Kun-Mediátor: egy újabb csalás bukott be

2015-04-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Friss hír, hogy egy újabb csaló, a Kun-Mediátor bukott le és (nem meglepő módon) nem tud elszámolni a rábízott pénzzel.

Ezzel a céggel már közel két éve találkoztam, csak a tanácsadást kérő megkért, hogy maradjon köztünk a dolog, mert titoktartási szerződést kellett aláírnia, amikor befektetett.

Mivel most már kiderült az, amit akkor mondtam neki (hogy csalás), talán már nem köti a titoktartás. Ezért írok róla, hogy a következő ilyennek te már ne legyél áldozata.

(Ha tudomásodra jut bármilyen hasonló csalásgyanús, vagy csak gyanúsan vonzó befektetés, küldd el nekem minél több dokumentummal, kapcsolódó anyaggal együtt, hogy megnézzem. Ha arra érdemes, elküldöm annak, aki ebben illetékes.)

Nézzük, kivel és mire szerződött az a talán pár száz károsult, akik pénzt adtak a cégnek?

kunmediator

Nagyobb képért kattints ide.

A cég valami olyan mesével állt elő, hogy a valutaváltásukhoz kell a pénz és ott tudják jól megforgatni, innen jön a havi 1,75% hozam, ami évi 23%-ot jelent. 3 hónapos turnusokban kaptak 3 millió forintra 123 ezer forint kamatot. (Vicces, hogy havi 1,75% kamat esetén 160 ezer forint járna, de ez már a legkevesebb.)

A biztonságot három dolog garantálta: a pénz OTP devizabetétben van és így 100 ezer euróig OBA védett, a cég teljes vagyona és a PSZÁF felügyeli a céget, ennek engedélyszáma fel is van tüntetve a szerződésen.

Tegyük fel a kérdést, hogy tudja forgatni a cég a pénzt és 23%-os hozamot garantálni, ha közben az OTP devizaszámlán van a pénz? Tehát nyilván nem lesz ott az a pénz, mert így végképp semmi értelme nincs. Az OBA is, ha tényleg OTP számlán lenne a pénz, az egész számlára fizetne csak egyszer 100.000 eurót, nem pedig befektetőként.

A cég teljes vagyona, mint biztosíték? A Quaestor Hruria csődje óta tudjuk, ez mennyit jelent.

PSZÁF engedély szám? Tök jól mutat, de azért ellenőrizzük. Az derül ki, hogy a cég tényleg szerepel a nyilvántartásban. De egy kicsit nézzük tovább: mire van jogosultsága? Ügynökként pénzváltó üzemeltetésére. Még véletlenül sem pénzgyűjtésre kapott engedélyt. Vagyis illegálisan gyűjtött pénzt. Szóval ne elégedjél meg azzal, hogy valamire van engedélye a cégnek, nézd meg, pontosan mi is az.

Mindig gondoljuk végig, vajon miért ragaszkodik a cég a teljes titoktartáshoz? Ha ez egy korrekt lehetőség, miért nincs kint soha az ilyesmi a cég honlapján? (Lásd múltkori példát is az aranyszámlával.) Most már tudjuk a választ, mi indokolta a titoktartást.

Talán nem haragszik a levélíró, ha egy rövid részt idézek a leveléből név nélkül:

"Joggal merül fel Önben a kérdés, hogy miért  mentem bele? Mert már több, mint 3 éve figyelem és MŰKÖDIK. Nem piramis, mert kevesen tudnak róla és nem is publikus. A családban valaki rakott be ide tízmilliós nagyságrendben összeget 3 éve és már majdnem dupla annyija van, de ő is onnan tudta ezt, hogy valami nagykutya a kun-med-nél ismerőse."

Igen, először mindig működik. Amíg többen akarnak befizetni, mint kivenni a pénzt, addig mind működik. Ez az átverés is úgy tűnik, közel öt évig működött.

Legyen tanulság, hogy bizonytalan, titkos befektetésekbe soha ne tegyél be pénzt, mert nem az első és nem is az utolsó volt a Kun-mediátor, amelyik pilótajátékot üzemeltetett.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram