Napelemek: nagyon fontos változás

A mai kormányinfón jelentette be a szóvivő, hogy túl sokan szeretnének napelemet telepíteni és nem bírja a hálózat.

(Mint mindenért, ezért is Brüsszel a hibás, mert nem küld pénzt. Ezért nem lehet emelni a tanárok fizetését és egyáltalán ezért van minden baj. Meg a szankciók és Gyurcsány. Irgalmatlan fárasztó hallgatni a kormányinfót, minden problémára ez a válasz: mindenki hibás, csak a magyar kormány nem tehet semmiről. Külön vicces a dologban, hogy a kormány még nem is igényelt hálózatfejlesztésre pénzt “Brüsszeltől”, ahogy ezt a kormányszóvivő is beismerte. De mivel jelenleg, ha kérne, sem kapna, ezért Brüsszel.)

A lényeg: mostantól senki nem telepíthet olyan napelemet, amivel a hálózatra akar visszatáplálni, amíg a hálózatot fel nem fejlesztik. Hogy mit jelent a mostantól, azt szokás szerint nem tudjuk. Ma este már megjelenik a Magyar Közlönyben, hogy éjféltől él? Egy-két hét múlva? Ki tudja. S hogy meddig él a tiltás, szintén senki nem tudja egyelőre. (Update: állítólag már el is tűnt a lehetőség a bejelentésre az MVM oldaláról. Ha ez igaz, gyorsan ment.)

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy csak szigetüzemben, saját magadnak termelhetsz áramot. Amit nem tudsz azonnal elhasználni, az kuka. Esetleg vehetsz néhány millió forintért akkumulátort a tároláshoz, de érdemes számolni azzal, hogy nem drágább-e az akkumulátor az élettartama alatt, mint amennyit most áramra költesz. (S hol van még a napelemek költsége.)

Ezzel gyakorlatilag értelmetlenné tették a napelemek telepítését, mert így a megtérülése még a jelenlegi áram árak mellett is minimum 25-30 év fölé növekedett, ami maga a rendszer élettartama. (Az eddigi méretezés mellett nyáron a termelés négyötöde kuka, télen a fogyasztott áram ötödét, ha megtermeled.)

Később azt mondta, hogy aki már megkapta a visszaigazolást (itt valószínűleg a napelemes pályázatra gondolt, esetleg az áramszolgáltatótól való visszaigazolásra), azt nem érinti az új szabályozás.

(Ha holnap akartad beadni a papírt, mert ma fizettél egymillió forint előleget a napelemes cégnek, akkor így jártál. Reménykedjél, hogy majd a Brüsszel küld elég pénzt és valamikor újra lehet majd hálózatra csatlakozni, valamilyen feltételek mellett.)

Ugye megvan még mindenkinek, hogy néhány hete még arról volt szó, hogy még újabb napelemes pályázatot írnak ki novemberre, mert a napelemek segítenek függetlenedni az orosz energiától? Talán már ki is hirdették az új pályázatot.

S most nyertek tízezrek ingyen napelemet az államtól. Aztán hirtelen rájöttek, hogy ja, a hálózat nem is bír el már egyetlen plusz napelemet sem. Akkor holnaptól lehet telepíteni, de nem kötheted a hálózatra.

Ha napelemek telepítésével foglalkozol, tegnap még invertert akartál szerezni bármi áron, bárhonnan, akkora volt a hiány, ma délutánra megtudtad, hogy valószínűleg a most raktárban állóakat sem fogod tudni hol felhasználni, ha a megrendelők visszalépnek a változások miatt.

(Egyébként a napelemekhez bekötött inverter magától lekapcsol, ha túl sokan akarnak visszatáplálni a környéken és ezért megnő a feszültség a környékbeli hálózatban. Tehát nem feltétlen értem, miért ezzel az indokkal kellett beszántani azt a napelem programot, amit eddig gőzerővel támogattak még két héttel ezelőtt is.

Esetleg már tudják, hogy kinek a cége lesz a nyertes az országos hálózatfejlesztésre és ezzel puhítják a közvéleményt? Ezért jöttek rá hirtelen, hogy elavult a hálózat? Nem tudom, mi lehet a valódi oka a 180 fokos fordulatnak két hét alatt. Néhány napja még tövig gázzal nyomták a napelemtelepítést, mára kiderült, hogy már plusz egyet sem bír el a hálózat.

Vannak olyan vélemények, hogy azért kellett most egycsapásra megszüntetni még a lehetőséget is, mert túl sokan nyertek ingyen napelemet, amit a kormány uniós pénzből akart finanszírozni, de az nem jön továbbra sem. Ezért először az időt húzta az elbírálással, majd jött a teljes tiltás, hogy ne hívják le ezeket a pénzeket. Nem tudom, ez van-e a háttérben, de van benne logika.)

Mert nagyon fontos a kormány számára a kiszámíthatóság, a következetesség, a tervezhető beruházás és a jogbiztonság. Ja, nem.

Szokás szerint bejelentettek valamit, amit majd néhány hét múlva kidolgoznak, amit egy-két hónapon belül addig csiszolnak tovább, amíg értelme is lesz. (Persze ettől még megjelenhet a mai Magyar Közlönyben, hogy éjféltől már így fog működni a rendszer.)

Mindenesetre most úgy tűnik, ha eddig nem adtad be a napelemekre a kérelmedet az áramszolgáltatóhoz, akkor most már nem is kell, mert értelmét vesztette az egész napelemesdi.

Ez a mai állás. Ami még százszor változhat a következő hetekben, ahogy azt már tudjuk. Mindenesetre, ha érint, figyeld a híreket.

Share

277 hozzászólás

 • NGergő
  😀 😀 😀 😀 😀

  ennyit lehet hozzáfűzni

 • Dödi
  Ész nélküli, favágó módszer megint. Az érthető, hogy a visszatáplálás probléma egy olyan környéken, ahol sok házon van napelem, de abban a faluban ahol lakom alig van napelem és itt simán elbírna a hálózat, ha a házak egy részére felkerülne a napelem. Okosabb lett volna az ezzel kapcsolatos döntést a hálózat üzemeltetőjének adni, és majd ő eldönti, hogy melyik településen vagy melyik utcában érdemes korlátozni az új napelemek telepítését.
 • Kiszamolo
  Dödi, nyilván. De a gondolkodás soha nem volt az erősségük.

  Egy olyan törvény kellene, hogy az áramszolgáltató elutasíthassa az igényt, ha a környék túltermel. Mint ahogy el is utasítja már most is.

  De nem.

  Két hete még új napelempályázat, most meg egy nap alatt beszántják az egészet.

  Aztán lehet, hogy beszélnek majd valakivel, aki ért is hozzá és akkor majd az egész újra megváltozik néhány hét múlva.

  Komolyan, mi a fenéért jelentenek be dolgokat, amit aznap reggel találtak ki?

  Miért nem lehet egy ilyen kaliberű döntésben legalább egy hétig gondolkodni? Olyan valakinek, aki ért is hozzá és tud is gondolkodni.

 • D
  Mivel tudjuk, hogy milyen “fontos” dolgokra szoktak költeni, és mire nem, ezért ez azt jelenti, hogy amíg ők vannak hatalmon, addig tutira nem lesz fejlesztve a rendszer. Hacsak nem valahogy véletlenül úgy adódik hogy ebből is sokat tudnak ellopni.
 • Paradicsom
  Viszwatt rendszer esetleg szóba jöhet az elmondottak alapján, majd kiderül a rendeletből
 • hmm
  Most már legjobban ezzel a Mike Tyson idézettel lehetne jellemezni ami megy:
  “Everyone has a plan until they get punched in the mouth.
 • ph4tm4n
  “Egy olyan törvény kellene, hogy az áramszolgáltató elutasíthassa az igényt, ha a környék túltermel.”

  decentralizált döntéshozatal? ebben az országban? 😀

  itt mindenről a pufi dönt személyesen, mert különben bedőlne a NER-nek nevezett tákolmány, de a nap nála is csak 24 órából áll…

  persze egyszerűbb egy törvénnyel elejét venni a napelem-telepítésnek, mintsem a hálózatot fejleszteni (elvégre a trendvonal alapján már évek óta látszott, hogy gondok lesznek a napelemekkel, de a rezsicsökkentés országában a szolgáltató örült eddig ha egyáltalán talpon tudott maradni, nemhogy még fejlesztésekbe is beruházzon)

  nem is tudom hogy sírjak, vagy nevessek

 • ahojpoplacsek
  itt mar a MAVIR a donteshozo es nem az aramszolgaltato.
  A rezsicsokkentes [ a hatamon felall a szor ettol a szotol ] itt is jol bebaszott, az elozo tulajok nem tudtak es nem is akartak mar kolteni a rendszer modernizaciojara, az uj tulaj a NER, meg nem tud, mert nekik csak a penz kell.
 • Pázmánda
  Sajnos most jutottunk oda, hogy új tető és jöhet a napelem. Több, mint 200.000 Ft kötbért fizetünk, mert a szerződés alá van írva. Sajnos ki lennék tiltva ha leírom amit gondolok, mert csak vulgáris szavak jutnak eszembe.
 • Grand
  Kiszámoló, igazán nem értem a hozzáállásodat. Miniszter úr szerint ez csak jó, mert “aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, így kevesebb lesz a bürokrácia”.
  És nem, nem a rezsicsökkentés miatt nincs pénz a hálózat fejlesztésére. 🙂
 • Dioda
  Elkezdtük tervezni a tetőcserét, és a szigetelést plusz napelem. De legalább kiszámíthatóan tudnak kormányozni
 • IT droid
  Szép, még azokat is eltántorítják a napelem telepítéstől, akik saját forrásból hajlandóak lettek volna erre áldozni, nem az állami “kegyre/adakozásra” várnak. Ebben a kézzel távvezérelt szabályozási környezetben 2 hónapnál hosszabb időre nem lehet tervezni.
 • Kiszamolo
  Grand, persze hogy nem azért gatáysodott le a hálózat, mert 10 évig befagyasztották az árakat és nem maradt hálózatfejlesztésre.

  A kormány nem hibás.

  Brüsszel nem küld pénzt és Gyurcsány

 • T-koma
  Nem értitek. Így majd lehet kérni az EU-tól pénzt a hálózatfejlesztésére is.
 • Szabolcs2
  Én azért nem egyszerűen mai áron kiszámolt megtérüléssel számolnék. És ha nem jön ki a matek, akkor kidobom az egészet.
  Egyrészt szigetüzemmel, tárolóval elég komoly biztonságot tudok magamnál.
  Aztán a jelenlegi európai átmenettel hatalmas áramigény lesz, ami mellett ott is előfordulhatnak akár hosszabb leállások, kimaradások. Pár éve azt sem gondolta volna sok mindenki, hogy a gázellátással gondok lesznek. Aztán tessék.
  Aztán az áram ára is kérdéses. Nagyobb kereslet, magasabb ár. Ha kész a sziget, nem érdekel.
  Azért ezek szerintem így sem elvetendő szempontok. Autót sem mindenki 20 éves Swiftet vesz, pedig megtérülés szempontjából nem jön ki rosszra.
 • Grand
  Kiszámoló, pontosan. És ahogy azt ma megtudtuk, nálunk azért ilyen magas az infláció, mert közel vagyunl a háborúhoz.
  Ja, és dollárbaloldal. Az agyam eldobom.
 • tretter
  Bámulatos következetesség,megint. Napelemes céggel leszerződve, napelem miatti teljesítménybővítés után, de még a napelem-igénybejelentés előtt ért ez a csapás minket. Nyilván sztornó az egész. Csak tudnám miért hiszem még mindig el, hogy itt lehet értelmesen lépkedni az életben és mondjuk egy energiaválság közepén a saját energiaigényemet részben fedezni, ésszerű keretek közt. Nem lehet. Nem lehet. Itt csak következetlenül csapongani lehet, ahogy ez a fix kamatú hitelek vs változó kamatú hiteleknél van: megéri hülyének lenni. Ne is gondolkodj, soha többé.
 • ggg

  “persze hogy nem azért gatáysodott le a hálózat, mert 10 évig befagyasztották az árakat és nem maradt hálózatfejlesztésre.”

  Hálózatkarbantartásra eddig annyit kértek amennyit akartak, nem? Azon külön tétel a számlán.

 • Tibor
  “aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, így kevesebb lesz a bürokrácia”.

  Ez tényleg így elhangzott? Remélem csak viccként írtad. Mondjuk ezekből kinézem. Meg a szavazóikból is, hogy el is hinnék. 🙂

 • Nimfas Corporation
  Most 12-ről 4 Ft-ra csökkentették az áram nettó árát, a hálózat használati díjat meg felemelték ennyivel. Tehát most 10 évig kuka a napelem?
 • Bálint

  “Grand, persze hogy nem azért gatáysodott le a hálózat, mert 10 évig befagyasztották az árakat és nem maradt hálózatfejlesztésre.”
  Dehát eddig a hatósági ár drágább volt, mint a piaci ár (2020 előtt), szóval pont akkor tudták volna fejleszteni 🙂
 • LSV
  Akkor jól értem, hogy nem csak bruttós elszámolás nincs, hanem új hálózatcsatlakozási engedélyt sem ad ki a szolgáltató? Mondjuk az attól még nem gátol meg senkit hogy saját napelemet és invertert telepítsen, legfeljebb úgy méretezi hogy mindent elfogyasszon.
 • RubelJobboldal
  Nembaj, lassan úgyis 1 EUR (480 HUF) lesz a benzin, majd világítunk aggregátorról. 😉
 • Szucsmg
  Inverter hiány megoldva, napelemes cégek szevasztok!
  Mivel most boldog-boldogtalan fűtő klímát rakat, kiváncsi leszek mi jön az első nagy hideg utáni kormányinfón…
 • Ácsi
  Elképedve hallgattam a kormányinfót.
  Egy hete lett lebeszélve a munka kivitelezővel. Örültem, hogy egyáltalán jövő májusra vállalt.
  És mindezt persze önerőből akarom finanszírozni.
  Azt hittem pont az a cél, hogy az embereket a napelem felé tereljék. Erre most kuka minden.
  Elfogadom, ha a pályázatos illetve az otthonfelújítási támogatásból telepített rendszereket nem veszik fel a rendszerbe, de az önerőből telepítettet miért kell bántani?
  A jelenlegi számítások szerint jobban járok a H tarifával + klíma minden szobába.
 • Vision
  “Egy olyan törvény kellene, hogy az áramszolgáltató elutasíthassa az igényt, ha a környék túltermel.”

  Szeretném jelezni, hogy elutasíthatja, és el is utasítja, ha a műszaki körülmények ezt indokolják. Ha nem utasíthatná el, mi értelme lenne az előzetes engedélyezésnek? 🙂

 • Grand
  Szabolcs2, mennyibe kerul egy ertelmezheto szigetuzem?
 • SM
  A nap híre sztem, hogy bejelentették, a pedagógusbéreket évente 20+ százalékkal emelik. A gond csak az, hogy ez még mindig infláció alatti elmelés -> csak értéktelenednek a béreik. 🙁
 • tumpara
  Nincs ingyenebéd, a tanári béremelések elveszik a napelemektől a pénzt. Szemét Gyurcsány! Meg DollárBrüsszel! Egyébként is, Magyarország jobban teljesít! (Balásy Zsolt hasoncímű videóját (HOLDblog) nézze meg mindenki, tanulságos.)
 • naa
  Ez az egész, a bejelentés hirtelensége olyan szinten vérlázító, hogy arra nincsenek szavak.
  Mi lesz azokkal, akik már szerződtek, kifizették, de még nincs beadva? Tök más rendszert kell telepíteni szigetüzemre, és nem mellesleg az egész rendszenek a megtérülését rendkívüli módon befolyásolja, ha nem lehet visszatáplálni a hálózatba…

  A legdurvább, hogy a visszatáplálás mostantól, ősszel-télen nem probléma, mivel alig termelnek a rendszerek. Most “Winter is coming”, és a kormánynak meg kellene feszülni, hogy ne méregdrága gázból kelljen előállítani a HIÁNYZÓ elektromos áramot. A visszatáplálási probléma legközelebb jövő májusban jönne elő, addig 1) lehetne fejleszteni a hálózatokat, támogatva a szolgáltatókat ebben 2) ha nem sikerül, akkor max a meglevő inverterek leállnak és nem tápálnak vissza délben, csúcsidőben annyit. A rendszer magát szabályozná. De nem, betiltjuk, ész megáll…

 • A-tech
  Ismerősi körben már eddig is hallottam sok helyen, hogy nem engedélyezte a a szolgáltató a napelem telepítését (vagyis a visszatáplálást), mert az adott környéken már túl sokra volt kiadva engedély.

  Rosszabb(?) esetben ugyan engedélyezte, de a környéken a sok napelem miatt napos időben túlfeszültség alakult ki, és nem termelt vissza, az inverter letiltott.
  napelem.blog.hu/2021/08/16/tulfeszultseg_a_halozatban_mi_lesz_a_napelemes_rendszerunkkel

  Szívás.

 • ViccOrszág
  Ilyenkor érdekelne hol van a nagy zöldprogram ,az oroszoktól való függetlenedés, a világ és egyben a természet megmentése? Mert tény azért rakatnak sokan napelemet, vesznek elektromos autót, kötik ki a gázat, hogy óvják a környezetet, meg ne szívja a mögöttem levő autós a kipufogó gázt + van olyan ismerősöm aki csak azért tesz napelemet mert neki nem kell orosz gáz…(ez mondjuk beteg) Tehát most vagy az van hogy feláldozzák a természetet a kapzsiságért és o1g tövig beveszi még most is a falak mögött putyinnak vagy egy ordas nagy kamu ez a Zöldülés. Esetleg mindkettő.
 • CsigaBiga
  Ên örülök neki! Kevesebb áramszünet ès lakástűz.
 • naa
  Miért ne bírálhatná el a beadott igényt a szolgáltató egy ilyen ostoba központi rendelet helyett, ami mindent csak úgy betilt?
  Egy olyan környéken, ahol alig van napelem és sok a fogyasztó, az égvilágon semmi problémát nem okoz az újonnan telepített rendszer, a szomszédok szépen elhasználják a megtermelt/betáplált áramot.

  Ahol meg minden háztetőn hatalmas napelemparkok vannak, ott majd nyáron, délben az inverter magától leáll és nem táplál vissza, csak majd ha csökken az összes termelés a környéken, vagy nő a fogyasztás.

  A hálózat fejlesztését kellene támogatnia a dilettáns kormánynak, és legfeljebb megengedni a szolgáltatónak, hogy visszautasítson új rendszereket megfelelő indoklással (ha az összes szomszéd telerakta már a tetőket).

  De ősszel, tavasz elején, télen, felhős időben mindenki szépen termelhetne, max. nyári csúcsban tudna kevesebbet visszatáplálni, amíg nincs fejlesztés

 • Kakaoscsiga
  Valamit ki kellett talalni, hogy egy kicsit leakadjanak a nepek a kivalo nemzeti valutank szaguldasarol.
 • MZ/X
  Az, hogy a hálózat hol bír el további napelemet, és hol nem, teljesen lokális probléma, egy en bloc ország szintű tiltásnak semmi értelme. Ráadásul egy kezdődő energiaválság közepén… Nem tudok másra gondolni, mint hogy Szijjártónak Putyin kiadta, hogy ez a feltétele a késleltetett gáz fizetésnek. Nehogymár függetlenedjünk az orosz energiától.

  “Mert nagyon fontos a kormány szerint a kiszámíthatóság, a következetesség, a tervezhető beruházás és a jogbiztonság.” Ezen hangosan felnevettem.

 • kissbéla
  Én azért szerződtem le egy 2,5 kW-os, 1 fázisú rendszerre, mert nem fért volna bele időben a 3 fázis beköttetése év végéig (az otthonfelújítási támogatás 50%-át igénybe kívánjuk venni).
  Én is szerettem volna 15-20 kW-ot, de kényszerűségből belementem ebbe. Miért is?
  A tegnap az ELMŰ-től megkapott Műszaki Gazdasági Tájékoztatóban az áll, hogy 11A-ban maximalizálják a leadható/általuk átvehető áramot. (Egyszerű matek, el kell osztani a teljesítmény 230-cal.)
  A 11 Amper azért jó nekem (azaz tul.képpen nem foglalkozom a visszatáplálással), mert az a nappali fogyasztás nagy részét biztosítja, és én jelenleg úgy gondolom, hogy az éves 3883 kWh értékről le tudunk menni a kedvezményes határ közelébe (nappal fog menni a bojler (időkapcsoló), nappal fogunk mosni).
  Azaz: nekem olyan rendszerem lesz, ami nem/alig táplál vissza a hálózatba, de ez nem is zavar, ez nem is volt cél.
 • Norb
  Ez a napelemes móka ebben a formában már régóta probléma volt. A hálózat nem tudja tárolni az energiát, márpedig kevés kivétellel a legtöbb esetben nem akkor fogyasztjuk el az energiát amikor termel a napelem, mert sajnos a nap nem akkor süt, amikor kéne. Így az egész hálózaton (nem csak Magyarországon) nyáron és nappal hatalmas túltermelés van, a késő délutáni időszakban (mikor már nem süt annyira a nap, de a lakossági fogyasztás csúcson van) viszont hiány van. Majd ha nagyobb számban elterjednek például hidrogénfejlesztő állomások, vagy mások amik fel tudják venni a túltermelt áramot a hálózatból és hasznos dologra fordítani azt, akkor a napelemek is sokkal hasznosabbak lesznek.
 • Grand
  Tibor,
  m.facebook.com/kormanyzat/videos/korm%C3%A1nyinf%C3%B3-2022-okt%C3%B3ber-13/504936651209953/

  Van külön videó a napelemről.
  Azért az látszott, hogy nehezen állta meg, hogy ne röhögje el magát.

 • Kiss
  Abba vajon belegondoltak hogy ebben a formában mennyi cég fogja bedobni a kulcsot a megrendelések hiánya miatt? Megszűnik egy csomó munkahely de hát ez is a szankciók hibája…
 • Az egyik olvasó

  A napelemes pályázatban, legalábbis a teljes fejlesztéses pályázatban (hőszivattyú,napelem,nyílászárok) benne van a rendszerben az akkumulátor is (kérdés mennyit nőttek az árak, és mennyit kell még hozzáraknod a keretösszeghez). A tavalyi árajánlatban nem is volt brutálisan drága, nyilván azóta az is megdrágult, de ha valaki napelemre adja a fejét, érdemes beruházni akár egy kisebb teljesítményű akkumulátorra.
 • Valamirandom

  Hány lakástüzet okoztak 2022-ben napelemek? Sok időt ne fecsérelj a keresgélésre: semennyit.
  Akkor ezt meg is beszéltük.

  Más. Visszwatt-védelemmel most is meg fogja érni a napelem telepítése, mert ahogy ez a szabály jött, úgy jöhet egy másik, hogy mégiscsak kaphatsz advesz órát az elosztói engedélyestől. Addig meg kibírható, ha a pillanatnyi termelés átlag 30%-át tudja valaki felhasználni.

 • Ivan Olsen
  “De ez csak a szokásos mellébeszélés, szerintem legtöbbünk már meg sem hallja ezeket az “indokokat”.” – Ööö de ha ez így van, akkor hogy élhetjük a negyedik kétharmadot? 🙂
 • AngelCow
  Nagy kamu az egész. A napelem lakossági felhasználásban (tehát végponton) éppenhogy csökkenti a hálózat terhelését, kevesebb energiát kell a rendszerbe betáplálni erőmű oldalról.
  Az inverter éppen annyit táplál vissza a hálózatra, amennyit a környező lakók (ugyanazon transzformátor mögött) elhasználnak, semmivel sem többet.
  Emiatt fordulhat elő, hogy hétágra süt a nap, de az óra mégsem számol, mert a környéken nem kell senkinek villamosenergia vagy, mert éppen a megtermelt mennyiséget el is használod.
 • naa
  Most amikor az energia kincs, a nap által megtermelt áramot betiltjuk, és a méregdrága gázt használjuk majd áramtermelésre.

  Csak gratulálni tudok. Vagy hihetetlenül ostobák, vagy mérhetetlenül gonoszak, hogy hálózatfejlesztés helyett betiltják az olcsón előállított áramot és az oroszoknál kuncsorognak inkább hogy méregdrágán vehessenek.

  Éppen most, amikor jön a tél, alig fognak termelni a napelemek, minden wattért két kézzel kellene lehajolni, hogy ne a gázerőművel kelljen megtermelni.
  Amikor az egyik szomszéd elektromos árammal próbál fűteni ősszel-télen, legalább egy kicsi a másik szomszéd napeleméből jöhetne gáz elégetése helyett…

  Na jó, annyira felháborodtam ezen, hogy 3 hozzászólást is írtam, abbahagyom.

 • Gábor
  Sziasztok!
  Annyit érdemes tudni, hogy a “hálózat” nem lokális, (sőt, még csak nem is országhatáron belül értelmezendő). Ez egy “nagy kalap” és tényleg okozhat rendszerszinten komoly problémákat. A döntés ettől függetlenül ismét meglepő.
  Az off-grid (hálózatfüggetlen, sziget üzemű) megoldás kapcsán számoljatok, olvassatok utána, ha érdekes lehet. Sok változóval kell számolni, de 2,5-3M Ft beruházásból (napelem panelek, vezérlő/töltő, akkumulátor, inverter, kiegészítők) elő lehet állítani egy olyan rendszert, ami (akár télen is) képes napi 6-8 kWh villamos energiát szolgáltatni. A jelen technológiával 15-20 évben gondolkodhattok. Nem vagyok sem forgalmazó, sem szakember a témában csak egy lelkes amatőr.
 • AngelCow
  Kiegészítés: A szolgáltató egyik problémája, hogy a hálózatot a végpontról betápláló napelem duplán használja. Egyszer amikor termel és visszatáplál, másodszor pedig amikor a végponton lévő ingatlan elhasználja a megtermelt villamosenergiát.
 • Béla
  A vissz-watt védelem, amely az önfogyasztás csökkentésére, visszatáplálás nélkül működik nem olcsó dolog, jellemzően csak cégeknek éri meg.
  Amúgy meg jöhet a hálózatépítés, kezdi az Opus Titász.
 • Xray
  … felkészülnek a H tarifások!

  – MVM megvette az Eont (is).
  – Bűnbakot kiáltunk: csúnya eu nem ad pénzt, nem lehet fejleszteni a hálózatot.
  – Nem telepíthető visszatáplálós rendszer. Tapsos mém…

  Na? Kinek a cége fogja majd az EU milliárdokból fejleszteni a rendszereket?
  Na? Ki lesz mindaddig a bűnbak?
  Na? Ki nyer ezen???

 • pancserek
  Amig a nep elturi azt hogy az országot romba donti a NER maffia addig sajnos semmit se lehet tenni.