Mivel érdemes fűteni, gázzal vagy villannyal?

Sokan szeretnék tudni, hogy melyik fűtési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozódást, hogy köbmétert meg MJ-t kell kWh-val összehasonlítani.

Zoltán volt olyan jó, hogy írt egy cikket, hogyan tudod átszámítani az egyiket a másikba.

Következzen hát az ő írása:

Villannyal vagy gázzal fűtsek?
Ha ki van építve a gáz, van áram a falban és nem kell már megvenni az olajradiátort stb., akkor csak attól függ, az adott pillanatban melyik készülék fűt olcsóbban.
TL;DR: kedvezményes villanyárammal hőszivattyúval, utána kedvezményes gázzal. Ha az a keret elfogyott, akkor akár piaci áron is inkább villanyárammal.
Energia árak összehasonlításaA villanyszámlában az elfogyasztott mennyiséget kilowattórában (kWh) mérik. A gázóráról köbmétert olvasunk le, de a gázszámlán a gázfogyasztást megajoule (MJ)-ban számoljuk el.

Az összehasonlíthatóság kedvéért át kell számolni a kWh-t MJ-ra és az árakat is Ft / MJ-ra: 1 kWh = 1 kW * 3600 sec = 3600 kJ = 3.6 MJ illetve 1 Ft / kWh = 1 Ft / 3.6 MJ = 0.2777 Ft / MJ

A gázkazán hatásfokával, illetve a kazán vezérlés és a keringető szivattyú villanyáram fogyasztásával nem számoltam. Keringető szivattyú a gáznál és a padlófűtésre dolgozó hőszivattyúnál is van, az olajradiátornál és a légkondinál nincs. A gázkazán hatásfoka működési elvtől, állapottól függően 80-108%-ig terjedhet, satöbbi.
Ezen kívül nem számoltam még a szükséges elektromos teljesítmény bővítéssel sem, mert 5 db bekapcsolt olajradiátor simán leveri a biztosítékot.

Villanyáram árak:
https://www.mvmnext.hu/aram/servlet/download?type=file&id=15558
Mérőnként az éves fogyasztás 2523 kWh = 9082 MJ alatti részére a kedvezményes áram ár érvényes. Tehát az éjszakai áramra újabb 2523 kWh fogyasztható kedvezményesen. A H tarifára nincs piaci díjszabás, csak a kedvezményes díj érvényes.

B kedvezményes / H tarifa villany: Áfával növelt ár: 23.152 Ft / kWh = 6.431 Ft / MJ
B piaci villany évi 2523 kWh feletti rész: Áfával növelt ár: 60.935 Ft / kWh = 16.93 Ft / MJ
Kedvezményes villany: Áfával növelt ár:  36.208 Ft / kWh = 10.0577 Ft / MJ
Piaci villany: Áfával növelt ár:  70.104 Ft / kWh = 19.4733 Ft / MJ

Földgáz árak:
https://www.mvmnext.hu/foldgaz/contents/Documents/Ugyintezes/Arak/20220801/Arak-MVM-FOGAZ-Lakossagi-20220801.pdf?download
Évi 63654 MJ fogyasztás alatti részen a kedvezményes gáz ár érvényes.

Kedvezményes gáz: I. árkategória: 2.2560 Ft / MJ + ÁFA = 2.865 Ft / MJ
Piaci gáz: Versenypiaci: 16.863 Ft / MJ + ÁFA = 21.41 Ft / MJ

Mikor melyikkel olcsóbb fűteni?

A fűtésre állított légkondicionáló / hőszivattyú bonyolítja a helyzetet. Ezek a kompresszor segítségével egy kWh villamos energiából 2-5 kWh hőenergiát tudnak “kintről” “behozni”. Ez a Coefficient of Performance, azaz a COP. Ez az érték a külső és belső hőmérséklettől függ. -10 C-ban inkább 2 körüli, +10 C-ban meg 5 felett is lehet.
A hődrót / olajradiátor / fűtőpanel / villanybojler jellegű elektromos fűtés COP = 1 értékkel fűt. 1 kWh villamos energiából 1 kWh hőt állít elő.

B kedvezményes / H tarifás villany – kedvezményes gáz COP határérték: 6,431 Ft/MJ / 2.865 Ft/MJ = 2.244 Légkondival / vizes hőszivattyúval 2.244-es COP fölött H tarifával olcsóbb fűteni, mint kedvezményes gázzal

Kedvezményes villany – kedvezményes gáz COP határérték: 10.577 / 2.865  = 3.51 Légkondival 3.51-es COP fölött a kedvezményes villannyal olcsóbb fűteni, mint kedvezményes gázzal

B piaci villany – kedvezményes gáz COP határérték: 16.93 / 2.865 = 5.91 nem éri meg a bojler hőszigetelését lebontani 😀

Piaci villany – kedvezményes gáz COP határérték: 19.4733 / 2.865 = 6.798 Kedvezményes gáz mellett légkondival sem reális piaci árú árammal fűteni

B kedv. / H tarifás villany – piaci gáz COP határérték: 6.431 / 21.41 = 0.3, Egy kádnyi, bojlerrel melegített fürdővízzel harmadáron fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

Kedvezményes villany – piaci gáz COP határérték: 10.577 / 21.41 = 0.494, kedvezményes árammal olajradiátorral is féláron fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

B piaci villany – piaci gáz COP határérték: 16.93 / 21.41 = 0.79, egy kádnyi, bojlerrel melegített fürdővízzel is olcsóbban fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

Piaci villany – piaci gáz COP határérték: 19.4733 / 21.41 = 0.91, még piaci árú villanyárammal is olcsóbb olajradiátorral fűteni a házat, mint piaci árú gázzal

Share

83 hozzászólás

 • hargi

  A gáz égéshőjét gáznemű állapotú vízzel számolják/mérik. Ez egy hagyományos kazánból így is távozik. Ha lecsapódik (kondenzálódik) akkor a halmazállapot változáskor felszabaduló hő nem távozik a füstgázzal. A kondenzációs kazánban ez történik, ez a hőmennyiség benne marad a rendszerben. Ebből adódik a 100 % feletti “hatásfok”. Ha másképp mérnék az égéshőt, akkor nem ez lenne, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a kondenzációs kazánnak nagyobb a hatásfoka a “hagyományos” gázkazánokhoz képest (amíg az előremenő víz hőmérséklete kellőképpen alacsony, mert egy bizonyos érték fölött már nincs kondenzáció)

 • umate
  a 100 m3 – 36k, az a vegyes felhasználásos jelleggörbe alapján jöhetett ki. Az nagyjából annyi, ha augusztusról beszélünk. A 60 m3-re sehogy nem jöhet ki a ~6k, az akkor is kevesebb m3-enként a kedvezményes árnál, ha az alapdíjat nem is veszem figyelembe. Ott nem stimmelnek a számok, vagy átalányt fizetnek és nem a 60 m3-t számolták.
 • Mindegy
  Építettünk házat tavaly, passzívház szigetelés födémben, lábazatban, plafonban és passzívház nyílászárók, de nem minősíttettük. Hőszivattyú van (víz-levegő) H tarifa, gázt be sem vezettük. Plafon-padló fűtés, mennyezethűtés van. A házat, a tetőt és az ablakokat direkt a na beesési szögéhez tájolta az építész. Egy teljes fűtési szezon alapján azt tudom mondani, hogy egy ilyen házat kb két teamécsessel kifűtesz, hőveszteség minimális, viszont elég, ha besüt kicsit a nap és meleg van tartósan, estére, éjjelre sem hűl le.
  Jelenleg 26 fok van a házban a nap miatt (hálószobákban 22), ez hajnalra 22 fok körülre “hűl le”, a fűtés akkor kapcsolna be, ha 22 fok alá hűl a ház, de az a tapasztalat alapján még egy pár hétig nem fog bekövetkezni.
  A melegvíz a rendszer mellékterméke.
  A tavalyi fűtési szezonban (okt.-ápr.) a fűtés és melegvíz 71 ezer forintba került.
  Összesen.
 • Peti32

  Azt megkérdezhetem, hogy mekkora a ház, és az okt-ápr villanyfogyasztás mennyi volt kwh-ban bruttó?
  Nem írtál napelemet, csak kiváncsi lennék, hogy ez a 71ezer forint a nettó vagy bruttó fogyasztás után volt.
 • LSV
  Pont ilyet szeretnék évek óta, de egyre távolabbi álom lesz a mai árak mellett. Lehet tudni az alapterületet, szobaszámot elrendezéssel, illetve hogy összesen mennyibe került? Köszönöm.
 • Számoljunk
  Szerinted egy 4 fős család mennyi melegvizet használ egy nap és mennyi energia azt előállítani?

  Ha 120L 50°C vízre van szükség 10°C bejövő vízhőmérséklet mellett, továbbá nincs veszteség, ami lehetetlen, az 5,6 kWh naponta. Veszteséggel kb 6 kWh. Havonta 180 kWh. Az a kedvezményes áram 86%-a.

 • Hoppárézimi
  @Mindegy: és mibe került ez a ház? Valamint mekkora? De őszintén! 😉 Köszi.
 • videkrol-jott-ember

  Azt nem irtad mekkora az alapterulet, de pl. nalunk 120nm-re (amibol 16 a garazs, de ott is van radiator) az oktober-aprilis idoszakra 95ezer forintra jott ki a gaz.
  Kondenzacios cirko radiatorokkal, semmi extra, szokasos 10 vagy 15cm szigeteles a hazon, meg gyapot a fodemen.
  A termosztat stabilan 21-22 celsius kozott van tartva.

  Jo nyilvan nominalisan nem negy kulonbsegnek latszik, de persze szazalekban azert megis jelentos, talan 30%-kal takarekosabb a tied nagyjabol.
  Egyelore 1000m3 alatt van az eves gazfogyasztas, ergo a tamogatott keret alatt, de nyilvan nagyobbra is nohet a koltsegkulonbseg ha egyszer ezt is kivezetik.

 • Tamás
  ,

  Nagyon durva, gratula! 🙂

  Mennyivel volt drágább az ingatlan egy sima házhoz képest?
  Egy saccperkb nm2-t tudsz esetleg mondani + alapterületet + helyszínt?
  Iletve hogy épült? Generálkivitelezővel, vagy saját szervezésben?

  Köszönöm!!

 • axt
  Miért tennél bojlerre időkapcsolót? A bojler tipikusan az az eszköz, aminek egész nap mennie kellene, mert amint felfűti a vizet, onnantól kezdve lekapcsol, és maximum csak utánmelegít egy kicsit, ha a hőfok kezd leesni. De ha ráteszed az időkapcsolót, akkor nagyon kell sakkoznod, hogy te épp mikor akarsz melegvizet használni, mert kell neki legalább 3-4 óra mire felfűti. A hőfok levételével is csak akkor értek egyet, ha kicsi a család. Ha nagy a család, akkor kell a melegebb víz, mert akkor azt hideggel hígítják a zuhanyzáshoz, így kevesebb melegvíz fogy egyszerre. Részemről utálom amúgy a bojlert. Volt nekünk, soha többé. Szóval tapasztalatból beszélek.
 • axt
  Ennek egy jó része tömegpszichózis. Most hirtelen mindenki spórolós lett, mert ez folyik a csapból is. Holott ha valaki szépen leül, kiszámolja, hogy mennyi a havi annyi, meg mennyi az évi annyi, és bőven benne van a kedvezményes keretben, akkor nincs semmi tennivalója, hiszen ő eddig sem pazarolt. Én, aki nem járatok semmit sem fölöslegesen, illetve felújítottam a lakásomat évekkel ezelőtt, semmit sem fogok visszább venni. Eddig is átlag alatt fogyasztottam, ezután is így lesz. Szerintem sokan képtelenek leülni magukban, és elmélkedni, ezért mennek a többiek után. Ha a többiek azt szajkózzák, hogy spórolni kell (ja, mert ők eddig is 2-3-szorosát fogyasztották az átlagnak) akkor sokan mennek a többség után.
 • mad823
  és

  Napi 120 liter 80 fokos víz 4 személyre is pazarlás. (Mert 40 fokosra “higítva” az több, mint 250 liter!) Akkor nem fürdeni kell, hanem zuhanyozni. 120 liter 80 fokos víz 80 fokon tartása sokkal több energiát igényel mint 50 fokos víz 50 fokon tartása. És gyanítom, hogy elég szar annak a bojlernek a hőszigetelése, azért fogyaszt sokat. Így hát nem feltétlenül hülyeség az időkapcsoló, ha csak este kell a meleg víz.
  Tény, hogy nekem csak nyaralóban használt bojlerrel (ariston velis evo) van tapasztalatom, de 4 személyre az 50 fokos víz olyannyira bőven elég, hogy arra jutottam, hogy 50 literes bojler is bőven elég lett volna.

 • Számoljunk
  Ha újra elolvasod, kiderül, hogy 50 fokos vízhez kell a kedvezményes áram 86%-a. A 80 fokoshoz nem elég a keret. Nyaralóban sokkal kevesebb is elég, mert azt nyáron használod. Kevesebb melegvízre van igényed, jóval melegebb a bejövő víz, és a környezethez képest sokkal kisebb hőmérsékletkülönbség miatt a veszteség is kisebb. Próbáld ki ugyanezt télen.
 • axt
  Azt nem vitatom, hogy a szóban forgó bojler egy rakás szar. Mondom, én alapból utálom a bojlert, az én fejemben az egy szoci maradvány.
 • Klimaval a legolcsobb
  Nagybatyamnak viz-gaz-futes-klima stb. cege van 6alkalmazott jovo aprilisig betablazva. Tole kerdeztem/kerdezi uton utfelen mindenki,hogy most mit tegyen
  TANACSA: aki gazzal akar meg bohockodni az orult,gazt max kiegeszitonek szabad hasznalni/fozni(kvota fogyasztasig) futesre klimanal nincs jobb dontes h tarifaval megjobb de azt jovore kapjak meg a most igenylok leghamarabb.
  Gaz kvotara:mindenki ellenorizze mire szol a szerzodese futes vizmelegites es fozes,VEGYESRE KELL ALLITATTNI MVM-NEL atalanyosok maradjanak 144/kobmeteren,diktalosok fogyasztasi jelleggorbe alapjan diktaljanak es eves leolvasasi idoszakra figyelve mindenki szamolja ki mit diktaljon,de lehetoleg atalanyba kell atmenni,az eves leolvasas a fontos akkor szamoljak el,hogy a kvotaban vagy e,tehat nyaron is fogyaszthatsz csak 0at diktalj,penzt nem ad vissza az mvm!
 • Zoli85

  Ariston Evo 100 van fent. Ma diktálok, van fent fogyasztásmérő… 180kwh evett egy hónap alatt, más ismerősnél ugyanez jóval kevesebbet eszik. Beszéltem importőrrel is, szerinte ez normális. A félelmetes benne hogy 40-50fokra van fűtve… 2 felnőtt + 1 két éves gyerek. Csak zuhanyzunk, max 10perc. Mosogatás sincs, mert van mosogatógép. Most Eco módban van, így napi 5-7kwh… Pr9báltam napokra más programokra rakni, pl kétszer egy nap 60 fokra melegítsen, vagy reggel 50, este 60ra , voltak jobb napok, amikor 4el beérte, de simán bekajált 7-8 kwhot bizonyos napokon. Mindezt szinte ugyanolyan felhasználás mellett… Próbáltam feljebb állítani ,70re, mondván, hogy akkor több hideg víz megy max, de fogyasztásban ugyanott voltam.

 • umate
  ez azért nem akkora truváj, mi ezt gázzal is tudjuk hozni, mármint az említett időszakban ~70k-s fogyasztás, csak gázból. Csak fűtésre és vízmelegítésre használjuk, ~10k a havi átalányunk. Nyilván ez azt jelenti, hogy a többi hónapban is ennyi, neked gondolom kevesebb, mert fűteni nem kell. De alapvetően nem a fűtési módon múlik, hogy mennyit fizetsz, hanem, hogy mit. Manapság egy újépítésű ház, amiből nem spóroltak ki mindent, ~90-95 m2, átlagos fogyasztás alatt üzemeltethető, bármilyen gáz/villany kombinációban. Ez most már a ~55-60 milliós kategória Érden, ahol mi is lakunk, mi 4.5 éve vettük, akkor 40 millióért (700 m2-es telken, önálló családi ház).
 • 42
  A bojlereket 2-3 évente nem árt kitisztíttatni, a lerakódó vízkő jelentősen rontja a hatásfokot. Sok típushoz lehet venni új fűtőszálat, költséghatékonyabb lehet a csere, mint egy új bojler. Nálam (bérlemény) sok év után fél vödör vízkövet szedtek ki+tönkrement a fűtőszál… pfff… (volt némi vitám a lakástulajjal, hogy miért nekem kellene kifizetnem…)
 • nyman
  “Vennék-e szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt házat?”…legalább 2-3x annyival olcsóbban egy hasonlónál, hogy … le tudjam magam szigetelni.

  Mi a 2-3x olcsóbb alapja?Gondolom nem az ingatlan.160 nm szigetelés 10-15 ezer forinttal számolva nm-ként 1,6-2,4M forint. Az ingatlan 100M volt. Ha nem felújítandót veszek, akkor hasonlót, ami rendben van, kb. 160-180M-ért vettem volna meg. A nyílászáró csere 7M, a gépészet, villanyszerelés 13M. Van burkolás, festés. Összesen kb. 30M-nél áll meg a felújítás. Plusz tudom mi kerül a falakba. A 160-180M-et csak akkor engedtük volna meg, ha eladjuk a mostani házunkat, vagy hitelt is veszünk fel.Ezzel 30-50M-el vagyok beljebb vagyok.Szerintem

  Hidd el, elég alaposan végig számoltam sok mindent döntés előtt. Winwattal számolva 923 m3 az éves gáz megtakarítás csak a szigeteléssel. 100 forintos gázárnál nem térülne meg, 700-nál elég gyorsan.

 • axt
  Vízkőtlenítve mikor lett? Szakember mikor látta utoljára?
 • Zoli85
  .

  Bocs, ezt lefelejtettem. Mindezt úgy hogy a készülék 1,5 éves, fél éve volt kitakarítva, de alig volt benne vízkő..

 • Álomország
  a legolcsobb mi az,hogy az mvm nem ad vissza penzt?Ezt a marhasagot honnan vetted?Valasztani lehet,hogy visszaküldjek e a penzt vagy betudjak a következö szamlakba.
  Arrammal meg addig jo füteni amig nem hasznalja mindenki,akkor viszont jo ha van meg egy alternita(kandallo,vagy akinel van meg vegyestüzelesü kaza,cserepkalyha stb.)Rokonoknal minden is van,ök nem döltek be a gazzal fütsünk mindent mert az kenyelmes.Nem mondom,hogy környezetbarat,de legalabb nem fagynak meg
 • umate
  naná, én is ezt mondanám a helyében, nyilván mindenki rohanjon hanyatt-homlok, fizesse a milliós költségét az átállásban, aztán mire minden meglesz, ki tudja lesz-e még H tarifa vagy mennyibe fog kerülni.

  Az MVM vissza nem ad, hanem jóváír, a végén mindenki a pénzéből lesz, még a feltételezés is elég butaság, hogy bárkit meglopnak. Meg hát nem is teszik, nálunk is volt már túlfizetés átalány mellett is, jováitrák aztán kész.

  A szerződés ellenőrzéssel egyetértek akárcsak az átalényra váltással.

 • Joy
  Van pár ellentmondás az általad leírtakban. A napi 4 fok hőingadozás nagyon sok. Ekkora felmelegedés, és lehűlés épp a rosszul szigetelt házakra jellemző. Jól szigetelés mellett ez kevesebb, mint 1-2 fok. A 26 fok feleslegesen sok, pláne októberben, ott nyáron elviselhetetlen a meleg, ergo sokat kell klímázni. Közel nulla energiaigényű lakásban hol van annyi “melléktermék” maradékhő, ami elegendő a melegvíz előállításához? (Napelemet, kollektor nem említettél, csak hulladékhőt.)
 • Orbán a király
  Legolcsóbb fűtenetek ha nyitott szívvel az Orbáni imádattal melegség önt el titeket!
 • kristóf
  Az több másik számítás alapján is világos, hogy saját házban élve, a kérdés kedvéért végtelen anyagi erőforrásokkal számolva a legjobb, amit tehetsz: 1) szigetelés 2) hőszivattyú. De arról nemigen hallani, hogy a népesség legnagyobb részének releváns, nagyvárosokban jellemző helyzetben (régi tégla építésű társasház, gázcirkó + radiátoros fűtés, esetleg padlófűtés) hogy a legokosabb eljárni?

  Itt ugye a szigetelés nem opció: részlegesen technikailag nem megoldható, a ház teljes szigetelése pedig a költségek miatt a legtöbb lakóközösség számára nem járható út. Ha jól értem, ilyen helyzetben a hőszivattyú sem opció (HMV tárolóval a lakások többségében nem fér el a régi cirkó helyére, radiátoros fűtésre nem a legtutibb). Marad a jelenlegi helyzet korszerűsítése (kondenz cirkó + ablakcsere). Vagy tudunk jobbat?

 • Társas
  Azért nem hallani róla, mert egy átlagos, teljesen szigeteletlen tégla társasházi lakás fogyasztása is kisebb, mint egy átlagosan szigetelt házé. Az önálló ház a rossz alapterület / külső felület arány miatt nagyon pazarló egy társasházi lakáshoz képest, energiában is, helyben is, karbantartási költségben is. Egyébként hőszivattyú mehet a társasházba is split klíma formájában.
 • BTM
  : “Próbáltam feljebb állítani, 70re, mondván, hogy akkor több hideg víz megy max, de fogyasztásban ugyanott voltam”
  Szerintem energetikai szempontból ez egy tévút. Csak logikusan gondolkodva:
  – elhasználunk valamennyi többlet energiát arra, hogy a vizet túlmelegítsük, amit aztán hideg víz hozzáadásával egy komfortos hőmérsékletre lehűtünk;
  – a külső és belső (jelen esetben a fürdőszoba levegője és a bojler belseje) tér közötti nagyobb hőmérsékletkülönbség biztosan nagyobb veszteséget is okoz, mint ha csak a komfortos használati hőmérséklet környékén tartjuk (eszerint tehát akkor lenne ideális az állapot, ha a zuhanyzáshoz elég lenne csak a melegvíz csapot megnyitni, hideg hozzákeverése nélkül).
  Ha tévedtem, remélem a hozzáértők kijavítanak.
 • Kiszamolo
  BTM, 38 foknál felesleges és pazarló feljebb venni a melegvizet.

  Felmelegíted és melegen tartod a vizet drága pénzen, aztán hideg vízzel lehűtöd, mert túl meleg.

  Én még azt sem nagyon értem, miért kell egyáltalán tárolni a melegvizet és újra és újra felmelegíteni? Átfolyásnál sem fogyaszt többet.

  Egyetlen magyarázata az, ha olcsóbb energiával mondjuk éjjel fel tudod melegíteni. De ha nincs ilyen tarifád, szerintem egy átfolyós fogyaszt a legkevesebbet, akár gáz, akár villany.

 • BPéter

  Valóban az átfolyós a leggazdaságosabb, viszont ott nagyon nagy teljesítmény kell, hogy “valós időben” meleg vizet állítson elő a hideg vízből.
  Betáplálás, biztosíték, vezeték-keresztmetszet.
 • Zabalint

  Átfolyos gáz vízmelegítővel nekem sok gondom volt anno, mert állandóan vízkövesedett, így gyakran kellet szerelőt hívni a tisztításhoz, mert egyrészt gáz eszközhöz nem nyúlok magam hozzá, másrészt nem is annyira egyszerű, hogy hogyan kell tisztítani anélkül, hogy tönkretenném.

  Az átfolyós villany vízmelegítőnek meg nagyon nagy teljesítményűnek kell lennie, nem biztos, hogy bírná az elektromos hálózatunk.

  Egy 50 literes villanybojlerünk van 2 főre, relatív nem olcsó, sokat fogyaszt, viszont nem csak hogy bármikor kipucolom belőle a vízkövet, ha kell, de mikor tönkrement (kilyukadt), még ki is cseréltem egy ugyanolyan újra.

  Ami pedig a hőfokot és a vízkeverést illeti, zuhanyzásnál csak úgy tudunk normális nyomást csinálni, hogy forró vizet keverünk hideggel. Bár lehet, hogy a biztonsági szelep öreg már és ez akadályozza a bemenetnél, nem tudom, ennek utána fogok nézni.

 • BPeter

  Próbáld ki azt a fajta zuhanyfejet, ami levegőt kever a vízhez! Jóval kisebb nyomás (és kevesebb víz) is elég hozzá.
 • Aron
  Sziasztok!

  Erre a kerdesre keszitettem a rezsikalauz.hu honlapot.
  Igaz nem szamol meg a rendszerhasznalati dijjal, igyekszem beepiteni.
  Maga a honlap sok kozelitest alkalmaz, oszehasonlitasra jo lehet.