Mi volt idén a legnagyobb pénzügyi győzelmed?

Lassan vége van már szeptembernek is, közeledik az év vége.

Kíváncsi vagyok, mi volt idén a legnagyobb pénzügyi győzelmed, amire büszke vagy, hogy elérted?

Megszabadultál a diákhiteltől?

Lefelezted a lakáshitel-állományodat?

Végre összejött a hathavi vésztartalék?

Meg tudtad venni a házat, amire már hat évig gyűjtöttél?

Rendet raktál a pénzügyeid között, felszámoltad a felesleges számlákat, lemondtad a drága szolgáltatásokat?

Kiléptél a komfortzónádból és elkezdtél vállalkozni?

Továbbtanultál és kaptál egy sokkal jobban fizető állást? Vagy csak egyszerűen volt merszed felmondani és találtál sokkal jobb helyet?

Végre elkezdted írni, mire mennyit költesz és most már átlátod, merre és hogyan megy el a pénzed?

Félre tudod rakni a fizetésed 10%-át?

Vetted a fáradságot és elkezdtél tanulni a befektetésekről és végre jó gazda módjára gondot viselsz a megtakarításaidról?

Nagyon sokat lehet abból tanulni és bátorítást lehet nyerni, ha leírod, mit és hogyan értél el idén a pénzügyek területén.

Bátran fogalmazd meg a gondolataidat, kezdd ott, hogy mi hozta a változást vagy mitől jöttél rá, hogy változni kell. Milyen technika jött be és melyik nem? Voltak-e nehézségek, vagy éppen ellenkezőleg, sokkal könnyebb volt, mint előtte gondoltad?

Most az egyszer ne törődj a karakterlimittel, ha három hozzászólásban tudod csak elmondani, akkor bátran használj annyit.

A kis bizonyság is bizonyság, írd le azt is.

Share

241 hozzászólás

 • mzsombor
  Végre van kockázati életbiztosításom. Köszi, Miklós! 🙂
 • Torda
  Egyetemi hallgatóként 40-47 ezres ösztöndíjamat (otthon lakásnak hála) félre tudtam rakni, illetve köztársasági ösztöndíjamat (10*35 ezer ft) befektettem kamerás eszközökbe, amik által munkákat (sokat) szereztem.
  A 3 év alatt félrerakott (részben persze költöttem…) pénzem elérte az egymilliót 🙂
  Megházasodtam (6 év után, + házas emberek boldogabbak), ami anyagilag is nagy haszonnal járt, mivel minden résztvevő által álomesküvőként megélt rendezvényt sikerült nagyon nagyon kevés pénzből kihozni. Így a költségeket fedezte a nászajándék, sőt, még nászútra is futja Dubajba. Így a félretett 1 millióm, illetve az édesanyámtól esküvőre kapott még egy milliómhoz nem kell nyúlnom, mindkettőt félre rakhatom (egyik milliót befektetés céljával, másik milliót hosszú távra rakom félre, hosszú távú célokra). Lakhatás is megoldódott.
  + Belevágtam egy festő műhely létrehozásába Pomázon!
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  leadtam néhány kilót, ezért nem kell megvennem a legdrágább bringás cuccokat 😉
 • Böbe
  Elkezdtem írni a költségeket egy alkalmas programmal. Ezt már korábban többször is elkezdtem, de most írtam egy kis programot is, ami az OTP-től letölthető csv formátumú számlatörténetet qif-be transzformálja, okosan szétosztva a kategóriák között is a tételeket. Szeptember végén lesz az éles vizsga 🙂 Így talán tartósabb lesz a dolog.

  Továbbá elkezdtem körülszaglászni, hogy hova költöztessem a számlám, mert már kiöregedtem az olcsó OTP számlából.

 • New entrepreneur
  Átgondoltam az életemet, és végül belevágtam egy már előre kigondolt vállalkozásba, 1 év alatt elértem, hogy havi 600e-t tudok félretenni, és még sok lehetőséget látok a fejlődésre. Talán a kiszámolós gondolkodásmód nélkül nem is jött volna össze. 🙂

  Teljesen megváltozik így az ember élete, csak ki kell lépni a komfort zónából. 🙂 Köszi!

 • Tamás
  – dupláztam a bevételeimet
  – 1 évre elegendő jelenlegi válságtartalékot raktunk össze
  – felturbóztuk a magánnyugdíjakat
  – megint tanulok, pontosabban le sem álltam vele
  – biciklizünk, a tömegközlekedési bérletből 10-es gyűjtő lett
  – azt csinálom, amit szeretek
  – átmentem az ERSTE Privilégiumra (Köszi Miklós)
 • Stiel
  Idén kaptam az eddigi legnagyobb összeget különmunkáért. Nagyobbik része ment hosszú távú megtakarításba, kisebb részét elnyaraltuk. 🙂 (Persze az igazi az lenne, ha ezt mostantól félévente-évente meg tudnám ismételni…)
 • random_number
  2015 februárban beléptem egy számomra új szakmába. Ennek az volt az ára, hogy nettó 140 ezres fizuval kezdtem, de volt lehetőségem tapasztalatot szerezni, tanulni.

  2016 tavaszára a fizetésem elérte a nettó 200 ezer Ft-ot. De ami jobb, hogy májusban kaptam egy jobb ajánlatot, váltottam, és a mostani nettóm 310.000 Ft.

  Így egy és negyed év alatt több, mint másfélszeresére növeltem a fizetésem (kiadások maradtok kb. ugyanott). Ja és még csak most vagyok a szakmában a pálya elején, tehát még van hova fejlődni.

  Mellesleg most csinálom az első vállalkozásom, ami egy online vállalkozás, novemberben indul, kis pénzből 2-300e Ft-ból megnézem, hogy mennyire életképes az ötlet, és ezzel menjek-e tovább, vagy mással próbálkozzak. Új területen próbálkozok, nem abban amiben dolgozom.

  6 havi+300e Ft biztonsági tartalék megvan, és még van párszor 300e Ft, hogy több vállalkozási ötletet kipróbáljak.

 • grok
  Kb egy éve voltam nálad Akadémián. Elmondtad, hogy nem az 5-10%os befektetéseket kell keresni elsősorban, hanem kimozdulni a komfortzónából és többet keresni. Februárban elkeztem a szintén általad javasolt Freelancer-en munkát keresni. A szokásos módon először gagyi melók, amikkel néha át is vertek, de szükség volt rá, hogy a kellő értékelésem meglegyen.

  Áprilisra eljutottam oda, hogy találtam kvázi stabil külföldi melót. Addig sem kerestem rosszul programozóként, de nagyon érett a váltás, amit ekkor meg is tettem. Kis szünidő és pihenés után kiváltottam az egyéni vállalkozásom, és azóta ebben tevékenykedek. Még mindíg nem tartok ott, ahol az alkalmazotti fizetésemmel, de megfizethetetlen a szabadság, és tudom, ha továbbra is így folytatom, akkor ezzel sem lesz gond.

  Emailben már többször köszönetet mondtam, itt most mégegyszer megteszem, a tanácsaid nélkül más lenne a helyzet.

 • pléhbój
  Kevesebbet költök nőre, így marad piára és kaszinóra !
 • smartdrive
  nem fizetek adót
 • Anita
  Vállalkozó lettem, méghozzá digitális nomád (tehát online business) Egyelöre ki is jövök havonta, remélem ez így is marad, söt 🙂
  megvettem az elsö részvényeim, tanulok a tözsdéröl, befektetésekröl. Úgy érzem, jó irányba tartok! 2 depot számlát is nyitottam a díjak figyelembe vételével
 • Zsolti
  Munka mellett belevágtam egy posztgraduális képzésbe, aminek bár az első két félévét diákhitel 2-vel finanszíroztam, a most szeptemberit már önerőből fizettem. Emellett nyitottam egy önsegélyező pénztári számlát, ahová fizetésem 8-10%-a havonta átutalásra kerül (majd megnövelem az arányt). Emellett elértem, hogy a bérem cca 20-30%-a megmarad minden hó végén. Jövőre a legnagyobb előrelépést attól várom, hogy tisztes béremelést kérek a főnökömtől 😀 Szerencsre középtávon pótolhatatlan vagyok (a cég jelentős tudása csak nálam összpontosul), így jó esélyeim vannak. Emellett valahogy az éttermi ebédeket kellene visszaszorítani, és azt hiszem, sínen is lennék 🙂
 • Inevitable
  A rendrakás elkezdődött, de lenne még mit finomítani a dolgokon azért. Idén még van pár dolog függőben, aztán a banki ügyeket is rendezem.
  Belevágtam a másoddiplomába és szépen lassan beérni látszik az évek alatt befektetett komoly mennyiségű kapcsolati tőke is, miközben rengeteg idő marad a családra is.
  Sokkal inkább foglalkoztatnak a pénzügyek mint pár éve, és ez jelentős részben a blognak köszönhető (hogy árnyaljam is a képet: sok polgárpukkasztó cikkeden ráncolom a szemöldököm, de javarészt még azok is elgondolkodtató, jó írások, még akkor is ha én más következtetésre jutok a végén). Lehet, hogy csak a kezdőlökést adtad meg, ami a pénzügyek felé terelt, mindenesetre hálás vagyok érte. Bármilyen téma érdekelt eddig, mindig találtam az oldalon megfelelő cikket ami támpontot ad.
  Utólag -és remélem előre is- köszönöm!
 • Rob
  Végre megléptem, hogy beállítsak egy állandó átutalást a keresetem 25%-áról, hogy azt megtakarításba tegyem és nem csak hébe-hóba teszek félre.
 • Tamás
  Az év elején nagyon jó áron vettem egy jófekvésű kis lakást tulajdonostól, ami már mostanra kb 20-30%-kal többet ér a vételáránál. És eközben még bérleti díjat is termel…
 • Dave
  A tavaly őszi oktatás felnyitotta a szemem (köszi Miklós), hogy egyszerűbb egy jobb munkahelyen többet keresve előre lépni pénzügyileg, mint egy kisebb fizetésből erőn felül spórolgatni. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy az új munkahelyemen az első tört havi fizetésem (hónap 21-én kezdtem) több volt, mint a korábbi helyen a teljes havi. Ez persze nagyban elősegítette mind a vésztartalékképzést (végre nem hónapról hónapra kell élni), mind a megtakarítást, és jelenleg egy olcsó albérletben élvezhetem a hitelmentességet. Ráadásul mindezért új, érdekes munkát kell végeznem, amiből már eddig is sok új tapasztalatra, ismeretre tudtam szert tenni. Emellett most tervezek mellékállásban egyéni vállalkozást indítani.
 • Csabi90
  – sokkal jobban fizető munka: nettó 250.000 helyett nettó 350.000+40.000 Cafeteria, 13. havi fizetés. Hab a tortán, hogy sokkal jobban szeretem az új munkámat.
  – félretettem 2000 eurós vésztartalékot, amiből véleményem szerint 6 hónapig ki tudok jönni ha kell
  – elkezdtem írni a kiadásaimat
  – félreteszek havonta 70-80.000-et
  26 évesen szerintem ez nem egy rossz teljesítmény:).
 • Gábor
  Két és fél év alatt kifizettem a hitelem felét.
  (Jövő év végére a másikat is ki akarom)
  Bevételeink nőttek 20%-al. De sajnos ez mind munka jellegű bevétel.
 • Eltévelyedés
  Új munkahely, a havi megtakaritás több, mint duplázódott
  A kis különmunka minden hónapban egyre többet hoz, rekordokat dönget
  Két hét múlva indul az első termékem az Amazonon, épp van a raktárba.
  Egy hét múlva NYARALÁS goo.gl/MCwJWZ
 • Eltévelyedés
  mármint.. úton van a raktárba
 • h-
  Jó olvasni ennyi sikeres/pozitív megfogalmazást! Azért főleg Tordánál sárgultam egy kicsit 😀 No de magamról: visszafizettem diákhitelem maradékát (kb. 40 e.) és van munkám (ami eléggé a “szódával elmegy” kategória…). Elkezdtem írni a költekezéseimet és a bevételeimet (bár még nem szembesítettem magam a tényekkel). A következő fizetéstől szeretnék majd félretenni, akármennyire is kevés az. Tanulni… Ott kellett hagynom az egyetemet, s most egyébként is eléggé hullámvölgyben vagyok. No mindegy. Örülök a fentebb olvasottaknak 🙂
 • Cantus
  – ilyen alacsony kamatok mellett a tanulásomba fektetem inkább a pénzem: elkezdtem újra angolt tanulni és programozni (cél: otthagyni a 115ezres nettó fizetéses kényelmes állami irodai állásomat és kilépni a versenyszférába kemény munkával, jobb fizuért)
  – kislányom született és az önsegélyező pénztár lehetőségeit kihasználva, nem csak magamat ajándékozhattam meg 100ezerrel, hanem édesanyámat is
  – vettem 110e-ért egy laptopot és 150ezerért adtam el egy héten belül (nem sok az a 40ezer valóban, de az 1 milliós megtakarításom se kamatozik többet egy év alatt. Így nézve már ennek is örülök.)

  A változást 2 dolog hozta el. Egyrészt gyermekem születése rádöbbentett, hogy 30 évesen előrébb kellene tartani és példát kéne mutatni. Másrészt pedig 6 éve dolgozok állami helyen és feltettem magamnak a kérdést: mit is fejlődtem az elmúlt években? SEMMIT. Ez is motivált, hogy változtassak végre.

 • Baladdzsi
  Elsősorban a személyi kölcsönömet kifizetem és megszabadulok tőle a jövő hónapban. 🙂
 • Büszke
  Tavaly még volt egy Erstés, unit-linked lakáshitelünk, amiben már fuldokoltunk. Emellett már személyi kölcsönünk volt, 800.000Ft, és szinte teljesen kimerített hitelkeretek. Utólag visszagondolva csak egy hajszálon múlt minden.

  Volt egy lakástakarékunk, amit így nem volt értelme tartani, mert közbem a hitelkamatokra több ment, mint amennyi a támogatás lett volna. Megszüntettük, kinulláztuk a két folyószámlát, barátnőm kölcsönével pedig a hitelkártyát is. Mivel ekkor zajlott az elszámolás a hiteleknél, összesen 4500Ft-os költséggel sikerült átmennünk az OTP-hez. A törlesztő a korábbi 80 helyett 58 ezer Ft lett. Az Erstés számlám havi 1000-1200Ft volt, most egy számlára megy mindkettőnk fizetése, a munkahelyem miatt dolgozói csomagra is jogosult vagyok, összvissz 250 Ft a havi számlavezetés. Lemondtuk az sms-eket, mobilbank mobilnetről bármikor elérhető.

  Folyt. köv.

 • Büszke
  Folyt.

  A hitel átváltásakor az első havi részletet elengedteba bank, itt már elkezdtünk fellélegezni. A váltás miatt meg tudtunk szabadulni az életbiztosítástól, 800 ezer jött vissza belőle. Visszautaltuk a barátnőm kölcsönét és a személyi kölcsönt is visszafizettük, kb. 580 ezret kellett még. Fűtéskorszerűsítés, ablakcsere volt nálunk korábbab, az is részletre ment, őszre már azt is nulláztuk, 190 volt még hátra, de már nagy volta kamata.

  A férjem novemberben 16 év után munkahelyet váltott, mert rájött, hogy neki ott nem terem babér, hiába küzd. Most kisimultabb, és kb. havi 50 ezerrel több megy a kasszába is. Én is kiléptem a komfortzónámból, és ugyan munkahelyen belül, de pozíciót váltottam. Szintén jobban érzem magam, és a fizetésem is nőtt, havi kb. 30 ezer Ft-tal.

  Még tavaly augusztusban újra indítottunk két lakástakarékot, ezeket épp most emeltük 2×10-ről 2×20 ezerre.

  Folyt.

 • Büszke
  Folyt.

  Idén január óta minden hónapban félreteszünk 50 ezret egy megtakarítási számlára, emellett fizetjük a lakástakarékokat, valamint lakásfelújításra is gyűjtöttünk, mert már nagyon kellett. Kb. félmilliót költöttünk rá idén, úgy, hogy nem mentünk mínuszba a számlákon és a havi 50 ezres megtakarítás sem sérült közben.

  Most nagyon jó minden. Megújult az életterünk, világosabb és rendezettebb a lakás, a bútorokat is cseréltük, így a munka utáni pihenés is jobban esik.

  A pénzügyi gatyábarázás mellett életmódot is váltottunk. Fogorvoshoz járunk rendbehozatni a mosolyt, mert sajnos a régi gondok közepette ezt hajlamosak voltunk halogatni korábban. Emellett egészségesebben étkezünk, mégis kevesebbet költünk ételre, mint korábban. Én 14, a férjem 10 kilót adott le (mindkettőnknek bőven volt miből, és van is még hátra).

  Azt hiszem, határozottan jó évet zárunk idén. 🙂

 • szcsi
  – Év elején túlestünk egy lakásfelújításon (beköltözés előtt) ami a kalkulált bő 1.5M helyett több, mint 2.8M Ft-ből jött ki (rejtett hibák), amit a mellett, hogy majdnem teljesen ki bírtam fizetni, a különbözet nagyját sikerült a vállalkozásom bevételeiből finanszíroznom (főállás mellett, mindössze 3 hónap alatt, igaz kicsit meghaltam a terheléstől), de mindez köszönhető annak is, hogy
  – Tavaly októberben sikerült egy jobb állást és fizetést találnom, ahol azóta már 2x volt fizetés emelésem.
  – A fizetéshez mért életszínvonal emelkedést sikerült eddig elkerülni, és a különbözetet félre tudjuk rakni.
  – Részben a felújításhoz kapcsolódik, kötöttem lakás- és baleset-biztosítást.

  Ezek egyike sem így történt volna, ha nincs ez a blog, úgyhogy ezúton is köszönjük Miklósnak! Ha Székesfehérváron lesz oktatás, arra egy jelentkeződ már van. 🙂

 • tundra
  Munkahelyet váltottam és ezzel szinte megdupláztam a havi bevételem.
 • Business in the making
  Az elmúlt 5 évem (első munkahelyem óta) pénzügyileg nagyon tudatosan éltem.
  (Eleinte a fizum 50%-át, tettem félre, mert megtartottam az egyetemista életszínvonalam, később néhány évig csak 40%-át tettem félre.)

  Idén a legnagyobb eredményem egy munkahely váltás volt, ahol sikerült az előzőnél 60%-kal magasabb fizut kialkudnom, amivel ismét visszaállítottam a megtakarítási rátát a fizum 50%-ára. (Új cégnél, karrierlétrán eggyel feljebb lépve, sokkal nagyobb felelősségkört kaptam.)

  Legnagyobb ‘mishap’ pedig egy befeketés elbukása volt (ami a portfólióm 15%-os csökkenéséhez vezetett), de a magasabb fizu miatt 3 hónap alatt visszamásztam az előző szintre. Nagyon drága lecke volt, de úgy látszik még van hova fejlődni.

 • QTT
  Idei évben pénzügyi sikerek:
  – a havi bevételem növekedett ~25-al
  – a feleségemnek is nyitottunk egy értékpapír számlát
  – kifizettem a fennmaradó diákhitelemet, amely az első és remélhetőleg egyben utolsó hitel volt

  Annak ellenére viszont, hogy pénzügyileg abszolút nem panaszkodhatunk, nem vagyok túl boldog, mert (már más cikk alatt is említettem) nagyon belefásultam a jelenlegi munkámba és nagyon érzem (amit régebben is éreztem, csak kevésbé), hogy ez nem az én utam. Emiatt elhatároztam, hogy ezen változtatni kell, hiába a jónak mondható fizetés és a nem túl megterhelő munkatempó. A baj csak az, hogy feltettem magamnak a kérdést, hogy mit szeretnék csinálni igazán. A válasz továbbra is az, ami 10 évesen, 15 évese, 20 évesen, 25 évesen is volt: kamionsofőr. Foly….

 • QTT
  Folyt:
  Van annyi önbizalmam, hogy kijelentsem, 2 nyelv ismeretével és azzal a készséggel, hogy bárhol bármikor feltalálom magam, sőt kihívásnak tekintem az ilyen “elvesztünk a világvégén/minden összedőlt, most mit csináljunk” helyzetekben, hogy ez a hozzáállás jó bért is eredményezne, főleg külföldi cégeknél.

  Mégis bennem van a félelem, mivel egy nagyon szélsőséges szakma felé tekintek. Szóval idén még ezt a döntést kell meghoznom. Ha rálépek az útra, lehet sikertörténet is, de hatalmas bukta is.

 • fatima
  Lakást vettünk fix 5 éves kamattal és az előzetes kalkulációk és fizetett lakástakarékok (2×20 ezer) alapján ó eséllyel ki is fizetjük addigra a teljes hitelt. Kapunk havi és egyösszegű munkáltatói hitel támogatást is ehhez a következő 5 évben. A törlesztőnk és a lakástakarék annyi, mint az albérleti díj volt.
  Férjem munkahelyet váltott, de ígyis a bevételünk 28%-át félre tudjuk tenni, pedig elég éles váltás volt anyagilag és szakmailag is. De mindent a karrier érdekében. Van mindenünk, ami kellhet pénzügyileg: majdnem fél évre elegendő megtakarítás, ami kettőnk kiadásait fedezi, kockázati életbiztosítások, lakás – és ingóság biztosítás, lakástakarék, egészségbiztosítás stb. Napi szinten vezetjük a pénzmozgásunkat, nagyon sokat segített ez abban, hogy meggondolt döntést hozzunk a lakásvásárlás és munkahelyváltás terén. Köszi kiszámoló, sokat tanultunk tőled! 🙂
 • Most lesz 3 éve hogy minden kiadást írok, és nagyon sokat segít hogy tudom mire mennyi megy el, nem csak tippelgetek. A legnagyobb siker az volt hogy a tervezett 50% helyett átlag 58%-ot tudtam eltenni a fizetésemből megtakarításokra. Volt még pár apróság, hogy kifizettem a kocsit, és elkülönítek egy kis összeget havonta hogy ha majd le kell cserélni akkor teljesen KP-ból tudjam.
 • random okos
  Szerintem a diákhitelt nem érdemes most idő előtt visszafizetni, érdemes váratlan kiadás puffernek meghagyni.
  3,75% most a kamat, 1 millió tőkéhez durván 40 hónap futamidő tartozik, az havi 1600 forint kamat átlagban, egy üveg bor havonta.


  Ha a főnököd is ezt gondolná rólad, már megkaptad volna az emelést.
  Nekem sohasem kellett kérnem fizuemelést életemben hanem jött magától, igaz mindig többet is teljesítettem az elvárt minimumnál.
  Ne gondold, hogy nem vagy helyettesíthető. MINDENKI az.

 • Mókavonat
  Legnagyobb eredmény, hogy elkezdtünk komolyabban fókuszálni a pénzügyekre, eddig sokminden volt, gyorsan történt (esküvő, költözés satöbbi) így most jött el az ideje
  – Le is mondtunk a családi házról és egy passzív bevételforrás felépítése lett a cél
  – Megvettem életem első részvénycsomagját (eddig realizáltam fél év alatt kb. +6%-ot belőle)
  – Elkezdtük vezetni a kiadásainkat és meglepően sok megy eü-re így idén az állami támogatásért betolunk egy nagyobb összeget Eg.pénztárba

  Ezen kívül bár nem keresek rosszul de szeretnék szakmát váltani és programozást tanulni (úgyvélem ennek van jövője és a távmunka terjedésével látok benne fantáziát, hogy “rugalmasan” tudjam beosztani az időmet) Ha valaki tud jó Python tanfolyamot vagy magántanárt Bp-n írja meg legyen kedves, de könyv. blog stb is érdekel

  Jó olvasni a kommenteket 🙂

 • LG
  Pozitívumok 2016-ban:
  – végtörlesztettük a 15 évre felvett lakáshitelt 2 évvel a hitelfelvétel után, így most nincs hitelünk
  – indítottunk 5x20e lakástakarékot
  – munkahelyet váltottam havi +35%-os fizetéssel
  – fűtéskorszerűsítést végeztünk a házunkon, így megszűnik a szívás a régi kazánnal és valószínűleg kevesebb lesz a rezsi

  Negatívumok 2016-ban:
  – munkahelyváltás miatti autóvásárlás lenullázta minden megtakarításunkat (a hathavit is), így azt sürgősen pótolni kell (hathavi az év végéig meglesz)
  – még mindig túl sok a havi kiadásunk, ennek a csökkentésén kell dolgozni (4 éve minden kiadást írok, pontosan látom, hol lehet húzni a költségeken)
  (folyt.köv.)

 • LG
  (folyt)
  – már másodszor szívtuk meg azzal, hogy lejárat előtt ki kellett szállnunk az állampapíros megtakarításból, most majdnem 100e bukóval (idén vásárolt állampapírra költött összeg vs visszakapott összeg). Mondjuk pozitívum, hogy így megtanultam, hogy számunkra nincs sok értelme az állampapírnak, nem annyira likvid, mint szeretnénk, ezért nyitok plusz egy Erste Privilégium számlát, ahova addig mennek a megtakarítások, amíg értelmesen befektethető összeg össze nem gyűlik

  Szóval a kép vegyes, de bizakodó vagyok.

 • Hajnal
  Év elején visszafizettem a 140 000 Ft-os folyószámla hitelkeretemet. Már rég visszafizethettem volna a megtakarításaimból, de nem akartam emiatt hozzányúlni, így külön gyűjtöttem erre.

  Sokáig halogattam, mivel a havi költsége nem tűnt nagynak (bár 15 év távlatában azért más a helyzet…) és fájóbbnak tűnt ekkora összeget egyszerre kifizetni, mint havonta a kis összegeket.

  De nagyon örülök, hogy túlvagyok ezen is és most ugyanennél a banknál már megvan az ugyanekkora összegű megtakarításom, amit havonta növelek. 🙂

 • Walaki
  Idei eredmények?
  + Megvettem életem első lakását, úgy hogy az önerő 70%-os. Kicsi, de szép helyen van és jó lakás. Ez pár éve elérhetetlennek tűnt.

  + A hitellel együtt is picivel több marad meg, mint korábban az albérletből, holott az albi díj is alacsony volt, rég nem emelt a tulaj.

  + A tavaly évvégén letett nyelvvizsga miatt idén emelkedett a fizetésem

 • ZzZ
  A jelentősen megnövekedett bevételeink ellenére a vágyainkat, így a kiadásainkat is nehézség nélkül kordában tudjuk tartani. A bevételeink 64%-át rakjuk félre (kétéves átlag). Viszont ha valamire szükség van, akkor meg tudjuk venni azt a minőséget ami könnyebbé, egészségesebbé, biztonságosabbá stb. teszi az életünket. Itt nem az új iPhone-ra gondolok, hanem például a minőségi ételre, klímára a lakásba, ADAC tesztgyőztes gyerekülésre és a gyári fékre az autóba.
 • mtoma73
  Először is gratulálok mindenkinek a sikeres évhez!
  Ennél jobb időpontban nem is jöhetett volna ez a poszt, mert a múlt héten 15 évvel a lejárat előtt végtörlesztettük a hitelünket, így elmondhatjuk, hogy nem tartozunk senkinek.
  Ez olyan megnyugtató, hogy el sem hiszem. És persze maradt is még tartalék.
  Az év első felében életmódváltós program volt, aminek eredményeképpen megszabadultam 18 kilótól és elmondhatom azóta is többé kevésbé tartom ( már csak kb. 1.5 kiló plusz maradt a nyári “lazulásból”).
  Hajrá mindenkinek!
 • hazitroll
  Én sikernek azt élem meg, hogy erős belegondolás, némi kipróbálás után rájöttem, hogy nem akarok vállalkozó lenni, nem akarok még X pénzt beleömleszteni fotós felszerelésbe, elég nekem a mostani hobbicélra és megtartom a fotózást hobbinak, a főállást meg főállásnak.
  Persze jobban hangzana, hogy hú ennyivel és mennyivel többet, jobban, nagyobbat, de ezen már nem agyalok. Vettem lelki nyugalmat ingyen.
 • DaWid
  – megvettem a lakást, amire évekig gyűjtögettem. Az 5mil hitelből már a harmadik hónapban sikerül előtörleszteni 0.5m-t.
  -A hitel törlesztő egy részét a cafeteria juttatás adómentesen fedezi – sikerült a cafeteriat optimalizálni
  – tartalékom 16 hónapra elegendő immár, nagyon meghúzott nadrágszíjnál persze
  – ami nem sikerült: csak néhány hónapig voltam állhatatos a költségeim írásában, pedig egész jó táblát raktam össze. Igyekszem újra kezdeni, bár jó lenne, ha lenne a Raiffeisennél is olyan opció, mint az ERSTE-nél,hogy automatán menjen.
 • Eagle
  A cikked ötlete nem éppen innen származik?
  thesimpledollar.com/what-is-your-biggest-savings-win-so-far-this-year/
  Nem baj, köszönjük hogy csinálod!
 • Boldog vagyok:-)
  Minél többet olvasok és keresem, annál inkább nem tudok semmit és nem találom.

  – A rövid, közép és hosszútávú pénzügyi befektetésekben sem hiszek már. Saját tapasztalataim és statisztikák alapján is azt gondolom, hogy bárki, aki kockáztat, az vesztes lesz a végén azokhoz képest, akik nem kockáztatnak, de legalább a fix bevételeiket rendszeresen levonják a te pénzedből.
  -Olyan befektetési, vállalkozási lehetőséggel sem találkoztam, ahol ne kellett volna sokkal nagyobb kockázatot vállalni az elérhető nyereséghez képest.
  -Nem hiszek a munkában, munkahelyben, mert elveszi az ember életét és azoknak adja, akiknek ebből sokkal nagyobb hasznuk van.
  -Nem hiszek a párkapcsolatok őszinteségében és tartósságában.
  Ha ez győzelem számít 🙂

 • Tibor
  A legnagyobb, hogy vettunk egy kis sajat lakast Jekatyerinburgban.

  Lakaskasszaba es tartos megtakaritasba nyugdijra+gyerekeknek felreteszem a bevetelunk 10%-at, nagyobb kiadasokra (elore nem lathato kiadasok, plusz az eves nyaralas) szinten 10%-at.
  Folyamatosan irom mire es mit koltunk, es hol lehet lejjebb faragni.

  De a legfontosabb hogy van egy elkepzelesem arrol hogyan es merre akarok haladni, nem csak elek honaprol honapra mint regen. (Tervben van majd beszerzesre egy haz Gyor mellett, illetve majd par ev mulva egy kis lakas Parizsban.)

 • beetle
  – összejött idén az első millió, nagy biztonságot ad, hogy van mögöttem egy ilyen tartalék
  – úgy tűnik sikerül pozíciót váltanom, így tesztelés helyett fejlesztéssel foglalkozhatok, kipróbálhatom magam abban, ami örömet okoz. A fizetésem nem fog emelkedni, de fejlesztőként dolgozom majd, 1-2 év alatt jó tapasztalatot szerezhetek és ez hosszabb távon jobban megtérül (új munkahelyre fejlesztőként bekerülni nehezebb lett volna)
  – a diákhitelem is jócskán lefogyott, rövid időn belül azt is kicsinálom
  – 26 évesen egész jónak érzem ezeket az eredményeket. Ha a jövőben 27, 28 évesen jövök rá, hogy mennyire nem nekem való a fejlesztés, ott van még 100 másik terület IT-n belül. Ha semmi, akkor 10000 másik lehetőség IT-n kívül. 🙂
  – habár már voltam az akadémián és sokmindent tanultam, még mindig kevésnek érzem pénzügyi tudásom, úgyhogy ezt is bővíteni szeretném idővel
 • Tamás
  Külföldi IT munkaviszonyt külföldi szerződéses egyéni vállalkozóira cseréltem (contractor/self employed).

  Kellett bátorság a meglépéséhez (adózás, bizonytalanság, stb.), de közben sikerült tartani a MMM és minimál-diák életszínvonalat hasonlóan alacsony költségek mellett, így elérhetővé vált a korai nyugdíjazás pár hónapon-éven belül.

  Kiszámoló blogja elmondhatatlanul hasznos volt e folyamatokban.

 • beetle
  Folyt.

  – régóta jár már a fejem a vállalkozás, egy ötlet gondolatán (startup, online vállakozás, stb). Jó lenne valamibe belevágni, de egyelőre még nem jutottam el olyamishez, aminek piaci rése is van, jövedelmező és szeretem is csinálni.
  – nem anyagi ugyan, de a jellememen is igyekszem változtatni, elhagyni a rossz szokásokat, tulajdonságokat. Ha ez sikerül, sokkal sikeresebb lehetek az élet minden területén.