Nem jött még el a világvége

Mióta tart a háború a szomszédban, sorban kapom a leveleket, hogy hová és hogyan menekítsék az emberek a pénzüket.

Miután még a Sberbank is tönkrement, megduplázódott a kétségbeesett levelek száma.

Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy jelenleg Kijevet lövik és nem Budapestet. Budapest egy NATO ország fővárosa.

Nem tudjuk, mi lesz holnapután, de jelenleg ez a pánik egyelőre nem indokolt. Ha majd Záhonynál állnak az orosz tankok, esetleg az a véreskezű diktátor atomfegyverekhez nyúl, vagy NATO országokat támad, akkor elég pánikba esned.

A Sberbank már 2016 óta haldoklik, az első orosz szankciók bevezetése óta, most is csak azért ment tönkre, mert mindenki egyszerre akarta kivenni a pénzét.

A Sberbank talán 1%-át adta a magyar bankszektornak, a futottak még kategóriájában játszott. Nem rendült meg ettől a magyar bankszektor alapjaiban.

Az OTP-nek összegszerűen nagy az ukrán és orosz kitettsége, de arányaiban nem. Még ha ki is kellene dobnia a teljes ukrán és orosz hitelállományát, azt is nyilván túlélné. Szintén komoly a kitettsége a Raiffeisennek.

“Kivettem minden pénzt az államkincstárból és a bankból, elutaltam a Revolut számlámra.” Gratulálok, egy csak online létező pénzügyi szolgáltatónál van minden pénzed, aminek vagy nincs betétvédelme, vagy ha van, az litván, egy pici ország közvetlenül az orosz medve határában. Bölcs döntés volt, na, most tényleg nagyobb biztonságban van a pénzed. S az ügyintézés is sokkal egyszerűbb lesz Litvániában litván nyelven, ha mégis bármi gond adódna.

“Bezuhant a forint, itt a világvége, váltsunk át mindent euróba, kerül, amibe kerül.”

A legtöbb feltörekvő ország devizája mindig bezuhan, ha gebasz van a világban valahol. Ha a gebasz közel van, akkor jobban bezuhan.

Ugyanígy bezuhant a forint a járvány kitörésekor 2020-ban és most is ugyanúgy bezuhant minden, mint a magyar forint. A példa kedvéért a cseh koronának is ugyanígy néznek ki az elmúlt napjai:

Lengyel zloty elmúlt hónapja:

Amikor felfordulás van a piacon, a befektetők mindent eldobálnak, ami feltörekvőpiaci befektetés. Így a forintot is. De ez még nem a világ végének a biztos jele, nem tűnt még fel az apokalipszis négy lovasa a láthatáron.

A háborúra békeidőben kell készülni, nem akkor, amikor már dörögnek a fegyverek. Ugyanígy a portfóliódat nem a vérzivatarban kell pánikszerűen átalakítanod. Ha még nem tetted, ideje megnézned a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on.

Azért van pénzünk állampapírban, céges kötvényben, részvényben, egyik bankban, másik bankban, forintban, euróban, dollárban, mert készülünk arra, hogy jöhetnek rosszabb idők vagy tönkre mehetnek pénzintézetek. Ez a lényege a portfolióépítésnek.

De a pánik mindig rossz tanácsadó.

Le kell nyugodni és nem szabad butaságot csinálni. Nem tudom megígérni, hogy a háborúnak hamar vége, vagy nem terjed tovább Ukrajna határain kívül, esetleg nem gyengül tovább a forint, de egyelőre még nincs ok a világvége hangulatra. Viszont legyen jó lecke arra a mostani hirtelen jött háború és a bankcsőd, hogy foglalkozz a portfólióddal már akkor, amikor derült idő van.

Ami szinte biztos, hogy el fog szállni az infláció, ha nem lesz vége hamar a háborúnak. Mind az oroszok, mind az ukránok például nagy búzaexportörök. Hiányozni fog az onnan származó gabona a világpiacon, biztos nagy lesz a drágulás. De ez igaz az acélra és sok minden másra is. Ha még drágább lesz a gáz, akkor drágább lesz az építőanyag, de a műtrágya is, tehát az élelmiszer is. A drágább üzemanyag mindenben fog jelentkezni. Ha valamit most meg tudsz venni (pl építőanyag), akkor lehet, hogy nem kell tovább várnod, olcsóbb szinte biztos, hogy nem lesz.

S akkor hadd szóljak még a rengeteg tuti befektetési lehetőségről.

Van, aki rubelt akar most venni, hogy berakja orosz bankba 20%-os kamatra. Egyrészt hogy akarod csinálni, másrészt hogy fogod tudni visszaváltani rendes pénzre a rubeledet? A rubel most majdnem 50%-ot veszített az értékéből. S ha fog még húszat, akkor mennyit nyertél a dolgon?

“Majdnem féláron adják az OTP-t, belerakom minden pénzem.” Arra nem gondoltál, hogy nem ok nélkül adják féláron? Hogy aki el akarja adni, az inkább bukik rajta 50%-ot, de még így is ki akar belőle szállni? Ha te meg akarod venni tőle, akkor valamelyiketek rossz döntést hoz. Biztos, hogy nem te leszel az?

Ezt már egyszer végignéztük 2008-2009-ben. Amikor a 2007-es csúcsról leesett az OTP hatezer forint környékére, akkor sokan beleugrottak. Aztán eladták azoknak, akik 3600-on ugrottak bele. Onnan még sikerült még egy felezést csinálni az OTP-nek.

Utána elindult felfelé, sokan gyorsan eladták, mert ennél már úgysem fog feljebb menni. Ők is tévedtek. Legyen itt emlékeztetőül az akkori árfolyam, ha szerinted minden pénzedet OTP-be kell tenni, csak mert sokkal olcsóbb, mint két hete:

2016-ig vártál, mire újra hatezer forint lett az OTP árfolyama, amennyi volt 2008-ban, a nagy áresés után, amikor azok is rohantak OTP részvényt venni, akik azt sem tudták, mit jelent a részvény kifejezés.

S nem azt mondom, hogy ne vásárolj most OTP-t vagy akár Gazpromot. Csak ne gondold azt, hogy biztos, hogy csak felfelé fog menni az ára. Ha tudod, mit csinálsz és tudod, hogy mi a különbség a befektetés és a spekuláció között, akkor legyél bátor.

De a tudatlanság nem egyenlő a bátorsággal.

Remélem sikerült válaszolnom a rengeteg levélre ezzel a cikkel. Akinek még nem volt időm válaszolni, attól elnézést, levélben sem írtam volna mást, mint ezt.

Share

157 hozzászólás

 • Zvalaki

  Hogy mi lesz a menekülő befektetés szerintem senki nem tudja.
  Jelenleg – talán nem a legjobbkor- éppen egy 1936-ban épült polgári házat újítok fel egy megyeszékhelyen. Az egykori építtetőnek a leszármazottjától vettem. Szóval ez a ház már túlélt egy világháborút, meg még néhány eseményt, talán ezt is túl fogja.
  Viszont ha már ez is megy a levesbe akkor már a vagyonmentés lesz a legkisebb gondunk.


  Kíváncsi lennék, mire alapozod az ingatlan árak csökkenését ilyen infláció mellett és bizonytalan banki hangulatnál.

 • Spurdisznó
  “Interest 2022-03-03 at 15:00
  A “Rubelt meg Gazpromot veszek” gondolathoz azért tegyük már hozzá az erkölcsi részét is. Szerintem most szolidaritásból is illene távol maradni az orosz befektetésektől.”

  Teljesen egyetértek. És ezt az irányt évtizedekig fenntartani.

  Ha esetleg az oroszok kapásból kivonulnának, bocsánatot kérnének és fizetnék az újjáépítést, akkor esetleg néhány szankciót fel lehetne oldani.

 • Gabor900
  Torrente, még h nem vagy kattant! 🙂 De mint az ***at! 😉 Teljesen extrém amit művelsz! 🙂

  De azért nevettem, sajnos mert bagoly mondja verébnek. Nekem tavaly tavasszal sajnos egy igen perverz gondolatom támadt, éspedig építettem egy földalatti óvóhelyet, 12 m2. Teljesen önellátó, zuhany, wc, napelem, akksik, melegviz, stb, de semmilyen közműre nincs rákötve. 1 évre elegendő mindennel, kivéve víz, annak minőségi tárolása bajos volt ekkora mennyiségben, az kevesebb. 🙂 Úgy voltam vele, ha másra nem, jó lesz zenei stúdiónak, alusisakos apartmannak, stb. Ott 0 a térerő. Párom hónapokig hülyézett miatta,de remélem, már megbékélt. 🙂 Az az igazság, h az elmúlt két év eseményei után már bármit el tudok képzelni, még annak ellenkezőjét is, de elhinni? Csak ami megtörtént. 🙂

  Ez egy pénzügyi blog releváns, kompetens hozzászólása volt.:-) Bár végülis, egyfajta befektetés, értéknövelés.

 • DilEmma
  Valahányszor zuhan a forint, mindig dilemmában vagyok, mert a jövedelmem dollárban, euróban kapom és automatikusan váltódik forintra (de megakadályozhatnám).
  Ilyenkor persze jó látni, hogy többet kapok érte, de vajon tényleg jó-e, hogy nem inkább devizában tartom meg (egy kisebb részét persze úgy tartom, mert a szoftverekért is azzal fizetek).

  Aki esetleg régebb óta hasonló cipőben jár, szívesen venném a tanácsokat, tapasztalatokat.

 • Déenes
  Te Róka, van olcsón orosz államkötvényem… 😀
 • porthosz
  Én inkább e miatt aggódnék:
  telex.hu/belfold/2022/03/03/eu-nato-torvenyalkotasi-bizottsag-az-ellenzeki-partok-alaptorvenymodositasi-javaslatat

  “Az ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy az Alaptörvénybe kerüljön bele: csak akkor lehet kilépni a NATO-ból és az Európai Unióból, ha erre a magyar nép népszavazáson ad felhatalmazást.”
  A fidesz pedig leszavazta ezt.

  Szóval ha a fidesz nyer áprilisban (márpedig fog), 4 év múlva már nem igen leszünk a NATO és EU tagja, bármikor kiléptethetik az országot önhatalmúlag és egyúttal csatlakozunk is oroszország anyácskához a nép nagy örömére…

 • gaborr
  Azért, hogy mire jó a kriptó, pl arra, hogy névtelen adományokat tudjon gyűjteni az Ukrán állam, (akár oroszoktól is), akár más néptől, eddig majdnem 10millió USD-t kaptak BTC-ben, 18millió USD ethereumban és 1.5millió USDT-t:
  twitter.com/FedorovMykhailo/status/1497549813205848068
  blockchair.com/ethereum/address/0x165cd37b4c644c2921454429e7f9358d18a45e14
  blockchair.com/bitcoin/address/357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P
  usdt.tokenview.com/en/address/TEFccmfQ38cZS1DTZVhsxKVDckA8Y6VfCy
 • Mindegy

  Fogarasi Árpád személyesen?

 • GrandMasterB
  Érdekes lesz látni, hogy milyen hatással lesz a háború és a következményei az ingatlanárakra. Egyrészt most látszik, milyen veszélyes lehet, ha bármilyen okból menekülnöd kell és minden értéked ott kell hagynod. Másrészt az ország kapni fog egy agresszív közvetlen szomszédot, aki ragaszkodik hozzá, hogy a volt szocialista országok kilépjenek a NATO-ból. És ehhez jön egy oroszokhoz lojális kormány. Nem hiszem, hogy ez meghozza a befektetők étvágyát a magyar ingatlanpiachoz. Másrészt hiába mantrázzák sokan, hogy a törlesztőrészlet elinflálódik, ha vele együtt elszáll mindennek az ára és nem hiszem, hogy mindenki fizetése forintra pontosan lépést fog majd tartani a valós inflációval.
 • Torrente
  Pedig ha jobban belegondolsz, simán csak árutőzsdézek, csak azt nem elegánsan, dematerializált formában, egy netes felületen teszem (amiért megdicsérnének, hogy milyen okosan diverzifikálok éppen), hanem, “csúnyán” fizikailag csinálom. Egyébként engem már sokszor néztek hülyének, de végül mindig én nevettem a “tömegen”, de nagyon… És ez a lényeg!

  Amit még kihagytam, az a befektetési arany (kb.: 1 kg) és a sport/vadász fegyver vásárlás elintézése lesz még. (Lehetne még ragozni: fagyasztva-szárított tartós élelmiszerrel, golyóálló holmikkal, házi bunkerral, stb.)

  Arra azért kíváncsi volnék, hogy miként tudna valaki engem historikus adatokkal meggyőzni arról, hogy egy háborús helyzet esetén a háborús fémek (pláne a szankciók miatti orosz kiesésre is tekintettel) és élelmiszer alapanyagok, miért nem számítanak zseniális befektetésnek… 🙂

 • kisokos
  “Minden feltörekvő ország devizája mindig bezuhan, ha gebasz van a világban valahol. Ha a gebasz közel van, akkor jobban bezuhan.”

  Nem tudom a fenti mondat az erős dilettantizmus vagy a komoly csúsztatás eredménye. Felesleges példálózni a csehekkel és szépíteni a forint teljesítményét, úgy, hogy az eur/ román lej 4,94 és 4,95 közötti hosszú hetek óta, zeró körüli kilengést okozott a háború. És min. a “gebaszhoz” olyan közel van mint Mo.
  Arról nem beszélve, hogy az eur/ ukrán hrivnya most 33,25, febr. elsején 31,9 volt. Ez 4,5% alatti gyengülés ott ahol dózerolnak az oroszok.
  Most 381,35 a ft, febr. 1-én 354,85 volt ami 7,5 % körüli gyengülés. Védhetetlen.

  2024-ben akarják bevezetni az eurót a románok. Előtte két évig fixálni kell az árfolyamot, ezt még nem kezdték el tudtommal hivatalosan is, de már arra gyakorolhat a román jegybank. Tartania kell az árfolyamot 2%-os sávban.

  Ugyanezt fogod látni a horvát kunánál és a bolgár levánál is, mindkettő ugyanabban az euró előszobában van, a jegybankjuk korlátlan mennyiségben beavatkozik, ha kell.

  Az ukrán hrivnya árfolyama is mesterséges, hosszú éveken át a dollárhoz volt kötve fixen. Nem gondolod, hogy a piac valóban így árazná bármely háborús ország devizáját.

  Máskor is szívesen.

 • Moonlight
  “ergo nem lehet majd a kriptot rendes pénzre váltani, na akkor TE mit fogsz csinálni?”
  Az Egyesült Államok nem betiltani, hanem szabályozni akarja a kritptót.
  Szerinted ez megtörténhet, ha a lakosság egyre nagyobb hányada már itt is tartja a pénzét?
  Nem inkább az orosz állampolgárok tőzsde hozzáférését lenne logikus betiltani?

  S&P 500 mérete 42 billió dollár. USA M3 állománya 21 billió dollár. Kötvényállomány 42 billió dollár. Ingatlanvagyon még több. És ez csak az USA egyedül. Szerinted tényleg akkora nagy gond lenne a kripto betiltása?

  Kerekítési hiba lenne a veszteség az átlagpolgár szempontjából. Főleg, hogy a kriptópiac nagyrésze néhány ember kezében van, a többiekében sok kicsi.

  S az oroszok hozzáférésének korlátozása könnyen kijátszható, amíg névtelenek a tárcák.

  A pénzmosás, kábítószerkereskedelem, zsarolás, stb továbbra is fennállna, még ha sikerülne is az oroszokat valahogy kitiltani.

  Nagyon nagy a mellényed, de az egész kriptóbohóckodás addig fog tartani, amíg a döntéshozók akarják. Utána ugyanúgy léggé lesz az egész, ahogy a levegőből teremtették.

 • SM
  az megvan hogy volt egy ilyen bunkerépítő figura Kocsord községben, vmilyen Árpád. Őrajta is nevettek sokan, de azért mondták neki, hogy ha gond lenne akkor azért fogadja már be őket is.
  Szal a 12m2 lehet kicsi lesz! 😉
 • Gépész
  Ez nagyon hasznos és jó cikk… lett volna egy hete…
 • Blend Ahmed
  “építettem egy földalatti óvóhelyet, 12 m2”
  Ha jól tudom, hogy Svájcban kötelező volt az házak alá bunkert építeni.

  Más téma:
  MSCI Ukraine index: msci.com/documents/10199/221f7a91-629a-4c2a-9efb-59614f8166f2

 • Hector Vamos
  Kérdezném a nagy preppereket, akik évekre elegendő élelmiszert és alkoholoss italt/dohányárut halmoztak fel százezrekért, azok vettek mellé gépkarabélyt, lőszert, golyóállómellényt is? 🙂
  Ha majd jön 5-6 markos legény baseball ütőkkel, késekkel, hogy “Kisbarátom láttuk te kereskedtél alkohollal a minap, van még ugye? Na hoci elő a többit, különben…”

  Erre is gondoltatok, vagy majd azt hiszitek, hogy ti lesztek a kereskedelmi istencsászárok a háborúban a 8 hektoliter whiskeyvel? 🙂

 • zerohu

  Haboru es valsagok idejen a befeketetok menekulnek a feltorekvo piacokrol. Lasd Forint es magyar reszvenyek. Ki akarna idehaza ingatlant venni ha a szomszed orszagban haboruznak. Az olcso hitel koraszaka is veget erni latszik. Plusz ott vannak a COVID utohatasai is amik atrendezhetik a piacot (home office pl). Tudom hogy egy ingatlan eladasban vagy hitel kozvetitesben erdekelt ember barmilyen helyezteben meg tudja indokolni hogy miert fognak az ingatlan arak duplazodni a kovetkezo ket hetben. De nekem eleg hihetetlen hogy minden zuhan a nagyvilagban, majd pont az ingatlan fog toretlenul felfele menni.

 • Pistu
  Annyi lóvé vesztette el közpénz jellegét, meg fixálták saját embereiket fontos pozíciókba, hogy szerintem felkészültek kormányváltásra. Elég arrogánsak is hozzá, hogy biztosra vegyék visszatérésüket 4 év múlva (lesz aknamunka bőven és szerintem tüntetések is 2025 környékén). A gázszerelő komoly piaci szereplő, nem hiszem, hogy nagyon fél. Üres kasszával meg egyik kormány sem tud csodát végrehajtani, főleg, hogy megígérte MZP, hogy marad a rezsicsökkentés, családtámogatások, stb.
 • V.A.Laki
  Aki igazan prepper akar lenni es mindent tul akar elni, az szerintem is azzal jar a legjobban, ha elmegy katonanak, es azzal tolti zsenge ifju eveit, hogy gazos helyzetbol gazos helyzetbe keveredik.

  Tortenelmi tanulmanyainkbol tudjuk, hogy az allamszervezodes egyik legkomolyabb szolgaltatasa a polgarai fele, hogy kisajatitja az eroszakot. (Nem emiatt jonnek letre az allamok, hanem ugy, hogy nehany ember elkezd vedelmi penzt szedni, de egy viszonylag korai ponton rajonnek, hogy szukseguk van valami legitimaciora, es a monumentalis koepuletek epitese meg az istenek imadasa mellett ez az egyik tipikus korai otlet, mivel az eroszak minden primitiv nepnel komoly problema.) Ugyhogy minden ilyen katasztrofahelyzetben komoly elonyben lesznek azok, akik igy vagy ugy de az “eroszakipar” reszei. Az en tippem rajuk megy, nem fotelharcos prepper pistikere, aki ovohelyet epit a garazsa alatt.

 • Dénes

  “Pont azt hinni naivitás, hogy majd eltalálod a tökéletes beszállót és kiszállót.”

  Semmi szükség nincs rá, hogy a tökéletes pontokat eltaláld. Aki ezt mondja, annak nem sok fogalma van a témáról.
  Arra viszont igenis szükség van, hogy az ember észrevegye, ha tévedett. Mert mindenki téved, és senki nem lát a jövőbe. Ha a piac nem igazolja vissza az elképzelésedet, akkor ezt elismered, és kiszállsz. Nem kell minden vételen pénzt keresni, nem is lehet. Képtelenség. De egyrészt nem ülünk évtizedekig mínuszos vételben, másrészt amikor igazunk van, többet keresünk, mint amit a tévedéseken veszítünk.
  Amíg egy részvényed mínuszos, és te benne ülsz, azt a pénzt is elveszíted, amit a benne lévő tőkéd máshol hozhatna. Ez pedig ostobaság.

 • Luna
  Milyen mázlista vagyok, hogy egy figyingem sincs. Különben most aggódhatnék (fő az optimizmus).
 • SM
  jól jön a tele kamra krízis idején, de csak akkor, ha a szomszéd nem üt agyon érte. Remélem erre is gondolsz! 😉
  S mindezt lehet ugye tovább gondolni, hogyan szállítod, ha menni kell, vagy hogyan cseréled/értékesíted, stb.
 • SM
  ja ja, ahogy mondod, és azt se felejtsük el, hogy az átvonuló (baráti vagy ellenséges) seregek igényeit is ki kell elégíteni, amit az ilyen forrásokból szoktak megoldani (nem pedig a messzi főhadiszállásról).
 • zerohu

  Hat nem tudom. Egy csomo sportlovesz van aki nagysagrendekkel jobban banik a fegyverrel mint egy hivatasos (szoktak meselni hogy a rendorok sokszor mennyire eletveszelyesen kezelik). Egy hobbi kuzdosportolo meg sokszor jobb a test test elleni kuzdelemben mint egy katona, akinek ehhez pont nem is igen kell erteni. A bushcraftosok is eleg jol elboldogulnak a vadonban. Ezek olyan kepessegek amiket barki meg tud tanulni anelkul hogy potencialisan meg kene oletnie magat.

 • Skankhunt42
  @dilemma: mindig cs annyit valtok amennyi a napi/havi megelheteshez kell. Minden mas marad devizaban 😉
 • Ekvi
  – Az oroszok háborújának a Biden adminisztráció is pénzügyi támogatója. Az USA rekord mennyiségű orosz olajat vásárolt Biden elnökségének első évében.

  U.S. Petroleum Imports from Russia Set a Record in Biden’s First Year
  cnsnews.com/article/washington/terence-p-jeffrey/us-petroleum-imports-russia-set-record-bidens-first-year

 • xavv
  “Kivettem minden pénzt az államkincstárból és a bankból, elutaltam a Revolut számlámra.”

  Mondjuk ez az elmekórtani bűncselekmény kategória 🙂

 • György János István
  Ez egy tök jó cikk lett!
 • Blabla

  Az Egyesült Államok már egy ideje olajexportőr…
  Elég kamuszagú ez a “cnsnews”. Feltűnő hogy csak egy betű eltérés van a CBS Newstól.

 • csizkek
  “Kíváncsi lennék, mire alapozod az ingatlan árak csökkenését ilyen infláció mellett és bizonytalan banki hangulatnál.”

  Nem tolem kerdezted, csak szembe jott. Vakmajom jol leirja:
  vakmajom.hu/

 • V.A.Laki
  : Ezzel egyaltalan nem tudok egyet erteni, csak azert reagalok erre a kommentre:). Az eletben mindig azt latom, hogy eg es fold akozott a kulonbseg, hogy ha valaki csodalatos szkilleket fejleszt ki egy biztonsagos, mesterseges, baratsagos, oranizalt kornyezetben (akkor is, ha ez szimulalni probalja az eletet), szemben azzal, ha valaki komoly nyomas alatt, komoly tet alatt, komoly hataridore, komoly korlatozasokkal stb. a valodi vilagban tud valamit produkalni. Az elobbiek az amatorok (ha jok abban, amit csinalnak, egyebkent csak wannabek), es az esetek 99%-ban eselyuk sincs a profikkal szemben.

  Alapvetoen az a problema, amit en egyebkent a bruce lee com-on olvastam, vagy valami hasonloan mely filozofiaju helyen, hogy az elet egy kaotikus, rendszertelen, szervezetlen, szennyes valami, egyszeruen logiailag nem letezhet olyan rendszerezett tevekenyseg, ami ezt produkalni tudna.

 • Kiszamolo
  Bla, ráadásul az orosz olaj kifejezetten rossz minőségű, miért vennék az amerikaiak?
 • D
  @kiszamolo
  Ami azt illeti, tenyleg vasarolnak orosz olajat:
  wsj.com/articles/why-does-the-u-s-still-buy-russian-oil-11646151935
  Roviden ket okbol veszik ezt:
  1. bizonyos felreesobb finomitokba nincs kiepitve az orszagon beluli vezetekhalozat (megiscsak egy kontinensnyi orszagrol beszelunk), es szabalyozas miatt nem tudjak/eri meg nagy tankerekkel atszallitani
  2. bizonyos finomitoikat a rosszabb minosegu olaj feldolgozasara keszitettek.
 • raverguy
  Ha Oroszország győz a háborúban meglepne, ha nem csökkenénnek az ingatlan árak. Szomszéd országként nem leszünk népszerűek külföldi befektetők körében.
 • zerohu
  Mindenfajta kepesseget csak kontrollalt korulmenyek kozott lehet jol megtanulni, kulonben megserulsz/meghalsz meg azelott hogy jol el tudtad volna sajatitani. Peldaul ha egy rendor jol tud loni, az azert van mert a szabadidejenben, hobbibol eljart loterre ahol ezt megtanulta, nem azert mert az utcan felszedte ezt a tudast. Ha valaki jo a test test elleni kuzdelemben, az azert van mert az edzoteremben ezt biztonsagos korulmenyek kozott megtanulta, sparring kozben, nem azert mert 2 hetente utcai verekedesekben vett volna reszt. Hozzank is jarnak hivatasosak, katonak, rendorok. Pontosan annyira jok mint amennyi ideje csinaljak. Ha tegnap ota jarnak, akkor semennyire. Ha 5 eve akkor meg nagyon.
 • akosom

  Pedig veszik. Pont most beszelik a CNN-en, hogy az USA-nak le kellene allni az orosz olaj vasarlastol. Pelosi tamogatja, mig a kormany egyelore meg gondolkodik rajta. Valoszinu nagy lehet megis a mennyiseg, ha mar 20 perce ez a tema…

 • Ekvi
  – Igen, Trump alatt önellátóvá vált az USA. Biden viszont több intézedést hozott, ami aláásta az USA energiafüggetlenségét. Jelenleg az USA olajszükségletének 7-8%-át Oroszország biztosítja.

  oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Can-The-US-Replace-Russian-Oil-Imports.html
  eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_ep00_im0_mbblpd_m.htm

 • Zabalint

  Szerintem nem akarod érteni. Aki buy&hold stratégiában gondolkodik, az nem fog hirtelen eladni, mikor ég a ház. Főleg akkor nem, ha konkrétan egy részvénynél. Amikor mínuszban van egy részvény, akkor az egy megtörtént esemény, abban, hogy eladd-e, nem az a kérdés, hogy mennyit esett, hanem hogs mennyit fog, és ha hosszútávon továbbra is számítasz rá, akkor ha továbbra is esni fog, akkor hol vegyed vissza, egyébként mit vegyél helyette. Na ez az, amit az átlag befektető nem tud megítélni, sőt a profik által kezelt aktív alapok sem tudják hosszútávon megverni az aktívakat az ilyen ki-be ugrálásokkal.
 • Gary
  @arbeitsloser:
  Ha itt lesz vége, akkor itt lesz vége, kész, nincs mit tenni. Ha viszont nem, akkor nem a forint értékvesztése miatt totálisan elszegényedve szeretnénk folytatni.


  Na igen, ez így már egy cseppet sem vicces.
  Ha most nem lesz kormányváltás, akkor ideje lesz erre is elkezdeni készülni. Ez már viszont kemény dió.
  Az egy dolog, hogy forintból nem tartasz értelmetlenül sokat (= 2-3 havi fizunál többet). Na de ezen kívül?
  Egy ex-EUs ország lakója és állampolgáraként kitehetnek az EUs országok bankjaiból (esetleg a magyar állam kötelezhet) és lelécelni se lesz olyan könnyű, illetve viktorunk is biztos, hogy nem fogná magát vissza a disznóságokban. Ezzel mit lehet kezdeni? (Azon kívül, hogy MOST fűnek-fának mondjuk, hogy az egyesült ellenzékre szavazzon?)

  Paranoid vagyok vagy vezérünk nagy kiállása Paks II mellett is arra utal, hogy őt nem fogja az EU korlátozni?

 • Gabor900
  Vamos: Reális, jogos felvetés. De én úgy vagyok ezzel is, mint sok mással: Ha csak az esélyét tudom növelni annak, h a tetteimmel később, esetlegesen kevésbé legyek kiszolgáltatva egy tőlem független de rám ható helyzetnek, amit tudtam vízionálni, tehettem volna valamit, számítottam rá, és mégsem tettem meg, akkor nagyon haragudnék magamra. Nincs kiírva senki kapujára, mi van neki otthon, mindenki egyformán célpontja akkor ezeknek a “hordáknak”. De az esély… Párom nagyanyja megélt egy vh-t, 56-ot, kuláklistát. Tőle idézek most: “Aki időt nyer, életet nyer”.

  @Torrente: Nem hülyeség nyersanyagba fektetni! Csak vicces. 🙂 Belegondolva, aki mondjuk vas zárszelvénybe fektetett pénzt 3 éve, az mostanra legalább duplázott, ha most meghirdeti a jófogáson.

  Ahmed: Svájc… Érdekes…

 • Petike
  : ha itt kormányváltás lesz (mondjuk a közhangulat/előválasztás szvsz nem ezt mutatja), akkor engem is elkezd érdekelni, hogyan lehet a külföldi bankban számlát nyitni. 🙂

  De a viccet félretéve, miből gondolod hogy kormányváltás lesz lesz? Eddig az ún közös ellenzék a megnyilvánulásaikból adódóan már előre bebizonyítja inkompetenciáját, egy közös államfőjelölt alig akar összejönni. MZP pl. tuti fideszes, ilye hülyeségeket szándékosan nem lehet összehordani. 🙂

 • Dénes

  Inkább te nem érted. Az egésznek az a lényege, hogy a buy&hold stratégia egy elhibázott gondolkodáson alapul. Az téveszti meg az embert, hogy azt hiszi, bőven van ideje. Pedig nincs.
  Ilyenkor mindenki azzal érvel, hogy mutogatja a 20-30 év távlatú diagramokat a tőzsdékről. Csakhogy minden utólag derül ki, és bőven lehet találni olyan 10-15 éves időszakokat, amikor nagyon nem volt jó a befektetésekben ücsörögni. Minél jobban diverzifikálsz, annál jobban megközelíted a piac általános teljesítményét.
  Aztán amikor rájösz, hogy az elmúlt tizen-akárhány évben alulmúltad az igazi lehetőségeidet, akkor bizony késő. Mert mennyi időd maradt a nyugdíjig, amikor már használni kellene a pénzt? Még másfél évtized? Jó esetben. Maximum az átlagot fogod tudni megközelíteni, de elérni már nem nagyon.
  Az aktívan kezelt alapok gyengébb teljesítményének pedig száz, tőzsdétől független oka van.
 • Gary

  Szerintem a külföldi számla a majdani nyugdíjad megvédése óta, legkésőbb a tízmilliomodik forintodnál alap kellene, hogy legyen. Illetve ne hidd azt, hogy ha hirtelen beüt a krach, gyorsabban tudsz cselekedni az eseményeknél.

  “Miből gondolom h kormányváltás lesz?”
  Reménykedek, az összefogás megszületett, látok sok dühös embert, bízok benne, hogy a korábban megvehetők rájöttek, hogy az EUval való folyamatos harc nem bocsánatos bűn, SZJA százalékok ide vagy oda. Illetve simán csak lesz választás, sok független megfigyelővel, úgyhogy ez is egy lehetőség.

  Kompetencia kapcsán meg nem hiszem, hogy a jelenlegi kormányt sikerülne alulmúlni (elég megnézni azt a szánalmas bohóckodást, amit véghezvittek a rögzített benzinár kapcsán, csak hogy a legutóbbi tisztán belföldi esetet mondjam).

 • IMPonnet

  Például:portfolio-performance.info
  Elérhető magyar nyelvű bemutató videó is a Youtube-on, keresd a Lustaport Klubot.
 • S.Viktor
  Kicsit Offtopic: Itt a világvége hangulat közepette jött a hír, hogy tavaly taroltak a csodálatos unit-linked biztosítások:

  portfolio.hu/uzlet/20220304/fityiszt-mutattak-a-valsagnak-a-magyar-biztositok-14-eve-nem-szarnyaltak-ennyire-az-eletbiztositasok-531019

  Sajnos még mindig nem elég emberhez juthatnak el ezek a fontos infók, amik itt a blogodon vannak. Pont a háború előtti napokban sikerült megmentenem egy ismerősöm nagymamaját, hogy betegye az évek alatt összekuporgatott, temetésre félrerakott összes megtakarított pénzét egy unit-linked biztosítások között is drága biztosításba. És a tanácsadónak még annyi esze sem volt, hogy legalább ne a legkockázatosabb részvényportfóliót válasszák. Még ő volt felháborodva, hogy csak jót akart neki… Hányan fognak most nagyon meglepődni, amikor megkapják majd az aktuális egyenlegértesítőt….

 • Zoli
  hagyjuk már ezt a hülyeséget az EU / NATO kilépéssel. Ez egy gumicsont amit az ellenzék odadobott a törzstábornak.
  Mindent ne kajáljatok be amit a telex, 444, 24 és társai elétek raknak.
 • BpiPeter
  Világvége -még- nem látszik teljesen, de a szomszéd országunk keleten hamarosan Szíriával lesz egyenlő.. ott egy nemzedéknek ez felér a saját világuk végével…
 • Zabalint

  “Ilyenkor mindenki azzal érvel, hogy mutogatja a 20-30 év távlatú diagramokat a tőzsdékről. Csakhogy minden utólag derül ki, és bőven lehet találni olyan 10-15 éves időszakokat, amikor nagyon nem volt jó a befektetésekben ücsörögni. Minél jobban diverzifikálsz, annál jobban megközelíted a piac általános teljesítményét.”

  Egyrészt a passzív B&H stratégia abból indul ki, hogy nem tudod előre megtippelni, hogy milyen időszak lesz. Pontosan emiatt fals érvelés, hogy 10-15 éves időszakban nem abban a befektetésben kellett volna ücsörögni, mert az is lehet, hogy ezzel kimaradsz a bika piacból.

  Épp arról szól a történet, hogy a piac általános teljesítményét igyekszel lekövetni, mint hogy megpróbáld megverni a piacot, mert utóbbi esetben sokkal nagyobb eséllyel ver meg téged a piac, és ez statisztikailag igazolható, kisbefektetőknél még többen buknak rajta, mint a nagyoknál.

 • Zabalint

  “Az aktívan kezelt alapok gyengébb teljesítményének pedig száz, tőzsdétől független oka van.”

  De a két legfontosabb oka a magasabb költségek és az, hogy még profi szinten is kisebb esélyed van megverni a piacot, mint hogy a piac ver meg téged. Amatőr kisbefektetőként meg még rosszabbak az esélyeid.

  Még egyszer: ha van egy részvényed vagy ETF-ed, ami esik, akkor arról annyit tudsz biztosan, hogy ezidáig esett. Akkor van értelme arról beszélni, hogy esés közben struccpolitika-e, ha kiszállsz, vagy nem, ha nagy valószínűséggel meg tudod mondani, hogy tovább fog esni. Na ez az, ami nem feltétlenül megy, vagy legalábbis nincsenek meg azok az információid, hogy ezt eldönthesd.

 • alapos
  Egész új szintje ennek a blognak, amikor kommentben elértük a ki verekszik jobban classic témát.