Mit tegyél, ha a házastársad túl takarékos?

A házasság nem könnyű műfaj, az alkalmazkodásról és az összeszokásról szól évtizedeken át, hiszen mindnyájan különbözőek vagyunk és igen kevesen hibátlanok.

Nincs ez másként a pénzügyek területén sem, egy felmérés szerint a párok 48%-a vallja, hogy igen különbözőek a pénzügyek területén.

Mivel a pénzügyi döntések az életünk minden területét áthatják, ezért fontos, hogy a házasságban a pénzügyek területén is összhang és kölcsönös alkalmazkodás alakuljon ki.

(Minden felmérés szerint a párok többet veszekednek a pénz és az egyéb anyagi kérdések miatt, mint minden más miatt együttvéve.)

Ma azt szeretném megnézni, mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy a házastársad túl takarékos, vagy akár már túl zsugori is? (Cikk a témában: Takarékos vagy zsugori?)

Nehéz együtt élni valakivel, aki pazarlásnak gondolja a 300 forintos sonkát, bármilyen nyaralást és nem hajlandó kidobni a 20 éves alsónadrágját, mondván semmi baja nincs még.

Amennyiben túlságosan különböztök a pénzügyi hozzáállásotokban, akkor a mindennapi apró pénzügyi döntések és vásárlások is a veszekedések kiapadhatatlan forrásaivá válnak.

Mit tehetsz ilyen esetben?

– Próbálj meg rájönni, miért ennyire takarékos a házastársad. Egyrészt mi motiválja őt erre, másrészt ez a motiváció honnan eredhet. Félelem attól, hogy nem lesz mit ennie holnap? Olyan családban nőtt fel, ahol az apa lelépett, amikor ő 10 éves volt és utána nagy szegénység köszöntött rájuk? Esetleg más okból ismerte meg a szegénységet? Bár már jómódúvá vált, de a lelkében még mindig az a nincstelen gyerek, aki volt ezelőtt 30 éve?

Valami cél miatt veri ennyire fogához a garast? Szeretné, ha a gyereketek a legjobb egyetemre járna és erre gyűjti a pénzt? Az apja 50 évesen infarktust kapott és lerokkant, ő szeretne biztos lenni abban, hogy 50 éves korára már elég pénze lesz a nyugdíjra? Milyen pénzügyi cél mozgatja a takarékosságban? (Már ha ez az oka a túlzott takarékosságnak.)

Egy ember pénzügyi viselkedése nagyon összetett módon alakul ki, kezdve a gyerekkori élményektől, az elrontott nevelésen, oktatáson át a világnézeti beállítottság mind hozzájárul ahhoz, hogy valaki hogyan áll hozzá a pénzhez. (Cikk: Rossz pénzügyi minták, amiket magunkkal hozunk.)

– Ne akarj se ítélkezni felette, se kritizálni a viselkedését. Ne feledd: “Kritizálni minden bolond tud és minden bolond meg is teszi.” Kritizálással csak azt éred el, hogy a helyzet még súlyosabb lesz és akkor is védeni fogja az igazát, ha egyébként már ő is változtatna rajta. Ezért ne legyél tovább a közmondásban említett bolond, ennyi idő alatt már rájöhettél, hogy a kritizálásaid és gúnyos megjegyzéseid csak olaj volt a tűzre.

– A kritizálás helyett inkább legyél megértő és biztosítsd arról, hogy érted a viselkedését és a céljait. Mert “egy csepp mézzel több legyet fogsz, mint egy hordó epével.” Hamarabb ráveszed a változásra, ha úgy érzi, hogy mellette állsz, mintha úgy, hogy vele szemben.

– A kommunikáció csodákra képes. Nyugodtan mondd el, hogy neked mi ezzel a problémád és mit szeretnél, miben gondolod, hogy kicsit túltolta a biciklit. Mindeközben ne felejtsd el biztosítani arról, hogy mennyire jó dolog, hogy nem szórja a pénzt és mennyivel jobb, hogy egy takarékos emberrel élsz együtt és nem egy olyannal, aki két kézzel szórja a pénzt, mert az maga lenne a pénzügyi katasztrófa.

Nem lehet veled se veszekedni se vitatkozni, ha mindenben egyetértesz a másikkal. Ahelyett, hogy minden hülyének lehordanád, mint eddig, adj neki igazat mindenben és innen indítsd a beszélgetést. A sok egyetértés között, hogy mennyire jó, hogy gondol a jövőre, finoman mutass rá, hogy a jelenben is tudni kell élni és hogy a kiegyensúlyozottság a jelen és a jövő között, a túlzott takarékosság és a kényelmesebb életvitel között mennyire fontos. De vigyázz az arányokra: négy egység egyetértés és dicséret, egy egység finom utalás arra, hogy lehetne másként is csinálni. 🙂

– Soha ne akarj komoly témáról feszülten, fáradtan, vagy ingerülten beszélni. Akkor hozakodj elő ezzel a témával is, ha már legalább pár napja nem veszekedtetek a pénz miatt és senki nem ingerült. Mondjuk egy jó vasárnapi ebéd után.

– Ne csak őt akard megváltoztatni, te is legyél hajlandó változni. Az emberek minden erejükkel meg akarják változtatni a másikat, miközben ők maguk képtelenek megváltozni. Miért gondolod, hogy meg tudod változtatni a másikat, ha még magadat is képtelen vagy változásra bírni még a legapróbb dolgokban is? Kezdd az egyszerűbb dologgal: változz meg te.

Ez a lényege a kompromisszumnak: kérsz tőle dolgokat, de cserébe te is változol ugyanebben a dologban. Ráveszed, hogy vegyen magának nem is egy, de mindjárt két új nadrágot a meglévő két 8 éves nadrágja mellé, cserébe vállalod, hogy nem kávézol a munkahelyeden a kávézóban, hanem nescafét viszel be és végre elkezded írni a napi költségeidet.

Ne felejtsd el: nem ellenségek vagytok, hanem szövetségesek. Egy csapatot alkottok, nem egymás ellen, hanem egymásért kell harcolnotok. Nem legyőzni akarod őt, csak meggyőzni. Olyan soha nincs, hogy neked van mindenben igazad és ő mindenben téved. Az igazság valahol félúton van.

– Ha másként nem megy, hozzatok közös határozatokat. Például a fizetésed 10%-át szabadon elköltheted anélkül, hogy el kellene vele számolni és havonta egyszer elmentek közösen szórakozni. Nem vesztek felvágottat, aminek kilója 1.200 forintnál olcsóbb, de olyat se, ami 3.500 forintnál drágább. A fogrém nem lehet 250 forintnál olcsóbb és 550 forintnál drágább. Ezek olyan józan kompromisszumok, amikkel mindketten együtt tudtok élni.

Támogasd a jövőbeni céljai elérésében, de cserébe kérd meg, hogy ő is támogassa a jelenkori szükségeid kielégítését, legyen az jó étel, szép ruha, vagy kellemes időtöltés. Még egyszer, a sikeres házasság kulcsszava a kompromisszum. Ő is enged az álláspontjából, de te is.

Csináljatok közös büdzsét, számoljátok ki, mennyit kell eltenni havonta és mennyit tudtok elkölteni a saját pillanatnyi céljaitokra. Ez keretet fog adni annak, mennyit lehet elkölteni a keresetetekből. Ha megérti, hogy egy ilyen szintű költés nem veszélyezteti a jövőbeni anyagi biztonságát, hamarabb elfogadja a te kéréseidet is.

– Légy türelmes és ne akarj egyszerre túl sokat. Ha valaki 30-40 év alatt kialakított egy természetet magában, azt nem lehet két hét alatt teljesen átformálni. Ha fél év-egy év alatt sikerül komoly változásokat elérni, az már nagy szó.

– Mutass rá, hogy nincs értelme elmenni tankolni fél tank benzint még akkor se, ha holnaptól négy forinttal drágább lesz literje, vagy nem éri meg kerülni 10 kilométert, csak mert 150 forintot nyer a baromfisonkán és nyugodtan lehúzhatja a vécét minden alkalommal, nem az az öt forint fogja hazavágni a költségvetést, de hagyd, hadd vadászon akciókra az újságban, ha ez szerinte megéri.

– Van amikor annyira súlyos a helyzet, hogy te nem boldogulsz. Ilyenkor nyugodtan kérj segítséget szakembertől. Pszichológus, házassági tanácsadó, vagy bárki, aki tanácsot tud adni az ilyen kérdésekben. A legjobb, ha a párodat is el tudod vinni magaddal ezekre a megbeszélésekre.

(A cikk a túl takarékos házastársról és nem az önzőről szól. Van, aki magára sokat költ, de tőled és a családjától viszont sajnálja. Ő az önző, nem a takarékos. Az egy teljesen másik eset.)

Te is átéltél hasonló dolgokat? Írd le a hozzászólásokban, azt is, hogyan sikerült megoldani a kérdést. (Már ha egyáltalán.)

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

187 hozzászólás

 • Garbo

  “A házasság nem arról szól, hogy ész nélkül, csak azért mert anno valaki ezt így találta ki mindent együtt kell csinálni, és mindenben ugyanúgy kell gondolkodni, az élet minden olyan részéről pedig lemondani (külön élmények, barátok, stb.) ami ezen kívül van.”

  Nem, a házasság azt jelenti, hogy a közös ügyeket közösen kell intézni, az egyéb ügyeket pedig nem a társ érdekei vagy érzései rovására. Ebben hol látod a lemondást a barátaidról? 🙂
  Ne haragudj, de annyira nevetséges, amikor felnőtt emberek összeszorított foggal sziszegik, hogy “szabadsááág”, meg nemmondokleahaveromrólgizi’ 😀 Egyfelől egy normális kapcsolatban fel sem merül a fontos dolgokról való lemondás, másrészt pedig nem tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy ne a házastársam legyen a fontosabb. Pont vele szemben nem akarok izmozni, hogy szabaccság’. Mert ketten megyünk egyfelé, és semmiben sem egymás ellen.

 • Vakmacska
  Csak épp arról nincs szó mi van ha a társ túl takarékos, ezek szerint nyilván ez egy ritka állatfaj és valójában kevesen találkoztak vele:D
 • eferix
  Elég éles a vita a házastársak pénzügyeinek kezelési módjairól. Ez megérne még egy külön cikket!

  Meglehetősen régimódi hozzáállás az egyéni számlák megszüntetése egyetlen közös létrehozásával, ez ugyanaz mint régen, amikor apuka leadta a fizetést anyukának.
  Elvetemültebbek a saját Facebook-profiljukat is megszüntetik és egy közöset hoznak létre.

  Szerintem pont ez a bizalmatlanság jele, a felek saját élete teljesen megszűnik létezni.

  Mi egymás Facebook-jelszavát sem tudjuk, de nem is rejtegetünk semmit ott. Van külön számlánk, tudjuk kinek mennyi pénz van rajta, de van közös is, onnan fizetjük a rezsit és a bevásárlásokat meg ilyeneket. Ezzel nem a házasság végére készülünk (persze erről is kell beszélni, ahogy a halálról is!).
  Ahol nincs egyéni számla ott még ajándékot se lehetne venni a másiknak engedély nélkül?

 • Sandokan
  Érdekes lenne tudni, hogy az eddig hozzászólók közül ki házas és ki él “csak” együtt a másik felével. Mondjuk én nem vagyok házas, de még lehetek. 🙂 Viszont addig, amíg nem leszek házas, addig nem keverném a pénzügyeket, azt ráérek majd utána is. Viszont mivel erősen kápé párti vagyok, annak ellenére, hogy az itteni átlag (a hozzászólókét értem) alatt keresek, elgondolkodtam már azon, hogy a max 150000 “ingyenesen” felvehető forint mellett érdemes-e közös számlát nyitni majd? A közös költségvetés az igenek kimondása után (értsd: nem enyém-tiéd, hanem most már a miénk) számomra nem kérdés, csak a közös számla, mert annak gyakorlati megvalósíthatóságát még nem látom kristálytisztán. Bár olyan a téma, hogy “oldalakat” tudnék írni, de most egyenlőre itt megállok.
 • Györgyi
  Közös kassza esetén is kell hogy legyen mindkét félnek zsebpénze, amit saját belátása szerint költhet, amire akar. Én úgy nem tudnék létezni, hogy minden egyes vásárlásom előtt családi kupaktanácsot kell tartani, hogy ez most belefér-e a keretbe. Felőlem összedobhatunk mindent, de maradjon mindenkinél legalább egy havi 50 ezer forint, amiről nem kell elszámolni.
 • Jelentéktelen Hangya
  : “…tudni sem akarok róla, meg sms-t sem kapni.”

  És ez miért zárja ki a közös kasszát? Minden, amit leírsz (felek szabadsága stb.), pontosan ugyanígy működik közös kassza, közös számla esetén is. Részemről nem érdekel, mire költ a feleségem, a nagyobb kiadásokat meg úgyis megbeszéljük.

  Az SMS nem azért kell, hogy lássuk, mire költött a másik, hanem hogy az ember azonnal tudjon lépni, ha valamilyen visszaélést lát a kártyájával.

  Nem reprezentatív, de pár éve, amikor a feleségem teljes körű hozzáférést kapott a számlánkhoz, a banki ügyintéző nagy szemekkel nézett, hogy ez milyen ritkaság. Mi is néztünk nagy szemekkel, hogy mi ebben a különleges. (Már addig is közös kassza volt, de takarékosságból és egyszerűsítésből közös számlát kezdtünk használni.)

  Meg sem merem kérdezni, hogy közös kassza hiányában hogyan lehet osztozni pl. a menyasszonytánc bevételeiből. 🙂

 • sz.krisz
  Ez egy kétfős döntés szerintem, én azt mondanám, hogy felesbe 40-40 e legyen a kosztpénz, nem otthoni kaját (reggeli croissant 🙂 ) és a ruházkodást fizeti mindenki magának, éttermi számla és szórakozás a férfié, lakás, rezsi, kocsi a tulajdonjog arányában (életszerűen a férfié minden, a nő meg beszáll amennyivel tud). És persze házassági szerződés alap.

  A lényeg, hogy maradjon mindkét félnek saját mozgástere.

 • Balint
  nem azt jelenti a közös kassza, hogy bármiről is bárkinek engedélyt kell kérni. Hanem arról szól, hogy a két bevételi forrást egyesíteni, s teljesen egyként kezelni.
  @parizer: Semmi köze ahhoz, hogy ki hova megy el, ez egyszerűen nevetséges. ahol nincs közös kaasza, ott is előfordulhat, hogy az egyik fél betegesen féltékeny…
  Nekünk is két számlára jön a fizetés, de mindkettőnk látja a másikét, s tulajdonképpen egy kártyáról vásárolunk. Tehát úgy számolunk, hogy X a bevétel, s Y a kiadás.
  De én elfogadom, hogy a külön számla is rendben lehet, csak normális indokokkal magyarázzátok már el, ne ajándékot hogy veszel, meg sörözni engedélyt kell kérni.
  Hogyan tesztek félre? Ami marad egy hónap után, azt egybe teszitek (ez lényegében közös kassza akkor)? Vagy mindenki külön gyűjt? egyszerűen nem értem, hogy lehet így tervezni normálisan.
 • sz.krisz
  “Meg sem merem kérdezni, hogy közös kassza hiányában hogyan lehet osztozni pl. a menyasszonytánc bevételeiből.”
  Pl. közösen megszámoljátok és elfelezitek.
 • T
  Furcsa olvasni ezt a sok bejegyzest, hogy ki kozos ki kulon “kasszan” van.

  A hazassag az egyben egy vagyonkozosseg is.

  A kozos kassza illetve kulon kassza kerdese fel sem merul. Minden kozos, amit a felek hazassaguk ideje alatt szereznek. A penz is. (termeszetesen ez alol vannak kivetelek, de a topik szempontjabol nem relevans) Ettol elterni termeszetesen a feleknek modjuk van kulon szerzodesben. Ebben tudjak definialni, hogy mi kozos, mi nem kozos, stb.
  Ameddig ez nem tortent meg, addig bizony kozos az a kassza, akar ket kulon nevre szolo bankszamla a megtestesitoje, akar egy tejfolos flakon a konyhaszekrenyben, amit mindig feltoltene kp-vel.

 • VAG
  Pedig sok helyen ezt jelenti… és abból előbb-utóbb baj lesz.
 • Zabalint

  “Én úgy nem tudnék létezni, hogy minden egyes vásárlásom előtt családi kupaktanácsot kell tartani, hogy ez most belefér-e a keretbe. ”

  De miért kéne családi kupaktanács minden vásárlás előtt, attól, hogy közös a kassza? Olyan, hogy bizalom, mond neked valamit?

 • Garbo

  Az tuti, hogy az olyanból baj lesz. Azt nem értem csak, hogy miért lenne biztos az, hogy a közös kassza azt jelenti, hogy:
  a, az illetők nem gondozzák megfelelően a pénzügyeiket
  b, nincs szabadsága a feleknek
  c, valakinek engedélyt kell kérnie valakitől
  d, nem lehet ajándékot venni a másiknak
  e, elszámoltatja az egyik fél a másikat.

  Ezek nem a közös kassza, hanem a bántalmazó kapcsolat azon válfajának jellemzői (kivéve az ‘a’ pontot), melynek neve gazdasági erőszak. Ez a családon belüli erőszak egy igen gyakori, markánsan felismerhető fajtája.

 • T
  “Hogyan tesztek félre? Ami marad egy hónap után, azt egybe teszitek (ez lényegében közös kassza akkor)? Vagy mindenki külön gyűjt? egyszerűen nem értem, hogy lehet így tervezni normálisan.”

  Tehetik kulon szamlara is, vagy kozos szamlara is, vehetnek egyikuk nevere belole allamkotvenyt. Vehetnek 50-50%-ban allamkotvenyt belole. Stb.

  Lenyegtelen, mit csinalnak a felek. A kozos vagyoni jellege megmarad.

  “egyszerűen nem értem, hogy lehet így tervezni normálisan.”

  Szerintem semmi koze a tervezeshez, hogy hol a penz. 😉 Marmint, hogy melyik felnel van a penz. Illetve, hogy kinek a neven van a penz.
  Vagy ha ez tenyleg problema, akkor nem jol hazasodott az ember. Amit mihamarabb korrigalni kell!

 • Zabalint

  Na de a fő kérdés akkor van, ha adott egy gazdag és népes, meg egy szegény és kis létszámú rokonság, ahol a menyasszonytánc pénz és az egyéb, nagyrészt szintén pénzbeli ajándék 90%-ban az egyik fél családjától van. Akkor máris felmerül a kérdés, hogy 50-50 vagy 90-10.

  Igazából egy házaspár életében folyton közös pénzügyi döntéseket kell meghozni, a “külön kassza” csak ezen döntések számát és bonyolultságát növeli. A menyasszony tánc a közös bevételre példa, a másik oldalon egy rakás közös kiadás van.

 • BTM
  Házastársak esetén természetes, hogy közösen intézik a pénzügyeket, közösen viselik a költségeket, de ez nem feltétlenül kell jelentse, hogy közös bankszámlát tartanak. Azt pedig pláne nem kell jelentse, hogy csakis egy közös bankszámlájuk legyen. Egyébként is szerencsésebb a több lábon állás (a több bankszámla fenntartása különböző pénzintézeteknél). És nem csak akkor, ha valaki sajnálatos módon elveszíti a házastársát, és ezt követően a közös számlákhoz nehezen fér hozzá a hivatalos eljárás lezárultáig.
 • mtoma73
  “Én nem akarom, ha a nejemnek véleménye lenne az én cipőmről, vagy neki velem kellene megbeszélnie, hogy milyen cipőt vesz a saját pénzéből.”
  Érdekes, bennem pl. ilyen soha fel sem merült. Persze nem biztos, hogy én gondolom jól. Érdekes lenyomatát adják a mai társadalom egy szeletének az ilyen postok alatti kommentek. Az biztos, hogy sokféleképpen élnek egymással vagy egymás mellett emberek amiről azt gondolják, hogy család.
 • VAG
  “Ez a családon belüli erőszak egy igen gyakori, markánsan felismerhető fajtája.”

  Pont ez a lényeg, mármint hogy igen gyakori. Akkor miért adná meg az ember a lehetőségét?

  “A külön kassza csak ezen döntések számát és bonyolultságát növeli”

  Annyira azért nem bonyolult, a havi kiadásokban egyszer kell csak megegyezni és azt havonta ismételni. Az egyebekben pedig egy hosszú “Fizeted? Igen.”, vagy “Elfelezzük? El.” párbeszéd megoldja a dolgot.

 • T
  ““Én nem akarom, ha a nejemnek véleménye lenne az én cipőmről, vagy neki velem kellene megbeszélnie, hogy milyen cipőt vesz a saját pénzéből.””

  De ebben a mondatban is rosszul van emlitve, hiszen nem a sajat penzebol veszi a feleseg a cipot. (legalabbis feltetelezem, hogy nincs kulon vagyona. ha van, akkor teljesen OK a helyzet)
  Kulon vagyon tipikus keletkezesi modja az ajandekozas, az orokles illetve a szerzodesben valo megallapodas.

  Ha a cipot nem ilyen penzbol vette, akkor nem a sajat penzebol vette.

 • vgaborka
  Egy kérdés felmerült bennem: hogyan lehet elosztani pl. a kaját a külön kasszánál? Mondjuk hogy az én versenysúlyom majd’ kétszerese, a feleségemének. Akkor 2/3 – 1/3-ban fizetjük? És ha én mondjuk olcsóbb kajákat eszek, ő pedig csak drágábbakat (parizer vs téliszalámi)? Akkor nézzük meg, hogy ki mennyit és miből eszik, és az alapján számoljuk? Vagy legyen külön polc a hűtőben, mint a koliban volt anno?
  Illetve ha én heti 1 tekercs budipapírt használok, ő pedig mondjuk 3-at, akkor mi legyen? Tiszta kolis feeling lenne, a saját szekrényben tartani a budipapírt és onnan vinni, ha akció van…
  A sörözésre való elkérezkedés: nem csak a pénzről szól, hanem arról is, hogy azért illik szólni, hogy mondjuk este nem vagy otthon és nem tudsz segíteni a gyerekeknél (fürdetés, altatás, …).
  Illetve amit valaki említett, hogy a legfontosabb a bizalom, ha nincs, akkor b..hatjuk
 • VAG
  Nekem meg az a furcsa, hogy valakinek a pénzügyek döntik el, hogy család-e egy család.
 • tgwh

  Pont ugyan így vagyok 😀 itt a határ mellett másik herótom az, amikor valaki kimegy ausztriába tankolni, mert csak 45 perc, és olcsóbb. 35 meg 18 Ft különbség van az osztrákok javára most kb. ahogy rákerestem. 2000 Ft-ot autózik, mert csak félig van a tank, és nyer ezen 500 forintot. Még ha majdnem üres tankkal menne ki, de nem. Jön a kedvenc példám, ha túlórázna tankolás helyett, jobban jönne ki 😀

  Egyébként nálunk ilyen gond nincs, ami bejön, az el is megy, nincs mit spórolni 😀 most vagyok ott, hogy talán tényleg kéne egy jobban fizető állás 😀

 • vgaborka
  Ha már bizalom, akkor: thepeopleprocess.com/images/TeamSkillsTriangleTwo.gif (bár ezt a háromszöget ált. csapatokra szokták értelmezni, de a házasság is “csapatmunka”)
 • T
  A csalad “erzese” az lehet mindenkinel teljesen mas. Persze nyilvan meg vannak a sarokpontok, de az aprob reszletekben az emberek elteroen ertelmezik a csalad fogalmat.

  Van viszont a jog. Az eleg egyertelmuen fogalmaz es az mindenkire vonatkozik.
  A jog elobb vagy utobb elokerul a csaladban amikor a hazassagnak vege. vegzodhet valassal vagy vegzodhet halal esettel, mindegy. A jog ekkor kerul eloterbe. Ekkor mar nagyon is fontos, hogy kinek mi volt a vagyona, kinek mi volt a “sajat” penze illetve mi volt kozos.

