Mintha ezer éve lett volna

Valamit néztem tegnap a Google Streetview-n és döbbenetes volt látni, hogy a 2012-ben felvett képeken talán minden tizedik házra ki volt függesztve az eladó tábla. (Ideje lenne már frissíteni, kedves Google, de ez egy másik történet.)

Belegondoltam, hogy tényleg, 2010 és 2015 között a mi utcánkban is a házak harmada, ha éppen nem több eladó volt évekig, s a legtöbbön tábla sem volt kint, hogy eladó, csak tudtuk, hogy árulják. (Pedig Budaörsről beszélünk, az akkor is felkapott hely volt.)

A szomszéd házat öt évig árulták, mire el tudták adni a tervezett ár alig több, mint feléért. Nem csak az elképzelt árért nem volt vevő, hanem nagyjából semmilyen árért sem. Amelyik ház pedig valamiért kicsit is rossz volt (elhelyezkedés, keskeny telek, túl meredek feljáró, garázs hiánya, stb.), azt meg se nagyon nézték, mert minek, volt rengeteg másik eladó.

Mekkorát fordult a világ néhány év alatt. Ha most már nem is, de másfél-két éve még egymás kezéből tépték ki a vevők a kilincset, hogy ki vehet meg egy negyvenötéves panelt 35 millióért.

De érdemes megemlékezni arról, mit volt itt öt éve, hány évig kellett árulni egy-egy ingatlant, mire vevő lett rá. Furcsa volt így újra látni az akkori utcaképet a rengeteg eladó táblával.

Share

241 hozzászólás

 • attila
  Azért azt tedd hozzá hogy egy átlagos inflációs kosárral rendelkező kereső ember, évről-évre többet keresett mint amekkorát az ingatlan ér. Tehát nem a munkából élők jártak főleg rosszul, hanem a megtakarítók, illetve főként a nyugdíjasok, mert az ő inflációs kosarukban lévő dolgok többet emelkedtek mint a ksh inflációja. Az a szörnyű hogy sajnos főként ezek a nyugdíjasok szavazzák meg mindig ezt a kormányt, mert hát rezsicsökkentés, krumpliosztás, választás előtti könyöradományok, ezekkel nagyon könnyen megveszik a magyar nyugdíjasokat, meg hát a vezírnek köszönhetjük hogy nem falnak fel minket már 6 éve a migráncsok ) 😀
 • Hagamon
  Azért van akinek bejön az áron felül hirdetés, bár ahhoz olyan felvevőpiac kell. Viszonylag újnak számító lakást akart eladni ismerős Sopronban, szétnézett, látta, hogy 35 millió körül mennek a hasonlók, feltette 42-ért, hogy megnézik mi történik, nekik amúgy sem sürgős stb. Két nap múlva ment a vevő és el volt adva a lakás alku nélkül…
  Pedig egy jó 20%-al fölé árazta.

  Tény, hogy az egy tip-top lakás volt, nem olyan amikről itt írtok, hogy csak a hirdetésben szuper minden.

 • Neville
  xavv
  “Na erre mondom, hogy gyakorlatilag már mindegy, hogy Budakeszi vagy Gyömrő vagy Monor, az agglomeráció már elesett. Nem alternatíva 50 de inkább 70+ millióért házat venni BP mellett, hogy aztán a dugóban üljél reggel meg este órákon keresztül.”
  Mondjuk Gyömrőről meg Monorról – és még jó pár helyről – ajánlom az elővárosi vonatközlekedést, amivel sűrű menetrendi követés mellett pikk-pakk a belvárosba lehet érni. Lényegesen gyorsabban, mint autóval. Nem kötelező mindenhová autóval járni.
 • Danhadnagy
  nem lett jobb az életed csak előrehaladtál a ranglétrán és többet keresel. A Gazda szídja a külföldi tőkét, de rengeteg munkahelyet teremtettek (persze kormány által nyújtott kedvezményekkel), a magyar KKv szektorból továbbra sem kérek. Aki meg Vecsésre vagy Monorra költözik vagy nem akar gyereket vagy önző.
 • Ati
  “A VIII. és a XVIII. kerület között nagyjából 15 km van. Oda-vissza 30. Havi 20 nappal számolva 600 km. Egy mai autó fogyaszt 8 litert városban átlagosan. Ez havonta nagyjából 20.000 Ft. Vagy bérlet, az csak 10.000.”

  Ez igy is lenne, ha nem kellene parkolni (esetleg ceg fizeti) es az auto amorizaciojaval nem szamolsz. A berlet valoban csak ennyi, de akkor meg a bringa meg ingyen van.

 • Beszámoló:)
  (Hosszú lesz, de az alaphelyzetünk szerintem elég tipikus) Az elhangzott tézisek:
  -magyar embernek az ingatlan kb. az egyetlen vagyona, ezért ilyenkor valójában az életet árazza be.
  -az eladó beáraz, és ami hunyorítva hasonlít (nem, nem hasonlít) az ő romhalmazához, “biztos ami tuti” alapon fölé áraz 10-15%-kal. Azt a morbid dolgot már csak én teszem hozzá, hogy ez a 10+ ezer „többlethalálozás” rá fog szabadítani még néhány „nagymama” ingatlant a piacra
  -az albérlés ma mo-n kizárólag kényszer, semmi előnye nincsen (saját lakás kiadása + egy másik bérlése mindig jobb opció, mert biztosítja a mobilitást)
  -casinóban ruletten a “piros 12” szinte tuti biznisz ahhoz képest, mint amikor elhangzik az “oké, építsünk egy házat” és ami azzal jár
  (folyt.köv.)
 • Beszámoló:)
  A mi sztorink: 31 vagyok, párom kicsit fiatalabb. Nagyszülők nem élnek, nem örököltünk. Szüleink élnek, egyik vonal vidék családi ház+kisváros lakás befektetési céllal. Együtt jó, ha ér 15-18m-t (ha csak árulni akarják, akkor 30-at 🙂 ). Másik vonalon közeli bp-aggl. családi ház, reálisan 150-170m (a mai agymenésben ezt 250ért raknák fel), illetve egy pest külső kerületi ház, 35-60m között bármit érhet. Ezeken persze majd összesen 5 utód fog „osztozkodni”.
  Közös életünk kezdete óta albérletben vagyunk, most már a másodikban. Az első kis lakás (38m2 – társasház) életindításhoz jó volt, végig éltük a bérleti díj 2x emelését, viszont nevetségesen alacsony rezsije volt. Haladtunk előre az életben, mostanra pedig már itthoni szinten elég korrekt a havi bevételünk (az állítólagos bp-i nettó átlagbér többszöröse), tavaly költöztünk másik bérletbe, amely sokkal jobb helyen van (folyt.köv.)
 • Beszámoló:)
  A megmaradt pénzt fordítjuk magánovi, magánsuli finanszírozására, amivel végül a gyerekünk sikeresebb lehet, mintha örököl tőlünk egy 80m-s ingatlant. Ugyanakkor maximális a mobilitás, egy hét alatt készen állunk arra, hogy bárhova mozduljunk Ausztráliától az USA-ig, bármelyik feltételt tudjuk teljesíteni, nem csak úgy hogy „ha majd eladtuk a házat”. Ideális az lenne, ha egyszerre menne a kettő. De szerintem nem az a magyar valóság.

  Valahol az egész magyar társadalom gondja, hogy ennyire ingatlan(birtokló) központú, mert ezzel szerintem sok lehetőségtől elvágja magát. Tudom, hogy történelmileg így alakult, de lehet ha más miatt nem, akkor a kényszer miatt átalakulóban lesz már a mi generációnkban ez a felfogás. Aki örököl az persze vegyen, de aki nem teheti meg valójában, az ne legyen beleüldözve élete végéig az adósságokba. Nagyon sz*r lehet több tízmilliós hitellel feküdni, kelni.

 • csizkek
  “BP pedig nem teheti meg majd, hogy csökkenti a turisták számát az Airbnb kinyírásával. Szóval szerintem marad az is.”
  airbnb? NER jol bevasarol hotelekbol. Szerinted?
 • eMérnök
  Igen. A ház repedése miatt nem lehetett benne lakni tovább, és ment a levesbe. Nem tudom miből vagy hogyan, de pár utcával arrébb lett egy házuk és ott élték le az életüket utána.
  ——————–
  Ki számít arra, hogy magyarországon egy földrengés tönkreteszi a házát? Pedig van ilyen, megtörténhet. Ahogy lehet államcsőd, bankcsőd, hiperinfláció vagy új kommunizmus, bombázás, politikai kirekesztés. Szóval ez a magyar házban kell tudni a pénzt és az albérlet csak kényszer nem egy biztosítás, csak éppen ez a legfrissebb félelem, de az elmúlt 100 évben már minden volt, többször is. Sosem lehetett előre tudni, különben baj sem lett volna belőlük.

  Én 40 milliót inkább tennék még máp+-ba is, havi 165 ezer forint, ennél olcsóbban bérelek, és ha házban állna arra még költeni is kell. 200 lenne a havi lakhatás alternatíva 130 helyett.

 • bobo (az igazi)
  OFF

  Itt a tavalyi inflációs adat (3,3%), megy is a levesbe január 20-tól az 5 éves PMÁP +1,4% felára, az új 5 éves papírra már csak +1,25% lesz. Azaz még inkább a MÁP+ba terelik a hosszútávú megtakarítókat.

 • D
  Attól félek, a lakástulajdon itthoni népszerűsége nem fog eltűnni egyhamar.
  – Gondoljatok bele, micsoda disszonanciát jelentene komplett generációknak elismerni a lakásbérlés létjogosultságát.
  – Az államnak nem érdeke a korrekt szabályozás/bérleti piac.
 • Anton von P
  Előbb-utóbb, –az internetnek hála– lokációfüggetlenül végezhetünk majd közel minden szellemi munkát, a fizetések kiegyenlítődnek, és egy szép napon, egybizonyos munkát végezve, Borsodban élve ugyanannyit lehet majd keresni, mint a fővárosban –a tömegek számára is. Mennyi időt vesz majd igénybe ez a transzformáció szerintetek?
 • BalageHKK
  M Jelentem, kp., sajátból, 98-ban, lakás Pesten, 7 milla. Nyilván nem kötelező elhinni. Meg hát azért inflációval korrigálva is olcsóbb volt, mint most.
 • xavv
  a saját ingatlan témat mar ott el lehetett engedni amikor a 2015-ös szilveszteri pezsgőt felbontottad. Nem tök mindegy, hogy egy rozzant csirkeól 35 vagy 30 millió, neked meg az állásinterjún felszisszennek amikor bekérsz nettó 400-at mérnöki diplomával+nyelvtudással?? Ott tartunk, hogy ha nincs halmozódás, az ötöslottó főnyereménye is csak 100M Ft körül van, tehát még lottó főnyereményből sem tudsz megvenni egy normális kertes házat pl Zuglóban…. elképesztő, hajmeresztő. Nem erdemes gyűjteni se így, eddig 3M-sikerült gyűjtenem, de nem érezném magam előrébb semmivel, ha 8M-nál járnék, amíg egy csirkeól 35M, egy normális ház meg 50. Nem tetszik az összeöntött moslék, de hátha változást hoz az ingatlanpiacon 2022 után.
 • trx
  , 17. kerulet esetleg? Rakosborzaszto nem is olyan borzaszto am, sot! 🙂 Rengeteget fejlodott az elmult 20 evben. Hatranya, hogy messze van, de vonattal 25 perc alatt bent vagy a varosban. Ha ennyire nem akarsz kimenni, a 16. keruletben szinten vannak szep reszek.
 • La
  Az a baj kertes házat nem lehet bérelni, csak lakást.
 • Miklós
  “Attól félek, a lakástulajdon itthoni népszerűsége nem fog eltűnni egyhamar.”
  Attól függ milyen időtávot jelent számodra a hamar. Amit én látok itt Vajdaságban, hogy 2+ gyerekes családok költöznek el és fektetik mindenüket lakásba/házba másik országban és lefogadom, hogy a bevándorló balkániak is ugyanezt teszik. Továbbá, a CSOK is garancia arra, hogy rengeteg ember öröksége lesz kevesebb egy lakásnál/háznál. Az utóbbi idők pedig nem igazán kedveztek annak, hogy az ember megkeresse magának a saját lakásra valót (ott biztosan nem, ahol dolgozik). Mivel nagyszámú földönfutó fog kitermelődni, a kormányok keményen meg fogják adóztatni az ingatlantulajdonosokat (Szerbiában ezt teszik), amivel bizonytalanná fog válni h az ember tulajdonában van-e egyáltalán az ingatlan. Emellé jönnek még a klíma- és gazdasági változtatások és a migráció. Borítékolható, hogy eltűnik.
 • Firpo

  Azért arra, hogy Budapesten egy földrengés tönkreteszi a házad kb pont akkora esély van mint hogy államcsőd lesz és ugrott a MÁP+-ban lévő vagyon. Mindkettő inkább paranoia kategória mint valós kockázat. Arról nem beszélve, hogy a házadra kötsz bíztosítást.
  Pénzügyileg az ingatlan vs MÁP+ ott bukik el, hogy a hozamot elköltöd bérlésre és 5 év múlva is 40 milliód van és buktad az inflációt is. De 5 év múlva az ingatlanod nem 40m-t fog érni, mert legalább az inflációt leköveti vagy még többet drágul. Persze lehet mondani, hogy a sajátra meg költeni kell, de az legalább a tied. Szerintem a saját lakás egy olyan dolog aminek nem feltétlenül kell pénzügyileg megérnie, mert van ami megfizethetetlen. pl: a biztonságérzet hogyha még zsíroskenyérre se lesz pénzed lakni még akkor is van hol. vagy nem vagy kiszolgáltatva a főbérlődnek.
 • Firpo
  A mobilitást mint előny a bérlés mellett se értem. Attól, hogy van sajátod még ugyanúgy bérelhetsz máshol, a sajátod kiadod és kész. Arról nem beszélve, hogy ki a franc akar állandóan költözni, ha munkahelyet váltanék csak a kerületen belül nézelődnék eleve. Fél évet ingáztam XIII-ból XI-be de nekem egy életre elég volt falusiként a napi 2 óra BKV. Fel nem tudom fogni ésszel, hogy bírják ezt egyes emberek évtizedeken keresztül. Havi 40 óra elmegy a semmire, érdemes elgondolkozni, hogy pl. mennyi plusz fizetést ér ez meg.
 • külföldimagyar
  Még mindig nem értem, hogy miért nincsenek Magyarországon olyan lakások, amelyben nem lőrés-ablakok vannak, putri fehér műanyagból (teszkó-gazdaságos kivitelben), hanem mondjuk a nappaliban egy egész falas üveg-nyílászáró, mondjuk tolóajtós kivitelben. Ez annyira megdobná a lakás büdzsét? Itt Svájcban szinte csak ilyeneket látni. Nem akarom elhinni, hogy az 50+ milliós lakások árába nem fér bele egy KOMOLY nyílászáró, egész falas üvegfelülettel, nem putri műanyag, hanem valami MINŐSÉGI! Hihetetlen! Az agyam áll meg, hogy a lakások amiket látok eladni, hogy néznek ki. Új lakások, MINI üvegfelülettel, még a vékony erkélyajtóban is legalább 2 vízszintes műanyag osztás van, hogy mégputribban nézzen ki.
  És emberek: EZÉRT HAJLANDÓK VAGYTOK FIZETNI?!?! Úgy kell nektek! Ameddig megveszitek, nem is kaptok jobbakat… Veszitek svájci áron a kelet európai minőséget…
 • tjhooker
  Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

  hvg.hu/gazdasag/20210114_Csak_egy_EU_orszagban_dragultak_jobban_a_lakasok_a_NER_evei_alatt_mint_Magyarorszagon

  Mi 2013 óta futottunk pár kört ikerház ügyben, gyakorlatilag kis túlzással lehet mondani, hogy azóta kiárazódtunk belőle (BP, de lassan az agglomerációból is). Úgy, hogy közben bevétel alapján valószínűleg erősen top 10% vagy inkább szűkebb lehet a besorolásunk. És még gyerek is van.
  Nonszensz ami itt folyik.

  A 2015-ös grafikonon lehet sírni. Ez szerintem elég jól mutatja, hogy annyira nem érdemes mentegetni az itthoni helyzetet.
  De bármelyik témáról hosszan lehetne vitatkozni…

 • eMérnök
  ha megnezed, azt valaszkent irtam arra az ervre, hogy a berles hulyeseg, teljes bizonytalansag, mert valami volt a rendszervaltas utan.
  Erte irtam, hasonloakat.

  A szamitasom nem bukik el, azt irtam, hogy 200-ba kerulne havonta a sajat, 130 egy olyan berlese. Nem irtam ki, hogy havi 70 a kulonbseg, de akkor most: havi 70 a berles elonye. Ami viszony komoly sporolas.
  Azt bele se vettem, hogy ha hitel lenne, meg durvabb a kulonbseg. Kb 200 lenne a torleszto + allagmegorzes.
  130-ban minden benne, meg a butor is.

  Milliokkal a szamlamon barmilyen hirtelen lakhatasi krizist tudok orvosolni, foleg a havi 70k sporolasbol.

  40M sajatra az havi 165 be nem jovo penz + havi 35 allagmegorzes, berles meg 165 bejovo es 130 kimeno.

 • tjhooker
  …A grafikon alapján régi ötletem egyébként, hogy elég lenne Mo-ról egy stat könyvet kiadni, tökéletesen leírná az itteni életet. Rövid grafikon feliratokkal, a teljesség igénye nélkül:
  – Rekord ingatlan árnövekedés
  – Infláció a régióhoz viszonyítva (nem kell a valós, elég a papíron lévő is)
  – Devizaárfolyam régiós teljesítménye
  – Rekord ÁFA (kis kitérővel a világrekord Iphone árak)
  – Adóterhek
  – Vásárlóerő-paritás
  – Szülés ára
  – Krónikus betegek aránya
  – Szenvedélybetegségek, alkoholizmus, külön stat dohányzásról
  – Várható életkor
  – Elkerülhető halálozások száma
  – Covid halálozások
  – Betöltetlen háziorvosi/gyerekorvosi praxisok
  – Hiányzó bölcsik, ovik száma
  – Pisa eredmények
  – Felújítási munkára szakember és a munka elkészültének átlagos
  – Használtautó km óraállások átlaga 🙂

  Ha nyersz a lottón az ingatlant legalább kipipálhatod. De a többi… ?

  A reformok (és az ország) működik!

 • tjhooker
  Ingatlanra visszatérve:
  Aki szerint ez normális ill. segített a csok az nem tudom mit és hogyan számol.
  A csokot, áfacsökkentést gyakorlatilag végignéztem ahogy KÉT hét alatt beárazták (áfát fordított előjellel ofc). 40-45M-s házakból így lett 55 egy hét alatt, majd 60M.
  Innen ugrottunk neki a 2015 utáni grafikonnak. XVI. kerület, ma egy ikerház 90-100M.
  Közben itt-ott meg is vágták, 10-15%-kal kisebb, garázs nincs. Kb. kert se.

  Dunakeszi ugyanakkor. Kb. -5-10M volt árban, az a kategória ami szvsz hosszú távra (10+ év, benzin, 1 helyett 2 autó , amortizáció…) már nem éri meg BP-hez képest. Most ránéztem az árakra, az olcsó, nagyfeszes környéken 75M egy ikerház. Jobb részeken bátran 85-100 közé áraznak ott is eladói oldalról.

  Keresleti oldalról is nonszensz: a laza +30-40-50M Ft növekedést a támogatások meg sem közelítik.

 • tjhooker
  …De kivitelezői oldalról sem jobb:
  Több generál árajánlat alapján egy 90-100M-s iker kb. 10M-val felül van árazva. Odaballagsz egy másikhoz és ugyanazt a műszaki listát ennyivel olcsóbban eléd teszi. Most és 5 éve is ugyanilyen különbséggel. Legyen 50M a ház.
  Telekáron ugyanez: Megjelenik Mari néni hirdetése, 840nm telek/bontandó eladó 60M.
  Másnap a kivitelező hirdeti ugyanott a 100M-s ikerházat amiben visszaszámolva: 100=(50+10)+(60/2+10).

  – Kis túlzással mert nyilván bontani kell, de gyanítom, hogy Mari néninél is alkudott az árból.
  – Azt is vegyük észre, hogy a 10M-val kisebb kivitelezői ajánlatban is benne volt a generálkivitelezői haszon.
  – A telket pedig meg nem vette, max egy kis aprót tol bele foglalóként.

  Néha ilyen hirdetés alakul át 1 hónap után úgy, hogy az egyik fele eladva. A másik k*va sürgős (kezdeni kéne és kell a másik beugrója is). 100 helyett 90. Egy hét múlva 85.

 • Csizkek
  „ inflációt leköveti vagy még többet drágul. Persze lehet mondani, hogy a sajátra meg költeni kell, de az legalább a tied. “
  Nezz ra mi tortent 2007 es 2014 kozott, amikor volt infla. Kovette? Nem.

  „ mobilitást mint előny a bérlés mellett se értem. “
  Azert mert mobilitas alatt koltozest ertesz te es sokan masok is. Pedig nem ez a truvaj, hanem mobilisan mozgok a munkaeropiacon. Jobb lenne flexibilitasnak hivni. Akar cegen belul. Lenyegesen nagyobb rizikot is be tud vallalni az ember. Jopar haverom van atom kiegve a melohelyen es csendben van. Lakashitellel a nyakaban moccanni se mernek.
  Ennek azert van ara es bevetelnovelo hatasa. Ezt tegyuk hozza! Nalam ez evi 3-6m eves plus bevetelt hozott egy kiegeszito vallalkozasbol. Ezt a megnovekedett rizikovallalast is tegyuk fel a merlegre

 • Csizkek
  “ megérnie, mert van ami megfizethetetlen. pl: a biztonságérzet“
  Ez ami kikezdhetetlen erveles. Engem is ez motival most. Foleg ahogy oregszik az ember.
 • tjhooker
  De van némi rálátásom nagyobb lakópark projektekre is. Jelen, nullás kamatkörnyezetben masszív kétszámjegyű, 2-essel kezdődő hozamszinteket közelítő befektetői hozamok voltak.
  Szóval nonszensz arról beszélni, hogy ne lenne kegyetlenül túlfűtve az egész.

  Ez szintén általános mo-i tünet szvsz. Itt vagy olcsó valami és nincs (2014 újépítés). Vagy van de drága. Esetleg drága is és nincs/szar.
  Lásd fentebb: házvétel, -építés, szakik, ihpone, használtautó… bármi.
  Itthon gyakorlatilag iparágtól függetlenül a nagy többség a másik átb*szására játszik évtizedek óta. És akkor itt át lehet kötni az ingatlanosokra is.

  Egy normálissal sem találkoztam de nem tartom, hogy nincs létjogosultságuk. Pl. ha megmondja megtekintésnél mi az a gyárkémény/ipartelep 300m-re az tök jó lett volna. Vagy hol az óvoda. De amíg egy droid aki telszám visszatartásból él, addig nincs értelme. Főleg nem 90M 3-4%-áért.

 • kommentelek_én_is

  “Nem tetszik az összeöntött moslék, de hátha változást hoz az ingatlanpiacon 2022 után.”

  Hejj, elképzelem, hogy az agyhalott Bangónéből milyen jó gazdasági szakembert lehetne faragni, Vadai vihetné tovább a Zrínyi 2026-ot – még azelőtt eladná ócskavasnak az új Leo-kat, hogy azok megérkeznének, Kunhalmi meg vihetné az oktatást… 🙂 Igaz, kiragadtam a leginkább fogyatékosokat a mai ellenzékből, de egy-két kivételtől eltekintve, nagyjából mind ezt a szintet hozzák.

  Hát ha valami, akkor ez hozna változást az ingatlanpiacon. 🙂

 • Jelentéktelen Hangya
  : “Nagyon sz*r lehet több tízmilliós hitellel feküdni, kelni.”

  Fel nem fogom, mi a különbség aközött, hogy a hiteled törlesztője miatt aggódsz vagy bérleményed havi díja miatt.

  Már azon kívül, hogy a bérleményé bármikor megugorhat, a hitelé meg egyszer véget ér.

 • D

  A következő néhány évtizedre gondoltam, de jogos a felvetésed, pl. a központi/komolyabb ingatlanadó is egyetlen perc alatt bevezethető, csak politikai akarat kérdése.


  Mo-on a bérlési rendszer rendezetlensége/szabályozatlansága miatt a távoli lakáskiadás nem triviális dolog. A lakáskiadás (a legszerencsésebb esetektől eltekintve) valamennyi munkával jár, amit kiszervezni szabályozott keretek között még nem tudsz (azaz egy erre szakosodott cég szervezze a kiadást fix díjért cserébe).

 • poki
  Az agglomeráció számomra az ingázás, dugó, napi 2.5 óra utazás stb. miatt NO GO zóna… volt.

  11 hónapja full home office-ban dolgozok, ha vissza kell menni, akkor felmondok és keresek olyan munkát, ahol van full home office. Viszonylag sokan gondolkoznak így baráti körben, de a cégben is, a legjobb szakértők és vezetők is ezt ki fogják kényszeríteni, nem versenyelőny lesz a HO, hanem hátrány, ha nincs, mert nem tudod megtartani az embereidet.

  Ha csak heti egyszer kell 2*70-80 percet utaznom, az teljesen más tészta, az agglo mostantól létezik számomra is. Igaz, mivel eddig nem követtem ott az ingatlanpiacot, most 1-2 év, mire felszedem azt a tudást, amit a pesti ingatlanok kapcsán a piac folyamatos monitorozása már megadott az elmúlt években.

 • xavv
  akik valamiféle dacból egy kényszermegoldásra (albérlet) mindenáron azt akarják mondani hogy az a pénzügyileg ésszerű és jó megoldás, azoknak valamilyen érveket gyártaniuk is kell hozzá. Az albérletben nyilván semmi jó nincs, dobálod ki a pénzt a semmire és bizonytalan a lakhatásod, de az ilyen “mobilitás” kategóriájú “érveknél” nem tudnál jobbat kitalálni te sem 🙂
 • Tamás
  “Az a baj kertes házat nem lehet bérelni, csak lakást.”

  Szerinted mennyibe kerülne egy 120nm kertes családi ház bérleti díja?

 • Névtelen
  Ingatlanos eladás vagy saját?
  Nekem a saját vált be. Hogyan? 2017-et írtunk. Tájékozódtam a környéken eladott ingatlanok négyzetméteráráról, Kitaláltam, hogy mit szeretnék kapni az enyimért és rátettem annyit, amennyit szoktak alkudni. Meghirdettem az ingatlanpontkom-on. Az első pár nap izzott a telefonom, de csak ingatlanosok hívtak. Nem kötöttem szerződést egyikkel se. Pár hétig fenn volt a hirdetés de nem jött rá komoly érdeklődő. Akkor fél évre altattam a dolgot.
  Ismeretségi körben van két ingatlanos. Közben megmutattam nekik a lakást, de nem vállalták el az eladást, mert mindkettő szerint nagyon messze álltak az árbéli elképzeléseim attól, amiért ők értékesíteni tudták volna. Megmondták, hogy szerintük mennyit ér, de az kb 70%-a volt annak amit én szerettem volna kapni. Végül magam adtam el 2018-ban, az eredetileg elképzelt összeg 120 %-áért. Ennyit az ingatlanosokról.
 • LSV
  Én 4 évig ingáztam 8-11 ker. között, majd még 3 évig 18-11 ker. között. Fiatal voltam, és egyáltalán nem érdekelt a napi másfél óra bkv. Ma már más a helyzet, vidéken home officeban a legelőnyösebb számomra. Persze van aki örök fiatal, és 40 évig is bkv-zik. Az emberek nagy többsége viszont nem foglalkozik tudatosan azzal mennyi időt tölt dugóban (lehet dühöngeni meg anyázni a dugók miatt, de ők nem fogják órára számszerűsíteni az ott eltöltött időt), és azzal sem hogy mennyibe kerül egy plusz “kacat/vendégszoba” a házban, vagy hogy mennyi megtakarítást tegyen állampapírba, devizába, párnacihába stb. Lehetőségeink szerint mi is teszünk félre, de nem igazán érdekel, hogy fillérre számoljam az értékpapírokat, meg hogy tudatosan diverzifikáljak stb.
 • CSOK károsult

  Bevásároltak éttermekből, szórakozóhelyekből is. Illetve Airbnb vonalon is vannak érdekeltségeik, igazán az se a kisember bulija, vannak ott is akik nagyban tolják, cégként…

  De egyébként is szerintem ez csak vélt ellentét, a NER-es sokcsillagos hotelek és az Airbnb felhasználók között kicsi a metszet, emellett COVID előtt a budapesti hotel kapacitás nem is volt elegendő a turistatömegek kiszolgálására, elfért a szobáztatás mellette. Ha nem hiszed, gondolkozz el azon, miért pont a COVID kirobbanása után kezdtek el szívózni az Airbnb-vel, miért nem előtte. Hát ezért, mert eddig nem fájt igazán, csak most, hogy kevés a turista.

  COVID után jön vissza a régi túlfűtött világ, talán még túlfűtöttebben is. A szavak szintjén lehet ellenség marad az Airbnb (hogy be legyen tömve szerencsétlen belvárosiak szája), de hogy érdemi lépés nem lesz, arra a fejemet merem tenni.

 • handyman
  10 éve olvastam olyan fórum panaszkodásokat, h Pilisi agglóbeli házakat nem tudják eladni, érdeklődő se nagyon volt. Most meg megfizethetetlen…
 • Cts
  Nem teljesen értem, hogy miért akarnak sokan házba költözni, kerttel foglalkozni. Én kertes házban nevelkedtem és a büdös életben nem akarok ismét olyanban lakni. Főként nem értem azoknál akik eddig lakásban laktak és nincs tapasztalatuk házban éléssel kapcsolatban. Volt kollégám nyugdíjasként költözött életében először házba. Tervezték, hogy milyen jó lesz majd kertet művelni, saját zöldséget enni stb. Aha, nemrég jártam feléjük. Kertnek már nyoma sincs, füvesítve az egész telek és erősen panaszkodott, hogy állandóan nyírni kell a füvet.
 • handyman
  Ráadásul Dunakeszi rettenetes hely lett. Kis túlzással élhetetlen szerintem. Mi elköltöztünk onnét pár év után. De legalább a lakásunkat sitty-sutty több, mint duplájáert el tudtuk adni, mint amennyiért vettük.
  És televan olyan házakkal, amik iskolapéldái annak, hogyan nem szabad építeni. A sok sznob tirpák meg bukik rá, mint gyöngytyúk a takonyra. Eltartott kisujjal borozgatva nézheti a 3 m-re levő szembeszomszédot, h az jobban eltartja-e az ujját. Nagyon vicces.
 • eMérnök
  Magyarázzátok el nekem kérlek, hogy milyen bizonytalanságot okoz, ha a ház árával rendelkezel a ház helyett.
  Az összehasonlítási alap nem az, akinek nincs pénze házra, mert az nem választás, akinek a lakbér után semmi eltennivaló nem marad, nem lesz önerő, mert ott egy út van, és a bérleménye amúgy törlesztője magasabb lenne, mint a lakbér, így fizetni se tudná.

  Eleve csak az merülhet fel kérdésként, hogy ha van rá pénze, akkor melyik éri meg. Tehát milyen bizonytalanságot ad, ha házad helyett 30-40 millióval több van a számládon, és miféle szörnyűség tud veled történni, amin a saját ház segítene.

  Írták, hogy ha zsíroskenyérre sincs, házad legalább van, de albérletben az se. A ház árából meddig tudnád fizetni az albérletet és a kaját is?

  A ház tulajdonlásnak nem az az alternatívája, hogy a ház árát elcsesszük. Hanem az árkülönbözet elrakása és/vagy ház árának megtartása és fialtatása.

 • eMérnök
  Én töltöttem már napi 2 órát utazással anyagi okokból, budapest-budapest viszonylatban. Aztán megelégeltem. Amikor észak-budán dolgoztam, akkor a munkahelytől max 20 percre kerestem jó lakást. Amikor dél-pesten dolgoztam, akkor meg olyat, ahonnan 20 perc alatt kijutok, de normális környék. Meg költöztem már 2 utcával odébb, mert lett nagyobb-jobb-olcsóbban, ott a cuccaimat is gyalog vittem át.

  A gyerek nyilván árnyalná a képet, de ilyenekre nem térünk ki, hanem generális kijelentéseket teszünk, hogy ha éhezel a 40 milliós ingatlanodban az jobb, mint ha a számládon 40 milliód van, hiszen lehet felmondják az albérleted. Aztán a 40 millióddal nem tudsz szállodába menni.
  Btw két albérlet között laktam már szállodában (még felújították, amit ki akartam venni), és hosszútávra (2hónap), covid előtt, 10k-val volt drágább az albérletnél, de ők takarítottak és 5 perc volt a munkahely.

 • hemond
  Én is gondolkodtam az építkezésen (még mindig gondolkodom), a következőkre jutottam:

  1. keresni egy nagyon jó műszaki ellenrőrt, aki már az építészt is ellenőrzi
  2. építészt megbízni a művezetéssel is.
  3. szerződni
  4. naponta-kétnaponta odamenni és ellenőrizni a munkát

  Ez kb +25%-30% jelent mint a megoldjuk okosban, de nagyobb eséllyel nem futunk bele.

  Költség: kb 400-500 eFt\nm jelenleg egy jó szinvonalon felépült ház ára (+ telek).

  Vicces egyébként az egyik ismerősőm aki építkezéseket projektvezetett mondta (2 éve otthon van gyesen), hogy hát ők 250-300 eFt\nm áron számolnak a lakóparkokban (Áfa nélkül), de magának nem tudná kihozni 400 alatt.

 • Herr Riporter

  “napi 2 óra BKV. Fel nem tudom fogni ésszel, hogy bírják ezt egyes emberek évtizedeken keresztül”

  Azért ez nem ennyire egyszerű.

