Zárd le a múlt évet és tervezd meg a következőt

Ha nem szembesítjük magunkat az elkövetett hibákkal, az elszalasztott lehetőségekkel és a rossz döntések következményeivel, akkor arra kárhoztatjuk magunkat, hogy újra elkövessük azokat.

Ha nem örülünk az elért eredményeknek, nem vagyunk hálásak az átvett áldásoknak, nem szembesülünk azzal, hogy milyen sokat teljesítettünk az elmúlt évben, megfosztjuk magunkat az örömtől és a siker érzésétől.

Ha nem tervezzük meg a következő évet, akkor megint csak ad hoc jelleggel fogjuk megélni a napjainkat, ami a sikertelenség és az elszalasztott lehetőségek legbiztosabb receptje. “Aki maga sem tudja, merre akar hajózni, annak egyetlen szél sem lesz soha kedvező.” (Seneca)

Ezért az év eleje remek alkalom, hogy átnézzük a tavalyi évünket és előre megtervezzük az előttünk állót.

Ehhez találtam egy remek kis munkafüzetet, ami sokat segíthet ebben. Ha szeretnéd kiegészíteni, átírni, bővíteni, azt is nyugodtan megteheted.

Itt tudjátok kinyomtatni a füzetet.

Share

29 hozzászólás

 • Garbo
  Vélemény? Van 🙂 Miklós, ez nekem tetszik. Nagyon jó ötlet volt, szerintem elszórakozom vele egyik este. Épp a napokban álltam neki összegezni az elmúlt évünket, persze, csak sebtiben, fejben, aztán rá is jöttem rögtön, hogy nem lesz ez elég, túl sok minden történt.

  Egyébként most olvastam, hogy az egyén boldogsága 50%-ban genetikusan meghatározott és otthonról hozott, 10%-a a körülmények által determinált (magánélet, anyagi helyzet, munkakörülmények stb.) és 40% a saját hozzáállásunkon múlik. Ami rengeteg. Ok, ez nem szigorúan pénzügyi dolog, de elég sok mindennek az alapja, pl. ennek a füzetnek is.

 • attila.molnar
  osztom a fenti véleményt. Az első kommentet is:-)
 • tgwh
  Mostanában nagyon rámennek az emberek az ilyen öntréningezős gyakorlatokra.
  Valahogy a munkahelyre kéne átültetni az ilyen gyakorlatokat. Pl. a Google-nél rájöttek arra, hogy ha az ember 26 percet alszik, sokkal nagyobb teljesítményre képes, létre is hozták az alvószobákat 😀
  A tv-ben csíptem el egy műsort, ott azt mondták, hogy a sikernek igen furcsa kulcsmozdulatai vannak.
  A legtöbb sikeres ember megbukott pályája elején, akár többször is. A bukás jót tesz. Nem szabad semmit sem elkapkodni, tehát ha nem csinálsz semmit, sikeres leszel, csak ki kell várni a megfelelő pillanatot. Ki a sikeresebb, aki egész nap robotol, vagy aki nem? Persze hogy az, aki nem robotol, hanem helyette saját magával – önképzés – foglalkozik.

  A japánok persze megint meghülyültek, most az a divat náluk, hogy pelenkát hordanak, hogy ne wc-zéssel teljen el az értékse munkaidő…

 • almastaska

  Ok, ez nem szigorúan pénzügyi dolog, de elég sok mindennek az alapja

  Igazából de. Mert amilyen a hozzáállásod az nagyjából determinálja azt is, hogy milyen munkát milyen szinten tudsz elvégezni -> mennyi pénzt keresel.

 • Zabalint

  “Pl. a Google-nél rájöttek arra, hogy ha az ember 26 percet alszik, sokkal nagyobb teljesítményre képes, létre is hozták az alvószobákat :D”

  Én meg jól ismerem magamat, és nagyon jól tudom, hogy csak 26 percre nappal eleve nem tudok elaludni, ha sikerül, akkor meg utána jóval fáradtabb leszek, mint előtte. Ezért mikor először meghallottam ezt, egyből arra gondoltam, hogy megint egy “általános igazságot” akarnak ráhúzni az emberekre, holott ennél sokkal többfélék vagyunk.

 • okoska
  Ez az összegzés/tervezés nagyon jó ötlet. És egy kis pszichológia: a kimondott, megfogalmazott gondolatoknak teremtő erejük van. Az “agykontrollos” módszerek is úgy működnek, hogy vizualizáljuk a gondolatokat, célokat kell megfogalmazni, pozitív üzeneteket alkotni. És működik!
 • Féltégla
  Én váltott műszakban vagyok. 10 perc alvás a szünetben életmentő tud lenni.
 • jurta
  Na, milyen jó, hogy magyarul is terjednek már az ilyesmik (és tényleg elég általánosak a megfogalmazások ahhoz, hogy mindenki életéhez illeszteni lehessen).

  Csak hogy kötözködhessek, néhány ilyen év után meg el kell tudni engedni az ilyen füzetet, és rájönni, hogy
  – nem kell mindig pont egyforma időtartamokra tervezni (csak 1 érv: egy év soknak tűnik, mégis van, ami nem fejezhető be a végéig),
  – kötetlenül is lehet önreflektív naplót írni, sőt, ha már megszoktad, akkor úgy a legjobb.
  🙂

 • Gábor
  Én csak képzeletben töltöttem ki a papírt, mondván úgyis elveszne más papírok közt, de így is meglepő következtetésekre jutottam, köszi érte 🙂
  A megnyugtató az volt, hogy a következtetések és gondolatok többsége havi rendszerességgel vissza-visszaköszön, komolyabb döntést (akár befektetés akár bármi más) pedig ennél hirtelenebb módon ugyebár nem hozunk.

  Késve bár de BUÉK, és csatlakozom a blog hasznosságát emlegetők népes nyájához 🙂

 • Petya
  Kiszámoló, te még egyszer híres leszel. Pár év és a tv-ben fogsz szerepelni, az tuti. Nagyon jók az írásaid, és bár ez egy pénzügyi oldal, szinte mindig szélesebb megközelítésből is tárgyalod a különböző témákat, mint pl ebben a munkafüzetben: megbocsátás, külső elvárások elengedése stb…
  Gratula az oldalhoz!
 • Hékás, elloptad a témát, én is olvasok Tanárblogot és mi is ki akartuk írni a Bezzegre….
 • Varázspálca
  Kicsit off, bocsi
  Az offtopichoz miért nem lehet hozzászólni? Úgy elmeséltem volna, hogy biztosan mind csórók, mert én már jártam úgy, hogy kilopták a lámpámból az elemet annyi idő alatt, amíg beszaladtam a boltba joghurtért… Azóta van nálam egy teljes lámpakészlet meg egy teljes elemkészlet ilyen esetekre. És tényleg varjújelmezben járnak a kivilágítatlan bicikliúton. De ezek szerint valahogy rávettek téged a bringázásra, ha még most is.
 • Kiszamolo
  Pár év? Van olyan hét, hogy négy tévéadón is voltam 5 nap alatt. 🙂
 • Kiszamolo
  Én kérek elnézést. 🙂

  Bár megjegyzem, azért biztos van olyan az olvasóitok között, aki nem olvas engem (Úgy tippre 97%), tehát szerintem azért még nem vagytok elkésve.

 • ^LutheR^
  Nagyon illetlen dolog fájlokat linkelni.
  Inkább 2014.lathatatlanegyetem.hu/
 • Kiszamolo
  Sajnos az indexen annyi a beteg troll, akinek mindenképpen hozzá kell szólnia, ha egy cikk címlapos, hogy kénytelen voltam letiltani a hozzászólást, nekem nincs erőm annyi iq negatívval társalogni.
 • Kiszamolo
  Be akartam linkelni az oldalukat, de az csak átdobott egy facebook oldalra, ahol senki nem találta volna meg a fájlt. Ezért maradt a pdf, abban is benne van minden adatuk.

  Ezzel a 2014 előtaggal már lehet hogy működik, azt nem próbáltam.

 • Kiszamolo
  lehet kommentelni az offtopikon. (Egyelőre… 🙂 )
 • schmidt
  Költségvetés kezelő programokról/telefonos applikációkról nem lesz szó az oldalon? Az is hasznos lenne így év elején szerintem.
 • jurta

  Kiszámolós blogbejegyzések, amiknek a hozzászólásaiban sokféle szoftverajánlást találsz:

  * kiszamolo.hu/az-elso-ora-az-akademian/ (2012. április)

  * kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/ (2013. január)

  Nem kiszámolós blogbejegyzés, aminek szintén:

  szegenygazdagok.blog.hu/2008/10/15/penzugyeink_nyomon_kovetese (ez sokkal régebbi, 2008. őszi)

 • Tomi
  Koszi ezt a pdf-et, nagyon jo! (Munkatarsaimmal is megosztanam… Csak lusta vagyok leforditani nekik! :S Pedig jo lenne, ha nem lennek az!)
  Jovo hetvegen ki is toltom. Remelem talalok sokmindent, aminek orulhetek!

  schmidt
  A minap volt szo az YNAB-rol.
  Ezen a vonalon elindulva kerestem ra a Google-on a “Personal Finance App” kifejezesre. Sokmindent dob, ott kezdek majd keresgelni, ha lesz egy kis idom.

 • Tomi
  Tetszik ez a Seneca idezet.
  Bevallom, azon gondolkodom, meg tudom-e forditani oly modon, hogy barmilyen szel jo legyen. Marmint… talan megprobalok az iden arra menni, amerre a szel fuj, had vigyen, es orulok, hogy vilagot latok… nem jo otlet?
 • Carrie
  @Tomi: van angolul is: 2014-english.lathatatlanegyetem.hu/files/2014_year_planning_workbook.pdf
 • GabenHUN
  OFF
  Szia Kiszámoló! Írtam egy hsz-t a bitcoinhoz, (//kiszamolo.hu/mi-a-velemenyem-a-bitcoinrol/) nem került ki és a moderációra várakozásból is eltűnt.
  Nem releváns? Vagy technikai hiba?
 • Kiszamolo
  Vagy csak türelmetlen voltál. 🙂
 • GabenHUN

  Bocs, csak eltűnt a moderációra várakozásból, ezért gondoltam… 8)
 • cabala
  Én általában a Parlament TV-t nézem, ott szokott a Miklós sűrűn előfordulni 🙂
 • gcs

  Néhány héttel ezelőtt szerepelt a Gazdálkodj okosan!-ban (TV2) is.
  Általában nézem, de azt az adást meg is tartottam, elég jó összefoglaló volt a pénzügyekkel, és a magyar pénzügyi hozzáállással kapcsolatban. Persze aránylag kevés új információval annak aki olvassa a blogot, vagy volt az akadémián.:) De később még jó lehet.
 • Wiktor
  A cikkben szereplő link már nem jó. Ez működik: yearcompass.com/