Napelemesek, csúnyán megszívtátok

Sunnyogva és lapítva, ahogy szokták, kihoztak egy törvényt, ami teljesen értelmezhetetlen volt a napelemesek elszámolásáról. (Társadalmi egyeztetés, az. Ha egy újságíró nem vette volna észre a Közlönyben az eldugott hírt, a mai napig senki nem tudna a változásról. Szokás szerint, fű alatt, sunyin hoztak egy újabb törvényt, amivel százezreket hoztak rossz helyzetbe. Annyi tisztesség nem volt bennük, hogy legalább utólag bevallják, hogy hoztak egy ilyen törvényt.)

Első olvasatban arról szólt, hogy aki szaldóban van 2024 előtt, az 10 évig maradhat benne. Nem erről volt szó, hanem arról, hogy amíg a rendszere él, addig maradhat, de egye fene, 10-12 év alatt megtérül a rendszer, utána a maradék idő haszon bruttó elszámolás mellett is.

Így már ez is csúnya húzás lett volna, de lenyeltük a békát.

Aztán jobban olvasva nem a törvényt, mert az egy szokásos értelmezhetetlen, összecsapott zagyvaság volt, hanem annak a magyarázatát (ami szintén értelmezhetetlen zagyvaság, láthatóan senki nem olvasta el, mielőtt kiadták volna. De hát minek is olvasták volna el, jóvanazúgy akkor is, ha értelmetlen az egész), többeknek gyanús lett, hogy csúsztatás van a törvényben, mert senki nem lehet szaldós 2024 után, csak havi szaldós, ami nagyjából annyit ér, mint halottnak a beöntés, hiszen amikor a legtöbb áramot használod, november-december-január, a nap szinte egyáltalán nem süt, cserébe az év többi részében rengeteg felesleget termelsz. Így alig jobb, mint a teljesen bruttó (oda és vissza külön-külön) elszámolás.

A megtermelt felesleget a mai állás szerint 4,8 forintért veszik át, hogy aztán két sarokkal lejjebb eladják a hipermarketnek vagy az irodaháznak 240 forintért. Az a 4,8 forint alig több, mint ha semmit nem adnának érte.

Ez már viccnek is rossz lenne

Ha ezt hamarabb mondták volna (ahogy tisztességes lett volna), senki nem rakatott volna fel napelemet, hiszen így 20 év felett van a megtérülése, ami nagyjából a rendszer élettartama. Pont azért találták ki a szaldót, hogy támogassák a napelemeket. (A napelemparkok pedig fix átvételi minimumárat kaptak, szintén a megtérülés miatt.)

Jellemző a magyar közigazgatásra és az egész elnézést, de kuplerájra, hogy a törvényértelmezésre vonatkozó állásfoglalás kérésére a mai napig nem válaszolt a hivatal, egy hete pedig egy konferencián csak annyit tudtak hazudni, hogy korai még erről beszélni. (Korai, egy évvel a bevezetés előtt.) Lassan egy hónapja lapítanak csak, arra sem méltatják az érintetteket, hogy ha már nélkülük hoztak törvényt és egy olyan törvényt, amit értelmes ember nem adott volna ki, mert nem lehet értelmezni, akkor legalább válaszoltak volna utólag a megkeresésre.

Egy normális országban egy normális hivatal még aznap kiadott volna egy sajtóközleményt, amikor végigszáguldott a hír és a törvényről való találgatás az egész magyar sajtóban.

De nem, senkinek nem válaszoltak, most valamiért viszont a Telexnek megerősítették, hogy igen, mindenkivel kitoltak, mert egyszerűen csak és kész.

Az egyik hazugságuk, hogy Brüsszel miatt kell megszüntetni a szaldó elszámolást. Ezzel szemben az igazság, hogy az egyik kikötés, hogy 2024 után már csatlakozni nem lehet szaldóval, az Unió semmit nem mond a meglévő rendszerek elszámolásáról. A másik uniós kikötés, hogy aki állami támogatásból rakatta fel a napelemet, az ne maradhasson a szaldóban 2024 után. Ennek az indoklása, hogy ő így dupla támogatást kap: a napelemet is az államtól kapta és a termelésre is kap támogatást a szaldóval. De az még egyszer közönséges hazugság, hogy az Unió miatt nem maradhatnak a meglévő napelemesek a szaldóban.

A másik hazugságuk, hogy azért kellett mindenkivel kitolni, mert nem bírja a rendszer. Mit nem bír a rendszer? Ha ezután a lakossági ügyfelek pont ugyanannyit termelnek a hálózatba, mint eddig, csak pénzt nem kapnak érte, attól miért is lesz könnyebb a rendszernek? Tényleg azt hiszik, hogy van olyan ostoba, aki elhiszi ezt a magyarázkodást?

A sok napelem nyilván megterheli a rendszert, de egyrészt ezt eddig tudták és fejleszteni kellett volna a rendszert, másrészt semmi nem változik a rendszerterhelésen, ha kivezetik a szaldót. A meglévő rendszerek pont úgy fognak termelni és a nap is pont úgy fog sütni. Egyszer az életben mondjanak igazat, hogy elszúrták, hogy eddig nem fejlesztettek és most üres a kassza, ezért mindenki zsebét ki kell rámolni.

A harmadik hazugság, hogy ingyé’ tették el télire az áramot a napelemeseknek és mennyi gázba kerül ez az országnak. Miért nem uránba, ha már az áram nagy részét abból állítják elő? Mert úgy nem elég hatásvadász?

Ne felejtsük el, pont azért volt szaldó, mert anélkül nem térül meg egy ilyen beruházás. Tehát címeres ostobaság arra hivatkozni, hogy a támogatás pénzbe kerül, mert pont azért támogatás. Ez a lényege a támogatásnak ugye. A CSOK és a szaldó között egyetlen egy különbség van, az, hogy a CSOK-ot előre adták oda, a szaldót pedig hosszú évekre ígérték. Milyen lenne, ha azt mondanák a CSOK-osoknak, hogy meggondoltuk magunkat, túl sokba került, fizesse mindenki vissza a támogatást 2024 január elsejéig?

Arról miért nem szól a fáma, hogy mennyi gázt nem kell elégetni nyáron a napelemesek miatt? A nyári csúcsfogyasztás alig marad el a téli csúcsoktól, vagyis rengeteg gázt megspórolnak a napelemesek nyáron a termeléssel. A megtermelt áramból (is) hűtik az irodaházakat, bevásárlóközpontokat és működnek a gyárak és üzemek.

A magyar áramfogyasztás 40%-a import, amihez deviza kellene, ami éppen nincs. Még ha gáz is kell (ami szintén import) ahhoz, hogy kiegyenlítsék a napelemeket, akkor is rengeteg áramot nem kell behozni az országba.

Ez a sóhivatal cinikusan csak annyit tud mondani, hogy most van egy éve mindenkinek, hogy akkumulátort szereljen fel a napeleme mellé. Egy 5 kWh-s napelemes akkumulátor két és fél millió forint és az élettartama 10-12 év. Többe kerül az akkumulátor, mint egy átlag háztartás villanyszámlája 10 év alatt. Cserébe nem ér semmit. Nyáron jó esetben 2 kWh-t fogyasztasz esténként belőle (70 vagy 140 forint, attól függően, milyen tarifa), télen pedig semmi hasznod belőle, hiszen napközben is több a fogyasztásod, mint a termelésed, így nem tudod feltölteni még pluszba az akkumulátort is. Egy akkumulátor nemhogy tíz év alatt, de jelen helyzetben nyolcvan év alatt sem térül meg.

Bónusz kérdés: valamelyik nagyokos kiszámolta-e már, mennyibe fog kerülni az államnak, ha az összes napelemes cég bezár és elküldi az alkalmazottakat? (Mert ha tilos is telepíteni és nem is éri meg, akkor ne legyenek illúzióink, bezárnak a cégek.) Mennyi adótól, járuléktól, áfától és egyébtől fog elesni a költségvetés? Nem többtől-e, mint amennyibe a szaldó kerül?

Bónusz pótkérdés: ki fogja javítani a napelemeket ezután és mi lesz a garanciával? Nyilván semmi, hiszen a cégek mind meg fognak szűnni.

Na szóval, ha eddig reménykedtél, hogy azért ENNYIRE mégsem lehet ostoba és lehúzó ez a rendszer, akkor most már tudod, hogy nem volt igazad (már megint). Tönkretettek egy teljes iparágat (már megint), megszívattak 160 ezer háztartást, akik azt hitték, hogy egy normális országban élnek és össze-vissza hazudnak, hogy miért csinálták, amit csinálnak.

Mindezt úgy, hogy néhány héttel azelőtt még fullba nyomták a napelemtelepítést és 35 ezer családnak ígértek pénzt ingyen napelemre. (Ami pénzről aztán kiderült, hogy nem áll rendelkezésre, mert a kassza ki van fosztva és a gonosz Brüsszel pedig nem akar pénzt küldeni. Sokan úgy gondolják, ez a valódi ok, ami a napelemek betiltása és szigorítása mögött van.)

Majd legközelebb meggondolod, mersz-e ebben az országban két napnál messzebbre előre tervezni bármit is.

A telex cikkét erre találod.

Share

258 hozzászólás

 • nem értek egyet
  RIDER: alapvetően helyes a logikád. Csak annyi különbséggel, hogy itthon a külföldi beruházások minden évben rekordot döntenek. Rengeteg cég jön ide, mert sok szempontból a környezet kiszámítható. Igaz, ezek a cégek nem egy ilyen aprócska és illékony támogatásra alapozva teszik ezt, hanem egy jól átgondolt üzleti terv alapján. Azok akik ezt a fajta elszámolást siratják feltehetően ezt a kockázatot (tehát hogy ezt a jogszabályt bármelyik nap eltörölhetik, meg is tettték) nem mérték fel. Pedig ez rengeteg ilyen intézkedésnél alap kellene, hogy legyen: ld. babaváró, CSOK satöbbi. Emiatt szidni a rendszert? Nincs értelme.
 • Tekintetes úr
  “Én nagyon úgy látom, hogy ez a mostani kormány mindent megtesz azért, hogy 4 év múlva már ne őket válasszák meg.”

  Te amúgy itt élsz Magyarországon? Vagy ez valami rossz vicc?

 • Kiszamolo
  Annyira vicces az a sok blődség, amit leírsz.

  Tudod, miért és mikor jönnek ide a cégek?

  HA POFÁTLANUL SOK ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAPNAK.
  Az összes nagy cég teljes munkaerő költségét a magyar állam állja 5-8 évig plusz kapnak egyéb adókedvezményt is.

  Te trollkodsz, vagy komolyan írod ezeket?

 • Lelki82
  Emberek meg lettek szopatva ennyi az egész.Fűt fát igértek mindenki megcsinálta önköltségen részben vagy egészben.Aztán még szépen ellehetlenítették az egészet.Lehet tőlük tanulni hogy lehet lehúzni az embereket.
 • Szaboz

  Ne írj már marhaságokat!
  A napelem állami támogatás nélkül is megérte VOLNA, ha nem húzzák keresztül az egészet!

  Mint ha előre megveszed az éves bérletet (11db havibérlet áráért), aztán februárban kitalálják, hogy csak az éjszakai járatokra érvényes.
  És azt a jó tanácsot adják hozzá, hogy próbálj meg éjszakai műszakban dolgozni!

 • nem értek egyet
  Kiszamolo: pontosan. Magyarul az a támogatás már nem lesz ott 5 év múlva. Tehát van egy belátható üzleti terv, ami mentén a beruházás ezt követően már a támogatás nélkül is életképes kell, hogy legyen. A példával ellentétben a jelen esetben ez még a közelben sem volt.
 • Csoki

  Jó lenne, ha mindenhol szabad piac lenne, mert úgy jobb lenne a megtérülés.
  Ergo oda-vissza meg kéne fizetni a rendszerhasználati díjat, ami oké is lenne, ha oda-vissza ugyanannyiért venné meg a szolgáltató tőlem, mint amennyiért én tőle. Ugye piac-piac oda-vissza.
  Nézd már, feltaláltuk a szaldót (kiigazítva a rendszerhasználati díjjal).
  Ha nem lenne támogatás a napelemeken, akkor olcsóbb lenne a telepítés, mert nem lenne fűtve a kereslet.
  Nem beszélve, ha nem lenne CSOk meg egyéb keresletfűtő támogatás, akkor olcsóbban lehetne ingatlant venni,
  amire olcsóbban rakok fel napelemet,
  és a napelemmel többet is tudok keresni, ha a szolgáltató piaci árat fizetne nekem.
 • Prakt
  Ha tavaly januárban, nem napelembe fektetem a pénzem, hanem euróba, akkor csak az árfojamon, majd 300 ezret kerestem volna. Azt a kicsovel több mint 2misit most sajnálom, hogy nem valami igazán faszságra költöttem el. Ez így az lett.
  Itt vagyok 3gyerkőccel. Az első most kezdte a sulit. Jó környék, jó iskola, nagyon jó körülmények. Mégis azon gondolkodom, hogy szedjük a sátorfánkat.
  Vajon hosszú távon jobb lenne a gyerekeimnek, nekünk?
  Közben én vagyok a kötsög, hogy használni mertem a hálózatot…
 • Prakt
  Mondjuk amikor rakattam fel a napelemet, akkor is körültekintően jártam el. Beszéltem az eon-nal, meddig lesz a szaldó. Azt mondták hogy szerződésmódosításig. Ezért nagyobb invertert is rakattam fel.
  A telepítő felhívta a figyelmemet, hogy bármikor jöhet egy 23:59-es törvényjavaslat, és megszopatnak…
 • naa
  Megszívatnak, mert nem te vagy a szavazóbázisuk. A szavazóbázisuk nagy részéhez még a gáz sincs bevezetve, mégis azon hőbörög, hogy nekünk azért kell utolsó aljas módon Putyint támogatni, mert há’ az orosz gáz. Szégyen.

  Ahol a környéken csak 1-2 kósza napelem van, ott miért is ne bírná el a rendszer? Miért kell tiltani, ahelyett, hogy a szolgáltatóra bíznánk a műszaki témában a döntést? A szaldó sem volt igazságos, egy köztes normális bruttó elszámolási tarifát kellett volna kigyötörni magukból. Nem szaldó, de nem is 4.80 forint, a kettő között, hogy a szolgáltató és a fogyasztó is jól járjon. Vagy egy igényektől függő, folyton változó átvételi ár lenne a legjobb, ez magától ösztönözne arra, hogy csúcsidőben menjenek a fogyasztók, okoseszközökbe beruházás, stb.

  Vége lesz majd ennek is, amikor elzavarjuk végre őket.

 • B.Csaba
  Nem tudok erdemben hozzaszolni, de ezuton koszonom a hasonlatodat. Nem tudom abbahagyni a nevetést.
 • nemnaiv
  Előrebocsátom: nekem is van napelemem:
  Azt kell mondjam, hogy aki ezen meglepődik az az Orbán rendszer ideális polgára, a végtelenül naiv, irányítható szavazó. Ez van.
 • 379 karakter még felhasználható
  Csak ide rakom, ha valaki még abban reménykedik, hogy bármilyen kezdeményezésüknek hinni lehet.

  “Ezt a 20 ezer milliárd forintot – ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció – fel lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezermilliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, például élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megmozdítanánk ezt a pénzt.“

  Blöff az egész, szívni fogsz. Tessék végiggondolni.

 • nemnaiv

  “Én nagyon úgy látom, hogy ez a mostani kormány mindent megtesz azért, hogy 4 év múlva már ne őket válasszák meg”

  HAHAHAHAHA 🙂
  Ez már nem demokrácia, itt már nem győzhet az ellenzék és már nincs is ellenzék. Putyinnak sincs ellenzéke, Lukasenkának sincs… Ébresztő! 🙂

 • Takács Bálint
  A kötelező átvételi tarifa (KÁT) mindig is energiapolitikai kérdés volt, ezzel fűzték be a népet, hogy vegyen napelemet. Ahogy változott a piac, úgy változott a KÁT is és az elszámolás is.
  Lehet, hogy a hosszútávú megoldás a saját energiatárolás lesz, esetleg közösségi megoldásokkal.
  Hasonló, mint a villanyautó story. Ingyér lehet tölteni, ingyér lehet parkolni, nossza szaladtak venni a méregdrága guruló akkumulátortelepeket.
  Bumn ferment a villany ára, az önkormányzatok is kezdik megvonni a parkolási kedvezményt. Maradt a korlátozott használhatóságú autó.

  De abban mélyen egyetértek, hogy Magyarországon egy évre sem lehet tervezni, mert pillanatok alatt az ellenkezőjére változik bármi.
  Legtöbb értelmiségi szülő, már külföld felé terelgeti a gyermekét. Fájó szívvel.

 • Laci bácsi
  Arra gondoltam, hogy az óvódában a gyerekek hogy fogják ezentúl énekelni a mindenki által ismert, és szeretett dalocskát. Pédául:
  Süss fel nap, fényes nap, a háztetőn napelemnek lett kuka….
 • Belavoltam
  Meghoztad a kedvem hozza. Mutass mar par szamot, hogy lehet ebbe belekezdeni? Mennyibe kerul, hogy megvedd a banyaszathoz szukseges vasakat, az elmult 365 napban mennyi btc-t banyasztal ki, es az mennyi Ft-t er most, ill. mennyi volt a villanyszamlad az elmult 365 napban.
 • S ANDOR
  Szerintem a fejlődés és a techika megoldja ezt a problémát.

  Idővel amíg szét nem adóztatják majd az lesz, hogy lesz egy kollektív áram swap aplikáció ami nappal aktiválja a napelemes házak előtti autó töltőt és a villanyautósok egymás háza előtt tankolhatnak nappal ingyen esetleg kévés/felkínált pénzért. Forgalmas helyen a gyorsabb töltők értékesebbek a messzebb levő lassabb vagy a problémás töltők kevesebbet érnek majd, mint ahogy a problémás felhasználóknak drágább lesz.

  A másik dolog pedig a ház hőtároló tömegének napelemes felfűtése lesz (tegnap hallottam erről hogy már csinálják), nappalra időzített háztartási gépek, barkácsba már minden aksis, a laptop, mobil, porszívó stb is, esetleg mini egy estés háztartási aksi mindenhová a világításhoz tvhez esetleg szomszédokkal swap rendszerbe, a hálózatot meg szopja le a kormány.

 • Belavoltam
  “mert sok szempontból a környezet kiszámítható”

  Ez a kiszamithatosag kb. olyan, mint a tarsasjatekban, hogy az a szabaly, hogy nincs szabaly. Meg lasd az “extraprofit” (sic!) adot. Pl. a MOL reszvenyek sirtak, amikor bejelentettek a 95%-os adot, aminek hallatara Hernadi mosolya nem volt oszinte.

 • Ember, most jövök ki a templomból...
  Nekem most kezdett el 100% önerős beruházással november végén termelni a rendszer. Mivel nem elektromos a fűtésem az éves kb 4100kWh-s fogyasztást picit túllőve (5600kW) 8kW-os inverterrel kértem a rendszert.
  A megtérülésem eddig is az egekben (10 év felett) volt, de amiért mégis bevállaltam:
  – hiszek a “zöldítésben”,
  – készülök a drágább energiára
  – a mostani gázzal fűtést (szigetelt kecó és kb 980m3/év gázfogyasztás) előbb utóbb majd hőszivattyúra tervezem cserélni. Lsd. első pont.
  A havi szaldóval (ha marad az, hogy 2024 első elszámoló számláig éves bruttó) és a mai energia árakkal, valamint továbbra is gázfűtéssel számolva a megtérülésem kb. 15év…

  Amit fogok csinálni, ha tényleg havi szaldó lesz csak:
  – továbbra is gázzal fűtök
  – amint megtermelem a havi fogyasztást, lekapcsolom az invertert
  – 2026-ban inkább a Gődényre fogom tenni az x-et, mint erre a nyomorúlt rablóbandára

 • A kid meg milyen
  Mas tema. Wise szamlan levo USD-bol szerettem volna ETF-et venni, de allitolag az EU-ban nem lehet KID nelkuli ETF-eket venni, igy ilyenek nincsenek a brokerem kinalataban. Mit lehet ilyenkor tenni? Valtsam at a Wise-nal USD-rol EUR-ra?
 • Bugylibicska
  Végül is Tadzsikisztán zászlója is piros-fehér-zöld.

  A magyar életszínvonal is egyre inkább hozzájuk hasonlít.

 • Kiszamolo
  Szinte biztos, hogy azért a szívatás, mert odaígértek 200 milliárdot napelemre, csak mivel nem jön az uniós pénz, nincs most erre 200 milliárd.

  Ezért az egészet inkább tönkreteszik.

 • Mystery
  Ezek tényleg nem normálisak.
  Eddig volt a több tízezer HMKE-ből betermelésük, amit a szolgáltató jó áron azonnal eladhatott. Nagy tévedés tehát, hogy a naplelemesek ingyen használják a hálózatot tárolónak!
  A napelem tulajok pedig a töredékét kapták a túltermelés után.
  Nem beszélve a tiszta energiáról és hogy ennyivel kevesebb importra szorult az ország.
  Mit kellett volna csupán tenni? Fejleszteni a hálózatot. Nem sikerült. 🙁
  A külföldi -pozitív- példákat nem sikerül bevezetni, csak mutogatnak Brüsszelre és tönkretesznek mindent.
 • szama
  A havi szaldóban legalább annyi jó van, hogy nem kényszerít aksi vásárlásra: az aski estig (vagy max pár napig) tenné el az egergiát, de azt a havi szaldó pont kompenzálja.
 • ef
  “Majd legközelebb meggondolod, mersz-e ebben az országban két napnál messzebbre előre tervezni bármit is.”

  Mikor lehetett?
  Melyik kormány alatt ? :O

  2000-es évek elején vettünk fel hosszabb távra, 15 évre egy nagyobb hitelt lakásvásárlásra, a törlesztésbe és a teherviselési képességünkbe belekalkulálva az akkor jobboldali kormány által biztosított évi 150 000 Ft-os adóvisszatérítést. (Ekkor ez nagyobb pénznek számított, a hitelhez képest mindenképpen)

  Aztán jött a baloldali kormány, és Gyurcsánnyal az élén egy tollvonással szó nélkül beszántotta ezt az egész kedvezményt.
  Ez nagy érvágás volt akkor a családi kasszának, nem számoltunk vele
  .
  Szóval ebből a szempontból egyik 19 másik 1 híján 20.
  (és azt is megígérték, hogy nem- lesz-gáz-ár-e-me-lés. Lassan mondták, hogy mindenki megértse. Aztán …… , de a többi már történelem)

 • naplopó
  Ugye nem gondolja senki hogy ez így ebben a formában megmarad? Ebben akkor is biztos lennék ha 2023. 12. írnànk
 • mtoma73
  Lényegében elintézték, hogy azok a családok akik az utolsó pillanatban még igényeltek napelemtelepítési lehetőséget, azok se akarják végól megcsináltatni. A kormány kifejezésével élve megmentették őket.
  Aki a havi szaldó mellett aksira költ az ne tegye, mert a havi szaldó kb. lefedi az aki teljesítményét, szóval tök felesleges.
  Nem irigylem azokat a vállalkozásokat, akik ilyen napelemes rendszerekre, aksikra szakosodtak. Elképzelték, hogy majd milyen jó kis válalkozás lesz, hova fejlődnek, most meg pofáncsapták őket egy hatalmas lapáttal.
  Tényleg nem értem ki az aki Magyarországon vállalkozik, bármibe befektet úgy, hogy nem a ner kegyeltje.
 • iorgoskimindigénekel
  @Ádám
  Az egyik mögött a szovjet, a másik mögött a német hadsereg állt, ezért bármit megtehettek, nem kellett választói többségre törekedniük.
 • tumpara
  Csupakosz hozzászólásában minden benne van. Ez van, ezt várhatjátok továbbra is. Nem további 3 évig, hanem minimum 10 évig. Aztán akkor is majd reménykedhettek, hogy a koleszterin megoldja, de akkorra már csak a kontraszelektáltak maradnak, úgy a csúcson, mint a nép egyszerű gyermekei közt (a folyamat már tart egy ideje). Ez a nép ezt kívánja és ezt érdemli.

  Amúgy a következő 5 évre saccoltam, hogy mi leszünk az EU legszegényebbe országa. A legújabb, 2021-es évet taglaló statisztikák szerint most vagyunk alulról a 2. helyen (hvg.hu/gazdasag/20221215_Eurostat_masodik_legszegenyebb_fogyasztas_vagyon). Vagyis ebben még nincs benne a 2022-es csúcsinfláció. Hamarabb bejön a tippem, mint gondoltam, csak pár Kormányinfó kell hozzá. Amin tudsz, változtass, amin nem, hagyd ott a francba.

 • Maxi
  Na de azt már te is mondtad itt a blogon párszor, legalábbis a tanulság az volt egyik másik történetből, ha egy befektetés alapvetően csak azért éri meg mert az állam ilyen-olyan kedvezményeket ad rá, akkor azzal óvatosnak kell lenni hosszú távon.
 • Husz János Puszita
  Az Úr adta, az Úr elvette. Másképpen, amit mások kedvükre adhatnak és elvehetnek tőled, az nem a tiéd. Ez a baj azzal, amikor az állam a tenyeréből akar etetni egy egész társadalmat. Én a napelemre beruházásként tekintenék, x évig sokkal kevesebbe fog kerülni nekem az áram. Az hogy mennyire éri meg, a gáz és az áram mindenkori világpiaci árától függ. Semmi garancia nincs arra, hogy a mai áron megkapjuk a jövőben. Ha úgy tetszik, kockázatot csökkentek a beruházással és részben függetlenítem magam a fosszilis enegriahordozóktól. Gyors válaszként most mindenhol támogatják a lakossági fogysztást, de ez nem tart örökké. A mostani energiaválság után semmi nem lesz már olyan mint régen, mert kiderült mennyire törékeny a rendszer. Szóval én szaldó nélkül sem bánnám, hogy napelemet telepítettem. Ki tudja, lehet 10-15 év múlva a fúziós energia veszi át a helyét.
 • Attila
  A társadalmi egyeztetés elmaradása miatt, egy pertársasághoz szívesen csatlakoznék a Magyar Állam ellen.
 • brigadéros
  Kiszamolo
  Már akkor kapitalista voltam, mikor mindenki egyforma kockaladával járt az egyformaszott üdülőbe. palyzsd-nek igaza van. Azt a réteget kell támogatni, aki még CSOK-kal sem tud sátrat vennni, fűteni, enni. Saját erőből rakattam fel napelemet, soha semmilyen támogatást nem kértem, nem kaptam, csokot sem vettem fel a három gyerekemre. Nem vagyok gazdag csak nem szeretek belesüppedni a langymeleg állam ölébe. Egy kormány bármilyen rendelkezést hozhat, mi pedig négyévente dönthetünk róla, hogy jól tették-e.Napelem megy a lecsóba. Nem szedem le, jól néz ki. Támogatásra, babusgatásra vágyni kommunista dolog.

  Frankón nem érted te sem, mi a baj, de már unalmas lenne százötödjére is leírni.

 • Csaba_
  “Majd legközelebb meggondolod, mersz-e ebben az országban két napnál messzebbre előre tervezni bármit is.”

  Teljesen egyetértek, viszont ezzel párhuzamosan nem értem, hogy, a blog írója, a blog törzsközönsége, meg nagyjából a fél ország (pénzügyileg edukáltabb része) miért hordja talicskával a pénzét az államhoz befektetni? Mármint értem én, hogy az állampapír az államadósság részét képezi, de napról napra bizonyítja a kormány, hogy szinte bármilyen tabut meg mer dönteni.

 • Haman
  Valaki írja le légyszi pontról pontra, hogy érdemes/lehetséges pénzt kimenekíteni az országból! Hol érdemes számlát nyitni, milyen országban, milyen pénzintézetnél, stb. Hol van biztonságban a befektetés?
 • Gömb
  Kb 2 hónapja amikor elkezdődött ez a mizéria hogy szüntessük be a szaldót és október végén húzták meg a határt, na akkor járt O.V. a német kancellárnál, ahonnan nagyon fagyosan jött el, beszámolt róla a sajtó is.
  Vajon mi történt közöttük? Kinek a cége a magyar hálózat nagy része? nem a németeké? miért érné meg nekik a szaldó elszámolás? Úgy tűnik engedni kellett a németeknek…
 • Oneabove
  @szaboz kegyetlenül röhögök én is 😀
 • vendég
  “Jó lenne, ha mindenhol szabad piac lenne, mert úgy jobb lenne a megtérülés.
  Ergo oda-vissza meg kéne fizetni a rendszerhasználati díjat, ami oké is lenne, ha oda-vissza ugyanannyiért venné meg a szolgáltató tőlem, mint amennyiért én tőle. Ugye piac-piac oda-vissza.”

  A szolgáltató piaci alapon, ha rajta múlna, még akkor sem venné át tőled az áramot, ha fizetnél érte. 🙂
  Ez a lakossági napelem dolog sehol sem áll meg a lábán állami támogatás nélkül, nettó erőforrás és nyersanyagpazarlás ezeknek a telepítése, DE ettől függetlenül röhejesnek tartom azt, hogy az állam felállít egy rakás piactorzító játékszabályt, amivel behúzza az embereket a csőbe, milliókat invesztálnak napelemebe, aztán meg egy tollvonással kirántja alóluk a talajt. Mintha ovisok irányítanák ezt az országot, de tényleg. 2 napot nem tudnak előre gondolkodni.

 • Belavoltam
  Nagysagrendek a szo, amit keresel.
 • Belavoltam
  “Úgy tűnik engedni kellett a németeknek…”

  Regen volt az a nesquick reklam, hogy igyal meg egy poharral, aztan fogd a nyuszira. Na kb. ilyen szintu gyermetegseg kell ahhoz, hogy a nemeteket lasd a tortenet mogott.

 • nyugi
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700273.kor&timeshift=20240101

  Javaslom megtekinteni az 5.§ (5), (5a), (5b), valamint (9) bekezdéseket.

 • Copywriter
  Látod Miklós, te tipikus példája vagy annak, hogy miért nem szabad Magyarországon maradni. Az egész cikkből süt az elkeseredettség, a gyűlölködés. Az egy dolog, hogy kib.sztak veletek, de pl. ez a mondat: “A napelemparkok pedig fix átvételi minimumárat kaptak, szintén a megtérülés miatt. Azt nem bántják, hiszen ott sok olyan embernek van érdekeltsége, akiket nem szabad bántani.” Ez nagyon magyaros.

  Ha leírod a tényeket, akkor ez egy objektív cikk. Így meg a szomszéd fűjét nézed, hogy nála miért zöldebb, a k.rva anyját neki, neki miért lehet, mocskossz.mét banda és a többi. Olvasd át a cikket, végig ilyen.

  Ebből látszik, miért nem lehet az országban maradni akkor is, ha bőven van pénzed. Mert megkeseredsz ezen a sok mocskon, ami folyik. Ráadásul te úgy hőbörögsz, hogy van pénzed, így csődbe nem mész, csak buktad a befektetésed. Ehelyett dolgozhatnál másik országból, és boldogan élhetnél

  Nincs ebben semmi gylölködés. Egyszerűen ezek ennyire balfék barmok, már elnézést, semmihez nem értenek.

  Eddig is mondtam és tudtam, de az elmúlt másfél-két évben egyértelművé vált, hogy ezek nagyobb csapások az országnak, mint Gyurcsány valaha is lett volna.

  Nem értenek a gazdasághoz, nem képesek kormányozni, amihez csak nyúlnak, az anti Midász királyként trágyává válik.

  CSak uszítani, lopni, hazudni és agyat mosni tudnak.

  Olyan az ország, mint egy echte közép-ázsiai diktatúra, minden tekintetben.

  Úgy tűnik a cikkből, hogy ez nem tetszik nekem?

  Valóban nem.

 • Roller
  Várható volt, hogy a szaldó nem tart örökké. Ingyen tárolónak használni az elektromos hálózatot, 257V-on betáplálni a közösbe, hadd pusztuljanak az utcában mindenkinél a fogyasztók.
  Amíg az energia tárolásban nem jön el az áttörés (és ezzel a tényleges 4. ipari forradalom), addig sem a napelem, sem az elektromos autó nem lesz opció a meglévő technikákhoz képest, akárhogy erőltetik.
  Olyan ez, mint az önvezető autó: jól hangzik, megkajálja az átlag polgár, de még messze vagyunk a használható megoldástól.
 • Robirdus
  Felesleges vergődnetek, jobb, ha megszokjátok. Elmenni úgysem fogtok.
  Akármit csináltok még 10-20 évig itt maradnak. A nyugdíjasok meg a nemmondomkik meg fogják őket választani, bármekkora lesz a baj.
  Utána vagy lesz egy forradalom, vagy egy puccs. Talán még azt meg fogom érni, mikor felhúzzák a villanyoszlopra a főkolomposokat, arra kimegyek ha még járni tudok majd akkor.
 • Éljen a Fidesz
  Azt nem írta senki, hogy jön nekünk egy csodálatos Paks2, bizonyám. Egy olyan 2000 évre titkosított szerződéssel, amivel Magyarország RENDKIVUL jól fog járni. Éljen a Párt, éljen a haza, éljen az orosz és a kínai hitel. Aki ilyet vett fel az utolsó 2 évtizedben az mindenki jól járt. Éljen a Fidesz. Kinek mit intézett az Orbánja. Fogjátok fel. Ezeknek mi parasztok vagyunk. Vármegye/ispánság egy finom célzás erre. Remélem ezt a büdös undorító bandát leülteti valaki és amit lopnak/loptak az pedig megy vissza az allamkasszaba. Adja az Isten, hogy megérjem. Ez már nem csalás, korrupció, ez már hazaárulás.
 • Broáfka Ottokár
  kid meg milyen: röviden: igen. UCITS ETF-eket tudsz venni egyszerű halandóként az EU-ban, azokat meg euróért mérik. Valójában pl. a londoni tőzsdén biztos találsz USD-set is, de az a tőzsde drága. Jobban jársz, ha eurósat veszel, ugyanaz, mintha az USD-det EUR-ra váltanád, majd amikor abból megveszed az ETF-et, akkor USD-re váltják és megveszik a részvényeket helyetted. Amikor eladod, akkor a részvényeket USD-ért eladják és az egészet átváltják EUR-ra. Ha a kapott EUR-t azon melegében átváltod USD-re, akkor olyan, mintha végig USD-s ETF-et tartottál volna. Valójában egy hajszálnyival rosszabbul jössz ki, mert drágábbak az UCITS ETF-ek és a devizaváltásnak is van költsége.
 • Muslica
  Akik szerint a támogatás elvonása “normális”: elvileg egy államnak éppen az lenne a szerepe, hogy humánus és előremutató módon ossza újra a beszedett bevételeit (adókat). Pl. segítse az elesetteket, a lakosság azon részét pedig, akiknek pedig módjuk van fejleszteni, azokat pedig energiatakarékos beruházásokra ösztönözni – elősegítve pl. a leválást az orosz gázról (nem katari olajjal!), napelem-támogatással stb. Én – mivel itt élek régóta–, pontosan tudtam sajnos, hogy az utolsó versenyfutás már csak a megalázásra megy, ezért le is álltam az egész beruházással. Külön megemlítem, hogy az RRF-pályázatok határidejét pedig kb. fél évvel eltolták (nálam legalábbis, minap jött az értesítés), mintha lenne még értelme az egész bohóckodásnak. Nem baj, lényeg, hogy győztünk, hiszen EU-győztes az áremelkedés nálunk, ellenben a minimálbér itt a legalacsonyabb…létrejött a munkaalapú társadalom.
 • Joy
  Az egyszerű ember számára a KATÁ-s vállalkozó, és napelemes is gazdag, a kormány erre játszik rá. Mivel nincs pénz, ott fogják meg, amit a legtöbb egyszerű ember helyesel, nem ott, aminek gazdasági racionalitása van.
  A bruttó és a havi szaldós elszámolás meglátásom szerint nyáron növeli villamosenergia-fogyasztást. Arra ösztönöz, hogy hónapon belül (azonnal) használd el a termelést, a hőségben hűtsd jobban a lakást, ne kapcsold le a fogyasztókat, ha nincs rájuk szükség stb.
  Aki eddig gázzal fűtötte a használati melegvizet, ott érdemes beépíteni villanybojlert, az egy olcsóbb akkumulátor, csak épp hőenergiát tárol. Téli hónapokban, mikor nincs elég termelés, akkor meg akár vissza lehet állni a gázra.
 • Bitcoin fanatikus
  Nekem nincs napelemem, de utána néztem. Egy régi, 5 éves Antminer S9 szállítással 100.000Ft körül megvan és manapság kb. 0.85 dollárnyi BTC-t termel egy nap, 1350W fogyasztással. De nem kell egész nap járatni, lehet csak nappal is. Vannak újabb, drágább gépek is, amikkel még villanyszámla fizetéssel is nyereséges, de ez kb. a kezdőszett. Nem mellesleg egy ilyen gép hőt is termel, üvegházakat sok helyen fűtenek ilyennel.