Mi újság?

Olvasgattam a legfrissebb, de így is túl régi, októberi hitelezési statisztikákat, durva esés volt már októberben is.

Kíváncsi voltam, azóta tovább esett-e a hitelek állománya.

Felhívtam hiteles Gáborunkat, hogy mi újság a hitelfronton.

Azt mondta, hogy ő most el van foglalva a szabadfelhasználású hitelekkel (cikk erről itt) és a babaváró rohammal (cikk), de ha ezek nem lennének, akkor feleannyi hitele lenne, mint tavaly ilyenkor. A kollégái szerint is 50-70%-kal esett a hitelkereslet.

Reménykednek a piac gyors feltámadásában, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kereslet visszaesése el fog tartani egy darabig. Amíg ilyen magasak a hitelkamatok és ennyire drága az élet, illetve bizonytalan a jövő, szerintem az emberek sokkal inkább meggondolják, hogy vegyenek-e fel hitelt és ha mégis, akkor meddig nyújtózkodjanak.

A másik, ami feltűnt, hogy nyakunkon a téli szünet, erre az időpontra már októberben el szoktak fogyni az utazások. Most pedig még mindig küldözgetik az utazási irodák az ajánlatokat, nagyon úgy tűnik, hogy messze nincs akkora kereslet, mint máskor.

Felhívtam egy utazási irodával rendelkező barátomat. Ő érdekes dolgot mondott. Jól látom, hogy a középkategóriás utazásokra nincs kereslet. (Egyiptom, Kanári szigetek és ehhez hasonlóak.) Ott most is sok az üres hely, nehéz eladni ezeket az utakat.

Azonban a két-három-négymilliós utazásokat ugyanúgy viszik, mint eddig, ha nem jobban. Mindenki akar menni szilveszterezni Zanzibárba meg Dominikára, de már régen nincs hely sehová.

Szintén nagyon mennek a száz- kétszázezer forintos buszos utak, egy túra két busszal (kb. száz fő) egy nap alatt elkel.

Ha jól értelmezem az okokat, a luxusutak eddigi közönségének ugyanúgy van pénze, mint eddig, az eddigi közepes utazások érintettjei viszont nagy részben lejjebb léptek és a negyed-harmad annyiba kerülő utakat választják inkább a tengerparti telelés helyett.

Mondott még egy érdekes dolgot is. Az irodában van pénzváltás is. Máskor decemberben talicskával hordták be az eurót, fontot és svájci frankot a bankba, mert jöttek haza a külföldön dolgozók és hozták haza a rengeteg valutát, amit átváltottak nekik forintra.

Most nemhogy nem viszik be a bankba a leváltott pénzt, hanem még pluszban kell kihozniuk, akkora a kereslet. Rengetegen jönnek be és váltanak át több millió forintot szinte bármire.

(Egyébként ez látszik a lakossági állampapírok mennyiségén is. Hiába emelték meg a lakossági kamatokat, csak novemberben 350 milliárddal csökkent a lakossági állomány és valószínű, hogy december is hasonlóan fog alakulni. Ennek a pénznek a nagy része is nyilván devizába vagy valutába vándorolt, hiszen nincs más megtakarítási lehetőség forintban, ami überelné az állampapír hozamait.)

Share

298 hozzászólás

 • kezdőtudatospista
  Miklós! Érdemes tartani az 50-50% portfóliót HUF-EURban vagy higyjünk szeretett kormányunknak és adjunk nekik még több jómagyarforintot elinflálásra állampapírba?
 • Kiszamolo
  Erre nincs rövid és jó válasz. Ha nem kell a pénz mostanában (pl. lakást akarsz venni két év múlva), akkor nem feltétlen kell ragaszkodni a forintos megtakarításhoz.

  De még egyszer: erre ennél sokkal komplikáltabb jó választ adni.

 • Horvath Peter
  Visszanézve a COVID által okozott gazdasági sokk, számomra valahogy sokkal kiszámíthatóbbnak tűnt. Ez a mostani úgy gondolom jobban fog fájni. Jósolni pedig közel lehetetlen. Szóval The winter is coming.
 • pléhboj
  Lassan minden és mindenki a helyére kerül. Az infláció az alacsony jövedelműeket szépen visszanyomja az alsó rétegbe, értsd nincs több repkedés, pláne nem távolabbi helyekre, mint Dominika, az megmarad szépen az erős fizetőképességgel bíró tagságnak, valamint a mindennapok valósága lesz újra a rezsi-kaja és más semmi életvitel. A felvett kölcsönök törlesztése is komoly program lesz sokaknak, megerősítve őket sejtésükben, hogy valójában hol is van a helyük. Az infláció egyben lehetőség is, a gyenge cégek kisöprése utána a túlélők komoly előnyökkel indulhatnak majd a következő gazdasági felfutásban.
 • SzaboZ
  Én menekülök a forinttól.
  Dollár, euró, arany.
 • Dexter
  : Mi megfontolás után úgy döntöttünk, hogy egy fillérrel nem támogatjuk azt az államot (állampapír vásárlással), ami aztán arra költi a pénzt hogy kampányt indítson arról hogy mekkora egy hazaáruló vagyok és egyéb módokon hülyítse a népet.
 • NemzethyElletőRendszer
  Pár hete kimentünk a hanyatló nyugatra, a szojvet érdekszférától eltévelyedett Csehszlovákiában nyitottunk számlát.
  A magyar ügyintéző hölgy azt mondta, hogy putyin elvtárs év eleji bevonulása óta szabályosan menekül a magyarok pénze.

  Magam részéről szanálom a HUF kitettségemet, egy két tonna hatósági áras cukorra valót hagyok a Nemzethy valutában max.

 • Laney
  Én ezt már akkor eldöntöttem, mikor egyetem után először dolgozni kezdtem 2017-ben. Sokat buktam rajta? Lehet. És hiába, hogy nem volt vele eddig gond legalább olyan szempontból, hogy fizették a kamatokat rendesen (bár az infláció és a visszaváltás díjával való játék miatt azért vakarták sokan a fejüket…), én személy szerint nem tudok “kockázatmentesnek” látni semmit, aminek a magyar államhoz köze van.

  Egy ideig én is így voltam, aztán végül Magyarországról is elmenekültem…

 • Kozel Van Ausztria Zsolt
  Mindig is az volt a véleményem, hogy egy generációval előbb kellett volna születni(90-es vagyok), szerintem jobb kor volt emberi kapcsolatok, társadalmi és gazdasági folyamatokat egybenézve (innen 2022-ből).
  Most kellene családot alapítani és ÉLNI, de minden nyomasztó és lehúz.. ráadásul Kelet-Európába “dobott le a gólya”. Vallás, jó munkahely vagy hobbi nélkül nehéz vidáman megélni a mindennapokat.
 • tumpara
  kezdőtudatospista: mivel nem látjuk előre a jövőt, az egyik fele legyen forintban, a másik pedig euróban (egyéb devizában). Mivel ismerjük a múltat és a teljes bizalom oda, csakis eur, usd, chf. Ha a 2. verzióban kételkedsz, csak menj vissza 10 évet az időben és képzeld el az elképzelhetetlent. Na abban járunk most. Aztán extrapolálj előre 10 évet és próbálj optimista lenni. Ugye, hogy nem megy? Na ezek figyelembevételével fektess be.
 • Blend Ahmed
  Napelemes áramtermelés közvetlen felhasználása: (legalábbis Szlovákiában)
  pepenergy.sk/hu/egyenaram-kozvetlen-felhasznalasa

  Meg van ilyen is: “A napelemes rendszer többletenergiája nem kerül a villamos hálózatba, hanem a melegvíz-előállítás használja fel, amíg a melegvíz-kazán el nem éri a beállított célhőmérsékletet. A saját fogyasztás akár 100%-ra növelhető egy adott napon.”
  fronius.com/hu-hu/hungary/napenergia/telepitok-partner/termekek-es-megoldasok/energiamegoldasok-otthonra/meleg-viz-napelemmel

 • Csinolina
  Egyik “kedvencem” a fb csoportokban, hogy miért van még mindenhol tömeg/ miből költekeznek az emberek..
  Gondolom a blog többi olvasója is kellemetlenül érezné magát, ha nem lenne ilyen szép évek után tartalékja.. ugyan sajnálom a tartalék nélkülieket, nekik gyengébb fizetésből nehéz lesz élni, DE akkor mit csináltak a konjunktúra alatt?? Illetve nem kellene elgondolkodni, hogy milyen munkahelyük van, aminél már most sakkozni kell az élelmiszeren? Jövőre ezekre az árakra jön rá még 10%..
 • csak euroban tartok penzt
  Ugyan 1-2 hurrogo eddig is volt meg a forumon is mert mindig valtom eurora a penzem,”ugy erzem” jo dontes volt,mintha egy mini bank lennek magamnak sose vesztek pedig nem vagyok egy Miklos 😀 szorakozhattam volna hitellel de ceges befektetesen,arukeszleten kivul sose vennek fel ,mindig mosolyogva neztem(a szukseges pl lakhatasert kivetelt) a hitelt felvevoket ,ezek nem latjak,hogy ciklikusan ez megy10-12-14evente? Feliveles ,ingyen van ajandekba minden majd nagy bumm es elveszitik azt is ami volt es pont ezek a nagy veztesek akik adosok… es meg mindig van valtozo kamatozasuval hulyitheto ember ,most ha nem lenne kesz anyagi csod hitelt felvenni meg mindig tizezrevel vennek fel az emberek a kulonbozo evenkent valtozo kamatozasu rablancokat orulet,hiaba…hulyek orszaga vagyunk… oktatas nem veletlen ilyen amilyen….
 • V.A.Laki
  Szerintem az igazi kerdes 2023-ra, hogy gyogyulo palyara kerul-e az amerikai gazdasag, vagy pedig eljon vegre a nyugat alkonya, es a 2020 ota tarto sikersorozat meg 3-5-10 even at folytatodik (akar ma meg nem lathato ujabb katasztrofak miatt).

  Mert ha 1-2 ev alatt ki tudnak jonni a recessziobol, a nyero lepes ETFeket venni, mintha nem lenne holnap. Ezzel szemben egy meg 10 evig huzodo vergodes eseten az arany, az ingatlan es a TIPS lesz a nyero. Annyira US dominalt az egesz vilag, hogy mas nem is igazan fontos.

 • Némán fortyogó
  Szerintem most az átlagember a teljes bizonytalanság állapotában van. Kivár, mert nem látja a jövőt. Bár érzi a tél fuvallatát, és sejti, hogy nehéz időszak jön, de bízik abban, hogy majd gyorsan elmúlik ez a válság is, ahogy az a COVID során is történt. Sokan a gyors kilábalásban reménykednek, azonban én azokkal értek egyet, akik úgy vélekednek, hogy mi magyarok az elmúlt 10 év túlfűtött gazdasági környezetével feléltünk jónéhány évet a jövőnkből, aminek most majd meglesz a böjtje. “Szerencsére” én még emlékszem a 90-es és 2010-es évek válságaira, így most is hasonlóra készülök. Ha tévedek, annak csak örülünk, azoknál nagyobb córeszre pedig csak akkor van esély, ha eszkalálódik a háború. Utóbbi teljes újratervezést jelentene, amire nagyon remélem, hogy nem lesz szükség.
 • usespanner
  Azért mondjuk, hogy az emberek pénzügyileg nem tudatosak, de a kiszámoló olvasó között mennyien tudják eldönteni, hogy melyik volt jobb befektetés az elmúlt 30 évben:

  – aranyba fektetni
  – részvényt venni és tartani
  – telket venni és eladni

  Mennyivel emelkedett a lakások ára az inflációhoz képest az elmúlt 30évben?
  Kockázatosabb-e a tőzsde egy ingatlannál?
  Mi az a TBSZ?

 • EjjeliBagoly
  Hitellel kapcsolatban nem lehet az is indok hogy akinek alkalma volt babavarot felvette ha kellett ha nem könnyű pénz
  (Mellesleg: a bankoknak is , ez valahogy a nagy adóztatásuk mellett mindig kimarad hogy ezzel igazán ők is nagyot kaszáltak. )
 • Karl
  ÁAK–nál remélem, lassan kezdenek izzadni az álszent Fidesz-KDNP-vel együtt.
  Ilyen, az inflációhoz képest (novemberi 22,5%) alacsony forint kamatok mellett (kb. 9-13%) nem kell csodálkozni, még jobban fog csökkenni szerintem az állampapírban tartott lóvé.
  Azért ez se semmi, hogy az EU pénzbefagyasztást itthon a fideszes propagandamédia sikerként tálalja.
  Nem kapunk meg cirka 2500 milliárd forintot ki tudja,meddig.
  Hurrá és taps!
  Siker!
 • Karl
  A héten volt másik sunyi törvénymódosítás is, a földforgalmi törvény módosítása, amivel gyakorlatilag évi 10%-ban határozták meg a termőföld éves áremelkedési ütemét.
  20-30% az infláció, de a földjére szenvedjen el mindenki évi 10% reál leértékelődést.
  A fiúknak nagyon megtetszettek ezek a piacba belenyúló komcsi intézkedések.
  Elmehetnének most már a bánatba, nincs már olyan piac lassan, ahol ne okoznának kárt ezzel a Mekk Mester hozzáállással.
  Látszik, hogy életükben nem dolgoztak még soha nemcsak a földdel, de még a magán és versenyszférában sem.
 • Chilly apartman tenerife
  Én a kanári szigeteken, Tenerifén lakom. Jelenleg a sziget fullon van és rengeteg magyar van. Nem tudom máshol mi a helyzet de a mi apartmanunk tele van jelenleg márciusig és magyarok is jönnek szép számmal. Az itteni magyar utazási irodáknál viszont azért visszaesett a forgalom a “rezsicsökkentés” csökkentésének bejelentése után. Nem minden esetben feltétlen a közvetlen anyagi gondok miatt, hanem kivárnak az emberek, mert túl nagy pánikot keltett a média mindenhonnan ez a számolgatás folyt otthon.
  Azt sem értem hogy főleg ide az emberek miért utazási irodával jönnek, amikor 5perc internetezéssel sokkal olcsóbban foglalnának maguknak szállást, repülőjegyet. Facebookozás, tinderezés stb megy de hogy pár kattintással fele, kétharmada áron intézze valaki a nyaralását az már nem. És a tendencia az hogy ez a fiatalokra is igaz amit nem igazán értek… Szép napot!
 • Anikó
  Sziasztok!
  Kissé off téma: a mobilkincstáros alkalmazásban van egy olyan lehetőség, hogy rendelkezés. Ezen kéne állítanom, ha azt szeretném, hogy visszaforgatásra kerüljön a kamat abba az állampapírba?
 • Karl
  A hazai inflációról.
  facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0rShw7Xdc7JV2YfreCWC75vKtGYgPWg1xHRojPegRfFVte41ZdNRA2oBnwqD1outTl&id=100063544630409
 • Gary
  Engem csak az érdekelne, miért most kezdődött a nagy menekülés.

  A MANYUP 10+ éve lett “megvédve”, a 2014-es 2/3 is érthetetlen volt de a 2018-as végképp. Az előző kormányzati ciklusokban se volt a szakértelem, vagy egyáltalán az értelem látszata szempont a kormánytagok kiválasztásánál. (Igen, balog zoltán, rád gondolok.) Már akkor is rengeteget harcoltunk az EU-val, illetve egy akkor még csak majdnem 90 éves öregemberrel. Már akkor negatív rekordot negatív rekordra döntött a forint. Már akkor terjedtek mindenféle sztorik önállóan sikeres vállalatok very hostile takeoverjéről. Miért pont most kezdett mindenki menekülni?


  Ha forintban kapod a fizetésed, akkor előbb-utóbb az 50-50 arány el fog menni az újonnan halmozódó összegek miatt. Cserébe nem tudhatod, meddig fogsz tudni 400-hoz ilyen közel eurót venni.

 • Kanadajólesz?
  A magam részéről én még nem tudtam eldönteni, hogy ennyi előre látó (okos) ember van, akik tudják hogy a 7-8%os hitel 5 éves periódussal még mindig jó buli, mert 3-4 évig még magasabb lesz az infláció (8-15%). Vagy ennyi buta előre nem gondolkodó van, akiknek egy a lényeg, hogy vegyenek valamit, mindegy milyen áron.

  Miklós, mi a véleményed a 2023 követő Mo.-i inflációról? 24ben már a jelenlegi gazdasági mozgások alapján várható, hogy ténylegesen normalizálódik 4-7% között vagy még akár 3-4-5 évig is maradhat 10% felett? Tudom… Nehéz ezt megmondani, inkább a megérzésed érdekelne 🙂 Köszi!

 • Doze
  Ahogy az lenni szokott: apus azt mondta a Józsi csődbe megy Orbán.. gyere váltsuk át eurora. Jovan anyus menjünk… 420nál belevesznek holnap meg 380lesz.
 • rrodnas
  Magasabb összegű megtakarításnál (100k+ USD) szóba jöhet még az Interactive Brokers látraszóló kb. 12.5%-os forintkamata, mert likvidebb, mint egy állampapír, naponta halmozódik, de havonta írjak jóvá. A dán Saxo Bank ugyan így 14%-ot ad. Ha a forint leértékelődésétől félsz, akkor vegyél 1 évre 480 forintos call devizaopciót és még úgyis marad 8-9%-od a prémium után.
 • headset

  “a mobilkincstáros alkalmazásban van egy olyan lehetőség, hogy rendelkezés. Ezen kéne állítanom, ha azt szeretném, hogy visszaforgatásra kerüljön a kamat abba az állampapírba?”
  Csak arról lehet rendelkezni, hogy az esedékes pénz a pénzszámlán maradjon vagy átutalják a kiválasztott folyószámlára.
  A kamatokat az ügyfélnek kell újrabefektetni.
  Kivétel a MÁP+, ahol a kamatot az ÁKK automatikusan ugyanolyan kötvénnyé alakítja. De a MÁP+-nak alacsony a kamata a többi papírhoz képest.
 • Gary

  Majd szólj ha visszament 380-ra.
 • Gabor
  A lakossági állampapír mennyiségét hol lehet követni? Google nem volt a barátom ebben…
 • Zabalint

  A manyup államosítás után is sokan menekültek vagy akartak menekülni, legalábbis téma volt. Akkor az állampapír hozamok is felmentek egy rövid időre. Aztán elült a pánik, alacsony kamatkörnyezet és világgazdasági fellendülés volt, illetve több olyan nem volt, amikor közvetlenül lakossági megtakarításhoz nyúltak volna hozzá.

  Most viszont ugye február végén kitört a háborúy a kormány propagandistái kiálltak az agresszor mellett. Emellett növekvő infláció, növekvő költségvetési hiány, romló gazdasági hiány. Ilyenkor sokal rosszabbat ki lehet nézni a kormányból.

 • Nagy Peter
  rrodnas

  Ez milyen kamat hogyan elerheto?

 • 404? 440.
  ”miért utazási irodán keresztül?”
  Nyelvtudás. Felterelik a megfelelő gépre, leteszik őket a szállason, majd hazaviszik, a boltban elboldogul.
  Ha meghirdeted a szállásod reptéri transzferrel lehet állandó telt ház lesz nálad.
 • 404? 440.

  Ja, most javult az árfolyam éppen, ezt nagy dobra is kell verni, már nem 420. Aztán hogy 2008ban 230-250 volt az euró és azóta mintha vonalzóval hüznák az árfolyamot (kivéve most amikor durvább a helyzet) azt ne is emlegesd. De orbán évtizede után most egy hétig lefele ment az euro árfolyama!!!! 5%ot!!!!
  Igaz hogy a regnálása alatt majdnem a duplájár ment az euró de az mindegy. Há tiszta hülyeség eurót venni, nem?
 • Kognitív torzítás
  euroban tartok penzt
  “Ugyan 1-2 hurrogo eddig is volt meg a forumon is mert mindig valtom eurora a penzem,”ugy erzem” jo dontes volt,mintha egy mini bank lennek magamnak sose vesztek”

  Azért ha van kedved, majd számold majd ki, mennyit buktál ahhoz képest, ha egyszerűen csak mindig a legrövidebb lejáratú DKJ-ba tolod a pénzed az elmúlt fél évben EUR-ba menekülés helyett: google.com/finance/quote/EUR-HUF?hl=hu&window=6M

 • Csinolina

  Szerintem a magyarok többsége a világ változását EBBEN se tudta lekövetni..

  El sem tudják képzelni, hogy mennyivel olcsóbb lehet egy saját szervezés.. illetve lusták ebben is felzárkózni..még mindig elhiszik, hogy a repjegy önálló vásárlásakor is lenne reptéri illeték pár 10 ezer értékben:D miközben a teljes jegy lehet 10 ezer forint fapadosnál..
  Elég nagy luxus manapság szerintem angolul alap szinten sem tudni.. az idősebbeket persze értem, akik sosem tanultak az iskolákban angolul
  Ha rajtam múlna, az utazási irodák éhen halnának, pedig voltam már majdnem 30 országban 30 éves korom előtt, de gondolom másoknak van rá igénye.. én inkább elmegyek 2 utazásra ugyanazon a pénzen önállóan, mint egy utazási irodásra.. én nem sajnálom az irodák által lehúzottakat, amihez más munkája kell, az mindig drágább..

 • Gary

  Szóval a félelem/lustaság egyensúly bomlott volna meg? Lehet benne valami.

  Én a magam következtetését már 2010. novemberében levontam, csak akkor még nem volt mit kivinni. Nem teljesen értem azokat akiknek eddig nem volt élénk a fantáziájuk ilyen téren, de mindegy.

  Az is lehet, hogy a folyamatot gyorsítja, hogy most olyasvalaki mondta minden elérhető mikrofonba, hogy vannak ötletei, akinek az ötleteiből szíve szerint senki nem kérne.

 • Csinolina

  Jogos az érv, ha 3évig marad a jelenlegi kamat, akkor a forintos kamat jóval több, mint amennyit a HUF tud romlani (elvileg).. de van elalvási pont ugye, ami nálam is jobb szinten van, ha a megtakarítások többsége inkább chf/eur/usd.. persze az USD-ben benne van, hogy figyelni kell a fed döntéseket/volt egy kis menekülős buborék, ha csökken az emelés üteme jelentősen/ kamatvágás lesz, akkor az USD nem lesz jó, előbb kell realizálni a hozamot, elvileg jövőre
 • Gary

  Te meg számold bele a nyugalmat, amit a keményvaluta ad, illetve a védelmet az extrém szcenárióktól. (Mi lett volna itt ha áprilisban pont a levélszavazatok billentik el a mérleg nyelvét?)

  Azért a januárban/márciusban vásárolt EUR/USD/CHF-fel egyik csodapapír se tud versenyezni.

 • rrodnas
  interactivebrokers.com/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
 • "a svájci"

  “Mindig is az volt a véleményem, hogy egy generációval előbb kellett volna születni(90-es vagyok), szerintem jobb kor volt emberi kapcsolatok, társadalmi és gazdasági folyamatokat egybenézve (innen 2022-ből).
  Most kellene családot alapítani és ÉLNI, de minden nyomasztó és lehúz.. ráadásul Kelet-Európába “dobott le a gólya”. Vallás, jó munkahely vagy hobbi nélkül nehéz vidáman megélni a mindennapokat.”

  +1
  Ezt a véleményemet -ami a tieddel megegyezik- már sok sok éve szajkózom, szinte eretneknek minősültem, amikor ilyen és ehhez hasonlókat állítottam éppen ezen a fórumon.
  Azért kiegészíteném a gondolatodat az enyémmel:
  Az egész, amiért azóta “lejtmenetben” vannak az emberi kapcsolatok szvsz. csakis a kapitalizmus miatt van így: Az emberek MINDENT megtesznek a pénzért. Versenyeznek, tiposnak, hogy előre juthassanak: hogy több pénzük legyen. …folyt…

 • ztjf
  Kognitív torzítás

  Ja persze, az egész világ hülye, miért nem váltják át HUF-ra az összes eurójukat. Buta trendellenes lépés lenne.
  Én is – kezdő befektetőként – elkövettem azt a hibát évekkel ezelőtt, hogy az eurómat visszaváltottam HUF-ra, mert számolgattam – patikamérlegre téve a HUF-ot és az EUR-t rövid távon a HUF tűnt erősebbnek, a kockázatokról, a HUF gyengülő trendjéről, gazdaságpolitikai HUF leértékelő szándékokról tudomást nem véve.

 • "a svájci"

  folyt…

  Éppen ez a tiposás az, ami kvázi “hiányzott” a 80-as 90-es évekből. Tegyük hozzá egyből, hogy szerencsére.
  Voltak azonban helyette emberi kapcsolatok, barátságok (nem érdekbarátságok!), el merted mondani “az infót” az ismerőseidnek, mert tudtad, hogy van összetartás, van kultúra (igen, akkor MÉG volt), és tudtad -fogalmazzunk másképp- “számíthattál rá”, hogy nem fog negatív módon visszaélni az információval. Ma az információ kiadása azt jelenti, hogy sebezhetővé teszed magad. Éppen ezért van az, hogy az ún. “fejlett demokráciákban” (ühüm…) az emberek el vannak egymástól idegendedve.
  Úgyhogy, igen: bizony jobb volt az az időszak, tudok hasonlítani, volt alkalmam mindegyiket látni, megélni. Sajnálhatják azok, akik nem voltak ott, nincs összehasonlítási alapjuk. Csak a mai feminista, kapitalista világot tudják megtapasztalni. Elszomorító!

 • "a svájci"

  “…mindig mosolyogva neztem(a szukseges pl lakhatasert kivetelt) a hitelt felvevoket ,ezek nem latjak,hogy ciklikusan ez megy10-12-14evente? Feliveles ,ingyen van ajandekba minden majd nagy bumm es elveszitik azt is ami volt es pont ezek a nagy veztesek akik adosok… es meg mindig van valtozo kamatozasuval hulyitheto ember ,most ha nem lenne kesz anyagi csod hitelt felvenni meg mindig tizezrevel vennek fel az emberek a kulonbozo evenkent valtozo kamatozasu rablancokat orulet,hiaba…hulyek orszaga vagyunk… oktatas nem veletlen ilyen amilyen….”

  Egyetértek a hitellel kapcsolatban. Azonban hahó: ez nem országfüggő.
  Brutális az eladósodottság az egész világon.

  folyt…

 • Okoska törp
  “Miért pont most kezdett mindenki menekülni?”

  Az a mindenki az kb 100 olvasó a kiszámolón.
  És miért most? Mert eddig nem volt nagy infláció.
  Gyengült a forint évi 3%-ot, nagy ügy. Ha éven belül gyengül 20-at arra azért felkapod a fejed.
  Nem olyan nehéz látni, hogy ez más, mint az elémúlt 10 évben, ami volt.

 • "a svájci"

  folyt…

  Nézd meg a “mesés nyugatot” mi a helyzet. Itt pl. az emberek 20-80% ra vettek fel hiteleket. Igen. A 20% az az önrész, amit az ingatlan piaci árkorrekciójánál a “tulaj” (mármint az adós) azonnal elbukhat, mert amint lejjebb megy a piaci ár, a bank “biztonság” (Sicherheit) gyanánt egyből további plussz befizetést kérhet. Gy.k.: 1.000.000 CHF-ért veszel (pumpált álomáron), amiből 800e-t ad a bank 200e-t te. 800e-re leesik a piaci ár, banknak még mindig 800e van a lakásban, neked 0 (igen: nulla) CHF-ed (a piaci ár rizikó a TIED). Ekkor kérhet a bank plusszbefizetést: 800e x 20%-ot, hogy meglegyen a 20%-os önrészed “a buliban”…
  De ezt sokan nem értették. Most sem értik. Azt szajkózzák, hogy “dehát a hitelek 5%-os elméleti kamattal lettek kalkulálva”. Igen: az a kamat, ez a a piaci ár – a kettőnek nulla köze van egymáshoz.

 • "a svájci"
  Véleményem szerint a jelenlegi ingatlan árszinteknek a valósághoz semmi, de semmi köze nincs. Ezt pontosan tudja mindenki, aki munkával keresi a pénzét.
  Szvsz. azért mentek fel az árak, mert szinte ingyen adták a hitelt, nyomtatták a pénzt a világban az elmúlt 12 évben, virtuálisan felfújták a piaci árakat, ergo nem számított, hogy mi mennyibe kerül. Nem csak Mo-on, hanem MINDENHOL a világon.
  Most megdrágultak a hitelek, szigorodik a fiskális politika mindenhol. Akiknek lejár a törlesztőjük, és meg kell újítani (gyk. nem visszafizetnek, mert feléltek) azoknak fájdalmas lehet ez (ha egyáltalán meg tudják újítani, azaz teljesíteni tudják a követelményeket).
  De ez szerény véleményem szerint ahhoz képest kismiska, hogy mi történhet akkor, ha egy lefele spirál megindul az árakban (azaz a piaci árkorrekció megindul).
 • Kertész
  Annyira bírom ezeket a lenyúlták a “manyup” szövegeket. Manyup esetén saját befizetésről nem volt szó. Az adókkal és járulékokkal levont nettó fizetésünkből – kvázi a saját zsebünkből – pénz sosem került a magánnyugdíjpénztári rendszerbe és emiatt volt lehetséges a későbbi visszaterelés is.
 • "a svájci"

  ”miért utazási irodán keresztül?”

  Ezt én sem értettem. Aztán megértettem. Kokrétan ezt az nem érti, aki még nem égette meg egyszer sem az ujját. 🙂
  Fiatal lehetsz.
  Olvasgass mondjuk trustpilot-ot, hogy micsoda lenyulások mennek… :)))))
  Majd amikor 3-4ezer CHF-ed “elúszik”, mert utolsó pillanatban törlik a járatot, meg nem foglalta be a noname cég a helyedet, pedig van “visszaigazolásod” (igaz az apróbetűt azon nem olvastad el, hogy jogukban áll bármi).

  Ez a saját szervezgetés fiatalon még elmegy, amig az ember egydül szív, ha szívás van. Családdal, és fix szabikkal hidd el neccessebb…

  Szóval: én rájöttem.
  Családdal szigorúan csak irodán keresztül. Miért? Ha vita van, 1 azaz egy -és létező, elérhető- céggel kell viaskodnod.
  Ha komoly utazási irodát választasz, akkor ennek valószínűsége kb. 0.
  Nekem ez a szervíz sokat megér! Jövőre is így utazunk!

 • Erus
  Sziasztok! Tudnátok segiteni, hogy magyar banknal jobb devizaszamlat nyitni vagy inkább kulfoldon? Egyaltalan lehet olyat, hogy Ausztriban nyitok egy szamlat? Koszonom a segitseget elore is!
 • RIDER
  404? 440.

  Azokban az években irreálisan magasan tartották a forint kamatokat. A 2010 es éveben pedig voltak olyan odőszakok, amikor nem győzték hová csökkenteni, és mennyiségi lazítani és swap tenderekkel HUF likvidiitást brutálisan növelni, hogy ne erősödjön. Ennek a megszüntét nézték be sajnos.
  De amúgy számoltál már, hogy pl. kb. 10 év alatt hány százalékkal jártál rosszabbul egy HUF befektetéssel, mint EUR-ral ? És ha melléteszed a mindenkori kamatkülönbséget (pláne kamatos kamattal számolva), akkor biztos vagy benne, hogy nem volt jobb a HUF ? Még most 400 feletti árfolyamnál is ? Éves átlagos HUF gyengülés valahol 3-4 % közötti lehetett. Ennél nem volt nagyobb a HUF kamat felár ? 2011-ben 10 év körüli állampapírokat meg lehetett venni 10 % feletti hozammal is.
  Esetleg annak idején nem nézted végig, ahogy az USDHUF 300 felettről 150 környékére esett ?