Néhány gazdasági adat

Az infláció a befagyasztott rezsi, üzemanyag és élelmiszerárak ellenére 9,5% lett, a maginfláció 10,3%. (Más országokban az infláció nagyjából felét az energiaárak emelkedése okozza. Nálunk ezek nélkül sikerült ennyi inflációt összekapálni.)

Utoljára 21 éve volt ilyen magas az infláció itthon.

A külkereskedelmi mérleg adatai is nagyon rosszak, az első negyedévben 863 millió eurós mínusza lett az országnak, vagyis ennyivel volt több az import, mint az export. Ilyen sem volt 19 éve. A romlás fő oka a magas energiaárak, amik megdobták az import összegét.

Április végére az államháztartás hiánya közel 2,7 ezer milliárd forintra nőtt, ez az éves tervezett hiány 83%-a. Ilyen rosszul még soha nem állt a költségvetés áprilisban és a rossz hír, hogy áprilisban is nagyot emelkedett a hiány, nem csak a választási költekezés miatt lett ilyen rossz az egyenleg. Ehhez még tegyük hozzá, hogy az évi tervezett hiány eleve 5% körüli és 5%-os gazdasági növekedés kellene ennek tartásához is. Ennek a magas hiánycélnak a 83%-át sikerült eltapsolni az első négy hónapban.

Ezek után nem meglepő, a forint sem remekel éppen, 380 forint körül billeg az árfolyama az euróhoz képest.

De hogy legyen egy jó hírem is: a héten jön végre a jó idő.

Share

181 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  @zabalint: “ma kevesebb a nettó minimálbér dollárban számítva, mint 2009-ben, amikor ugye válság volt. ”

  Szerinted a minimálbéresek a forintban kapott fizetésüket dollárra átszámolva állapítják meg, hogy jobban vagy rosszabbul élnek-e mint 2009-ben? És melyiken teszik: MNB-középárfolyamon vagy vásárlóerő-paritáson?

 • Zabalint

  Haatöbbség mondjuk laposföld hívő lenne, akkor melléjük kellene állni?
 • Кьырымтатар
  Én mindig is irigyeltem azt az alternatív valóságot, amiben a fidesz szavazók élnek. 85 ezerből 180 ezer forintos fizetés lett, majd’ 10 év alatt…most anélkül, hogy mélyebben belemennék a számolásba, kb. reál értéken ugyan annyit ér most a 180, mint anno a 85, de meg merem kockáztatni, hogy még kevesebbet is. Remélem csak trollkodik az illető, akinek nem tűnik fel, hogy ugyan olyan sz@rul él, mint 10 éve.
 • Hollós

  Politikusként? Simán.
  És ezzel rá is tapintottál a lényegre.
  Teljesen kretén, de sajnos ez a politika.
  És nem csak idehaza.
  Nézd meg a kócos angolt, a bóbiskoló, vagy épp filmsztár amerikait, akiket a nép megválasztott.
  Ezekhez képest a mi miniszterelnökünkről csak szuperlatívuszokban illene beszélni.
  Mégegyszer mondom, hogy sajnos…
 • Igazmondó
  Nógrád megye, segèdmunkás fizu netto napi 18tól indul H-Sz.tudom. Nyugaton a segèdmunkás napi 180ezret is megkeres. De gondolom nettoban.
 • BlaZember
  @Hollós Mindenki érti, hogy ezek a döntések a népszerűséget szolgálják, nem a józan észt. Sőt, pont ez a számonkérés lényege. Orbán ugyanis nem a hatalmon maradásra kapott felhatalmazást, hanem arra, hogy legjobb tudása alapján irányítsa az országot.

  Az ez a politika pedig egy súlyos félreértés. Egyrészt egyre jobban látszik, hogy Orbán zsákutcába navigálta magát. Komoly körökben vállalhatatlan lett, és a döntései eredményeképp az ország nagyon sok szempontból a rendszerváltás óta a legrosszabb állapotban van, 12 év alatt nagyon komoly lemaradást hozott össze a szomszédainkhoz képest. Másrészt ez a politika nem lett volna sikeres, ha nem rombol le demokratikus és jogállami kereteket. Majd most meglátjuk, hogy mekkora támogatása lesz fél-egy év múlva. Hiába fog dicshimnuszt zengeni a propagandamédia, ha emberek tömegeinek zuhan össze az élete, és nem lesz miből támogatni őket.

 • BlaZember
  Most is buzizhatsz kedvedre. Nem a szólásszabadság szűnt meg, csak egyszerűen az emberiség kezdi megfejlődni korábbi önmagát, és kivetni azokat, akik ilyen dimenziókban gondolkodnak. A rabszolgatartás stb is a tiédhez hasonló gondolatok kimondása mellett szűnt meg.

  Egyébként gyanítom se színesbőrű, se homoszexuális stb nem vagy. Szerintem akkor hiányold a negatív diszkrimináció lehetőségét, ha az téged érint hátrányosan, nem másokat. Máséval csapkodni nem nagy kunszt.

 • Zabalint

  Akár hazai, akár más populista rendszerekből kiindulva, én nem hiszem, hogy Putyin népszerűsége kizárólag a megfélemlítésen alapulna. Nyilván a szűk középréteg egy része hazudik a közvéleménykutatóknak, de rengetegen lehetnek, akik vevők az uszításra meg az orosz birodalmi vagyak mantrazására. Mint ahogy nálunk is vevők voltak az ilyen-olyan csoportok, Soros valamint Brüsszel elleni uszításra, meg utóbbi időben arra is, hogy az orosz agresszorral szimpatizáljanak az ukránokkal szemben.

  Ami a minimálbért illeti, nem kell tudniuk a dollár árfolyamról, de egy rakás alapanyag, illetve termék ára dollárban növekedett, és nyilván az árak nem állnak meg a határon. Ezért nyilván a minimálbéres is érzi, ő érzi csak igazan, hogy egyre kevesebbet ér a fizetése. De ezt ebben a rendszerben nem fogja összekötni a hatalommal.

 • Dreamer
  zotya

  (Esetleg, ha az eddig elért eredményeket is felsorolnád mellé: pl. rekord alacsony munkanélküliség, a szegénységi küszöb alatt élők drasztikus csökkenése lásd Eurostat adatait. Stb.)

  Rekord alacsony munkanélküliség?
  Persze, mert egymillióan eljöttünk…

 • tumpara
  Ordas: a maximális szólásszabadság nagyon helyes, de azért azt tudod, hogy a buzi és a néger szitokszó (utóbbi nálunk annyira nem, hisz nálunk nem volt 400 éves rabszolgatartás és egyébként is kevés nálunk a fekete, de azért előzékenységből nem használjuk)? Ez olyan, mintha Téged folyamatosan dagadtnak szólítanának az emberek, nem pedig a neveden; vagyis végül egy sztereotípia alapján ítélnének meg, nem pedig az érdemeid alapján. Létezik első benyomás, de ilyen szóhasználattal nehezebb átlépni rajta, hogy tényleg megismerhesd az igazi embert. Nyelvében él a nemzet ugyebár. Lámpavasazni meg azért nem szabad, mert gyűlöletkeltő. Akkor sem, ha tényleg azt érdemelné, mert civilizált világban a bíróság szabja ki a büntetést, nem pedig egy zsigeri indulat. Holokauszttal viszont tényleg keveseket engednek viccelni, bár például Ricky Gervais-nek simán elnézik, pedig ő aztán tényleg a Nyugat.
 • untermensch4
  Az “előzékenység” az amiből az a “politikailag korrekt” öncenzúrázás lesz amikor a kegyes hazugság jó dolog… sztem a kulturált viselkedés inkább olyasmi mint amikor a konzervatív nacionalista nagyapám és az ős-mszmp-s nyugdíjas megvitatták a kötelező zászlókitűzést az iskolákra, semmi trollkodás de nem közeledtek az álláspontok. Aztán a strand zárásakor mondta nagyapám hogy szállítsam haza a vitapartnerét (mint utóbb mondta, a pedagógus nyugdíjból nagyon sok lett volna a taxi a komcsinak).
  Aki a szóhasználat miatt nem képes túllépni az első benyomáson annak talán cselekvőképességet kizáró gondnokságra lenne szüksége, az összes kereskedelmi marketing, politikai propaganda és pitiáner szélhámos szolgája lesz… tényleg a nyelvéBEN és nem a nyelv felszínén kéne élnie a nemzetnek. A rossz humor büntetése meg diktatórikus szokás.
 • tumpara
  untermensch: bármilyen társadalmi változásról is legyen szó, először mindig túlzásokba esik (így lett a PC is), mert mindig van egy hangos kisebbség, aki túlkiabálja a szimplán normális változást akarókat. Pl. a fekete polgárjogi mozgalmaknál is a többség békésen akarta elérni a jogegyenlőséget (Rosa Parks, Martin Luther King), mégis a hozzájuk képest kicsiny, de erőszakot alkalmazó Black Panthers alapján ítélték meg őket,mondván ilyenek ezek a feketék. Évtizedes távlatokat nézve viszont a feketék politikai és szociális úton kikényszerített integrálásával (egyetemre mehettek, hollywoodi kvóta stb.) jobb lett a világ? Szerintem sokkal. Persze nem lett tökéletes, de jobb lett.

  Az emberek többsége sajnos a kereskedelmi és politikai marketing szolgája, elég szétnézni az országban, a nyelv felszínén élnek. Borzalmas, de ez a valóság.

 • majomka
  Zabalint
  2022-05-13 at 00:13
  “Én is olvastam akkor Zsiday cikkét, csak ezzel az a probléma, hogy ma kevesebb a nettó minimálbér dollárban számítva, mint 2009-ben, amikor ugye válság volt.”

  2009. minimálbér: 71 500 Ft, 1$=212 Ft, 71 500/212=337$
  2022. minimálbér: 200 000 Ft, 1$=368 Ft, 200 000/368=543$

  Lehet hazudozni, csak az a baj, hogy hamar kiderül.

 • SM

  ott a pont, igazad van!
  Bár a szavazó tökhülye, az általad felsorolt felismeréseket meghozta.
  És nem is téved. Sajnos.
 • jami

  Az a gond, hogy sokan tényleg és meggyőződéssel hiszik, hogy őket semmi nem érinti a nagyvilág gondjaiból. Az orosz háborút kivédte azzal, hogy Orbánra szavazott – így tuti nem viszik katonának, amúgy is az oroszok csak védekeznek.
  Kit érdekel az euró/dollár árfolyam, hát majd nem mennek horvátba/görögbe.
  A lényeg az szja vissza és anyukának a 13. havi nyugdíj. Az kézzel foghat pénz; ha még sikerült megcsípni a babaváró – hozományt és a felújítási támogatást, akkor őt megtámogatta Orbán amennyire még soha senki, felőle moroghatnak a tanult népek.

  Az még rosszabb amúgy, aki kiválóan érti a jelenlegi helyzetet – de így lett/maradt poziban és emiatt a fideszre szavaz.

  Ez van.

 • Dothrak

  A hozzászóló NETTÓ minimálbérről beszélt, nem bruttóról. A minimálbér 2009-ben másképp adózott!
  Helyesen:

  2009. minimálbér (nettó): 57 814 Ft, 1$=212 Ft, 57 814/212=273$
  2022. minimálbér: 133 000 Ft, 1$=369 Ft, 133 000/369=360$

  Valóban, 13 év múltán így is kicsit több lett a 2022-es, mint a 2009-es, de azért árnyaltabb a kép.

 • jami

  Nem, sajnos a 2. halmaz nem kicsi számosságú. Messze nem csak a NER lovagok&családjuk, hanem rengeteg ilyen-olyan intézményvezető, halom cég, akik a NER-től kapnak megbízásokat és ami igazán sok: amiket megvettek a CSOK/babaváró/SZJA/otthonfelújítási pénzekkel. Jelentős részük SOHA nem látott pár milliót egyben több éves takarékoskodással, nemhogy bevételként napok alatt.
  2022 végére már nem olyan széles a mosolyuk, de még a választásokkor megvoltak; plusz nyomják sokan a “nincs más, aki tudna kormányozni” hülyeséget. Mintha bármikor, bárhol, bármelyik kormánynál lett volna eddig próbamunka/próbaidő és feltételként a x év ledolgozott kormányzás…
 • Zabalint

  Valóban tévedtem, valahol olvastam, és nem számoltam utána, mert mai napon:

  2009 nettó minimálbér 57 815 Ft
  2022 bettü minimálbér 111 321 Ft

  Tegnapi (május 16) dollár árfolyam: 369.02
  2022.05.16 árfolyam: 212.44

  Tehát akkor: 272.14
  Most: 301.66

  Az a durva, hogy korrekt módon levezetve is arra a következtetésre juthattál volna, hogy “hazudtam”, de te azért fontosnak érezted, hogy hiába írtam nettót, te csak azért bruttót vetettél össze.

  Valószínűleg azt néztem be, hogy amit olvastam, ott 2008 lehetett összevetve, úgy már kijönnek a számok a 145 körüli dollár árfolyamokkal, persze nem mindegy az év melyik részét vetjük össze. Persze 2008-al összevetni meg azért nem korrekt, mert az épp a forint gyengülés előtt volt.

  De akkor mondhatom úgy is, hogy 272 dollárról 301-re növekedett a nettó minimálbér, úgy hogy közben jórészt világgazdasági fellendülés volt.

 • Zabalint

  Ez így jól hangzik, csak mondjuk épp Oroszországban visznek be, ha azt mondod, háború van speciális katonai hadművelet helyett, míg a nyugati világban csak nem nézik jó szemmel, ha tagadod a háborút. És ez csak egyetlen példa, de lehetne sorolni. Ráadásul érdekes módon míg a liberális demokráciákban majdnem mindig a sértő vagy nyíltan fake news dolgok esetében jön elő, hogy akkor most kellene-e ezekkel valamit kezdeni, vagy a szólásszabadságba belefér, az illiberális világban konkrét tények kimondását szankcionálják.
 • Bruttó-nettó oktató

  Na akkor most számold újra a 2022-est NETTÓ minimálbérrel, ugyanis az volt az alap kijelentés!
  Nettó. Tudod, amit kézhez kapnak…
  Lehet okoskodni tudás nélkül, csak az a baj, hogy hamar kiderül a hiányosság.

  Aztán korrigálhatod az inflációval is, ha egyáltalán érted, mit jelent ez.
  Végül levonhatsz egy következtetést a reálbérek növekedéséből. Nos?

 • untermensch4
  Pont jó példa, a szabadon fegyvert viselő milíciák alkotmányának a hazájában sztem nem túlzás (sőt, tképp a kulturális asszimiláció miatt elengedhetetlen) hogy legyen polgárjogi aktivista milícia is. Megítélés kapcsán pedig a propaganda-jellegű sajtó kritikája a kívánatos, nem pedig az hogy előzékenyen-alázatosan várják az érintettek hogy 100 év után mikorra is sikerül a jogegyenlőségnek “magától” megvalósulnia.
  A pc-vel (leegyszerűsítve) az a baj hogy megsértődésen alapul. Nem jó alap, megsértődni mindenki tud, bármin. Akár a valóság teljesen tényszerű elemein is. Ha a sértettség érzése fontosabb a tényeknél akkor zsákutcába jutunk.
 • Bruttó-nettó oktató
  @bruttó-nettó oktató

  Természetesen a 2009-esnél is nettót kellene számolni. Így a pontos.

 • BlaZember
  Számold újra _nettó_ bérrel (58k és 133k), és 202-es USDHUF árfolyammal, mert ennyi volt 2009-ben az átlag. De valóban, 70 dollárral több ma a minimálbér, mint 13 éve volt. 84% forintgyengülésre jutott 24% minimálbér emelkedés, és a két szám épp csúnyán távolodik egymástól. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a mai minimálbér dollárban sokkal kevesebbet _ér_, mint a 2009-es minimálbér.

  EUR-ban egyébként nem néz ki ennyire rosszul a helyzet. A 38% árfolyamgyengülésre 66%-ot emelkedett a minimálbér, szóval a fentiben erősen benne van a dollár erősődése is. Ami semmilyen viszonyban nincs az eredeti állítással, csak mint érdekesség. Meg persze azt a 13 év alatt végbemenő közel 140 EUR minimálbéremelkedést se olyan könnyű acélosnak gondolni, de ez már egy teljesen másik dolog… Ha aztmondjaja tévé, hogy most jobb, akkor most jobb, punktum 🙂

 • KP
  majomka

  Az elotted szolo NETTO minimalbert irt. A 2022-es brutto 200 ezer nettoja az 133 ezer (66%), ami a 2022-es dollar erteket havi kb. 360 dollarra apasztja. A 2009-es brutto minimalberbol 77%-ot kaptal kezhez, igy annak atvaltott erteke 270 dollar. Ha ehhez meg a dollar inflaciojat is hozzaveszed, akkor mar ket eleg kozeli erteket fogsz kapni.

  Megkoszonom, ha elnezest kersz attol, akit minositettel.

 • majomka
  köszözönm mindenkinek, hogy kiszámoltátok a nettóra is ugyanazt

  természetesen a következtetés ezesetben is ugyanaz

  még hogy én kérjek elnézést…

 • untermensch4
  Az eddigiekből kikövetkeztethetően a konkrét tények kimondásának szankcionálásával hazugságra kényszerítő illiberális világot sem kedvelem. Az is “pc” csak hatalmi “p”… a hatalom számára “sértő” kimondani. Onnantól hogy egy üres papírlap felmutatásán is meg lehet annyira sértődni a hatalom részéről hogy bezárják az elkövetőt, sztem látszik is hogy a megsértődéshez a szó szerint semmi is “elég”.
 • TT
  Ha már mindenki ennyire belejött a kiszámolásba, érdemes lehet megnézni a létminimum összegét is.
  Azt találtam, hogy a KSH 2015 óta már nem számolja, de 2014-ig van rá táblázatuk:
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc011.html

  Illetve 2019-ben mások kiszámolták az aktuális értéket:
  penzcentrum.hu/vasarlas/20200917/kiszamoltak-ennyi-most-a-letminimum-osszege-magyarorszagon-1102700

  Megj.: arra figyelni kell, hogy az értékek egy főre vagy háztartásra vonatkoznak.

  Nem kívánok semmilyen messzemenő következtetést levonni, csak érdekességképpen dobtam be.

 • Csinolina

  A hozzászólásod másik vetületét miért nem nézzük? A dollár napok óta rekordon van a forinttal szemben, évek óta gyengül a forint..
  Valljuk be, ez egy faék egyszerűségű számolás, ami a pénz vásárlóerejét nem jelzi. Önmagában ez nem sokkal több mint, hogy 5 éve 5 évvel fiatalabb voltam a fizetésem is jelentősen nőtt az években forintban, más pénznemben meg inkább ki sem számolom..
 • jami
  Épp írni akartam én is a vásárlóértéket. Hány hónapot kellett 2008/2009-ben egy lakásért/kocsiért dolgozni? Mennyi volt a kenyér, hús, tojás ára akkor és most; azaz az akkori minimálbérből melyikből mennyit lehetett venni és mennyit most?

  Engem hidegen hagy a nettól pontos összege; a vásárlóértéke érdekel.
  Most pl. azért tudok viszonylag nyugiban nyaralni majd nyáron, mert februárban átváltottam amit erre szántam. És az a durva, hogy ez így olcsóbb, mint ha itthon mennénk, mert itthon a már bevallottan kétszámjegyű infla miatt drágábbal tudnák nyaralni; mint az átváltott devizán. (De igazán akkor lett volna jó, ha már tavaly átrakom, csak nem volt kristálygömböm.)

 • BlaZember
  Épp csak rossz számokkal számoltál nagyon mást, mint amiről szó volt, és nem értetted meg a kritizált hozzászólás lényegét. A hozzászólás egy viszonylag lényegtelen részét sikerült “megcáfolnod” (azt is messze nem, ha értéket nézünk és nem összeget, ami sokkal relevánsabb a hozzászólás tartalmát tekintve), miközben pont a lényeget sikerült alátámasztanod, miszerint az emberek képtelenek érték alapon összehasonlítva észrevenni, hogy amit tolnak rájuk propaganda ellentétes a valósággal. De elnézést kérni nem kell, nincs ma nagy divatja a civilizált vitának, ahogy a lényeglátásnak se. Nagyon nem meglepő ez persze, amikor a mindenféle állami médiából is a kedvező részigazságok ordítva felnagyítása megy, meg az ezt megkérdőjelezők cinikus lehazugozása… Tűpontos lenyomata korunknak a reakciód, gratulálok 🙂
 • Zabalint
  Abban teljesen igaza volt -nak, hogy amit állítottam nem igaz, szóval jogos volt a kritika. Nem értéket írtam, hanem konkrétan, hogy mennyi dollár volt akkor és most a minimálbér, és valóban most magasabb, igaz csak kis mértékben. Az mondjuk már vicces, hogy lehazugozott, majd olyat vetett össze, amit nem állítottam, és csak mások és a saját számaim alapján derült ki, hogy valóban téves volt az állításom.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.