Növekedési Hitelprogram újra

Vállalkozások (egész pontosan a KKV-k) január elsejétől újra kérhetik az MNB kedvezményes hitelét. A szabályok némileg változtak a múltkorihoz képest, ebben a tájékoztatóban össze van foglalva minden lényeges infó.

A hitel kamata 2,5%, akár 10 évig fix, maximális összeg 1 milliárd forint. Beruházásra vehető fel, de akár használt gép is vásárolható belöle, lízingelt eszközre is fordítható.

Bővebb infó a linken, vagy a folyósítást végző bankoknál kapható.

Share

36 hozzászólás

 • Maki Verem
  Most, hogy dübörög a gazdaság, mi szükség volt erre? Lakásra miért nem jár kedvezményes hitel?
 • Copywriter
  Eddig az összes pályázatból ki voltak zárva a KATÁ-sok. Ők nem vállalkozók, vagy mi a tök?
 • Vakmajom
  Ebből is látszik, hogy az elkövetkezendő 5-8 évben nem lesz alapkamatemelés.
  Hosszó jólét vár a magyarokra. Hol itt a problem kedves nyavajgók?
 • rm
  Ilyenkor mindig olyan nagy a kísértés, hogy felveszek 100M-t 10 évre, berakom mindet MTEL részvénybe, ami minimum 5% osztalékot hoz. 🙂
  Keresek annyit, hogy évente vissza tudjam fizetni a 10M + 250e kamatot, közben a részvény termel nekem évente 5M osztalékot. Mi baj lehet? 😀
 • Gábor
  Nagy bajok lesznek ebből, mindneki ész nélkül veszu fel a céges hiteleket. Persze jó fejleszteni csak a fejlesztések jelentős része látszat és nem oda megy el a pénz ahova kéne.

  Persze visszafizetni majd nem tudja egy jelentős rész, kíváncsi vagyok akkor mi lesz.

  Ceg sehol, ügyvezető sehol, pénz sehol, kamat nélküli hitel meg bukta.

 • Matteo

  Számodra ez a jólét? Hogy mindenki nyakig eladósodik? Furcsa egy szemlélet, bár kétség kívül manapság a legtöbb embernek ez kell. Hitelre megvenni a “bármit” az mindig kevésbé fájó dolog, mint összegyűjteni rá a pénzt. Később meg majd lesz valami.

 • Matteo
  Már így is egyre több az életképtelen “zombi cég”, amelyek csak azért vannak életben, mert olcsón jutnak hitelhez. Persze vannak olyan cégek is, akik ezt jól és ésszerűen fel tudják majd használni.
 • Baltazár

  Ha kiraknak egy újabb kedvezményes lakáshitelt, akkor egy lépcsőt ismét lépnek az ingatlanárak.
 • Baltazár
  Miért is baj, hogy a kormány támogatja kedvezményes hitel lehetőséggel a hazai vállalkozásokat?
 • rm
  Jólét alatt szerintem arra gondolt, hogy az mnb azért mer 10 évre fixált alacsony kamtozású hitelt kínálni, mert esze ágában sincs kamatot emelni, vagyis azt várja, hogy nem lesz a közeljövőben recesszió, ami kamatemelést igényelne, és ezekszerint túl nagy inflációra sem számít. Nincs recesszió = dübörög a gazdaság = jólét.
 • Kiszamolo
  Baltazár, talán azért mert egyrészt semmi szükség nincs rá, plusz az adófizetők állják a számlát, piactorzító lehet, s ha elindulnak felfelé a kamatok, brutális veszteséget fog okozni az MNB mérlegében, amit megint csak az adófizetők fognak állni.
 • Teknőc

  Bocsi hogy off, de nem tudtam az email cimedre (kiszamolo@indamail.hu) irni.
  A minap találtam rá az OTP Gépkocsinyeremény Betétekre mint szerencsejáték/befektetési formára (tudom, le vagyok maradva), és egész szimpatikusnak tűnt, akár 1-2 havi likviditásom el is tudtam volna képzelni benne.

  Azonban itt az idei módosult üzletszabályzat:
  2019.01.01-től új Gépkocsinyeremény betétkönyvet nem lehet nyitni. A meglévő gépkocsinyeremény betétkönyveket az OTP Bank a továbbiakban is kezeli és nyilvántartja és a betétkönyvek a sorsolásokban részt vesznek a jelen Üzletszabályzatban foglaltak szerint.

  Az online oda-visszautalás tranzakciós díja miatt már kicsit más a leányzó fekvése…

 • Vakmajom
  köszi a megfejtést, tényleg így értettem kicsi cinizmussal. Szkeptikus vagyok amúgy, de végül is benne van a pakliban, hogy a következő 10 év Mo virágkora lesz.. Adott 1 erős kormány aki persze “központosít” mindent, de legalább nem mondhatjuk, hogy külföldi érdekeket szolgál.. 5% körüli GDP azért eléggé cool.. 50-es évek Amerikája is nagyon hosszú polgári jólét volt.. Miért ne lehetne vlmi hasonló itt a “periférián” ennyi szívás után?
 • Sempronius
  Kiszamolo: Igazad van fölösleges támogatni az én adómból a KKV-kat, de akkor az egészségügyet is, mert én szerintem 10 évig úgyse leszek beteg a gonosz szomszéd nyugdíjas néni kimúlásával meg csak előre jut a világ.

  Mielőtt jönne a kontra természetesen stadionra se menjen az én adómból, mert oda sem járok.

 • Kiszamolo
  Semp, egy támogatásnak akkor van értelme, ha több a társadalmi haszna, mint a társadalmi költsége. Jelenleg életképes vállalkozások 3-4%-ért kapnak hitelt és a bankok akarnak is hitelezni. Ezért teljesen értelmetlen 2,5%-on hitelezni őket úgy, hogy bármikor rengetegbe kerülhet az adófizetőknek a rengeteg hitel.

  Az MNB jól belekormányozta magát abba a pozicíóba, hogy nem tud kamatot emelni akkor sem, ha már nagyon muszáj lenne, mert ott a rengeteg milliárd hitel, amit ő nulla százalék kamaton kiszórt, de neki a végén pénzbe kerül. Most még csak 0,X%-ba, ez nem vészes, de lehet, hogy három év múlva 6%-ba fog évente kerülni.

 • AngelInnocent
  Teknőc, van még a gépkocsi nyereménybetét a bankfiókokban a régivel közel azonos feltételekkel, csak nem kiskönyvet kapsz, hanem egy A4es lapot, és nem nyereménybetétkönyv a neve, csak nyereménybetét.
 • Maki Verem
  “Az MNB jól belekormányozta magát abba a pozicíóba, hogy nem tud kamatot emelni akkor sem, ha már nagyon muszáj lenne, mert ott a rengeteg milliárd hitel, amit ő nulla százalék kamaton kiszórt, de neki a végén pénzbe kerül. Most még csak 0,X%-ba, ez nem vészes, de lehet, hogy három év múlva 6%-ba fog évente kerülni.”

  Az állampapírok nagy része a lakosság kezében lesz, nincs devizahitel, az Audi, BMW, Mercedes pedig igencsak örülne, ha a 350 000 forint nem 1000 EUR lenne, hanem csak 500 EUR. Szóval szerintem semmi sem indokolja, hogy kamatot emeljenek az elkövetkezendő 10 évben, 1 EUR majd 720 HUF lesz, oszt jónapot.

 • naa
  tényleg benne van a pakliban, de komoly téttel nem fogadnék rá. Ellenben az MNB ha jól látjuk, ezt teszi. Nem a bankok fognak bukni, ha emelkednek a hozamok, hanem az MNB, tehát mi mind.
  Ja, és csak az irányadó alapkamat, amit az MNB határoz meg. A piaci hozamok/kamatok a lényeg, és ha az alapkamat makacsul alacsony marad akkor is, amikor ez már nem reális, akkor az csak olaj lesz a tűzre a hozamemelkedésben, végül majd csúfosan nagyot kell emelni, unortodoxia ide vagy oda, és szívunk.

  “legalább nem mondhatjuk, hogy külföldi érdekeket szolgál” – Hogy jön ez ide, miért szolgálna külföldi érdekeket egy kormány? A kooperativitás hiánya, elszigetelődés, stb. nem előny. Pici országban élünk, és nekünk is akkor jó, amikor a külföldnek, amikor nekik rossz, akkor mi se virgonckodhatunk. Az EUs pénz mielőbbi elégétésével, CSOKkal, lakásáfával pörgetett növekedést is hagyjuk inkább…

 • naa
  “felveszek 100M-t 10 évre, berakom mindet MTEL részvénybe”
  Nyilván nem komolyan gondoltad, de erre gondolom nem adják…

  Ellenben ha a vállalkozásodnak “Kölcsönzés, operatív lízing” benne volt már féléve a tevékenységei között, akkor vehetsz egy ingatlant a 2.5%-os hitelből és Airbnb-zhetsz vele, vagy “üzletszerűen” kiadhatod irodának, stb., ha jól látom… De ha mégse üzletszerűen használnád, akkor visszafizettetik a hitelt.

  Gondolom továbbra is lehet venni böhöm “pickup” autókat, hiszen abban akár anyagot is lehetne szállítani, és a szakik kisteherautójának stb. finanszírozására is jó.

  Vagy ha közel vagy a “tűzhöz” és nagy zsíros (k*zb%sz%rz*si) projekteket, tuti üzleti “tippeket” valósítanál meg, nehogy már a saját vagy a család pénzét kelljen használni (jó helyen van az máshol, és neadjisten magyarázkodni kellene, honnan voltak a milliók), hanem itt van majdnem ingyé’…

 • NAR
  “brutális veszteséget fog okozni az MNB mérlegében, amit megint csak az adófizetők fognak állni.”

  Ilyenkor nem elég beindítania a pénzjegynyomdát az MNB-nek ahhoz, hogy a veszteségét kipótolja? Vagy másképp megfogalmazva: mi történik, ha “elfogy” az MNB pénze? Mi történik, ha most kiadnak kismilliárd forintot vállalkozásoknak és azok nem tudják visszafizetni? Papíron meg az elemzők szerint biztos rosszul fog kinézni, de ettől még fog tudni az MNB bárki másnak pénzt adni, nem?

 • Czeglédi Ferenc
  Az a baj, hogy gyakorlatilag egy hozzászóló sem olvasta el még a 3 oldalas tájékoztatót sem, ezért finoman fogalmazva elképesztő zöldségeket írnak…………………………………Kiszámolótól is meg szeretném kérdezni, hogy melyik bank ad 10 éves futamidőre minden költséggel évi fix 3-4%-os kamatra hitelt? Ha olcsó akkor 5%-nál kezdődik…ráadásul változó kamatozású, tehát bőven mehet 5% fölé is…….itt meg 2,5% ráadásul viszonylag kevés papírmunkával, a jelzálog is vállalkozás barátabb……..Tehát aki hozzászól olvassa el előbb a tájékoztatót, és ne írjon ilyen elképesztő zöldségeket……………….
 • Vakmajom
  egy ilyen helyzetben minek kellene történnie ahhoz, h. az MNB mégiscsak emeljen?
  A 700 vagy 1000 Ft-os eurót én sem tartom kizártnak. Tudjátok, hogy mi van most Iránban?? Soha nem látott hiperinfláció!! 100 dolcsival a zsebedben bármit megtehetsz. Erről miért nem hallunk? Miklós, írnál erről egy cikket esetleg összevetve a magyar helyzettel?? Kerülhetünk olyan helyzetbe mint most Irán??

  úgy jött ide, hogy bár sokan szidják a matolcsy-féle gazdaságpolitikát, de legalább nem privatizáltak, sőt mindent igyekeztek visszavenni, így lehet a pénz egy része a helyi kiskirályoknak megy, de még mindig jobb, h. legalább “itthon” marad…

 • attila
  ezeket a sületlenségeket te komolyan gondolod vagy csak viccelsz ? Mi nem Irán vagyunk meg Venezuela hanem egy EU tag ország !
  Már tartós 340-nél emelni fognak ! Amikor hetekig 330-at ostromolta, már komoly vita volt a jegybankon belül hogy emeljenek-e egy jelképeset. Matolcsyék unortodoxok de nem hülék. Ha a piac azt jelzi hogy emelni kell akkor emelnek. jelen pillanatban nem jelzi a piac hogy emelni kéne….
 • xfce
  Én annyira nem örülök, hogy a külföldi deviza-kitettséget leépítették. Ezzel utat nyitottak az adósság elinflálásának, amivel mindenki rosszul jár, aki itthon fogyaszt. Ugyanis a hétköznapi termékek nagy része külföldről jön, a műszaki cikkekről nem is beszélve. Nagyon csúnya lenne egy 1000 Ft/1 EUR árfolyam.
  A pénz meg akkor maradna itthon kellőképpen, ha a kiskirályok magyar jachtot, szállodát meg repülőt vennének. Ez sajnos kevéssé teljesül. Nekem inkább úgy tűnik, hogy ezerrel lapátolják ki a pénzt.
 • heeeeeeeee
  Melyik bankoknál elérhető az NHP? Budapest bankot láttam eddig csak (sajnos külföldön vagyok kevés nettel, de gyorsan el kellene kezdenem intézni az igénylést)
  Köszi a segítséget!
 • Maki Verem

