Pót bankkártya a telefonodban

Kellemetlen eset történt ma velem. Elmentem csomagokat feladni és bevásárolni, de mivel kerékpárral mentem, nem vittem pénztárcát, csak telefont. Azzal bárhol tudok fizetni, hála a beépített NFC chipnek. Ugyanúgy működik, mint az érintéses bankkártya, csak odatartom a terminálhoz, mint egy bankkártyát és már fizettem is.

Két csomagot kellett feladnom automatánál.

Az elsőt gond nélkül feladtam, a másodiknál megmihálylott a bank applikációja. Fizetésnél azt írta, biztonsági okokból netkapcsolat kell neki, ami volt. Minden működött a banki applikációban, egyedül a kártyás fizetés nem. (Hazajöttem, felhívtam a bankot, csak úgy lehetett meggyógyítani, hogy deregisztráltam az egészet és újra beregisztráltam a programot. Előfordulnak még bugok a rendszerben, na. Soha nem jártam még így, pedig nagyon régóta használom, gondolom egy nem tökéletes frissítés okozhatta a program hanyatt esését.)

De az is lehetett volna, hogy leáll a bankom kártyaelfogadása, függetlenül a mobilapptól és akkor sem tudok fizetni még a bankkártyámmal sem.

Ott álltam, kezemben a második feladandó csomaggal és néztem ki a fejemből, hogy ilyenkor mi van.

Ilyen helyzetekre van egy tízezres elrakva a telefon tokjába, csak éppen a csomagautomata nem fogad el készpénzt. Kénytelen voltam szépen mosolyogni* valakire, hogy fizesse ki helyettem a feladás díját, én pedig odaadtam neki készpénzben az összeget.

( * A maszk miatt a szépen mosolygásból semmi nem látszott, ennek ellenére segített az úriember.)

Mivel nem akarok még egyszer így járni, hazajöttem és gondolkodtam, mit lehetne kitalálni az ilyen szituációkra. Először a Curve-ra gondoltam, de eszembe jutott egy egyszerűbb megoldás.

Letöltöttem az OTP Simple alkalmazást. Akkor is tudod használni, ha nem vagy OTP-s, bármilyen bankkártyát elfogad. Pontosabban létrehozol egy virtuális  Simple bankkártyát, amit bármilyen bankkártyával fel tudsz tölteni, havonta maximum 45 ezer forint értékben. (Mindenféle pénzmosási agymenés miatt van ez a korlát, de mivel biztonsági tartalékkártyának kell, együtt tudok élni a korlátozással. Egyébként nagyon zavarna.)

Megadtam az adataimat, berögzítettem a bankkártyámat. Levontak száz forintot, amiről kaptam banki üzenetet, benne egy kóddal, amit be kellett írni a megfelelő helyre. Ezután jóváhagyták a kártyát és gond nélkül feltöltöttem az egyenlegemet. (A százast utána visszautalták, de ezt csak a teljesség kedvéért.)

Igényeltem az NFC-s fizetés lehetőségét és már kész is voltam. Egyszerű volt és könnyen követhető.

Mostantól ha meghal a fő kártyám egy újabb bug vagy banki leállás miatt, lesz nálam egy második tartalékkártya, amivel szintén tudok fizetni. (A pénztárcámban hasonló okból ott egy Revolut kártya tartaléknak, de az ugye nem volt nálam.)

Amire figyelj oda, hogy ha több lehetőség is van a telefonodon NFC fizetésre, be kell állítanod, melyik legyen a fő kártya vagy kézzel kell átraknod, ha változtatni akarsz, mert a szegény telefon nem tudja magától, melyik kártyát kezelje.

A másik a költségek. A Simple nem ingyenes, de évek óta már “akciós jelleggel” ingyen lehet használni, most éppen 2021 februárjáig. De azért figyelni kell, nehogy egyszer drágává váljon. Most jelenleg nem az. (Költségek erre, feltöltési díj 1%, havi zárlati díj 327 Ft, de mindkettő elengedve 2021 február 28-ig. Legalább öt éve hosszabbítják az akciót, de persze ez nem garancia semmire.)

(Tud még a Simple app sok mindent, autópálya, mozijegy, buszbérlet, hűségkártyák és egyéb ficsöröket is, de ez most nem a témánk. Már benne van a QR kódos fizetés is, á lá Alipay, nagyon várom, hogy valamelyik kereskedőnél kipróbálhassam. Sajnos még nem láttam olyan helyet, ahol lenne rá lehetőség, pedig annyira menő és kínai a QR kódos fizetés.)

Ha te is szeretnél egy tartalék virtuális kártyát, szerintem arra tökéletes a Simple.

De ha a gyerek telefonjára akarsz vésztartalék jelleggel pénzt feltölteni a saját bankkártyádról, arra is tökéletes.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

116 hozzászólás

 • Henrik
  Virtuális kártyát tudsz a Revoluton is igényelni. Akkor nekem minek a simple?
 • Vladislav
  A témához talán lazán kapcsolódik, de velem az inverz eset történt meg. Csak telefon volt nálam és készpénzre volt szükségem. Az Apple Pay működik olyan OTP-s automatákban, ahol van NFC-s kp. felvétel. Esetleg a Droidos/banki appos megoldásról más tud nyilatkozni.
 • Kiszamolo
  Henrik, mert a Revolut önmagában nem alkalmas NFC-s fizetésre leginkább? Maximum be tudod csatornázni valami erre alkalmas szolgáltatás alá (Apple pay, Google Pay, Curve, stb.)
 • Alex
  A R virtuális kártya ingyen jár az ingyenes csomaghoz is. összesen 1 db, de eldobhatod és akkor másikat kérhetsz, szintén ingyen. Én nem fizetek telóval, de a neten ezzel vásárolok, hogy a normál kártyám adatait ne kelljen a neten megadni. A virtuálisat pedig csak akkor oldom fel, ha fizetek. Ha a R menüjében alul a kártyára böksz majd elhúzod balra, láthatod a virtuális kártyádat.
 • Kmiki
  En az Obiban egtem be. Telefon/NFC nem mukodott a terminalnal. Mindenhol mashol igen, ott nem. Ez tavasszal volt, nem tudom, azota valtoztattak-e valamit.
 • gertitorpee
  Erről mindig az a kérdés jut az eszembe hogy megéri-e ez a sok hűhó (bugos, nincs mobilnet, lemerül) ahelyett hogy beteszem a tárcába a VISA-t és kész. A mobilos fizetést nem látom akkora ugrásnak mint a készpénz-bankkártya párost. Fizetésnél nekem az számít hogy egyszerű és biztonságos legyen és mindkettőt kielégíti a kártya.

  Illetve ha nem apellálok a mobilfizetésre biztosan nem felejtem otthon a pénztárcát amiben még személyi és egyéb fontos dolgok is vannak.

 • Akosom
  Apple pay (OTP kartya) + revolut kartya (szinten Apple Pay-hez) hozzáadva az en kombóm
 • Kiszamolo
  Alex, de azzal tudok NFC-vel fizetni? Mert a virtuális kártya oké, én is csináltam, de azt írja, hogy Apple Pay meg Google Pay. Az előbbi nekem nincs, az utóbbi Magyarországon nincs. Önmagában is használható telefonos fizetésre a Revolut programban és a telefon kezeli is?

  Fenn van a Revolut app időtlen idők óta, de soha nem ajánlotta fel az NFC-s fizetést se az app, se a telefon. (Ha van több erre alkalmas app, a telefon megkérdezi, melyiket használja. Persze lehet, hogy csak valami rosszul van beállítva.)

 • Kiszamolo
  Gertitörpe, én sem felejtettem otthon, direkt hagytam otthon, mert kerékpározás közben nem akarsz még arra is figyelni vagy csak ezért táskát vinni. (A telefonnak van tartója a kerékpáron.) Egyébként ha van nálam pénztárca, abból kapom ki a kártyát, mert egyszerűbb, mint feloldani a telefont és odarakni azt a nagy tepsit gyakran egy szűk résen át.

  De ha csak egy telefon van nálad, jó ha van benne fizetési lehetőség is.

 • Nbazs
  “Már benne van a QR kódos fizetés is, á lá Alipay, nagyon várom, hogy valamelyik kereskedőnél kipróbálhassam. Sajnos még nem láttam olyan helyet, ahol lenne rá lehetőség, pedig annyira menő és kínai a QR kódos fizetés.”

  Rendelj egy pizzát a Forte-nál, és már ki is próbálhatod. (Korábban az OTP-s fizetést használták, abban is volt QR, én épp emiatt szívtam a fogam, hogy regisztrálni kell a Simple-re a váltás miatt. De sebaj, még jól jöhet jegyvásárlásra is.)

 • Zoli
  Ugyanez megtörtént a Simple appban is nem olyan régen, hogy frissítés után újra kellett regisztrálni a kártyákat, mert nem ment a token-letöltés. Én akkor a Simple kártyát is töröltem, leginkább mérgemben, mert anno a reklámban elfelejtették említeni a 45 ezres korlátot.

  Bár arról nem vagyok meggyőződve, hogy amikor a bankkártyákat újra kellett regisztrálni, az nem érintette a simple kártyát is. Akkor viszont csak úgy ment meg, ha nem használod soha és mindig rendelkezésre áll az összes token.

  Vladislav: a simple appba ha regisztrálsz kártyát, azzal szintén megy az NFC-s pénzfelvét. Én OTP-s kártyával próbáltam OTP-s ATM-nél.

 • Zoli
  gertitorpee: ha nem akarod összetaperolni a teminált 15 ezres fizetés felett, akkor jobb a telefonos fizetés, Ahogy a bankkártyát sem, ezt sem kell a terminálhoz érinteni, a telefonon azonosít, így a terminálon nem kell PIN-t beütni. Teljesen érintésmentes.
 • Zee
  te biztos férfi vagy kis tárcával 🙂 én nő és ha csak a gyerkőcért megyek a bölcsibe, onnan a játszótérre már nem fér be az óriási pénztárcám. (Amúgy talán biztonságosabb is a játszón ha nincs ott) Ha közben eszembe jut, hogy nincs otthon vacsora szuper, hogy tudok telefonnal is fizetni. Ja, meg persze akkor is jó mikor nem kell a táskám aljáról előtúrni a tárcám. Mióta van Apple pay az ersténél egy kezem meg tudom számolni hányszor használtam a kártyám.
 • ProZsolt
  Alex Google/Apple payre gondolt. Google pay működik Magyarországon, ha nincs alapból a telefonodon akkor vagy kreálsz egy UK/US/Német google fiókot és felrakod Play Storeból, vagy felrakhatod az apk-t, mondjuk innen: apkmirror.com/apk/google-inc/google-pay/
 • Kiszamolo
  Prozsolt, de akkor jól értem, hogy a Revolut alapból nem alkalmas telefonos fizetésre, csak egyéb alkalmazásokon keresztül, mint Apple Pay, Google Pay vagy Simple, igaz?

  (S hívjál bár vaskalaposnak, de banki szoftvert vagy olyat, amire a bankkártyámat kell bedigitalizálni, nem töltök le APK-ban sehonnan. Annyit az egész nem ér.)

 • kp
  Az összes ilyen rákfenét végigszívtam már.Rá is jöttem,hogy a készpénz a legjobb fizetési mód, minden híresztelés ellenére. Ott nincs vita. Nem kell netbankot,applikációt, banki sms-t figyelni, belenézek a tenyerembe, és rögtön látom hogy mennyi van nálam,mennyit adtak vissza, mi merre hány méter. A hackerek helyett a zsebtolvajok tudják lenyúlni a pénzemet,egyik kutya másik eb. Hány embert láttatok már a kasszánál szerencsétlenkedni, hó végén amikor a bevásárlásnál nincs a kártyáján fedezet, és kutakodik a szerencsétlen készpénz után, utána meg a vásárlása 30 százalékát otthagyja? Hányszor volt már olyan, hogy kommunikációs hiba miatt nem lehetett fizetni kártyával? Hányszor kellett beírogatni a netbank jelszót, és megnézni h mennyi van még a számládon,hogy ezt a dolgot még megveheted-e? A kp a vita nélküli fizetési mód,az informatikai&egyéb hibáktól mentes fizetés előretolt bástyája.
 • Alex
  @kp! Elég vicces, hogy mindezt számítógépen írod, ami bármikor meghibásodhat, az Internet elérésedről már nem is beszélve (hálókártya, router, kábel, szolgáltató, szerverek, …)
  Inkább írd le papírra ceruzával és add fel a Postán, mert az sokkal megbízhatóbb.
  Ha minden technikai újítást kidobnánk, mert megbízhatatlanabbul működik mint a korábbi “valami”, akkor még mindig a fákon élnénk.
 • D

  Az elmúlt tíz évben kétszer fordult elő olyan velem, hogy saját vagy más kártyás vásárlása lassan/nem sikerült volna. Egyszer egy félreeső amszterdami boltban (a bankom nem győzött bocsánatot kérni), egyszer pedig itthon egy kínai boltban. Természetesen lehetséges, hogy másnak rosszabbak a tapasztalatai, de nem tűnik gyakori jelenségnék. Az aprópénz számolgatása viszont mindennapos jelenség.


  A saját érdekedben pénzügyi szoftvert NE használj nem hivatalos forrásból.

 • beetle
  A Revolut virtuális kártyáját én is csak online vásárlásra használom. A PayPal-ban ezt állítottam be kártyának, majd írtam egy üzenetet a supportnak, hogy állítsák USD-re a default valutát. A Revolut pedig eleve arról a zsebről von le fizetéskor (USD esetén). Így nincs trükközgetés a váltáskor, csak arra kell figyelni, hogy legyen mindig valamennyi a Revolut dollár-zsebében, ellenkező esetben másik zsebből fog váltani. Lehet, hogy csak placebo, de a PayPal-t valahogy biztonságosabbnak érzem, már csak a refund miatt is. Forintos fizetésekhez meg ott a bankom saját virtuális kártyája.
 • ElGapo
  néha előfordul ilyesmi, de sokkal zavaróbb, amikor elkezdik összevadászni a kp-t a kasszánál, de még az aprót is, hogy pontosan fizessenek. Már rég kötelezővé tettem volna, hogy legyen minden üzletben néhány kassza, ami csak elektronikus fizetési lehetőséget biztosít, a többibe mehetnek akik ott a sorban akarják összevadászni a pénztárcából a forintokat, ahelyett, hogy egy kártyát (vagy telefont/órát/stb) odaérintenének a terminálhoz.
 • Szabó Gábor
  Nálunk vidéken pont az ellenkezője van. Ugye falu, eleve egy bolti kasszázás 2,5x hosszabb idő (lemértem) mint városban, plusz a vásárlók készpézzel fizetnek. “Van 20 ft?” “Van” és elindul a turkálás, gyűjtögetés.
  Ha meg nincs, akkor a pénztáros kezdi kiszámolni a marék fém érmekorongot, ami lehúzza a zsebed, csörög.

  A készpénz egy nagy hulladék. Annyi előnye van, hogy az adatbegyűjtő cégek nem tudják monitorozni a vásárlásod. Ne legyenek senkinek illúziói, hogy amikor NFC-vel fizetsz kártyával akkor a google/apple/fb és társai nem tudják mit és hol és mennyiért vásároltál.

 • Petike
  @kp: no én pont a másik oldalt látom, kártyával elvétve bénáznak az emberek (és ráadásul ha a kártyával bénáznak, ott az esetek 90%-ban a bolt internetével van gond), de kp-val. Nincs annyi nála, van, de nem tudnak visszaadni. Van, vissza is adnak, de azt meg kell ám számolni, csak akkor pont hiányzott matekórán, amikor a kivonást és az összeadást tanulták, ezért a pénztárosnak kell mégegyszer megmutatni, hogy 500 Ft-ot adott, 80 Ft-ért fizetett, ezért ha visszaad egy 100-ast, egy kétszázast, 2 ötvenest és egy 20-ast, az pont annyi. Ja, hogy azt sem tudja mennyi 500-80… Ennél szörnyűbb csak régen a hidegélelem-utalványok voltak, mire abból egyesével kitépkedte az utalványokat, meg rájött hogy ja, a literes Vodka már nem épp hidegélelem, de arra cash már nincs… Szóval haladjunk inkább a korral és pittyentsük le egy másodperc alatt amivel tartozunk és ne tartsuk fel a sort.
 • ZX71
  Nekem ezért van kis pénztárcám. Alig nagyobb, mint egy bankkártya. 2 kártya fér bele meg egy összehajtohatott húszezres. Bármilyen kis zsebemben elfér. Nekem ez a telefonos fizetés a fiatal felnőttek vagizása kategória, ki fog kopni szerintem előbb utóbb.
 • fudosin
  Nekem már akadt gondom a Simple-el is, azóta nem hagyatkozom a telóra fizetésnél, maradt a kártya. (Telón amúgy sincs cashback)
  A Covid para alatt kitaláltam, hogy beleteszem egy nyakba akasztós ID tartóba, és akkor nem kell a pénztárcából előszedni, csak érinteni. Útközben a tok a pólóm alatt van, így nem akad el semmiben, nincs útban.
  És ahogy Miklós is írta, van mellette egy vésztartalék tízezres – ami volt már hogy jól jött, mert lehalt a bolt netkapcsolata, nem mentek a terminálok.
 • fikarcnyi

  Velem még nem sokszor fordult elő, hogy gond lett volna a kártyás fizetéssel, pedig elég sokat használom. Annyiszor kb. készpénzes fizetéssel is láttam bajlódni embereket. Nem egyszer előfordul, hogy elkezd fizetni készpénzben és rájön, hogy nincs elég, inkább fizetne kártyával. Itt is ugyanúgy leellenőrzi az ember, hogy van elég pénz a pénztárcájában, mint a számláján.
  Plusz macera szerintem, hogy a készpénzt számolgatni, rendezgetni kell.
 • Mobiltárcás
  “Erről mindig az a kérdés jut az eszembe hogy megéri-e ez a sok hűhó (bugos, nincs mobilnet, lemerül) ahelyett hogy beteszem a tárcába a VISA-t és kész.”

  Megéri, mert telefonos fizetésnél nem kell idegen terminálon beütni a pint, ami biztonsági és higiéniai szempontból is előnyös, és a mostani időkben amúgy is kerülendő a sok ember által használt felületek tapogatása. Mielőtt valaki még ebbe is belekötne, bizonyos összeghatár felett az “érintős“ is kér kódot. Ettől még magunknál tarthatjuk a fizikai kártyákat, az igazolványokat sem lehet mindig otthon hagyni.

 • 2020
  Cash is king. 🙂
 • Cluster
  Curve órában és még telefon sem kell
 • Borsodi
  Húú de régen hallottam a megmihálylott kifejezést, üdv Borsodból 😀
 • Edem
  Én konkrétan még egyszer se láttam ilyet. 🙂
 • SingleDad
  kp! Igen, egyetértek veled. Én is sokkal jobban szeretem shoppingolás, sorbanállás, mobilfizetés helyett megdogni a falhoz támasztott bunkómat és kimenni a haverokkal az erdő szélére mammutra vadászni. Ráadásul a falkához tartozás érzését is erősíti.
 • Edem
  Amúgy kb mindennel lehet így járni. Úgy tíz éve az osztrákoknál bicajoztunk és egyik barátom elesett. Nem lett baja szerencsére és csak a nap végén vette észre, hogy a zsebében lévő tárcájában az összes plasztik kártya kettétört. És nem volt nála elég kp, hogy megtankolja a kocsit. 😀

  Friss Revolut élmény: Kuzinom használja és esküszik rá, hogy milyen jó dolog (legalábbis eddig esküdött). Kint voltunk az osztrákoknál és a szállást kp-ban szerette volna fizetni. Fel volt töltve a revolutra a pénz, amit a napi levételi limit miatt két nap akart levenni. Már gyanús volt, hogy szív az ATM-nél ezerrel és egyre dühösebb. Valami olyan hibát írt ki, hogy nincs kommunikáció a bankkal. Visszamentünk a szállásra és ott vette észre, hogy az aplikáció szerint viszont levett 70 eurot.
  Némi chat után jelezték, hogy a hiba náluk volt és 7 napon belül visszautalják. Addig old meg. 😀

 • WTF

  Cash is king

  De Grant Cardone meg azd mondja, hogy cash is trash. Hogy is van ez akkor? 🙂

 • Laci
  Eleg regota hasznalom, kb miota betaban kijott. Neha van bugja. Mar szinte mindenutt lehet NFC-vel fizetni, nem is tudom mikor vettem elo a bankartyamat. Jo, hogy MR mindent is Kiszamolo halad a korral – cammog:) . Eleg sok mindent lehet vele fizetni.
 • Kiszamolo
  Laci, hadd segítsek: ha már fölényeskedni akarsz, legalább ne égesd magad a szövegértés teljes hiányával, mert elég gáz olyankor.

  Ha elolvasnád a cikket és fel is tudnád dolgozni, megértenéd, hogy ÉVEK ÓTA HASZNÁLOM A TELEFON NFC FUNKCIÓJÁT FIZETÉSRE. Gyanítom, régebb óta, mint te.

  Remélem sikerült kiemelni a lényeget, hogy átmenjen. 🙂

 • 2020
  But WTF is Grant Cardone ? Nem ért hozzá, ennyi. 🙂 🙂
 • eferix
  Tudom, felesleges belemenni, de éppen ezekről az apróságokról beszélünk, akik Apple cuccokat használunk. Volt már egyszer ez téma, akkor is írtam, hogy tízféle bank különböző applikációja, amit százféle különféle eszközön fognak használni, soha nem lesz olyan megbízható és könnyen kezelhető, mint egy natív iOS alkalmazás.
  Többek között ezért vásárolom én is az Apple termékeit, nem azért mert fanatikus hülye vagyok vagy szeretem elégetni a pénzem. Nem kell semmi lifehack, hozzáadom az összes bankkártyámat és MEGBÍZHATÓAN fizetek telefonnal vagy az órámmal, amihez telefon sem kell. Strandon elég egy Apple Watch a kezedre, a telefonodat a kocsiban hagyhatod.

  A spórolás jó dolog, de ha valaki megteheti, hogy a kényelmet megfizesse és mégis a szarakodást választja, az szerintem ugyanolyan hibás pénzügyi döntés, mint megvenni valamit, amit nem engedhetsz meg.

 • okosban megoldjuk
  Amikor kezdődött a járvány, a németek sok készpénzt vettek magukhoz, hogy felkészültek legyenek. Itt meg, ha jól érzem, arra kell felkészülni, ha nem tudok fizetni telefonnal, akkor is tudjak fizetni telefonnal. De mi lesz ha akkor sem lehet mert mért működne mindig. Azért jó, hogy a telefontokban elfér egy 10-es. Egyenlőre még kell a készpénz is, még sárga csekk is van pedig technikailag már felkészültünk a mellőzésére. Tulajdonképpen a postai szolgáltatásokat is lehetne leépíteni majd megszüntetni de mivel használjuk ezért még szükséges. Egy képzésen azt erősítették bennünk, hogy a falu megtartó erejét, a túlélés esélyét növeljük egymás közti cserélgetéssel. Igazuk volt ehez még bringa sem kell. 2 lekvárért 1 fél disznó. 1-et fizet 2-őt kap
 • Tibor53 (pont ma)
  Érdekes, hogy minél jobban akarják a népet terelgetni a mobilfizetés, a digitális, virtuális pénz felé, annál inkább ragaszkodnak a készpénzhez. Egy telefonnal fizetés (nálam iOS) csak kiegészítő módszer lehet. A bankkártyáddal (fizikai, vagy virtuális) is szívhatsz. Elég, ha a POS terminál megadja magát. Ennyi. Én a kötelező fizetéseket mobilon intézem. Vagy netbankon. Közművek, hírközlés stb.
  Klassz, kényelmes, a magamfajta lustáknak találták ki.
  Csak egy dolgot tartsunk észben. A készpénz nem „romolhat” el. Mindenhol elfogadják.
  Ezért olyan népszerű. Szerintem.
 • Alfa
  @kp:
  a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas
  a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas
 • okostoyás
  Az elején féltem, mert utálom az OTP-t (csak úgy), de amióta más kártyával is működik és ingyenes használom. (kb 1-2 éve?) Akár fizetnék is érte, mert jó. Fizetni is, QR fizetés zseniális és a plusz funkciók is.
 • headset

  “Cash is king.”

  Csak a magyar ember gondolja azt, hogy ez a mondás a bankjegyeket és a fémpénzt dicsőíti. Ez szólás a számlapénzt tartja jobbnak a követelésekkel, illetve -medve trendben- a részvényekkel szembeállítva.

  Az amerikai befektetők és milliomosok akik ezt eredetileg kitalálták és mondogatják, nem járnak térdig a bankókban a nappaliban. 🙂

 • Miki
  Eurós állampapír Ft-ra váltása alacsony költséggel.
  Korábbi cikk hozzászólásában írtam, de az ott felszaporodott hozzászólások miatt ide írom, remélve akit érint olvassa.
  Mivel a MÁK nem fizeti ki forintban az eurós állampapírt, de saját számlára, külföldire is ingyen utal, ezért átutaltattam revolut euro számlára (valóban ingyen volt, 2 nap). Sikeresen átváltottam forintra (sajnos csak 1,8M-ig volt költségmentes, de határon volt a plusz költség, így nem váltottam prémiumra), revolut bankkártyával MÁP+-t vásároltam, majd visszaváltottam (0,25% kezelési költség) és 6000Ft a forint felvétel költsége. 1M felett jelezni kell. 2020.08.12-én módosulnak a váltási összegek (durván csökken az ingyenes), ott jobban megérheti időszakosan magasabb szintre váltani.
  Remélem tudtam segíteni és köszönöm a sok hasznos cikket és hozzászólást az elmúlt évekből.
 • jurta
  Hamarosan inkább póttelefont (a főtelefon beállításaival összehangolva), sőt a telefonszámnak pót-SIM-et érdemes tartani, mint hogy a telefon legyen a biztonsági tartaléka bárminek.

  A fontos funkciói szétválaszthatatlanok, a legegyszerűbb dolgokban (saját környéken tájékozódás!) is függünk tőle, többet van elöl, mint elrakva, kézre áll, így (a pénzzel és kártyákkal ellentétben) igen könnyen lopják vagy rabolják el, rongálódik meg, vész el. Lemerülve pedig semmit sem használ.

  Már igen “várom” a Személyi igazolvány appot, ami ingyenes lesz, egyes online szolgáltatások elkezdik csak azt elfogadni, majd a kártyaigazolvány megszűnik kötelezőnek lenni. Ezután egy telefonelvesztés igazi önismereti tréning lesz! (És remek szórakozás a rendőrségen.)

 • kp
  Hó elején félreteszem a megtakarításomat, a maradékból éldegélek a hónapban. Hó végén van a számlámon mondjuk 5000-15000 forintig valamennyi, úgy is hogy a megtakarításomat mar félretettem. De nemtom pontosan hogy mennyi. Üres a tank, tankolni kéne. Kp nélkül ez úgy néz ki, hogy nyitogathatom meg a mobilon a netbankot, írogathatom be a jelszót, utana a visszaigazoló sms kódját, és 5 perc alatt megtudom, hogy mennyiért tankolhatok…. ennél nem egyszerűbb belenézni a zsebembe???
 • Névtelen

  Nekem még ilyen gondom nem volt. Igaz nálam alapelv, hogy ha nem lehet kártyával fizetni, akkor nem vásárolok.
  Van Simple a telefonomon, szórakozásra és vésztartaléknak, és van bankkártyám, amivel fizetek.

  Ha technikai gond van, és egyik sem működik (ilyen még nem volt) akkor maximum elővesszük a párom kártyáját.
  Ja, és soha nem kell bemennem a netbankba, hogy lássam az egyenlegem. Egyrészt használom a MoneyControl alkalmazást, amivel minden költségemet követem, másrészt a bank küld SMS-t minden vásárlásomról, és abban bizony ott az egyenleg.

  Szóval nem igazán értem, hogy a felvetett problémák miért is volnának problémák. 🙂

 • tudatos geek
  Az a pár geek, tudatos vásárló, különc és pionír aki úgy okostelefonozik, hogy nem fogadta el sem az Apple, sem a Google felhasználási feltételeit, egyelőre nem tudja kihasználni a mobilos fizetés előnyeit, még ha maga a technológia szimpatikusabb is, mint a plasztik:

  esolutions.shop

  Csak szeretnék továbbra is úgy okostelefonozni, hogy nem fogadtam el egyik nagy óriás felhasználási feltételeit sem. Nem kellene ennek ekkora dolognak lennie a mai világban, de ez még egy hosszú menet lesz:

  howtogeek.com/241012/safetynet-explained-why-android-pay-and-other-apps-dont-work-on-rooted-devices/

 • kp
  A zseniális kártyás fizetésről még egy szösszenet: ismerősöm nem egy szerencsejátékos, de a foci eb alatt amikor kijutottunk, volt egy kisebb (inkább nagyobb) foci-láz az országban, es ennek fényében bizony a zrt saját lottózójában felrakott a magyarokra egy kis pénzt, hogy egy kis plusz adrenalint vigyen a szurkolás örömeibe, nameg vagy 5-szörös volt a szorzó az osztrákok ellen a magyarokra, miért ne, kitudja, hátha! (Nyertünk is ugyebár 🙂 ) Vesztére kártyával fizetett. Pár hónappal később a bank a hitelkérelmét azért utasította el, mert szerencsejátékozik…. Igen, micsoda nagy bűn volt, hogy a foci-lázban égő országban felrakta 1 doboz cigi árát a meccsre, hehe! Na ennyit a kártyás fizetésről…
 • Farkas
  Hol találok díjszabást a Simple ingyenességéről?
 • TG
  Miklós, biztos ami biztos tedd be a mobiltokba a bankártyát a tízezres mellé, csak akkor ne hagyd otthon a mobilt