  A mozgásszegény életmód nem jó (szív, érrendszer, gerinc, elhízás, cukorbetegség, emésztés, közérzet stb.). A legtöbben pedig csak akkor mozognak, ha rá vannak kényszerítve. Én ebben tudatosnak gondolom magam, mégsem könnyű annyit mozognom home officeban, mint amikor vonattal be kellett járnom, mert akkor ~1 órát sétáltam a vonathoz naponta. Kocsiban ülni persze nem jó, nem szívesen járnék autóval dolgozni. BKV-zni nem rossz, mert ahhoz sétálni is kell. A BKV-n pedig lehet olvasni, tanulni is. Otthon arra megint csak nehezebb időt szakítani.

 • Zabalint

  1. Tegyük fel eladnám a 20 milliót sem érő lakásomat, hogy ugyanilyet béreljek. Találnék mondjuk 100 ezerért. Hol van az a biztosnak tűnő befektetés, ami évi 6% reálhozamot produkál, ha azt feltételezem, hogy a lakásom értéke stagnálna?

  2. Vagy más megközelítésben, sok esetben jóval alacsonyabbak a hitelkamatok, mint az éves bérleti díj / lakás érték arány, így simán sok esetben többet kifizetsz bérleti díjként, mint ami a törlesztő. Mennyivel jobb, ha a bérleti díjat nem tudod hirtelen fizetni, és utcára kerülsz, mint ha a hitel törlesztőjét nem tudod?

  3. Ha saját lakásod/házad van, nincs olyan, hogy szólnak, 1 hónap és költözz ki, mert az unokaöcsinek kell a lakás. Nyugat-Európában bérelt lakásnál sem, de Magyarországról beszélünk.

 • N0MAD

  Szerintem nem a benzint árazta be ( na nem mintha az autózásnak más költsége nem lenne) hanem hogy havonta 40.000 ftot megér neki hogy nem kell napi két órát autóznia. Kb munkaidő díja.

  Ja, jobban élsz mint tíz éve. És a nálad tizessel fiatalabbak? Nem lehet hogy te már tíz évvel több spóroláson vagy túl? Ök is simán vesznek házat? “Amikor elkezdtem dolgozni nem volt semmim, x év után most már van, köszönöm a kormánynak!”
  Méghogy nincs alattvaló gondolkozás, ja.
 • csizkek
  “Fel nem fogom, mi a különbség aközött, hogy a hiteled törlesztője miatt aggódsz vagy bérleményed havi díja miatt. Már azon kívül, hogy a bérleményé bármikor megugorhat, a hitelé meg egyszer véget ér.”
  Gondolom nincs megtakaritasod azert. Ingatvasarlas tipikus esete, osszes penz betolva, gatya letolva, 30 evig nem felujitva, hitel Mindezt min. 20-25 eves idotavon. Ezekben a risk a “tokettatele” – hitel, egeszsegi allapot etc..
  Masik eset, a penzt amit betoltal az be van fektetve, berlek es nagyjabol ha barmi jon nem rinyalok, tulelek akar tobb evet is. Ez lenne a normalis.De sajna manapsag a nemnormalis a normalis, szal mindenki gatyaig el van adosodva.
  Ha ugy tudsz venni sajat ingatlan, hogy az megfelelo, nem romhalmaz, nem all benne az osszes penzed (diverzifikalt), nem toltad le a gatyad es egy esetleges 1-3 ev melobol kieses, durva bevetelcsokkenes nem ver oda
 • pkrt
  Vidék, megyeszékhely, covid előtt: tulaj bejelentette, hogy piacra dobja a lakást amit béreltem évek óta. Társasház, 15 éves, 1 szoba, kb. 45nm; nagyjából megérett egy kisebb felújításra. Az ingatlanos beetette, hogy 28-at ér a lakás. Pörögtek a dollárjelek a szemében; onnantól nyűg és ellenség voltam neki. Felmerült, hogy megveszem én de az akkori brutális túlárazások mellett is 14-re taksáltam. Egy hónapon belül elköltöztem: egy emelettel feljebb, kisebb de szebb és jóval olcsóbb lakásba, kisebb rezsivel. Szóval még jót is tett velem.
  Mi lett az eladó lakással? Két garnitúra fényképpel újra és újra felkerült több oldalra a szokásos full kamu lehúzós ingatlanos szöveggel. A végén 18-at kértek érte. Bő egy év után adták el. Sejtésem szerint az általam is reálisabbnak tartott 14-ért. Az ingatlanos szakított. A tulaj? Őt átvágták. Ennyiért szerintem fel sem merült volna az eladás.
 • Surci
  Azért jó látni hogy a rakétaszerűen emelkedő ingatlanpiacon mennyi szakértő van aki 1-2 éves átfutással (vicc kategória az ilyen értékesítési idő) el tudta adni a kecóját, ennyi időbe telt míg utólérte az ára. 2009-14 között hol voltak ezen géniuszok?