Új év, új fogadalmak

2015-12-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az újév sok embert arra sarkal, hogy egy kicsit átgondolja az életét és az előtte álló évet igyekezzen valamivel tartalmasabban, tervezettebben és hasznosabban eltölteni.

Az egyik legnépszerűbb fogadalom a pénzügyekkel kapcsolatos témák, aki tesz újévi fogadalmat, azok 58%-a pénzügyi témájú fogadalmat (is) tesz. Ez az Egyesült Államokban az emberek 37%-a, ők terveznek 2015 végén pénzügyi témájú fogadalmat is tenni.

(Csak az érdekesség kedvéért, a leggyakoribb fogadalmak: többet takarítok meg 54%, kevesebbet költök 19%, kifizetem az adósságaimat 16%. Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy akar az emberek 54%-a többet megtakarítani, ha nem akar kevesebbet költeni és feltételezzük, hogy a fizetése nem nő radikálisan.)

Sajnos a tapasztalat az, hogy februárra ezek a fogadalmak általában semmivé lesznek, ennek legfőbb oka, sokan túl nagy fába vágják a fejszéjüket.

Ahelyett, hogy megfogadná, hogy például mostantól írja a kiadásait, olyan fogadalmat tesz, hogy januártól félreteszek havi 200 ezer forintot a háromszázezres fizetésemből.

Másik probléma, hogy túl általános a fogadalom, például 2016-ban megszabadulok minden adósságomtól. Ez így követhetetlen, mérhetetlen és szinte garantált a bukás. Fontos részletekbe menően megállapítani, hogy mit szeretnék tenni, hogyan, milyen ütemezésben és mikorra milyen eredményt szeretnék elérni.

Ez hasonló a "jövőre leadok 15 kiló súlyfelesleget". Ez is egy megfoghatatlan és követhetetlen célkitűzés. Az első pici kudarcnál fel fogod adni az egészet. Ellenben ha azt mondod, hogy hetente kétszer sportolni fogok legalább egy-egy órát és az a célom, hogy havonta másfél kilót fogyjak és ezért ezt és ezt fogom változtatni az étkezési szokásaimban, mindjárt nagyobb eséllyel lesz kedved az egészhez.

Határozd el, hogy például április végéig kifizeted a hitelkártyádat és utána miszlikbe aprítod, majd június végére végzel a folyószámla-hitelkereteddel is. Ez így már sokkal konkrétabb, kezelhetőbb és nem utolsó sorban szerethetőbb célkitűzés.

Aztán ott van még a nagy ellenség, a magányos harcos elkeserítő problémája, aki egyedül küzd, mint malac a jégen. A kocogás is jobban megy, ha muszáj hajnal ötkor felkelni, mert a barátod/barátnőd már ott vár az ajtóban, hogy együtt kocogjatok.

Ezért találj egy társat a pénzügyeid megváltoztatásához is, a házastársadat, egy barátot, vagy kollégát, akivel együtt határozzátok el, hogy miről szoktok le, elteszitek első lépésként a fizetésetek 5%-át, stb. Erről itt már írtam bővebben.

Akár kombinálhatod is a fogadalmaidat: akárhányszor elmész a konditerembe, hogy a fizikai testedet jó formába hozd, a pénzügyeidet is ápolod azzal, hogy párhuzamosan elteszel 500 forintot is.

Vagy ha a céltalan számítógépezésről akarsz leszokni, akárhányszor lájkolsz valamit, vagy megosztasz valamit a facebook-on, elteszel egy százast egy befőttesüvegbe.

Esetleg akárhányszor cigarettát veszel, annyiszor ezer forintot teszel félre, ahány dobozt vettél.

De csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek: például minden esős napon elteszel kétezer forintot a nyári napfényes vakációdra, vagy minden alkalommal félreteszel ezer forintot az új fényképeződre, akárhányszor új fotót posztolsz az interneten.

Mit érdemes megfogadnod 2016-ra, ha szeretnél előrébb jutni pénzügyileg a következő évben?

1, Teszek félre pénzt a keresetemből.

A legtöbb embernek már az nagy változás lenne, ha egyáltalán egy keveset félretenne minden hónapban.

A legnagyobb probléma, hogy sokan a költéseik utáni maradékot szeretnék félretenni, de legtöbbször nincs maradék a hónap végén.

A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: először tegyél félre a fizetésedből és a maradékból költsél egész hónapban. Ennyi az egész, nem atomfizika.

A kocogást sem a maratoni lefutásával érdemes kezdeni. Megtakarítani is érdemes fokozatosan. Először elteszed a fizetésed 5%-át, cserébe lemondasz a cigiről, a munkahelyi kávézásról. Utána emeled a tétet, mondjuk 20 perccel korábban kelsz és busszal jársz dolgozni, nem autóval. És így tovább, lépésről-lépésre.

(Néhány cikk olvasásra: Mennyibe kerül napi két kávé és a cigi, Ennyit költesz az autódra valójában, A probléma gyökere)

Sokat segíthet, ha a havi keresetedből automatikusan átutalod a megcélzott összeget egy másik, megtakarítási számlára. Vigyázz, nehogy unit linked biztosítást, vagy valami hasonlóan drága terméket válassz, mert annál a befőttesüveg is többet hoz.

Nyitsz egy állampapírszámlát az Államkincstárnál, vagy egy megtakarítási számlát a bankodban és minden hónap elején automatikusan átmegy oda a megcélzott összeg. (Cikk: Megtakarítási számlák)

A folyamatosan növekvő megtakarításra jó a heti gyűjtés egyre nagyobb összeggel, erről itt írtam már részletesen: Spórolj egyszerűen. (Ha megy, nem kell megállnod 52 hétnél, folytathatod akár 104 hétig is.)

2, Kevesebbet fogok költeni

Ez a fogadalom kéz a kézben jár az előzővel, ugyanis ha nem keresel többet, mint eddig, kénytelen vagy kevesebbet költeni, ha többet szeretnél félretenni, mint eddig.

Leginkább a hozzáállásodon kell változtatni, ha spórolni akarsz, nem a költségeidet fűnyíróelv alapján visszametszeni.

Néhány tipp a spóroláshoz: 23 tipp a spórolásra, Kezdd el ma a spórolást, Megtakarítási technikák, Tartsd kordában a vásárlásaidat, Csak hogy értsd.

3, Többet fogok keresni

A legtöbb embernek meg sem fordul a fejében, hogy nem egy marék rizsért kellene dolgoznia egész életében, mert sokkal több van benne, mint amit kihoz magából. Pedig ha továbbtanulnál, vagy kilépnél a komfortzónádból és mernél új munkahelyet keresni akár egy új városban vagy országban is, esetleg vállalkozásba kezdenél, akár nagyságrendileg is többet kereshetnél. Gyakran egyszerűbb százezer forinttal többet keresni, mint 30 ezer forinttal csökkenteni a kiadásaidat a jelenlegi fizetésed mellett.

Ne félj a változástól és ne félj a kihívásoktól, ha valamit meg sem próbálsz, abban biztos kudarcot fogsz vallani.

Néhány cikk a témában: Ha nem keresel eleget, Kérj többet, Ha kevés a jövedelmed, Külföldi munka: menjek, vagy maradjak? A munkád értéke, Ennél sokkal több van benned, Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet?, Miért csak a pénzedet kockáztatod?.

4, Megszabadulok az adósságaimtól

Más pénzéből élni nem normális dolog. Ha neked a házad, autód, nyaralásod, bőrgarnitúrád más pénzéből van, akkor érdemes ezen változtatnod. Főleg azért, mert a kifizetett kamatokon szó szerint egy vagyont buksz egész életedben.

Nincs is addig értelme megtakarításról beszélni, amíg a banknak tartozol pénzzel. A kis megtakarításodra kapsz 1-2% kamatot (mínusz kamatadó), a lakáshiteledre pedig kifizetsz 6%-ot. a folyószámla tartozásodra 20%-ot, a hitelkártyádra pedig akár 45% kamatot is.

Ezért az egy nagyon jó célkitűzés, ha minden adósságodtól meg akarsz szabadulni.

Először kezd a legmagasabb kamatozásúval, majd haladj az egyre kisebb kamatozású hitelek felé. Egy cikk a témában: Neked is sikerül megváltozni.

(Esetleg azt is megfogadhatod, hogy valami mellékállást vállalsz és az így kapott jövedelmet teljes egészében a hiteleidre fordítod.)

5, Írni fogom a költéseimet

Ahogy mondják az apró lyukak egy hatalmas hajót is el tudnak süllyeszteni. Így van ez a pénzügyekben is. A sok apró, észrevétlen költés miatt szenved sok ember hajótörést a pénzügyekben.

Ha írod a költéseidet, még a legapróbbnak tűnőt is, észreveheted, hogy szivárog el a pénzed hónapról-hónapra. Hamar rá fogsz jönni, hogy nem a gázszámla a nagy kiadás, hanem a sok apró, ismétlödő költség, ami havi szinten már hatalmas tételeket jelentenek.

A legegyszerűbb a mindig nálad lévő telefonba felírni ezeket a kiadásokat, erről itt találsz egy cikket.

6, Tanulni fogok a pénzről

Ezt a fogadalmat is melegen támogatom, ugyanis nagyon sokba kerül nem érteni a pénzhez. Konkrétan tízmilliókat buksz egy-egy drága vagy rossz befektetésen. Ezért határozd el, hogy képezni fogod magad legalább alapszinten a pénzügyek területén.

Ajánlott cikk a témában: Ideje tanulnod

Ne aggódj, lesz Akadémia jövőre is. 🙂

7, Megvalósítom a hathavi vésztartalékot jövőre

Hónapról-hónapra élni a legnagyobb felelőtlenség. Elég egy nem várt kiadás, munkanélküliség, vagy betegség és máris hitelcsapdában találod magad. Fogadd meg, hogy mostantól nem lesz olyan, hogy nincs hat hónapra elegendő vésztartalékod félretéve.

Sok mindent megfogadhatsz még ezeken kívül, például, hogy csak használt termékeket veszel féláron, nem fogsz impulzív és felesleges költéseket elkövetni jövőre, megtanulsz nemet mondani a kívánságaidra, eladod a felesleges dolgaidat és még sok hasonlót.

De ha nem szeretsz fogadkozni, akkor csak határozd el, hogy jövőre is pénzügyileg tudatos leszel és odafigyelsz a bevételeidre és a kiadásaidra.

Mindenkinek sikeres és boldog új évet kívánok!

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram