Olvasói kérdések

2013-08-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mit jelent a "könyvelési tételdíj" a bankszámláknál?

Ez főleg olcsóbbnak tűnő csomagnál találod, ahol az alapdíj alacsony, azonban cserébe gyakorlatilag mindenért fizetsz. A könyvelési tételdíj azt jelenti, hogy minden egyes tételért, ami megjelenik a számládon, még külön díjat is fizetsz. Ez lehet vásárlás, utalás, pénzfelvétel, gyakorlatilag bármi.

Egy kisebb forgalom mellett is az ilyen csomagok már nagyon drágák lesznek, ezért csak azoknak ajánlható, akik tényleg semmit nem csinálnak a számlájukon.

Havi 10 ezer forintot tennék el 3-4 éven át, de befektetési alapokba, mert a malacperselynek nagyon alacsony a kamata. Tudsz valamit javasolni?

Ilyen kis összegnél szerintem nem számottevő az esetleg elérhető plusz hozam (főleg ha a sokkal nagyobb kockázatot is figyelembe veszem.) Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: Kicsire nem adunk

Ha mégis befektetési alapok mellett döntenél, az Unicredit és a Raiffeisen is kínál ilyen megtakarításokat. Azokat lenne érdemes megnézned. Esetleg a Magyar Államkincstárnál is vehetsz a pénzedért minden hónapban prémium állampapírt infláció plusz 3%-os, kiszámítható kamatért.

Írtad régebben, hogy 8-10 évre nem kötünk Fundamentát, mert nem éri meg. Azóta azonban nagyon megváltozott a kamatkörnyezet, az elérhető 5-8% kifejezetten vonzónak számít, főleg kamatadó-mentesen. Mi erről a véleményed?

Szerintem elég nagy hiba egy pár hónapja, elsősorban Magyarországtól teljesen független körülmények miatt alacsony kamatkörnyezetet kivetíteni 8-10 évre. A mostani 4% körüli kamatszint történelmi mélypont és sokkal több köze van az amerikai, európai és japán pénznyomtatáshoz és a fejlett világban tapasztalható 0,25-0,5%-os kamatszintekhez, mint Magyarország teljesítményéhez. Amint megindul Nyugaton a kamatszint felfelé, a magyar is azonnal követni fogja. Amíg 0,25% az amerikai állampapíron dollárban elérhető hozam, vonzó lehet a magyar forintos 4% hozam. De ha visszamegy az amerikai állampapír hozama a válság előtti 5,5%-ra, ki fogja megvenni a magyar forintos állampapírokat 4%-ért? De már 2%-os amerikai hozam esetén se lehet eladni majd a bóvliba sorolt, forintos (devizakockázat egy külföldi befektetőnek) magyar állampapírokat a jelenlegi hozamok mellett. Ha pedig emelkedik az állampapír hozama, azt követi a többi betéti kamat is.

Akkor még nem beszéltünk arról sem, hogy vajon fel tudod-e majd értelmesen használni az összegyűjtött összeget lakáscélra?

Egyébként miért ne lehetne 2×4 évre kötni azt az LTP-t? Azzal biztos jobban jársz.

(Félreértés elkerülése végett: előfordulhat, hogy marad valameddig, vagy sokáig az alacsony kamatkörnyezet, de ez mint a kutya vacsorája. Ez alapján ne hozz 10 éves távlatban döntést.)

Kérdéscsokor a Freevoipdeal-lal kapcsolatban. Eredeti cikk itt.

1. A hozzászólásokat olvasva láttuk, hogy valaki írta, hogy le van korlátozva az ingyenes vezetékes hívás talán 200 percre vagy 300 percre hetente. Ez valóban így van, s ha igen, akkor hány perc korlátozás él hetente?
Ha túl lépi valaki ezt az időkeretet, akkor utána már nem hívhat több vezetékes számot, vagy hívhat, de fizetnie kell érte, s ha igen, milyen percdíjat?

Túllépés esetén a normál díjat kell fizetni, amit a http://www.freevoipdeal.com/rates oldal "Out of minutes" fülön találnak. Ez szintén 3 forint egyébként.

2. Van-e lehetőség arra, hogy akik regisztráltak, azok pénzfeltöltés nélkül ingyen hívják egymást? (hasonlóan mint a skypon, felhasználónév alapján) S ha igen, akkor hogyan lehetséges ez? Mit és hogy kell beállítani? (sajnos nem találtunk sehol ilyen beállítási/hívási lehetőséget)

Igen, lehet, ilyenkor a bejelentkezési nevet kell megadni a telefonszám helyett, telefonon a Contactnál a "VOIP Users"-t kell választani, számítógépes kliensnél a telefonszám helyére kell begépelni a nevet.

3. Egy wifiről, egy IP címről többen is regisztrálhatnak-e? (pc, telefonok, tablet, stb) Pl. családtagok, s ha igen, ez von-e maga után valamilyen korlátozást?

Semmi korlátról nem tudok

4. Egy wifi jelre csatlakozva egy időben többen is bejelentkezhetnek a saját regisztrációjukkal, s bonyolíthatnak hívásokat?

Szerintem igen, de ki kell próbálni.

5. Egy regisztrációról egy időben több hívást lehet-e kezdeményezni? (pl. az otthoni gépről is hívunk rajta, s ezzel egy időben mobilról is hívást indítana egy családtag, de ugyanazzal felhasználónévvel)
Ha igen, akkor hogyan lehet ezt megvalósítani? Mit kell beállítani? (próbáltunk már mobilról is bejelentkezni wifin, de akkor ledobott a pc-ről)

Egyszerre nem lehet, csak felváltva. Annak nincs akadálya, hogy akár percenként váltakozzon, de ha valahol máshol belépnek, akkor az előző hely le fog dobni. Ha aztán ott újra belépnek, akkor az vágja ki a másik helyet.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram