Napelemes pályázat hétfőn

Eddig is lehetett hallani a 100% állami támogatású napelem, illetve napelem és egyéb energetikai felújítást is magába foglaló pályázatról.

Az első körben nagyjából úgy nézett ki, hogy a világvégi házakra fognak tenni napelemet, ahol a napelem talán többet fog érni, mint maga a ház, amire teszik.

Aztán sokat módosult a pályázat, most már úgy tűnik, a legtöbb embernek elérhető lesz. Tamás küldte át a pályázat négyes számú verzióját. Ez még nem a végleges, mert azt hétfőn fogják bemutatni.

Azonban ha nem változik érdemben, akkor ez egy nagyon komoly pályázat lesz, 2,9 millió forint értékben lehet napelemre és közel 12 millió forint értékben napelemre és felújításra pályázni, a keret több mint 200 milliárd(!!) forint.

S a legszebb benne, hogy a dokumentum szerint a háztartás egy főre jutó maximális jövedelme évi 4,85 millió forintban van meghatározva, vagyis egy négytagú családnál ez évi közel 20 milliós jövedelmet jelent. Tehát gyakorlatilag az emberek 90%-a pályázhat és még egyszer, az állami támogatás mértéke 100%.

Reméljük, nem ez lesz a végső verzióban, mert akkor megint azokat támogatjuk, akiket nem kellene. Az eredeti elgondolás sem volt jó, ahol olyanokat akartak támogatni, akiknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy van-e napelem a huzatos vályogház tetején, de ez sem túl szerencsés megoldás.

35 ezer család, akiknek nagy része nem is szorul támogatásra, boldog lesz az ingyenpénz miatt, hiszen kapnak ajándékba akár 11 millió forintot, más meg majd szembesül az elszállt napelemárakkal és azzal, hogy megint nem lesz szakember.

12 éven át nem volt igazán jelentős hasonló támogatás, most pedig sikerült átesni a ló másik oldalára a 100%-os támogatási mértékkel és a 200 milliárd forint feletti pályázható összeggel. Szerencsésebb lenne lépcsős támogatás, minél kevesebbet keres valaki, annál jelentősebb támogatást adni neki. (Ha már mindenképp támogatni akarunk.)

De még egyszer, ez még nem a végső verzió, lehet, hogy teljesen mást fognak bemutatni hétfőn. Viszont a pályázati összeg és a célja valószínűleg nem fog érdemben változni.

A lényeg, hogy figyeld hétfőn a híreket. Ha beleesel a pályázatba, akkor azért, ha pedig nem, de akarsz napelemet, akkor pedig azért, hogy meg tudd előzni a rohamot és a borítékolható komoly áremelkedést.

Update: a hétfői bejelentés minden további magyarázat nélkül el fog maradni. Talán legalább azt meg fogjuk tudni, mi lesz az új időpont.

Share

111 hozzászólás

 • énispuffogok

  Teljesen igazad van. Én a mai napig nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek azon, hogy amikor fiatalabb testvérem ment egyetemi kollégiumba, akkor olyan kb. 100 oldalas leírást vágtak anyékhoz arról, hogy hogyan kell megpályázni, hogy én 2 diplomával is majdnem a falnak mentem tőle, nemhogy egy olyan aki 30+ éve érettségihez és nincs hozzászokva a hivatalos szövegekhez (persze a tényleges tartalma az nagyjából fél oldal volt).
  A szegényebb, alacsonyabb iskolázottságú rétegek már csak a pályázás vélhető bonyolultsága miatt is ki fognak záródni.

 • Napelem és igénylő
  Oké, szóval még egyszer, lassabban: ez nem a magyar állam általi pénzszórás, hanem egy EU-s, minden tagállamot érintő támogatás.

  Igen, lassan 20 éve (sőt) jön be az EU-s pénz és költjük el baromságokra vagy csak simán teljesen ostobán.

  Attól, hogy valami eus pénz, nem lehetne ésszel elkölteni, az ország javára?

 • abc123
  Nagyon megörültem ennek a pályázatnak, végre kicserélhettük volna a 45 éves vegyes tüzelésű kazánt a szüleim házában – klasszikus vidéki hodály – valami modernre, amit csak “el kell tekerni”, ha fáznak (65 felettiek).
  Érdemes a véleményező fórumot elolvasni a laikusoknak, mert sok minden kiderül belőle, például hogy egy 9kw-os hőszivattyú nem igazán elég egy szigetelés nélküli családi ház befűtésére, és a radiátorcserét/más hőleadó kiépítését sem támogatja a program, tehát ezzel is számolni kell.
  Továbbá a hozzászólók szerint az 5kwp-s napelem szintén elég karcsú, úgyhogy eléggé meg tudja dobni a hőszivattyús fűtés a rezsit.
  Egyelőre mi most úgy döntöttünk, hogy csak a napelemet pályázzuk meg.
 • Gergő
  lehet tudni, hogy kik azok a tető kivitelezők?
 • Tamás
  “Az egyik napelemes cég szerint ehhez a pályázathoz 3 fázis követelmény az áramszolgáltató részéről (legyen, vagy a pályázat kereteiben kiépítendő). Miközben műszakilag, ha jól tudom, 5 kWp teljesítményig erre nincs szükség.”

  Szerintem az már a tavaszi szívatás #1 volt – a jún 30-s határidő előtt – hogy 1 F-re max 15A mehet..

  nvsolar.hu/elosztoi-szabalyzat-valtozas/

  Az Elosztói szabályzat egy apró változása az, ami rövidesen felszámolja az 1 fázisú inverterekkel működő rendszereket.
  Szinte mindenki átsiklott azon a pár sornyi módosításon, ami 2020. október 30-án lépett hatályba. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) figyelmét is úgy hívták fel a napokban a változásra, miszerint 1 fázison csak 2,5kW-os inverter telepíthető maximum.

  https://kiszamolo.hu/napelem-valtozas/

 • Taműs
  “Könnyű volt ezen a lényeges változtatáson átsiklani, mivel eddig nem okozott túl sok problémát. Ugyanis bár 2020. október 30-án lépett hatályba, de onnantól számolva 6 hónapon át még a régi elosztói szabályzat szerint is befogadják az igényeket. Viszont ketyeg az óra. 2021. április 30-a után a szolgáltató felé leadott napelem rendszer csatlakozási kérelmet 1 fázison már csak 2,5kW-os inverterig lehet leadni. Ha valaki ennél nagyobb invertert szeretne a napelem rendszerébe illeszteni, akkor fel kell fejlesztetnie a hálózatát 3 fázisra.”
 • TT
  Palatetőhöz: ha rákeresel a “palatető csere”-re, akkor a gugli kidobja mindegyik cserépgyártó ilyen jellegű programját. Persze nem ingyen, de legalább szakszerűen és kedvezményesen elszállítják a régi palát. Mondjuk valóban jó lenne, ha inkább ennek a támogatására áldozna pár milliárdot az állam.
 • Copywriter
  Én csak Burgenlandot ismerem, meg Bécset, közötte, azon kívül semmit Ausztriából. Ha átmegyek a határon, 1-2 palatetős házat látok, de ránézésre lehetnek vagy 100 évesek, nem tudom, mikor találták ki ezt a tetőfedést. És láthatóan nagyon öregek az ilyen házak, lehet, nem is lakják őket.

  Azért furcsa a kontraszt, meg nem igen látni olyan házat, aminek csak hullana, penészes vagy szakadt lenne a külső fala. A tetőkre én majdnem mindenhol cserepet látok, autómosó-szerű ipari építményeknél esetleg fémtetőt. És nagyon sok házon volt már 4-5 éve is napelem, akkoriban nagyon megszaporodtak. Általánosságban, a határon átmenve minden tiszta és felújított, pedig nagyon sok 100 éves parasztház van. De ami nagyon furcsa, még egyetlen faluban sem láttam büdösen füstölő házat, ott nagyon érzékenyek úgy látszik a normálisan beállított kéményre és a legális tüzelőanyagra.

 • Napelem és igénylő
  @kiszámoló ezt a pénzt erre adják. Tény, hogy lehetne szofisztikáltabb a pályázat célzása. Várjuk meg a hétfőt, hátha csiszolnak még rajta

  Azzal kezdtem, hogy 12 évig kellett volna támogatni a napelemet, a házak szigetelését és a többit, de nem tették.

  Tehát nem a támogatással van bajom, főleg ha uniós és célzott, hanem hogy megint nem képesek normálisan csinálni.

  De várjuk meg a hétfőt, hátha ez egyszer sikerül.

 • Herr Meister
  Expect – igen, 30 evesen eljutottunk ide, hogy gurizunk mint egy allat egy multinal, es felre tudunk tenni evi 10-12 millio forintot. Mire eleg ez? Miklos is leirta, 60-80 millio forintert bontasra itelt hazakat lehet kapni, 40-50 millio forint lassan egy telek egy aszfaltozatlan utcaban ahova az internet sincs bekabelezve. 100-ert nem tudsz felepiteni egy 100m2-es hazat igy. Szoval mire egy hazunk lesz (nem 200m2-es palota, csak egy 100-120nm2-es haziko), 40 evesek leszunk. Addigra a parom lehet mar szulni sem tud. Hitelt meg hogy vegyunk fel? Ha jon egy valsag, elviszi a ceget ahol dolgozunk, allunk letolt gatyaval. Ha meg nincs valsag, de elpatkolok egy szivrohamban, ott hagyjam a csaladomat 50 millio adossaggal? Ugyes a parom, sot jelenleg kettonk kozul o keres tobbet, biztos meg tudna oldani, de azert ez netto szivas lenne.
 • gaborr
  Palát illetően fontos tudni, hogy van új pala is, ami nem azbesztes, nem veszélyes hulladék, és majdnem ugyanúgy néz ki. Szóval pala és palatető közt is van különbség! Még mindig az egyik legköltséghatékonyabb, és hosszútávon megbízhatónak tartom a pala tetőt.
  Ingatlan vásárlás esetén szerintem csak az azbesztes pala a kizáró ok.

  Aki le akarja cserélni a régi palát újra, annak talán a legköltséghatékonyabb megoldás új palát feltenni, mivel a tetőszerkezet tipikusan nem bírja el a rendes cserepet, főleg nem a betoncserepet.

 • Perpetuum Mobile
  Meister, azt írod, hogy 1,9 m ft a bevételetek.
  Ebből cirka 1 milliót félretesztek.

  Elmeséled, hogy mire megy el nektek 900 ezer havonta?
  Már ha nem vagyok indiszkrét.
  Köszi!

 • esger
  A kiírás 1.1 pontja szerint a pályázás jövedelmi feltételét a jövedelemadó bevallás alapján kell számolni/ellenőrizni: “…a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege…”. A kapott nyugdíj nem szerepel az adóbevallásban. Ezek szerint azt nem is kell jövedelemként számításba venni? (Nyugdíjasként dolgozom).
 • Csabi
  Sziasztok!

  Nyugdíjasok is kaphatnak támogatást ezen a pályázaton?

  Köszi

 • Panaszkodóknak
  Copywriter ird mar meg le legyszi szazszor, hogy Ausztriaba koltozol (dehogy koltozol te, almodik a nyomor). Kezdesz baromi unalmas lenni – ja mar reg az vagy!
 • handyman
  @józsenzbazsen:
  2.1.1 pont része:
  “Önállóan nem támogatható tevékenységek:
  a) a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése, ezen
  belül három fázisú mérőhely kialakítása, hálózatbővítés, mérőóra cseréje, elektromos
  hálózat szükség szerinti bővítése;”
 • Trükki
  Szerintem nagyon is helyes, hogy 2020-as lakcímadatot néznek. Így nincs trükközés.
 • T.J.
  nyugdíjas is pályázhat?

  Az egyik felháborodási pont az volt, hogy miért zárták ki a nyugdíjasokat. Szóval lehet, hogy ezt is változtatták.

  Holnapra okosabbak leszünk.

 • spinter
  @józsenzbazsen Régebben lehetett egy fázison 5 kVA, de idén változott, max 2,5 kVA engedélyezett, hogy ne okozz túl nagy fázisaszimmetriát.
  napelem.blog.hu/2021/01/28/egy_uj_szabalyozas_dragithatja_a_napelemes_beruhazasokat
 • Adler
  Elég nagy baj van a toronyban, ha havi 1M megtakarítás mellett úgy érzed nincsenek lehetőségeid…
 • alma321
  Mondjuk talán le kellene szigetelni először azt a házat, nem az a támogatások célja, hogy a jóember az utcát fűtse ingyenért.
 • Moltiszanti
  Palatetore nem lehet napelemet rakni, ez mint kiderült a beszélgetések során, alap.
  Nálunk a melléképület teteje palateto és nem tudtam róla, hogy azbeszt.
  Ha tudok róla akkor nem daraboltatom flexxel a haverommal, szepen szállt a pora.
  Nem érthető, hogy miért árulják akkor a tuzepek és miért nincs betiltva a francba.
  Abban a helyzetben vagyok, hogy a nyílászárókat már önerőből kicseréltettem az elmúlt években, mind korszerű, hőszigetelt. Így viszont vagy kicseréltetem újra, nem fogom, vagy buktak a bovitett kategóriát, amelyben a fűtést is kiépíteni méret ott kötelezően a csomag része. Lehet, hogy nekem is marad az 5kw napelem felrakasa, de ez nagyon karcsú ha majd árammal akarom kifuteni a jelenleg nem hőszigetelt 30 centis falu, kb 200nm alapterületű családi házamat. Ebben az évben még biztosan fekete kazanszennel és fával szennyezem a levegőt.
  Vajon az 5kw-t lehet később bővíteni?

  Egy időben volt benne azbeszt, aztán utána is maradt még pala, de már azbesztmentes. Ha még lehet kapni most a tüzépen, az már kóser.

  A rossz hír, hogy amit a tetőkön látsz, annak java sajnos még azbesztes.

 • zzz
  @Építész
  “Be kell tenni egy indirekt fűtésű tárolót a rendszerbe. Kb. 100.000 Ft-os tétel. A napelem “készíti” a melegvizet, ha kevés hozzá, akkor a gázfűtés rásegít.”

  Azt írják, “a meglévő hőtermelő berendezés kiváltása”. Ezek szerint a meglévő gázkazánt le kellene szerelni, nem maradhat meg az új hőszivattyú mellett. Vagy rosszul értem?

 • Másik Gergő
  2021. október 18-án még csak a kivitelezői regisztráció kezdődik meg.
  Szerintem is slendrián az egész, a dátumokat már kétszer módosították az oldalon, de a pdf-es leírásban még a régiek szerepelnek…

  Dóri azt írja feljebb nem lehet átjelentkezni, (“2020-as bejelentett címmel rendelkezők számítanak”) ezt hol írja a pályázat? Szerintem az átjelentkezést úgy akadályozzák meg hogy tulajdonrésszel kell rendelkezned.
  Fura ez mert ha mi most költözünk egy másik házba pl. akkor miért lenne ez kizáró ok automatikusan?

 • Pickpepe
  Copywriter, te szerencsétlen, csak ironizáltam rajtad, mellesleg elfelejtetted leírni, ebben a kommentben, hogy Ausztriába költözöl. Két diplomával, több továbbképzéssel, 3 vállalkozással nyilván buta vagyok, de én nem is szorulok rá, hogy Ausztriába költözzek. Tudod oda én csak nyaralni járok, ezért engem ott szeretnek és mivel pénzt viszek oda nem éreztetik velem, hogy külföldi vagyok. Sok magyarral beszéltem, aki kint melózik nekik, kutyába sem nézik őket (volt nem 1, aki kutatói állasban volt nem mosogatni, de úgy iszkoltak el onnan mint a szélvész), te mindig auslander leszel ott. Aztán fogorvoshoz, fodrászhoz meg autót javíttatni nehogy Soporonba járjatok, jó lesz az is kint. Sok sikert az új életedhez!
 • KommentElek
  Elmarad a holnapi bejelentés.
  portfolio.hu/ingatlan/20211017/elmarad-a-nagy-lakossagi-napelemes-bejelentes-505698
 • Maci Laci
  Holnap nem lesz semmilyen bejelentés… Szokásos kavarás megint…
 • Herr Meister
  Perpetuum Mobile – 1.9 brutto, az valamivel 1.2 netto felett van. Ebbol rakunk felre 800k-1m kozott honaptol fuggoen. De amugy aki szerint baj van a fejekben, az leirhatna, hogy szerinte milyen perspektivak vannak ilyen merteku megtakaritas es a 100 millio feletti ingatlanarak mellett, ha az ember nem 40 evesen akar gyereket. Mert szerintem nincs, csak a hitel az egyetlen alternativa.
 • Én nem tudom
  Lehet, hogy furcsának tűnik, de a gyerekek nem feltétlenül kerülnek olyan sokba, mint elsőre gondolnád. Nekünk 400ezerbe kerül a 2 felnőtt, 3 gyerek eltartása egy hónapban. Ebben benne van a 2 nagy vívóedzése, a legkisebb néptánc órája, a rengeteg kaja, amit meglesznek, még a zsebpénz is. A havi megtakarítás ennek az összegnek a többszöröse.
 • skylaner88
  @herr-meister: “elpatkolok egy szivrohamban, ott hagyjam a csaladomat 50 millio adossaggal?”
  Haho, életbiztosítás pont ezt fedezi.
  Mind2en köttök 2-2db 20misis biztosítást(pl. az egyik Kiszámós), havi netto 1.2m mellett nem lehet gond a fizetése.
 • QTT

  Milyen perspektíva? Ha félreraktok évi 10-12 millió Ft-ot és egyáltalán nem akartok hitelt felvenni, akkor van egy nagyon egyszerű perspektíva. Ne 100+ milliós ház legyen hitel nélkül 30 évesen a célod, mert azt valóban nem fogod elérni ezekkel a kondíciókkal.

  Vegyél egy nagyobb lakást, amiben elférnek a tervezett gyerekek is, főleg amíg kicsik és kész. Később el tudod adni és mozdulhatsz máshová.

  De azon vergődni, hogy 30 évesen miért nincs tip-top családi házad hitelmentesen, miközben kvázi betegre dolgozod magad, teljesen felesleges. Vidd lejjebb az igényt.

 • Pallos Levente

  Egyetértek, nekünk is 60 m2es lakásba születtek a gyerekeim. Talán nem tudja a srác, de engedélyezett a költözés gyerekekkel is.
 • Családfő
  Herr Meister,

  Szedd már össze magad, ne parázz, hanem gondolkozz éppen perspektívában. Ha már 30 évesen eljutottatok idáig. akkor nyilván kompetens, jól képzett fiatalok vagytok. Erre lehet építeni. Irreális azt várnod ugyanakkor, hogy harmincpár évesen 100+ millás házat csak úgy kvázi kápére meg kellene tudnotok venni.

  Tervezzétek be a gyereket bátran, számoljátok ki a várható cash flow-t, vegyetek fel hitelt ésszerű mértékben és kezdjetek mondjuk egy 60-70 millás lakással Pesten vagy házzal jóval kijjebb. Egy olyanban két kisgyerekkel is kényelmesen elvagytok pár éves korukig legalább. Közben kialakul, hogy a fizetésed hasonló növekedési pályán marad-e, illetve majd a párod is visszatér dolgozni,és látni fogjátok, mikor tudtok egy még nagyobba menni, ahol már kiskamaszokkal is bőségesen elfértek.

  Vagy valami hasonló. De az isten szerelmére,ilyen fizuval ne légy már ilyen pesszimista

 • Névtelen
  Meister El kellene engedni ezt a “csak saját ingatlanba szülök gyereket” hungarikumot. Tudom nehéz, de muszáj lesz. 🙂 Ha van pénzed, akkor mindig lesz hol laknod, pláne egy darab gyerekkel (gondolom nem egyből 2-3 gyereket szeretnétek). Más országban is lakhatási válság van, ott is születnek albérletbe gyerekek. Nekem nem egy ismerősöm húzott ki 10-12 évet 1-2 gyerekkel albérletben itt Budapesten. Biztos voltak nehezebb pillanatok is, bár soha nem hallottam vissza panaszt (ilyen az élet, meg kell oldani). Majd ezek az ismerőseim is éltek a helyzetükkel és 2015-16 körül szépen megvették álmaik otthonát. Ingatlant akkor kell venni, ha jó áron van (most nincs, albérlet ezért jobban megéri)
 • TT
  Úgy látszik az előválasztás eredményét látva úgy döntöttek, hogy ezt a pénzt inkább megtartják maguknak. Csinálnak majd belőle kormányzati napelem projektet, amit a tudjukki fog nyerni.
 • Copywriter
  A hozzászólásodból látszik, hogy te csak maximum Facebookon olvasol rémtörténeteket a kivándorlásról. Nekem húgom és családja ott él 6. éve, barátok közül jó pár 5-10 éve és nem jöttek vissza Magyarországra. Burgenland speciel egy nagyon szép környék, és baromira senkit sem érdekel, honnan jöttél, mert mindenki sokat dolgozik. Aki dolgozik, azt befogadják. Ez ilyen egyszerű.

  Gondolom vállalkozásod sincs, mert én is az vagyok, de nekem csak 1 diplomám van és 0 továbbképzésem, igaz, 5 évente átképzem magam egy még versenyképesebb szakmára, szóval én élethosszig tanulok. Az meg hülyeség, hogy azért nem mész ki, mert vállalkozó vagy. Az egészségügy, a jobb oktatás, a kiszámítható nyugdíj és a nem agresszív közélet mind olyan előny, amely miatt már önmagában megéri kiköltözni.

  Most próbálom leboltolni, hogy megvegyük a húgom házát, ha sikerül,meghívlak egy gulyásra

 • Györgyi
  Olvastam pár hete a pályázatot az akkori formájában. Nekem ebben az a nem világos, hogyan tudják garantálni a 100% finanszírozást, ha az megvan adva, hogy mire pontosan mennyit adnak maximum, de a szakiknak már nincs megszabva, hogy maximum annyit kérhetnek érte. Bár azt sem értem, hogy miért kell az egész hercehurcával az embereket terhelni, így pont azok kapják majd meg ingyen, akiknek pénzük is, módjuk is lenne, hogy saját maguk megcsináltassák. Miért nem lehet egyszerűen a jelentkezőkhöz kiküldeni a szakit, felméretni velük a lehetőségeket, és ha minden adott, akkor egyszerűen megcsináltatni és a pályázó helyett rögtön az ő számlájukra küldeni a pályázati pénzből az elvégzett munka és a megszerzett anyag díját? Ha már azért is százezreket kell fizetni, hogy egyáltalán tudja az ember, hogy alkalmas-e a háza a napelemekhez, akkor helyből kizárják azokat, akiken a leginkább segítene.
 • expect

  Szóval évi bő 10 millió megtakarításból nem tudsz olyan tartalékot képezni, hogy ha egy válság miatt átmenetileg elveszítenéd a munkádat, akkor kihúzd addig, amíg találsz másik munkát? Hitelt meg azért nem veszel fel, mert mi van, ha meghalsz? Életbiztosítást nem lehet kötni? Szülni nem lehet, amíg nincs saját 120 nm2-es ház? Egyáltalán miért evidencia, hogy kétszer nettó 700ból megengedhettek magatoknak egy 9 számjegyű ingatlant? Mitől evidencia, hogy a te fizetésedhez egy budapesti családi ház jár tehermentesen egy-két év alatt? (Merthogy kb ezt mondod, azon vagy felháborodva, hogy nem tudod holnap azonnal megvenni kp-ra a 120 nm-es fővárosi/főváros környéki házat, hanem vagy 10 évi megtakarítást bele kéne tenni alsó hangon.)
 • Umate
  keressenek valami agyturkászt, mert ahogy éltek az nem normális. Ha ilyen helyzetben ekkora a feszkó meg a para, hogy mi lesz, hogy lesz, akkor nem hogy lakás nem lesz, de család se, mert ahhoz is kell egy egészséges lelkiállapot, és akkor a többiről még nem is beszéltünk.
 • Panaszkodóknak
  A blog felkészül, mert Coywriter huga mar Ausztriában lakik.. remélem ez is be lesz epítve minden hozzászólásba, hogy mindenkinek rögzüljön!
 • Zöldözvegy
  Nem az anyagiakkal van gond, hanem a gyermekvállaláshoz szükséges igazi, erős elköteleződéssel. Nem állsz készen az apaságra fejben, lelkiekben, ezért megy a kifogás keresés. Semmi gond a dinki életmóddal, jól kerestek, sokat fogyasztotok, magas az életszínvonalatok, gyerek nincs. Tapasztalat szerint, takarékosan, ésszel élve a 4 tagú családunk havi eltartása 400 ezerből kényelmesen kijön, afelett megtakarítunk.
 • Gergő
  OFF: egyébként tudunk még manapság nem személyeskedő hozzászólást írni? mostanság nem úgy látom 🙁
  nem kell hogy a témához szóljunk hozzá (mint ahogy most én se…), ezt látom hogy már túl nagy elvárás, de nem lehetne legalább kiállni egymás arcából? szerintem vagyunk itt jópáran, akik facebookról menekültek ide egy bizonyos… szinten mozgó társalgás fejlődésének reményében, ezt a szintet mostanság a sok személyeskedés csúnyán lehúzza
  azt meg tényleg csak halkan, hogy undorító ahogy az irigység kipottyan itt egész sokakból cikkről cikkre (itt is), persze nyilván nem rólad beszélek, hanem az összes többiről…
  ti nem vágytok egy értelmesebb szintre, egy normális beszélgetésre, egy az átlagból kiemelkedő komment szekcióra? komolyan kérdezem, mert mostanság a tettekből nem ez jön át
  olvassa már el légyszives mindenki a saját hszeit, és gondolja végig, mit miért írt, meg miért úgy ahogy
 • Valamirandom

  Tényleg érdemes lenne elmennetek egy pszichológushoz, együtt vagy külön-külön (is), mert innen nézve fordítva ültök a lovon, és erre szó szerint rá fog menni az életetek.
  Nekünk 4 gyerekünk van, a harmincas éveink derekán járunk, újépítésű házban lakunk és új autónk is van. Mindketten multinál dolgozunk, és nem görcsölünk egyáltalán az életen. Szerintem csak egyszerűen bele kéne vágnotok.
 • Justin
  Update: a honlapon már kint van a pályázati felhívás
 • Balogh Imre művezető
  “… leirhatna, hogy szerinte milyen perspektivak vannak…”

  Például az elmúlt pár év megtakarításaiból vesztek egy lakást. (Vagy a megtakarítások hozamából béreltek). Ha még nem jártok itt megtakarításilag, 1-2-3 év alatt a jelenlegi számokkal menni fog. Hitel nincs, vagy minimális, így lehet félrerakni a továbbiakban is. Aztán jöhet a gyerek, egy pár évig még előnyös is, hogy gyermekorvos-védőnő-bölcsi-ovi könnyen elérhető. Majd ha minden adott, vagy legalább is vállalható hitellel megoldható, akkor tovább lehet lépni.

  Gondolom, azt te sem gondolod, hogy az a temérdek kisgyerekes pár országszerte mind-mind sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint ti. 🙂

 • HPPapa
  Kikerült végül a pályázati felhívás, elég sokakat kizár a változtatás a jövedelemszámításnál.
 • jami
  Vannak, akik kisgyerekkel házban kezdenek (többnyire öröklés/ajándék/családi ingatlan “kölcsön”) és vannak, akik albérletben. Hogy 5-15-25 év múlva arányaiban is ugyanez lesz a különbség, az viszont sok mindnetől függ és véletlenül sem borítékolható előre.

  Az igen, hogy ha a pár tagjai most 30 évesek, akkor 15 év múlva nagyon nehezen, 25 év múlva max a pasi mással tud gyereket vállalni.

  Azt is borítékolom, hogy a most ide irogatók több mint 90%-a nem terhermentes, saját tulajdonú, jó lokációban lévő házba született..

 • Hoppárézimi
  Megjelent a “végleges” kiírás. Egy érdekes módosítás a 7-es oldalon. A gyerekekkel, jövedelem nélküliekkel nem lehet osztani, ők nem húzzák le a család átlagjövedelmét.

  A számítást az alábbi képlet szemlélteti:

  beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti
  összevont jövedelme
  ———————————————————————————————-
  beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos és 2020-ban jövedelemmel rendelkező személyek száma

  < = 4.850.000

  A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is. A jövedelemmel nem rendelkező
  tulajdonosok a fenti képletben nem szerepeltethetőek, tehát osztóként nem vehetőek
  figyelembe.

 • Napelem és igénylő
  Kijött az elvileg végleges pályázati felhívás.
  Első olvasatban a legfontosabb változások:

  – kivették a nem vízbázisú fűtőrendszerek (infrapanel és tsi) felújítási lehetőségét, kizárólag kiegészítő fűtésként lehet pályázni
  – növelték a max hőszivattyú kapacitást 12 kW-ra
  – az egy főre jutó 2020-as jövedelmet a 2021.08.30-i állapot szerinti jövedelemmel rendelkező tulajdonosok után számolják
  – pontrendszert alkalmaznak a gyerekek száma és a megvalósítás helyének járási mutatója alapján
  – ha a nyílászárók megfelelőek, akkor nem kötelező cserélni
  – szigetüzemű megvalósítást kizárták
  – fűtéskorszerűsítés esetén nem nézik az előző évi kW fogyasztást – de a max 5kWp bentmaradt
  – akkumulátor max 14 kWh

 • Gergő
  “azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint2 közé esik.”

  na csak kitalálták, hogy hogyan legyen ez az “átjelentkeztetem a nagymamát” dolog elkerülve