Minden relatív

Szeretnék szólni valamiről, ami már régóta gondot okoz.

Ez pedig az, hogy nagyon sokan a saját helyzetükből indulnak ki. Ezzel harcolok már évek óta.

Az egyik fillérekkel való üzekedésnek gondolja, ha valaki évi 40 ezret spórol a casco-ján, az meg már tényleg a mélypont, hogy megtakarítson ezer forintot a havi telefonszámláján. S ennek a véleményének unos-untalan hangot is ad a hozzászólásokban.

A másik szerint új autó vásárlása nem lehet más, mint rongyrázás, hiszen a 13 éves autó is elvisz mindenhová. Ergo aki új autót vesz, az egyszerre bolond és kivagyi.

Szeretném, ha megértenétek, hogy ahány ember, annyi élethelyzet, annyi anyagi lehetőség, cél és fontossági sorrend.

Egyrészt ne szálljunk már el ennyire, az ország lakosságának a háromnegyede havi 300 ezer forint alatt keres. Gyakran sokkal ez alatt. Neki igenis fontos, hogy megspóroljon havi ezer forintot itt, kétezret ott, odafigyeljen a kiadásaira és tudatosan költsön. Az erről szóló cikkek nekik szólnak.

Éppen mostanában határoztam el, hogy újra több cikk fog szólni a kisebb pénzű embereknek. Elkövettem azt a hibát ugyanis, hogy mivel már sokat írtam évekkel ezelőtt arról, hogyan oszd be a pénzed, szabadulj meg az adósságaidtól és a rossz vágyaidtól, ezért mostanában nem volt szó ilyenekről.

Ezért főleg arról írtam, ami tanácsadás során tapasztaltam. Azonban tanácsadásra jellemzően az jön el, aki legalább 4-500 ezer forintot keres, de gyakran ennek a többszörösét is.

Így viszont túl elitistává válik a blog, ami egyáltalán nem célom. Az átlagembernek sokkal nagyobb szüksége van pénzügyi útmutatásra, mint a jobb anyagi körülmények között élőknek. Azt pedig nem várhatom el, hogy az emberek a négy-öt éves cikkeket elolvassák.

Az érem másik oldala pedig az, hogy viszont akár hiszed, akár nem, sok olyan ember van, aki azért vesz új autót, mert van annyi pénze, hogy nyugodtan megteheti.

Sok olyan emberrel beszéltem már, aki ma elkölthetne 70-80 millió forintot autókra és nem különösebben venné észre a pénz hiányát.

Azzal egyetértek, hogy az új autó vásárlók 70-80%-a erején felül vesz autót. Azonban ne essünk abba a hibába, hogy akkor mindenki ebbe a kategóriába tartozik.

Autó helyett mondhatnék nyaralást, vagy bármi mást. Van, aki azért megy évente kétszer nyaralni Ázsiába, mert megteheti és nem azért, mert ostoba és csak fel akar vágni vele. (Más kérdés, hogy ezzel kell-e dicsekedni bárhol is a facebooktól a fórumokig.)

Sokkal több gazdag ember van, mint te azt gondolnád. Csak kérdezz meg egy kisvárosi prémium vagy privátbankárt, hány százmilliós ügyfele van abban az álmos kis porfészekben ott valahol az Alföld közepén. Nagyon meglepődnél, ha tudnád, hány gazdag ember lakik egy ilyen helyen is.

S annak is nagyon örülünk, hogy te nagyon tudatos vagy az élet minden területén, annak nem mindig, hogy ezt minden cikk alatt el is mondod újra és újra.

Ha az emberek tudatosak lennének az élet minden területén, akkor nem lenne elhízva a lakosság 62%-a, nem dohányoznának az emberek, nem lenne ennyi válás, ennyi alkoholista, az emberek vinnék valamire a munkájukban és még hosszan sorolhatnám.

A pénzügyi területen örülnék, ha az emberek 20%-át a tudatos kategóriába lehetne sorolni. De sajnos nem lehet. Ezért írni kell arról, hogyan tud megváltozni. (Mert így tud, az ember nem tudatosnak születik, genetikailag, mint azt sokan gondolják. Hanem valamikor az élete során azzá válik a gondolkodásmódjának megváltoztatásával, ha erre sor kerül valaha is.)

Ezért ne gyere mindig azzal, hogy erről is minek írni, hiszen én olyan tudatos vagyok, hogy arra már szavak sincsenek. Még egyszer: nagyon örülünk neki.

Szóval röviden a lényeg: ne magadból indulj ki. Vannak nálad sokkal szegényebb és sokkal gazdagabb emberek is, sokkal tudatosabbak és sokkal kevésbé tudatosak is. Sőt, nem mindenki szeret hegyet mászni, mint te, hidegen hagyják a te hobbijaid, viszont mondjuk nálad sokkal jobban törődik azzal, milyen kávét iszik.

Ha ezt sikerült feldolgozni, sokkal kevesebb értetlenkedő hozzászólás lesz a közeljövőben. Nyugodtan lehet vitatkozni, érvelni és ellenkezni, mert erre való a hozzászólás. Csak próbáld meg belátni, hogy a másik jó eséllyel teljesen más mikrokörnyezetben él, mint te, más anyagi lehetőségek között és mást tart fontosnak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

202 hozzászólás

 • kissbéla
  Hát ezekre mit is lehetne mondani? 🙂 Tök igazakat írsz. 🙂
 • maveryck
  Végre! Többször kritizáltam a blogot-mert túl “elitistává” vált.
 • Gréti
  Kedves Miklós,
  örülök, hogy újra lesznek az említett témákban írásaid! Évek óta követem a blogod, köszönöm az önzetlen munkádat! Nagyra értékelem a világlátásod, jó érzés olvasni a hozzászólásokat is: kulturált társalgást látni és azokban is gyakran találok hasznos infót. Még az út elején tartok, így jól jön minden iránymutatás.
  A pénzügyi tudatosságot a cikkeid alapozták meg és mélyítették el bennem. A blog hatására kezdtem el a bevétel-kiadás vezetését, és számtalan pozitívumot tapasztaltam: a „váratlan” kiadásokról kiderült, hogy többségük előre látható. Apróbb megtakarításokkal sikerült elérnem, hogy az év kiadásokkal terhelt időszakai könnyebbek legyenek. Egyedülálló, albérletben élő szülőként ez hatalmas segítséget jelent. Pénzügyi gondokkal küzdő ismerőseim számára is új távlatokat nyitottak a cikkeid.
  A legjobbakat kívánom neked és az olvasóközönségnek is! : )
  Üdv: Gréti
 • Olajbogyó
  Miklós, ez nagyon jó ötlet. Megvallom őszintén, hogy bár barátaimmal együtt évek óta napi szinten követem a blogodat, és nagyon sokat is köszönhetek neki pénzügyi tudatosság és jó értelemben vett spórolás terén, de egy ideje már tényleg kezdtem úgy érezni, hogy mi átlagemberek, átlagkeresettel és így ‘átlag’-problémáinkkal el lettünk felejtve… nekünk nagyon jól jöttek a korábbi, ránk szabott tippek, eszközök, utak, ötletek. Úgyhogy hajrá és köszönjük!-)
 • Lív
  Minden szavaddal egyetértek, Miklós! Tényleg hajlamos az ember saját magából kiindulni és a saját gondolatmenetét ráhúzni mások viselkedésére. Én mondjuk emiatt szeretem a hozzászólásokat, rengeteg új aspektust világítanak meg.
  Engem az érdekelne, másoknál is tabu-e a pénzről, anyagi helyzetről beszélni? Nálam a legközelebbi családot leszámítva senki mással nem téma, pedig lehetne tanulni belőle… Vajon tényleg takarékos, racionális vagyok? Jó a fizum vagy hasonló háttérrel lehetne jobb? A fizuról nem beszélés csak a munkaadónak kedvez, nem?
 • Maurice
  Nagyon jó írás. Én szívesen olvasok mindenféle élethelyzetű emberről, hogy ki hogyan csinálja, de a 20. sikeres jegybankelnök/szoftverfejlesztő istenség/mérnökprofesszor/üzleti zseni – valóban használható vagy elgondolkodtató infók nélküli – önfényezése tényleg nem vezet már sehova.
 • Jó meglátás!
  Bár ezen nem gondolkodtam, de most, hogy leírtad valóban feltűnő volt már a hsz-ban, hogy az autóbbi időkben ide “mintha” a milliomosok járnának. Magam is azok közé tartozom akinek szerencsére nincssenek anyagi gondjaim, de nagyon szívesen olvasnám a kisebb keresetűeknek szánt írásokat, hiszen tanulni mindig érdemes. A könyvekkel is úgy vagyok, hogy ha 1 jó mondatot magammal viszek ami megragad, akkor már megérte. Ha ezekben az írásokban csak 1 gondolatcsíra “elültetődik” bennem az írásod által, akkor már megérte.
 • Rissa
  Én pl. soha nem magamból indulok ki, mert tudom, hogy sok szempontból másképp gondolkodok, mint mások. Persze nem árt a többieket figyelni, jó, ha az ember reálisan látja magát és a világot. Mivel sokan nem így tesznek, ezért vannak sokan eladósodva vagy elhízva, stb. Tudatosnak kell lenni és dolgoknak utánajárni. Sok mindenre odafigyelni.

  Ha már az anyagi javak megszerzésénél tartunk, ehhez mit szólsz? Mennyire reális, amit ebben a cikkben írnak MO-ra vetítve (természetesen kisebb összeggel): origo.hu/gazdasag/20180418-trevor-chapman-meggazdagodasanak-tortenete.html

 • Tibcsi
  Én csak azt nem értem, honnan van ennyi gazdag ember? Miből élnek ők, mert ugye alanyi jogon a legkevesebb lesz gazdag. Komolyan érdekel.
 • gab
  Maurice: +1

  Ide most ne kommenteljenek az élet császárai, ha nem muszáj, mindenki vette, hogy milyen jók.

 • Nagy Vonalakban
  “….Ha az emberek tudatosak lennének az élet minden területén, akkor nem lenne elhízva a lakosság 62%-a, nem dohányoznának az emberek, nem lenne ennyi válás, ennyi alkoholista, az emberek vinnék valamire a munkájukban és …”

  …és elég hamar bedőlne a magyar bankrendszer, csökkenne a fogyasztás
  és zuhanna a GDP…

  De szerencsére vannak még ellenállók.

  Miklós, no pasaran!!!

 • István
  Kedves Miklós! Én is nagyon örülök a jelzett új iránynak. Friss házasokként nagyon sokat jelentettek a régi bejegyzéseid iránymutatásai, szerintem jó alapokra került a pénzügyi életünk, azonban még bőven van olyan dolog, amiben tanulhatunk, fejlődhetünk, mint ahogy nagyon sok más kisebb keresettel rendelkező embernek is hasznosak. Mindamellett nagyon izgalmasak azok a bejegyzések, amik a “pénzügy pszichológiájával” foglalkoznak, pl. hogy miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok. Elgondolkodtató írás volt! Üdv.: István
 • Zsanett.t
  30 éves vagyok.Átlag havi 200 ezer bevételem van munka,családi pótlék,mindennel együtt.
  1 gyermekem van,és egy saját, tehermentes budapesti átlagos lakásom.Hiteleim,elmaradásaim nincsenek,és havi 12 ezret tudok félretenni (3 éve kezdtem el.)
  Úgy gondolom,én vagyok az “átlag” ember.
 • Zabalint
  Vonalakban
  Szerintem épp ellenkezőleg, mivel kis, nyitott gazdaság vagyunk, ezért mindez a magyar gazdaság virágzásához vezetne.

  (Hatalmas export többlet, a lakosság kezében egyre több belföldi és külföldi befektetés, csökkenő egészségügyi kiadások.)

 • Zabalint
  Nagyon örülök az elhatározásodnak Miklós, szerintem bőven van értelme az átlag alatti keresetűeket megcélzó írasoknak is, aki nem érintett, az is szélesebb képet kap, sajnos hajlamosak vagyunk mindent csak a szűk környezetünk alapján megítélni.
 • Lív
  ,
  nem tudom, ki mikortól számít gazdagnak, de leírok egy kipróbált receptet:
  Felsőfokú nyelvvizsga. Érettségi, második felsőfokú nyelvvizsga. Gazdasági diploma. Második diploma külföldön (ösztöndíjjal). Multi (FMCG), céges autó, egyre komolyabb pozíciók, egyre jobb fizu. Másik multi, még több felelősség, még jobb fizu, bónusz. És közben az életszínvonalat nem szabad elinflálni.
 • Józef
  Szuper gondolat.
  Ha pénzügyi témában valami érdekel aktuálisan, valami cikk, vagy reklám miatt, rákeresek a régi itteni cikkekre, és elolvasom rendszeresen mi van a témába vágó arról itt a blogon. De tényleg jobb, ha “jön” magától szembe új bejegyzés. Úgyis azt mondják, hogy most már aztán tényleg milyen gyorsan változik a világ. Mindegy mi a téma, tulajdonképpen, hiszen a lényege pont ez, a figyelem felkeltése, és az elgondolkozás rajta.

  Az “elitista” témába vágó cikkek sajnos kevésbé érintenek, bár olvasni érdekes őket (meg a kommenteket) 🙂

 • Rcsi
  Szia Miklós!

  Ez kicsit OFF topic kérdés ,de említetted korábbi posztjaidban, hogy esetleg írnál a vallás/biblia és a pénz viszonyáról.Megkérdezném hogy erre még van-e hajlandóságod? Akár több kis részes posztokra bontva.Üdv

 • Adamo
  Jól jönnének célkeresési tippek is a “kisebb pénzű embereknek”. Pl. hogyan találd ki mivel foglalkozz, milyen életformát élj, milyen hobbit válassz, mire ne pazarolj időt és energiát stb? Szerintem ezek alapjaiban hiányoznak az oktatásból, pedig nagyban meghatározzák a pénzügyi tudatosságot és nélkülözhetetlenek a függőségektől való szabaduláshoz. Tudom, hogy volt már szó ezekről részletekben, de szerintem megérne egy átfogó cikket. (vagy csak én nem találtam meg?)
 • Zsennye
  Egyet értek én is Maurice hozzászólásával.

  Vannak páran akik minden alkalmat kihasználnak, hogy mutassák, hogy ők milyen menők, mennyit költenek, mennyit keresnek, mennyit utaznak, és ezeket általában beleszövik a hozzászólásukba. Már kommentelt is az egyikőjük 🙂 Meglepő, hogy nem volt szó a hozzászólásában milliárdos ismerősről, egzotikus helyre történő utazásról 🙂

 • Kiszamolo
  Ricsi, készül.
 • prezli
  Na de akkor mi értelme a hozzászólásoknak? 🙂 Persze, mindenki azt ír be amit akar, én is sokat nevetek, hogy mennyi embernek napi problémája, hogy hova tegye szabad 50 millió forintját, miközben valójában 500 forintja sincs.

  Amikor indult a blog, magam is emlékszem, szinte átkok szóródtak a cikkekből arra aki autót üzemeltetett, nyaralni ment, kávét vett, vagy francia kiflit. Ezek az évek során néhol finomodtak. Azt viszont sokszor észrevettem, hogy ha valaki nem ért Veled egyet, azon elég gyorsan felhúzod magad.

  Na utóbbit nem szabad. Amiket írsz tök jók és érdekesek, viszont kevés ember fogja megváltoztatni az életét, mert az kényelmetlen, vagy módosítani a preferenciáit. Én pl. egy fillért nem vagyok hajlandó adományozni sehova, mert elég jó rálátásom van arra, mi történik a felajánlott összegekkel. Tudomásul kell venni, hogy ahány ember, annyiféleképpen gondolkodik.

 • Kiszamolo
  Prézli, egy túrót húzom fel magam.

  A gond az, ha szó nélkül hagyom, az olvasó azt gondolja, egyet értek vele, azért nem reagálok rá.

  Sokkal kényelmesebb lenne, ha soha nem is kellene reagálnom a hozzászólásokra.

 • Maurice
  Szerintem az is adja a blog esszenciáját, a minőségi cikkek mellett, hogy Miklós is beszélget az olvasókkal, reagál, adott esetben vitázik.
 • Teo
  Szerintem nem azzal van a baj, ha az ember magából indul ki. Ez tök normális. Ettől függetlenül kell látni, hogy a saját gondolkodásom nem húzható rá mindenkire és az, hogy mások máshogy gondolják, teljesen rendben van. Nemrég készítettem egy autós felmérést, amiben magam is meglepődtem, hogy milyen meredek számok jöttek ki. A felmértek 48%-a 13-15 éves autót vett. 31% 1-1,5M közötti értékben. A 300e ft / hó elég messze van szerintem nagyon sok embernek.
 • Smaragdzold
  Sajnalatos, hogy felnott embereknek kell ezt magyarazni…

  Varom a tovabbi cikkeket.

 • Balint
  ,
  a “nagyon sok” is relatív. Hajlamosak vagyunk az extremitásokat és ritkaságokat felnagyítani.
  Pl. ha magyarországon 10% jómodú, az 1.000.000 ember, a top 2% is 200.000 ember. Ez már önmagában is nagyon sok, nem?
  De emelett van mondjuk 7.000.000 átlag és 2.000.000 szegény

  minden relatív 🙂

  Én egyébként egyáltalán nem éreztem, hogy “elitistává” válna a blog.

 • Nagy Vonalakban

  gazdasagtv.hu/2018/03/12/ugy-latszik-tenyleg-a-kisker-fogyasztas-huzza-a-gdp-t/
 • Nagy Vonalakban

  Ez a cikk pont neked szól, olvasd el még egyszer.
 • jurta
  “Azt pedig nem várhatom el, hogy az emberek a négy-öt éves cikkeket elolvassák.”

  Ezzel azért nem értek egyet, különösen, hogy szinte mindig nagyon gondosan hivatkozod őket, ha kapcsolódó állítás van egy újabb cikkben.

  Amikor elkezdtem olvasni, már majdnem egy éves volt a blog, és heteken keresztül linkről linkre haladtam a múltjában.

  (Vagy pedig örülök, hogy ezek szerint előnyben vagyok, hogy általában sem vagyok rest nyilvánosan elérhető információt nagy halmazból kikeresni.)

 • csdy
  @prezli:

  Nem meggyőzni akarlak, de voltak már cikkek az adományozásról (Miklós tollából).
  Én két éve ugyanannak adom az adó 1 százalékomat, ami nem sok átlagkeresőként.
  Miért, mert meggyőződésem, hogy ők tudnak igazán segíteni ott, ahol kell.
  Miért, mert én is az adományozottakhoz hasonlóan nőttem fel és “rálátásom” van arra, hogy mi segít igazán. (Tudást adnak, képességeket fejlesztenek, nem csak szórják az adományokat)

 • Zsennye
  Vonalakban

  Elolvastam, nagyon jó cikk. De miből gondolod, hogy nekem szól? Semmit nem tudsz rólam. Nem értem…

 • jurta
  Nem tudom, igaz-e, hogy az utóbbi egy-másfél havi hozzászólásbeli, (átlag feletti) jövedelemmel és költekezéssel kapcsolatos ismétlődő eszement személyeskedéseket a gazdagoknak szóló cikkek váltották ki – inkább felelősségelhárításnak tűnik egy ilyen állítás. De ha kicsit is van összefüggés, én örülök, ha csökkentjük a témát, mert nagyon rossz volt olvasni, vissza is fogtam a hozzászólások olvasását.
 • jami
  nagy vonalakban
  pont nem dőlne be a magyar bankrendszer, mert több megtakarítás lenne.
  Nekem ez furcsa, hogy a paraszti származású nagyijaimnak a picike pénzeikből is mindig volt megtakarításuk, természetesen a temetési költség és a sírkő (!) ára is (ezek bővítve, ahogy mentek az évek és az árak).

  Most pedig bevett gyakorlat, hogy családok (!!) tömegeinek semmi, de semmi tartaléka, ellenben x féle hitele.Mi rendszeresen kilógunk a sorból, mert nincs ez-az (és szerintem nem élünk elég takarékosan), fel nem merült bennünk soha egy csomó olyan vágy+megoldás, ami a környezetünkben tömegesen.

  Nagyon nagy szükség van a gondolkodásmód reformálására! ÉS ez ott kezdődik, hogy ha 2e-t spórol valaki a telefonszámlán, az is fontos.
  Vagy saját példa: van szelektív kukánk. Amúgy csináltuk, de így pont fele a szemétdíj.Örömmel biciklizek, mert 1. szeretek 2. nem füstölöm tele a várost.

 • Frank
  Ezt a cikket, minden tovabbi cikk elejen es vegen be lehetne linkelni. Amugy meg vicc, hogy ezt allandoan el kell mondani egy ilyen blogon is.
 • hitel
  Tibcsi, bérből-fizetésből simán lehet, csak ne ugorjon az ember bele egy 0% önerős lakáshitelbe 🙂 és ne tegye tönkre a kapcsolatát…
  Semmit nem örököltünk a feleségemmel, egyszerű család sarjaiként, diplomát szereztünk, majd 10 év alatt havi 3k-ról 1m-ra nőtt a bevétel. Aztán szétmentünk, hitel még van, tehát hiába keresünk egész jól, előről kell kezdeni mindent…de csak ezen múlt. Egyszer vettem a fáradtságot és kiszámoló cikkei alapján összeraktam egy alternatív életet (kamatos kamat, albérlet az első pár évben…stb-stb) és ott nem lenne hitel, hanem egy saját és egy kiadott ingatlan lenne. Ezek mellé a mai fizuk és én már “gazdagnak” éreztem volna magam. De így nem látom az alagút végét….Ha emellé még öröklünk is egy szerényebb lakást vagy házat, akkor úgy még “egyszerűbb” lehetett volna. De ez csak spekuláció….
 • Tamás
  Jó cikk, jó meglátás, jó irány, hajrá!
 • Nagy Vonalakban

  “…pont nem dőlne be a magyar bankrendszer, mert több megtakarítás lenne…”

  Ha csak megtakarítás van és nincs hitel kihelyezés, akkor pont bedőlne.

 • CsÁ
  Esetleg lehetne kategóriákat kialakítani a cikkekben, ahol jelzed, hogy melyik rétegnek szánod a cikket. Akkor ha olyan olvassa, aki nem a célcsoport kevésbé érezné magát megszólítva. 3-5 kategória alapján (mondjuk csillagozva, vagy Dagobert bácsi érmékkel jelölve 🙂 ) Ha milliós problémákról írsz, akkor aki a kávén kell, hogy spóroljon az nem sérelmezné, hogy bárcsak ilyen gondja lenne, és a magasabb keresetű sem értetlenkedne, hogy minek javaslod neki, hogy a legújabb iPhone-jára vegyen több feltöltő kártyás előfizetést és cserélgesse a kártyákat, mert így megtakaríthat 1000 Ft-ot havonta (ami esetleg neki annyi pénz, amennyit a cikk címének elolvasása alatt meg is keres) Csak tipp…
 • Olajbogyó
  Maurice és gab + 1 !
 • naa
  Jöhet minden, majd kiválogatjuk. Nyilván ha az olcsó és jó fagyizókról szól a cikk és én nem szeretem a fagyit, akkor nem fogom végiggörgetni a hozzászólásokat se…

  Azért ne felejtsük el, hogy volt pár cikk, ahol az volt a lényeg, hogy oszd meg a költségvetésed, ilyesmi, erre páran beírtak kevésbé átlagos dolgokat, ezért is volt több az ilyen hozzászólás mostanában.

 • vanda
  Balint!
  Gondolod, hogy csak 10% a jómódú, és 2% a top??
  A szememet kiverik a gombamód földből kinövő lakóparkok. Dunakeszi, Göd, Üröm..de sorolhatnám reggelig, ahol a lakásár min 70M!! Azokat ki veszi meg??
  Mert az átlag biztosan nem rendelkezik még az ehhez szükséges önerővel sem.
  Tehát Miklósnak van igaza, hogy sokkal több a gazdag, mint ahogy azt a gazdasági mutatók állítják, vagy ahogy én, átlagember gondolom.
  Mert sajnos 2 diplomával, alkalmazottként, 20 év munkaviszonnyal, tudatos és spórolós gondolkodással is az átlaghoz tartozom. Aki egy kis garzon önrészét pakolja még mindig, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvenni.
  És gyakran gondolkodom azon, hogy mások mit csinálnak jobban, mint én…
 • Én is akarok kommentelni
  Vonalakban:
  Szerinted tényleg a hitelek kamataiból élnek a pénzintézetek? Komolyan?
  Valamelyik nap olvastam a Morgan Stanley (ok, nem magyar, de ez tökmind1 szerintem viszont mivel amerikai egész jól átlátható a gazdálkodása és hozzáférhetőek az infók pl. egy OTP-hez képest) negyedéves jelentését, és a kamatokon elért eredménye ha eltűnne “kis túlzással” észre sem venné.
  Nem dőlnének be. koncentrálhatnának a portfóliókezelésre (a befektetési részlege nagyot ment az MS-nek pl.), esetleg a szolgáltatások színvonalának emelésére, racionalizálására, fejlesztésekre. Most majd minden erejüket leköti hogy hitelezzenek, és a minden 8. bebukó hitel veszteségét visszatermeljék.
  Felfuthatna a vállalati (fejlesztési) hitelezés, ami a bankoknak és a cégeknek is jó…
 • Miklós

  egy részük örökli a gazdagságot a többit úgy csinálják. Rendszerint a csinált gazdagok függő viszonyban vannak csinálóiktól, így ők gazdagságuk fenntartásáért szolgálják őket és így éltetik a rendszert.

 • Zabalint
  Vonalakban
  Ez nem így van, a bankok például a válság előtt jóval többet hiteleztek itthon, mint amennyi betétet gyűjtöttek, megtehették, mert bannközi piacról is szerezhettek forrást, ennek a fordítottja ia működik. Egy egész ország bőven lehetne nettó megtakarító. De országon belül is célszerűbb, ha hitelt a vállalkozások veszbek fel beruházásokra, nem a lakosság.

  A belső fogyasztás hitelből feltornászása meg átmenetileg lendít a gazdaságon, utána a törlesztés idején meg gyengíti azt, illetve a versenyképességünket is rontja.

  Ha világra mondanád, amit írsz, annak lehet valóságalapja, de egy kis nyitott gazdaságként nettó megtakarítóként bárhová befektethetnénk a világon, de már az is sokat számítana, ha itthon nagyobb arányt tennének ki a hazai források.

 • PVD
  Kedves Miklós! Én is szeretnék egy témát felvetni a jövőre nézve. Érdekes kérdés lesz majd hogy mennyire lesz ösztönző a tervezett bővülő családtámogatási rendszer. A valódi okokról azonban nem beszelünk.És hogy a mai szülőképes korú generáció miért nem akar gyereket vállalni? Az anyagi lehetőségek korábban sem voltak jobbak sőt. Mégis mi változott mi tartja vissza az embereket? Miért nem a család az első hogy tudunk kilábalni a demográfiai válságból és ha nem ennek milyen következményei lehetnek az életünkben? Köszönöm ha erről is írsz majd a jövőben.
 • Zabalint
  @Én is akarok kommentelni
  A Morgan Stanley rossz példa, mert befektetési bank.
 • KZoltán
  2018-04-20 at 11:33
  Itt michael-hudson.com/2017/12/he-died-for-our-debt-not-our-sins/ egészen felforgató gondolatot olvashatsz a Bibliáról és a gazdaságról.
 • Ferchy
  de iszonyuan kellett mar ez a poszt. herotom volt a sok kivagyi okoskatol. bar nem tudom, hogy ettöl kevesebben lesznek-e…
 • Nagy Vonalakban

  Amit leírtál az mind igaz,
  de én egy szóval sem írtam azt,
  hogy hitelből fogyasszunk.