Heti hírek

2022-02-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A termelői árak 1%-kal nőttek az USÁ-ban egy hónap alatt és 9,7%-kal egy év alatt. A termelők 5,8%-os inflációt várnak a következő évre és 3,5%-osat három év múlva.

Az amerikai használtautók árai egy év alatt 40,5%-kal nőttek, amit nyugodtan lehet elképesztő mértékű növekedésnek hívni.

Az amerikai szellemi foglalkozású dolgozók 3%-a szeretne csak visszatérni az ötnapos irodai munkakörbe, 86%-uk otthonról szeretne dolgozni legalább heti két napot. Ahogy egy munkaadó fogalmazott, a dzsinn kikerült a palackból, nem valószínű, hogy egyhamar sikerül újra az embereket visszaterelni az irodákba, főleg a mostani munkaerőhiányos piaci körülmények között.

Azonban van egy hátulütője az otthoni munkavégzésnek: rengeteg vállalkozás épült a munkabájáró emberekre, amik most ügyfelek nélkül maradnak. Kávézók, éttermek, büfék kerültek tartósan nehéz helyzetbe a változás miatt.

Egy amerikai fiatal ha elteszi a fizetése 15%-át, 9,2 év alatt tudja összegyűjteni a 20% önerőt egy ingatlanhoz. 2001-ben az akkori fizetésekkel és ingatlanárakkal ez 5 évig tartott.

22 éve nem látott mértékben nőttek a hitelkártya-tartozások az Egyesült Államokban az elmúlt negyedévben, 52 milliárd dollárral, de még így is 67 milliárd dollárral kisebb az állomány, mint a járvány előtt, mivel sokan a tartozás kifizetésére költötték az állami pénzosztásokban kapott pénzt.

A Goldman Sachs elemzése még mindig 11%-os részvényár-emelkedést vár az S&P 500-as indexben erre az évre. (Mondjuk ezzel ők a legidealistábbak a többi elemző között.)

Elon Musk 5,7 milliárd dollárnyi adakozást jelentett le a múlt évre, azonban sajnos nem derül ki, hogy ki számára. Ha ez valódi adakozás volt, ezzel az egyik legbőkezűbb adományozó volt 2021-ben. Mivel sokszor használják adóelkerülésre az adományozást, a címzett hiánya miatt nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg adakozásról volt-e szó. De ha igen, akkor ez nagyon derék volt.

Belgiumban az új törvény lehetővé teszi, hogy a 38 órás munkahetet négy napban dolgozzák le az alkalmazottak, illetve a munkaadó nem várhatja el, hogy munkaidő után az alkalmazott felvegye a telefont vagy válaszoljon bármilyen üzenetre.

Ha otthon sok a valódi probléma, akkor egy autoriter politikus ellenségképet kreál vagy ha kellően erősnek érzi magát, egy szomszédos országot fenyeget a megszállással, hogy az emberek azzal foglalkozzanak és ne a korrupcióval vagy a gazdaság állapotával. De ennek ára van, akkor is, ha a leuralt média erről nem számol be. Egy cikk a Moscow Timestól.

Már 200 ezer pár vette fel a babaváró hitelt, 90%-uk a teljes összeget. Ez majdnem 2 ezer milliárd forint kiadást jelent az adófizetőknek kevesebb, mint három év alatt. Összehasonlításul a tervezet szerint szja-ból ennél alig több, 2,6 ezer milliárd forint jött volna be 2021-ben, ha nem osztottak volna belőle vissza 600 milliárdot a választási év miatt.

S bár ez kölcsön, de két gyereknél a harmadát, háromnál az egészet elengedik, s már egy gyerek után is 0,5%-os kamaton ketyeg. Ha mindenki csak egy gyereket szülne és a pénzt betette volna prémium állampapírba, évente 120 milliárd forint ajándék kamatot jelentene a hitelfelvevőknek (és éves kiadást az adófizetőknek).

Két évvel a járvány kitörése után és hat évvel a digitális átállás meghirdetése után csak sikerült a kormánynak beszerezni a már nem létező távoktatáshoz is szükséges 120 ezer laptopot és véletlenül pont a választás előtti néhány hétben fogja kiosztani azokat. Jobb későn, mint soha, na. (Például a halmozottan hátrányos helyzetű Szentendrén található egyik gimnáziumban 238 darab gépet osztottak ki a kilencedikeseknek. Reméljük a gyerekeknek majd lesz elég hely a szobájukban eltenni azt otthon a tabletek és notebookok mellett.)

2025 végéig összesen 615 ezer notebookot akarnak szétosztani.

Mivel közbeszerzésen vették, a gépek átlagára közel 280 ezer forint lett, kiskeráron ezért már jó közepes gépeket is lehet kapni, reméljük ezek a gépek is legalább ilyen minőségűek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram