egy ennel stabiliabb cuccra. Talan meg a zimbabwei penz is kevesbe gaz, mint a forint.
 • András
  Az egyéb ma bejelentett intézkedések (tartalékráta növelés, stb), elérhetik 2-3 hónapos távlatban hogy a jelzáloghitelek kamatai felzárkózzanak a jegybanki kamatszinthez?
  Most ha jól értem, azért tudnak a bankok 8-9%-on hitelt adni, mert sokan ott tartják a pénzüket 0% körüli betéti kamatért is.
 • Cartman
  Érdemes inflációkövető állampapírba rakni a megtakarításokat vagy van valami hasonló alternatívája, ami mondjuk nem ehhez a rabló bandához köthető és legalább közel nullára kijön a reálkamat?

  Szerintetek lehetséges államcsőd vagy még erőteljesebb forintgyengülés?

 • mgpx
  Sajátosan magyar módszer, ahogy magas alapkamattal küzdünk is az infláció ellen, meg nem is. Magasabb betéti kamatok esetén a lakosság hajlamosabb lenne visszafogni a fogyasztását, és inkább megtakarítana, a csökkenő kereslet pedig anti-inflatorikus hatású lenne. De hát a magasabb alapkamatból a lakosság nem sokat lát, mert a betéti kamatokat az állam banki adókkal 0 közelében tartja, így ez a mechanizmus nem jut érvényre.

  Megjegyzendő, a magasabb alapkamat más mechanizmuson keresztül (is) hat: visszafogja a hitelezést, a hitelállomány leépüléséhez vezet, és ez csökkenti a forgalomban levő pénzmennyiséget.

  Még ezzel együtt is, néha úgy tűnik, mintha egymás ellen dolgozna a jobb és a bal kéz. Ki érti ezt.

 • NAR
  Arra lennék kiváncsi, hogy vajon a hitelfelvételi kedv hogy változott az alapkamat növekedésével. Ahogy látom az MNB oldalán, márciusban és szeptemberben van erről(?) kiadványuk, pont nincs aktuális adat most…
 • Főherceg

  A kettőnek semmi köze egymáshoz. A bankok likvidek, nincs szükségük pénz bevonasára (főleg amennyi pénzt a tudatlanok sima folyószámlán parkoltatnak). Az 5000 milliárdos forint elszívás viszont akár mozdíthatja feljebb a betéti kamatokat.
 • Petro
  a bankok hamarabb mondanának csődöt, mint az állam, de ettől nem kell tartani. A prémium papírt majd csak februárban fogja megérni venni, addig a DKJ-k kifizetődőbbek.

  Gránit Banknál a 3 hónapos betétek kamatai 4.55 – 5.05% között vannak. A napokban megjelent egy újabb betét, melynek futamideje 6 hónap és kamata 7%, de a rövid lejáratú DKJ-k még ezeknél is kedvezőbbek.

 • mgpx

  1) Államcsőd valószínűtlen: amíg az állam döntően saját devizájában (forint) van eladósodva, addig a jegybank végső hitelezőként bármikor ki tudja segíteni. De az államadósság összetétele a 2)-es pont miatt idővel megváltozhat

  2) Forintgyengülés: amíg a fizetési mérleg deficites (nemzetgazdasági szinten több EUR-t költünk el, mint amennyi a bevételünk), addig a forint szükségszerűen gyengülni fog. Különösen, ha a kiadási oldal tovább nő, pl dráguló energiahordozók miatt, vagy ha a bevételi oldal tovább apadna, pl. EU transzferek elakadása miatt.

 • Dani21

  Én is ezen filozofalok, ha az idei átlagos infláció jó magas lesz, akkor megerheti majd az inflációkövető állampapír jövőre… Az a baj hogy szörnyen lassan követi le az inflációt. (Asszem, júniusban fordul?…)

  Lehet hogy inkább a Kiszamolo által ajánlott infláció követő EUR etf ek a nyerok.

 • Treil
  2010-ben bruttó átlagbér 200.000Ft, EUR-280Ft. 2022-ben bruttó 500.000Ft – EUR 410. Lehet hogy szimplán korrekció történik, ennyit nem növekedett a gazdaság hogy indokolna 2,5x átlagbért, miközben EUR 1,5x-nél sem tart.
 • Kristóf

  “Helloka! Ez még mindig az “alibi” kamatemelés? Úgy értem a bankban még mindig nem lehet értelmes kamatra pénzt lekötni?”

  Igen, ez még mindig alibi kamatemelés, viszont nem azért amit írsz. A bank majd ad kamatot, ha kell neki a forrás. Úgy látszik most annyira nem kell.

  Az alibi az, hogy a kormányközeli cégek ki vannak tömve szinte ingyen pénzzel bizonyos hitelprogramok címén (Pl a Vodafone is így lesz megvéve), így higítják a te drága pénzedet az ő olcsó (ingyen) pénzükkel. Nem igazán lesz forinterősödés, túl sok van belőle a piacon. Annak ellenére is hogy mi az overnight (egyhetes) betét/hitel ára. Az nem mindenkire vonatkozik egyformán. 🙂

 • Ryuzaki

  Ezt ki tudnád fejteni kérlek?

  Hogyan érinti egy osztrák(/belga) tulajdonú nagybankot, aminek a magyar piac csak egy a sok közül, hogy itt államcsőd van?


  Külföldi bankszámla.
  Drága, szinte semmi kamatot nem kapsz, de legalább a forintnál stabilabb és bizonyos enyves kezek hatósugarán kívül van. Az a nyugalom, amit ez ad, megéri a kamatveszteséget.

 • Norb
  Asszem kb. 2 vagy 3 hete mikor visszament 392 környékére az euró, gondoltam majd váltok másnap… hát akkor elmaradt, most eléggé bánom, most 402-nél úgy érzem itt az idő… ennél jobb alkalom már nem lesz
 • nyman
  Marad még az 5%-os lakásáfa 2024-ig. Lásd: portfolio.hu/ingatlan/20220830/lakasafa-mindenki-megnyugodhat-jon-az-ujabb-haladek-563885

  Ami meg a lakáshitelt és annak az emelkedését illeti, korábban sem vettem fel, illetve a mostani ciklusban sem, pedig ingatlant is vettünk. A CSOK-ot azért megléptük, de én azt se nagyon akartam.

  Éreztem már ezzel kapcsolatban szánalmas pillantásokat, meg a kiröhögéseket, mint régebben. Persze akkor meg én voltam bunkó, amikor semmi együttérzésem sem volt a devizahitelesekkel szemben. Kiváncsi leszek, mi lesz 2-3 év múlva ezen a fronton.

  Euró. A múlt héten is kapacitált egy volt kollégám olyan munkára, ahol Euróban fizetnek. Még nem éri meg. Kb. 500 forintos eurónál billen a mérleg és kezdek gondolkodni. Lehet, lassan el lehet kezdeni…