  Semmi nem tart orokke… 😉

 • VAG
  Ne keverd össze a külön kasszát a xarrágással.
 • Zabalint

  Szerintem meg sokkal nagyobb bizalom kell ahhoz, hogy megbízzunk a házastárs pénzügyi döntéseiben. A jelszavakkal is ez a helyzet, attól, hogy tudom a feleségem egyes jelszavait, még nem járok fel kénkedni, és fordítva ő sem. Viszont sokszor hasznos volt ez.
 • T

  ““Ez a családon belüli erőszak egy igen gyakori, markánsan felismerhető fajtája.”
  -> Pont ez a lényeg, mármint hogy igen gyakori. Akkor miért adná meg az ember a lehetőségét?”

  De nem mondod komolyan. Akkor nem jol hazasodott az ember, ha a fent emlitett csaladon beluli eroszak problemajat igy akarja megoldani. 😉

  Az a kapcsolat mar ugyis kuka, akkor inkabb teljesen kukazni kell. De ne mar azert legyen kulon kasszank, hogy ne tudjuk egymast terrorizalni. 😀

 • Chemist
  @zabalint: már ha magasabb életszínvonalat jelent, hogy egy szekrénnyi cipője van, nekem egy polcnyi és a munkahelyére ételt rendel, nem pedig szendvicset visz, mint én, igen. Nekem meg nem hathavi, hanem inkább hatévi tartalékom van.

  Sokkal jobb a külön kassza, mint a cipőkön veszekedés.

 • Zabalint

  Tehát akkor minden közös kiadás előtt megegyeztek, hogy ki mennyit fizet bele? Akkor az mégiscsak sokkal bonyolultabb, mint közös kasszánál megbízni a másikban annak a saját kiadásaiban.
 • Zabalint

  Az, hogy a család micsoda, azon lehet vitatkozni, de a házasság külön házassági szerződés hiányában vagyonközösség.
 • Zabalint

  De miért kéne veszekedni a cipőkön? Ha az ilyesmi problémákat okoz, akkor a külön kassza is csak látszat megoldás.
 • Jelentéktelen Hangya
  : ” Pl. közösen megszámoljátok és elfelezitek.”

  Igen, tényleg, jó, hogy említed, eszembe sem jutott.

  A hosszú, boldog házasság biztos receptjének hangzik.

 • Garbo

  Nem értem. Egy potenciális bántalmazót nem úgy ismerünk fel és kezelünk, hogy összekötjük vele az életünket, de “nem adjuk meg a lehetőséget” a bántalmazásra (ilyen nincs is), hanem úgy, hogy nem bocsátkozunk vele kapcsolatba.

  Ha pedig a társad nem bántalmazó, akkor nem kell azzal megalázni sem őt, sem magadat, sem a kapcsolatodat, hogy bántalmazóként kezeled.

 • Gabor
  A lakbér / szolgáltatói számlákat (fütés, villany, víz, internet) felesben fizetjük. A telefont, mindki magának fizeti.
  Az étkezést nagyjából felesben fizetjük, de ez néha eltér, hol az egyik, hol a másik írányban.
  Utiköltséget szintén felesben fizetjük, vagy épp felváltva, hol egyikünk, hol a másikunk, de ez is nagyjából kiegyenlitett.
  A fizetés fennamaradó részével mindegyikünk azt csinál amit akar, ha akarja elkölti rúhára, vagy tanfolyamra, vagy ha akarja félreteszi..stb.
  Autó, vagy háztartási gép javitása, lakás felujitás vagy egyébb nem várt kiadás mindig megbeszélés tárgya.
  Ezt a meglátásom szerint korrekt szisztémát én eröltettem rá a nejemre, de tudom, hogy sokszor nem tetszik neki, mert ugye van egy felfogás, hogy a férfinak kellene “pénzt” elöteremteni. Én meg nem osztozom ebben a felfogásban.
 • Garbo

  Nem a pénzügyek döntik el, hogy család-e a család. De minden tiltakozás ellenére, a házasság vagyok közösség is, így a pénzügyek annak egyik szelete. A család alapja a házasság (nézd el, hogy ilyen marha konzervatív vagyok). Egy sima kapcsolatban én sem léptem vagyonközösségre, de egy házasságban te is abban élsz, bármit is gondolsz róla, kivéve az ún. különvagyont.
 • Zs
  Légyszi definiáljátok a közös kassza fogalmát, mert én ezt most nem értem.
 • VAG
  Mint köztudott, a kezdeti nagy fene romantikus hozzáállás ellenére a házasságok elég jelentős része (több, mint a fele?) válással végződik, tehát a bizalom (a pénzügyi is) elillan vagy ezért, vagy azért, ez tény. Nyilván sem a közös sem a külön számla nem működik normálisan, ha nem mind a két fél ugyanazt akarja (bármelyik legyen is az a kettőből). Ebből a szempontból nincs jobb vagy rosszabb a kettő közül, ha működik. A ti oldalatokról sincs jobb érv, mint a bizalom (ami btw mind a kettőhöz kell), ami szép, amíg van, de ha már nincs (és ezek szerint elég nagy eséllyel egy idő után nincs), szerintem sokkal nagyobb a baj közös számla esetén (most tegyük félre a válás utáni jogi eseteket). Ennyi. Nem emiatt van külön számla, mert ettől fél egyikünk, hanem mert ebben (is) egyetértünk és mind a ketten ezt akarjuk.
 • tgwh

  Apuka megy anyuka közösen kezeli a pénzt, egy helyre gyűjti ha úgy tetszik, és onnét költ arra amire kell.
  A másik a külön kassza, ahol pl. felesben fizetik a számlákat, biztosításokat, utazást, szóval mindent ami közös, a maradékot meg saját maguk költik el.
  Na most itt ne arra gondolj, hogy két minimálbéres külön kasszán van, mert ott ugye nincs mit félretenni…
 • Zabalint

  Az én definícióm szerint a közös kassza annyi, hogy közösnek tekintik a jövedelmüket és a megtakarításaikat.

  Aztán hogy mindezt hogyan menedzselik, az sokféle szempontból sokféle lehet. Egy számla, több számla, mi kinek a nevén, milyen kiadásról hogyan döntenek, meg kell-e kérdezni a másikat, stb, stb., ezek a dolgok ahány házaspár, annyi féle módon lehetnek. Az, hogy közös a kassza, nem jelent olyan rabságot, mint ahogy itt be próbálják állítani a külön kassza hívei.

 • Zabalint
  A számla sem értem hogyan jön ide, az csak egy technikai részlet, különösen ha nem is a folyószámlán vagy ahhoz kapcsolódó betétekben vannak a közös megtakarítások.
 • Garbo
  Közös kassza: függetlenül annak technikai elosztásától (hogy hány számla van pl.), a házastársak által megkeresett pénzt a közösen kialakított elvek alapján költik el úgy, hogy mindkettejük szava ugyanannyit ér. Mindenkinek hozzáférése van mindenhez, és nem játsszák el, hogy a X. fizetésének X. százaléka csak az övé, hiszen jogilag az is közös 🙂
  Ennek nem része sem az engedélykérés, sem a pénzzel való egyéb sakkban tartás.

  Mi életünk és mi pénzünk van, nem pedig te pénzed és én pénzem.

 • Egy olvasód
  “A cikk a túl takarékos házastársról és nem az önzőről szól. Van, aki magára sokat költ, de tőled és a családjától viszont sajnálja. Ő az önző, nem a takarékos. Az egy teljesen másik eset.”
  A teljesen másik esetre láttam példát fél évig. A fiatal nő magától nem sajnált semmit, de a párjától nagyon is. Szórta a pénzt hülyeségekre, de pl. nem utazott el a szabadnapján a párjához, mert “drága” a vonat. Valentin napra kapott a párjától parfümöt, ezüstnyakláncot, elvitte vásárolni a pasi, meg kifizetett egy szobát egy napra egy hotelben (80Euro), hogy lássa a nőt végre és az első lehetőségénél már ment is a nőhöz. A nő vett neki egy bögrét… (3Euro?). Megjegyezném, hogy a nő 500-600Euróval többet keresett, mint a pasija, tehát nem arról volt szó, hogy ne lett volna miből a pasival találkozni, de neki a pénz(e) fontosabb volt. Ő szereti a pasiját (ezt nem kétlem), de magát sokkal jobban.
 • Zabalint

  Az a baj, pont váláskor derül ki, hogy az a külön kassza csak látszólag volt külön kassza. Ha házassági szerződést kötöttetetek, akkor bocs, nem szóltam.
 • Garbo

  Én semmilyen bizalommal nem érveltem. Sem azzal, hogy a bizalom elmúlik és azzal majd emiatt jól visszaélnek.

  Azzal érveltem, hogy a házasságok felel azért végződik válással, mert az alapvető fontosságú dolgokban, mint pénzkezelés, munkához való hozzáállás, szex és gyermeknevelési elvek, a felek nem egyeznek, és nincs kommunikáció sem.

  Valamint azzal érveltem, hogy a házasság akkor is vagyonközösség tényszerűen, ha mást mond róla bárki, eltérő szerződés híján. Ez egyfelől törvény. Másfelől azzal érveltem, hogy olyan ember nem lenne a házastársam, akivel nem gondolkodnék egyformán a közös dolgainkról. Ennek pedig nem része az, hogy a közös, egyfelé tolt szekér tolásában valamilyen módon ne venne egyikünk részt. Igaz, ehhez meg kellett találni a megfelelő társat.
  Aki, horribile dictu, nem tartja titkosabbnak a jelszavait, vagy én a pénzemet, mint a teljes, közös életünket.

 • mtoma73
  “Nekem meg az a furcsa, hogy valakinek a pénzügyek döntik el, hogy család-e egy család.”
  Az nekem is furcsa, ha csak a pénzügyek döntik el. Mondjuk nem is írtam ilyenféle család definíciót. 🙂
  Én elfogadom hogy ti úgy éltek ahogy, ha nektek így jó, csak nem igazán tudom beleképzelni magam egy ilyen szituációba. De ugyanígy vagyok a nyitott kapcsolattal is, mert szerintem az legtöbbször csak az egyik félnek jó, a másik meg beletörődik a helyzetbe. Na de ez már OFF.
 • QTT
  Én nem is értem, hogy hogyan lehet úgy külön kasszán lenni, hogy nincs az emberben fura érzés, bizonytalanság, vagy enyém-tiéd érzés. Arról nem is beszélve, hogy azt figyelgessük, hogy na múltkor Te fizettél, most én fogok? Több ismerősünk is külön kasszán van, érdekes azt látni, mikor matekolnak, hogy jaj múltkor ki is fizetett? Volt olyan is, hogy az egyik egymás után kétszer fizetett, a másik fél meg örült magának, hogy nem az övéből fogy… Normális kapcsolat ez?
  Nyilván a képletet felboríthatja, ha túl eltérő a két fél pénzügyi szemlélete és az egyik szórná a közösen összerakottat, de szerintem az ilyen kapcsolat előbb-utóbb úgyis véget ér.
  Mi szerencsére teljesen egyformák vagyunk pénzügyekben. Egyébként érdekesség, hogy az emberekben az is egy alap beidegződés, hogy mindig azt hiszik, hogy csak a nő tudja szórni a pénzt. Folyt…
 • QTT
  Folyt:
  Feleségem szerencsére igen dekoratív jelenség és meglepődve tapasztaltam, hogy mikor akár barátok, akár munkatársak esetén szóba hozom, hogy milyen takarékos, akkor sokan leesnek a székről és azt mondják, hogy igeen? Dehát én azt hittem, hogy szórja a pénzt. Míg másnak a kissé elhanyagoltan kinéző feleségéről meg azt hiszik, hogy megfogja a pénzt, közben 30-40ezer csak cigire megy el neki.
  Mikor visszakérdezek, hogy miből gondoltad, hogy szórja, akkor általában a válasz eltusolás van, de volt aki mondta, hogy azért hitte azt, mert jól néz ki… Micsoda logika…
 • xyz
  Eleg meredekek a kulon kasszat partolok hozzaszolasai. Nalunk egy kereso van (en), a bankszamlamhoz tarskartya, azzal szabadon garazdalkodhat a parom. Ez a bizalomrol szol meg a masik ember ismereterol. Ha maskepp kellene korlatozni, hogy mire kolt, az alapveto parkapcsolati problema jele lenne, esetleg arrol, hogy nagyon nem illunk ossze, mert pl. teljesen masok a celjaink, eletszemleletunk.
 • tgwh

  Mint írták, a házasságok fele válással végződik…
  Semmi sem fura, ha mindkét félnek megfelel. Nekünk eszünkbe sem jut, hogy egy esetleges válásnál mi hogy legyen, nincs házassági szerződés se. Lehet, hogy ha készülnek rá, akkor válás is lesz… ellenpélda is van, igen. Szerintem nem normális dolog a közös pénzt elszámolni egymás elől.
  A közös kasszának is lehet olyan része, ami szabadon elszórható hülyeségekre.
  Nekünk az fontos, hogy mire mennyit költöttünk, egy excel-ben vezetjük, tehát látjuk a másik kiadásait.
  Sajnos mostanság az a legrosszabb, hogy még nem is a legolcsóbb, de néha még a drága, márkás dolgok is hamar tönkremennek, pl. normális cipő fél év…
  Pl. Deichmann, szeretjük a cipőket. Ja, cserélgetni, mert vagy tönkremegy, vagy hosszú évekig bírja, márkától függetlenül.
  Írták itt a gyógycipőket, az talán más tészta, egyesek szerint randa is. Bírja is mint írták.
 • mtoma73
  Lenne egy szituáció, és kíváncsi vagyok egy külön kasszán levő házaspár hogy döntene.
  “A”: jobban keres, több marad a közös költségek elosztása után, félreteszi
  “B”: rosszabbul keres, kevesebb marad neki, azt is jellemzően elkölti magára
  Közösen félre is tesznek pénzt.
  Pár év után adódik egy nagyobb kiadás (váratlan javítás a lakásban), ami nagyobb kiadás lenne, mint a közösen félretett pénzük. “A” félretett pénzéből ki tudná pótolni a hiányzó összeget.
  Mit tesz ilyenkor ez a pár?
  1. “A” nagyvonalú és kipótolja az összeget
  2. Veszekedés árán “A” nagy nehezen kipótolja az összeget, de azért nagyon a szívére veszi, mert régóta gyűjtött egy oldsmobilra, amit saját kezűleg újłtana fel
  3. Hitelt vesznek fel közösen a hiányzó összegre, és olyan arányban fizetik, ahogy a közös költségeket szokták
  4. “B” hitelt vesz fel a hiányzó rész felére, “A” kifizeti a tartalékából a másik felére.