Mikor nem fizet az életbiztosítás?

2013-08-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Folytatva a tegnapi írást a kockázati életbiztosításokról, gyakran felteszitek a kérdést, hogy milyen esetben nem fizet a biztosító egy életbiztosításra.

Nos, ehhez el kellene olvasni a biztosítási feltételeket, amit általában senki nem tesz meg. Kigyűjtöttem  néhány fontosabb pontot, ezek általában a legtöbb biztosításnál ugyanaz. Ettől függetlenül mindig olvasd el az összes biztosításod feltételeit és ne törődj bele, ha nem értesz valamit. Ilyenkor hívd fel az ügyfélszolgálatot és kérd, hogy magyarázzák meg, ez mit jelent, vagy jól érted-e, ha arra gondolsz, hogy ez ezt jelenti. Sok csalódástól fogod megkímélni magadat.

Először is mi a baleset? A biztosított akarata ellenére fellépő hirtelen fizikai vagy kémiai behatás, ami egészségkárosodással, halállal jár. Tehát nem baleset a betegség miatti egészségkárosodás, kivétel általában a gyerekbénulás, kullancs okozta agyhártya-gyulladás, veszettség és a tetanusz fertőzés.

Kizáró okok baleset és betegség esetén:

- Öngyilkosság, vagy annak kísérlete miatti haláleset, vagy sérülés, függetlenül a biztosított elmeállapotától, vagy alkohol és egyéb befolyásoltságától. Van, ahol két év elteltével fizetnek erre is.

- A biztosított szándékos magatartása okozta a halálesetet, illetve a sérülést, vagy bűncselekmény szándékos elkövetése közben szenvedett egészségkárosodást.

- A biztosított egészségkárosodása kábítószer hatása alatt következett be, vagy a biztosított rendszeres alkoholfogyasztó volt.

- Olyan gépjárművet vezetett, amihez nem volt érvényes jogosítványa vagy nem volt érvényes a jármű forgalmija(!!!), esetleg alkoholos, vagy bódult állapotban vezetett.

- Harci cselekmény, terrorral összefüggő esemény, sztrájk, zendülés, nem engedélyezett egyéb tiltakozás közben sérült vagy halt meg valaki. Az utóbbiaknál több helyen (de nem mindenhol) hozzáteszik, ha annak aktív résztvevője volt, azaz nem éppen a munkából hazajövet rosszkor volt rossz helyen.

- A károsodás, vagy haláleset azért keletkezett, mert a biztosított elmulasztotta az elvárható kárenyhítést, vagy kezelést, illetve csak késve vette igénybe azt. Vagyis ha te fényevéssel akarod gyógyítani a rákot és nem veszed igénybe azokat az orvosi kezeléseket, amik elvárhatóak lennének, akkor nem terheli a biztosítót fizetési kötelezettség.

- Ha a biztosított halálát a biztosítási összegre jogosult okozta.

- Olyan betegséggel összefüggésben halt meg a biztosított, ami a megkötés idején már ismert volt, vagy az azt megelőző 3 évben kezelést kapott miatta.

- Autó, motor, repülő, extrém sporttal összefüggésben sérült vagy halt meg valaki. Sokan nem tudják, de még a TB sem állja a gyógyításod költségeit, ha siklóernyőzés, sportrepülés és hasonlóak közben szenvedsz balesetet. Összeraknak ugyan, de be is nyújtják a végén a számlát, ami garantáltan nem kevés lesz. Ha ilyen sportokat űzöl, mindenképpen kötnöd kell extrém sport biztosítást. Én a Generaliét ismerem, de ha érintett vagy, nézz körül a piacon.

Visszatérve a fő témánkhoz: a legtöbb kockázati életbiztosítás sem fog fizetni. Gyakran megmondják például, hogy a búvárkodás hány méterig kocabúvárkodás és honnan extrém sport. Egyik biztosítónál 10 méter a határ, a másiknál 40 méter.

- A biztosított súlyosan megszegte az előírt munkavédelmi szabályokat. Ezért sem dolgozunk építkezésen védősisak nélkül.

- A biztosított tényeket hallgatott el a biztosító elől, szándékosan valótlant állított, vagy a változást nem jelentette be és a káreset ezzel összefüggésbe hozható. Ha ipari alpinista vagy és azért, hogy olcsóbb legyen a biztosításod, azt nyilatkoztad, hogy adminisztrátori munkaköröd van, egy fillért sem kapsz, ha munkahelyi balesetet szenvedtél. Ha rák miatt halsz meg, akkor fizet a biztosító.

- A káreset bejelentése késett és ezért a biztosító több tényt nem tudott megvizsgálni. Erre nagyon háklisak, amint lehet, jelenteni kell a dolgokat.

Érdemes továbbá azt is elolvasni, melyik szívinfarktus számít annak, illetve mi minősül ráknak és a többi.

Egy szó mint száz, vedd elő a biztosításaid feltételeit és kezd el olvasgatni. Ritka unalmas olvasmány, de sok dologban okosabb leszel és nem akkor fogsz csodálkozni, amikor bekövetkezett a baj.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram