Átalányadó: vigyázz a NAV “segítségével”!

Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszerűsített adózást, ott maradt több százezer ember, akinek most havonta majd bevallást kell tennie.

A könyvelőm szerint csak náluk hetven új átalányadós jelentkezett, pedig nem egy nagy iroda.

De semmi baj, a NAV átvállalja a bevallás elkészítését. Kicsit későn jutott eszükbe, mert tegnap olvastam a hírt erről.

De jobb későn, mint soha, gondoltam írok róla egy cikket, hogyan kell csinálni.

Nem egy nagy agysebészet, a NAV úgyis lát minden adatot, miért ne tudná megcsinálni a bevallást? Költségszámlák nincsenek átalányadóban (ez a lényege ugye), de még azokat is látná.

Tehát minden adott, hogy tudja az adóhivatal, mennyit kerestem.

Főleg úgy, hogy én eleve csak a NAV online számlázóját használom.

Rákattintottam hát a linkre, essünk túl a havi bevalláson.

Belépés ügyfélkapuval, eddig rendben.

Nem találom a nyomtatványt, a nyomtatványok között nincs, miért is lenne ott?

Helyette erre a feliratra kell kattintani:

Első akadályt átvittem. Megtaláltam a nyomtatványt. Olyan érzés, mint amikor megtalálod az első kulcsot a szabadulószobában. Ott van, ahol egyáltalán nem keresnéd. 🙂

Nem használhatom az alkalmazást, ha családi adókedvezményt veszek igénybe. Miért nem? Annnnnnyira bonyolult vele kalkulálni? Főleg, hogy minden mással lehet, például fiatal házasok kedvezményével? Ennyi telt a céges programozóktól tíz év alatt, mióta van átalányadó és családi adókedvezmény is?

Jó, nem baj, egyszer majd megoldják. Addig a feleségem veszi igénybe és kész. Alkalmazkodjunk és örüljünk, hogy legalább erre képes az adóhivatal 2022-ben.

Betölti az adataimat, de nem tudok továbblépni. Miért nem enged?

Némi keresgélés után rájövök, hogy válaszolnom kell egy nagyon fontos kérdésre, amit nem tudom, miért nem tudnak és azt sem nagyon, hogy miért fontos adózás szempontjából?

Most már tovább tudok lépni.

Itt jön az első komoly probléma.

A NAV az online számláimból egy teljesen fals számot ad meg, sok százezer forinttal kevesebbet, mint a valóság.

Úgy, hogy minden számla nála van.

Számolok, osztok, szorzok, mit nem lát vagy hogy jön ki ez a szám, de sehogy nem akar stimmelni.

Ezekből a számlákból ez az összeg sehogy nem tud kijönni. Nézem a fizetési határidőket, azzal sem stimmel. Valami augusztusi számlát lát és szeptemberit nem? De úgy sem jön ki ez az összeg.

Egy teljesen légből kapott számnak tűnik, semmi értelme nincs.

Nem baj, lehet kézzel korrigálni, hát hozzáadom kézzel a hiányzó cirka négyszázezret. (Ami még egyszer, semmilyen számla alapján nem jön ki, hogy miért ennyi hiányzik.)

Ezután kiszámolja, hogy mennyit kellene adóznom 40%-os költséghányaddal. Mivel minden évben az első 1,2 millió forint adómentes (ha tört év, akkor is), ezért most “csak” járulékokat kell fizetnem.

Miután beadtam a bevallást, egyből be is tudom fizetni bankkártyával az összeget, ami tök modern, végre nem nekem kell öt helyre utalgatni minden marhaságot.

Szóval nagyon örülünk, hogy van ilyen lehetőség, de elég ijesztő, hogy random számokkal dolgozik a rendszer.

Ha nincs könyvelőd, érdemes lehet használnod, de nagyon vigyázz a felajánlott összeggel, mert nem sikerült rájönnöm, hogy mit miért kalkulál.

Share

31 hozzászólás

 • Alapisten
  Pont ugyanebbe szaladtam bele ma én is. Felhívtam egy könyvelő ismerőst, mivel én csak másodállású átalányadózó vagyok, így évi 2 M ft bevételig (40%-os költséghányaddal 1,2 M Ft jövedelem ugye) semmilyen járulékot vagy adót nem kell fizetnem, mivel azt már a főállásom után megfizettem egyszer. Csak a 2 M Ft fölötti összegre kell fizetni a szokásos adókat és járulékokat. Szóval, nekem a szeptember nullás volt, mégis valami 1,4 M Ft-os írt be a NAV csoda rendszere. Mondta a könyvelő ismerős, hogy nyugodtan nullázzam ki, ne foglalkozzak vele, xar a rendszernek ezen funkciója. De tény, hogy az ÁNYK-s verzióhoz képest ezt utcahosszal könnyebb kitölteni és beadni. Gyorsan meg is csináltam vele mind magamnak, mind a feleségemnek.
 • almafa
  Vajon hogyan kalkulálja a rendszer az ÁFA fizetést ha pénzforgalmi elszámolást választottam? Meglesi a bankszámlámat vagy rámbízza manuális korrekcióként? Esetleg az ÁFA-val nem is foglalkozik?
  Este megnézem, ha másra nem, arra jó lesz, hogy összehasonlítsam a barkács programom számaival és izguljak, hogy melyik számolhat rosszul 🙂
 • Imre
  Vajon kártyával lehet adót és járulékot fizetni? Van könyvelőm és ő beadja a bevallásokat, de az utalás nincs ingyen.
 • zs
  Nekem bevételként könyvelt el olyan összeget, aminek október közepén van a fizetési határideje és még nem fizették ki. Annyi igaz csak, hogy szeptemberben állítottam ki a számlát. Szóval lehet, hogy neked is itt az anomália gyökere, azt is bevételnek számítja, ami meg se érkezett.
 • Kiszamolo
  zs, benne van a cikkben, hogy nem. Az összeg, amit felajánlott, sehogy nem jön ki a számlákból, ideértve az augusztusiakat is.

  Egy teljesen random szám, semmi köze a számlázáshoz.

 • Kiszamolo
  Imre, igen, én is kártyával fizettem.
 • Belavoltam
  Ha valaki masodallasban szeretne atalanyadozo lenni, miutan kiszoritottak a katabol, akkor az eddig szokasos havi A60, 65A es 08A bevallasokon tul kell meg valamit beadni?
 • Imre
  Kiszámoló, de ha nem ott adom be a bevallást, akkor is ki lehet fizetni kártyával az adót és a többit?
 • pez
  Nálam forintra kijött, díjbekérőt használok, csak aznap számlázok, amikor megjött a pénz. Biztos vannak gyerekbetegségei az egyszerűsített bevallásnak, de én örültem neki 🙂
 • Györgyi
  Nem vagyok még 100%-ig képben, egyelőre katás maradtam, csak januártól akarok áttérni átalányadózásra, de pont a napokban olvastam, hogy nem az adott hónapban kiszámlázott, hanem az adott hónapban befolyt összegeket kell bevallani. Tehát ha valamit augusztusban számláztál, de szeptemberben utalták, azt igen, viszont amit szeptemberben, de még nem érkezett meg, azt nem. Kérdés, hogy ezt a NAV hogyan állapítja meg?
 • manus
  Hehe, jó cikk! 😀
  Majd írd meg milyen volt a “szúrópróbaszerűen” nálad végrehajtott NAV ellenőrzés 😀
 • Kiszamolo
  manus, vót má’. Megbüntettek 10 ezer forintra valami agymenés miatt, de ők kértek érte bocsánatot.

  Áfás nem vagyok, költséget nem számolok el, minden számla és bevétel online, mit találnának?

 • Kiszamolo
  Imre, azt nem tudom.
 • Sguri
  Györgyi, ebből a szempontból semmi nem változott a KATA után. Mindkettő pénzforgalmi szemléletű, tehát Átalányadósként abban a hónapban adózol utána, amikor befolyik az összeg.

  Egyedül az AAM keret esetében nem ez számít hanem a teljesítési dátum, ott ugyanis azt kell figyelembe venni . Tehát a 2022. december 20-án kelt és 2023. január 10-i teljesítésű számla már a 2023-as AAM keretet terheli. Akkor is ha dec. 31-ig befolyik az összeg. Akkor a decemberi tb/szocho-hoz számít de AAM keret szempontjából 2023. januárhoz.

 • Hector Salamanca
  simán lehet kártyával fizetni az EFER rendszerben.
  Itt egy leírás:
  google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mkb.hu/sw/static/file/item_5110.pdf&ved=2ahUKEwjUi5Hyu876AhXAiv0HHaflCUEQFnoECDAQAQ&usg=AOvVaw0Jfx96_X2qBpmCAwIRcADH
 • SzB
  A pénzforgalmi szemléletről jutott eszembe, hogy vigyázzatok a Billingo átalányadó asszisztens szolgáltatásával is. Ugyanis a külföldi devizanemben kiállított számlákat nem a beérkezés dátuma szerinti árfolyammal számolja el, hanem a teljesítés dátuma alapján. Írtam nekik, hogy ez most hogy van, erre ezt a választ kaptam:

  Köszönjük. Mivel adószakértőnkkel közösen fejlesztjük a programot, ezért úgy gondoljuk, hogy minden helyesen működik.
  Amennyiben tud olyan törvényi szabályozást mondani, mely szerint mi tévedünk, legyen kedves elküldeni a pontos paragrafust és természetesen továbbítjuk az adószakértőnk részére.

  Megírtam nekik a paragrafust Szja tv. 6. § (1) bekezdés, amit továbbítottak az illetékes kolléga részére. Visszajelzésig szíves türelmemet kérik.
  Csak azt nem értem, hogy most több száz érintett be fogja adni a bevallását hibás adatokkal és azt utólag ki fogja nekik korrigálni?

 • Györgyi
  Ez tiszta sor, csak azt nem értem, hogy a NAV honnan tudhatná a bevalláshoz, hogy nekem mit utaltak, és mit nem. Az oké, hogy a számlák bemennek hozzá, de a bankszámlám nincs vele összekötve.
 • AKK
  Az éves 1.2 millió forint adómentes részbe beleszámít a katás bevétel vagy sem?
 • Sguri
  @Györgyi A NAV-nak miért kéne tudnia, hogy neked mit utaltak és mit nem? Az ONYA 2258 nyomtatványában is kézzel kell beírni a SzocHo alapját.
  A bevallás beadása a vállalkozó dolga. A NAV egy ellenőrzésnél megnézi, hogy jól vallotta-e be és ha nem a felelősség a vállalkozóé(vagy a könyvelőé ha van és megkapta az anyagot a vállalkozótól).
  Ha számlázó programot vagy pl. Billingo-t használsz, ott be tudod írni a kiegyenlítés dátumát és abból egyszerűen lehúzod a listát, hogy mi folyt be a hónapban.
  (A NAV számlázója szerintem ilyet nem tud, emiatt lehet a kavarodás)

  Megjegyzem, hogy az adómentes keretig a minimálbér/garantált bérminimum-ot(illetve annak 112,5%-át a szochonál) kell írni akkor is ha több volt a bevétel.

 • Robi
  Sziasztok!

  Az adót be kell fizetni, a könyvelöt a munkàjàèrt ki kell fizetni!

  Lehet mèrgelödni, de ez mindenhol itt van ès el kellene fogadni, hogy ezt így kell csinàlni….

  Az sajnos igaz, hogy a ViTYA diktatúra mindent leèpít ès csalàdok ezreit arra kèszteti, hogy a koszuth tèrre menjenek tüntetni!!!!

 • kuda
  Főfoglalkozású 40%-os átalányadózóként 1,2 millió Ft jövedelemig elvileg csak a minimálbér/garantált bérminimum után kell a havi adót és járulékot megfizetni. Ez igaz? Fölhívtam a navot, akik szerint így van de téged is kérdezlek. Vajon ezt föl kell-e tüntetni kedvezményként?
 • pumpedjano
  Be tudod fizetni kártyával is a NAV felé az adóidat, én is így csinálom, fizessen a franc tranzakciós adót:
  ebev.nav.gov.hu/
  Menüsorból válaszd ki az EFER/Megbízási csomagokat
 • János
  Nem a beérkezés dátuma szerinti árfolyam kell a külföldi pénznem átváltásához.

  Az Szja tv. 6. § (2a) bekezdésének a) pontja alapján a külföldi pénznemben kifejezett egyéni vállalkozói bevételt az Áfa tv. rendelkezései szerint kell megállapítani.

  Az Áfa tv. 80.§-a rendezi a kérdést, több eset is lehetséges attól függően, mi a gazdasági esemény. Legtöbb esetben megegyezik a teljesítés napjával, de van, amikor nem. Pl. határozott idejű elszámolás esetén a számla kibocsátásákor érvényes árfolyamot kell alkalmazni

  Az árfolyam pedig bámely hitelintézet deviza eladási árfolyama (vagy ha adózó kifejezetten választotta, akkor az MNB középárfolyam).

 • Bevételalapú az átalányadózás
  Az adott hónapban befolyt bevételeid után kell a járulékokat fizetni, nem a kiállított számlák után! Azt honnan tudja a NAV átalányadós programja, mennyi pénz folyt be a számlák alapján adott hónapban?
 • Vilmos
  Eddig Bt.ben főállású Katás voltam. Mivel szeptemberben váltani kellett, igyekeztem minél előbb kitalálni a legjobb megoldást.
  Így választottam a főállású egyéni vállalkozó státuszt, 40%-os átalány adózással. Kezdetben a rendszer kiépítése is gondot
  okozott, de augusztus 11.re sikerült a rendszerbe belépni és rögtön jelentkeztem főállású egyéni vállalkozónak. Én csak
  szeptember 01-től akartam tényleges vállalkozó lenni, de a formula erre nem adott lehetőséget. Szeptember közepén meg is jött a NAV felszólítás, hogy augusztus hóra nem fizettem TB járulékot és szoc. hozzájár. adót. Az augusztusi Katát a Bt. ben
  befizettem. Örülnék, ha valaki ebben az anomáliában tudna segíteni.
 • Haman
  Off: Hadd kérjek segítséget: Egyéni vállalkozónál (átalányadózó) az alanyi adómentes határ 12 millió. Mi számít ebbe? Az idei dátumozású számlák vagy az idei teljesítésűek? Köszi előre is
 • porthosz

  A szamlan rajta van a fizetesi hatarido, ha mar valamit be akar irni a nav, akkor az alapjan kellene beirnia az ertekeket, aztan majd korrigal az ugyfel.
  Ha meg azt mondjuk hogy a nav nem tudja mi lett kifizetve, akkor a legtisztabb ha uresen hagyja a mezoket es akkor a delikvens tudja hogy azt neki kell kitoltenie.
 • valaki I.
  OFF

  USD/HUF
  9:57:00 439,2

  Ha egy baltát beledobnék a Mariana árokba az vajon gyorsabban süllyedne mint a forint?

 • Gabi
  Azért kell beírni azt hogy milyen nemü vagy mert a kormány szerint nyugaton már a férfiak szülnek….
 • Valinane
  Szept.1 től átalányadozó közössėgen belüli szolg.nyujtás értéke növeli-e az alanyi mentes keretet,vagy ennek az értèkevel lehet csökkenteni?
 • SER
  János, külföldi pénznem átváltása: 3.országba értékesítés kívül esik az ÁFA területi hatályán, így nincs ÁFA alap. Ebben az esetben nem a beérkezés dátuma számít az átváltáshoz?

  SZJA tv. 6§(2a) * Ha az egyéni vállalkozó
  a) bevételét olyan termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása ellenértékeként szerzi meg, amely esetében az általános forgalmi adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a bevétel forintra történő átszámításához az egyéni vállalkozó azt az árfolyamot alkalmazza, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmaz;