Olaszországi ingatlanvásárlás

Zoli küldte át a blogját, amiben olaszországi ingatlanvásárlással foglalkozik. Azért írok róla, ha érdekel a lehetőség, olvasd el. Mostanában nem pörgeti csapágyasra a bejegyzések gyártását, de azért találsz benne infót. Kezdd a végén az olvasást.

Ő is a távmunka lehetősége miatt vett ott ingatlant, olcsóbb, mint a Balatonon, nem hat héten át van fürdésre is alkalmas jó idő, de csak ha mákod van, hanem négy hónapig, még drágább helyen is, közel a tengerhez olcsóbb a lakás, mint a Balatonnál.

(Azért sírva fakad az ember, amikor olvassa, hogy a szakik kergetik a fizetőképes ügyfeleket és nem fordítva és az árak tartósan lefelé mennek és nem felfelé. Teljesen más piac. 2018-ban gyakran a harmadába kerültek az ingatlanok, mint a csúcson.)

Nem azért írtam róla, hogy te most ott vegyél ingatlant, csak ha érdekel, hasznosnak találhatod a blogot. S nyilván oka van annak, miért olcsók ott az ingatlanok, de nem is munka miatt akar senki odaköltözni.

Share

90 hozzászólás

 • Pistu
  “Azért sírva fakad az ember, amikor olvassa, hogy a szakik kergetik a fizetőképes ügyfeleket és nem fordítva és az árak tartósan lefelé mennek és nem felfelé.” – Miért jobb a megrendelőhiány és az értékromlás? A szakik nem fakadnak sírva, legyél te is szaki ingatlantulajdonos 🙂
 • hobbit
  pont ez jutott eszembe nekem is “ismerve” az olasz mentalitást. A mediterrán népek ráadásul kint élnek, nem bent, ezért is sötétek a lakások általában. Még a TV-t is kiviszik a teraszra estére. Éltem Costa Blancán, tudom miről van szó. Ők este 10-kor vacsoráznak és nem halkan, tök más az életritmusuk. Egy ilyen lakást kiadni airbnb-re.. hát… biztos va aki kiveszi, de én nyarlás alatt nem ilyen szállásra vágynék, ahol másik 20 család éli minden napjait körben a teraszokon.
  A tetőterasz meg….. az csak a mézesmadzag, mindenki dob egy hátast tőle, aztán ott élve meg jó, ha felmegy majd max teregetni, mert másra nem lehet használni több okból sem. 40-45 fokban nem olyan buli aszalódni a napon a tetőteraszon. Nekünk is volt egy 90m2-es tetőteraszunk kilátással a tengerre, első körben minket is elvarázsolt, aztán alig jártunk fel, nem lehetett kihasználni.
 • Joy
  Én megértem Sanyát, mert hasonló szitut éltem át. A szülőknek lehet, hogy kikapcsolódás a hétvégi ház, de nem szerencsés, ha csak úgy tudják könnyen rendben tartani, hogy elvárják/belekalkulálják a gyerekek segítségét.
  Szüleim telke addig volt igazán rendezett, míg bármikor kirángathattak minket. Később még nekünk volt lelkiismeret-furdalásunk, mikor már a párunk/családunk miatt nem tudtunk menni. Bennük addig nem is tudatosult, hogy valójában mennyi munkát vettek a nyakukba, hiszen mi segítettük ki őket a “hobbijukban”.
  Szülőként szoktam agyalni, hogyan csináljam, hogy az én gyermekeim majd ne az én álmommal/hobbimmal töltsék az idejüket, hanem szabadon választhassanak értelmes elfoglaltságot maguknak.
 • Ungarische betyár
  Joy.
  Az érem másik oldalát is vedd figyelembe.
  Azt, hogy a szüleid telke, vagy hétvégi háza örökség esetén azért nem jön rosszul, majd ha eljön az idő.
  Persze nem az örökségre vágyik az ember és nem számol vele, de azért lássuk be:
  csak könnyebben indul az aki elteszi egy örökölt nyaraló vagy panel lakás árát, mint aki adósságot örököl, vagy semmit.

  Mint ahogy a “nem szeretett balatoni nyaraló” ára is beforgott részvényekbe, mint olvashattuk.

 • Zoli

  A tetőterasz annak jó aki hajalandó költeni rá.
  Mivel az új szerzemény a parton van, itt az élet úgy van elképzelve, hogy aki itt tartózkodik fürdik a tengerben, felmegy a tetőre lezuhanyzik és napágy. Lesz ott minihűtő, grill, pergola vitorlavászonnal, kültéri szőnyeg, növényzet.

  Ne úgy képzeld el, mint az albidat. Ez tulajdon. Inkább úgy képzeld, mint egy 5 csillagos hotelt.

 • Ajni

  Kapásból két ismerősöm is van, aki a nagymama (anno fillérekért vett) budaörsi hétvégi telkét, vagy a nagypapa (munkahelytől kapott) balatoni házikóját adta el annyiért, amennyiből lakást tudott venni Bp.-en.
  (A budaörsi telek árából két házat építettek.)
 • NAR
  “Te lehet, hogy leúszod a távot a 18 fokos vízben, de a kisebb gyerek még 23 fokos vízben is fázik.”

  Nekem pont az a tapasztalatom, hogy a gyerek simán belemegy a 23 fokos vízbe és alig akar kijönni, nem nagyon érti, én miért nem akarok bemenni… Viszont változik az éghajlat, amíg a 80-as években tényleg volt egy-egy hétig rossz idő (és télen egy-egy hétig hó), addig mostanában ez kevésbé jellemző, inkább az évi 2-3 darab 1-2 hétig tartó 35+ fok – és akkor jó a víz is.

 • F. Pignon
  (OFF) Gyakori téma hsz-ekben, hogy kinek mi a jó és miért nem csinálna-venne ezt vagy azt, más miért hülye. Nemhogy örülnénk inkább, hogy olyan világban élünk, ahol van választásunk, hol és milyen életet éljünk. Nem volt az még olyan régen, hogy utazni se tudtál, mert se pénzed nem volt, se a rendszer nem engedte. Szüleink-nagyszüleink életükben ha egyszer eljutottak tengerpartra…

  Megkapó, amit Zoli ír a magyar közlekedési morálról. Se a közúti jelzésekkel hadilábon álló Angliában, se nyaraláskor az elvileg temperamentumos mediterrán olaszoknál és horvátoknál nem láttam olyan elmebeteg stílust és közveszélyes manővereket, amit a magyar autópályákon éltem át csak tavaly pár nap alatt. A sima közutakat már nem is említve. Pl. az otthoni trafi-kultúra hatása lehet: ahol tudja, hogy nincs rendőr, ott tökig nyomja és kanyarban rádelőz. Ha audid van, meg KELL előznöd a suzukit. Stb…

 • Bolton
  Sanya: nem megbántani akarlak, de az nem lehetséges hogy egy rossz házasságból “menekült” kvázi minden hétvégén a nyaralóba a Papa? Mert megfigyelésem szerint az ilyen hétvégi privát “pecázás, vadászat, nyaralozás” mellett, ahova minden hétvégén ” muszáj” menni, legtöbbször ez áll. Vagy esetleg egy másik nő, akivel találkozgat … Azért igy hangosan kimondani hogy lemegy a nyaralóba havat eltakarítani … khm … ne haragudj de életemben nem hallottam/láttam ilyet, pedig a Balatontól nem messze lakom …
 • Bolton
  Zoli: picit irigykedem, hogy meghoztad a döntést … nekünk feleségemmel régóta dédelgetett “álom” egy kis appartman Olaszországban. Mi északabbra nézelődtünk, de nem mertük soha meglépni … Ami érdekes, és mi is beszéltük, hogy jelenleg lassan 1-1ben át tudsz cserélni egy magyar ingatlant egy hasonló olaszra. Az ok engem is mindig elgondolkodtat, bár örülök neki 🙂
  Tudom picit egyedi helyzetben vagy, hogy közeli rokon is van a városban, de kíváncsi lennék mennyire tudtál kapcsolódni szomszédokhoz/helyiekhez? Változott-e a meglátásod az elmúlt időszakban? Köszi a választ! 🙂
 • YRK
  fan En tamogatom az osszes olyan cikket ahol elriasztjak az embereket a Balatontol es partjatol :). Nem kell ide koltozni, nem kell itt nyaralot venni, mindenhol sokkal jobb mint a Balaton partjan. Tenyleg!!! Nekem is jobb ha nem jottok ide :).
 • T.

  Tök jó blog, köszi, hogy végig dokumentáltad.
  Engem a a bejelentkezés technikai oldala érdekelne, én is gondolkodom hasonló ingatlan vásárláson pont Olaszországban. Olvastam, hogy te bejelentkeztél az olasz ingatlanodba többek között adózási okokból. Ez valószínűleg működik is, mert a laza magyar szabályozásnak köszönhetően lehet egyszerre két országban állandó lakcímed. Viszont TB jogviszonyod legálisan EU-n belül egyszerre csak egy országban lehet, és én amikor kiköltöztem (Svájcba), a két ország hivatalai kínosan figyeltek rá, hogy lelevelezzék, hogy akkor mikortól melyikük is ez az ország. Ha jól értem, (a blog alapján) neked ez szintén Olaszországban lesz. Viszont ha jól értem Magyarországon van munkaviszonyod, tehát értelmezésem szerint ott kellene vonják a TB-t… Itt látok némi ellentmondást, ezt hogy sikerült feloldani?
 • Nyomd a gazt!
  A kulfoldon homeoffice-olassal azert csak ovatosan. Idehaza a HO eleg gyerekcipoben jar, mondhatni szinte nincs olyan ceg amelyik teljesen legalaisan csinalja. A covid kicsit felgyorsitotta a torvenyi rendezeseket de meg mindig szurke zonaban van. (munkakorulmenyeknek ugyanugy meg kell lennie mint az irodaban, porolto, eu csomag, megfelelo butorok, megfelelo homerseklet, megfelelo feny, bevizsgalt konnektorok es kabelek stb). Raadasul kulfoldrol nem szabad homeoffice-olni mert ott mar mas az adozas. Persze sok helyen erre most magasrol tesznek, de meg csak most kezdtek neki a szabalyozasnak, meg barmi lehet belole. Van amelyik ceg mar most nezi hogy honnan jelentkeznek be, mert nem akarnak adozasi problemakkal foglalkozni, inkabb tiltjak.
  Persze ha valaki egyeni vallalkozo akkor ezzel nem fog foglalkozni…
 • Valencia

  Nekem lenne pár kérdésem, ha tudnál adni elérhetőséget, azt nagyon megköszönném. Régóta szemezgetünk Valenciával.

 • Zoli

  Mindennek az alapja a codice fiscale – adószám. Elvileg ezt már itthon a követségen (fixme) elintézhető. Enélkül mobilszámod sem lehet. Mobilszám nélkül pedig bankszámlád sem.

  Maga az állandó lakcím egy feloldhatatlan dolog. Addig nem lehet állandó lakcímed, amíg nincs biztosításod. De! Addig nem lehet biztosításod, amíg nincs címed. Megoldás az ideiglenes lakcím első körben.
  A helyes sorrend szívás nélkül:
  1. codice fiscale
  2. olasz mobilszám
  3. Ideiglenes lakcím létesítése
  4. Bankszámlanyítás
  5. Biztosítás megkötése
  6. Állandó lakcím létesítése

  Vásárlásnál probléma, hogy amíg nincs lakcímed és mobilod, nem lesz bankszámlád csak valami felárral pl az olasz Unicreditnél. Azt hiszem ez plusz 200 euro.
  Állandó lakcímed lehet több országban is, mert az nem egy kinyilatkozás, hogy már pedig 183+ napot ott leszel.
  A TB akkori infó. Azóta nem foglalkoztam vele. Én itt élek M.

 • Zoli

  Az előbbi neked szólt, csak rosszul címeztem.


  Az idei eső bejegyzésem azzal kezdtem, hogy nagyon jó döntés volt négy éve megvenni az első lakást ott.
  Mi nem igazán keressük a helyiek társaságát. Nálam ez itthon is így van, kertesházban élek, de fogalmam sincs hogy hívják a szomszédaimat. Negyven felett az embernek már vagy van elég barátja vagy nem kíváncsi senkire.
  Olaszországban a kapcsolódás kizárólag a javakról szól, vagyis: élelmiszer és egyéb áru beszerzése.
  Azt gondolom, ha erre vágytok (olasz ingatlan) és van rá felesleg, akkor lépjétek meg . Ma már rengeteg cég segít ebben. kb minden tartományban minimum féltucat magyar cég van aki ezt megoldja.


  Visszaolvasol linkeltem az eu-s direktívát az adózásról.

 • Tekintetes úr
  azért te sem az ottani userneveddel kommentelsz, ugye? 🙂
 • István

  Köszi Miklós ha engeded, bocsi, hogy csak a szemetelőset írom ki: szatyispam(kukac)gmail.com
 • kissbéla
  A nyaralók és nyaralások elérhetőségéről (fizikai elérhetőség) az ugrik be először, hogy lassan 5-600 Ft fölé kúszó üzemanyagár előbb-utóbb éreztetni kezdi majd a hatását szerintem, én legalább is nem szívesen autózom már: Pestről leszaladgálni a Balcsira egyre drágább (pl. 125*2=250 km/hétvége, 4*250=1000km/1 hónap, üzemanyagban ez legyen kb. 70 liter, ami 35-40ezer Ft (csak az oda-vissza utak/4 alkalom)).
  Meg hát a pár eurós repjegyek sem fognak egy könnyen visszatérni.
 • Sándor
  Régóta keresünk balatoni ingatlant a családdal, valahogy mindig csak futunk a lehetőség után. Most már lenne keret (sikerült eladni korábban nem értékesíthető telkeket), de közben annyira felment a piac, hogy kiárazódtunk Éppen ezért reménykedve alternatívában örömmel kezdtem böngészni a bejegyzés után az olasz ingatlanpiaci hirdetéseket.

  Azért ahogy többen írták mások is, az északi (Magyarországhoz egy napi, tehát 6-8 órányi autóútra lévő), tengerparti lakások/házak ugyanolyan áron vannak, mint a balatoniak. A mi specifikációnk szerint (ház+kis kert;80-110nm;max 45mHUF;parttól max 1,5 km) ugyanolyan 70/80as évek minőségű tételeket dobcsak fel.

  itt kerestem, hátha ez lenne a baj: idealista.it

  Szóval az “olcsóbb, mint a Balatonon” erősen sántít…

 • T.

  Köszi! Szóval, ha jól értem te M.o-n van TB-d és kint nincs. Nem is volt, vagy volt csak visszajelentkeztél a magyarba? Illetve az olasz hatóságok nem követelik meg, hogy ha ott van állandó lakcímed, akkor ott legyen TB jogviszonyod is? (Azért kérdezem, mert itt Svájcban ezt megkövetelik, és nem is lehet megkerülni)
  Másik kérdés, hogy adóbevallást kell-e csinálj Olaszországban, csak mert van ott állandó lakcímed?
  Illetve arról van-e infod, hogy ha nem jelentkezem be állandóra, akkor mennyivel drágább egy ilyen project?
  Köszi!
 • Zoli

  Olcsóbb, mint a Balaton, kivéve Jesolo és környéke, ahol a német ajkúak vásárolnak. Emiatt Jesolo és környéke kb nem Olaszország. Nem is hasonlít rá! 🙂
  Biztos vagy benne, hogy házad akarsz egy másik országban? Szerintem nem egy kényelmes megoldás.
 • Zoli

  Magyarországon élek és adózom. Első két évben privát biztosításom volt Olaszországban évi 550 euroért. Ez kötelező volt a rezidenciához. Harmadik évtől nem fizetem. Akkor azt hallottam, hogy akinek van rezidenciája alanyi jogon van TB-je. Adóbevallást nem készítek ott, mert nincs semmilyen jövedelmem, ami ott adózna. Amennyiben az új lakás airbnb-re kerül, akkor helyben 20% adót kérnek ingatlankiadás után. Hogy ezen felül kell-e idegenforgalmi adót is fizetni nem tudom, mert nem tervezem másoknak kiadni. A kiadás csak egy backup lehetőség.
  Első lakás illetékmentes, ha rezidens vagy, vagy leszel 1 éven belül. Másodiknál 9% az illeték, ha nem vagy rezidens az elsőnél is. ~100.000 értékben vett ingatlan után kb 300 euro per év az adó, ha nem vagy rezidens. Hasonló méretű a kommuniális adó, de az minden ingatlanra. Az illeték nem a vétálár alapján képződik, hanem a kataszteri ár alapján.
 • star70
  Miklos a T-nek cimzett hozzaszolasomat töröld,mert rosszul ertelmeztem(meg kave elött irtam)
  Köszönöm
 • Bolton
  Zoli: Két dolog ami eltántorít a vételtől.
  – Szinte mindenki akivel beszéltem, és élt/dolgozott huzamosabb évekig Olaszországban, kivétel nélkül mindig hangsúlyozta,hogy nagyon más ott élni, a turistákhoz legtöbbször kedvesek, ha ott élsz már változik legtöbbször a hozzáállás. Ezért is kerdeztem a tapasztalatod …
  – A másikon lehet mosolyogni fogsz, de ez a globális felmelegedés/várható tengerszint emelkedés narratívát nem tudom hova tenni. Tengerparti település esetén ha tényleg emelkedni fog a vizszint, az beláthatatlan változást generálna
 • Piedone
  ki tudja rajtad kivul, hogy ott elsz es nem turista vagy? Vagy ugy gondolod, hogy ha a pekhez 10 napnal tovabb jarsz, akkor nem lesz kedves? 🙂

  A globalis felmelegedes nekem is a fejemben volt mikor vasarlas elott alltam.
  Aztan megneztem egy oldalt, ami konkretan megmutatja a vilag osszes tengerparti regiojara lebontva, hogy ilyen-olyan forgatokonyvek alapjan hol mennyit emelkedik majd a vizszint.

  A legrosszabb elkepzeles szerint 2100-ra lesz 87cm – 1 meter kozott varhato Velencenel, ami mar tenyleg tragikus.

  A mi eletunkben (en 40 vagyok) a kovetkezo 40 ev az erdekes, addig igy tunik viz felett marad a regio

 • Balaton fan
  Az a helyzet, hogy ha a tenger nagy területeket elönt / a nap/aszály felperzsel, azt nem csak az szívja meg, aki ott él, hanem mindenki. Amikor százmilliók kénytelenek menekülni az éhhalál elől, országok mennek tönkre, akkor szerintem tökmindegy, ki hol fektetett be, stb.
  Lehet, hogy kicsit túl sötéten látom, de vegyük észre, nemcsak az a lényeg, hogy pont a te házad víz alá kerül -e. Elég, ha eléggé sok szegény emberé igen, a te nyugis életednek is annyi, a befektetéseidnek is meg úgy általában.

  Ezért leszek mindig ideges, amikor környezet-rombolást látok, a Balaton körül is. Nézd meg ezt az animációt, 55 másodperc:
  youtube.com/watch?v=LOgR3vb4UYQ

 • Zoli

  Pár lakó részéről a házban ezt én is tapasztaltam. Amikor csináltam a leccei lakást, pár ott élőben az a rossz érzés volt, hogy megérkezett a keleteurópai bevándorló. Volt olyan bolt ahol vásároltam és tett megjegyzést a bolt tulaja (öreg olasz) a fiatal kollégáinak, azok meg azt mondták neki: legalább nem néger. Viszont! Amikor a házban realizálták, hogy én nem fogok ott élni, csak néha vagyok ott, vagyis nem vagyok bevándorló, akkor keblére vett a ház. Innentől nem amortizáltam a ház hírnevét, hanem emeltem. Megtiszteltem őket azzal, hogy az ő házukat választottam. Továbbá, ettől csendesebb lett a ház. Gyanítom első generációs bevándorlónak lenni mindenhol szívás.

  Nincsenek félelmeim a felmelegedés miatt. A Földközi tenger Gibraltárnál le van védve a szökőárakkal szemben. Egy méter vízszint emelkedéssel az ingatlanom csak értékesebb lesz, mert közelebb kerül a tengerhez. 🙂

 • kukac
  Nekem álmom egy olasz ház.
  Sajnos nem úgy alakult az élet, a szakmám egyelőre ide köt, de még fiatal vagyok
  Így nagyon jó olvasni, hogy ha a következő évtizedekben jól csinálom, és persze egy kis szerencsém is lesz, diverzifikálhatom a vagyonomat olasz ingatlanokba is 😀
 • Bolton
  Piedone: nem félek a péktől 🙂 , többnyire jól megtalálom a közös hangot a legtöbb emberrel, Olaszországba járok kb 20 éve nyaralni, volt hogy 5-6 hét is összejött egy évben, voltam már minden évszakban. Egy kezemen megszámolom a negatív élményeim, csak a többiek “beszámolói” raknak bogarat a fülembe.

  Én a Trieszt – Rimini szakaszt szoktam ingatlan szempontból nézegetni, ez a német hatás miatt ugyebár drágább mint ennél délebbre. Az áradás-térképet én is néztem, az általam nézett szakasz kb teljesen víz alá kerül idővel elméletileg.

  Igazából az utánunk jövő generáció hozzáállása és lehetőségei lennének a lényeg, 40+osan 20-30 évnél messzebb nem tervezek anyagi síkon. Kérdés hogy ha 20-25 év múlva a gyerekeimnek nem kell az ingatlan, ki lehet-e majd belőle szállni, illetve mennyiért lehet kiszállni … Mert esetleg 1 euróért eladni elég nagy bukó lenne …

 • nyman
  Azért az ilyen Las Vegas, Florida, Olaszország, Spanyolország stb. árakhoz hadd adjak hozzá egy szempontot. Az pedig a téli külső méretezési hőmérséklet. Ezen keresztül a hőtechnika. Ami jelentkezik az épületszerkezetek vastagságában, a nyílászárókban, üvegezésében, a gépészeti rendszerekben stb.

  Azt azért könnyű belátni, hogy mediterrán környezetben nem kell sokkal komolyabb szerkezet, mint amit felénk sokan garázsnak, kerti szerszámostárolónak csinálnak. Ha nem megy bele komolyabb fűtési rendszer, akkor az euróban jelenthet 30-40 ezer euró megtakarítást egy 150-180 nm-es családi háznál. A hőszigetelés elhagyása, az, hogy elég egy 15 cm-es falazat, hőszigeteletlen tető, az újabb hasonló nagyságrendet. Ablakok, stb-t hozzászámolva akár 80-100 ezer euróval olcsóbb megépíteni ezt a méretet.

  Aki járt már ezeken a helyeken, annak nem kell bemutatni.

 • Zoli

  Leccében a régebbi építkezések alapja a leccei mészkő. Ránézésre sárga ytong, hőtechnikára fogalmam sincs. 1990 után épült ingatlanok, már jóval szigeteltebbek. Van olyan negyed itt ahol a házakban nincs fűtés. Salentoi-félszigeten sok ingatlanban nincs fűtés. Hozzáteszem egy inverteres klíma igazából elég.

  Azért küldök egy példát arra, hogy mennyiért és mit építenek újból most:
  immobiliare.it/annunci/82269360/

 • Bolton
  nyman: az ingatlan fekvésén kívül nem sok tényező számít, az értékét az dönti el hol van. Érdekes a műszaki paraméter is persze, főleg ha újat akarsz építeni, de az árát nem ez határozza meg elsősorban.
  Nekem érdekes megfigyelésem a legtöbb olasz ingatlan esetében amiben jártam, hogy jóval idotállóbb úgymond a kialakitásuk. 30-40-50 éves épületek teljesen vállalható lépcsőházzal és kialakítással rendelkeznek, a belseje is, ha nem is volt felujitva 20-30 éve, legtöbbször még úgy is jobb a hasonló paraméterekkel rendelkező itthoni ingatlannál.
  Több 20+ éves lakást néztünk Olaszországban, sokkal minőségibb és harmonikusabb beltérrel rendelkeznek sokszor, mint itthon a legolcsóbb anyagokból összeszórt legújabb “lakóparkok”.

  Zoli: a lakás gyakorlati fenntartása mennyire macerás? Gondolok itt mérőóraállásokra, azok esetleges cseréjére, közművek díjjának havi fizetésére, stb?

 • Zoli

  Igen, a lépcsőházak ezerszer szebbek, mint itthon. Itthon ahhoz képest fullparasztba nyomjuk.

  Semennyire. Vízórát én fotózom és küldöm el az administratore-nak, aki egy jogász végzettségű közösképviselő. Három hete amikor lent voltam pont jött egy srác leolvasni a vizet. Sajnos az administratore nem emailben kommunikál, de whatsappon lehet neki képet küldeni. Villany és gáz távleolvasás. Számlázás 2 havonta és beszedési megbízással leszedik az olasz számlámról. A szolgáltatóm enel, aki rohadt jó appal rendelkezik.

 • Bandi 2
  Nézegettem ezt az a blogot. Én azt nem értem, hogy akinek ennyi pénze van, hogy így zsinórban veszi az ingatlanokat azt mégis mi motiválja erre?
  Minek ezt a nyűgöt felvállalni ahelyett, hogy inkább élvezné az életet? Korábban én is gondolkodtam, airbnb meg egyéb ingatlan befektetésben, de rájöttem, hogy ennél a pénznél számomra fontosabb az idő és a nyugalom. Pedig korántsincs ekkora vagyonom amiből így kedvemre vehetném a házakat.

  Persze kiderült, hogy azért egy átlag magyarhoz képest utcahossznyi előnnyel indul, mivel van helyi megbízható kapcsolat. Ez persze sokat de segít. De nekem még így is kicsit nehezen érthető.

  Illetve nem tudom van-e más befektetése is, de venni egy tucat olasz ingatlant az nem túl diverzifikált portfólió.

 • Zoli

  Nagyon jó hozzászólás, könyvet tudnék írni válaszul, bár nem engem kérdeztél. Azért veszem az ingatlanokat, hogy örömet szerzek vele a szeretteimnek/barátaimnak.
  Nem airbnb a cél, az egy lehetőség, ha másként sül el. Csak airbnb miatt nem vennék ingatlan. Ezek a lakások nem klasszikus befektetések, hanem inkább a nyaralásomat teszik kényelmessé és veszteségmentessé.

  Az élet élvezete nem a semmittevés, hanem az alkotó folyamatok és a munka jó társaságban. Az a munka amit önmagában élvezel nem értelmezhető munkaként a cselekvés közben.

  Nekem is rengeteg időm van és nyugodt vagyok. Ez a két lakás csak forgács az életemben, nem ez határozza meg vagyonom. Azt az elvet követi a vásárlás, hogy jó környéken vedd meg a közepet. Ne akarj kakas lenni a környéken.

  Sógorom segítsége nem volt evidens. Eleinte nem vett komolyan. kb 1.500-5000 euróval a segítsége kiváltható lenne.

 • Bolton
  Bandi2: anélkül hogy Zoli anyagi lehetőségein csámcsognánk, ismerek én is jópár családot, ahol a 150-200k euro kb 1 évnyi jövedelemnek felel meg. Ha éves szinten több hónapot az ingatlanban tud tölteni, és szereti az adott helyet, miért ne venne egyet? Bizonyos vagyonméret fölött nagyon sokszor a pénz egy nagy része sokadik ingatlanba kerül, szóval csak ízlés kérdése hogy az az ingatlan micsoda és merre van …
  Nem ritka, hogy többen gondolkodnak a mostani magyar árszinteken, hogy az itthoni ingatlanból vesznek egy külföldi ingatlant. Jó kérdés, hogy mi lesz hosszabb távon a jó döntés, de nem találom nagyobb őrültségnek, mint a jelenlegi 1,5Milliós m2 áron Budapesten lakást venni befektetésnek …

  Zoli: köszönöm válaszaid. A blogod elmentettem, remélem lesz energiád néha frissítgetni 🙂

 • Zslt
  Olaszországban ma is sok helyen örökhaszonbérlet ( emfyteutikus bérlet) van a földrészletre. Megveszed az ingatlan aztán csak a felépítmény tulajdonjogát vetted meg, az alatta lévő földrészleten meg hosszú távú haszonbérleti jogod van tipikusan 99 év. Az ilyen 100-200.000 eurós ingatlanoknál szinte biztos, hogy csak bérleti jogod van a földrészletre.
 • Torrente
  Kedves Zoli, én most “rontom” az üzleted, de én dél Görögországon (pénzesebbeknek és bulizósabbaknak: Spanyolországon) gondolkoztam sokat. Egy pesti tömb árából, hangulatos kis birtokot lehet ott venni. És ha csak telelni megyek le 4 hónapra, még akkor is megéri…

  Sajnos a mediterrán bürokrácia, korrupció és balos néplélek (olaszoknál a maffia) eléggé visszatart.

 • Zoli

  Nekem nem rontod. Nem ebből élek. Nálam ez csak egy kaland. 🙂

  Én házat senkinek nem javaslok, aki azt több hónapra magára hagyja. Rengeteg munka szintrehozni, már egy 4 hónapos kihagyást is. Nem beszélve az egyéb problémákról, mint betörés kockázata.