 • Lost Legacy
  2003-ban vettem fel lakáshitelt az OTP-nél, vége felé járok, már a tőkét fizetem. Jövedelmem igen kis részét képezi a havi törlesztő (cirka 5%) de mivel mindig spórolok, nem örülnék, ha felmenne az összeg. Mikorra várható, hogy eltörlik ezt a kamatstopot? Rám, “régi” hitelesre is fog vonatkozni? szép estét
 • untermensch4
  Nem úgy van hogy az átlagbér a mediánbérrel együtt ad értelmezhető képet?
 • kellene valami nevet is írni
  Szállj el alapkamat, akarom mondani kismadár.
  Félig off: Mi érheti meg jobban, ennyire elszálló infláció mellett? Még van ~5m hitelem fix~8,5%, 5év, amiből idén vissza tudnék törleszteni olyan ~2,5m-t. De ugyanakkor tervben van pár nagyobb kiadás (új gyerekszoba bútorok, klíma,…), nagyságrendileg ~1,5m mai áron. Belerakni a hitelbe és spórolgatni, amíg összejönnek részleteiben a dolgok (egyik sem szükséges “ma”, de kellene idővel), de az infla miatt akár 20%-ot is drágulhat ilyen tempóban ahogyan látom, mire megvenném “majd” vagy megvenni most és a hitelbe kevesebbet rakni? Úgy látom, a hitel most jobb, ha marad, azon kevesebbet vesztenék, mint az inflával.
 • Ungarische betyár
  Az nem úgy van, hogy ha később kapod a magas kamatot pl: 2023 05. hó, a PMÁP-ra, akkor nem buksz, mivel még akkor is a magas kamatot kapod, amikor már az infláció lefelé megy?
 • tumpara
  Cartman: tekintve, hogy idén már most annyit gyengült a forint az euróhoz képest, mint amennyit kifizet majd nekem jövő februárban, azaz fél év múlva az inflációkövető állampapír (régebbi van), nem látom sok értelmét ennek az állampapírosdinak. Ráadásul a PMÁP által lekövetett hivatalos inflációt amúgy is mesterségesen lent fogják tartani, ha nem árstoppal, akkor kivesznek még valami nagyot az inflációs kosárból (asszem már alkohol és dohány sincs benne, túl sokat drágultak…). Egyszerűen túl sok kamatot kell a következő években kifizetni, muszáj elinflálniuk a forintot, akkor meg hajunkra kenhetjük a mesés magyar reálkamatot. Ha jön uniós pénz, esetleg stagnálhat egy kicsit a forintárfolyam, de ezek a jólétben sem erősítették a forintot, most miért tennék. A DKJ amúgy most tényleg jól hoz, de ennyit az euró, dollár vagy a svájci frank is tud, ráadásul azok likvidek.
 • Mit valtsak???
  Kedves Miklos, ekkora mozgasnal nem erne meg venni xy valutat hrivnya,lej,rubel barmit amibol majd vehetnenk eurot vagy dolcsit?

  Kereken egy milliorol lenne szo.Nagyon agyalok ezen de van egy olyan sanda gyanum,hogy a valtok elvisznek minden hasznot,szerinted?

 • Derrick
  Kicsit off, de szerintetek erdemes most eladni ket felujitott, budapesti, rezsicsokentett limitbe beferos ingatlant, osszesen 90 millio ertekben, vagy inkabb adjam ki, nagyjabol 370/hoert?

  Realerteken nem hiszem, hogy le fogjak kovetni az inflaciot, es most talan meg el lehetne oket jol adni, de kozben otletem sincs hova tennem az arat.

  Egyik orokseg, a masikba hazakoltoztunk volna Nemetorszagbol, de inkabb maradunk egyelore.

 • skylaner88
  Akiknek a korábban felvett 3-5 éves kamatperiódusú hitele most fog fordulni, ők már érezni fogják a hatását. Őket nem védi a KamatStop. Lesz meglepetés…

  Amit nem értek. A költségvetésnek honnan a francból lesz arra kerete, hogy ilyen kamatok mellett ki tudja fizetni az állampapírok kamatkiadásait és a már régen veszteséges MNB-be is önteni a pénzt?

 • Mortomi
  A lakáshitelek esetén van 20 és 30 éves fix hitel is 7.5% környékén, egyelőre.
  Persze bő 1 évvel ezelőtt ezek 3.5% körül mentek és további emelkedés várható, hiszen a jegybanki emelések és egyéb tényezők miatt fog feljebb menni a BIRS is.

  Mortomi, azért alacsonyabbak a hosszútávú BIRS-ek, mert úgy gondolják (valószínűleg helyesen), hogy nem lesz 12% az alapkamat húsz éven át, a 7,5% húszéves átlag. De akinek most volt vagy lesz a kamatfordulója és BUBOR-hoz vagy valami más rövidtávú dologhoz volt kötve a hitele, azt ez nem vigasztalja.

 • Bandhi
  Hogy lehetne az inflációt megállítani?
 • Zabalint

  A költségvetésnek egyelőre masszívan negatív reálhozamot kell fizetnie az államkötvények után.
 • Kiszamolo
  Lost, valószínűleg nem, mert csak valami 2011-től vannak ezek a valamihez kötött változó kamatozású hitelek.

  De a legegyszerűbb felhívni az OTP-t, a hitelszerződés száma alapján azonnal megmondják. De ha már a kezedben van, akár te is elolvashatod.

 • feribók
  “Hogy lehetne az inflációt megállítani?”

  Véleményem szerint csak recesszióval (az hogy ki indítja be a láncreakciót, Kína,EU vagy USA egyedül a kérdés)

  Energiahordozók ára emelkedik ami erőteljes inflációt okoz minden szektorban amire a jegybankok kamatemeléssel reagálnak–> hitelezés drágul illetve lassul –> állami és magán beruházások lassulnak .Munkanélküliség felpöröghet. Csökkenő ipari profitok / árbevételek –> lassuló béremelések .Emberek visszafogják a költéseiket –> Szolgáltató szektor megfeleződhet (tőkeerős vállalkozások előnyben). Majd amikor felpörögnek a csődök ,megtakarítások felégnek(sok esetben hitel ) akkor megindulhat az áresés az energiapiacon ami lerántja majd valamelyest az inflációt.

  Viszont politikailag ez ma már egy rizikós forgatókönyv mert hamar bele lehet bukni.Ezért van nálunk minden is stoppolva.
  A hitel meg továbbra is jó drog.

 • Unemployed
  Legyünk reálisak: 10 évig arról írtál,hogy a nulla kamat milyen szinten eltorzítja a gazdasági viszonyokat, kát akkor ennek szerencsére vége.
  A megállíthatatlanul gyengülő forint miatt kellett az égbe emelni a kamatokat, ez pedig a jegybank elmúlt 10 éves hiteltelen politikájának, az EU-s források befagyasztásának, a háború közelségének, illetve az energiakitettségünknek és az energiaárak elszállásának az együttes következménye.
  A fenti sorrend fontos és első helyen van a jegybank utóbbi 9-12 éves politikája, ahol kiderült, hogy a jegybank nem a törvény szerinti célja alapján működött, nem akarta biztosítani az árstabilitást, sőt épp mérsékelt, de viszonylag magas (4-5%-os) inflációt akart mesterségesen kiprovokálni, nem akart a külföldi bankoknak kamatot fizetni, nyerészkedni akart (az állam rovására) a forint gyengítésén és nulla kamatot akart 5% infla mellett. Drága móka volt 🙂 🙂 🙂
 • Sven
  Az egészben az a legdurvább, hogy ez még csak a kezdet, elnézve a 12 havi bubort év végéig simán 14-15% között lesz a jegybanki alapkamat és az üzemanyag ársapka várható eltörlése meg a brutál rezsi is még ezután fogja tovább nyomni az árakat.
 • mgpx

  ” A költségvetésnek honnan a francból lesz arra kerete, hogy ilyen kamatok mellett ki tudja fizetni az állampapírok kamatkiadásait és a már régen veszteséges MNB-be is önteni a pénzt?”

  Ha az árak 20%-kal felmennek, akkor az államnak is ennyivel több bevétele lesz az ÁFÁ-ból (változatlan forgalom mellett). Egy jó kis áremelkedés igazi áldás a költségvetésnek.

  Ehhez képest a kamatkiadások csak fokozatosan emelkednek, a régi, alacsony kamatozású kötvények csak több év alatt futnak ki.

 • zoliahegyrol
  Tegnapi elemzesben hallottam: optimista forgatokonyv szerint 16% infla pesszimista (benzin rezsi off, EU nem allapodik meg) 20 vagy kicsivel felette. Csucsot kb ev vegere eri el, addig eleinte 1 majd fel szazalekos alapkamat emeles 2023Q1ig… – Eddig OK kb az folyik a csapbol is. DE, ami meglepett… “Nem szamitunk az alapkamat csokkentesere 2023 soran…” Lsd tegnapi 3 extra bejelentes a Kincstartol, ami a DKJ % es az alapkamat % kozeledeset fogja jelenteni. Ergo DKJ hozamok 2023vegeig magasan utni fogjak az inflakoveto papirok hozamait… Strategiam: DKJ az elso alapkamatcsokkentesig (vagy amig kell a penz vagy az inflakoveto papir kov evi fordulonapjaig vasarolva), Euro PEMAP mar 8 felett lesz ide jon a diverzifikalt resz. A fiam 23 aprilisban lesz 18, s csak addig tehetek Baba-ba (infla plsz 3%), A baba tenyleg lassan koveti le az inflat dec a ford, pedig Aprban meg DKJzni kellene.
 • Molni82

  Én eladnám mindkettőt. Realizálnám a nyereséget. Az érte kapott 90M pedig betennèm 9.6% DKJ-be.
  A mostani kamat környezetben nem foglalkoznèk lakás kiadással.
 • V.A.Laki
  “A gazdasagi populizmusnak harom fazisa van. Az elso a kezdeti fazis, amit a hazai vallalatok helyzetbe hozasa, a nyaklo nelkuli kormanyzati koltekezes es a hazai valuta gyengitese jellemez. Az elso ketto a realbereket turbozza, az utolso az exportot, a foglalkoztatas csucsra jut, mindenki boldog. A masodik fazis a tulfutottseg, a novekedes plafonba utkozik (kepzetlen lakossag, gyenge technologia, stb.), a tovabbi stimulus elkerulhetetlenne valik, a legkisebb fekezestol befigyel az inflacio es a recesszio reme. A harmadik fazisban minden korabban mukodo technika a visszajara fordul, egy hiperinflacios spiralban megsemmisulnek a megtakaritasok, a realberek a ciklus kezdete elotti szint ala esnek.”

  Csak hogy mindenki tudja, mi var rank a kovetkezo 1-2 evben .. ha enyhe lesz a tel, az EU nem veszti el a haborut, es nem omlik ossze az Euro .. mert ha igen, az uristen kegyelmezzen nekunk.

 • Zoli
  Örülünk Vincent ?
 • Zoli
  19 éve vettél fel hitelt és a törlesztő a jövedelmet 5%-át teszi ki ?? Én a helyedben végtörleszteném a fenébe az egészet és nincs fejfájás.

  (Gondolom ez még valami államilag támogatott hitel lehet az első Orbán kormány után mikor még létezett 2004-ig talán)

 • Nyomd a gazt!
  ha fix a hiteled es van meg hatra 5 ev. A thm 8.5%, a diszkontkincstarjegy meg valahol 9% korul mozog. Akkor nem elotorleszteni kell hanem az elotorlesztesre szant osszeget be kell rakni dkj-be (vagy olyan alacsony kockazatu befektetesbe ami magasabb hozamu mint a thm-ed). Arra kell figyelni hogy utana nem minden masra elkolteni az erre a celra felretett osszeget. Amikor meg mar nagyobb a celtartalekod mint a hatralevo hitel osszege akkor aranyosan elkezdheted leepiteni ezt a celtartalekot vagy epp atcsoportositani.
  Ha nem tudsz banni a penzel es kepes vagy masra kolteni a celtartalekot, akkor az elotorlesztest kell valasztani.
 • mgpx

  “A prémium papírt majd csak februárban fogja megérni venni, addig a DKJ-k kifizetődőbbek.”

  Azt még nem tudjuk, hogy februárban milyen kondíciókkal lehet majd PMÁP-ot venni.
  Kb 13.5%-os kamatbázis mellett már annyira attraktív lesz a nominális kamat, hogy ömleni fog a pénz PMÁP-ba. És hát miért is fejelné meg a kincstár ezt még +1.5% kamatprémiummal, ha enélkül is pörögni fog az értékesítés.

  Így akár még az is lehet, hogy februárig nyersz 0.8%-ot a DKJ-val, utána elvesztesz 5*1.5%-ot egy kedvezőtlenebb kondíciójú PMÁP-pal. Szóval csak óvatosan.

 • Belavoltam
  Ilyen az, amikor egy holdkoros a gazdasagi miniszter, aki aztan atul az mnb-be, es ott folytatja az amokfutasat, mint o1g jobbkeze. Nesze neked “fuggetlen” mnb.
 • zserbóné
  Budapesti ingatlant eladni különösen érdemes most…srácok, ha nincs semmiféle információtok a piaci mozgásokról*, pláne nem a háttérfolyamatokról, akkor ne szakértsünk már ekkorákat.

  *az nem információ, amit az online gazdasági sajtó klikkvadász célokból megír

 • Henrik
  Ha a mo-i kockázatot akarod csökkenteni akkor add el és vegyél rajta vonoviat. Ugyanúgy ingatlanban maradnal, Nézz utána 😉
 • Gábor
  Tavaly vettünk fel végig fix (20 év) lakáshitelt, volt ahol nem is volt ilyen termék (Takarékbank). Több helyen ajánlgatták a 6 hónapos fordulót, én meg boci szemekkel megkérdeztem ügyintéző Mancikát, hogy most, hogy rekord alacsony az alapkamat, innen vajon milyen irányba mozdulhat majd el? Mindig az volt a válasz, hogy de most ez a legolcsóbb, mindenki ezt választja. (Remélem nem, nem szeretnék megint másokat kimenteni.)
 • Zsolt
  ahogy olvasom a DKJ nem mindig vásárolható, aki kapja, marja alapon megy, nem korlátlan. Most hiába Tiborc bank a Gránit, sehol nem adnak ekkora kamatot. A Magnetbank még ad persze, de az annyira körülményes.
  Meg van OBA biztosítás náluk is. Sajnos el kell fogadni, hogy a NER nem lesz kikerülető – bank, Digi, Vodafone, rengeteg szálloda stb, mindent behálóznak…
 • Kérdés
  melyik sorozat a 9.6% DKJ?
 • Molni82

  DKJ230823. 9.68%
  Most került fel nemrég.
 • Jani a hegyről
  “Szerintetek lehetséges államcsőd vagy még erőteljesebb forintgyengülés?”

  Mi az államcsőd? A befektetők nem veszik meg a magyarállampapírokat. Mint már többször leírtam, ha az állam nem fizeti ki a lakossági papírokat, de az intézményi befektetőket igen, az nem államcsőd.

 • érdeklődő
  De a DKJ-re kell kamatadót is fizetni, szóval a 9 az inkább csak 8 nem (kb)?

  Miért kellene?

 • TG
  majd nyomtatnak pénzt mindenre is, okosan, ügyesen, fű alatt, úgy mint eddig de egy kicsit rákapcsolnak a nyomdára, ezért nem kell nekik ojró, csak a következő választásig ne dőjön rájuk minden…
 • testemen a jel
  Az emberek arról beszélgetnek, hogy a megtakarításaikkal mit kezdjenek. Ennek kapcsán csak és kizárólag abban gondolkoznak, hogy a magyar államnak milyen formában adják kölcsön a pénzüket. Semmi más nem létezik a fantáziájukban, csak az államnak való kölcsönadás. És ez nem a Szovjetunió a II. vh. után, hanem Magyarország a XXI. században. Rémisztő ez a trend.
 • DKJ
  “Mentesül a kamatadó megfizetése alól a magánszemély valamennyi Kincstár által forgalmazott lakossági állampapír esetében, amelyet 2019. június 1. napja után bocsátottak ki (kivéve az idő előtt megszüntetett TBSZ esetében).”

  GYIK: allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4973/

  Szoval nincs levonas ezek szerint egz DKJ-re. Vettem is most jol

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.