Költség-nyilvántartás

2018-04-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kialakult pár napja egy vita a hozzászólásokban, mi értelme van írni a költségeket. A főbb kifogások az alábbiak voltak:

- Felesleges, mert úgyis tudatosan költök. Amire kell, arra költök, amire pedig nem, arra úgysem. Akkor pedig minek?

- Fejben tartom a kiadásaimat, minek komplikálni az életemet egy alkalmazással is?

- Semmivel nem lesz jobb az életem, ha írogatom, mire mennyit költök. Csak időpazarlás.

Ha kontrollt szeretnél a pénzügyeid felett, azt csak úgy tudod megtenni, hogy rögzíted, hogy mennyi pénz és honnan jött be és mennyi pénz és mire ment ki.

Két élethelyzet lehetséges: ha elteszel annyit pénzt, amennyit el kell tenned havonta, illetve ha nem. (Mennyit kell félretenned? Itt már beszéltünk róla. A nyugdíjadra pedig ennyit kell eltenned.)

A második esetben kénytelen vagy írni a kiadásaidat, az első esetben nem muszáj, de érdemes. Ha elteszel havi X százezer forintot, ami kell ahhoz, hogy legyen pénzed nyugdíjasként és ki tudd fizetni a gyerek egyetemét, ha akarod, akkor nem létkérdés a kiadások teljes kontrollja.

Azonban érdemes akkor is számon tartani a kiadásaidat. Ha más nem, időről-időre egy-két hónapig írni a költségeket. Ezzel egyrészt elkerülöd, hogy észrevétlenül elszaladjon veled a ló (Az életszínvonalad inflációja), másrészt rengeteg teljesen felesleges kiadást leleplezel a költségvetésedben.

Nagyon tanulságos írni a kiadásokat, az ember rá-rácsodálkozik, mire mennyit is költ. Étteremre és bevásárlásra elmegy ennyi? Min élünk mi, csak kaviáron és lazacon? Ja nem, csak kétezer-ötszáz forintos koktélparadicsomon és kilencezer forintos olasz füstölt sonkán. Mikor szoktunk mi rá ezekre? Újabban már ennyit eltankolok havonta? Én azt gondoltam, még mindig csak havi 15 ezerért tankolok, mint három éve. Miért megyek háromszor annyit mint három éve?

S itt megdől az a vélekedés, hogy csak arra költök, amire muszáj, illetve hogy attól még nem fogok kevesebbet költeni, mert írom a kiadásokat.

De, kevesebbet fogsz. Visszateszed a három csoffadt vajretket 400 forintért és a 800 forintos, 250 grammos koktélparadicsom helyett nézel egy olcsóbbat, ha rádöbbensz, hogy múlt hónapban is több százezer forintot elkajáltatok, miközben négy éve még kevesebb, mint a fele ment el erre.

Magamon is látom, hogy csak azért kevesebbet és megfontoltabban költök, mert felírom a kiadásokat.

A modern vállalatirányításban egy alapelv, hogy azt amit mérnek, az már csak attól jobb lesz, hogy elkezdik mérni. Ha mérik a bankban, hogy mennyi időt várnak az ügyfelek, elkezd gyorsabban haladni a sor. Ha mérik, hogy a betelefonálók mennyire elégedettek az ügyfélszolgálattal, egycsapásra hatalmasat ugrik a minőség.

Így van ez magánemberként is. Sokkal jobban odafigyelsz csak attól, hogy elkezded írni és visszanézni, mire mennyi pénz ment el.

De mondhatok egy másik példát is. Mindenki tudja, hogy több vizet kellene inni, mint amennyit egy átlagember megiszik. Csak attól, hogy letöltesz egy appot a telefonodra, ami csak annyit csinál, hogy számon tartja, mennyit ittál aznap és óránként rád szól, hogy igyál megint, mindjárt kétszer annyit fogsz inni, mint előtte. Ugyanez történik, ha a kiadásaidat számon tartod.

Felmerül a kérdés, ha elteszem a havi X százezret, miért ne verhetném el a többi pénzt felesleges kiadásokra? Pontosan ezért: mert felesleges kiadás és a pénz elverése. Annál mindennek több értelme van, mintha kifolyik a kezedből a pénz. Tehetnél félre többet, hogy hamarabb elmehess nyugdíjba. Dolgozhatnál kevesebbet, hogy több időd maradjon az igazán fontos dolgokra. De még ha csak másokon segítenél ezekkel az összegekkel, annak is több értelme lenne.

Az egyszerűen nem igaz, hogy valaki fejben tudja tartani, hogy mire mennyit költött. Maximum egy agglegény, aki ugyanott lakik 10 éve és mindennap ugyanazt eszi. Egy kétkeresős, négy vagy öttagú családban képtelenség észben tartani a kiadásokat.

Találomra kiválasztottam egy napot, aznap csak én hétszer költöttem: reggel bevásároltam, aztán tankoltam, kifizettem a gyerek különóráját, odafelé menet a gyerek kapott egy kakaós csigát, feladtam egy csomagot és a többi. Mindeközben a feleségem vett cipőt a gyerekeknek és rendelt ruhát az interneten, szintén a gyerekeknek. Még Superman sem képes havi 150-200 tételt összeggel együtt fejben tartani, ez képtelenség.

Az is vicces indok, hogy túl sok időbe telik a tételek rögzítése. Sokan mondják ezt olyanok, akik órákat tékozolnak el naponta facebookozással, filmnézéssel és értelmetlen cikkek olvasgatásával. A vásárlás után előkapom a telefonomat, beírok egy számot, kiválasztok egy kategóriát, nyomok egy mentést. Ez naponta 5-7-szer 10-15 másodperc. Ha a blokkot is lefotózom (leszoktam, rajta vannak a tételek), az további 5-6 másodperc.

(Továbbra is ugyanazt az ingyenes alkalmazást használom, amiről írtam ebben a cikkben. Nekem nagyon bevált, de természetesen vannak más alkalmazások is. Sok a jó ingyenes alkalmazás, felesleges fizetőset használni, főleg olyat, aminek havi díja van.)

Ha még nem állsz annyira jól, hogy ne kelljen figyelned a kiadásaidat, mindenképpen érdemes használnod egy költségnyilvántartó programot, akár telefonon, akár számítógépen, vagy zsebnoteszben. Ha már jobban megy a sorod, akkor is érdemes számon tartani a kiadásaidat, tényleg sokkal tudatosabban fogsz költeni pusztán a kontroll miatt.

Ezen túl számtalan plusz információt kapsz utólag is, mint mennyit költöttél az autóra, a lakás felújítására, nyaralásra, gyerekekre, hobbira, akármire az elmúlt fél, egy vagy öt évben, növekvő vagy csökkenő a tendencia, mire megy el kevesebb és mire sokkal több.

Próbáld ki, szerintem neked is be fog válni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Previous Post
Minden relatív
Next Post
Fórum

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram