Neked is sikerülni fog

Már többször volt arról szó a blogon, hogy az anyagi életedet két módon hozhatod egyenesbe: ha kevesebbet költesz, vagy ha többet keresel.

A kiadások visszavágása könnyebbnek tűnik, azonban csak rövid távon működik és gyakran túl komoly lemondások árán tudod megvalósítani.

A bevételek növelése sokkal kényelmesebb, de bátorságot és változásra való hajlandóságot igényel, ezért sokan bele sem mernek vágni, inkább évtizedeken át dolgoznak fillérekért. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amit egész életében kihoz magából, de soha nem mer váltani.

(Néhány régebbi cikk a témában: Te is lehetsz vállalkozó, Ha nem keresel eleget, Csináld azt, amit igazán szeretnél, Lehetőség az utcán hever. Ha még nem olvastad őket, szerintem érdemes.)

Zoltán sok éve olvassa a blogot. Nagyon sokáig úgy gondolta, hogy nem igaz, hogy a legtöbb ember tudna váltani a magasabb fizetésért, főleg ott náluk, az ország keleti szegletében. Aztán egyszer csak szöget ütött a fejében, hogy akár nekik is működhet a dolog.

A kifogások helyett inkább a megoldást keresték, most négyszer annyiért dolgozik a felesége kevesebbet, ráadásul otthonról. Ha nekik sikerült Kelet-Magyarországon, egy kisebb településen, neked is menni fog.

Következzen az ő története:

A blog indulása óta vagyok rendszeres olvasója, és hozzászólója is a posztoknak, több esetben nem értek dolgokkal egyet, de kiemelnék két témát, ami visszatérő elem a posztokban, illetve a hozzászólásokban:
– több posztban is előkerült, hogy a kiadások csökkentésénél fontosabb és könnyebb a bevételek növelése.
– több posztban, pláne hozzászólásokban olyan fizetések repkedtek, hogy ihaj.

Bevallom, az elsőnél én is abba a táborba tartoztam, akik legyintettek, hogy persze, könnyű azt mondani, illetve itt keleten ahol élünk örüljünk annak, amit kapunk. A másodikkal kapcsolatban pedig a persze-persze, osztom kettővel és azt sem hiszem el kategóriába tartoztam.

Rajtam kívül csillió kétkedő olvassa a blogot, de ha csak egy ember is okul a mi esetünkből, akkor már megérte megírni ezt a levelet.

Többször beszéltünk már hozzászólásokban arról, hogy panaszkodtam, hogy a párom pénzügyi területen 18 éves szakmai tapasztalattal (könyvelés, bér számfejtés stb.) rendelkezik, és örülhet a havi kb. 150 ezres nettó fizetésének (a főnök kénye-kedve szerint persze néha adott borítékot, volt, amikor öt hónapra 20 ezer forintot!), ami legalább egy stabil munkahely, viszont lassan 5 éve semmi esély se szakmai, se pénzügyi előrelépési lehetőségre:
– volt olyan év, amikor képes volt a cégvezetés kemény 1000 forintos nettó béremelést adni, de idén is csak a szocho csökkentést adták tovább a dolgozóknak, azon felül semmit.
– az utolsó években, ha el akart menni szakmai továbbképzésekre, akkor azt a szabadsága terhére, és saját költségen tette, persze a cég profitált a megszerzett tudásból.

Ti többen is támogattatok és drukkoltatok, elkezdtünk rákészülni a váltásra, a 6 havi tartalékon felül is elkezdtünk további tartalékolást, és összébb húztuk magunkat, megnéztük mennyi lenne az a havi költség, amit finanszírozni kell, ha kiesik a párom fizetése a felmondás miatt. És mivel már otthon is könyvelgetett (de egyszerre a főállással már nem ment tovább a dolog), volt rálátásunk arra, hogy a környezetünkben mindenkinek sikerült a saját lábára állnia, ha nem volt teljesen sült bolond. Egy értelmes, és képzett szakembernek miért ne sikerülne? Ezzel sikerült meggyőznöm egy év alatt(!) a páromat, hogy lépjen!
Megtörtént a felmondás, bele a kvázi légüres térbe, nem úgy, hogy lett volna hová átülni, de mivel a csapból is az folyik, hogy nincs megfelelő szakember, én nem féltem. Bizakodtam.

Első lépés, munkaügyi központ, regisztrált munkanélkülivé válni. Onnan ki, majd vállalkozóvá válási támogatásért pályázni. Ez a lehetőség mindenkinek adott lehet (és ha nem ordít a pályázatról, hogy
kamu, és van keretösszeg, akkor mindenki meg is kapja): kb. városonként más és más a konkrét feltétel és juttatás, de nálunk egy értelmesen és nem elszállt adatokkal kitöltött 10 oldalas pályázati
anyag (bárki ki tudja tölteni, de fontos az értelmes üzleti terv!) leadása majd egy fél órás elbeszélgetés
után 3 héttel jött az értesítés: 4 hónapra havi 127.000 forint támogatást kapott a párom. Persze lehetett
volna több az összeg és az időszak is, de ez lássuk be, talált pénz, és majdnem annyi, mint amit eddig
keresett a párom. KATA-s lett, havi 50 ezer forintot fizetett maga után.
Közben a normálisan megírt szakmai önéletrajzot feltöltöttük 3 portálra (a profession.hu volt csak
nagyon ismert, a másik kettő inkább szakmai), de beleírta, hogy főállásba már nem menne, csak vállalkozói vagy megbízási szerződéssel vállalna munkát, illetve egy könyvelő kereső oldalra is regisztráltunk.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban:
– annyi fejvadász cég nézi ezeket az oldalakat, hogy hihetetlen, az ország minden részéből hívták már másnap telefonon főkönyvelői állásokba, de külföldi tulajdonú cégbe is hívták senior accountant pozícióba. Ez már tényleg a sült galamb effektus: jöttek maguktól az ajánlatok, tömegével. Pozitív csalódás, lelkesedtünk.

– elkezdődtek a személyes interjúk, és hiába olvasták, hogy a heti 40 órás munkaviszony kizárva, kivétel nélkül mindenki ragaszkodott hozzá: hiába többe kerül a cégnek, hiába csak heti 10 órányi a munka, a többiben azt csinálhatott volna, amit akar, de benn kell lenni és körmöt reszelni. Érdemben senki nem bírta megindokolni, miért ragaszkodnak ehhez az alkalmazási módhoz. Negatív csalódás, letörtünk.

– a beszélgetések alatt elhangoztak akkora bérajánlatok, miután megkerestük az állunkat, hogy eldöntöttük: karácsonykor leülünk, és megbeszéljük a hogyan továbbot, mert lássuk be, annyira nem szörnyű eredmény visszamenni alkalmazotti státuszba, de 2,5x akkora fizetésért egy 50x akkora céghez, mint ahol korábban dolgozott.

Megjegyzem, nincsenek nagy igényeink azokhoz mérten élünk, de ekkora fizetési ajánlatokat elképzelni nem tudtunk. És ezeket nem a párom kérte, ők ajánlották, amikor látták, hogy nem akarja elfogadni a felkínált pozíciót.
– volt több olyan eset is, hogy már szóbeli megállapodás is megtörtént és az aláírás volt hátra, aztán jött egy csókos, és 2x annyiért elvállalta nagy duzzogva a munkát, minket meg felhívtak telefonon, hogy bocsika, de volt olyan is, hogy mi érdeklődtünk, hogy akkor mikor kell menni aláírni a szerződést, mire közölték, hogy ja, mást találtunk. Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.

Persze közben kisebb vállalkozásokkal, vállalkozókkal sikerült megállapodni, és három hónap alatt már majdnem ott tartottunk, hogy a korábbi fizetés megvan, de még mindig csak heti 1,5 napnyi munkája volt a páromnak. Ezzel már elégedettek kezdtünk lenni, mert így mindenre volt ideje, csillogott a lakás, a gyerekkel sokkal több időt tudott tölteni, pihenésre is volt idő. Megszűnt a stressz.

És ekkor jött két egymás utáni nap, két cégcsoport kereste meg a páromat (szintén nem ő ment hozzájuk), és ők hajlandóak voltak a szerződéskötésre, heti 1, illetve heti 2 alkalommal való megjelenéssel (de utána távoli eléréssel dolgozni a szerverükön). Mindkét helyet többet ajánlottak, mind az eddigi keresete.

Itt leültünk és néztünk magunk elé: lehet, hogy jókor léptünk, de most ott tartunk, hogy heti 3-4 napi munkával megháromszorozta a párom a fizetését (a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben), kötetlen a munkaideje, otthonról dolgozik. Ééééés, mindezt Kelet-Magyarországon, nem Pesten, vagy még nyugatabbra!

Visszatérve az elején kiemelt két pontra konklúzióként:
– évekig csak húztunk a kiadásokon, néha viccesen alacsony összegeket spórolva havi szinten, pedig a bevételt százezrekkel növelni annál sokkal egyszerűbb volt.
– tényleg lehet otthonról, akár heti 30 órával is 4-500 ezret keresni nettóban.
– a fentiek NEM hiányszakmára vonatkoznak, nagyon nem!
– tőlünk még Debrecen és Miskolc is nyugatra van, szóval nem olyan reménytelen a helyzet itt a keleti végeken sem.

Tényleg csak akarni kellett, és belevágni, kifogásokat most is találhattunk volna (lakáshitel, 10+ éves öregedő kocsi, kisiskolás gyerek, betegeskedő nagyszülők mindkét oldalon).

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • szocske
  Szerintem rövid távon, főleg fiatalon a kettő kombinációja a legjobb.
  Növeljük a bevételeinket, de ezzel igyekezzünk is legalább néhány évet költségtakarékosan élni.
  Itt is sok cikk jelent már meg arról, hogy mennyivel többet ér 25 évesen eltenni 1 milliót, mint 55 évesen…
 • József
  “a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben”

  Ezt meg tudja mondani valaki, hogy miért érdemes 75 ezerre felemelni a havi KATA-t? Csak azért, hogy magasabb legyen a nyugdíj, vagy más előnye is van?

  A kérdés ugye az számomra, hogy érdemes-e ennyivel többet fizetnem havonta, van valami kézzelfogható előnye, vagy ha az lesz, amit mondanak, hogy a nyugdíjrendszer nem fenntartható, akkor érdemes inkább ezt a havi 25 ezret saját havi nyugdíjmegtakarításba eltenni, és nem odaadni az államnak?

  Melyik az előnyösebb?

 • Hitel
  Jó az ilyeneket olvasni! További sok sikert!
 • Csaba
  Nem semmi. Gratulálok
 • mzsombor
  @József:

  Nyugdíjhoz közel állóknek érdemes lehet a 75e Ft-ot fizetni, de ha van még addig 20-30 év, én biztos eltenném (el is teszem 🙂 ) a különbözetet saját nyugdíjmegtakarításba.

 • Mivanmar
  Szerintem a GYES/GYED stb is magasabb, ha előtte magasabb KATA-t fizettél.
 • Stiel
  Gratulálok, tényleg jó ilyet olvasni.
 • József
  @mzsombor: “ha van még addig 20-30 év, én biztos eltenném (el is teszem”

  Nekem is van még annyi legalább a nyugdíjig (és még emelhetik is a korhatárt), tényleg nem tudom, mi lesz akkor.

  Közben rákerestem, és valahol azt írták, hogy az 50 ezres katával nem számít 1 év teljes szolgálati időnek a nyugdíjnál, másik cikkben meg azt írják, hogy azzal is 1 évet számolnak el minden évben.

  Nem tudom, melyik a helyes.

 • Andras
  Tegyuk hozza, hogy akinek egy szal erettsegije van az inkabb tanuljon, ne almodozzon hogy majd kapkodnak erte a munkaltatok. Ez a sztori azert sikeres, mert a tudas boven megvolt, csak feltek a bizonytalansagtol. Az ajanlatok nyilvan azert jottek, mert a holgy jo konyvelo!
  Egyebkent, a konyvelo ilyen szempontbol remek szakma, sok embernek van ra szuksege, de ritkan es keves ideig, igy a szamlazos forma eri meg a legjobban. A jovokep itt is az gondolom, hogy egy ido utan annyi munka lesz, hogy fel kell venni valakit, akkor meg kell egy ceg, akkor meg tobb munka, meg tobb alkalmazott, kesz a konyvelo iroda. Csak immar a holgy lesz a munkaltato es nem az alkalmazott.
 • Matteo
  Először is őszintén gratulálok!

  Jómagam is könyveléssel foglalkozom, azért megvan az árnyoldala is a vállalkozói létnek:
  – nagyobb felelősség
  – nagyobb stressz
  – a könyvelőket valamiért szeretik nem kifizetni a vállalkozók, illetve ő a legutolsó akit kifizetnek. Érdemes mindent belefoglalni a szerződésbe.
  – a vállalkozók képesek hétvégén, Karácsonykor, nyaraláskor is hívogatni a könyvelőt. Semmi sem szent nekik. Ezt is érdemes szerződésbe foglalni szerintem.

 • Tékoma
  Gratulálok!

  Megbízható és tapasztalt könyvelőt keresek, ha van még szabad kapacitása a párodnak keressen meg. A jelenlegi könyvelőm nagyon szétszórt és szeretnék nyugodtabban aludni. A múltkor is fizetni kellett több tízezer forint büntetést, mert valamit elnézett. Ok, hogy kifizette, de akkor is…

  Miklós biztos megadja az emailemet nektek. Köszi!

 • Matney
  Nagyon inspiráló történet, köszönet érte!

  @József: én úgy tudom, hogy a 75 ezres KATA a TB tekintetében annak felel meg, mintha kb. nettó 150 ezres fizetést kapnál, a sima 50 ezres pedig a minimálbérnek.

 • Nameless
  Gratulálok. További sok sikert.
 • antenna
  Gratulálok a bátorsághoz, sok sikert a jövőben! Én úgy tudtam, nyugdíjnál nem számít a KATA. Anyagilag nem számít, de szolgálati időben igen?
  @matteo: egyrészt szerződésbe kell foglalni, másrészt a melóra külön telefont kell tartani. Vagy két SIM-es készüléket, amelyik kényelmesebb. Ha pl. valaki nem fizikailag otthon könyvel, hanem pl. bérelt irodában, az nyilván nem viszi haza a melós telefont. Mindenki hozzá van szokva, hogy rögtön, de azonnal kap választ. Hát, legközelebb majd kicsit előre gondolkodik.
 • Liv
  Gratulálok, nagyon szép eredmény!
  Viszont a végső döntést én nem találom: elvállalta valamelyik cégcsoportnál a munkát és mellette csinálja a saját könyvelést?
 • Zedh
  Gratulálok, ezt jó volt olvasni, remek példa, további sok sikert!
 • Dééé
  A vége hiányzik a történetnek! Valamint egy visszaellenőrzés sem ártana! A vállalkozóvá vállással kapcsolatos támogatás milyen feltételeket hozott magával, van kötelező fenntartási idő, kell további munkaerőt alkalmazni, mennyi lehetett volna a maximum? Utólag újra igénybe vennétek a pályázatot, vagy inkább érdemes saját pénzből finanszírozni az elejét és nem elköteleződni?
  Elvállalta a munkát? Tényleges elvárás a napi 1-2 személyes megjelenés? A megnövelt bér miatt nem lett több az elvárás, mint amiben korábban megállapodtatok? Jelenleg otthonról folytatja a tevékenységet, vagy külön bérelt helyiségben?
  Köszönöm a válaszokat!
 • Dr. Jones
  “Nincs önnek deja vu-je, Mrs Lancaster? Nem hiszem de majd körülnézek a konyhában!”

  Ezt a bejegyzést már olvastam pár napja itt, igaz? 🙂

 • Adócsaló Vállalkozó
  Én személy szerint abban hiszek, hogy az államnak minél kevesebbet kell befizetni. Természetesen gondolni kell a munkaképtelen évekre, és megfelelő mennyiségű vagyont felhalmozni, ám nem szabad majd nyugdíjasként károgni az alacsony nyugdíj miatt. Ez utóbbi jelenség a művészvilágban nagyon elterjedt, jellemzően ők jól éltek fiatalon, ám megtakarítás semmi, így egész sokáig kell haknizniuk a megélhetésükért.
 • xK
  Ha jól értelmezem a dolgot (nem vagyok nyugdíjguru), akkor az alacsonyabb KATA két okból is csökkenti a nyugdíj értékét:
  1. 90 ezer forint bruttó bérnek felel meg, azaz a nyugdíjmegállapítás során napi átlagbért számolnak, amely ez által alacsony lesz.
  2. Mivel a 90 ezer forint nem éri el a minimálbér összegét, ezért a szolgálati idő is kevesebb lesz. Jelenleg ez 90 ezer / 127,5 ezer forint = kb 71%. Azaz egy év kata csak 0,71 év szolgálati időnek számít.

  Mivel a nyugdíjat az átlagbér és a szolgálati idő alapján számított szorzó szorzataként határozzák meg, így a szorzó és a szorzandó összegét is befolyásolja az alacsony KATA. Ha az ember vállalja a magasabb adót, akkor legalább a szolgálati időben nem lesz büntetés, de természetesen az átlagbér is kicsivel magasabb lesz.

  Hogy megéri-e a magasabb összeg? Fene se tudja, utána kell számolni.

 • Gábor
  @Matteo: Szüleim a saját ki könyvelőcégükben dolgoznak, szóval számomra is ismert a szakma. Tévedés, hogy a könyvelőt fizetik meg utoljára. Sok szempontból sem éri meg:
  Egyrészt egy jó könyvelő többet tud a cégről, mint a tulajdonos. Látja pontosan, hogy hol milyen turpisságok vannak (pl a cégvezető otthoni számítógépe, amit soha nem használt munkára, elszámolva céges eszközként), és ha nem kapja meg a pénzét, hamar megy a NAV-nak egy anoním tipp, hogy kit kell ellenőrízni.
  Másrészt ha nem kapja meg a pénzét, akkor a következő bevallás vagy bérelszámolás bizony nem fog elkészülni. Melyik nagyobb kár: Egy NAV-os bírság, felháborodott dolgozók, akik nem kapták meg a bérüket, vagy a könyvelő fizetése? 🙂
  A többi pontban igazad van: Tényleg nagyobb a felelősség és a stressz, és az ügyfelek kezelése ritkán könnyű.
 • Ildikó70
  Nagyon szép eredmény és kellett hozzá vállalkozókészség és merészség is. Gratulálok!
  Vannak bizonyos szakmák, amikkel meg lehet tenni és vannak amikkel nem. Én annak is nagyon örültem, hogy a saját szakmámban másodállást tudtam vállalni 5 évvel ezelőtt. Vállalkozni nekem lehetetlen, speciális végzettség miatt. Szakmát biztos válthatnék, de közel az ötvenhez ugyan kinek kellene egy kezdő. 😀
 • Petike
  Szép volt, inspiráló történet mindenkinek!
 • mp
  Gratulálok! Ki kell lépni a komfortzónából!
  Én is tervezem a váltást. Tanultam programozást és informatikát, de aztán más szakmában helyezkedtem el. Egy ideje filózok rajta, hogy úgyis nagyon hiányszakma, szerintem jól tudnám csinálni, uh. most átképezem magam, és megpróbálok váltani. Nekem az okoz dilemmát inkább, hogy fel merjek-e adni egy jól fizető, hosszú távon biztos megélhetést nyújtó munkát, mert már nem annyira szeretem csinálni… Ráadásul majdnem 40 évesen pályakezdeni 🙂 De hát kaland az élet.
  Apropó, úgy tudom, hogy ezt a blogot sok informatikus olvassa, szívesen fogadnék tanácsokat, hogy mit kellene nagyon tanulnom! Most python programozással foglalkozom épp szabadidőmben.
 • Benőke
  Ez egy tök jó példa. Lépni kell és lehet. Nincs két egyforma eset, és igen az is számít mit dolgozik az ember, mit szeretne dolgozni, szeretné -e csinálni… stb de egyénre kell szabni és próbálkozni. Próbálkozni, megfelelően előkészíteni, és akkor nem lehet nagyot bukni vele. Hányan ülnek olyan bagó fizetésekért állásokban hogy ugyan azért a melóért 3-4-5x többet fizetnének csak menjen egy megbízható ember mert elegük van a kóklerekből. És inkább kényelmesen nem mozogva sajnálkozik ha szeretne megvenni egy olcsó órát… Lehetőség sok felé van csak megtalálni nehéz, nem feltétlenül megy flottul, de aki nem tesz érte az nem kaphatja meg. Álláskeresésnél is ez a helyzet… Van akinek kemény és stresszes időszak még akkor is ha megvannak a tartalékai, mert a folyamatos visszautasítást senki nem viseli jól, de előbb utóbb lesz gyümölcs a fán…
 • Rafinha04
  Hatalmas gratula, bárhogy is alakul a jövö jó látni, hogy vannak emberek akik nem csak panaszkodnak, hanem tesznek is érte hogy történjen valami.

  Remélem nem a szokásos kommentek jönnek erre, hogy jo a sztori bezzeg mi ezt nem tehetjük meg mert….

  Csak igy tovább, drukkolok nektek 🙂

 • Benőke
  @Ildikó70
  Soha nem tudhatod. Vannak szakmák ahova időablak van a bekerüléshez. Korhoz kötöttek. A nagy többséghez nem. Tanulni és figyelni hozzá állás kérdése. Vállalkozni inkább lehetőség és hozzá állás kérdése. Na meg persze kell egy két emberi tulajdonság, hogy az ember tudjon munkát szerezni a vállalkozásához. Ez nem kor függő, van akinek megy van akinek nem. Nem minden vállalkozót fognak bombázni kérésekkel. Ha alá van támogatva a kezdés megfelelően, akkor meg lehet próbálni és ha nem megy lehet visszakozni.
 • Peti
  Ha egy cég a 18 éves szakmai múlttal rendelkező könyvelőjének, 150 ezres fizetéssel szúrja ki a szemét, az valóban bicskanyitogató. Teljesen megértem a hölgyet, és maximális respect, hogy ennyi idő után volt bátorsága váltani, hogy végre a saját útját járhassa!
  Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy ez nem összehasonlítható például egy 8 általánost végzett árufeltöltő esetével. Utóbbinak lehet, hogy megvan a magához való esze, de nem biztos, hogy – ha volna is rá 100 ezer Ft-ja, és össze is tudná egyeztetni a munkaidejével -, sikeresen le tudna tenni akár egy emelt szintű OKJ vizsgát pénzügyi számvitelből.
  Persze nem elképzelhetetlen, de ebben az esetben túlzottan optimistának érzem a “Neked is sikerülni fog” elvet.
 • Nagy Vonalakban
  Amikor otthagytam az alkalmazotti munkahelyem ès elkezdtem vàllalkozni, akkor az első hónapban kb. az addigi fizetèsem háromszorosát tettem zsebre.

  Aztán ez a szorzó folyamatosan egyre nagyobb lett, most már sokkal-sokkal nagyobb.

  A lényeg a tudás és a piac.

  A piackèpes tudàs…

 • Nagy Vonalakban
  Ja, csak azért nem gratulálok,
  mert ezt már règen meg lehetett volna ès meg is kellett volna lépni….
 • Krisz
  @mp: Python jó kezdésnek, de ha válogatni akarsz az ajánlatok között, akkor Java-t javasolnék. Iratkozz be valami bootcamp-be, meg csinálj hobbiprojektet.
 • ügyvéd
  @Gábor
  “…és ha nem kapja meg a pénzét, hamar megy a NAV-nak egy anoním tipp, hogy kit kell ellenőrízni.”

  Pénzért, bosszúból anonim feljelentgetni a NAV-nál? Anyuciék könyveldéjében ez a divat? és még el is mondod??

  Nem tudom, hogy előbb hányjak-e ettől a családi gyakorlattól, vagy röhögjek azon, hogy valaki akkora idióta, hogy még el is dicsekszik vele!

 • Ildikó70
  @Benőke Egyszer próbáltam vállalkozni, sajnos nem jött be. Beláttam, hogy ez nem való nekem.
  Azóta tanultam, állást váltottam – kétszer is, a férjem is váltott, bár ő kényszerűségből.
  Én a váltás óta nagyjából megdupláztam a fizetésem. Most már nem keresek olyan rosszul és úgy tűnik van előrelépési lehetőség is.
  Férjemnek ajánlottak munkahelyet vendéglátásban – kétszer annyi munka, kevesebb fizetésért. Aztán mikor nemet mondott csodálkoztak. Neki sajnos olyan munkahelye van amit nem szeret, én imádom a munkámat!
 • Én is akarok kommentelni...
  @Liv:
  Elnézést, ár így is féltem, hogy hosszú lesz a történetünk 🙂
  Szóval a vége a történetnek, hogy mindkét nagyobb cég szerződést kötött vele, és az egyikhez annyira kell bejárnia hetente, hogy lássák él-e még, illetve az összekészített dokumentumokat hozza el, a másiknál pedig benn van kialakítva neki egy szoba a munkavégzéshez, és akkor és annyit van benn amennyit akar, annyi feltétellel, hogy legalább telefonon elérhető legyen. De ez utóbbi, “beülős” hely se vesz el heti 1,5 napnál többet, ráadásul a lakástól 5 percnyire van a cég.

  Magyarul nem otthon 1,5 napot dolgozik amikor akar (jellemzően letudja ezt is egy nap alatt egy 12 órás maratonnal), de ez jövőre már könnyebb lesz, mire beletanul mindenbe mert azért speciális a cég, illetve otthon is dolgozik másik 1,5-2 napot hetente. És ennyi.

 • Én is akarok kommentelni...
  @Dééé:
  A vállalkozóvá válási támogatás teljesen más, mint a munkahely teremtési támogatás.
  Az első, amit igénybe vettünk elég “laza”, gyakorlatilag semmilyen elvárás nincs, csak annyi, hogy a támogatási időszak alatt végig vállalkozónak kell maradnod 🙂 Amikor lezárult a pályázat, az ügyintéző meg is kérdezte, hogy “Akkor most meg is szünteti a vállalkozását?” Ugyanis sokan visszaélnek ezzel, bezsebelik a pénzt, majd ennyi volt.
  Annyi itt a megkötés, hogy 3 évig nem igényelhet ugyanilyen támogatást.

  A munkahely teremtési támogatásoknál szoktak továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kérni, de az utolsó pár ilyen pályázaton amiket a párom papírozott vállalkozóknak már elég vicces volt ez az időszak is: a támogatás időszakával azonos továbbfoglalkoztatás volt az elvárás: ha 6 hónapig adtak pénzt, akkor 6+6 hónapig kellett alkalmazni a felvett embert.

 • Én is akarok kommentelni...
  @Dééé:
  Ami célkitűzésünk volt, azt elértük, csak a szükséges munkaidő kevesebb mint tervben volt. Heti 2x kell megjelenni, nem napi 2x, és 5 percre lakunk a helytől

  Tervek között szerepelt az is, hogy mivel eddig otthon könyvelt (csak erre kialakított szoba a bejárati ajtótól 4 méterre, szóval nem kell a házon átmászni ha jön valaki) és lesz elegendő bevétel akkor egy 20 négyzetméteres kis irodát itt lehet rezsivel együtt már 30k+áfa havidíjért bérelni a belvárosban, de felesleges:
  – éves bevallásúakkal évente 2x találkozik, többi telefon/email
  – negyedéves áfásokkal évente 5x találkozik, többi telefon/email
  – havi áfásokkal értelemszerűen havonta 1x, plusz még 2 alkalommal, de ebből csak 2 van a páromnak
  – van a két nagy, nekik meg mindegy
  Így nincs logisztikai probléma, hogy mikor hol van, ráadásul így feláll, befejezi, kimegy a kertbe stb.. Megvan az otthoni munkavégzés minden előnye

 • Én is akarok kommentelni...
  Azt, hogy a KATÁ-ban az 50 vagy a 75 ezret fizetni, és miért azt xK tökéletesen összeszedte:
  az 50-ezresnél alacsonyabb a járulékalap, illetve szolgálati időt is veszít az ember arányosan a minimálbértől való elmaradás alapján.

  Szerintem egyértelműen nem éri meg a +25 ezret kifizetni az államnak (befektetve valamibe több haszna lenne szerintem), de mivel a párom keresi meg rá a pénzt, ő döntése. Neki a szolgálati idő fontos, talán a 40 éves nyugdíjba meneteli lehetőség miatt, talán nem.. ő tudja.

 • Petike
  @ügyvéd: az ügyvéd akinek nem tetszik egy feljelentés. 😀 Érdekes. 😀
 • Én is akarok kommentelni...
  @Matteo:
  Köszi neked is!
  A párom főállás mellett is könyvelt otthon a saját cégben, és otthon kevesebb volt a felelősség, és a stressz is, megmondom miért: sokszor olyanokért üvöltött vele a főnök, amiről nem tehetett, vagy nem tudott. Itthon ilyen nincs, és itt is, ott is a felelősség az övé volt.
  Még sosem jártunk úgy, hogy nem lett kifizetve a könyvelési díj, ugyanis az gyakorlatilag a vállalkozás végét jelenti: nem mennek be a NAV felé a bevallások, az esetlegesen új könyvelő sem tud semmit kezdeni, mert a szerződés alapján a tartozás kifizetése után kerül átadásra az iratanyag.
  A nyugalom pedig: mindennek van ára, de nálunk a havi 30 percnyi (ennyi szokott lenni max.) nem “munkaidőben” történő zavarás belefér, főleg, hogy mindenkivel jó viszonyban vagyunk, és mindenki “meghálálja” a nem könyvelőirodás hozzáállást: mézet, almát is kapunk pl. De szakit se nagyon kell keresnünk 🙂
 • maveryck
  KATA:
  A nyugdíjra való jogosultságnál minden KATA-s év számít ((Tny.) 37. § ), de a nyugdíj összegénél már a minimálbér arányában kell számolni ((Tny.) 39. § ).
  Ha 20 évig fizetsz 50 ezer forintot (persze ez az összeg majd évente változik), akkor mivel 20 év kell a teljes jogú öregségi nyugdíjhoz (((Tny.) 18. § ) meglesz a 20 éved, de mivel csak 50 ezret fizettél (ami 90 ezer Ft jövedelemnek felel meg; 127.500 a minimálbér), így csak 0,71 évet jelent a nyugdíj összegénél (90.000/127.500 ).
 • Családfő
  @Kiszámoló

  Korábban is felvetődött “úri” trollunk (ügyvéd nick, bár ezt mindenki vágja itt) alpári stílusa, és ez ügyben nem látni a javulást. Elmondásod szerint sok kommentet kukázol, de pl. az ő intelligenciahiányos megnyilvánulásai folyamatosan megjelennek, és sokakat személyeskedve támad. Elég csak az elmúlt pár napot visszaolvasni. Ettől az életben még lehet értelmes ember – csak ez itt éppen ellenkezőleg jön át.

  Személy szerint én hosszú ideje csak átlépek minden kommentjén, de a blog renoméjának biztosan nem használ, annyira utcai. A következetlensége egy más téma, azon legfeljebb mosolyognak a régi olvasók.

  Téged ez nem zavar? (Nem a személye, hanem az alpári stílusa.)

 • Én is akarok kommentelni...
  @antenna:
  Az, hogy “munkaidőn” kívül is elérhető valaki, annak van pozitív és negatív oldala is:
  Igen, néha nem esik jól, ha este 8-kor csörög a telefon, de ha nem kapatod el őket, akkor nincs ebből probléma szerintem, kibírható.
  Ráadásul több vállalkozó is mondta, hogy korábban könyvelő iroda könyvelt neki, és ott előre be kellett jelentkezni, és 16:00 után nem vették fel a telefont, nem válaszoltak emailre. Az egyik két év alatt eddig 2x telefonált este/hétvégén 1-2 perc erejéig (valamit meg akart kérdezni, jól tudja-e), és mégis sokat jelentett neki. A hétvégén hozza el pl. egy pesti könyvelőirodától egy kisvállalkozó a cuccait a páromhoz pont ugyanezért (a tesójának könyvel a párom).

  Jah, és inkább kérdezzen akár hétvégén is, ha nem biztos valamiben, mert javítani már pl. egy külföldre kiállított számlát utólag nagyon macerás mindenkinek és több idő.

 • Nagy Vonalakban
  Ne bántsátok ügyvédet, sokszor jól látja meg a lènyeget, a legutóbbi kommentjèvel is teljes mértèkben egyetèrtek.

  Ügyvèd úr itt marad ès kèsz.

 • Dörnyei József
  Helyes lépés volt. Az, aki gombokért dolgozik valahol minden másik munkavállalónak is árt. Mert amíg kapnak a cégek gombokért munkavállalókat, addig gombokat is fognak fizetni. Amint ezek elfogynak v. rendes fizetést kapnak, a többieket is rendesebben megfizetik. Magyarország most azért fejlődik olyan szinten, ahogy, mert sok szakmában kezdenek elfogyni a fölös munkavállalók és a cégek kénytelenek rendesen megfizetni az embereket.
 • antenna
  @Én is: nincs ezzel gond, aki akarja, az vegye fel a telefont hétvégén, ünnepnapokon, a karácsonyi vacsoránál. Ha 1 perces probléma, az nem probléma, ráér. Illetve a külföldre számlázást nyilván meg lehet előre is beszélni, valószínűleg manapság senkit nem ér meglepetésképpen. A “nem elkapatnit” hogyan kell csinálni? Hol a határ?
 • Csillag V
  @ügyvéd
  Gábor hozzászólására nekem is ez jutott eszembe .Házmester stílus. Jóisten mentsen meg a nagymamájától és a nagypapájától ,meg az egész hasonlóan gondolkozó pereputtytól 🙂
  Gratulálok Zoltánéknak !
 • Tamás
  “Nem tudom, hogy előbb hányjak-e ettől a családi gyakorlattól, vagy röhögjek azon, hogy valaki akkora idióta, hogy még el is dicsekszik vele!”

  Nem hittem volna, hogy az ügyvéddel egyszer még egyet fogok érteni vmiben…

 • Somi
  re mp
  “Nekem az okoz dilemmát inkább, hogy fel merjek-e adni egy jól fizető, hosszú távon biztos megélhetést nyújtó munkát, mert már nem annyira szeretem csinálni… Ráadásul majdnem 40 évesen pályakezdeni De hát kaland az élet.”

  Ha nem szereted csinalni, akkor abszolut! Vagj bele! Ha nem sikerul, meg mindig csinalhatod jo penzert azt, amit nem szeretsz, de azert lehet, hogy csak egyszer elunk. S 40 evesen meg messze nem keso valtani. S kepzeld el, ha sikerul… 🙂

  En is 40 evesen valtottam egy nagyon jol fizeto, kiemelkedo nemzetkozi karriert otthagyva, mert nem szerettem annyira. S nem bantam meg egy percig sem. Azert masodpercek utana voltak, amikor felmerult, hogy azert ez vagy az mennyire jo volt anno, es volt némi sovargas, de aztan elmult.

  Vizualizald, hogy milyen jo lenne, ha osszejon, hangold at a tudatalattid, keszits egy tudatos tervet es vagj bele. Mert kaland az elet. 🙂

 • gyilkosto
  Hogy is van ez? Otthon “könyvelgetett” de elment munkanélkülire, majd felvette a vállalkozói támogatást? Bájos.

  Megjegyzem a könyvelő épp hiányszakma…

 • jami
  Gratula!

  Szerintem is kell mindkettő:
  -kiadások visszavágása – de értelmes szintig, amíg még nem spórolás, csak takarékosság
  -nagyobb bevétel.
  Ez utóbbi úgy jó, ha amúgy vágyott/szeretett szakmát/hivatást/munkát talál valaki, mert akkor eleinte megy szerelemből, míg meglesz a kellő rutin/ismertség, kicsi pénz, váltás.

  Mi pl. azzal néztünk szembe, nem először, hogy hiába tudnánk mindketten növelni a bevételeken, család mellett nem megy. A férjem csinál olyan pluszokat, amit amúgy ingyen is csinálna, csak akkor nem ekkora erőbedobással; én visszaléptem a plusz munkától (azaz a főállás maradt, mellette tanulok) és monitorozom a kiadásokat.