Új év, új fogadalmak

Az újév sok embert arra sarkal, hogy egy kicsit átgondolja az életét és az előtte álló évet igyekezzen valamivel tartalmasabban, tervezettebben és hasznosabban eltölteni.

Az egyik legnépszerűbb fogadalom a pénzügyekkel kapcsolatos témák, aki tesz újévi fogadalmat, azok 58%-a pénzügyi témájú fogadalmat (is) tesz. Ez az Egyesült Államokban az emberek 37%-a, ők terveznek 2015 végén pénzügyi témájú fogadalmat is tenni.

(Csak az érdekesség kedvéért, a leggyakoribb fogadalmak: többet takarítok meg 54%, kevesebbet költök 19%, kifizetem az adósságaimat 16%. Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy akar az emberek 54%-a többet megtakarítani, ha nem akar kevesebbet költeni és feltételezzük, hogy a fizetése nem nő radikálisan.)

Sajnos a tapasztalat az, hogy februárra ezek a fogadalmak általában semmivé lesznek, ennek legfőbb oka, sokan túl nagy fába vágják a fejszéjüket.

Ahelyett, hogy megfogadná, hogy például mostantól írja a kiadásait, olyan fogadalmat tesz, hogy januártól félreteszek havi 200 ezer forintot a háromszázezres fizetésemből.

Másik probléma, hogy túl általános a fogadalom, például 2016-ban megszabadulok minden adósságomtól. Ez így követhetetlen, mérhetetlen és szinte garantált a bukás. Fontos részletekbe menően megállapítani, hogy mit szeretnék tenni, hogyan, milyen ütemezésben és mikorra milyen eredményt szeretnék elérni.

Ez hasonló a “jövőre leadok 15 kiló súlyfelesleget”. Ez is egy megfoghatatlan és követhetetlen célkitűzés. Az első pici kudarcnál fel fogod adni az egészet. Ellenben ha azt mondod, hogy hetente kétszer sportolni fogok legalább egy-egy órát és az a célom, hogy havonta másfél kilót fogyjak és ezért ezt és ezt fogom változtatni az étkezési szokásaimban, mindjárt nagyobb eséllyel lesz kedved az egészhez.

Határozd el, hogy például április végéig kifizeted a hitelkártyádat és utána miszlikbe aprítod, majd június végére végzel a folyószámla-hitelkereteddel is. Ez így már sokkal konkrétabb, kezelhetőbb és nem utolsó sorban szerethetőbb célkitűzés.

Aztán ott van még a nagy ellenség, a magányos harcos elkeserítő problémája, aki egyedül küzd, mint malac a jégen. A kocogás is jobban megy, ha muszáj hajnal ötkor felkelni, mert a barátod/barátnőd már ott vár az ajtóban, hogy együtt kocogjatok.

Ezért találj egy társat a pénzügyeid megváltoztatásához is, a házastársadat, egy barátot, vagy kollégát, akivel együtt határozzátok el, hogy miről szoktok le, elteszitek első lépésként a fizetésetek 5%-át, stb. Erről itt már írtam bővebben.

Akár kombinálhatod is a fogadalmaidat: akárhányszor elmész a konditerembe, hogy a fizikai testedet jó formába hozd, a pénzügyeidet is ápolod azzal, hogy párhuzamosan elteszel 500 forintot is.

Vagy ha a céltalan számítógépezésről akarsz leszokni, akárhányszor lájkolsz valamit, vagy megosztasz valamit a facebook-on, elteszel egy százast egy befőttesüvegbe.

Esetleg akárhányszor cigarettát veszel, annyiszor ezer forintot teszel félre, ahány dobozt vettél.

De csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek: például minden esős napon elteszel kétezer forintot a nyári napfényes vakációdra, vagy minden alkalommal félreteszel ezer forintot az új fényképeződre, akárhányszor új fotót posztolsz az interneten.

Mit érdemes megfogadnod 2016-ra, ha szeretnél előrébb jutni pénzügyileg a következő évben?

1, Teszek félre pénzt a keresetemből.

A legtöbb embernek már az nagy változás lenne, ha egyáltalán egy keveset félretenne minden hónapban.

A legnagyobb probléma, hogy sokan a költéseik utáni maradékot szeretnék félretenni, de legtöbbször nincs maradék a hónap végén.

A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: először tegyél félre a fizetésedből és a maradékból költsél egész hónapban. Ennyi az egész, nem atomfizika.

A kocogást sem a maratoni lefutásával érdemes kezdeni. Megtakarítani is érdemes fokozatosan. Először elteszed a fizetésed 5%-át, cserébe lemondasz a cigiről, a munkahelyi kávézásról. Utána emeled a tétet, mondjuk 20 perccel korábban kelsz és busszal jársz dolgozni, nem autóval. És így tovább, lépésről-lépésre.

(Néhány cikk olvasásra: Mennyibe kerül napi két kávé és a cigi, Ennyit költesz az autódra valójában, A probléma gyökere)

Sokat segíthet, ha a havi keresetedből automatikusan átutalod a megcélzott összeget egy másik, megtakarítási számlára. Vigyázz, nehogy unit linked biztosítást, vagy valami hasonlóan drága terméket válassz, mert annál a befőttesüveg is többet hoz.

Nyitsz egy állampapírszámlát az Államkincstárnál, vagy egy megtakarítási számlát a bankodban és minden hónap elején automatikusan átmegy oda a megcélzott összeg. (Cikk: Megtakarítási számlák)

A folyamatosan növekvő megtakarításra jó a heti gyűjtés egyre nagyobb összeggel, erről itt írtam már részletesen: Spórolj egyszerűen. (Ha megy, nem kell megállnod 52 hétnél, folytathatod akár 104 hétig is.)

2, Kevesebbet fogok költeni

Ez a fogadalom kéz a kézben jár az előzővel, ugyanis ha nem keresel többet, mint eddig, kénytelen vagy kevesebbet költeni, ha többet szeretnél félretenni, mint eddig.

Leginkább a hozzáállásodon kell változtatni, ha spórolni akarsz, nem a költségeidet fűnyíróelv alapján visszametszeni.

Néhány tipp a spóroláshoz: 23 tipp a spórolásra, Kezdd el ma a spórolást, Megtakarítási technikák, Tartsd kordában a vásárlásaidat, Csak hogy értsd.

3, Többet fogok keresni

A legtöbb embernek meg sem fordul a fejében, hogy nem egy marék rizsért kellene dolgoznia egész életében, mert sokkal több van benne, mint amit kihoz magából. Pedig ha továbbtanulnál, vagy kilépnél a komfortzónádból és mernél új munkahelyet keresni akár egy új városban vagy országban is, esetleg vállalkozásba kezdenél, akár nagyságrendileg is többet kereshetnél. Gyakran egyszerűbb százezer forinttal többet keresni, mint 30 ezer forinttal csökkenteni a kiadásaidat a jelenlegi fizetésed mellett.

Ne félj a változástól és ne félj a kihívásoktól, ha valamit meg sem próbálsz, abban biztos kudarcot fogsz vallani.

Néhány cikk a témában: Ha nem keresel eleget, Kérj többet, Ha kevés a jövedelmed, Külföldi munka: menjek, vagy maradjak? A munkád értéke, Ennél sokkal több van benned, Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet?, Miért csak a pénzedet kockáztatod?.

4, Megszabadulok az adósságaimtól

Más pénzéből élni nem normális dolog. Ha neked a házad, autód, nyaralásod, bőrgarnitúrád más pénzéből van, akkor érdemes ezen változtatnod. Főleg azért, mert a kifizetett kamatokon szó szerint egy vagyont buksz egész életedben.

Nincs is addig értelme megtakarításról beszélni, amíg a banknak tartozol pénzzel. A kis megtakarításodra kapsz 1-2% kamatot (mínusz kamatadó), a lakáshiteledre pedig kifizetsz 6%-ot. a folyószámla tartozásodra 20%-ot, a hitelkártyádra pedig akár 45% kamatot is.

Ezért az egy nagyon jó célkitűzés, ha minden adósságodtól meg akarsz szabadulni.

Először kezd a legmagasabb kamatozásúval, majd haladj az egyre kisebb kamatozású hitelek felé. Egy cikk a témában: Neked is sikerül megváltozni.

(Esetleg azt is megfogadhatod, hogy valami mellékállást vállalsz és az így kapott jövedelmet teljes egészében a hiteleidre fordítod.)

5, Írni fogom a költéseimet

Ahogy mondják az apró lyukak egy hatalmas hajót is el tudnak süllyeszteni. Így van ez a pénzügyekben is. A sok apró, észrevétlen költés miatt szenved sok ember hajótörést a pénzügyekben.

Ha írod a költéseidet, még a legapróbbnak tűnőt is, észreveheted, hogy szivárog el a pénzed hónapról-hónapra. Hamar rá fogsz jönni, hogy nem a gázszámla a nagy kiadás, hanem a sok apró, ismétlödő költség, ami havi szinten már hatalmas tételeket jelentenek.

A legegyszerűbb a mindig nálad lévő telefonba felírni ezeket a kiadásokat, erről itt találsz egy cikket.

6, Tanulni fogok a pénzről

Ezt a fogadalmat is melegen támogatom, ugyanis nagyon sokba kerül nem érteni a pénzhez. Konkrétan tízmilliókat buksz egy-egy drága vagy rossz befektetésen. Ezért határozd el, hogy képezni fogod magad legalább alapszinten a pénzügyek területén.

Ajánlott cikk a témában: Ideje tanulnod

Ne aggódj, lesz Akadémia jövőre is. 🙂

7, Megvalósítom a hathavi vésztartalékot jövőre

Hónapról-hónapra élni a legnagyobb felelőtlenség. Elég egy nem várt kiadás, munkanélküliség, vagy betegség és máris hitelcsapdában találod magad. Fogadd meg, hogy mostantól nem lesz olyan, hogy nincs hat hónapra elegendő vésztartalékod félretéve.

Sok mindent megfogadhatsz még ezeken kívül, például, hogy csak használt termékeket veszel féláron, nem fogsz impulzív és felesleges költéseket elkövetni jövőre, megtanulsz nemet mondani a kívánságaidra, eladod a felesleges dolgaidat és még sok hasonlót.

De ha nem szeretsz fogadkozni, akkor csak határozd el, hogy jövőre is pénzügyileg tudatos leszel és odafigyelsz a bevételeidre és a kiadásaidra.

Mindenkinek sikeres és boldog új évet kívánok!

Share

29 hozzászólás

 • dgt_
  Jó kis összefoglaló! Boldog új évet kívánok neked Miklós és az olvasótáborodnak is!
 • Kázmér
  Annyival egészíteném ki, hogy minden alpont alá célszerű ötletbörzét nyitni saját magunk számára (Hogyan növelhetem a bevételeim? Hogyan csökkenthetem a kiadásaim? Milyen lehetőségeim vannak többet mozogni? Hogyan tudnék egészségesebben élni, étrend stb?). Minden kitűzött célhoz ki kell gondolni 15 akár 20 megvalósítási ötletet, és azokat le kell írni. Az ezután leírt ötletekből lehet egy hatékony cselekvési tervet kidolgozni lépésről lépésre. Ezt szintén célszerű leírni és mindig áttekinteni, egyfajta visszajelzésként használni. Természetesen SIKERES CÉLKITŰZÉST ÉS TELJESÍTÉST ÉS NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK EZEN A FÓRUMON IS! 🙂
 • Broaf
  +1link 🙂
  BÚÉK
 • Broaf
  +1 lájk 🙂
  BÚÉK
 • András
  Muszáj vagyok mégegyszer megköszönni:
  A kiszámoló akadémia volt életem eddigi legjobb befektetése!
  ( //kiszamolo.hu/oktatas-a-penzugyekrol/ )
  Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy kezdje ezzel az évet! Megéri! 😉
  Nem, ez nem fizetett reklám, hanem őszinte vélemény volt!
  Köszönöm Miklós!
 • Gábor
  Mellőzöm az újévi fogadalmakat, mert egy új életvitel kialakulása nem ezen múlik, ezért is adják fel ezeket a fogadalmakat 1-2hónap eltelte után.

  Hasonlóan a többiekhez én is kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet.

 • Gézu
  Minden kétséget kizáróan nálam (ismét) Miklós az Év Embere! 😉 Sokak nevében köszönjük a hasznos és érdekes írásokat! Jövőre ugyanitt! BUÉK!
 • Ahlan
  Boldog, eredményes új évet kívánunk!
  Miklós, őszintén sokat köszönhetünk önnek!
 • Kiszamolo
  Alf sukr. Kul ‘am wa antum bikhair 🙂
 • yimshagin
  glüklihesz nójes jár, hepi nyú jír 🙂
  Komolyan Miklós, meg fogok tanulni valamilyen nyelven, mert ez nem állapot.
 • dmry
  kegyetlenül jó a blogod. a fórum kezelése pedig példa nélküli.
  jövőre pedig, katonásan:
  erőt, egészséget! 🙂
 • Kiszamolo
  yimsagin, ezt vehetjük fogadalomnak is? 🙂
 • Jelentéktelen Hangya
  Kedves Miklós!

  Itt ragadom meg az alkalmat, hogy kívánjak neked egészségben és sikerekben gazdag új évet!

  Üdv

 • okoska2
  Boldog új évet mindenkinek!

  Miklós, köszönöm a munkádat, nagyon értékes, amit csinálsz!

  Az összefoglaló kiváló! Nekem most több célom is van, mindhez kaptam muníciót! 🙂

  Csináltam pár hónapja egy listát, milyen szokásaimon szeretnék, vagy kellene változtatnom. Két nagyobb célom van most, ezeket bontottam le kisebb összetevőkre. Ehhez is Miklós adta egyik bejegyzésében az ötletet. Van a listán most kb. 8-10 dolog. Kiválasztok egyet, és egyelőre arra figyelek, ha az már megszilárdult, megyek tovább a listán.

  És egy fontos dolog: már annak hatása van a tudatunkra, ha leírunk valamit!!
  Tavaly volt fent itt a blogon, belinkelem az ideit. Kicsit hosszadalmas, de ma nem nagyon van más dolog, nem igaz? 🙂

  yearcompass.com/

 • yimshagin
  Az én esetemben (még) nem az, egyelőre a “jövőre leadok 15 kiló súlyfelesleget” kategória, de azért igyexem komolyan venni. 🙂 Sőt, olvasva a kommenteket a szabadúszós cikknél, az sem kizárt, hogy valami informatikai jellegű dolgot is el kezdek tanulni.
  Köszönöm én is a sok hasznos írást! A tavalyinál is sokkal-sokkal jobb évet kívánok neked!
 • Péter
  A kiadások követése kapcsán: YNAB felhasználók, most, hogy havidíjas lesz a szolgáltatás, nézegettetek/találtatok már hasonló színvonalon megvalósított alternatívát?
 • Gábor
  Egészségben, eredményekben gazdag új esztendőt kívánok!
 • tundra
  Kiadások követésére a gnucash programot használom. Nagyon jól testre szabható és költségvetést is lehet benne készíteni.
 • Péter
  Nekem fontos az automatikusan szinkronizálódó mobil kliens, a legtöbb megoldás sajnos itt bukik el. 🙁
 • mzsombor
  : Google Spreadsheet? Az automatikusan ugyanaz minden eszközről nézve, és friss. Most kezdem a harmadik évet vele. Nem mellesleg teljesen testreszabható… 🙂

  , Boldog Új Évet, köszönjük a sok munkád!

 • Péter
  de nem ergonomikus, pláne telefonon szerkesztve. Riportokat és költségvetést készíteni pedig egy céleszköz 2 kattintásos módszeréhez képest pláne rémálom. Ehhez képest pl. a YNAB eltárolja a kereskedőkhöz tartozó GPS koordinátákat és kategóriákat, így pl. ebédkor csak az összeget kell beírnom, az étterem neve és az ebéd kategória már automatikusan ki van választva, és az sem akadály, ha nincs internet kapcsolat, ebben az esetben majd szinkronizál legközelebb, amikor lesz. Ezek apróságok, de nagyon megkönnyítik a mindennapokat, google spreadsheet-et telefonról nem is szívesen nyitok meg, mert annyira körülményes szerkeszteni (eleve kezdeni azzal, hogy a táblázatod végére kell scrollozni, ami 3 évnyi adat esetén elég problémás lenne, ha pedig mindig új fület nyitsz, akkor a hosszabb távú riportok készítése lesz még nehézkesebb).
 • Tamás
  “Riportokat és költségvetést készíteni pedig egy céleszköz 2 kattintásos módszeréhez képest pláne rémálom. Ehhez képest pl. a YNAB eltárolja a kereskedőkhöz tartozó GPS koordinátákat és kategóriákat, így pl. ebédkor csak az összeget kell beírnom, az étterem neve és az ebéd kategória már automatikusan ki van választva, és az sem akadály, ha nincs internet kapcsolat, ebben az esetben majd szinkronizál legközelebb, amikor lesz.”

  eszméletlen durva, hogy a nagy testvér mi minden adatokat szed rólunk össze álcázva és önként.. 🙁

 • Péter
  a saját Dropbox accountodban tárolja az adatokat, a YNAB-nél nincs semmi.
 • kisP
  @Péter, csak az új verzió lesz havidíjas, a classicra átnevezett ynab4-re vásárolt licenszed megmarad. (a support persze le fog állni)
 • Tamás
  @Péter,

  a dropbox nem a guglié?
  én csak arra céloztam, hogy minél több info megy rólad keresztül a mobilon, annál pontosabban látják a dolgaidat, akár többen is… az 1984 kutyapiskóta ehhez képest..

 • Péter
  igen, ez a problémám, hogy az új oprendszer verziók érkeztével meg vannak számlálva a napjai, habár most még valóban nem annyira égető a probléma. Őszintén szólva nem is az előfizetéses modellel van gondom, hanem az árával, 5$/hó szerintem túl sok.

  nem, ők a Google Drive-ot üzemeltetik. Nem teljesen látom át, hogy pontosan kikről beszélsz (egyébként nem Google-ös a telefonom), és hogy egy SSL kapcsolaton forgalmazott adathalmazból mit lehet “látni”, ez szerintem már a realitásokon túl lévő konspirációt feltételez, ennyi erővel ne legyen internetbankod, e-mail címed, sőt, egyáltalán bankszámlád sem, ne vásárolj online, stb.

 • Zedder
  Kedves Miklós!

  Boldog új évet neked és az olvasóknak is!

  Nem is tudom, hogy hova írjam ezt, meg egyáltalán szabad-e kérni ilyet tőled, mert a nap végén neked kellene dolgoznod vele.:)

  Szóval az látszik, hogy vár ránk ez-az 2016-ban. Van kedved összedobni egy írást arról, hogy gazdaságilag mire számíthatunk? Pl. mit hozhat el a FED kamatemelése, ezek hogyan hatnak a nemesfém, nyersanyag és úgy általában a kötvényárfolyamokra, mivel jár ez majd Magyarország számára, látod-e esélyét az EUR-USD paritásnak, stb, stb.

  Hiánypótló írás lenne.

  Köszönöm sokak nevében is, ha rászánod magad!

 • Cse
  Kedves Miklós!

  Honlappal kapcsolatos javaslatom volna. Hasznos volna, hogy ha a hozzászólások számozva lennének illetve ha az “újabb hozzászólások” helyett oldalszámokkal lehetne lapozni. ( első oldal….4..5..6…utolsó oldal).

  Tavalyi év harmadik negyedévében keveredtem ide. “Gazdag papa szegény papa” könyvet olvastam, majd rákerestem a címére. Rákattintottam a blogra, majd rákattantam.
  Még csak most kerültem bele a nagybetűs életbe, de úgy érzem, ezzel a bloggal biztos pénzügyi alapokat építhetek.

  Köszönjük!

 • Teddy
  Nagyon tetszett a cikk, a korábbi hivatkozásokkal együtt. Remek összefoglaló, pontokban rendszerezett célkitűzésekkel, hasznos gyakorlati tanácsokkal.
  Majdnem 2 éve mély hitelválságból a blogod segítségével találtam kiutat. Köszönet érte! Sokat változott a pénzügyi gondolkolkodásmódom. A bevételeket sikerült növelni, a havi törlesztő részleteket hitelkiváltással csökkenteni. Sok év után nincsenek mínuszos számláim. A rendszeres havi megtakarítás már rutinná vált, ezt a pénzt egy másik számlán elkülönítve gyűjtöm. A gazdálkodásommal mégsem vagyok még elégedett, a kiadásaimat szeretném tovább csökkenteni.
  Ezért egy szigorúbb költségvetést készítettem az évre, havi bontásban: hitelek, rezsi, házt-i kiadások (élelmiszer, vegyiáru, illatszer), egyéb (gyógyszer, tankolás, ruha, szórakozás), kötelező megtakarítás, ezen felüli rész rövid távú tervekre (lakásfelujitás, házt-i gépek, nyaralás).