Jobb a pénzpiaci alap, mint a bankbetét és egyéb olvasói kérdések

2013-02-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Annyi kérdést kapok tőletek, hogy újra összeszedtem egy párat az elmúlt egy nap (!!!!) terméséből, hátha más is okul belőle. Egy pár kérdést kihagytam, mint például mi a véleményem az államosításról és ehhez hasonlóak. A következő pár kérdés egy csendes hétvégi nap kérdés-termésének egy része. 🙂

"Szia, mindig a CIB Malacperselyt, meg az Erste Aktív betétet ajánlod, miközben a CIB Pénzpiaci alapja többet hoz mindkettőnél (7,4%). Akkor miért ne inkább abba tegyem a pénzem? Még lekötni sem kell a pénzem hozzá"

Ezt a hibát szinte mindenki elköveti, aki betéved egy bankba, pedig nagyon súlyos hiba. A pénzpiaci alapokról már itt írtam, ott is felhívtam erre a tévedésre a figyelmet.

Ugyanis a bankbetétnél azt látod, mennyit fogsz kapni a következő egy évre, a befektetési alapoknál azt, hogy mennyit kaptál az elmúlt évben kamatokat (hozamot)!

Tehát a pénzpiaci alapok egy éves teljesítményét az egy évvel ezelőtti egy éves banki akciós kamatokkal kell összevetned! Az pedig 9% volt tavaly ilyenkor több banknál is. Vagyis ehhez képest gyenge a pénzpiaci alap.

Ezen túl az elmúlt évben nagyot zuhantak az állampapírok hozamai, ezért a meglévő kötvények értéke megnőtt. Ez az egyszeri változás is növelte a tavalyi hozamokat. Nézzük meg a 2011-es teljesítményét az alapnak: igen szerény 4,49%. Ennél még a legrosszabb bankbetét is jobb volt 2011-ben.

De további infóért kéretik elolvasni a belinkelt régebbi írásomat.

 "Szia, átmennék a Magnet Bankba, de nekik nincs dombornyomott kártyájuk, pedig én sokat szoktam vásárolni az interneten. Mi lenne a megoldás, tartsam meg a régi bankomnál a bankkártyámat?"

A válaszom megint azzal kezdődik, hogy már erről is írtam, mégpedig a bankkártyákról szóló bejegyzésemben. Ezt jól elolvasva megérthetitek, hogy 2011 óta nincs különbség a sima és dombornyomott kártyák között az internetes vásárlások során.

Ami lényeges különbség, hogy a dombornyomott kártyák általában, de nem mindig tartalmaznak egy utazási biztosítást is, ami sokkal olcsóbb, mint ha külön kötöd meg a biztosítást. Erről itt írtam bővebben: A legolcsóbb utazási biztosítás. De ha nem utazol külföldre, szerintem felesleges pénzkidobás a dombornyomott kártya.

Az internetes vásárlások titkairól pedig itt írtam: Így vásárolj az interneten. Itt megtudsz sok mindent a virtuális kártyáról, a CVV kódról és a Paypal-ról.

 "Megszűnik az OTP Magánnyugdíj-pénztár és választanom kell egy másikat a még meglévő pár pénztárból. Te melyiket választanád?"

A kormány látszólag eltökélte, hogy kiéhezteti a nyugdíjpénztárakat, olyan alacsony működési költségeket engedélyez nekik, amiből nem lehet fenntartani a pénztár működését. Ezért egyik a másik után dobja be a törölközőt.

Én a még létező legnagyobbat választanám, ha bármelyik túléli ezeket az éveket, akkor az csakis a legnagyobb(ak) lesz(nek) szerintem.

"A fizetésem nagy részét kézbe kapom, feketén. Mennyi az esélye, hogy elővesznek egy vagyonosodási vizsgálaton? Másik kérdésem, hogy a bankoknál elkérik a személyit befizetéskor, így egyből beazonosítanak. Van olyan bank, ahol nem kell személyi ahhoz, hogy más számlájára fizessek be?"

Jelenleg az adóhivatal csak évi kb. 1500 vagyonosodási vizsgálatot folytat le évente, ami a 3,5 millió személyi jövedelemadó fizetésre kötelezett személyt tekintve elenyésző, akkor is, ha 5 év az adócsalás elévülése (A vagyonosodási vizsgálatról itt írtam.)

Azonban ha minimálbéresek vagyunk, vagy nagy értékű gépjárművet, ingatlant veszünk, könnyen megtalálhatnak bennünket. Az én egyik barátomat elővették, pedig szó szerint semmi vagyona nem volt, és alig a minimálbér felett keresett a valóságban is.

Ezért inkább érdemesebb adózni, például így, nagyobb halaknak pedig így.

Régebben az OTP-nél nem kérték a személyazonosság igazolását a befizetéseknél, ezért kellett az összes biztonsági őrnek ott nyitni számlát, a főnök meg rárakta a fekete fizetést a számláikra. Nem tudom, ezt megváltozott-e az elmúlt másfél évben.

"Rövidtávra (3-4 év), kevés pénzzel - 100.000 Ft induló összeg, amihez havonta 10-20 ezret hozzá tennék - milyen befektetést ajánlanál? Pl: Befektetési jegy, részvény, kötvény stb."

Alapszabály, hogy 3-4 évre maximum kötvényt veszünk, részvényt semmiképpen sem. Két lehetőségünk van, egy CIB Malacpersely, vagy hasonló megtakarítási számla, vagy egy TBSZ számla az Államkincstárnál és havonta veszünk rá 10-20 ezerért prémium állampapírt.

Azonban lehet, hogy drágább lesz a leves, mint a hús, kérlek olvasd el döntés előtt ezt: Kicsire nem adunk

Ha esetleg megfordult a fejedben unit linked biztosítás is, akkor ezt is olvasd el: Miben gyűjtsük a megtakarításainkat?

Na, röviden ennyi volt a legérdekesebb kérdésekre a válasz ezen a hétvégén.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, február 7-én indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram