Pót bankkártya a telefonodban

2020-07-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kellemetlen eset történt ma velem. Elmentem csomagokat feladni és bevásárolni, de mivel kerékpárral mentem, nem vittem pénztárcát, csak telefont. Azzal bárhol tudok fizetni, hála a beépített NFC chipnek. Ugyanúgy működik, mint az érintéses bankkártya, csak odatartom a terminálhoz, mint egy bankkártyát és már fizettem is.

Két csomagot kellett feladnom automatánál.

Az elsőt gond nélkül feladtam, a másodiknál megmihálylott a bank applikációja. Fizetésnél azt írta, biztonsági okokból netkapcsolat kell neki, ami volt. Minden működött a banki applikációban, egyedül a kártyás fizetés nem. (Hazajöttem, felhívtam a bankot, csak úgy lehetett meggyógyítani, hogy deregisztráltam az egészet és újra beregisztráltam a programot. Előfordulnak még bugok a rendszerben, na. Soha nem jártam még így, pedig nagyon régóta használom, gondolom egy nem tökéletes frissítés okozhatta a program hanyatt esését.)

De az is lehetett volna, hogy leáll a bankom kártyaelfogadása, függetlenül a mobilapptól és akkor sem tudok fizetni még a bankkártyámmal sem.

Ott álltam, kezemben a második feladandó csomaggal és néztem ki a fejemből, hogy ilyenkor mi van.

Ilyen helyzetekre van egy tízezres elrakva a telefon tokjába, csak éppen a csomagautomata nem fogad el készpénzt. Kénytelen voltam szépen mosolyogni* valakire, hogy fizesse ki helyettem a feladás díját, én pedig odaadtam neki készpénzben az összeget.

( * A maszk miatt a szépen mosolygásból semmi nem látszott, ennek ellenére segített az úriember.)

Mivel nem akarok még egyszer így járni, hazajöttem és gondolkodtam, mit lehetne kitalálni az ilyen szituációkra. Először a Curve-ra gondoltam, de eszembe jutott egy egyszerűbb megoldás.

Letöltöttem az OTP Simple alkalmazást. Akkor is tudod használni, ha nem vagy OTP-s, bármilyen bankkártyát elfogad. Pontosabban létrehozol egy virtuális  Simple bankkártyát, amit bármilyen bankkártyával fel tudsz tölteni, havonta maximum 45 ezer forint értékben. (Mindenféle pénzmosási agymenés miatt van ez a korlát, de mivel biztonsági tartalékkártyának kell, együtt tudok élni a korlátozással. Egyébként nagyon zavarna.)

Megadtam az adataimat, berögzítettem a bankkártyámat. Levontak száz forintot, amiről kaptam banki üzenetet, benne egy kóddal, amit be kellett írni a megfelelő helyre. Ezután jóváhagyták a kártyát és gond nélkül feltöltöttem az egyenlegemet. (A százast utána visszautalták, de ezt csak a teljesség kedvéért.)

Igényeltem az NFC-s fizetés lehetőségét és már kész is voltam. Egyszerű volt és könnyen követhető.

Mostantól ha meghal a fő kártyám egy újabb bug vagy banki leállás miatt, lesz nálam egy második tartalékkártya, amivel szintén tudok fizetni. (A pénztárcámban hasonló okból ott egy Revolut kártya tartaléknak, de az ugye nem volt nálam.)

Amire figyelj oda, hogy ha több lehetőség is van a telefonodon NFC fizetésre, be kell állítanod, melyik legyen a fő kártya vagy kézzel kell átraknod, ha változtatni akarsz, mert a szegény telefon nem tudja magától, melyik kártyát kezelje.

A másik a költségek. A Simple nem ingyenes, de évek óta már "akciós jelleggel" ingyen lehet használni, most éppen 2021 februárjáig. De azért figyelni kell, nehogy egyszer drágává váljon. Most jelenleg nem az. (Költségek erre, feltöltési díj 1%, havi zárlati díj 327 Ft, de mindkettő elengedve 2021 február 28-ig. Legalább öt éve hosszabbítják az akciót, de persze ez nem garancia semmire.)

(Tud még a Simple app sok mindent, autópálya, mozijegy, buszbérlet, hűségkártyák és egyéb ficsöröket is, de ez most nem a témánk. Már benne van a QR kódos fizetés is, á lá Alipay, nagyon várom, hogy valamelyik kereskedőnél kipróbálhassam. Sajnos még nem láttam olyan helyet, ahol lenne rá lehetőség, pedig annyira menő és kínai a QR kódos fizetés.)

Ha te is szeretnél egy tartalék virtuális kártyát, szerintem arra tökéletes a Simple.

De ha a gyerek telefonjára akarsz vésztartalék jelleggel pénzt feltölteni a saját bankkártyádról, arra is tökéletes.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram