Nyugdíjas 31 évesen

Írtam néhány éve egy bloggerről, aki 30 évesen ment el nyugdíjba. Most egy másik hasonló hölgyről szeretnék írni, aki 31 éves korára jutott el odáig, hogy visszavonuljon a napi munkából.

Ő kanadai és természetesen ő is programozónak tanult. A szülei átadták azt a tudást, ami szerintük a sikeres élet receptje, legalábbis az volt az ő életükben.

Ez négy igen egyszerű pontból állt:

– Szerezz egy jól fizető állást. Ezért felejtsd el a hülye írásmániádat, ne a buta álmaidnak élj, inkább tanulj mérnöknek.

– Vegyél egy házat, mert csak a lúzerek dobják ki az ablakon a bérleti díjat.

– Legyél hűséges alkalmazott.

– Vonulj nyugdíjba 65 évesen.

A hölgy feladta az álmát, hogy író legyen, mert azok állítólag semmit nem keresnek, kínkeservesen elvégezte az egyetemet, majd beült egy íróasztal mögé dolgozni és igazán hűséges alkalmazott akart lenni.

Ennek az lett a vége, hogy először heti 60 órát dolgozott, majd még többet, már a kádban, az ágyban és a metrón is a céges e-mailekre válaszolt. Alig aludt, meg is lett az eredménye, egyszer hajnalban ki kellett hívnia az orvost. Ahogy kiderült, rengeteg kollégája is hasonlóan járt, volt aki majdnem a munkahelyén halt meg és ezt szó szerint kell érteni.

S vajon megérte ez a hajtás a biztonságos munkahelyért? Bárkit kirúgtak szó nélkül, ha valamelyik tulajdonos kevesellte az évi 2 milliárd dolláros profitot és létszámleépítést rendelt el.

A hölgy igyekezett keveset költeni és azt vette észre, hogy a szépen növekvő portfóliója lassan kezd közel annyi hasznot hozni, mint amit a munkájával megkeresett.

Ezért még inkább rákapcsolt a megtakarításra, minden kiadás előtt megkérdezte magától, ez közelebb visz az álmaimhoz, vagy távolabb? Új notebook, amin tudok írni és újságíró-tanfolyam? Kell. Új autó vagy hétvégi görbe este 150 dollárért? Szó sem lehet róla.

Kilenc év munka és takarékoskodás után észrevette, hogy a megtakarításai már többet hoznak, mint amennyit a fizetéséből elkölt. Eljött az idő a kiszállásra.

Már csak egy tanács maradt hátra a szülei négy pontjából: vegyél saját ingatlant. Akárhol nézte az ingatlanokat a nagyvárosban, ahol élt, mindenhol minden méregdrága volt. Akár a külvárosban, akár a kül-külvárosban, nem talált normális ingatlant 500 ezer dollár alatt. Persze a bank készségesen adott volna hitelt.

Feltette magának a kérdést, kell-e neki ilyen túlárazott ingatlan, hogy aztán beálljon a sorba és éjt nappallá téve dolgozzon stresszben, mint az összes kollégája, csak hogy fizetni tudja a havi törlesztőket a következő 25 évben.

Az anyja minden tiltakozása ellenére nemet mondott, bérelt lakást és inkább befektette a pénzt, ami mostanra, hála a szerencsés időzítésnek is, már egymillió dollár fölé hízott.

Miután 31 évesen nyugdíjba vonult, a férjével utazgatnak az egész világon, évi 30-40 ezer dollárt költve, ami kevesebb, mint a portfóliójuk hozama és még a drága kanadai bérleti díjat sem kell fizetniük, mivel mindig úton vannak.

Később majd vesznek egy olcsó házat valahol vidéken, mert mint mondják, nem ház, hanem hitelellenesek és inkább élnek, mintsem hogy az egész életük arról szóljon, hogy azért dolgoznak, hogy ki tudják fizetni egy drága ház és autó havi törlesztőjét. Nem akarják, hogy félmillió dollárjuk álljon a házban és semmit ne hozzon ez a pénz életük során. Inkább befektetik ezt a pénzt és élnek, ahelyett, hogy azért élnének, hogy a házukat szolgálhassák.

A blogján leírja, hogyan jutott el ide, hogyan alakult a befektetése a kezdeti években és sok minden mást is.

Érdemes elolvasni a blogját, bár nemrég kezdte írni. Itt találod, természetesen angol nyelven.

(Igen, tudom, ez nem Magyarország és különben is, nem gyári melós volt 120 ezerért. Ezeket már kár leírnod a hozzászólásokban. Ha sikerül megérteni a cikk lényegét, akkor szívesen várom a meglátásaidat.)

Share

358 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Na csak azok kedvéért, akik ez lehetetlen:

  Magyar házaspár, nem kiemelkedően rengeteg fizetéssel, hazavisznek fejenként 450 ezer forintot (egy átlagos progrmozó ennél sokat többet is kereshet), elköltenek havi 300 ezret (ennél kevesebből is meg lehet élni) és a maradékot befektetik infláció felett 2% hozamra. (Ennél még a prémium állampapír is sokkal többet hoz.)

  15 év múlva lesz nekik mai értéken 126 millió forintjuk, gyakorlatilag kockázat nélkül.

  Ennek a havi infláció feletti kamata mai értéken 3% reálhozammal 315 ezer forint havonta.

  Vagyis többet hoz a pénzük, mint amiből eddig éltek.

  Ha szerencséjük van és 4,5% reálhozamot érnek el (ami még mindig nem egy nagy cucc), majdnem 12 év alatt teljesítik ugyanezt.

  Ha pedig azzal a hozamokkal számolunk, ami elérhető volt a tőzsdéken az elmúlt hét évben, itthon is meglenne az összeg 9 év alatt, egy nem túl kiugró jövedelemmel.

  Szóval hagyjuk már abba ezt a senkinek nem sikerül, meg egy a millióból, meg itthon nem lehet okoskodásokat, ha szabad kérnem.

 • chemist
  Nem értem a huhogókat, hogy magyar fizetésből ezt nem lehet megcsinálni. Jó, nem 215 a nettóm, de volt idő, hogy 230 volt és abból is 100 felett tudtam félrerakni. Amikor valami politikus benyögte, hogy 50-ből is meg lehet élni, fogadásból két hónapig megtettem. Jó, az nagyon spártai volt, de sikerült. Ha gyári munkás vagy, akkor bizony élj spártaiul, ha már tanulni büdös volt.

  Amit mindenki elfelejt (tp utalt rá), hogy nem a fizetés számít, hanem a “fizu-megélhetés”. Tehát ha van egy állásajánlatod 250-ért Budapesten és 200-ért Egerben, akkor az utóbbi a jobb ajánlat, mert a lakbér annyival alacsonyabb, az árak is lejjebb vannak és mondjuk gyalog is beérsz 10 perc alatt, nem kell a kocsi.

 • pitcairn

  ezt a sztorit én Jim Rogers-el hallottam:)

  “In 1980, Rogers decided to “retire”, and spent some of his time traveling on a motorcycle around the world.”

  en.wikipedia.org/wiki/Jim_Rogers#Business_career

 • Stevenson
  🙂
  Vicces olvasgatni a hsz-eket, hogy mindenki a tuti receptre vágyik, hogy mibe fektessen, ami biztonságos, sokat hoz, de kockázatot se kelljen vállalni. Olyan nincs, hogy kockázat nélkül bárki is meggazdagodjon, nemhogy 300milliót, de még 3milliót sem fog senki összehozni befektetésekkel, max vérverejtékes spórlással.
  Az elmúlt években itt is voltak jó befektetések 1200as otp, most 7e,
  ány 400on, most 1e felett
  mol 10e.en, most 17
  zwack 10e.en, most 17
  mtel 300 alatt, most 400 felett
  vagy bux vérzivataros időkben 10e-nél , most 27e
  MÉg hogy nincsenek lehetőségek. Most is vannak jó befektetési lehetőségek, csak a házi feladatot el kell végezni. LTP-vel nem megy nyugdíjba senki 🙂
  USA, Német piacról ne is beszéljünk, vagy a fapados sztori wizzair, amiből ha ipo napon veszünk, a brexit ellenére is szép kis nyerőben vagyunk.
 • Tamás
  Hasolnó cipőben vagyok, a bevételi oldal nyugat-európai IT vonalon már megvan (lehet párom is hamar kiköt a szakmában, az minimum +50% a bevételi oldalon), a befektetési része viszont teljes homály. Kollégák között van minden (ingatlan, vegyes portfólió, BITCOIN), de a mobilitásom meghagyása miatt nehéz találni valami értelmeset (főleg EURO-ban).

  Bele kéne ásnom magam, de az állandó meló miatt nehéz. Akadémia mikor lesz? Elzavarom az asszonyt 🙂

 • kissbéla
  “Ha sikerül megérteni a cikk lényegét, akkor szívesen várom a meglátásaidat.”

  Akinek nem inge, ne vegye magára, de ez nem mindenkinek sikerült… 🙂

 • Zabalint

  Ok, én erre vártam, számokra, hogy ki hogy képzeli el. Azt azért ne felejtsd el, hogy a 2*450 nettó 15 éve az azt jelenti, hogy mivel az első években ez még irreális, ehhez a végén már 2*600 nettót kell keresni. Nem mondom, hogy lehetetlen, mondjuk akik ezt elérik, azok közül kevesen vannak olyanok, akik vissza is vonulnak, mert aki ilyen jól keres, az általában motivált is.

  Amúgy nekem a 3% reálhozam azért irreális hosszútávon, mert csak pmákra nem lehet alapozni, más országokba, másféle papirokba is kell fektetni. Na meg pmák az részben azért ad ilyen kiemelt hozamot, hogy a lakosságot elcsábítsa, nem biztos, hogy lesz mindig ilyen papír. Én inkább 2%-ot látok reálisan elérhetőnek hosszútávon.


  Az is számít, hogy Pesten a 250 nettós állásból könnyebb lesz előbbre lépni, mint az egri 200-asból. Amúgy egyes szektorokban alsó hangon van 2-szeres vidék-Bp szorzó.

 • Kiszamolo
  Handala, a magyar átlag nettó 180 körül van, a budapesti meg valami 230 körül.

  Az átlagot a több millió segédmunkás meg betanított munkás húzza le.

  Ha neked sok pénz havi 450 ezer, akkor valamit rosszl csinálsz és ott kellene először keresni a megoldást.

 • Zabalint

  portfolio.hu/gazdasag/benne_van_a_csaladod_a_legjobban_kereso_10-ban.213166.html

  A felső 10%-on belül is bőven erős jövedelemnek számít a 2*450 ezer.

 • Samu
  Ha passzív jövedelemből akarsz élni, nem egyszerű megtervezni a költéseid, kötvények akkor hoznak a legjobban, ha a leghosszabb lejáratút vesszük tbsz-re, ezért ha nagyobb összeget gyűjtöttünk, érdemes beinvásztálni lakásba, és a bérleti díjból lehet élni, ami annyi legyen mint az elkölthető pénz.
  Kockázatos a lakás, és költeni kell rá, de hatalmas előnye, hogy havonta jön és elkölthető, vagy újrabefektethető, és úgy az 5%-os hozam is többnek számít.
  Én azt mondom min. 50% lakás 50% kötvény, részvény, nyesz, önsegélyező. Egy stabil 5-6 %-t lehet elérni ebben a kamatkörnyezetben is.
 • Kiszamolo
  Zabalint, tehát akkor csak 300 ezer-egymillió embernek lehet realítás, a 600 ezer külföldön dolgozóról már nem is beszélve?

  Tényleg egy a millióhoz, akinek sikerülhet.

 • Zabalint
  Amúgy nevetségesnek tartom azt a lehurrogó hozzáállást, hogy aki más perspektíváját megfogva a cikknek kommentel, arra csípőből megy a fikaáradat, hogy nem érti a cikket.
 • Zabalint

  A top 10%-hoz felét sem kell keresni (persze ez gyerekek esetében módosulhat). Nem találtam statisztikát, hogy a 2*450 ezer hol lehet, top hány százalékban, de feltételezem, nem lineáris a skala, szóval top 5%-nál szűkebb lehet ez a kör. Aki külföldre megy, az nem biztos, hogy itthon akar nyugdíjba vonulni, már ha nem csak anyagi okokból lépett le. Mondjuk az tény, hogy kommentelők között volt aki épp ezt szeretné. Azzal egyet is értek, hogy legjobban az tudja megcsinálni, aki nálunk fejlettebb országban gyűjti a pénzt, majd itt vagy nálunk fejletlenebb orszagban nyugdíjazza magát.
 • Kiszamolo
  Zabalint, aki más szemszögből szólt hozzá, arra senki nem mondott egy rossz szót se.

  Aki csak úgy okoskodott, hogy el se olvasta a belinkelt blogot, meg írta a sületlenségeket, hogy ez mese, meg senkinek nem sikerül, meg még nem is láttam egyben egymillió forintot se, tehát ennyi pénz nem is létezik, annak lett beszólva, hogy inkább csak akkor írjon, ha valami érdemi hozzászólása is van, mert marha fárasztó töményen ilyeneket olvasni.

 • Samu
  Szerintetek mikor lehetne itt nyugdíjba vonulni egyedül és két főnek? Passzív jövedelemből 300 havi elég? Két főnek 500? Ez nem reálhozam, hanem a teljes.
 • Bazsu
  Sokáig én is úgy gondoltam hogy az a recept amit az elején írtál. Azt nyilván tudtam hogy az államtól semmire nem számíthatok. Az igazat megvalva nem is akarok. Szerintem az a szépsége ezeknek a sztoriknak hogy teljesen mindegy mennyit keresel, mert a matek része a százalékokon alapul. Az alap ötlet az hogy minél kisebb részéből tudsz megélni a fizetésnek annál hamarabb lehet eldobni a kapát.

  Amit szerintem sokat nem ismernek fel, és ez most nem az itt lévőknek szól, mert aki ilyen blogokat olvas nyilván az átlagnál jobban érdeklődik a pénzügyek után, hogy nincs olyan hogy gyorsan meggazdagodni, illetve az hogy meg kell húzni egy vonalat ahol elég. Ha nekem ferrari kell meg yacht meg repülő, akkor valamit máshogy kell csinálni. Ha viszont a fizetésem 50%-ból megélek akkor kicsit több mint egy évtized mulva nyugdíjba lehet vonulni. Pontosabban onnantól nem vagyok a rabszolgája senkinek.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/megelni-a-tokejovedelembol/
 • Zabalint

  Olyan kommenteket nem láttam, amiket emlegetsz. Senki sem írta, hogy ez lehetetlen. Sőt, épp a lehetőségét fontolgattuk, szamolgattunk, stb.
 • Ildikó
  Több tízezer ember havonta fél milliót félre tud tenni? Ha ők az ismeretségi körödbe tartoznak, akkor nagy szerencséd van. Ehhez viszont nem tudás és szorgalom kell ma Magyarországon. Hogy mi azt inkább nem írnám le.
  8 millió szinte semmit nem tud félretenni, sőt inkább hitele van.
 • Kiszamolo
  Zabalint, most már nem látod, maradjunk annyiban.
 • Tünde
  @kiszamolo: “akár hiszed, akár nem, több tízezer embernek ez reális alternatíva, hetente több olyan emberrel beszélek, aki félre tud tenni havi 500 ezer forintot, még akkor is, ha szerinted annyi pénz nincs is.” – Tévedsz, szerintem van ennyi pénz. 100 000 emberből 1-2-nek. És miért van neki ennyi? Annak a 100 000-nek a munkájából, aki nem kap még 150 000-et se.

  “Kell hozzá szorgalom és tudás is? Igen. A gyári melósnak nem fog menni? Így van.”
  Nem szeretem, ahogy a jó keresetűek lenézik a gyári munkásokat és más melósokat, mint “lusta, buta népséget”, akik nem dolgoznak elég keményen, de bezzeg ők. Ha a gyári melós nem lenne, a jó keresetűeknek se lenne ám okosan, időben befektetni való pénzük. Azt a pénzt ugyanis valakinek meg is kell ám termelni. Az nem megtermelés, hogy egyik kötvényből átrakom a másikba, mert az többet hoz.
  Én szeretem a blogod, csak ez az elitista nézőpont nem OK

 • Warrior

  A nettó 450 bruttója úgy 700 körül van. Ez nem elérhetetlen, sokszor még középvezető sem kell legyél. Közepes-nagyobb multinál a középvezetők bére már inkább 7 számjegyű.
  Tágabb ismerettségi körben a 30-as éveikben járó mérnökök (nem informatikusok!) Budapesten megkeresnek 500-600 bruttót, mezei 12 egy tucat alkalmazottként. Persze ellenpéldát is tudok, szintén mérnök bruttó 350-ért és örül neki, mert egy ideig munka nélküli volt/ennél is kevesebbet keresett. De ebben “sajnos” igaza van Kiszámolónak, ez még messze nem sok pénz, még ha annak is tűnik.
 • Kiszamolo
  Ildikó, tehát? Ki mondta, hogy a havi 120 ezerből élők tudnak eltenni 9 év alatt annyit, hogy csak a tőkéből megéljenek?

  Igen, ahhoz hogy gazdag ember legyél, az átlagnál többet kell keresni. Pont azért hívjuk őket gazdagoknak.

 • Kiszamolo
  [mély sóhaj]

  Senki nem néz le senkit. Pusztán arra utaltam, hogy a szegény ember azért szegény ember, mert nincs pénze, így logikusan nem neki szól, hogyan lehet eltenni minimálbérből a minimálbér négyszeresét.

 • Tünde
  : “Amikor valami politikus benyögte, hogy 50-ből is meg lehet élni, fogadásból két hónapig megtettem. Jó, az nagyon spártai volt, de sikerült. Ha gyári munkás vagy, akkor bizony élj spártaiul, ha már tanulni büdös volt.”

  Ez egy ritka gusztustalan beszólás volt, gratulálok. Életedben nem jártál még gyárban (velem ellentétben), ezért aztán fogalmad se lehet, hány tanult ember is gályázik a gyártósorokon, és nem csak altajisztikát végzettek. Ez az a “nézzük le a gyári melóst, lusta, buta népség mind, bezzeg mi, bankárok, programozók, felsővezetők, kőkeményen dolgozunk” hozzáállás, amit nem bírok itt a blogon.

  Egyébként meg fizess ki 80-100 ezres albit (rezsi nélkül) havi 50 ezer ft-ból, és még éljél is. Sok sikert hozzá. 🙁

 • Mókavonat
  – Ha már csak a döntés választ el akkor nyertes helyzetben vagy. Gratulálok a 18 éves kitartáshoz.

  Amikor már megvan egy tervezett hozamszintet biztosító megtakarítás akkor rugalmassá váltál. Ha szeretnél és bírod még dolgozhatsz ahogy eddig, ha szeretnél akkor részmunkaidőben, vagy tanulhatsz, pihenhetsz 1-2 évet. Megszabadultál a bérfüggőségtől vagy minimálisra csökkentettet azt és ez nagy szó, sokkal kevésbé vagy kiszolgáltatva.

  Nálam ez szokott lenni az iránytű a döntéshez: Jelenlegi életviteled (munkád) érzésed szerint ront vagy sem az egészségügyi állapotodon? Ha a válasz igen, váltani kell. Az egésszséget HA van rá mód nem szabad pénzre váltani, mert visszafelé csak igen korlátozottan konvertálható.

 • TContractor
  Itt mindenki emleget mindenfele osszegeket. Tok mindegy. Az atlag az atlag. Atlagfizetesu emberek nem fognak 10-20 ev alatt 1 millio dollart osszehozni maguknak.
  Lehetsz te atlag feletti akarmiben is, ha a fizetesed az csak atlagos. Atlag feletti teljesitmenyeket erhetsz el abban amiben atlag feletti vagy. De 1 millio dollart nem fogsz tudni osszehozni magadnak. Az elet mas truletein lehetnek szep atlag feletti eredmenyeid.

  Velemenyem szerint sima munkaval is ossze lehet hozni ennyi penzt. (informatikuskent) Nyilvan nem magyarorszagon. De senki nem kenyszerit, hogy magyaraorszagon dolgozzal. Valoszinu nem is alkalmazottkent. De senki nem kenyszerit, hogy alkalmazottkent dolgozzal.

  Kiszamolo szeles retegnek probal szolni, mint tobbszor emlitette mar.
  Az atlag fizetesbol gazdalkodoknak szol az, hogy eppen hol olcsobb a bankszamla havi dijj, nem pedig ez a bejegyzes. Szerintem.

 • Warrior

  Tényleg a blog olvasói válaszolják meg, hogy neked egyedül elég-e havi 300, vagy kettőtöknek havi 500? 🙂
  Akkor: szerintem elég 🙂
 • Gábor
  Kiszámoló! Hát már ne haragudj de ez mi? Ezt nem vártam tőled?

  “Az átlagot a több millió segédmunkás meg betanított munkás húzza le.

  Ha neked sok pénz havi 450 ezer, akkor valamit rosszúl csinálsz és ott kellene először keresni a megoldást”

  Mi lenne a segéd és bentonitot munkások nélkül? Azért jó ha a kukás elviszi a szemeted?
  Igen 450ezer az sok pénz, csak ezek szerint te már elfelejtetted.

  Én sem mutogatok a politikusokra, a közalkalmazottakra, hogy ők meg felfelé csalják el a az átlagot. Szánalmas, hogy le nézed az egyszerű embereket.

 • Tibor
  @Ildiko: “8 millió szinte semmit nem tud félretenni, sőt inkább hitele van.” Tudod miert? Mert ellentetben veluk a bankok tudjak hogy nagyon is tudnak felretenni. Csak mivel maguknak nem tettek, hat teszik a banknak.
  A hitel azt jelenti, hogy amit nem engedhetsz meg magadnak szazert azt odaadjak neked ketszazert. Es szepen felretetetik veled ra a ketszazat. Mert meg tudod csinalni, es ezt ok tudjak, csak te nem…
 • Oscee
  Ilyenkor kivancsi vagyok, hogy mennyit szamit, hogy ki honnan indul illetve, hogy mennyire gazdag orszagbol szarmazik. Nekem nem celom 40 evesen se nyugdijba menni, de nem is menne a mernoki fizetesembol se X millios diakhitellel indulva kis falubol messzi nagyvarosba koltozve (tehat meg orokolni se fogok semmit max. egy nem sokat ero videki hazat). De a celok is masok (most pl. tanulok 30 evesen, nyilvan nem azert fektetek bele ujabb milliokat, hogy aztan 5 ev mulva nyugdij 🙂 ), ha tudnam se biztos, hogy ugy csinalnam, mint ok.

  Plusz a fizetesek is sokat jatszhatnak, volt iden kanadai allasinterjum – az amugy nem rossz budapesti fizetesem 3.5-szoroset kertem mig a megelhetes kb. 2-szeres abban a varosban, es a reakciok alapjan inkabb ala lottem. Nemelyik ceg USA fizetest ad, jobb megelhetesi lehetosegek mellett.

  Helyette masik orszagba megyek, sokkal kevesebb penzert 🙂 Egyszer elunk

 • Kiszamolo
  gábor, senki nem azt mondta, hogy nem kell kukás. De olvasd inkább el az előző két válaszomat, mire gondoltam.
 • Tünde
  @warrior: “A nettó 450 bruttója úgy 700 körül van. Ez nem elérhetetlen, sokszor még középvezető sem kell legyél. Közepes-nagyobb multinál a középvezetők bére már inkább 7 számjegyű. Tágabb ismerettségi körben a 30-as éveikben járó mérnökök (nem informatikusok!) Budapesten megkeresnek 500-600 bruttót, mezei 12 egy tucat alkalmazottként.”

  Én lean szakember vagyok. Állítólag keresettek vagyunk, mert egyre inkább alapkövetelmény lesz a lean működés. Ehhez képest a legutóbbi állásajánlatom így hangzott: “Megfizetni nincs pénzem, de szívesen alkalmazom önt leanesként nálunk – mint közmunkást! Nekem is jó, meg önnek is.” – Még kiröhögni se volt kedvem…
  De kaptam már nettó 150 ezer + kölcsönzött munkaerő státusz ajánlatot is energetikai multitól, igaz, azt minőségügyesként, mert azon a területen is dolgoztam. Ennyit a budapesti 7 számjegyű fizetésekről. Biztos rossz multiknál keresgélek. 🙂

 • Stevenson
  Ha már felmerült a szegény kifejezés. Ki számít szegénynek? Az szegény, aki lepukkadt lakásban él, a suzukija ér 200e ft-ot, de a suzukin lévő felni is ér 200e-et, plusz az iphone a kezében 250e-et? Ez az én meglátásom szerint nem szegény, csak más az értékítélete. Habár szegény, mert keres vagy 120e ft-ot, csak a megspórolt pénzét értéktelen cuccokra költi.

  @Tünde: Tünde “fizess ki 80-100 ezres albit (rezsi nélkül) havi 50 ezer ft-ból”
  Lehet olcsóbb albérletbe is menni, az a siker, amikor az igényeket lejjebb adja valaki, aki nem engedheti meg 50e-ből a 100e-es albit, vagy összeköltözik valakivel, feleződnek a költségek stb.

 • senkifia
  : “Egyébként meg fizess ki 80-100 ezres albit (rezsi nélkül) havi 50 ezer ft-ból, és még éljél is. ”

  Miert kellene 50 ezres fizubol jo helyen levo szinvonalas(abb) lakast berelni egyedul? Meg ha nem iszok meg hetente parszor a belvarosban valahol egy-egy 500-700 forintos sort-kavet, meg nincs smartphone-om, akkor nem elek? Az a “tanulni büdös volt” egy kicsit nyers es unkonstruktiv volt reszerol, de a lenyegen nem valtoztat, a lehetosegeinkhez kene igazitanunk a kiadasainkat.

  Meg ez a sok tanult ember gyarban is vicces. Nem attol leszel tanult, hogy szerzel egy papirt valahol, kemenyen meg kell dolgoznod azert, hogy ragadjon rad hasznos tudas es ne csak vizsgaig legyen a fejedben.

 • Tibor
  : ha a piacon az alma joval olcsobb mint a korte, akkor ket dolgot tehetsz:
  arulod tovabbra is az almat nyomott aron es duhongsz es mergelodsz hogy rohadjanak meg a kortearusok es aran kene megfizetni az almat, es a szemet vevo miert nem mondja hogy fizet erte negyszazat inkabb mikor te 200ert is adod. A tobbi almaarussal egyutt szidjatok a rendszert.
  VAGY raforditod az idot es energiat, es jovore te is kortet kezdesz arulni a piacon.

  Ugyanis a dolgoknak van eszmei erteke meg van piaci erteke. Az utobbi az amit kifizetnek.

 • Ildikó
  Nem az a baj, hogy a havi 120000-ből élők nem tudnak megtakarítani, hanem, hogy őket nem nézik lassan embernek sem.
  Ha a legmagasabb – bevallott – jövedelemmel rendelkező felső 10% átlag jövedelméből nem lehet havonta fél milliót félretenni. Tehát nem százezrek tudnak ennyit megtakarítani, csak ezrek. A 10 milliós népességből jó ha 1%.
  Aki az átlagnál többet keres még nem gazdag. ma az átlag kb. nettó 180000 Ft /hó vidéken, Budapesten ennek lehet hogy másfélszerese. Akkor szerinted egy átlag budapesti, aki havi nettó 300000 Ft-ot keres már gazdag és meg tud takarítani akár csak évi 2-3 millió Ft-ot?
 • senkifia
  “Ehhez viszont nem tudás és szorgalom kell ma Magyarországon. Hogy mi azt inkább nem írnám le.”

  Tipikus proli mentalitas. Aki sokat keres, az adot csal, protekcios, politikus a haverja. Bezzeg en nem fogok lealacsonyodni a szintukre, inkabb megelegszem azzal a havi 100-al amiert becsuletesen megdolgoztam.

 • Oscee
  ugyanakkor azt is tudjuk, hogy atlag nincs es jelentosen torzitja a valos kepet 🙂

  Plusz Magyarorszagon nem is 1 millio dollart kell osszeszedni, hogy hasonloan megelj, annak felebol is boven ellennel, meg ha nem is Amszterdamban meg Stockholmban kavezgatnal minden masodik heten.

  Ugyanakkor E-Amerikaban 1 millio dollar fejlesztokent nem is nagy osszeg. Nyilvan Kalifornia, New York sokkal dragabb, mint Kanada – de aki jol mozog, csak reszvenyopciokbol sok szazezer dollart szedhet ossze a szazezer dollaros fizetesen tul. A tulnyomo tobbseg egyszeruen nem akar nyugdijba menni 35 evesen es nem celja, hogy minden centet ezert sporoljon meg 25-35 evesen.

 • Kiszamolo
  Tünde: //kiszamolo.hu/gondolatok-a-munkarol-es-a-penzrol/
 • Laci

  4 éve kezdtünk egy olyan bizniszbe, ahol nem is volt üres a piac (pályázatírás). Nagy befektetés nem kellett hozzá, laptopok meg internet az anyagi oldal, sok tapasztalat és kreativitás a szellemi.
  Csak jól dolgoztunk, megnéztük hogy mi kell a vevőknek, felvettük a telefont ha csörgött, és megcsináltuk amit megígértünk. Kézről-kézre adnak nincs marketingünk, mert nem kell. Idén 3 MD feletti támogatást nyertünk, 5 alkalmazottal, 200 körüli árbevételt várunk ebből.

  Szóval nemcsak a csalás és a kapcsolatok amivel lehet keresni, csak olyan jó valami másra fogni a sikertelenséget…

 • senkifia
  “Ennyit a budapesti 7 számjegyű fizetésekről. Biztos rossz multiknál keresgélek.”

  Vagy a szakmad megsem annyira keresett. Vagy rosszul marketingeled magad. Vagy nem vagy annyira jo szakember, mint gondolod. En nem tudok elerni 7 szamjegyu fizut ==> nem letezik ilyen fizu MO-n. Logikus.

 • Zabalint

  Ez is gusztustalan beszólás:
  “Annak a 100 000-nek a munkájából, aki nem kap még 150 000-et se.”
 • kissbéla
  Ildikó: “Akkor szerinted egy átlag budapesti, aki havi nettó 300000 Ft-ot keres már gazdag és meg tud takarítani akár csak évi 2-3 millió Ft-ot?”

  Öööö…. Igen. Mi igen. A nejemmel fejenként valamivel 300 nettó fölött keresünk, és havonta lekötök (0,1% kamatra az OTP-s bankszámlán :-D) 200ezret nagyjából. Középkorúak vagyunk, két kisgyerekkel.
  Igaz, a fentebb említett 200ezer Ft-os Suzukink van. :-)))

 • Oscee
  (a korte mar csak olyan, hogy elhatarozod es jovore mar terem 🙂 )
 • István
  Erről nekem a következő gondolat k kísérlet jutott eszembe:
  Mi lesz ha gyerekük? Persze megöröklik az szülők megtakarításait. Akkor azt minek hívjuk nyugdíjnak vagy alapjövedelemnek? De az alapjövedelem mint tudjuk az ördögtől való. Mert munka nélkül pénzhez jutni az rossz…
 • Ildikó
  Pályázatíró tényleg jó biznisz. Felénk csak és kizárólag az nyer pályázatot aki X%-ot lead a pályáztatónak. Lehet, hogy tisztességesen is működik valahol, de itthon szinte kizárt. Hiába a tényleg jó megoldás, tökéletes pályázat, ha nem jattolsz, nem nyersz. Nem véletlenül hívják egyes politikusokat Mr. X %-oknak.
  Én tisztességesen adózó vállalkozót még nem láttam. Legyen az építési vállalkozó, fodrász, gázszerelő vagy bármi más. Ez a “mindent megoldunk okosba” ország. Ha igazán nagy pénzt akarsz ahhoz kapcsolati rendszer kell. Vannak szakmák amikkel tényleg jól lehet keresni,de ez elég kevés. Egy tisztességes mérnök vagy programozó a havi akár 1 millió nettójával ezekhez képest sehol nincs.
  Annak a 8 millió embernek nem százezres, hanem milliós hitele van, főleg lakásra. Ugyanis lakni kell valahol és vidéki városban szinte nincs albérlet, viszont olcsók a lakások
 • temmese
  “hány tanult ember is gályázik a gyártósorokon”
  Édesapám is így kezdte: szakmát tanult és az érettségit sem tette le, majd elfogadta az első szembejövő álláslehetőséget. Amint tudott továbblépett és szakmabeli munkára váltott, amikor pedig adódott jobb lehetőség akkor céget váltott, megszerezte az érettségit is esti tagozaton. Több év munkatapasztalat után az egyik szakiskola elhívta magához oktatónak, ugyan nem kapott sokkal töb pénzt, de végre nem kellett 3 műszakban dolgoznia. Pár év után egy egy cég indított szakképzést, elhívták oda tanítani azzal a feltétellel, hogy elvégzi a főiskolát. Megcsinálta 2 gyerek és munka mellett.
  Szóval igenis is ki lehet törni, csak keresni és élni kell a lehetőségekkel, nem pedig szidni akinek jobban megy.
 • Zabalint

  Ildikó rendszeres kommentelője a blognak. Abból indulj ki, hogy Salgótarjánban él. Valószínűleg ott egy kezeden meg tudod számolni azokat az embereket, akik becsületes úton ennyit keresnek. Szóval nagyban függ mindez attól, hogy mit látsz a környezetedben. Mikor vidéken dolgoztam, abban a kisvárosban, ahol a munkahelyem volt, a senior fejlesztők sem kerestek 200 nettónál többet. Budapesten meg már egy junior nem menne el ennyiért dolgozni. Nagyon nagy különbségek vannak abban, hogy ki mit lát, mihez viszonyít. Ha elmennél egy afrikai országba, ott a 150 nettóra is néznének. Prolizni meg a prolik szoktak…
 • chemist
  @Tünde: ezt benézted, mert naponta járok gyárba… hogy megmondjam a melósoknak, hogy most mit csináljanak hahahahahaha (mérnök vagyok, lásd még a nickemet). Így tudom, hogy a melós előtt két út áll:
  – embertelenül összehúzza magát és munka és nulla szórakozás mellett estin továbbtanul
  – “nekem ez jár” és 50 évesen meghal úgy hogy csak adósságot hagy hátra

  Mi a fészkes fenének fizetne BÁRKI 100-at egy albérletért? Nekem is ajánlottak olyat, visítva rohantam. Amikor még 250 alatt kerestem, akkor bizony egy 55-ös albi volt, ketten. Utána pedig a legközelebbi megyeszékhelytől 25 km-re egy községben vettem kertes házat. A havi utazási költség negyede sincs a lakhatási költség különbségének (a saját ház bérleti díja az a pénz amit az ár befektetéséért kapnál).