Napi hírek

Már régóta gondolkodok rajta, hogy érdemes lenne röviden összefoglalni a nap híreit és egyszerű szavakkal kommentálni azokat. A nagy kérdés, hogy megéri-e a beleölt napi egy-másfél óra munkát. Addig is, amíg eldöntöm, íme az első összefoglaló.

– A Világgazdaság híre szerint a magyarok idén 387 milliárdot vontak ki a bankbetétekből és 800 milliárdot helyeztek el értékpapírokban. Ezzel most először fordult elő, hogy több pénzük volt értékpapírokban, mint bankbetétben. (5393 milliárd kontra 5257 milliárd forint.) A legtöbb pénz, 1580 milliárd állampapírokban van, 874 milliárd pénzpiaci alapban és 570 milliárd magyar kötvényalapban.

Azt nem tudom, hogy a Világgazdaság honnan vette, hogy 5257 milliárd a magyar betétállomány, amikor az OBA szerint ez inkább 15 ezer milliárd, a 100 ezer euró feletti állománnyal rendelkező nagybetétesek állománya önmagában is több, mint 5 ezer milliárd forint volt 2012-ben. De ez végül is részletkérdés.

A lényeg, hogy áramlik a pénz a pénzpiaci alapokba (hogy miért, arról itt is írtam és itt) és a magyar kötvényalapokba. (Erről meg itt). Az alacsony banki kamatok ellenére a honfitársaink óvatos duhajok és igyekeznek biztonságos befektetéseket keresni. Olyanokat, ahol a hozamok jobbak voltak tavaly, mint amennyi a bankbetét most. Összevetik a múlt hozamait a jövő ilyenkor járó banki kamatokkal.

– Az arany ára hatalmasat ugrott, az 1200 dolláros mélypont után most 1320 dollárra visszapattant. Ahogy már írtam róla itt, ez természetes, az indiai esküvői szezon szeptemberben kezdődik, az mindig felhúzza a fizikai arany keresletét. Ebből én még olyan messzemenő következtetéseket nem vonnék le.

– Az alacsony infláció (1,8% lett a júliusi adat) zöme a rezsicsökkentésből származik, de az ettől (is) megtisztított maginfláció is 3% alatt maradt. (A maginfláció jelentése itt) Mivel az MNB az inflation targeting politikáját követi, az alacsony infláció azt is jelenti, hogy semmi nem akadályozza meg az MNB-t a további kamatcsökkentésben, hiszen neki egyedül az inflációt kell 3% alatt tartani. Ezért gyengült most újra a forint az inflációs hír hallatára. (Ha csökken a forint kamatelőnye a többi devizához képest, akkor már egyre kevésbé lesz vonzó a befektetőknek. Ez pedig azzal jár, hogy nem fognak forintot venni, sőt, a meglévőt is visszaváltják. Senkinek nem kell a forint, sőt, akinek van, az is eladja, akkor logikusan olcsóbb lesz a piacon. Na, ez történik most.)

További rossz hír, hogy a költségvetést magasabb inflációval tervezték, ha alacsony az infláció, akkor az ÁFA bevételek sem fognak teljesülni és az egyéb adók, mint a személyi jövedelemadó sem. (Kisebb áremelkedés hatására az ÁFA emelkedése is kisebb lesz a vártnál. Ha az szja 16% és nem nő a fizetésünk, logikusan az szja bevétel sem tud nőni a tervezett szerint.) Tehát újabb megszorítások kiigazítások várhatóak az év hátralévő részében.

Mindezek ellenére még mindig jobb ez, mint a tavaly szeptemberi 6% feletti infláció.

Az investor.hu (az origo új gazdasági oldala, ajánlom mindenkinek, egész jó cikkeket szoktak írni) egy érdekes és szomorú dologra hívta fel a figyelmet ebben a cikkben: nagy örömmámor idején rengeteg befektető már hitelből tőzsdézik. Minél nagyobb a mámor, annál nagyobb a hitelállomány. Minél nagyobb a hitelállomány, annál jobban szárnyal a tőzsde. Azonban már egy kisebb botlásnál is villámgyorsan elkezdik leépíteni a befektetők a hitelből vett állományukat, amivel szép nagy zuhanást tudnak előidézni. Ma nagyobb a hitelből vett részvények összege, mint a 2007-es összeomláskor.

Ha a hitelből vett állomány nagyságát összevetjük a S&P tőzsdeindex értékével, elgondolkodtató grafikont kapunk.

Akit jobban érdekel a téma, olvassa el a cikket.

– Az eurózóna bankjai is elég csúnyán muzsikálnak, a nemfizető hitelek aránya ott is elérte a 7,5%-ot(!!), pedig ott nincs is devizahitel, ugye. Ezzel szorosan összefügg, hogy az uniós bankoknak 3,2 ezer milliárd euróval (960 ezer milliárd forinttal) kellene csökkenteni az eszközállományukat, hogy meg tudjanak felelni a Bázel III előírás tőkekövetelményeinek. (A bankok a betéteseik pénzét kockáztatják, amikor kihelyezik azt hitelbe. Hogy a túlzott kockázatvállalástól elvegyék a bankok kedvét, a bank tulajdonosainak a saját pénzüket is kockára kell tenni a betétesek mellett. Ezt szabályozza a Bázel III, ami nem meglepő módon a megengedőbb Bázel II-t hivatott leváltani.)

Na, az nem lesz könnyű és az eredmény is a hitelezés radikális visszavágása lesz, ami viszont a gazdasági növekedést fogja meggátolni. (Ha x%-ot kell tennem a hitelek mellé, de nincs x%-om, akkor az egyetlen lehetőségem az eszközállomány csökkentése, hogy a kevesebb hitelhez mérten már elég legyen a meglévő pénzem.)

A portfolio cikke a témában itt.

– Az index cikke alapján mégsem lesz olyan könnyű lenyúlni a takarékokat, mint azt a kormány gondolta.

Share

21 hozzászólás

 • Darkosia
  Hát a kibicnek semmi se drága alapon én azt mondom megéri. 🙂
  Mindenesetre én szívesen olvasnám. Az se lenne tragédia ha hetente lenne, inkább mint hogy pár nap után kifújjon a lelkesedésed az összefoglaló iránt és abbahagyd.
 • milyen feri?
  csatlakozom Darkosiahoz, nekünk többet er, ha sokaig olvashatjuk az összefoglalot, es esetleg ritkabban, mintha kötelezö nyüg lesz es megunod 🙂
 • barna
  Így van!
 • Gonoszpók
  Jájá, nagyon hasznos lenne ez a “hír-kommentálás”!
  Persze, főleg ha ingyér van… 😀
 • Agent
  Nagyon jó, hírlevélben kéne küldeni minden nap 🙂
 • kovarpa
  +1
  Én már régóta idekattintgattam, hogy 1-1 nagyobb hírről mi a véleményed,
  legutoljára asszem a ‘kifizetjük az imf-et mert az jó’ után…
  de általában nem volt reakció…
  Én örülnék akár egy heti összefoglalónak is, de mivel naponta ‘rádkattintok’, így a napi hírek / parasztvakítások hátterében megbúvó dolgok felfedése is érdekel…de szerintem a rövid napihír + heti összefoglaló az addig felgyülemlett további információk felhasználásával, egy egész jó páros lenne…
 • Kiszamolo
  Azért sem kommentáltam ilyen híreket, mint az IMF, meg takszövök államosítása, mert azok is politikai kérdések voltak, politizálás nélkül meg nem tudok rá válaszolni. A politizálás meg vitát és ellenszenvet szül, főleg egy ilyen országban.

  Annyit meg nem ér az egész.

 • AAA
  Nekem is tetszett, de nem kell ezt kötelező jelleggel minden nap írni. Ha látsz olyan hírt, ami fontos és van hozzáfűznivalód, megírod, aztán kész.:) Ha minden nap kötelezően írni kell, elunja az ember.
 • Jelentéktelen Hangya
  Akkor kommentáld szakmailag, szárazon, és főleg minősítések nélkül, melyik lépés hova vezet, mi mennyibe kerül valójában szerinted.

  Részemről előfordul, hogy nem értek veled egyet ebben-abban, de ettől még eléggé hiteles vagy számomra, hogy érdekeljen a véleményed, akkor is, ha eltér az enyémtől. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül.

 • gabor
  Bizony jó ha valaki révén meg is értem a gazdasái híreket, én nem csak meghallgatom. Mérnökként nem olyan könnyű a gazdasági dolgok mögé látni.
  “az indiai esküvői szezon szeptemberben kezdődik, az mindig felhúzza a fizikai arany keresletét” Csak azt tudnám hány hány év kell hogy ilyen összefüggések összeálljanak a fejben…
 • Stiel
  Inkább fektess energiát az egy-egy témát körbejáró, nagyobb cikkekbe, én azokat szeretem olvasni. 🙂 A napi hírkommentálás szerintem túl sok energiát elvenne ettől. Heti egy ilyen hírkommentálós mondjuk még talán belefér.

  Kicsit olyan ez, mint a napilap és hetilap közti különbség; a napilapban meg kell tölteni az x oldalt valamivel, akkor is, ha éppen nincs semmi érdekes, a hetilapban meg nincs ilyen kényszer, ráadásul az érdekes dolgokkal lehet foglalkozni alaposabban, perspektívába helyezve. (Hátránya persze, hogy nem instant a reakció, de pont ilyen pénzügyi témánál szerintem ez nem gond.)

 • Zoli
  Szerintem nagyon hasznos lenne ha több ilyet olvashatnánk. A heti talán azért is jobb, mert így jobban lehet priorizálni és a véges energiádat beosztani.
  Most magam/magunk ellen beszélek, de szerintem akár “prémium tartalom +előfizetés” formába is gondolkozhatnál, hogy neked is megérje energiát beleölni, hiszen “nincs ingyen ebéd” ebben a világban. Na persze korrekt árat kéne “kiszámolni” :), h sokunk elő tudjon fizetni.
 • Laslow
  A többiek már összefoglalták azt, amit én is gondolok: határozottan van igényem ilyen írásokra, és inkább ritkábban legyen, de hosszú távon, mint gyakrabban, de belefáradj, és x idő után abbahagyd.
 • Fairy
  Szerintem nagyon megéri. Olyan összefüggésekre mutatsz rá, amikre nem lenne esélyem rájönni, és hírajánlónak is jó egyben.
 • Miki
  Ha nem unod el, örülök a napi gondolatoknak. De én már egy heti szintű összefoglalónak is nagyon örülnék.
 • jurta
  Én jobban örülnék az általános témáknak. A hírek közül hetinél is ritkábbakat vennék csak elő, amik igazán sokakat érintenek. Pl. annak idején a magánnyugdíjpénztári vagyon expressz beolvasztásánál jól jött volna egy kiegyensúlyozott cikk főleg arról, hogy mi az, ami NEM most változik meg, csak az emberek nem is tudtak róla, mit jelent az x év alatt felhalmozott reálhozam stb.
 • maveryck
  Tényleg, hírlevélre fel lehet iratkozni?
 • mandele69
  igény van rá nálam is, díjmentesen is.
  de ha telefonos applikációban vagy e-mail-es hírlevélben akarnád
  szavazás után én szívesen áldozok rá
 • Szerintem a heti szintű magyarázó, fontosabb hírfelvonultatás a célszerű, sokak által már elmondott okokból, többek közt praktikum, idő, priorizálás tartalmi szempontból lényeg kiválasztása, leközlése, és magyarázása, mert más csak közöl, Te pedig magyarázol, és így az ember nem csak olvas/hallgat, hanem ért is 😀

  Szóval ha engem kérdezel, szerintem sokan szívesen vennének heti egy “ez történt a héten” cikket, amiben benne van az is hogy mit jelent ami történt és miért fontos ez az embereknek.

  A hírlevelet szerintem hanyagold, max annyira hogy “szia új hír van a kiszámolón gyere nézd meg, kattints ide!” Mert ha a teljes cikket leközlöd (lehet, hogy) sokan nem jönnek át a site-ra (max a kommentguruk 🙂 és emiatt az egyedi látogatók, oldalletöltések száma stb lecsökken, így az értékes tartalom nem csalogat majd az oldalra minket, és így a hirdetői bevételed is csökken(het/ni fog).

 • vagtazo halottkem
  Nekem is bejön, de én is egyetértek a többiekkel. Inkább legyen ritkábban, mintsem gyakran, aztán meg csökken a minőség mert nyűggé válik. Csak így tovább Kiszamolo! Ha nem is kommentelek gyakran bírom az írásaidat!
 • Homeropata
  Én is támogatom Darkosia ötletét. Egy-két hetente a lényegesebbeket szívesen olvasnám.