Mi újság?

2022-12-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvasgattam a legfrissebb, de így is túl régi, októberi hitelezési statisztikákat, durva esés volt már októberben is.

Kíváncsi voltam, azóta tovább esett-e a hitelek állománya.

Felhívtam hiteles Gáborunkat, hogy mi újság a hitelfronton.

Azt mondta, hogy ő most el van foglalva a szabadfelhasználású hitelekkel (cikk erről itt) és a babaváró rohammal (cikk), de ha ezek nem lennének, akkor feleannyi hitele lenne, mint tavaly ilyenkor. A kollégái szerint is 50-70%-kal esett a hitelkereslet.

Reménykednek a piac gyors feltámadásában, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kereslet visszaesése el fog tartani egy darabig. Amíg ilyen magasak a hitelkamatok és ennyire drága az élet, illetve bizonytalan a jövő, szerintem az emberek sokkal inkább meggondolják, hogy vegyenek-e fel hitelt és ha mégis, akkor meddig nyújtózkodjanak.

A másik, ami feltűnt, hogy nyakunkon a téli szünet, erre az időpontra már októberben el szoktak fogyni az utazások. Most pedig még mindig küldözgetik az utazási irodák az ajánlatokat, nagyon úgy tűnik, hogy messze nincs akkora kereslet, mint máskor.

Felhívtam egy utazási irodával rendelkező barátomat. Ő érdekes dolgot mondott. Jól látom, hogy a középkategóriás utazásokra nincs kereslet. (Egyiptom, Kanári szigetek és ehhez hasonlóak.) Ott most is sok az üres hely, nehéz eladni ezeket az utakat.

Azonban a két-három-négymilliós utazásokat ugyanúgy viszik, mint eddig, ha nem jobban. Mindenki akar menni szilveszterezni Zanzibárba meg Dominikára, de már régen nincs hely sehová.

Szintén nagyon mennek a száz- kétszázezer forintos buszos utak, egy túra két busszal (kb. száz fő) egy nap alatt elkel.

Ha jól értelmezem az okokat, a luxusutak eddigi közönségének ugyanúgy van pénze, mint eddig, az eddigi közepes utazások érintettjei viszont nagy részben lejjebb léptek és a negyed-harmad annyiba kerülő utakat választják inkább a tengerparti telelés helyett.

Mondott még egy érdekes dolgot is. Az irodában van pénzváltás is. Máskor decemberben talicskával hordták be az eurót, fontot és svájci frankot a bankba, mert jöttek haza a külföldön dolgozók és hozták haza a rengeteg valutát, amit átváltottak nekik forintra.

Most nemhogy nem viszik be a bankba a leváltott pénzt, hanem még pluszban kell kihozniuk, akkora a kereslet. Rengetegen jönnek be és váltanak át több millió forintot szinte bármire.

(Egyébként ez látszik a lakossági állampapírok mennyiségén is. Hiába emelték meg a lakossági kamatokat, csak novemberben 350 milliárddal csökkent a lakossági állomány és valószínű, hogy december is hasonlóan fog alakulni. Ennek a pénznek a nagy része is nyilván devizába vagy valutába vándorolt, hiszen nincs más megtakarítási lehetőség forintban, ami überelné az állampapír hozamait.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram