MNB hiteltörlesztési moratórium

Az MNB kiadott egy, hogy is fogalmazzak, ajánlást a bankoknak, amit ha azok nem akarnak teljesíteni, a kormányt kéri, hogy kényszerítse rájuk.

Update: a kormány már be is jelentette, hogy így lesz. Ez gyorsan ment.

Előre mondom, mi lesz a személyi kölcsönökkel: mind el lesz utasítva. Ezt csináltuk 10 éve is, amikor kötelezővé tették a bankoknak, hogy 70 év feletti kor esetén is be kell fogadni a személyi kölcsönöket, a bank nem mondhatja, hogy kizárja azokat, akik jó eséllyel meg fognak halni még a visszafizetés előtt.

Hát befogadtuk az összes kérelmet, csak el is utasítottuk mindet, mert hitelbírálathoz joga van a banknak. Sok szerencsétlen nyugdíjas összeszedte a papírokat, mi már tudtuk, hogy úgyis el lesz mind utasítva. Csak ezt nem mondhattuk meg nekik, mert beadni a kérelmüket joguk volt. A banknak meg elutasítani volt joga.

Na, pont ez lesz az összes 5.9%-os személyi kölcsönnel. Mindegyiket be fogják fogadni a bankok, csak mindegyiket el is fogják utasítani. Meg fog állni a személyi kölcsön hitelezése, pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Ja, és a felső korlát még a hitelkártyára és minden másra is vonatkozik, azoktól is búcsút vehetünk egy ideig.

Én szóltam előre. 🙂

Update 2: Már a kormányrendelet is kijött. Ebből kiderül, hogy aki akarja, törlesztheti tovább a hitelét. Ismerve az átlagmagyar mentalitását, az se fogja fizetni, aki megtehetné. Szerintem sok ember azt sem érti, hogy a kamatok tovább ketyegnek és azt sem, hogy nem eltörölték a hiteleket, csak egy ideig nem muszáj fizetni.

Mindegy, ebben az időben csinálni kellett valamit és csináltak, ami jó, elkapkodva (megint), ami rossz, de remélem hamarosan finomhangolják a dolgokat. Már csak az albérletesekkel kellene csinálni valamit, mondjuk felmondási moratórium három hónapig akkor is, ha nem tud fizetni.

Olyan idők vannak most, ahol szükség van hasonló intézkedésekre, mert túl sokan kerültek bajba. Ebben a helyzetben most mindegy, hogy az adott személy a felelőtlen életvitelével mennyire tehet róla, ilyen tömeg kezét nem lehet elengedni ebben a helyzetben, akkor se, ha joggal nem tetszik azoknak, akik ésszel éltek az elmúlt tíz évben is. Most azoknak is áldozatok kell vállalni, akiknek a kárára mentik meg a többieket.

Az ajánlások jó szándékúak, de szerintem részben nagyon veszélyesek is.

Amivel egyet tudok érteni:

– A bankok ne számítsanak fel bírságokat, ha valaki késik a hiteltörlesztővel, illetve ne éljenek azzal a jogukkal, hogy megemelhetik a hitelek kamatait a késedelem miatt. Ennyit be tudnak vállalni a bankok, szerintem belefér nekik.

– Ajánljanak fel a bankok legalább 5 évig fix hitelt az ügyfeleknek. A gond az, hogy ezek a hitelek már eddig is elérhetőek voltak és már fel is ajánlották a bankok az ügyfeleknek. De jó, ajánlják fel még egyszer.

– Az MNB igyekszik csökkenteni a bankok forrásköltségét, de elvárja, hogy ezt tovább is adják a bankok az ügyfeleknek. Ez is pipa.

– A kormány tolja ki a felvett babaváró hitelek és CSOK esetén a gyerek(ek) születésének elvárt időpontját. Ez is rendben van, semmi nem történik, ha egy-két évvel később születnek a bevállalt gyerekek.

Amivel viszont nagyon nem értek egyet:

– Általános moratórium az összes lakossági hitel fizetésére. Miért is? Emlékszünk még, hogy zuhant a fizetési morál, akárhányszor csak a kormány belengetett valami devizahiteles megmentési programot? Senki nem akart fizetni, azok sem, akik egyébként tudtak volna, hátha nyernek a kiváráson.

Ezt én nagyon rossz elképzelésnek tartom, feleslegesen sodorja veszélybe a bankokat.

Kössék valamihez: munkanélküliség, a család bevétele igazolhatóan leesett és a törlesztőrészlet elvinné a bevétel több mint 60%-át.

Vagy valami hasonló, elfogadható indok. De ez az általános, mindenkinek moratórium teljesen felesleges és romboló hatású. Ráadásul a lakáshitelekre éppúgy vonatkozna, mint a nagyképernyős tévére felvett hitelekre.

Most, amikor berobban a válság, akarják kötelezni a bankokat, hogy ajánljanak fel munkanélküliség elleni biztosítást, utólag? Ez most komoly?

A hitelfelvevők köthettek ilyen biztosítást, ha akartak. Egy garantáltan bekövetkező eseményre egy biztosító sem fog fogadni, ezért sem lehet például életbiztosítást sem kötni 65 év felett. Miért a biztosítók vigyék el a balhét azért, mert az emberek nem kötöttek ilyen biztosítást a maga idejében?

Azzal a kitétellel, hogy a biztosítás jutalékáról mondjanak le és a biztosítók is alacsony költség mellett adják ezeket, azzal egyetértek. De mivel a biztosítónak a kockázatot kell beárazni ezekbe a termékekbe, nehéz értelmezni, mit jelent az alacsony költség ezekben a napokban.

Ehhez hasonló a személyi kölcsönök kamatfelárának 5%-ban való maximalizálása. 5,9%-ért adjanak a bankok személyi kölcsönt most, amikor egyre kevesebb embernek lesz munkája? Mindezt kombinálva azzal, hogy az év végéig mindjárt adjanak is törlesztési moratóriumot? Békeidőben sem adtak ennyiért kölcsönt még a legkiemeltebb ügyfeleknek sem. Ezt maximum valami állami támogatással tartanám korrektnek. Például levonhatnák a bankok a bankadóból az így keletkezett veszteségüket.

Értem én a jó szándékot, de nem nagyon lett átgondolva ez a tervezet, reméljük ez csak az 1.0-ás verzió még.

Share

325 hozzászólás

 • Unicredites
  Sziasztok! Tud valaki esetleg hivatalos infókat a törlesztési moratóriumról? Unicreditnél van hitelem, viszont náluk semmi nincs erről, még netbankon keresztül sem tájékoztattak.
  Jó lenne időben értesülni a feltételekről, mert még nem vagyok benne biztos, hogy élni szeretnék-e vele:
  Kb. 5-6 hónapra elég a megtakarításom, egyelőre van munkám is, de sok vendéglátós/rendezvényes ügyfelünk van, akik miatt kerülhet olyan helyzetbe a munkáltatóm, hogy nem, vagy csak kevesebbet tud fizetni, illetve nem tudom, hogy ha vége is lesz a járványnak, akkor lesznek-e megrendeléseink. Mivel 3,03% a hitelem kamata, így elvileg nem járna olyan nagy hátránnyal, ha nem fizetnék, cserébe tudnék plusz tartalékot képezni. Kíváncsi lennék mások véleményére is, ha valaki leírná!
 • Janos82
  :

  En a helyedben MAP+-t vennek a torlesztobol. Az elso 6 honapban buksz egy keveset, de a masodikban ezt gyorsan visszanyered. Ha meg legalabb 1 evig fix a kamatod, akkor ezzel nagyon nem nyulhatsz melle. Kiveve persze, ha csodbe megy az allam, de akkor se buktal tul sokat, mert a tartozasod is elertektelenedik:)

 • sundin

  Most beszéltem az ügyfélszolgálatukkal, még nem tudtak tájékoztatást adni. Dolgoznak rajta, a hét második felére talán lesz tájékoztató.
  Ami biztos: a honlapjukra fog kikerülni.
 • LSV
  ERSTE-nél már van nyilatkozási lehetőség.
  Raiffeisen-nél még nincs, a honlapjukon lesz infó ha majd elérhető lesz. Bár nem értem egy ilyen nyilatkozat megszerkesztése miért vesz ennyi időt igénybe (nekem holnap vonnák a törlesztőt, kíváncsi vagyok hogy megtörténik vagy csúszok vele)..
 • Tamás
  Sziasztok!

  Tudnátok segíteni a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban FIX 10 fogyasztóbarát hitel esetén? Havi 43eFt kamat és 25eFt tőketörlesztés. THM 4.1%.
  Érdemes-e kihasználni a moratóriumot vagy nem? Fizetni tudnám folyamatosan. A moratórium végén emelkedhet a havi törlesztőrészlet?
  Abban is gondolkodtam, hogy kihasználnám a moratóriumot, de fizetési előlegből most előtörlesztenék 5-600eFt-ot. Előtörlesztési díj 1%. Így a havi ráfordítás kb. ugyanannyi lenne fél évig. Ebben érdemes gondolkodni?

  Köszönöm!
  Üdv.

 • Családfő
  Janos82, ne feledd, hogy a moratórium alatt az egész hátralévő tőkére ketyeg a halasztott kamat, míg a MÁP+ kamata csak az adott hónap be nem fizetett törlesztőrészletre rakódik.

  Unicredites, számold ki, függ a jelenlegi tőketartozásodtól is. Nem hinném, hogy pozitívba jössz ki, ha élsz a moratóriummal. Persze, ha a cash flow fontos számodra, akkor némi bukás árán is megérheti nem törleszteni.

  Tamás, Excel? 🙂

 • Máté
  Olvasom a hozzászólásokat és azt látom, hogy már értem miért tart itt az ország. Látszik belőlük, hogy milyen a magyar, dögöljön meg a másik, ha nem úgy gondolkodik, mint én.
  Az is tisztán látszik, hogy, akkor jó a gazdaságunk, mert itt majd mindenkinek van megtakarítása, hitel nélkül él a legtöbb ember. A felelőtlen rongyrázást én sem tartom egy jó hozzáállásnak, de az, hogy más bedőlését kívánjuk se sokkal jobb magatartás.
  Vannak olyanok is, akik hasznosan költötték el a felvett hitelt, mert nem csak rongyrázásra lehet felvenni, de nem számoltak egy ekkora földbeállással.
  Viszont itt most mindkét oldalnak tennie kell azért, hogy ebből ki lehessen lábalni. Munkát pedig lehet találni, csak az nem talál, aki nem akar, még ezekben az igen nehéz időkben is.
 • Tücsök
  Ha törleszt, akkor is kamatozik az egész és a kamat csak a betörlesztett tőke kamatával lesz kevesebb folyamatosan. Tehát matematikailag csak az számít, hogy az adott törlesztőre mennyi kamatot fizet és arra az összegre mekkora kamatot kapna.
 • Janos82
  de a hitel nem torleszto reszere amugyis ketyegne, szoval az nem valtozik.
  ez akkor eri meg, ha a tartozasnovekedesnel tobbet tudsz osszeszedni a map+ befizetesevel es kamataival.
  ez durvan akkor van, ha a hitel kamata felett hoz a map+.
  illetve vegyuk meg bele az ugyintezest mint koltseget, mindket verzional.
  ez amugy apropenz lesz a vegen…:)
 • jami
  Tamás, spekulál mindenki és rövid távon számolgat kicsi haszonokat.
  A fő kérdés az, mennyire akarsz majd később hitelt/bármi olyat a banktól, aminél van hátsó bírálat. Mert abban a sima józan paraszti eszemmel biztos vagyok, hogy a folyamatos fizetők később könnyebben kapnak hitelt/halasztást stb.
  De jöjjenek a bankokat belül jobban ismerők és cáfoljanak.
 • dddoni
  A BUBOR is újra csökkenőben és a regiós országok is kamatvágással reagáltak a vírusra (mert nekik volt honnan). Úgyhogy nem teljesen értem mire fel várnak sokan drasztikus kamatemelést.

  Én akárhogy számolom, a 2.5%os hitelemen kb 100 000 Ft-ot nyerek a moratórium + MÁP+ kombóval. Valószínűleg nem hajolnék le érte ha külön kérvényezni kéne, de ha automatikusan jár, hát megköszönöm. És elő/végtörleszteni sem érdemes mindaddig amíg a hitelkamat alacsonyabb a MÁP aktuális kamatperiódusánál.

 • Unicredites
  Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Megvárom, hogy milyen infókat közöl a bank, aztán majd nekiállok excelezni. Az biztos, hogy most kicsit pesszimistább vagyok (vagy túlzottan biztonsági játékos), de most jobbnak látom, ha növelem a tartalékaimat, ki tudja mi lesz még. (Egyébként annyira nem tűnik rossz lehetőségnek, hogy 1,28M Ft-ot hozzáteszek a megtakarításaimhoz, cserébe, a pontos szabályoktól függően, kb. 280-350.000 Ft kamatot kell pluszban fizetnem 96 hónap alatt. Nem az év biznisze, de a nyugalmamnak jót tesz.)
 • Családfő
  Tücsök, János82, jogos megjegyzés.

  Ami még bekavar a számításba, az a törlesztőrészlet annuitásos jellege. Attól függően, hogy az eredeti futamidőhöz képest hol tart az ember, más arányban tartalmaz tőkét és kamatot a törlesztő (a tőkerész ugye egyre nagyobb lesz az idő haladtával). Végeredményben csak komoly tőketartozás esetén lesz látható haszna a MÁP+ -os bűvészkedésnek, szóval igen, a vége legtöbb embernek aprópénz. Persze, aki a kicsit nem becsüli… 🙂

 • Lndale
  Még megy a harc:

  portfolio.hu/bank/20200323/torlesztesi-moratorium-mi-lesz-a-hitelemmel-es-mit-erdemes-most-tennem-421358

 • Gregory
  Sziasztok, végigolvastam a kommenteket, de nem került még elő az a kérdés, hogy a moratórium alatt hogyan műkődik a TÖRLESZTÉSI BIZTOSÍTÁS?
  Én továbbra is szeretnék törleszteni a bank felé.
  A biztosításom csak akkor fizet (6 hónapon át törlesztenek helyettem), ha a munkáltató mond fel. Vajon ha ez bekövetkezik, akkor ilyenkor is fizetne a biztosító, vagy arra hivatkozna hogy moratórium van, nem lenne muszáj fizetnem?
  Vagy a múlt havi törlesztőmet fizetné tovább (ha továbbtörlesztek akkor annyit, ha élek a moratóriummal akkor meg nullát) ?
  Vagy hogyan van ez? Vkinek tapasztalat vagy infója vagy gondolata van esetleg? Előre is köszönöm ha megosztja.
  (A biztosító nem mond rá semmit)
 • headset

  Az fog történni, ami a biztosítóval kötött szerződésedben/kötvény van. Ezért nem ártott volna, ha beteszel egy linket a biztosító honlapján levő szerződésmintára.

  Általánosságban azt lehet mondani, hogy ha bíróság elé kerül az ügy, a bíró megpróbál úgy dönteni, hogy a felek eredeti szándéka teljesüljön. Bár kötik a törvények és a szerződés feltételei, de addig fog keresni, amig nem talál egy olyan törvényes indokot, ami alapján így itélhet.

  A felek szándéka pedig az volt, hogy a biztosító korlátozott időtartamú segítséget nyujtson, ha a biztosított elveszti az állását. Ha erre nincs szükség, mert a 6 hónap alatt másként is megvalósitható a könnyítés, akkor a biztosítónak nincs kötelezettsége. Ellentételként a moratórium időtartamára nem jár a törlesztéssel arányos díj.

  De ez csak egy laikus vélemény és az általunk nem ismert szerződés alapján egészen más is lehet a helyzet.

 • Grand
  Valószínűleg én vagyok már fáradt, de ezt a bankmonitoros számítást nem fogadja be az agyam:
  index.hu/gazdasag/2020/03/25/kiszamoltuk_hogyan_hat_a_hitelmoratorium_a_visszafizetesere/

  Röviden: 20 éves 20 milliós lakáshitel 2016-tól 5% kamatra. Moratórium nélkül visszafizetendő 31,7m Ft, moratóriummal 32,7m Ft (futamidő növekmény 8 hónap). Konklúzió: moratórium pénzügyi előnye: mai forintban kifejezve ennyivel kevesebbet fizet az adós 175e Ft.

  És ezt így hogy?

 • Kiss Timea
  Ugye nem baj,ha nem sajnálom a bankokat!!!!
 • Családfő
  Grand, a pénz időértékére gondolj. Később kell kifizetned ugyanazt az összeget, addigra az csak kevesebbet ér már (inflációt feltételezve).

  Ha tényleg nem tőkésítik a felgyülemlett kamatot, akkor élni kell a moratóriummal. (Kivéve spéci körülmények, pl. leendő hitelbírálat.)

 • Csutak
  Nem olvastam vissza, lehet már más is írta. Érdemes vigyázni, hitelkártya, csoportos beszedés saját/másik bankszámláról.
  Erste azonnal felfüggesztette, és vígan számolja fel a késedelmi díjat meg a kamatot. Köszi moratórium.
  Nyilván tettem panaszt és nyilván orvosolni fogják, de érdemes lehet ránézni, nehogy meglepődj.
 • Grand
  Családfő,
  Tényleg jó lenne már egy excel, ahol mindenki meg tudja nézni a maga helyzetét. Bár még a bankok se mondtak semmit, közben már eltelt 1 hét.
 • Lynda
  A moratórium vonatkozik a törlesztési biztosításra is, vagy azt a moratórium ideje alatt havonta törleszteni kell?
 • Gábor
  Mit tanácsoltok arra az esetre, hogy valaki felfüggeszti a törlesztést és a moratórium végével elôyörleszti ezt az összeget. Megérheti, vagy butaság? Köszi szépen elôre is a vâlaszokat.
 • Akos
  Ez az utolsó kérdés engem is érdekelne, megérheti, de nem egyszerű kiszámolni, az indexes példás 9+8 hónap futamidő hosszabbítás nem tudom még hogy jött ki pl.:) itt egy cikk erről: napi.hu/magyar_vallalatok/koronavirus-magyarorszag-hitelezes-moratorium-trukk-toketorlesztes.702992.html
 • Brado
  CIB-nél most jött az sms nyilatkozattételi linkkel: cib.hu/nyilatkozom

  Ebankos tokennel lehet belépni.
  Lényeg kimàsolva, értelmezése a kamatoknak:
  “A fentieknek megfelelően tájékoztatjuk, hogy a Bankkal 2020. március 18. napján huszonnégy órakor még fennálló hitel/kölcsönszerződése alapján 2020. március 18. napján huszonnégy óráig folyósított kölcsöne vonatkozásában a Bank a tőke- kamat és díjfizetési kötelezettséget felfüggeszti 2020.12.31-ig.
  Az ebben az időszakban felhalmozott kamat és díjfizetési kötelezettség 2020.12.31-én tőkésednek, valamint a hitel-/kölcsönszerződések végső lejárata a moratórium időtartamával meghosszabbodik.”