Költség-nyilvántartás

Kialakult pár napja egy vita a hozzászólásokban, mi értelme van írni a költségeket. A főbb kifogások az alábbiak voltak:

– Felesleges, mert úgyis tudatosan költök. Amire kell, arra költök, amire pedig nem, arra úgysem. Akkor pedig minek?

– Fejben tartom a kiadásaimat, minek komplikálni az életemet egy alkalmazással is?

– Semmivel nem lesz jobb az életem, ha írogatom, mire mennyit költök. Csak időpazarlás.

Ha kontrollt szeretnél a pénzügyeid felett, azt csak úgy tudod megtenni, hogy rögzíted, hogy mennyi pénz és honnan jött be és mennyi pénz és mire ment ki.

Két élethelyzet lehetséges: ha elteszel annyit pénzt, amennyit el kell tenned havonta, illetve ha nem. (Mennyit kell félretenned? Itt már beszéltünk róla. A nyugdíjadra pedig ennyit kell eltenned.)

A második esetben kénytelen vagy írni a kiadásaidat, az első esetben nem muszáj, de érdemes. Ha elteszel havi X százezer forintot, ami kell ahhoz, hogy legyen pénzed nyugdíjasként és ki tudd fizetni a gyerek egyetemét, ha akarod, akkor nem létkérdés a kiadások teljes kontrollja.

Azonban érdemes akkor is számon tartani a kiadásaidat. Ha más nem, időről-időre egy-két hónapig írni a költségeket. Ezzel egyrészt elkerülöd, hogy észrevétlenül elszaladjon veled a ló (Az életszínvonalad inflációja), másrészt rengeteg teljesen felesleges kiadást leleplezel a költségvetésedben.

Nagyon tanulságos írni a kiadásokat, az ember rá-rácsodálkozik, mire mennyit is költ. Étteremre és bevásárlásra elmegy ennyi? Min élünk mi, csak kaviáron és lazacon? Ja nem, csak kétezer-ötszáz forintos koktélparadicsomon és kilencezer forintos olasz füstölt sonkán. Mikor szoktunk mi rá ezekre? Újabban már ennyit eltankolok havonta? Én azt gondoltam, még mindig csak havi 15 ezerért tankolok, mint három éve. Miért megyek háromszor annyit mint három éve?

S itt megdől az a vélekedés, hogy csak arra költök, amire muszáj, illetve hogy attól még nem fogok kevesebbet költeni, mert írom a kiadásokat.

De, kevesebbet fogsz. Visszateszed a három csoffadt vajretket 400 forintért és a 800 forintos, 250 grammos koktélparadicsom helyett nézel egy olcsóbbat, ha rádöbbensz, hogy múlt hónapban is több százezer forintot elkajáltatok, miközben négy éve még kevesebb, mint a fele ment el erre.

Magamon is látom, hogy csak azért kevesebbet és megfontoltabban költök, mert felírom a kiadásokat.

A modern vállalatirányításban egy alapelv, hogy azt amit mérnek, az már csak attól jobb lesz, hogy elkezdik mérni. Ha mérik a bankban, hogy mennyi időt várnak az ügyfelek, elkezd gyorsabban haladni a sor. Ha mérik, hogy a betelefonálók mennyire elégedettek az ügyfélszolgálattal, egycsapásra hatalmasat ugrik a minőség.

Így van ez magánemberként is. Sokkal jobban odafigyelsz csak attól, hogy elkezded írni és visszanézni, mire mennyi pénz ment el.

De mondhatok egy másik példát is. Mindenki tudja, hogy több vizet kellene inni, mint amennyit egy átlagember megiszik. Csak attól, hogy letöltesz egy appot a telefonodra, ami csak annyit csinál, hogy számon tartja, mennyit ittál aznap és óránként rád szól, hogy igyál megint, mindjárt kétszer annyit fogsz inni, mint előtte. Ugyanez történik, ha a kiadásaidat számon tartod.

Felmerül a kérdés, ha elteszem a havi X százezret, miért ne verhetném el a többi pénzt felesleges kiadásokra? Pontosan ezért: mert felesleges kiadás és a pénz elverése. Annál mindennek több értelme van, mintha kifolyik a kezedből a pénz. Tehetnél félre többet, hogy hamarabb elmehess nyugdíjba. Dolgozhatnál kevesebbet, hogy több időd maradjon az igazán fontos dolgokra. De még ha csak másokon segítenél ezekkel az összegekkel, annak is több értelme lenne.

Az egyszerűen nem igaz, hogy valaki fejben tudja tartani, hogy mire mennyit költött. Maximum egy agglegény, aki ugyanott lakik 10 éve és mindennap ugyanazt eszi. Egy kétkeresős, négy vagy öttagú családban képtelenség észben tartani a kiadásokat.

Találomra kiválasztottam egy napot, aznap csak én hétszer költöttem: reggel bevásároltam, aztán tankoltam, kifizettem a gyerek különóráját, odafelé menet a gyerek kapott egy kakaós csigát, feladtam egy csomagot és a többi. Mindeközben a feleségem vett cipőt a gyerekeknek és rendelt ruhát az interneten, szintén a gyerekeknek. Még Superman sem képes havi 150-200 tételt összeggel együtt fejben tartani, ez képtelenség.

Az is vicces indok, hogy túl sok időbe telik a tételek rögzítése. Sokan mondják ezt olyanok, akik órákat tékozolnak el naponta facebookozással, filmnézéssel és értelmetlen cikkek olvasgatásával. A vásárlás után előkapom a telefonomat, beírok egy számot, kiválasztok egy kategóriát, nyomok egy mentést. Ez naponta 5-7-szer 10-15 másodperc. Ha a blokkot is lefotózom (leszoktam, rajta vannak a tételek), az további 5-6 másodperc.

(Továbbra is ugyanazt az ingyenes alkalmazást használom, amiről írtam ebben a cikkben. Nekem nagyon bevált, de természetesen vannak más alkalmazások is. Sok a jó ingyenes alkalmazás, felesleges fizetőset használni, főleg olyat, aminek havi díja van.)

Ha még nem állsz annyira jól, hogy ne kelljen figyelned a kiadásaidat, mindenképpen érdemes használnod egy költségnyilvántartó programot, akár telefonon, akár számítógépen, vagy zsebnoteszben. Ha már jobban megy a sorod, akkor is érdemes számon tartani a kiadásaidat, tényleg sokkal tudatosabban fogsz költeni pusztán a kontroll miatt.

Ezen túl számtalan plusz információt kapsz utólag is, mint mennyit költöttél az autóra, a lakás felújítására, nyaralásra, gyerekekre, hobbira, akármire az elmúlt fél, egy vagy öt évben, növekvő vagy csökkenő a tendencia, mire megy el kevesebb és mire sokkal több.

Próbáld ki, szerintem neked is be fog válni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

140 hozzászólás

 • Tamás4
  Azt a korábban ajánlott Expense Managert sehogy sem találom, pedig elég sokáig görgettem az AppStore-ban… Én a Koint használom, de nem igazán vagyok megelégedve vele, mert nem lehet elég jól testre szabni. Az EM-en kívül van valakinek tapasztalata jól használható ilyen jellegű appal kapcsolatban?
  Amúgy kicsit cáfolnám azt, hogy az ember sokkal jobban odafigyel és jelentősen elkezd spórolni attól, ha vezeti a költségeit… Annál azért nagyobb elköteleződés kell, és teljesen el kell felejtenie, az “élj a mának” felfogást. Persze ettől még nem jellemző rám, hogy nem keresem az olcsóbb megoldást, vagy felelőtlenül szórom a pénzt és nem takarítok meg, de azért szerintem a költségek vezetése csak nagyon kis szelete ennek, legalábbis pszichológiai hatását tekintve.
 • Matetoth
  Lehet, h csak en keresek keveset, de par honapja be “kellett” vezetnem a cash flow elorejelzest. Mondjuk ez mar tenyleg hosszabba teszi, de kb latom elore, h mennyit tudok felretenni egy adott honapban.

  Persze ehhez nem feltetlenul kell irni a koltsegeket, de segit.

  De a cikkben leirt kifogasok mindig megmosolyogtatnak ( munkatarsnom:” az nem volt felesleges kiadas, a kapcsolatunkra koltottem”). 😀

 • Maki Verem
  Én külön számlát nyitottam – DKB, ingyenes kártyák, nincs havi díj – és arra csak annyi pénzt teszek, amennyit kajára + üzemanyagra szánok. Ha hülyén gazdálkodom, hónap végén eldönthetem: koktélparadicsom, vagy bemegyek dolgozni:)

  A költések így pedig logolva vannak, tankolásnál csak a km számlálót kell felírjam.

 • Domonkos
  Én még az okostelefonom előtt megszerkeztettem Excelben a költségvetést saját kategória felosztás szerint. Azóta átkerült google drive-ra, így telefonról, de akár a gépről is tudom módosítani, és további kimutatásokat csinálni.
 • Fko
  Én a YNAB-et használom évek óta, viszont ez előfizetéses rendszerű. Nagyon elégedett vagyok vele.

  youneedabudget.com

 • hitel
  Ezerszer nekifutottam ilyen alkalmazással….ideig óráig megy, aztán elengedem. Nem tudom, nincs türelmem hozzá. Nagyobb fix csoportonként xls ben vezetem a kiadásokat (tankolás, gyerekek menza, kk+rezsi, telefon, funda, ÖNYP, Önsegély..stb) és a havi lekötést emelem hónapról hónapra. Idénre sikerült kimaxolni nagyjából.
  Sajnos pont az nem megy ami miatt a telefonos követést abbahagytam, a bevásárlás tételes követése.. Pedig ez a kulcs, itt megy el a legtöbb baromságokra..de egyszerűen feladom hogy szétválogassam a tételek (háztartás, gyerek, luxus, élelmiszer, ruha..stb)
  A fenti tételek szinte ezer forintra pontosan átlgolhatóak, a lekötési tételt emelve óhatatlanul csökken a maradék “nagyvegyes” -re szánt összeg. Szóval nálam valahogy így működik. Amikor biciklizem autó helyett, bedobom a költséget egy ún “daypositba” és ha egy hónapban túlálmodom a lekötést akkor ebből gazdálkodom.
 • Lív
  Én kb. 8 éve kezdtem el írni havi szinten a költségeinket. Mivel akkor még az appok nem terjedtek el (a mobilom sem volt okos), fogtam egy Excelt, kitaláltam a nekünk fontos kategóriákat és minden hónap végén a banki kivonat alapján beírtam mindent. Már akkor is mindent kártyával fizettünk, amit csak lehetett, a készpénzt pedig felvételkor írtam be és nagyjából szétdobtam, mivel tudtam, mi az, amit nem lehet kártyával fizetni. (Különóra, mesteremberek, piacon vett gyümölcs…)
  Nagyon érdekes ilyen hosszú időre visszanézni a számokat – maga az adatrögzítés kb. 10 perc, de aztán ennél hosszabban böngészem a változásokat, érdekességeket: hogyan hatott a gyerekvállalás? Mennyit számít az itthon főzés? Mennyivel drágább a családi ház? Miből hozható ki egy hét nyaralás? Végtelen a sor…
 • Volfszkin
  Én az Expense Manager appot használom. Figyelemmel kísérésem a bank/hitel számlán, a megtakarításokat, és az LTP számlákat.
  Tényleg jó tükör számomra, amely megmutatja, hogy milyen sok tud lenni havonta a “nem rendszeres” rendszeres kiadás.
  A legtöbb időt az egyénnek megfelelő kiadási és bevételi fő- és alkategóriák kitalálása vitte el eddig. Volt, hogy újra struktúrátam az egész kategória rendszert.
  Így tényleg nyomon követhető a nem rendszeres, de egy témához kapcsolódó kiadás. (kertre, motorra, ruhára, kirándulásra, kerékpárokat költött) Nem kell a számlákat túrni, ha kíváncsi vagyok az éves rezsire, és ez bontható fajtánként.
 • CD
  Én idén január 1 től Androidra a Money Managert használom és meg vagyok elégedve. Testreszabhato kategóriák. Torta diagram. Stb.
 • Béla
  Már az is több a semminél, ha havonta egyszer végignézzük és kategóriákba rendezzük az egyes tételeket a számlatörténetben. Ezzel nem megy el túl sok idő és nem napi elfoglaltság.
 • FoX
  Van egy másik kategória is, akinek elengedhetetlen a nyilvántartás vezetése, én is ebbe tartozom: a jattos munkahelyen dolgozóké. A bevételem változó, ráadásul a fix fizetésem csak a kisebbik része a teljes keresetemnek, főleg a nyári főszezonban. Muszáj képben lennem a mindenkori helyzettel, mert télen például kevesebbet keresek. Január-február tipikusan halott hónapok.
  Szóval már évek óta használok appot a nyilvántartásra, és nagyon hasznosnak találom. Mostanra teljesen automatikus a mozdulat, amikor beírom a költéseket.
 • Dóri
  Én a magyar fejlesztésű KOIN appot ajánlom. Körülbelül 3 éve követem ebben a kiadásaimat. Nem csak, hogy appos, és webes felülete van, könnyen lehet exportálni az adatokat! Szintén plusz, hogy ingyenes és elérhető IOS-en és Androidon is 🙂
 • ger
  Teljesen egyetértek a cikk szellemiségével. A kiadások kézben tartása ott kezdődik, hogy írod a költségeidet, vagy vezeted a cashflow alakulását folyamatosan. Ez a kezdő lépés ahhoz, hogy pénzügyeid feletti kontrollnál meglegyen a komfortérzet.
  Kezdő házasokként excel táblában írtuk a költségeket (minden nap egy sor volt, és volt kb. 8-10 oszlop: élelmiszer, egyéb FMCG kiadás, lakás, autó, ruházkodás, gyerekek, eü+sport, kultúra+szabadidő, egyéb), ahol kellett írtunk megjegyzés rovatot, s hó végén összegeztünk. Így sikerült beállítani a költségszintet, de párom folyamatosan lázadozott az adminisztrációra elment idő miatt, így egy idő után elengedtem a témát. Helyette most bankszámlatörténet alakulását vezetem excelben (netbankból lehet exportálni, és kulcsszavak szerint címkézni, majd pivot táblában elemezgetni). Persze nem tökéletes, de fizum számlára jön, s amit tudok kártyával fizetek
 • István
  20 éve vezetem a bevételeimet, kiadásaimat. Soha nem használtam app-ot, az én barátom az excel. Így veszem észre amikor pl. az XY bank rosszul számolja el a hitelkártya cashback-et. Egyébként valóban hasznos, nekem nélkülözhetetlen a tudatos tervezéshez. Honnan tudhatja, hogy mikor nyugdíjazza magát az ember? 30-40-50 évesen? Ehhez pontosan kell tudni az átlagos költést. Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy a folyó kiadásokon kívül havi 200 ezer (!) forint megy el hosszú idő átlagában. Egy háztartási gép csere ugyan ritkán adódik, de valami “ritka” minden hónapban van. Egyszeri orvosi költség, nyaralás, tandíj, stb, stb. Nincs minden hónapban de mégis (több)milliós tétel évente. …és erre is meg kell keresni a pénzt, szóval hibás, hogy sokan csak a folyó kiadásokkal, megélhetési költséggel számolnak.A lakásfelújítás vagy autócsere dettó. Ennek is az 1 hónapra eső részét kell venni
 • Körtefa
  Itt még megemlíteném, hogy érdemes olyan programot használni, ami tudja kezelni az ismétlődő tranzakciókat, és azokat is felvinni, hogy mikor lesz esedékes. Különösen, ha olyat is tud, hogy pl. kéthavonta a hónap utolsó napján esedékes, negyedévente, stb. Jelentősen megkönnyíti a cash flow-kezelést, hogy látom világítani, hogy oppá, most épp ezeket kell majd fizetnem. Majd mikor leokézod, akkor egyből át is állítja magát a következő esedékesség időpontjára, és akkor is jelez.
  Én a Money Manager Ex programot használom, és az tudja a fentit.
 • Kiszamolo
  Körtefa, az Expense manager is.
 • Eliseo
  Wallet ingyenes featurei elégségesek, azt használom. Nagyon jó.
 • Ferrari
  – Te dohányzol?
  – Igen dohányzok.
  – Hány dobozzal szívsz el egy nap?
  – Napi 2 doboz
  – Mennyibe kerül 1 doboz?
  – Kb 1000 forint.
  – Akkor napi 2000 forintot költesz kb cigire?
  – Igen
  – Akkor egy évben 730000 ft amit cigire költesz?
  – Igen
  – Akkor 15 év alatt 10950000 forintot költöttél cigire?
  – Hát igen. Igazad van.
  – De gondolj bele, ha nem dohányoztál volna és a cigire költött pénzt félretetted volna a bankba akkor most vehetnél magadnak egy Ferrarit!
  – Hmm. Ezen nem is gondolkodtam még, de figyelj csak, te dohányzol?
  – Nem! Én még soha sem szívtam el egy cigit sem.
  – Akkor mutasd már meg, hol van a Ferrarid?

  😀

 • Gábor
  Ilyen téren régimódi vagyok, kockás füzetben vezetem a bevételeimet és a kiadásaimat. 🙂
 • LG
  Számomra óriási biztonságot ad, hogy már 7 éve írom a költségeinket. Látom, mire mennyit költöttünk, az éves családi költségvetés tervezésénél vissza tudok nyúlni az előző periódusok adataihoz, így egyre pontosabbak az éves tervek, illetve a hosszútávú tervezés
  (befektetés, nyugdíj, stb) is sokkal könnyebb. Sokkal nyugodtabb vagyok, mint régen, ráadásul az olyan családi beszélgetések is elkerülhetőek, hogy “hogyhogy ebben a hónapban elment ennyi meg annyi pénz?” Ilyenkor előveszem a nyilvántartást, és együtt átnézzük, mire költöttünk.
  Nekem egyébként az Excel táblás módszer jött be, azzal tudom a legjobban testreszabni az adminisztrációt. A napközbeni költéseket mentem a telefonomba jegyzetként vagy fotóként, és este könyvelek – kb 3 perc az egész naponta.
  Régen túltoltam a részletezettséget, konkrétan tételesen szétszedtem a kaját tejre kenyérre meg egyebekre, ma már erre nincs szükség
 • Balint
  Én több alkalmazást is próbáltam, végül a google drive-nál kötöttem ki saját kategóriákkal. eleinte valószínűleg segített a költségek megfékezésére, de mostmár nem igazán jelent semmilyen gátat.
 • AmZso
  Félig-OFF: Ismertek olyan bankszámlát, amihez sok (korlátlan?) alszámlát lehet rendelni? A cél az, hogy külön alszámlán vezetnék megtakarításokat különböző dolgokra, pl. autószerviz, nyaralás, új telefon, stb.
 • Kiszamolo
  Ez az idióta és buta viccet mindig elsüti valaki…
 • Fenesetudja
  Én már többször nekifutottam a kiadások vezetésének, de 2-3 hónap múlva mindig kifulladt a dolog.
  Kezdtem anno egy Access adatbázissal, volt felhőben tárolt Excel tábla mindenféle kimutatással, tavaly mobil app-al (Money Pro) próbálkoztam.
  Mindig ugyan az lett a vége: egyszerre azon kapom magam, hogy nem írtam be napközben ezt-azt.
  Eleinte még fejből pótolom, utána ez is elmarad. Végül bukik az egész.
  Ha van köztetek hozzám hasonló következetlen lusta figura, akinek valami trükkel sikerült túl jutnia a nálam kritikus 2-3 hónapon, elárulná hogyan csinálta?
 • Herr Riporter
  2005 óta vezetek minden pénzmozgást Excelben. Azért Excelben, mert értek hozzá, úgyis fent van a laptopon és szinte az utolsó pixelig testre szabható.
  Ha követi az ember a tény pénzmozgásokat, a tervezést csak olyan összeghatár felett tartom hasznosnak, amit már a likvid megtakarítások nem fedeznek. Pl. egy jó anyagi helyzetben lévő embernek felesleges megterveznie, hogy melyik hónapban vesz cipőt, elég utólag követni, hogy pl. évente mennyit költött cipőre.
  Diagramokat is készítek az adatokból.
 • Frank

  Nincs Ferrarim, de van pénz a bankban.
 • Ferrari
  Bocsánat, nem láttam még itt 🙂
  Annyira azért nem buta vicc.

  A lényeg, hogy szerintem nem ilyen egyszerű a dolog. Ehhez is kell egy mentalitás. Van a nemdohányzó, nem ivó anyám, aki világ életében vezette a költségeit, hogy aztán hónap végén lássa, hogy alig marad pénze, és ő nem tud megélni rendesen. Amikor szembesítettem ezekkel, és megkérdeztem, hogy de anya, minek veszel ízesített vizet, minek veszed a legdrágább mosóport, miért nem cseréled le a 100W-os izzókat energiatakarékosra, miért nem teszel el legalább havi 1-2000Ft-ot, hogy év végén legyen egy 20-30ezred, a válasz mindig ugyanaz volt:
  – miből tegyek el, hát alig van pénzem
  – ezeket szoktam meg, ezek a jó termékek
  – mert az energiatakarékos izzók halványak
  stb.
  Szóval ha valaki nem olyan mentalitású, hiába írja a költségeit, kitörölheti vele. Ugyanígy, ha a dohányos letenné a cigit, nem tenné el a cigi árát, hanem elköltené

 • Benőke
  Évek óta használom.
  moneymanagerex.org
  Androidos telefonra is van.
  Sőt ha valaki ügyes pl dropboxra megosztott adatbázist több telefonon számítógépen, tableten ugyan azt lehet elérni.
 • MrHagen
  Sziasztok!

  Kb. 2 hónapja találtam saját elhatározásból, hogy nyomon fogom követni minden költségemet fillérre pontosan. Én egy olyan appot használok, amiről a hozzászólásokban nem találkoztam, viszont nagy lelkesedéssel tudom ajánlani: Money Pro
  Az alapváltozat némi befektetést igény (1090HUF), ugyanakkor (számomra) minden további hasonló programot ver: megjelenésében, egyénre szabhatóságban, kezelésben, a hiteltörlesztéseket, megtakarításokat is lereagálja, továbbá nagyon faintos kis diagrammokat is lehet vele összehozni.
  A Deluxe változat, ami összekapcsolódik a bankszámláddal is, már egy jó csomó havi pénzbe kerül, sajnos csak nálunk szerencsésebb országokban működik, illetve ezt személy szerint adatvédelmileg is aggályosnak tartom, de az alap változatot nagyon bátran javaslom mindenkinek.
  Ha gondoljátok, szívesen írok még róla, ha esetleg az app leírás nem kellően meggyőző.

 • Zoltan
  En is kiprobaltam tobb app-ot is, mar 4-5 eve vezetem a penzugyeimet.
  Kezdetben CashBase, Fincance41 (ebbol 2 ev mar fizetosen), jelenleg pedig szinten a Wallet nevu appot hasznalom, amit is emlitett.
  Az ingyenes verzioja is teljesen korrekt, en a fizetos valtozatat hasznalom, ennek segitsegevel lehet shared “zsebeket” is letrehozni.
  Mindent tud, amit elvarok tole, es amit sok applikacio nem tud (pl atvezetes zsebek kozott, megujulo tranzakciok).

  Elvileg van webes felulete is, de a mobilon teljesen jol kezelheto.

  Evente meg szoktam nezni, hogy van-e jobb alkalmazas a piacon, jenleg az en igenyeimet ez elegiti ki a legjobban.

 • szocske
  , az a gond ezzel a buta viccel, hogy igaz…
  remekül rámutat, hogy a többségnek van valami, amire elfolyik a pénz.
  Van akinek a dohányzás, más meg teljesen másra szórja el, de a többség nem teszi a bankba, hogy Ferrarit vegyen majd belőle 15 év múlva.
 • Zoltan
  Illetve egyeb erdekes funkciok is vannak benne, amit mashol meg nem nagyon lattam:
  – kolcsonok kezelese
  – vasarolt termekek garanciajanak kezelesi lehetosege
  – nagyon jo riportok es grafikonok (igaz, ezekhez a fizetos verzio kell a legtobbhoz)
  – vasarlasi template-ek
  – vasarlasi helyszinek is menthetoek

  Egy-ket hazai bankkal integralodni is tud.

 • methyou
  Andromoney-t használok több mint egy éve és a párom is. Nemrég volt egy pénzügyi vitánk a közös kiadásokról, de visszanézve pár perc alatt kiderült az igazság, enélkül kb lehetetlen lett volna.
 • tgwh
  Szerintem muszáj írni, ha tényleg tudni akarod, és tényleg csökkenteni akarod a kiadásaidat.
  Felmerült, hogy valaki tart egy luxus rublikát is. Mi nem, ami kell az kell, a többit meg alaposan átgondoljuk. Túl sokfelé szedni sem lehet.
  Igaz, a hirtelen kiadásokkal, vagy felújítással, egy új kávéfőzővel nem tudsz mit csinálni, csak látni, hogy milyen sokat költöttél.
  Igazából ha a hónapokat összesíted, ott látni igazán, mennyivel költöttél többet vagy kevesebbet.
  Jobban belegondolva a költekezésben nem segít, mert mindig csak utólag nézi át az ember 😀 ha néha belenézünk hó közepén és elszörnyedünk, akkor azért visszafogjuk magunkat 😀
 • Zsolt
  Én többször belebuktam az írogatásba. Volt hogy fél évig, később 1 éven át is írtuk feleségemmel, nagyon fárasztó volt és az jött ki, hogy egyszerűen nincs nagy tételben fölösleges költésünk. Szórakozásra a bevételeink 1-3%-a ment el, arról lemondani értelmetlen lenne és kontraproduktív.
  Akkor sem ment amikor jobban jött volna az a spórolt pénz, most viszont egész jól megy a szekér, mióta gyerekeink vannak nem költünk baromságokra. Fiatalabb koromban lett volna értelme, mikor egyetem mellett egészen jól kerestem, de mind elbuliztam gondolván később még jobban fogok keresni.

  Megoldás az lenne ha maga a bankkártya szolgáltató kategóriákra bontva ábrázolná a költéseimet, azt nézegetném, de hatással nem lenne a fogyasztásra, mert amit meg lehetne fogni azt nem akarom.

 • Kiszamolo
  Zsolt, ha nincs min spórolni, vagy nem akarsz spórolni, akkor természetesen nincs sok értelme.
 • Laca
  Én is az expense manager-t használom. Mikor kezdtem, akkor teszteltem, hogy egyszerre tudjuk használni a feleségemmel, szóval legyen benne szinkronizáció.
  Volt rá lehetőség, de nekem bugosnak tűnt. Most valaki használja ezt a funkciót?

  Köszik,
  Laca

 • ptya
  Én évek óta a You need a budget programot használom (nem az online előfizetőset, hanem a régi programot) és nem találtam annál jobbat. A legfőbb előnye a költségvetés mellett az az, hogy jövőbemutató is. Nem csak reaktív, hogy jé, most miért költöttem 3x annyit, hanem beírod magadnak, hogy az adott hónapban mennyit fogsz költeni kajára, mozira, bármire. Számomra nagyon egyszerűvé tette a tudatosabb pénzügykezelést.
 • Kiszamolo
  ptya, ezt is szinte minden ilyen program tudja, úgy hívják, hogy budget (büdzsé). Előre beírod, mennyit szánsz valamire és számol vissza hónap közben, hogy mennyi van még belőle hátra.
 • Sooov12
  Bluecoins-t használom, gondolkodom nagyon, hogy meg is veszem nem olyan nagy összeg! A havidíjasok azért havidíjasok mert képesek a bankodtól beszippantani az adatokat, ezen szolgáltatás pedig csak havidíj keretében adható, erről nem az app fejlesztője tehet, éppen ezért a Bluecoins nem tudja ezt a funkciót, mert nem hajlandóak havidíjasak lenni.
 • W
  Én is vezettem költségvetést. De utáltam. Soha semmi nem ment a tervek szerint. Az élet mindig felülírta őket. Szóval én leszoktam erről, a költségek puszta írása pedig nem érdekel. Mindenesetre elég sok szoftvert kipróbáltam, ezek közül a jobbakat leírom nektek:
  -Wyze – ez egy magyar fejlesztésű még (mindig) béta fázisban lévő szoftver ami letölti a bankszámlakivonatodat és automatikusan kategorizálja a költéseidet. Az androidos appban a KP-s költéseket is fel lehet vinni.
  -ERSTE Pénzügyi monitor – Ugyan ezt teszi, természetesen csak erstés ügyfeleknek.
  -Coinkeeper – Jó megjelenésű egyszer fizetős androidos, ios-es és webes szoftver. Havidíjas verzióban a legtöbb magyarországi banktól le tudja kérni a számlatörténeted, az egyszer fizetős verzióban pedig be tudsz állítani sms értelmezést, ami ugyan magától nem kategorizál, de legalább a számot beírja, illetve nem fogod elfelejteni felvin
 • ptya
  , természetesen nem ez az egyedüli program. Amiket kipróbáltam előtte az nagyon nyögvenyelős volt. PC-n és mobilon együtt nem lehetett használni egyszerre szinkronban. YNAB nagyon egyszerűen személyre szabható és több eszközön is lehet használni. Sajnos MO-n nem lehet bekötni a bankokba, de amúgy egyből beolvasná a költéseket is. Szóval igazából csak ajánlani tudom 🙂

  ExpenseManager, Koin, Mint nekem spec nem jöttek be. De ez teljesen szubjektív – a lényeg, hogy csak előnyökkel jár ilyen programot használni.

 • 42
  Előre tervezem a kiadásaimat, elég fegyelmezett vagyok, így tartom magam a kerethez (minimális eltéréssel, plusz-mínusz egyaránt van). Az előző releváns cikkek és kommentek mégse hagytak nyugodni, így egy kockás füzetbe (költséghatékony, egyszerű+ csak kontrollnak kell) elkezdtem írni a napi mindenféle kiadásomat. A bevételem egyszerűen a munkajövedelmem, a befektetések hozamát külön, a befektetések részeként kezelem, kvázi nem létező, nem elkölthető pénzként.
  Kíváncsian várom a végeredményt, mennyire tér el a havi/ éves tervektől a tényleges költésem és milyen a kiadás szerkezete.
 • Ixpense-t használok már 4 éve. Mindenféle kimutatást, öszegzést, pdf készítést tud.
  Eléggé testreszabható és egyszeri befektetést igényelt. Rendszeresen frissítik, bug mentes ( legalábbis nálam hiba nem jött elő ).

  Ugyanilyen címszó alatt használom autóra / motorra a Carmanager nevű appot.

 • SID
  Én 2017. szeptember óta írok minden fillért. Számomra egy dologra jó: pontosabban látom, hogy hogy áll az adott havi mérlegem, így nem költöm túl magam (bár ez eddig sem volt jellemző). Ha bejön egy nagyobb kiadás, akkor eltolom egy-két héttel, bár ennek nem tudom van-e értelme, mert ha nélkülözhetetlen, akkor teljesen mindegy, hogy most adok ki rá, vagy két hét múlva.
  “Tehetnél félre többet, hogy hamarabb elmehess nyugdíjba. Dolgozhatnál kevesebbet…”
  Az elsőhöz szerintem nagyon nem elég az olcsóbb paradicsomot venni.
  Kevesebbet dolgozni pedig annak van értelme, aki teljesítménye alapján kapja a bért. Akinek fix a fizetése, annak teljesen mindegy.
  Az olcsó kajával egyébként én nem értek egyet, hosszú távon biztos, hogy jobb a minőségi étkezés, ami viszont sokszor drága. Ehhez viszont legalább olyan tudatosnak kell lenni, mint a pénzügyekkel kapcsolatban.
 • ZX71
  Sziasztok, és is excel párti vagyok, bár még csak kb másfél éve kezdtem írni a kiadásokat. Én azt szeretem benne (mármint a saját excelemben), hogy egy évre előre látom, mire fogok költeni. A rezsi költségeket előre beírom egész évre, például a vízdíjat kéthavonta vonják, a kötelező biztosítást 3 havonta stb így látom előre, melyik hónapban körülbelül mekkora lesz majd a rezsi kiadás.
  Van 3 oszlop, fenntartás-luxus-eseti kiadások, a különböző költéseket eszerint írom. Így látom, hogy mire mennyit költhetek még, a számlaegyenleg ilyen értelemben indifferens, mert azon nem látszik,hogy a hónapban még milyen kiadások várhatóak.
  Nekem annyit biztosan segített a rendszer, hogy ha a tervezett költségek végefele vagyok (netán túl is rajta), akkor nagyon rossz érzés boltba menni, még ha muszáj is.
 • naa
  Nem kell túlzásba vinni a kategorizálást. Épp elég annyit rögzíteni, hogy “Bevásárlás” – abban lehet minden, de elsősorban kaja, tisztítószerek, fogyó cuccok lesznek, amit felesleges tovább bontani, ennek a kategóriának az alakulása pont elég jól megmutatja, amit kell normál esetben. Nagyobb dolgot, pl. kocsit nem írok be, nem variálok valamilyen amortizációs költséggel, stb. – főleg mert már úgyis megvettem, a vétel ELŐTT kell ott elemezgetni. A benzin/szerviz költségeket viszont hasznos vezetni, az segít dönteni kocsiról is.

  A budgetelésnek én nem látom annyira hasznát, inkább az utólagos elemezhetőségnek – de valakinek jó lehet az is.
  Az appoknak viszont még fejlődni lehetne szerintem, én is Exceleztem csak eddig, változó intenzitással – de most megnézek megint egy appot.

  Ha kártyával fizetsz általában, akkor meg netbank export(ok)ból meg is lehet a nyilvántartás nagy része..

 • nyman
  Probalkoztam en is tobb programmal, appal, de nalam is maradt az excel fulekkel. A reszletes, minden kiadast koveto dolog is tobbszor probaltam, de nem ment. Jellemzoen lustasagbol. Igyexem bankkartyaval fizetni, igy ott latom a koltesek nagysagrendjeit.

  Amit csinalok inkabb mar tobb, mint egy evtizede, hogy minden honap elejen felirom a szamlaim egyenleget es kepzek egy kulonbseget az elozo havihoz kepest. Itt latszik a trend, hogy mikor tudtam megtakaritani, mikor volt tobb a havi koltesem a beveteleimnel. Kulon csoportban vannak a likvid osszegek, a kevesbe elerhetoek, es kulon csoportban azok, amihez nem, vagy csak korulmenyesen ferek hozza. Pl. nyugdij megtakaritas, tartos megtakaritasi szamla stb.

  Folyt

 • nyman
  Az excelben van egy rakas „celful” is. Pl. az autoval kapcsolatos kiadasoknak, a meroora allasoknak, gyerekek megtakaritasanak, kulonbozo cash-flow, budget tervezeseknek, kulonbozo „projekt” kiadasoknak, mint felujitas, nyaralas, stb. Ebben az excelben csinalom a bankszamlak, internet, telefon tarifak osszehasonlitasat. Munkakereseskor az ajanlatok ertekeleset. Vallakozas nyilvantartasait, a lakaskiadassal kapcsolatos elszamolasokat. Ma pl. a terasz rendbehozasahoz a vakolat vasarlasahoz a feluleteket szamoltam.

  A munkahelyemrol felhoben elerem.

  A fenti sokoldalusagot nem tudja egy celszoftver sem. 1 db fajl es 70-80 koruli ful.

 • TamasX
  Csatlakozom a “lustákhoz”:

  Legalább 3x nekifutottunk írni a költéseinket. Megfelelő app-ot nem találtam, amúgy is utálom az okostelefonokat. Papíron még csak-csak vezettük, de előbb-utóbb elkezdtek elmaradozni a felírások, végén nem írtunk semmit.

  Amúgy is, mit vezessek? 2 kisgyerek mellett most csak a túlélésre koncentrálunk, semmi luxus. Hiába sok teszemazt 30e forint egy hónapban gyógyszerre, ezen nem tudunk spórolni. Hiába írom föl, hogy 200000 elmegy bevásárlásra havonta, ha gyerekruha kell, kaja kell (és nem homárról beszélünk). Ebből nincs mit lehúzni, talán ezért sem írtuk.