Milyen a valódi kockázattűrő képességed?

Lassan már tíz éve annak, hogy nem volt komoly és tartós esés a pénzpiacokon. Ha volt is visszaesés (ahogy tavaly év végén is), utána mindig újra emelkedő trendet vettek fel a piacok.

Felnőtt és megjelent a befektetések piacán egy nemzedék, amelyik még nem tudja a valóságban, milyen is egy erős esés, ami ráadásul évekig tart, mint például a kétezres évek elején vagy 2007-2009 között.

Mert elméletben mindenki nagyon bírja a kockázatot. Csak aztán kiderül, hogy a gyakorlat mindig más, mint az elmélet. Nem csak a pénzed olvadását látod a tőzsdén, de elveszíted közben a munkádat vagy a megrendelőid zömét is, a médiából naponta ömlenek a folyamatos rossz hírek és a világvége jóslatok, általános rossz hangulat uralkodik mindenhol a tőzsdéktől az ingatlanokig át minden területen. Akkor azért elég nehéz pozitívan látni a jövőt. Nem csak a 30-40% veszteséget látod magad előtt, de a napi hírek alapján ez még csak az esés kezdetének tűnik a számodra. Ráadásul a mindennapokba pont akkor gyűrűzik be a válság kézzelfogható valóságban (munkanélküliség, recesszió, borús jövőkép, stb.), amikor a tőzsde már túl van a nagy esésen. De ezt az ember nehezen hiszi el, amikor minden olyan kilátástalan körülötte.

Emlékszem, 2007-ben mindenki mennyire kockázattűrő volt. Minden ügyfél váltig állította, hogy ő a végletekig kockázattűrő, pedig csak mohó volt, nem akart kimaradni a magyar, kínai, amerikai és egyéb tőzsdék szárnyalásából. Rákérdeztél, hogy biztos-e ebben, de alig volt ügyfél, aki azt mondta volna, hogy akkor inkább mégse. Ahogy a negatív hírek a negatív hozamok terhét és a pesszimizmust növelik, a pozitív hírek és visszatekintő hozamok is indokolatlan optimizmust okoznak a legtöbb befektetőben.

További probléma, hogy a legtöbb ember nem a százalékos veszteséget, hanem az elveszített konkrét összeget nézi, függetlenül a vagyona nagyságától. Senki nem azt látja, hogy csak 14%-ot vesztettem, hanem azt, hogy ezért a pénzért egy évet dolgoztam, vagy másfél évig megélne belőle a családom. Így pedig már sokkal nagyobbnak érződik a veszteség.

Te tisztában vagy-e, milyen a te valódi kockázattűrő képességed?

Hány havi megélhetésed elvesztésénél éreznéd nagyon kényelmetlenül magad? Félévnyi, egyévnyi megélhetésed esetén? Ez százalékosan mekkora része a befektetésednek?

Hány hónapnyi munkád ellenértékének elolvadását bírnád elviselni a következő lejtmenetben?

Éltél már át komoly esést jelentős vagyonnal? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla? Az, hogy egyetemistaként elvesztetted a teljes vagyonod felét, ötvenezer forintot a tőzsdén, az nem ugyanaz, mintha most harmincmilliót veszítenél.

Ha elveszítenéd a munkádat, vagy a megrendelőidet, plusz a befektetéseid értékének a felét és a bérlő is lelépne a kiadott ingatlanból, mert ő is elveszítette a munkáját, van valami B terved vagy ötleted, hogyan vészeld át a nehéz éveket?

A recessziótól és az ezzel együttjáró eséstől nem kell félni, de érdemes tudomásul venned, te mennyire vészelnél át egy ilyen időszakot a valóságban, s ha a valódi kockázattűrő képességed más, mint amit te gondolsz magadról, érdemes a valósághoz igazítanod a portfóliód kockázatosságát.

Egy régebbi teszt a témában:

Bírod a kockázatot? Teszt!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

82 hozzászólás

 • attila
  jól tetted mert óriási mázlid volt, ezzel a hozzáállással biztos elbukod a pénzed több éves távlatban, én a helyedben abszolút nem tőzsdéznék mert csak a szerencse miatt nyertél. Egy jó gyorsjelentésre reagálhat a piac teljesen ellentétesen is. Én 11 éve foglalkozok tőzsdével, tőkeáttétet abszolút felejtsd el, majd ha már 20 éve sikeres vagy akkor használd 😉
 • Ádám
  OFF:
  Mostanában nekem a főoldalon a kommentek számánál csak az első számjegy jelenik meg.
  Tehát azt látom hogy “4 comment” a negyven akárhány helyett.
 • Blend Ahmed
  “2x-es tőkeáttét is rendben van szerintem, én azon csodálkozom, hogy nem mindenki csinálja. (…) és azért én ettől még nyugodtan aludnék. Én tök nyugodtan nézem azt is, ha 40-50%-ot esik egy hosszú távra vett papírom (most is van ilyen)”

  Kétszeres tőkeáttétel mellett az 50%-os esés nem azt jelenti, hogy teljesen likvidálódott a részvénybefektetésed?

 • István
  en is akarok kommmentelni Ügyes, szerintem csak játékpénzzel kell ezt művelni és akkor lehet aludni nyugodtan. Én ETF-ben, long-ban utazom, kellő diverzifikációval jól lehet bírni az esést, inkább KP-val készülni a kellő vásárlási momentumra az a nehéz. Egy kérdés hátha már valaki járt így: CUSS nevű Ishares ETF kivezették az Amsterdami tőzsdéről (delisted), több mint egy éve, most vettem észre csak, eladni ott emiatt nem lehet, KBC ügyfélszolgála azt javasolta, hogy “át kell szállítani Frankfurtba és ott eladni”. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Mik a lehetőségeim?
 • headset
  @István
  “CUSS nevű Ishares ETF kivezették az Amsterdami tőzsdéről… KBC ügyfélszolgála azt javasolta, hogy “át kell szállítani Frankfurtba és ott eladni”. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Mik a lehetőségeim?”

  ISIN:IE00B3VWM098 ?

  Valóban, az utolsó árfolyam az Amsterdami tőzsdén 19/12/2017.

  A kivezetésről szóló közleményt nem sikerült megtalálnom, de ebben az időszakban egy csomó MIFID II-vel és KID-el (Key Information Documents) kapcsolatos változás van. Valószínűleg emiatt nem keresekedték tovább az Euronext Amsterdam-on.

  Frankfurt Xetran jegyzik és megjelenik a KBC vételi/eladási lehetőségek között.

  Piacok közötti transzfert én még nem kértem, de tudom, hogy van ilyen lehetőség. Az ára a KBC-nél 12ezer forint. Ez kb. annyit jelent, hogy a KBC kérésére az értékpapírt az Amszterdami “KELER”-től (nem így hívják, de ez most mindegy), átjelentik a Frankfurtiba.

 • Laca
  Ha már kockázat, akkor épp nézem a PG&E Corp. energiaszállító céget, hogy kb. 2 hét múlva csődbe fog menni és esik is az árfolyam rendesen (eddig kb. 45% pár nap alatt).
  Az esés ugye azt jelenti, hogy sokan adnak el és kevesen vesznek.
  Nade ki vesz most? A nagyon bátrak, vagy a nagyon hülyék?
 • naa
  A lényeg, hogy csak az államkötvény van 100% befektetve, a részvényekre szánt részt messze nem húzom ki 100%-ig, ebben konzervatív vagyok.
  Pl. ha a tágabb portfóliómban max. 40-50% részvényt akarok tartani, ezt mindig figyelem. A tőkeáttételt arra használom, hogy full államkötvényben vagyok, és mégis van szabad pénz bármi egyébre, pl. részvényre.
  De egy példa, ha tényleg veszel 100%-ból részvényt, akkor is kicsit jobb a helyzet:
  – 100 egység számládból veszel 100-ért államkötvényt: lekötött margin=20
  – ha 100-ért veszel még részvényt, az is leköt 20-at a marginodból.
  A 100-as számlából marad 60 szabadon az árfolyammozgásokra.
  Ha a 100 részvényed esik 50-et, akkor valóban alig marad marginod (buktál sokat:), de ahhoz, hogy likvidálják a pozíciót, még többet kell esnie. (Nem pontos a példa, de érzékelteti, hogy működik).
  És azért bízom benne, nem mindenem egyszerre bukik 🙂
 • Én is akarok kommentelni...

  Nos, a tőzsdét teljesen nem felejtem azért el, annyit csináltam, hogy meghagytam tőkeáttét nélkül magamnak 3000db AMD részvényt, és kész. A maradék pénzem, mint írtam hazautaltam.
  A vak szerencsében annyira nem hiszek. Összesen kettő cégbe ástam bele magam, illetve lényegében annyival kereskedtem összesen (99%-ban csak AMD és Tesla részvényt adtam/vettem).
  Amikor úgy döntöttem, hogy beleveszek az AMD-be, bármennyit feltettem volna rá. Megalapozott, jövőbe mutató döntés volt. “Sajnos” csak a nélkülözhető pénzemből vásároltam be.
  És igen, egy gyorsjelentésre ellentétesen is reagálhat a piac, de annak van oka. Én amikor egy gyorsjelentésre “fogadok”, akkor tudom, hogy mi várható, és a piaci reakciókat is eltaláltam eddig. Tudom, csak szerencsém volt, de arra mekkora az esély, hogy eddig minden gyorsjelentést, és az arra adott reakciókat “eltaláltam”.
 • Atom
  Szerintetek kis pénzzel (50-100-200e Ft) érdemes lenne ETF-eket venni? Ha igen, hol, melyik tőzsdén, és itthonról mi a legegyszerűbb (és költségkímélőbb) módja ennek? Bevásároltam nemrég állampapírból, van egy kevés kp is, és elkezdenék hosszabb távra is félretenni/befektetni lassan (mindez persze a vésztartalékokon felül).
  Köszi előre is!
 • Bence
  @István “CUSS nevű Ishares ETF kivezették az Amsterdami tőzsdéről (delisted), több mint egy éve, most vettem észre csak, eladni ott emiatt nem lehet, KBC ügyfélszolgála azt javasolta, hogy “át kell szállítani Frankfurtba és ott eladni”. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Mik a lehetőségeim?”

  Én már jártam így. Először is, el akarod most adni, vagy még nem? Ha nem akarod még eladni, és továbbra is ott látod az ETF-et a portfóliódban, akkor nem kell tenni semmit, továbbra is tarthatod az ETF-et.

  Ha el akarod adni, akkor pedig egyszerűen add el azon a tőzsdén, ahol van rá árjegyző, és elvileg meg fogod kapni a pénzt az eredeti pénznemben, amiben eredetileg vetted, de természetesen az aktuális piaci árat kapod érte, tehát nem fagy be természetesen az ETF ára. Ha a KBC nem frissíti az árát, attól még az minden nap változik. De azért olvasd el az erről szóló közleményt is.

 • Bence
  a legolcsóbb a Random Capital. Ott nyiss TBSZ számlát, és német tőzsdén, euróban tudsz venni ETF-et. Ha nincs még a kinézett ETF náluk, akkor írhatsz nekik, és valószínűleg felveszik a listába. Előtte ugye a forintot át kell konvertálnod euróra, ennek van költsége, attól függ, hol konvertálod át. Aztán az ETF vétel ilyen kis összegnél fix díj lesz, Random Capital árlistája szerint jelenleg 6,5 euró a vétel díja.

  Szóval ami fix díj felmerül, az a 6,5 euró (kb. 2000 Ft) tranzakciós díj, plusz ugye még a százalékos díjak (devizaváltás, ETF spread, átutalás). 50 000 Ft az még kicsit kevés lesz, mert a 2000 Ft-os díj az már rögtön elviszi a tőkéd 4%-át. 100.000 Ft-nál is 2% még a 2000 Ft. Inkább gyűjtsd össze legalább 200.000 Ft-ot. és azt fektesd be egyben, de csak 1 db ETF-be, pl. MSCI World, MSCI ACWI IMI vagy hasonló indexbe.

 • headset

  …a PG&E Corp. …ki vesz most?”

  A PG&E nem egy sufnicég. A wikipédia szerint 1852-ig megy vissza a története. 5,2 millió háztartást lát el villannyal és gázzal. Pl. 174 gát van a tulajdonában, erőművek (köztük egy atomerőmű is). De a története tele van botrányokkal.

  Kártérítési perek és itéletek alapján 2017-ben és 2018-ban a berendezései számos erdőtüzet okoztak Kaliforniában. Emiatt a cég január 14-én bankcsődöt jelentett. De egy csőd nem feltétlenül jár együtt a teljes megsemmisüléssel. Első lépésben a cég védelmet kap és egy ideig nem kell kifizetéseket teljesítenie. Ezalatt meg kell alkudnia a hitelezőkkel és egyenesbe kell hoznia a pénzügyi helyzetét.
  2004-ben is volt már csődeljárás és a cég mégis él.

  A kérdésre válaszolva azok veszik, akik a short pozícióikat akarják lezárni, vagy bíznak abban, hogy a megmaradó cég megéri majd a tizedrészét a 2017 nov csúcsértékének.

 • naa
  Hogy ne csak a nagyobb kockázatvállalást reklámozzam, nem szabad túl mohónak lenni, és sose hidd, hogy “addig sose megy el a piac”
  Itt van egy hedge fund manager, a (néhai) OptionSellers.com vezetője, anno megvettem a könyvét, mert a témába vágott, amit akkoriban tanulmányoztam, és tavaly év végén valaki itt a blogon is említette, hogy tönkrement.
  Az alábbi thread szerint az ügyfelek, akik rábízták a számlájuk kezelését, a bent levő pénzüknél is többet buktak, az egyik kárvallott azt írja valami 50ezer dollárral még tartozik is, miután a “Master of the Universe” típusú menedzsert kinyírták a Natural Gas-ra kiírt naked opciói…
  elitetrader.com/et/threads/optionsellers-com-goes-bust-and-the-apology-video-is-painful-to-watch.327091/

  Egy interjúból, amit valaki bemásolt:
  “We target 25% return per year. In 2015, which just ended, we achieved 28% return for our clients (net of fees).”

 • István
  Headset, köszönöm, igen erről az ETF ről van szó, ezt a transzfert ajánlották.
 • durkoi
  Jó cikk, jó felvetés.
  Abszolút igaz, hogy az emberek nem ismerik saját kockázatvállalási tűrőképességüket és nagyon más élőben megélni a helyzetet. Szóban nagyon sok ember bátor.
  Azzal is egyetértek, hogy sokszor érdemes belegondolni, hogy a kockáztatott pénzmennyiséget mennyi munkával tudja az illető megszerezni, egyből másként néz rá.

  Szerintem kockáztatni érdemes, paradox módon, aki kerüli a kockázatokat mert nem akar veszíteni, hosszú távon éppen így fog veszíteni még többet. Persze mindenkinek más a kockázatviselő képessége és hajlandósága.

  Amellett, hogy a kockázatokat teljesen kiszűrni nem lehet, csökkenteni lehet a következőkkel:
  1. Diverzifikációval (eszközök, deviza, szolgáltató, szektor, stb)
  2. Időbeni elosztással
  3. Folyamatos tanulással
  4. A fokozatosság elvével
  5. Türelemmel és fegyelemmel
  6. Tanácsadó segítségével

  Persze mindegyik pont további részletezést igényelne.

 • ritkan_szolok_hozza
  Például azok veszik, akik olyan ETF-ből vásárolnak épp, amelyik tartalmazza a PG&E (PGC) cég részvényeit. Például az SP500 (SPDR, Vanguard, iShares), de sok más is. Egy gyors keresés 141 ilyen ETF-fet jelez, de nem tudom, mikori az adat. Az ETF-ekből kikerülhet, de be is kerülhet.
 • Lala
  : Az AMD nagy sz.rban volt és valóban kiváló terméket készítettek a Ryzen processzorokkal, de például egy kritikus hiba a startnál vagy csak a vártnál sokkal gyengébb teljesítmény és a mélybe rántották volna a céget.
  Egyébként eléggé egyértelmű volt, hogy nagyot fognak domborítani vele, mert paradox módon az Intelnek is jó, ha van egy kicsi konkurrencia és nem kell a monopólium vádaktól tartania, de azért az is távol van a valóságtól, hogy nem volt benne kockázat.
  Így utólag bejött, de a cég akár a földbe is állhatott volna elég könnyen. Azért amikor gyakorlatilag egy termékre teszi fel a cég a jövőjét, akkor van ott kockázat bőven, még ha nem is érzékelted esetleg. A spekuláció viszont szépen felnyomta a részvény értékét, mert szép kis hype volt a Ryzen körül. Dolgoztak a spekik rendesen és sok embert megkopasztottak, akik beszálltak a hullámvasút tetején.
 • headset
  @ritkan_szolok_hozza
  “Például azok veszik, akik olyan ETF-ből vásárolnak épp, amelyik tartalmazza a PG&E (PGC) cég részvényeit.”

  Mivel ez a részvény napok alatt óriásit zuhant, a szokásosnál tízszer nagyobb forgalommal, nem hiszem hogy ez lenne a megoldás. Az ETF-ek forgalma nem érzékeny egy-egy egyedi részvény árára, ezért részükről nem várható a kereslet lényeges változása.

  Inkább (ahogy korábban írtam) a vevők egy része short lezárás, akik realizálták a nyereséget.

  Ezenkívül vannak tudatos vevők, akik úgy gondolják, hogy a vállalat túl fogja élni a csődöt és megéri majd a csúcsár tizedét.

  És lehetnek néhányan olyanok is, akik korábban beállítottak egy akkor nagyon jónak látszó vételi ajánlatot és nem törölték időben.

 • attila
  “Tudom, csak szerencsém volt, de arra mekkora az esély, hogy eddig minden gyorsjelentést, és az arra adott reakciókat “eltaláltam”.”

  Bikapiacon ennek az esélye közelít a 100% felé 😉

 • attila
  Igazából úgy látom rengetegen azt hiszik hogy azért mert bikapiacon sikerült rengeteg idegeskedéssel, kockáztatásokkal, tőkeáttéttel, álmatlan éjszakákkal 100%-200% százalékos profitokat elérni, ezért már egyből értenek a tőzsdézéshez. Tegyük fel azt a kérdést hogy ha csak ebből kell megélned és semmi más munkád nincs akkor is így cselekszel ? Így kockáztatsz ? Mert amíg csak munka mellett tőzsdézget az ember az nem ugyanaz mint aki csak ebből él 20-30 éve és semmi mást nem csinál. Én személy szerint munka mellett tőzsdézek, a megcélzott éves profit a teljes befektetett összegre 8% . Mindent tbsz és nyesz számlára veszek, ahogy elérem a befektetett tőkére a 8%-ot, akkor abban az évben már nem kereskedek. Mindig diverzifikálok, 5-6 termék van a portfóliómban legalább, köztük etf-ek, sosem teszek fel mindent egy részvényre, de akik bírják a kockázatot azok nyugodtan vegyenek plotinust 😉
 • István
  Bence, köszönöm, tartás lenne a cél
 • methyou

  És a mostani jelentésnél mit vársz?
 • Zabalint

  Ha mindig leállsz az adott évben, mikor elérted a 8%-ot, akkor átlagban nagyon alacsony hozamod lesz, hiszen van olyan év, amikor +30%-ot megy a piac, máskor meg -30%, te viszont előbbiekről lemaradsz, utóbbiakba meg ugyanúgy belefuthatsz.
 • Googyi
  @der_
  “Hogy lehet pl. 10 évre beleülni az otp-be? Inkább úgy kérdezem milyen termékkel? Nálunk ugye etf az nincsen.”

  BÉT-en elérhető BUX etf-ben jelentős súllyal ott van az OTP.

  @Én is akarok kommentelni…
  “Amikor úgy döntöttem, hogy beleveszek az AMD-be, bármennyit feltettem volna rá. Megalapozott, jövőbe mutató döntés volt. ”

  Olvastam valahol egy mondást, hogy azzal lehet nagyot bukni, amiben 100%-ig biztos vagy.

  A témára visszatérve:
  Se tapasztalatom, se nagy kockázattűrésem nincs, így én maradok a max 30% részvény etf-et tartalmazó portfóliónál.
  A válság így is próbára fog tenni.

 • Kiszamolo
  Szerintem a legegyszerűbb módja beleülni az OTP-be, ha veszek OTP részvényt…
 • attila
  nem igazán tudom értelmezni a válaszod. Milyen piac ?
  Úgy gondolod hogy a több ezer instrumentumból nem lehet találni évente egyet amelyiken lehet kereseni 8%-ot ? Ezt te sem gondolod komolyan….
 • Zabalint

  Hacsak nem shortolsz is, akkor csekély az esélye, hogy nagy globális zuhanások idején ezeket megtalálod.
 • t26
  Én 26 éves vagyok és még mindig OTP Junior kártyám van (most fog lejárni), de már Jump számlához.
 • Én is akarok kommentelni...

  “Azért amikor gyakorlatilag egy termékre teszi fel a cég a jövőjét,”
  Melyik egy termékre gondolsz:
  – CPU?
  – APU?
  – GPU?
  – datacenter chips?
  – automotive driving?
  – AI?
  Soroljam még? Tavaly tavasszal 7 különböző területen gurított már nagyot az AMD termékek terén, ráadásul egész jó licensz szerződéseket is kötött olyan kisebb országokkal, mint Kína, vagy India, ahol kvázi monopol helyzetbe került.
  De az is “szerencsés”, hogy CPU terén az egyetlen riválisa több éves technológiai hátrányban van, GPUk terén a szintén egyetlen rivális pedig teljesen más irányban fejleszt, így ott pedig lassan nem lesz rivalizálás.

  Amúgy tényleg volt spekuláció is bőven benne (a legjobban manipulált papír címet simán odaadták neki szakportálok), de azért az SP500-nak csak ő lett a legjobban teljesítő 2018-as részvénye egy 50%-os esés után is.

 • Én is akarok kommentelni...

  “Olvastam valahol egy mondást, hogy azzal lehet nagyot bukni, amiben 100%-ig biztos vagy.”
  Ennek megértéséhez szerintem kevés vagyok.
  – biztos vagyok valamiben és beleveszek, és bukok 50%-ot
  – nem vagyok biztos valamiben és beleveszek és bukok 50%-ot
  Mindkét esetben ugyanannyit bukok nem? Melyik a nehezebb: egy kiló vas, vagy egy kiló lúdtoll?


  Az előző jelentési szezonban be akartam shortolni pár “tech” papírt (csak nem tudtam), mint pl. facebook, twitter, vagy netflix. Bika piac ide vagy oda, az elemzők úgy elszálltak a várakozásaikkal (az AMD is így járt), hogy vissza kellett térniük a földre, csak sokan szentül hittek a szavuknak: az AMD előző negyedévben EPS rekordot döntött, ellenben revenue várakozástól elmaradt 50 millió dollárral (1,5 napi bevétel), majd leírta a guardianceban, hogy nem úgy fognak nőni, ahogy azt várják, hanem ahogy ők mondják. -25% lett a vége.

 • gertitorpee
  @Én is akarok kommentelni… Úgy hogy aki biztos a dolgában az általában a tőkéje nagyobb százalékát, esetleg az egészet, esetleg még margint is beletesz abba az egy dologba.
  Az egyiknél tízmilliót, a másiknál egy millió 50%-át budok el.
 • headset
  Nem ide tartozik, de most nincs kommentelhető mobilos cikk.

  A Vodafonnál még tart a Téli Akció. Már volt róla szó, de most jöttek el az utolsó pillanatok.
  Ha az ember megyei matrica vásárlással kombinálja, akkor kb. 200 forintért kap 30 napra 5 gigabájtot.

  1. shop.vodafone.hu/probald-ki oldalon rendelni kell egy SIM kártyát. Ingyenes, postai szállítás.

  2. Még január 31 előtt aktiválni kell és fel kell rá tölteni legalább 2000 (matrica vásárláshoz 5000+160+2*SMS) forintot.

  3. Az 5GB belföldi adat a visszajelző SMS-től számított 30 napig él.