Offtopik: Arcmaszk téli kerékpározáshoz

Ha már megint szóba került a kerékpározás és annak költsége a hozzászólásokban, leírom a tapasztalataimat az arcmaszkokkal kapcsolatban.

Kerékpározni nem csak nyáron lehet, a hideg ellen egyszerűen fel tudsz öltözködni (könnyebb, mint a nyári kánikula ellen védekezni), a hideg egy igazi kerékpárost nem riaszt el a testmozgástól. (Engem csak a jég és a kemény eső szokott. Mert más bőrig ázni 25 fokban és teljesen más 2-3 fokban.)

Azonban a levegő minősége komoly probléma. Szomorú módon nem is az autók hanem a fűtés okozza a legnagyobb gondot. Budapest felé át kell tekernem Budaörs óvárosi részén, ahol rengeteg házban mindenféle szeméttel fűtenek és a szemetet gyakran szó szerint kell érteni. Átérve Budapestre a lakótelepen érezhetően tisztább a levegő.

Ezért tavaly télen le is tettem a bringát, de idén nem akartam, így kerestem magamnak arcmaszkot, ami megszűri a levegőt.

Először vettem egy kifejezetten kerékpárhoz készült Respro maszkot aranyárban, ami roppant dizájnos, de nem volt kényelmes, egyszerűen túlságosan rásimul az orra és így a textil szó szerint kiszívja a taknyot az orrból. Elnézést, ezt nem tudom másként írni. A másik, hogy nem is felel meg semmilyen szabványnak, így csak remélni lehet, hogy tényleg elég jól szűr. Ráadásul se a maszk, se a csere szűrőbetétek nem olcsóak.

Ezután néztem ipari pormaszkokat, amiből jó sok féle van jó sok különböző minőségben. Többet dobtam ki azért, mert elszakadt a fejpántja vagy levált a ragasztó a szűrőről, mint amennyit elhasználtam.

Végre megtaláltam az igazit, de előtte jó sok pénzt elköltöttem a keresésre, ahogy sok-sok óra volt az utánaolvasás is. Ezért írok róla, hogy már neked ne kelljen keresgélni annyit. (“De most errő’ mié’ kellett írni? Ez nem is pénzügy!”)

Az ipari pormaszkok három különböző kategóriában készülnek: FFP1. FFP2 és FFP3. Az egyes felejtős, a kettes már kiszűri a por 94%-át és a szivárgás nem lehet több 11%-nál. (Ha nem rendesen illeszkedik.) Az FFP 3 99%-ot szűr maximum 5% szivárgás mellett.

Az NR rövidítés a non-reuseable rövidítése, az ilyen maszkokat ipari poros környezetben 8 órán át lehet alkalmazni. Az R rövidítés jelentése reuseable, az ilyen szűrőt 24 órán át lehet használni. Városi közlekedésben természetesen hetekig használhatsz egyet, ha napi 1-2 órát tekersz, ott nem kap olyan porterhelést, mint egy ipari környezetben.

A D rövidítés a por általi eltömődés elleni jobb védelmet jelöli.

Ez még kevés, mert ez csak a por elleni védelem. Az aktívszenes védelem a gázokat és gőzöket is kiszűri, ez sokkal jobb városban a kipufogógázok ellen.

Mint említettem, sokat kipróbáltam és több volt a vacak, mint a jó. Elszakadó gumipántok, ormótlan forma, rossz zárás, kényelmetlen belső gumigyűrű, rossz orrpánt és a többi.

FFP3 aktívszenes szűrő úgy tűnt, hogy nem is létezik. Vagy FFP 2 aktívszenes volt csak, vagy FFP3, de aktív szén nélkül. Egyik bumfordibb, mint a másik.

S akkor néhány hét után véletlenül (na jó, több óra guglizás után) rátaláltam: Uvex Silv-air 5320+

Azt, hogy ebből két méret létezik, az sem tudta, aki forgalmazza, én is csak az Uvex francia oldaláról tudtam meg, sehol máshol nem írják. A nagy méret (L-XL) cikkszáma 8765321, a kisebbé 8765320. Erre figyelj oda, mint említettem a forgalmazók sem tudják, hogy két méret van belőle.

Egy álom. Alul-felül jól zár, rásimul az arcra és az áll alatti részre, jól állítható, nem szakadós, kellően vastag gumipánt, könnyű benne levegőt venni (nem hátrány hegyen felfelé kerékpározás közben), sőt még szemüveget is sikerült rávenni, bár hozzáteszem, nem vagyok szemüveges, csak kipróbáltam, tehát ezt inkább magad próbáld ki.

Az FFP3-as, aktívszenes 5320+ a drágább verzió, az itt volt a legolcsóbb, 1.920 Ft-ért. Az FFP2-es 5220-asnak pedig 1090 Ft darabja. Ha nagy méret kell, jelezd, hogy te a 21-es végződésű cikkszámmal kéred a terméket, nem a honlapon szereplő 20-ast!

A rossz hír, hogy 15 darab van egy dobozban, a jó, hogy volt megbontott csomag, így mégis tudtam venni pár darabot, ami elég erre a télre. Ha írsz a forgalmazónak és jelzed, hogy neked nem kell 15 darab, szerintem lesz bontott doboz, ha más nem akkor, amikor valaki más is hasonló igénnyel jelentkezik.

Share

81 hozzászólás

 • szenyora
  A vegyestüzelés iszonyú gond és nagyon nehezen ellenőrizhető. Az emberkének útban van a kidobott festett faajtó, műanyagos pozdorja, préselt fa és eltüzeli, hogy ne legyen ott. És nem csak műveletlen, borsodi aljanép csinálja , hanem mindenki, mert így két probléma kipipálva, a fűtésé és a szemét eltakarításé. Olyan,mint az erdő szélére kicseszett lom, odavitte és többet nem az övé, semmi köze hozzá.
 • jami

  Spec én tényleg hidriddel járok és tavasztől őszig bicózok, amennyit csak tudok :DDD Viszont a többi nem stim.

  A szeméttel fűtés engem is nagyon zavar. Itt már szeptemberben elkezdenek páran mindenfélével melegíteni a hűvösebb őszi estéken és ápr. végéig érezhető a kitartásuk. Nagyon durva, hogy a lakótelepeken, ahol azért több kocsi jár – sokkal jobb a levegő 🙁 Tőlünk 1 km-re van egy lidl, körben kertes házak. No, annak a parkolójában kicsit ködösebb őszi estéken áll a füst; de nem a kocsiké. Nagyon durva.
  A szomszéd 80+ bácsi, akinek eleve nincs is gáz, alig tüzel és csak fával; de a csilivili 200+ nmes házakból is fekete füst száll fel…

  Gyerekkoromban, amikor mindenhol x kályha volt/ház, nem volt soha ekkora füst, holott mindenki szénnel (ok, nem lignittel) és fával tüzelt. Most meg minden szeméttel…

 • Unemployed

  a vegyes tüzelés viszonylag könnyen ellenőrizhető (lenne), a levegő munkacsoport javaslata: egyszeri 3 milliárd mérőműszerekre, kb. ugyanennyi évente az ügyben eljáró hivatalok megerősítésére és kb. évi 20 milliárd a rászorulók tűzifa ellátására. Évi 0,5% szja-ból finanszírozható és minden bizonnyal a lakosság belemenne, hogy cserébe ne gumiabroncs tüzelést kelljen szagolnia.
  És innentől beléphetne a zéró tolerancia, ha valaki bejelentést tesz, a hatóság kimegy levegőminőség-mérővel és ha a mérő szerint illegális anyag égetése merül fel, akkor a rendőrség bemegy az épületbe, mert bűncselekmény zajlik.
  Most minden pont fordított: nem kell engedély a kéményekhez, nem kötelező az ellenőrzés (csak társasházaknál), minden pont úgy van kitalálva, hogy bárki bármit égethessen. Ez a kormányzati cél: ne kerüljön pénzbe. Hogy az asztmások aránya az európai 3x-osa, járulékos veszteség..
 • Unemployed

  az áttörést az égethető műanyagok és a vegyes tüzelésű kazánok elterjedése okozta.
  A cserépkályhákban nem lehetett műanyagot égetni, mert egy idő után használhatatlanná váltak volna.
  A vegyes kazánoknak nagyon rövid a kémény részük, pár méter és megy ki a szabadba, széles csövön, nem gond a dugulás.
  2000-es évek elejéig még mentek a visszaváltható kólás üvegek, utána jött a PET palack. Az IKEA bútorok elterjedése is gond, olcsó, gyakran kidobják, kiválóan ég, borzasztó füsttel. Ahol korábban éltünk, ott volt egy bútoros cég, aki őszig gyűjtötte a fahulladékot, majd szétosztotta.
  De a romák itt sem állnak meg, bontásból származó fa, 50 éves PVC, laptop, gumipapucs, a lomtalanított dolgok nagy része.
  A gond mára akkora, hogy élhetetlenek a kertes övezetek. Még odázhatják pár évig, de lassan cselekedni kell. Csak a régiónkban létező probléma, Szlovénia, Csehország nem is ismeri.
 • András
  , és arra mi a megoldásod hogy odaadod a rászorulóknak a tűzifát, ő meg eladja és ugyanúgy tüzel szeméttel. Pénzbírság? Nincs semmilye.
 • Unemployed

  csak a börtön és a ház eladása az égető feneke alól a valódi megoldás.

  Olyan ez, mint régen az autókázás volt az objektív felelősség bevezetése előtt, mindenki jött jogállami érvekkel, hogy azt nem lehet, aztán megcsinálták és működik a dolog természetesen.

  Csak úgy lehet eredményt elérni, hogy egyrészt adok tüzelőanyagot, másrészt azt mondom, hogy ne nem azzal tüzelsz, akkor börtönbe leszel zárva, vagy kiteszünk a házadból.
  Aki szerint ez durva, az arra szavaz, hogy minden maradjon így.

  Az első 15 ilyen eset után a 95% átállna a normál tüzelésre. Fordítva: azért terjed futótűz szerűen, mert mindenki tudja, hogy ezt kvázi lehet csinálni büntetlenül.

  Nem írtam róla, de nyugaton létezik olyan gyakorlat, hogy igazolni kell, hogy a házak mivel fűtenek, havonta tűzifa számlákkal, stb. Nyilván ennek a bevezetésre is rengeteget tudna javítani a helyzeten.

 • Adamo
  @András Akinek “Nincs semmilye” bármilyen szabálysértést és bűncselekményt elkövethet, mert csóró? Majd építünk nekik börtönt geotermikus fűtéssel 😉
 • Gauchos

  A lengyelek állítólag már drónokkal csinálják a kéméynek ellenőrzését. Csak akarat kellene itthon is. Nagyon komoly bírságokkal egyértelműen megtérülne, aztán azt se bánnám, ha Orsbán vagy Mészáros zsebébe menne a befolyt összeg. Mindenképp nyernénk vele. Mindenki.
 • Jockey Ewing
  Sziasztok!

  Én is régóta gondolkodok már ilyen maszkon, szóval örültem a cikknek, köszönöm!
  Viszont a munkavédelmi oldalon az “itt volt a legolcsóbb” link már nem él sajnos, rákeresve (Uvex Silv-air 5320+ maszkra) pedig csak 15 db-os kiszereléseket találni 38 ezer forintért, amire azért egyedül nem ruháznék be. Ebay-en ugyan ez a helyzet.
  Van más ötlet, honnan lehetne beszerezni 1-2 darabot? Vagy nem társulnánk többen egy 15-ös kiszerelésre?:)

 • Kiszamolo
  Jockey, mondjuk úgy, hogy elolvassuk a cikket figyelmesen. 🙂
 • Unemployed

  Egyetértünk.

  Közgazdászként jogászkodjunk egy kicsit: Lex imperfecta a neve azoknak a jogi szabályoknak, ahol a szabály megsértésének nincs következménye. Ilyen itthon pl az illegális égetés vagy mondjuk a filmek letöltése torrent oldalakról. Ha nincs szankció, semmit sem ér a szabály, úgy is kezeli mindenki.

  Ugyanezért baromság a drog liberalizáció-dekriminalizáció között különbséget tenni. Ha dekriminalizáljuk, azaz nem büntetjük, azzal legalizálták, mert nincs szankciója a szabály megsértésének. Ezért baromság követelni utóbbit.

 • Jockey Ewing
  Kiszámoló: Értem én, de mint írtam, az a baj, hogy eltűnt a munkavédelem webshopjából a termék, így alaptalanul hivatkoznék rá… Biztos elkapkodta már az összeset a sok blogolvasód:)
 • Mazsola
  Néhány városban működnek online szállópor mérő szenzorok. Az aktuális értéket és a 24 órás átlagot is le lehet kérdezni ha rákattintasz a szenzor jelére a térképen, majd a szenzor azonosítójára. PM 10 és PM 2,5 adatokat lehet látni grafikusan. deutschland.maps.luftdaten.info/#10/47.4810/19.2467
  A szennyezés lakossági fűtési eredetű, délután négy után meredeken emelkedik. Az időjárás is komoly hatással van rá, szeles, esős időben kedvezőek a mérési adatok. A szenzor színe a mérési eredmény függvényében változik. A zöldtől (OK) a bíborig (nagyon rossz).
 • MrDanielHarka
  Ezt egyszerűen nem hiszem el. Megint pont jókor írsz jó dologról! Pont 2 hete lett kerékpárom és azóta keresek maszkot, meg olvasgatok véleményeket, de még nem tudtam dönteni egyik mellett sem. Most aztán csemegézhetek. Hálás köszönet!

  Kaphatok valamilyen elérhetőséget hozzátok? 🙂

 • András
  nekem ok, megszavazom 🙂
  Amúgy, légtisztítót használ valaki otthon? Nagy divatja lett mostanában az otthoni légtisztításnak, csupa jót hallani róla, minden teszt magasztalja. Közben nem tudom hogy csak úri-városi hóbort vagy tényleg volna értelme beszerezni? Elméletileg pont a szmogot meg minden szennyet 2.5PMig baromi jól szűrik HEPA filterrel. Valójában egy faék egyszerű ventillátor meg előtte egy hepa filter.
 • handyman
  Érdemes nézegetni néha a szmogtérképet:
  idokep.hu/szmog
  Néha, főleg fűtési szezonban olyan durva, hogy elsírom magam.
  Beszéltem a levegő munkacsoportosokkal, mondták, hogy egész Magyarországon brutál rossz a levegő. Európai szmogtérképeket nézve tisztán látszik, hogy egész EU-ban MO-on a legrosszabb a levegő.

  Uh. nem csak bicózáshoz kéne maszk, hanem fűtési időszakban nonstop.

  Vegyestüzelésű kazán helyett létezik amúgy faelgázosító kazán magasabb hatásfokkal, tehát kevesebb fa szükséges ugyanakkora teljesítményhez, és kevesebb füstöt bocsát ki. Igaz, abban nem célszerű szemetet égetni…

 • Unemployed

  Nekem volt légtisztítóm, de Magyarországon nagyon ritka, hogy bárhol szükség legyen rá. Kertes övezetben, ha beszellőzteted a gané szmogot, esetleg jó lehet, de nyilván mindenki akkor szellőztet, ha nincs kint szmog. Ezeket Kínára fejlesztették ki, ahol sok helyen folyamatosan élhetetlen minőségű a levegő (autók, gyárak) és ott is jól teljesítenek. Már 40.000-ért vannak jó gépek.
  Itthon az otthoni párátlanító gépeknek több értelme van.Füstös környéken, ha nem tudsz szellőztetni este, kiszedi a párát a fürdőből, a lakásból és nem lesz penészes a kecó. Ezt is vettem, de annyit használtam, hogy egy év után kinyiffant. Rájöttem, hogy ezekre a gépekre nincs szakember és igazából a karbantartásuk nem megoldott, évente venni egyet pedig túl drága. Lehet, hogy egyszerűbb nap közben nyitva hagyni az ablakot és penészteleníteni néha. A klíma is használható télen dry üzemmódban elég sokáig
 • lvb
  Vannak valakinek információi azzal kapcsolatban, hogy dízel kipufogógáz ellen mit lehet használni? Az autómban van pollenszűrő, de ha a dugóban olyan autó kerül elém, amelyik kenőpénzzel ment át a műszaki vizsgán, akkor jól érződik a füst. Nem tudom érdemes-e ipari porszűrőt feltenni, szerintem csak vegyi úton lehet ezt semlegesíteni.
 • Kiszamolo
  Ivb, Budapesten belső keringtetés bekapcsolt légkondival a párásodás ellen.
 • lvb
  Valóban, ez lehet a legegyszerűbb megoldás, csak éppen szokássá kell váljon, hogy ki-be kapcsolod bizonyos útszakaszokon. Ha megtelt az utastér füsttel, akkor már késő kapcsolgatni.
 • Kiszamolo
  Lvb, nekem alapértelmezetten be van kapcsolva.
 • Greg
  , az 5320+ mar nem rendelheto, alul a munkavedelem bolt valasza: “A kért 5320 -az maszk megszűnt, már csak az 5321-es rendelhető, előreláthatólag január végén fogunk kapni belőle.”
 • Kopter Géza
  Van valakinek valami olyan kendővel, maszkkal tapasztalata, amit lehet használni szemüveggel?
  Hétvégén rápróbáltam a Decathlonos nyakmelegítőre, de ettől is bepárásodott a szemüvegem, bárhogy pozícionáltam.
 • Tamás - valamelyik a sok közül
  Hmmm, Greg, az 5321-esről nem találok sehol semmit (még nemzetközi oldalakon sem). Mi a különbség az 5320+ -hoz képest és hol lehet rendelni?
  Egyébként, én fontolgatom, hogy megrendelem Németországból, és apósom – aki jön haza karácsonyra – meg hazahozza. Viszont nekem sem kell 15 darab, ha valaki be akar szállni, akkor ne tartsa magában 🙂 . Sajnos kint sem olcsóbb de legalább van. A 15-ös pakk 88 EUR, tehát darabja 88/15=5,87 EUR lesz, nem akarok nyerészkedni rajta.
 • András
  nekem is volt páramentesítőm de nem volt vele gondom 2 év után sem. Sokat szidott olasz ariston, a ventillátor kicsit cicergett, de funkcionálisan rendben volt. Azóta olyanlakásban lakok ahol ez nem gond, mert süt a nap, nincsenek hőhidak, jó a szigetelés, jó a fűtés. A légkondival párátalanításról azt olvastam (és logikusnak tűnik) hogy nem túl hatékony, pont azért, amiért a hűtés/fűtés hatékony. A beltéri egységet le kell hűtenie hogy rácsapódjon a pára, de közben nem akarod hogy hűtse a lakást télen ezért ki-be kapcsol. Teregetés miatt volt a sok pára, erre a szárítógép a legjobb megoldás szerintem ha elfér.

  Légtisztítón azért gondolkodtam, mert ablak alatt forgalmas “menekülőút” – érts 4-6ig araszolnak az autók. Illetve gyakran ébredek kiszáradt torokkal. Nem kertváros, lakópark. A philips gép amit néztem, párásít is, de kissé drágának gondolom ha mégse válik be.

 • Jockey Ewing
  Köszi az infót Greg.
  Tamás – valamelyik a sok közül: én 3 darabra simán vevő lennék. Ha írsz e-mailcímet, vagy majd felteszed jófogásra leboltolhatjuk. Köszi.
  (Amúgy én is azon gondolkodtam, hogy veszek valahol 15-ös csomagot a felesleget pedig beszerzési áron elpasszolom.)
 • Greg
  4 darabra en is vevo lennek.
 • Greg
  , 4 db-ra en is vevo lennek.
 • Bringababy
  Sziasztok!

  Picit off, de bringázás: tud valaki ötletet adni, hogy gerincsérv esetén hol tudnak segiteni, hogy derékkimélő módon legyen beállitva/szükség esetén átépitve a bringa? (kormányszár hosszabbitva volt, de még igy sem az igazi, esetleg más szögű kormány?), de nem értek hozzá, viszonz szeretnék bringázni munkába oda-vissza 20 km és hétvégén, anélkül, hogy utána bekattanjon a derekam és zsibbadjon a lábam. (Gyógytornát csinálom, épp a gyógytornász mondta, hogy kezdjek el újra alkalomszerűen bringázni/túrázni).

  Előre is köszi!

 • Kopter Géza

  Hátfájósoknak “recumbent bike”-ot szoktak ajánlani. Magyarul gőzöm sincs, hogy hívják, de átjárnak Rajkából a Pozsony melletti Duna menti töltésre a magyarok ilyen bringákkal, szóval valahol biztos kapható:
  youtube.com/watch?v=CTuPUlq2fus
  Ha ez nem megoldható, akkor valami profi bike fitter segítségét vedd igénybe, legrosszabb esetben építetsz magadnak egy bicajt.
 • Kopter Géza
  Tegnap vettem egy Decathlonos bicajos balaclavát, népies nevén “terrorista maszk”
  decathlon.co.uk/500-seamless-cycling-balaclava-id_8369774.html
  Tök jól lehet alatta lélegezni, nem fázik az arccsontom, a hosszú hajam nem akarja negyedóránként lelőni, mint az összes sapkám. Próbáltam sapkával, sapka nélkül. 4 foknál magában is elég, olyan kettőnél felraktam a sapkám, és még bőségesen meleg volt.
  Védi a nyakat, nekem sál vagy ilyesmi már nem is kell. Egy hátránya van, hogy ez a csöpp anyag 15 euró. :/