MTV felvilágosító film

Ákos küldött át egy felvilágosító videót, amit a Magyar Televizió készített a nyugdíjkérdésről.


Kicsit furcsa volt, hogy a magánnyugdíjpénztárt, mint megoldást vázolta fel, amit a Fidesz beszántott 2011-ben. Aztán az utolsó képkockák megadták a választ: 2008-ban készült a videó, csak valamiért most megint előkerült.

Mindegy, azt a két percet megéri, hogy megnézd.

A sorozat többi tagját itt tudod megnézni.

Share

117 hozzászólás

 • Feri78
  A magánnyugdíjpénztárnál csak annyi történt, hogy egy explicit államadósságból (a manyup egyenleg nagyobb része állampapír volt) lett egy implicit államadósság (jövőbeli nyugdíjfizetési… ígéret). Mi a különbség?

  Én maradtam 2010-ben. És emlékszem, hogy ultrakonzervatív Fidesz szavazóként is NAGYON szidtam őket emiatt. Akkoriban kb 5 millió volt a MANYUP számlámon. Most 2017-ben, a körülmények mérlegelése után úgy döntöttem, hogy visszalépek az állami rendszerbe. Most kaptam 3,5 millió reálhozamot. Ez meggyőzött, hogy 2010-ben jó döntést hoztam. 🙂

  Érveim a mostani visszalépés mellett:
  1. Jövőbeli járadék fizetések ÍGÉRETE állt szemben 3,5 millió készpénzzel a bankszámlámon.
  2. Még nincs jogszabály a járadék fizetésre.
  3. Az elmúlt években a részvénypiaci rali fantasztikus hozamokat generált, ami egy összeomlással pár nap alatt elolvadhat. Most viszont ez a hozam a bankszámlámon van.

 • Kriszta
  Az első körben bent maradtam, azaz elmentem nyilatkozni. Egy vagy két év múlva léptem ki. Ekkor már nem volt automatikus kiléptetés, én kértem külön nyilatkozattal. Akkor úgy láttam, hogy mindenféle szabályozás szigorítással elérik, hogy megszűnjenek a pénztárak. Attól tartottam, hogy a “sokáig maradók” a reálhozamot sem vehetik majd fel. Végül nem így történt, mostanában csend van a témában ….
  Egyébként a blogot olvasva világosodtam meg, hogy ÖNYP-be sem teszek már pénzt (Lehet, hogy valaki ennek pont az ellenkezőjére jutott, ettől szép a dolog!). A MANYUP hozamokat mind ide tettük, plussz 10 év után felvettük a hozamokat és újra befizettük és nagyon cselesnek gondoltuk magunkat. De sok van még a nyugdíjig, ki tudja milyen változások jönnek. Közben az is körvonalazódott, hogy családiag két EP-t, hogyan lehet kimaxolni, ott éven belül megfordul a pénz, az adómegtakarítás kipipálva.
 • Tudatlan
  Milyen korosztálynak szánták ezt a filmecskét?
 • 42
  Nagyon jó kis pénzügyi ismeretterjesztő sorozat volt ez akkoriban, tele apró kis utalásokkal, amit az átlagember valószínűleg nem fogott fel, mint ahogy a lényegi tartalmat sem. Az átlag (birka, bocsánat, de az) számára egy hosszú ideig tartó szájbarágós-sulykolós program lett volna hasznos (Mint a plakátpropaganda, amit minden józan ész ellenére elhisz a többség. Ennyi energiát hasznos célra is lehetne fordítani, basszus.).
  Anno elég visszataszító módon lettek visszaterelve az embörök az állami rendszerbe. Rám elég furcsán néztek a hivatalban, amikor nyilatkoztam a maradásról.
  Idén mégis visszaléptem. Ennek alapvetően három oka volt:
  Igen bizonytalan a jogi környezet, bármikor tovább romolhat. A maradók nem teljesítik a befizetéseket, tovább nehezítve a pénztárak helyzetét.
  Elég kis összeg volt a reálhozam (eleve nem volt sok bent). Azért már észrevehető tétel az összvagyonomban.
 • 42
  Úgy véltem, hogy én nagyobb hozamot érhetek el, mint a pénztárak (ez eddig fényes siker), és jobb, ha elérhető közelségben marad a pénz. Eleve talált pénz kategória, csakhogy én ezeket a kisebb-nagyobb plusz pénzeket- az embörökkel ellentétben- nem verem el, hanem befektetem. A pénztárakat kötik a szabályaik, így ritkán tudnak kimagasló hozamot termelni. Mivel még viszonylag sok évem van a nyugdíjig, ezért vállalhatok kockázatosabb befektetéseket a nagyobb hozam reményében.
  .
  Így remélhetőleg nyugdíjasként kapok majd egy kis alamizsnát az államtól, de a fő bevételi forrásom a saját megtakarításom lesz.
  Ha nagyon ügyes leszek, a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 🙂
 • Fairy
  Nem, nem beszántotta a Fidesz, hanem kivette belőle a pénzt.
  Mint egy malacperselyből – csak éppen a pénzt mások dobálták bele a malacba.
  És erre ma már senki még nem is emlékszik, pedig kb. minden második embert érintett.
 • xK
  Csalódtam pár kiszámoló olvasóban. Szerintem is a rablás/fenyegetés szinonímája volt ami történt 2010. végén, de kérem az itt lévö Urakat/Hölgyeket, hogy ne álltalánosítsunk, minden eset más és más lehet: ne hívjunk 3 millió embert hülyének.

  Akkoriban, mint most is bármit ki lehetett nézni ezekböl. Például feleségeméknél kimondatlanul az állásával fenyegették a maradókat az állami szektorban. Itt kb 1 millió ember dolgozik a 3 millió visszalépöböl.

  Én 2010 július közepén kezdtem dolgozni, 2010 októberéig (amikor is elsö körben 14 hónapra függestették fel a mnyp-be menö tagdíjakat) összegyült 69 ezer forint. Ezt kockáztathattam, ezért úgy döntöttem, hogy ha 1% esélye is van a “kiszerzödés”-re, akkor sem éri meg.

  Szóval kérnék szépen egy kis empátiát és önvizsgálatot, hogy talán a sározó kommentelö sem tökéletes és mindentudó.

 • Fapuma
  Nagyon jók ezek a “képmesék” nem csak ez hanem az összes.
  Nem is értem miért nem kap(ott) nagyobb publicitást.
  Aktuális hatalomtól függetlenül, még mindig nagyon nagyon jó alapot adhatnának a tudatos pénzkezeléshez tiniknek, öregeknek (a többiek már itt vannak a kiszámoló-n 🙂
 • Petike
  @Zabalint: már hogy lett volna magán? Ugyanúgy a köz pénzét tették bele, csak maximum nevesítették hogy kié lesz. Ugyanúgy mint a mostani nyugdíjaknál, a köz pénzét odaadják egyes embereknek. Amúgy egyetlen racionális döntés volt anno, mégpedig a váltás, amennyiben soktízezer embernek lesz majd nagyon kevés állami nyugdíja, és néhány ezer számára lesz a manyup-okban aránylag sok pénz, vajon az akkori ballib/közép/szélsőjobb/akármi pár hány másodpercig fog gondolkodni azon, hogy beszántsa a maradék manyup-ot is, és a pénzt a teljes társadalom nyugdíjára költse? 🙂 Szavazat-szavazat… Nesze neked demokrácia.
 • attila
  nem nehéz kiokoskodni hogy minden egyes forint amit az állami kasszába fizetz be az elbukott pénz ahhoz képest ha te raknád félre. Egy egyszerű példa. Ha valaki teljes jogú nyugdíjasként kiegészítő tevékenységet végez mint társas vállalkozó akkor szja-t és 10% nyugdíjjárulékot fizet. Na már most a nyugdíjjárulékot minek fizeti mikor nyugdíjas már ?? De jó legyen, akkor azt hinnénk hogy majd emelkedik biztos a nyugdíja. No nézzük, kap éves szinten mondjuk 3 000 000 forintot a vállalkozástól abból befizet 300 000 forint nyugdíjjárulékot. Na mennyive emelkedik a nyugdíja ? a befizetett nyugdíjjárulék osztva 12 x 0,5 azaz évi 12500 forinttal. Tehát ha a következő években már nem dolgozik akkor kell pontosan 24 év ahhoz hogy visszakapja a befizetett összeget és akkor azzal nem számoltam hogy mekkora reálkamatot ért el volna 24 év alatt az a 300 000 forint….
 • attila
  de mégegy dolog, én katás vállalkozó vagyok, tehát ha nyugdíjba megyek 30 év múlva, akkor lesz mai értéken 40 000 forint a nyugdíjam. manyup tag vagyok tehát csak 28 000 lesz. Viszont van 6 000 000 forintom a manyupban. Nézzük, 12 000 forinttal kapok kevesebbet büntetéséként. Számoljunk 12×12 000 = 144 000 huf évente. 6 000 000 / 144 000 = 41,67 vagyis akkor járok jobban az állalmi rendszerrel ha legalább 41 évig élek még a nyugdíjba vonulás után. Várjunk csak ? Még akkor sem hiszen a manyup pénztárak infláció felett hoznak azaz reálkamat és is lesz, tehát számoljunk nyugodtan 60 évvel szerintem. Szeretnék 125 évig élni, de addig azért szerintem nem fogok így maradok a manyupban örökre 😀 Akik számolt annak idején az könnyen rájöhetett hogy egy átlag embernek nem éri meg az állami rendszer….
 • Kiszamolo
  Petike, közpénzt??????????? Ennyire ne legyünk már tájékozatlanok.

  Az ÉN fizetésemből vonták le, amit oda befizettem. Mitől lenne már az közpénz?????

  Ha nem vonják le, elköltöm a boltban, vagy félreteszem a gyerekeimnek.

  A normál nyugdíjbefizetés sem közpénz, abból tartják el a mostani nyugdíjasokat.

  Ezzel szemben a magánnyugdíj-pénztár az én pénzemből az én nyugdíjamat biztosítja. Kényszerrel elveszik a saját pénzem néhány évtizedre, hogy el tudjanak tartani, amikor majd nyugdíjas leszek, ne az akkori adófizetők tartsanak el.

  Semmilyen közpénz nem volt ebben a rendszerben, ez csak egy ostoba hazugság volt a kormánytól, amit sokan a magukévá tettek. Ha egy hazugságot sokat ismételgetnek, az a legtöbb ember számára igazsággá válik.

  De attól még nem az.

 • realestate
  Megismétlem magamat: ELŐRE kell nézni és nem a régi MNYP sebeket nyalogatni! A hajó elment a döntő többségnek akik visszaléptek, meg azoknak is el fog menni hamarosan akik még nem. BTW az EU sem találta jogtalannak, más kérdés hogy nem üdvözölte a lépést (ahogy én sem).

  Akik állandóan azzal jönnek, hogy “lenyúlta az állam a MNYP pénzüket és ezért nem tesznek sehová félre” üzenem, hogy ennyi erővel bankszámlád se legyen, mert az állam azt is zárolhatja/elveheti egy pillanat alatt, ingatlant se vegyél mert a földhivatalban azt is át tudják írni, stb. Költsetek el mindent, akkor nem lesz mit féltenetek! 😛

  Aztán majd ha nyugdíjasok lesztek telesírhatjátok a netet/tévét, hogy egész életetekben dolgoztatok, de alig kaptok vmi nyugdíjat.. lásd összes “művész” akik aktív korukban az átlag tízszeresét keresték de b@sztak félretenni, most meg 40e a nyugdíjuk 😀 😀 😀 Nektek még annyi se lesz!

 • Zabalint

  Az einstandhoz elég volt az állam érdekérvényesítő képessége, a költségek alacsonyabb szinten meghatározásához nem? Na meg a bankadóhoz is például?

  Ami kötelező, az még lehet magán. A hozzáférhetősége is lehet korlátozott magántulajdonnak, lásd pl. haszonélvezeti jog, vagy akár ott az önyup az első években. A manyup egyébként örökölhető, a járadékfizetés módja nem volt még meghatározva, de annak megkezdéséig a felosztó-kiróvó rendszerrel ellentétben nincs semmilyen biztosítási logika, mert nem biztosítás.

 • Zabalint

  Látod ez a nagy baj, ezt kellene végre elfelejteni, hogy a közpénz valami magától értetődő dolog, ami csak úgy van. A francokat, a közpénz a mi befizetéseinktől lesz közpénz, ha adót csökkentenek, akkor nem az államtól vesszük el a pénzt, hanem kevesebbet fizetünk be az államnak. Ha holnaptól megszűnne az ingyenes oktatás, helyette a leendő szülők pénze egs magánszámlára menne, amit a gyerekeik tanítatására fordíthatnak, akkor az nem közpénz, hanem magánpénz. Nyugdíjjal ugyanez van.

  A szélsőjobb, balközép, jobbközép, bárki pedig azért tudja megtenni, mert a lakosság gondolkodasában egyelőre nincs jelen a magántulajdon sérthetetlenségének elve, és ezért is tudtak ténylegesen megtenni.

 • Zabalint

  Oké, előre, de még mindig kérdés mi lesz az önyuppal, lakáskasszával, nyesszel, bármivel amihez köze van az államnak, illetve amihez nincs közvetlenül, csak a hazai jog szabályozza. Attól nem fogok nem takarékoskodni, hogy lenyúlta egyszer az állam az emberek pénzét, de a befektetési döntéseknél emellett nem mehetek el. El lehet felejteni, nem tudomást venni róla, de ami egyszer megtörtént, az máskor is megtörténhet. Ha előre tekintünk, akkor minimum az, hogy tenni kell azért, hogy többé ne fordulhasson elő.
 • Petike
  @kiszámoló: A nettó fizetésed a tied, a többi az államé, a közé. Te nem fizettél oda semmit, a fizetésed egy részét ilyen-olyan indokokkal elvonják és az hogy egy technikai számlára ráteszik, amihez nem férhetsz hozzá nyugdíjas korodig, vagy nyugdíjként kapod majd az akkori befizetők által fizetett pénzt, ilyen téren teljesen lényegtelen. Ha magánpénz lett volna, mondhattad volna bármikor hogy kösz, én ezt holnaptól nem fizetem… De nem mondhattad, ha volt kereseted, mert a köz kötelezett.
 • Cga82
  @kiszamolo: “ A normál nyugdíjbefizetés sem közpénz, abból tartják el a mostani nyugdíjasokat.”

  Maga a nyugdíj jogosultság a magántulajdon . A pénz, főleg a mai felosztó-kirívóan, közpénz.

 • Ákos
  Az látszik, hogy a “nyugdíj” szót tartalmazó mondatok mindig kiverik a biztosítékot itthon a munkavállalók körében:
  “ellopták”, “nem lesz”, “mennyi lesz”, “már megint a nyugdíjasok kapnak prémiumot, mi meg nem”, “meg sem érem”, “ha megérem, éhen döglök belőle”, stb. és persze “sz*r a rendszer”.

  Legalább egy ilyen, pénzügyileg tudatos blogon szólhatnának arról a kommentek, hogy “…-ba fektettem, ezzel próbálom biztosítani a nyugdíjas éveimet”, vagy hogy mi a terv arra az esetre, ha áttérnek a tőkefedezeti rendszerre, amikor is egyszerre 3 nyugdíjalapot kell fizetnünk:
  1. az akkori nyugdíjasok nyugdíját (hiszen még nincs tőke a rendszerben),
  2. a saját nyugdíjunkat a tőkefedezeti rendszerben,
  3. valamint (mivel a nyugdíj intézménye továbbra is feltételezni fogja az öngondoskodást) a saját, nyugdíj-kiegészítő befektetéseink fedezetét.

  Erre jó a blog, hogy ne akkor érjen a pofon.

 • BTM
  Többen írták, hogy utólag léptek vissza a manyupból az állami rendszerbe, és megkapták a reálhozamot. Biztos, hogy csak a reálhozamot? Úgy érzem, hogy az önként vállalt befizetéseket is illene megkapni. Amióta ugyanis az állam kiszállt a manyup történetből, a maradók a saját nettó fizetésükből tették be havi rendszerességgel a tagdíjat. (Legalább a minimumot.) Én azt sem dobnám el magamtól. És arra senki sem mondhatja, hogy közpénz.
 • Zedder
  Most komolyan ezen a 15%-on kell rugózni? Ennyire sikeres a kormánypropaganda?

  Én ugyan 2013 óta nem élek Magyarországon, de azért már előtte is alap volt, hogy ha nem akarsz elpatkolni, akkor magánorvos, az ÁFA az egekben, a valós infláció az egekben, stb… Néha hazalátogatunk, hát látszik, hogy rohad szét az ország (de standionok biztos vannak.)

  Szóval mindez megéri a 15%-ot? Amikor a fejlett országokban azon vannak az igazán gazdagok, hogy TÖBBET fizessenek, mert látják, hogy esik szét a társadalom és az infrastruktúra? És tudják, hogy ez hosszútávon senkinek sem lesz így jó…?

  15%? Mennyivel marad több nálad? Vacak 3-400 euróval? Na azért tényleg megéri szétcseszni egy országot, beleértve a társadalmát is generációkra előre…

 • Zedder
  “Akik állandóan azzal jönnek, hogy “lenyúlta az állam a MNYP pénzüket és ezért nem tesznek sehová félre” üzenem, hogy ennyi erővel bankszámlád se legyen, mert az állam azt is zárolhatja/elveheti egy pillanat alatt, ingatlant se vegyél mert a földhivatalban azt is át tudják írni, stb. ”

  Na most nevetni fogsz, de tényleg erről van szó. Nagyon mély sebet hagyott ez a komcsi államosítás az értelmesebbjében.

  Az értelmesebb élelmesebbje pedig 1. vagy kivándorolt 2. vagy valamilyen külföldi számlán gyűjtögeti a pénzét. De odahaza? Mit, minek?

 • Feri78
  Azért ha korrekt és objektív akarsz lenni, akkor azt kellene megnézni, hogy az összes zsebünkből mennyit vett ki / mennyit rakott bele a Fidesz. Zsebenként külön nézni nem ér. 🙂

  Ezt arra írom, hogy igen, a Te fizetésedből vonták le, és elvették 2010-ben. Viszont ugye van a KATA, gondolom Te is az alapján adózol. Kiszámoltad már, hogy mennyit spóroltál 2010 óta a Fidesz alatt ahhoz képest, mintha normál bruttóra bejelentett munkaviszonyod lenne? Ugye jól gondolom, hogy több mint amennyid 2010-ben volt a MANYUP-ban? 🙂

  Egy ismerősömmel most beszélgettünk, nagyon panaszkodott arra, hogy évente 7-800 ezer forintjába kerül a magán egészségügy, mert hogy az állami minősíthetetlen. Aztán gyorsan kiszámoltuk, hogy az évi 12 millió bruttójából kb 15%-kal kevesebbet vonnak, mint 2009-ben, tehát megspórolt évi 1,8 milliót és mivel egészségpénztárba fizet, még onnan is kap 150 ezret.

 • vpete83
  Kedves kiszamolo olvaso: csak arrol a nehany millio jelenlegi nyugdijasrol feledkezel meg, aki anno meg az allami rendszerbe fizetett be, es most szeretne nyugdijat kapni, jogosan.
  Ha mindenki maradt volna a MANYUP-ban, akkor megis mibol finansziroznak az egyre eloregedo tarsadalmat? Ujabb hitelekbol? Es azokat szerinted ki fogja visszafizetni? Igen, te. Az adodbol. Inkabb tamogatsz egy IMF-et nehany ev mulva az adoforintjaidbol (plusz a nyugdijasokat), vagy most a nyugdijasokat, es kihagyod a tovabbi eloskodoket?

  Kicsit onzo modon allsz hozza ehhez a temahoz. Nyilvanvalo, hogy ha mindent megtartasz magadnak, akkor neked jobb lesz. Legalabbis azt hiszed. Ha adot sem kellene fizetned, meg jobb lenne neked, nem? De azert reklamalsz, hogy milyen szar katyus az utak, miert ilyen szar a tomegkozlekedes, miert nincs rendes oktatas, stb?

 • Gabor
  Ezt azoknak mondom akik maradtak. Egyik kollégám most ment nyugdíjba, volt MANYUPja.

  Tettek neki (mint mindenki másnak egy visszautasithatatlan ajánlatot), nevezetesen hogy viszalep megkapja az eddigi hozamot és 60000Fttal több nyugdíjat állapitanak akkor meg neki. Senkit nem engednek maradni. Erre készüljetek…

 • anonym
  Offtopic:
  “Vásárolj megbízható nagy eladótól, ne sufniGSM-ből”
  Kérdésem ezek után: mielőtt szeretnék vásárolni egy megbízható helyről, előbb küldjem rá a navot és várjam meg minden rendben ment-e?
  index.hu/gazdasag/2017/11/14/razziazott_a_nav_a_mall.hu-nal/
 • Garbo
  Akkor elmondom, ez hogy volt: a művészek tudták hogy vagy átlépnek a manyupból, vagy elveszik a művészeti nyugdíjakat, ami szerves része lett annak, hogy ezt a pályát választották, méltatlan körülményeket, nem létező munkaidőt és létező egészségkárosodásokat (kardio-vaszkuláris teljes spektrum, tüdőtágulás, és a többi …).
  Államit választották, pénzüket benyelték. Majd pár hónapra rá eltörölték a művészeti nyugdíjakat teljesen.
  Ezt azóta 4 db balett társulat tagjai és 1-2 népi táncos, jól fekvő banda részére vezették be ismét,kézi vezérléssel és tételes felsorolással, senki másnak nem, komolyzenészek és operaénekesek, valamint nem e 4 balett társulat és egyéb banda tagjai számára nem.

  A nyugdíjról mindig ez jut eszembe.

 • Garbo

  Azok a nyugdíjak két okból alacsonyak nevezett művészeknél:
  1, Amit te millióknak látsz, az nem annyi, gyakran nem is volt, 1- kivételtől eltekintve. Ne egy-két kordagyuriból meg kósjaniból általánosítsunk, mert nem igaz.
  2, A gengszterváltással egyszerűen eltűntek a nyilvántartásaik. Nem, nem tőlük, hanem a jó, gondos gazda államtól. A megoldás? Nullának vették esetükben az eltűnt évtizedeket, nincs becslés, nincs bizonyítás, nincs semmi.

  Átlagpolgárnál nagyobb megtakarítási hajlandóságuk nekik sem volt a létező szocializmusban, ugyanis nem terveztek azzal, hogy majd egyszer összeomlik a rezsim és akkor majd egyszer lehet, hogy eltűnnek az adatok és nyugdíjuk sem lesz. Ahogy ezzel nem számolt senki sem.

 • tromsö
  “Akkoriban kb 5 millió volt a MANYUP számlámon. …… Most kaptam 3,5 millió reálhozamot.”

  Ha nem titok, mekkora volt a teljes egyenleged a visszalépéskor? (saccra 8.5 milla körül)

 • Garbo

  Addig nem lesz ebben az országban demokrácia, felelősségvállalás és tudatos, maga sorsát alakító állampolgárok tömege SEM, amíg elfelejtjük az üres lózungokat. Nincs olyan, hogy “közpénz”, sem az “állam ad” meg a “kormány juttat”.

  Te meg én meg a többi valóban dolgozó és adózó ember által megtermelt pénz van, ami fölött így vagy úgy rendelkezni próbálnak megbízottak, azaz az a mi pénzünk. És ha azt látom, hogy elb… a pénzemet, mint bolond a lisztet, és egy részével valaki fut is a határ felé, akkor le kell a megbízottakat váltani.

  Na, amíg ezt nem érti a köznép minden egyes tagja, és közpénzezik ahelyett, hogy tudatában lenne annak, hogy mi az ő SAJÁT pénze, addig … addig az ország pontosan itt fog tartani, ahol most (vagy 1970-ben): sehol, de a lejtőn erősen csúszva lefelé.

 • Baltazar
  Ahogy közeledik a választás a híroldalak és a közösségi oldalak egyre undorítóbbak. Próbálom keresni a szigorúan szakmai oldalakat és közösségeket.

  Ez a téma véletlen vagy itt is jön a “kampány” időszak?

 • Indexkövető
  Nagy hiba volt h a pénzből visszavették a MOL részvényeket, hiszen a Surgutnál lévő 22% be se volt jegyezve, Hernádi Zsolt egy előadáson említette, hogy az orosz vállalat arra hivatkozva akart igazgatósági tagokat delegálni h náluk van a részvények több mint 1/5-e, amit a MOL vezetése elutasított, a Surgut tehát nem veszélyeztette a magyar energiabiztonságot, semmilyen energetikával kapcsolatos függetlenséget nem akartak befolyásolni. Tehát nem igaz a kormány álláspontja, miszerint azért kellett megvenni a MOL 22%-át mert veszélyeztette a Surgut az energetikai függetlenséget, ők maximum osztalékot kaptak, semmire nem volt az orosz cégnek ráhatása, nem avatkoztak bele semmilyen MOL ügybe. Az olajipari cég papírjainak megvétele tehát pazarlás volt, teljesen hiábavaló amúgy is h az állam tulajdonrészesedéseket szerezzen hazai nagyvállalatokban.
 • Zabalint

  Ha jól értem az álláspontod, akkor szerinted nyugodtan vihetik az összes adókedvezményként kapott pénzed (pl. önyup esetében), visszamenőlegesen is…
 • Györgyi
  Amíg azt látom, hogy stadionokat építenek, amikor a kórházakban nincs elég kötszer, meg hogy közbeszerzés címén a valós érték sokszorosán vásárol az állam, csak hogy a tűz közeli vállalkozások milliárdokat tehessenek zsebre, addig valahogy nem érzem azt, hogy nemes célt segítenék az adófizetéssel, azt meg pláne nem, hogy ez nekem is jó.
 • Hgaobr
  sziasztok!

  Ezt jól értem, vagy félreértek valamit?

  10 év ÖNYUP után érdemes a reálhozamot 3 évente “felvenni” (átutaltatni) majd azzal a lendülettel vissza is utalni (az adójóváírás miatt)?

  az ilyen rendelkezést előre kell megadni az évfordulónaphoz képest, vagy utólag is lehet? (nekem a 13. év fordulónapja idén júniusban volt, lehet ezt utólag is, vagy erről lemaradtam?)

  de nem zárom ki, hogy nagyon félreértek valamit.

 • Körtefa
  Azt hiszem, igény volna egy cikkre a közpénzről. Köszönjük!
 • Ostoba Mérnök
  csodálatos a film.
  Szóval a hangya fizesse az öreg hangyákat, tegyen félre magának, és finanszírozza a teljes tücsökgenerációt születéstől haláláig. Hát persze, hogy nem volt erre elég a 36%-os felső kulcs, később pedig még 4%-os különadóval megfejték a “gazdagokat”. (gazdag = bejelentett munkahelyen dolgozó, általában egyetemet végzett szimpla alkalmazott…, már a gyakornok a 36%-os sávban volt, kb. bruttó 150 ezer elég volt ehhez)
  Persze a minimálbéren tartott, számlázó újságírót ez sose zavarta.
  Én sem vagyok egy hős, engem sem zavart volna, ha nem tőlem vonják…
  De mivel nem bírtam sehogy sem eltitkolni, igencsak zavart.
  Van mostanság egy ilyen tendencia, ugye művelt demokratikus emberek, művelten demokratikusan megkérdezik, hogy egy intelligens ember (tőlem kérdezik – jól álcázom magam 🙂 hogy szavazhat ugye EZEKRE. Én meg ajánlom nekik a nettober.com-ot kérdezzék, ott a válasz.
 • Second Wave
  Érdekes, hogy a kiszámoló közönséget hogy megosztja ez a kérdés, pedig a
  magánnyugdíjpénztár tart az öngondoskodás felé;
  felosztó – kirovó nyugdíjrendszer maga az ittfeledett szocializmus.
  Persze, döntsd a tőkét, ne siránkozz. Félelmetes, hogy még ma is ilyen tábora van ennek.

  A manyup egy jó eszköz lett volna arra, hogy végre érdemes legyen hivatalos bért kapni. Persze nem muszáj, akkor optimalizálunk ezerrel tovább 🙂 Nem csalunk, még mielőtt nekem ugrotok, csak élünk a törvényes adózási formákkal…

 • dmry
  “jó” látni, hogy a nyugdíj einstand azért teccik néhányaknak. szeretném megjegyezni, még így is csak a kisebbik baj az, hogy a pénz ellopódott :), a nagyobbik, súlyosabb az elv sérülése.
  a nevesített nyugdíjvagyon ~3000 millárd volt (fiatal volt a kormány=kellett a pénz:))
  azután, hogy, hogy nem sorra veszíti el az adóforint a közpénz jellegét:
  tao ~330 milliárd
  stadionok ~100 millárd (az üzemeltetését ki is finanszírozza?)
  mnb alapítványok ~300 millárd
  +az mnb elnöke nem fizette meg a szja-ját, mivel nem fogta át a tudata, hogy jövedelemként kell tekintenie a számlájára érkező pénzt:)()

  érdemes lehet/lenne gondolkodni a visszamenőleges törvénykezés esetéről is…de, ez már kevésbé fér a blog kereteibe.

  a lényeg, hogy kell a pénz(ünk) lovéra 🙂

 • naa
  @vpete83: “Ha mindenki maradt volna a MANYUP-ban, akkor megis mibol finansziroznak az egyre eloregedo tarsadalmat?”
  Hmm??? A Manyup pont ezen segített (volna), hogy előbb-utóbb (nem is olyan sokára) legalább a 25%-át a nyugdíjnak a saját megtakarításokból finanszírozhatták volna és csak 75%-át kellett volna az öregedő társadalom adóiból/járulékaiból finanszírozni.
  Erre a 3000 milliárd Manyupot lenyúlták, elköltötték – de semmi látható hatása nem volt, hogy hova lett, nem volt érdemi adósságcsökkentés, “reform” – ellenben megnyertük, hogy a visszalépőknek majd nemcsak 75%, hanem 100% nyugdíját kell az akkor majd MÉG ÖREGEBB társadalom adójából finanszírozni… Na abból majd mindenki dőzsölhet.

  Blöff vagy nem blöff, az a kommunikáció és a módszer elfogadhatatlan és minősíthetetlen. Csak az mert maradni akkor, aki tudta vagy bízta, hogy nem ezen fog majd múlni neki öregkorában se

 • Jóska Pista
  at 23:17
  Van jogszabály a járadékfizetésre, sőt a Horizont fizet is.
  A többiben igazad van, van a manyupnak kockázata. Ahogyan egy tbsz számlának is. Mindenesetre, manyup még nem lépett meg a pénzzel, nem úgy mint Quaestor, BudaCash, stb.

  Az én érveim a maradásra:
  A manyupok a 2008-as válság ellenére is realizáltak 2011-re valós hozamot.
  Ha most meghalok, a szeretteim öröklik a pénzt, ellentétben az állami nyugdíjjal.
  Magas (9% feletti) hozamok az utóbbi 10 évben.

  Fentiek a jelenlegi környezetre érvényesek.

 • Jóska Pista
  at 09:57
  Jó kis közpénz, aminek a hozamát nevesítve megkapja az ember. Te figyelj már, esetleg az egyházaknak adott közpénz rám eső hozamát megkaphatnám én az ateista, ha ígérem, hogy soha nem lépek be templomba, vagy veszek igénybe szolgáltatást? És tudnék még néhányat sorolni.És milyen rendes volt az állam, hogy nem egyszerűen elvetgte ezt a közpénzt, hanem adott választási lehetőséget. Remélem legközelebb nyilatkozhatok majd, hogy befizetem az szja-t vagy megtartom magamnak.
 • Tudatlan
  , @Garbo: Ezek a p anaszkodó idősödő művészek sem az előrelátó gondolkodásmódjuk miatt váltak híressé. Persze most nem a balett-táncosra meg a harsonásra gondolok.
 • Tudatlan
  @Jóska Pista: Akinek pl. nincs gyereke, az is fizeti közvetve az oktatás költségeit, vagy Mari néni, akinek soha nem volt és nem lesz autója, szintén hozzájárul a mikroszkopikus adójával az útépítésekhez stb.
 • headset

  “10 év ÖNYUP után érdemes a reálhozamot 3 évente “felvenni” (átutaltatni) majd azzal a lendülettel vissza is utalni (az adójóváírás miatt)?”

  Ha nem akarsz a nyugdíjpénztárban felhalmozni, csak annyit, amennyi az adójóváíráshoz szükséges, akkor igen.
  Sőt, ha a pénztárakban a korlátozott hozzáférésű felhalmozást még jobban akarod csökkenteni, akkor érdemes önsegély/egészségbe tenni és kihasználni a lekötést is.

  “az ilyen rendelkezést előre kell megadni az évfordulónaphoz képest, vagy utólag is lehet? (nekem a 13. év fordulónapja idén júniusban volt, lehet ezt utólag is, vagy erről lemaradtam?)”

  Csak az a követelmény, hogy az utolsó pénzfelvét óta teljen el 3 év. Mivel még nem rendelkeztél, bármikor megteheted.

 • headset

  “Ahogy közeledik a választás… a közösségi oldalak egyre undorítóbbak… itt a kampány időszak?”

  Az utóbbi időben – a témától függetlenül elfajulnak a viták. Legyen az nyugdíjtakarékosság vagy elektromos autó.
  Sajnos ezen a blogon is megjelentek az agresszív vitatkozók. Eddig csak egy ügyvédünk volt, most van vagy egy tucat.

  Volna pár javaslatom:
  – a komment hasznos információt közöl az olvasóval?
  – gazdasági információt?
  – olyan gazdasági ügy, amin egyénként tudunk változtatni?
  – a vélemény egy dologról szól vagy a másik kommentelőről?
  – a vitapartnert reménytelen meggyőzni. Ha a két fél elmondta az álláspontját, akkor a semleges olvasóra kellene bízni, hogy mit von le tanulságként.
  – jó lenne válasz nélkül hagyni a trollokat és provokációkat.

  De az is megoldás, ha marad minden, ahogy van és az ember kivadássza a hasznos dolgokat.
  A többit meg elengedi a füle mellett.

 • Tamás
  Azért az látszik, hogy emberek úgy vitáznak (?) a manyupról, hogy közben fogalmuk sincs, hogy miért lett kitalálva (= kb már akkor látták, hogy gebasz van), illetve azt, hogy az 1.0-ban hogyan működik (25% ide, 75% az államiba).
  Nézzük az elmúlt8év sikertörténetét, mi lett helyette?
  Egyéni számla? Államadósság csökkentés? Nemnem, lett helyette ner, ahová beleírták, hogy a nyugdíj nem jár, csak adható
  A vpete és hasonló gondolatokat megfogalmazókat ez természetesen nem zavarja.
  Tegyük fel, hogy van 4m Ft-m a manyup számlán – kamat nélkül tehát kb a 3x ment be az állam bácsi gyomrába (12m) és ugye volt az elmúlt7év, amikor ideális esetben szintén nem kevés pénz ment be az állam bácsihoz, de már 100%-ban.
  És mit fogsz ezért kapni? hát az egy jó kérdés, demagógul 25-30m Ft-ért szerintem még most is lehet venni két lakást, amit ki lehetne adni 80-90k HUF/hó/db-ért.
 • Cga82
  Wave: és Németországban, Franciaországban vagy bármelyik NYE államban honnan felejtődött ott a nyugdíjrendszer? A szocialista Magyarországról?
 • Joy
  Apám Gyurcsány alatt lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, miután felajánlották neki.
  Kiszámolta, ha két évig még él, akkor már jól fog járni. Mára bőven megérte.
  Sokakat megkerestek ekkor, gyanítom látták a MANYUP rendszer fenntarthatatlanságát, és próbálták rávenni őket az állami nyugdíjra.
  Mindezt azért írom, hogy lássátok a “beszántás” nem volt előzmény nélküli, valamit lépni kellett, aminek a sokak számára érzékeny részét a Fidesz intézte. (Lehet, hogy a kétharmad nélkül ők se lettek volna elég merészek.)
  Ja, a fenti eset idéjén a devizahiteles problámák, árfolyamingadozások még sehol nem voltak!
 • bajgab
  2010 őszén én is maradtam magánnyugdíjpénztári tag. Kiröhögtem matolcsy úrat, amikor azt mondta, hogy kiírja magát az állami rendszerből, aki tag marad.

  32 éves voltam akkor, első gondoltam ez volt: hol lesz ez az ember akkor, amikor én nyugdíjas leszek? Hol lesz ez a minősíthetetlen kormány? A történelem szemét dombján…
  Kit érdekelnek mik a mostani nyugdíjszabályok? Az érdekel milyen lesz 35-40 év múlva.

  7 év alatt több mint 65%-kal lett több az egyenlegem, évi párezer Ft befizetés mellett. Bármikor átléphetnék az államiba, így felvehetném az igencsak magas reálhozamot, de elvből nem teszem, kitartok addig, amíg az utolsó pénztár is kitart.

  Nem szeretem, ha zsarolnak. A mai 30-40 éves korosztálynak mai értéken 40-50 ezer Ft lesz a nyugdíja, függetlenül attól, hogy mennyi adózott jövedelme volt élete során.

  Így magam teszek félre nyugdíjas éveimre, mindenféle formában.