  uzletresz.hu/penzugy/20190107-mar-ket-hitelintezetnel-is-elerheto-az-nhp-fix-az-ev-eleje-ota.html

 • Maki Verem
  “ezeket a sületlenségeket te komolyan gondolod vagy csak viccelsz ? Mi nem Irán vagyunk meg Venezuela hanem egy EU tag ország !”

  Még, de már dolgozunk azon, hogy megállítsuk Brüsszelt. Ha az elnyomó EU pénz elfogy, érdekes lesz.

 • Czeglédi Ferenc
  Maki Verem: Ha 5 év múlva lesz még EU……5 éve senki nem gondolta, hogy az egyik meghatározó állam kilép, egy másik nagy állam pedig csaknem kettéválik…..
  Különben az előző NHP nagyon szép sikert hozott, a 2,5%-os kamat a jelenlegi hitelkamatnak kb. fele, de inkább kevesebb…….
 • Vakmajom
  miért ne lehetne vizsgálni egy hiperinfláció esélyeit?? Talán nem volt még ilyen a történelmünkben? Az akkori emberek vajon mennyire látták előre??? 1 milliárd mildpengő, megvan? Az, hogy EU-s ország vagyunk, ne vedd már életbiztosításnak, a NATO-t se nagyon mert az USA mostanság kb. minden szerződést felrúg..

  Lehet jövő ilyenkor a kerítésen belülről nézünk ki a fejünkből.. A 2008-as válságot ki látta előre?? Pont akkor (Q1-ben) vettem fel chf-hitelt és kérdezgettem a fiókvezetőt, hogy ugyan mondja már meg mi lehet a legrosszabb forgatókönyv ezzel a hitellel? Duplájára nőhet?

  “Á dehogy, ahhoz egy világváláságnak kéne történnie, de ennek semmi jele”

 • Gidazsir
  Üdvözlet Mindenkinek! Átolvastam a tájékoztatót, de azért kérdezném nyilvánosan az alábbiakat (4-es oldal alja és az 5-ös oldal tetején lévő INGATLAN vásárlásra vonatkozik kérdésem).
  KÉRDÉS: most akkor olyan KKV vállalkozás vásárolhat a konstrukción belül ingatlant, akinek nem volt TEÁOR 77-es száma, DE üzletszerűen fogja használni a SAJÁT vállalkozásán belül és nem adja bérbe? Pl: Egészségügyi szolgáltatásra, vagy sportolási/fitness célú vállalkozásra használja fel az ingatlant? Köszönöm a válaszokat, ti hogy értelmezitek?
  A KKV-ban a KATÁS EV-k bele tartoznak?
 • naa
  “a külföldi deviza-kitettséget leépítették. Ezzel utat nyitottak az adósság elinflálásának” ->pontosan. Kis összeesküvéselmélet: HUF gyengülhet, az csak jó. Akinek nincs megtakarítása, csak hitele, örülhet az inflációnak, a hitele reálértéken csökken. HUF államadósság GDP-hez viszonyítva csökken.
  Akinek Prémium kötvénye van, némi késéssel követi az inflát, ő se lesz nagyon pipa ránk. (A pénz illúziója, nominálisan nőni fog, még ha kicsit le is maradva az inflától)
  A KKV-ket is kitömik fix alacsony kamatú hitellel. Haverok és család pénze régen Svájcban, reáleszközben 🙂
  Az intézményi és külföldi befektetők, akik alacsony fix kamatú állampapírokat vettek, persze szívni fognak (kötvényük értéke csökken), de az meg kit érdekel…

  “Matolcsyék unortodoxok de nem hülék” – reméljük így van, de ezt majd meglátjuk.

  – “világválságnak kéne történnie, de ennek semmi jele” – ez jó… 🙂

 • Névtelen
  köszi, hogy diagnosztizáltad a helyzetet.. De tudnál valami javaslattal is előállni esetleg? Nekem pl. MÁK, ill. betétben vannak a megtakarításaim.. Az állampapír olyan 2%-on ketyeg.. Nem akartam 3-4 évre lekötni, mert arra tippelek, h. egyszercsak elkezdenek nőni a betéti kamatok, a lakás árak meg szépen visszakúsznak reális értékre.. Bár ennek épp az ellenkezőjét tapasztaljuk..

  Ti amúgy nem látjátok mekkora áremelés van az élelmiszeriparban/eészségügyben?? Csak egy mai példa.. Kedvenc olasz pizzaszelet a belvárosban eddig 399 Ft. volt.. Idén 799 Ft. ugyanaz, szemrebbenés nélkül..Fogászati árak is majdnem duplázódtak december óta. Nyaki tömés alábéleléssel 30.000. Ft… Egy óra alatt megvan..

  Mikroszkópos gyökérkezelés: 200.000. 1 db. 4 csatornás fogra.. (Ez kb. 3 ülésben van meg betéttel, és a legmodernebb technológiával, de akkor is durva.) Egyre kevesebbet ér a pénzünk.

 • naa
  @Névtelen: egy tanács, hogy konkrét tippre (elemzői ajánlásra) ne nagyon hallgass, ill. mindig fenntartásokkal, és diverzifikálva. Neked kell eldöntened, mit szeretnél. Egy jó tanács azért van: nézd meg nagyon, milyen költségeket von le a befektetésedet kezelő, ha alapokat veszel és nem egyedi részvényt/kötvényt.
  Van, aki azt ajánlja, tarts egy ETF portfóliót előre meghatározott részvény-kötvény (+esetleg egyéb, pl. arany,ingatlan) arányokkal és néha nézz rá és “rebalanszírozd”, állítsd vissza az elmászott arányokat a terved szerinti eredeti arányokra, mást ne csinálj vele (ha pánik van, akkor se), de ezt tedd meg mindig. Szerintem ez pl. egy jó tanács.
  Magyarként a Prémium/Bónusz állampapírok teljesen jól kiváltják a “kötvény” lábat legtöbbünknek, ezek helyett belföldi kötvényalapot tartani szvsz jelenleg valószínűleg balgaság. Külföldi kötvényre vannak ETF-ek, ha diverzifikálnál.
 • naa
  Ha már MNB: Kb. hetente ránézek a portfolio.hu címeire, és láttam egy cikket, amit arról a nem-hírről írtak, hogy OV azt mondta, “Semmiféle meglepetés nem várható az új MNB-elnök kinevezésével kapcsolatban”. Erre megkérdeztek elemzőket, mit jelent ez a mondat. (Ez maga egy vicc.)
  A 6 elemző közül 4 azt mondta, marad Matolcsy, 2 viszont azt, hogy OV már eldöntötte, ki lesz a jegybankelnök, de még nem árulja el. És még jön a fejtegetés, miszerint a másik szenárió, hogy M. inkább kormányzati pozícióból játszana megint a gazdasággal, ill. hogy esetleg váltani kéne, mert most már lassan szigorítani kellene, de ő csak kamatot csökkenteni tud. 🙂
  A jegybankok közleményeinek nyelvtani elemezgetését mindig viccesnek találtam, kicsit olyan a jegybankdöntés, mint Douglas Adams Válasza: rengeteg számítás és elemezgetés után bemondanak egy számot. Faékegyszerű, ezért működik? De minek a felhajtás?
 • Névtelen
  Köszi.. És mi a helyzet a fizikai arannyal? Állítólag hosszú távon minden deviza a 0 felé konvergál az aranyhoz képest..
 • Kraftsman
  Szerintetek az ingatlanok árai Budapesten hogyan reagálnák le az általatok felvetett HUF/EUR elszállást? Az értékük maradna kb. ott ahol most vannak, csak mindenki EUR-ban kezdene adni/venni? Vagy nagyságrendeket csökkenne az értékük a HUF értéktelenedése miatt? A lakossági saját célra vásárlók teljesen kiszorulnának és maradnának a külföldi befektetők? Ez hogyan hatna a külsőbb kerületekre? Vagy óriási különbség alakulna ki a szűk értelemben vett belváros és a többi terület között? Köszönöm