Heti hírek

A termelői árak 1%-kal nőttek az USÁ-ban egy hónap alatt és 9,7%-kal egy év alatt. A termelők 5,8%-os inflációt várnak a következő évre és 3,5%-osat három év múlva.

Az amerikai használtautók árai egy év alatt 40,5%-kal nőttek, amit nyugodtan lehet elképesztő mértékű növekedésnek hívni.

Az amerikai szellemi foglalkozású dolgozók 3%-a szeretne csak visszatérni az ötnapos irodai munkakörbe, 86%-uk otthonról szeretne dolgozni legalább heti két napot. Ahogy egy munkaadó fogalmazott, a dzsinn kikerült a palackból, nem valószínű, hogy egyhamar sikerül újra az embereket visszaterelni az irodákba, főleg a mostani munkaerőhiányos piaci körülmények között.

Azonban van egy hátulütője az otthoni munkavégzésnek: rengeteg vállalkozás épült a munkabájáró emberekre, amik most ügyfelek nélkül maradnak. Kávézók, éttermek, büfék kerültek tartósan nehéz helyzetbe a változás miatt.

Egy amerikai fiatal ha elteszi a fizetése 15%-át, 9,2 év alatt tudja összegyűjteni a 20% önerőt egy ingatlanhoz. 2001-ben az akkori fizetésekkel és ingatlanárakkal ez 5 évig tartott.

22 éve nem látott mértékben nőttek a hitelkártya-tartozások az Egyesült Államokban az elmúlt negyedévben, 52 milliárd dollárral, de még így is 67 milliárd dollárral kisebb az állomány, mint a járvány előtt, mivel sokan a tartozás kifizetésére költötték az állami pénzosztásokban kapott pénzt.

A Goldman Sachs elemzése még mindig 11%-os részvényár-emelkedést vár az S&P 500-as indexben erre az évre. (Mondjuk ezzel ők a legidealistábbak a többi elemző között.)

Elon Musk 5,7 milliárd dollárnyi adakozást jelentett le a múlt évre, azonban sajnos nem derül ki, hogy ki számára. Ha ez valódi adakozás volt, ezzel az egyik legbőkezűbb adományozó volt 2021-ben. Mivel sokszor használják adóelkerülésre az adományozást, a címzett hiánya miatt nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg adakozásról volt-e szó. De ha igen, akkor ez nagyon derék volt.

Belgiumban az új törvény lehetővé teszi, hogy a 38 órás munkahetet négy napban dolgozzák le az alkalmazottak, illetve a munkaadó nem várhatja el, hogy munkaidő után az alkalmazott felvegye a telefont vagy válaszoljon bármilyen üzenetre.

Ha otthon sok a valódi probléma, akkor egy autoriter politikus ellenségképet kreál vagy ha kellően erősnek érzi magát, egy szomszédos országot fenyeget a megszállással, hogy az emberek azzal foglalkozzanak és ne a korrupcióval vagy a gazdaság állapotával. De ennek ára van, akkor is, ha a leuralt média erről nem számol be. Egy cikk a Moscow Timestól.

Már 200 ezer pár vette fel a babaváró hitelt, 90%-uk a teljes összeget. Ez majdnem 2 ezer milliárd forint kiadást jelent az adófizetőknek kevesebb, mint három év alatt. Összehasonlításul a tervezet szerint szja-ból ennél alig több, 2,6 ezer milliárd forint jött volna be 2021-ben, ha nem osztottak volna belőle vissza 600 milliárdot a választási év miatt.

S bár ez kölcsön, de két gyereknél a harmadát, háromnál az egészet elengedik, s már egy gyerek után is 0,5%-os kamaton ketyeg. Ha mindenki csak egy gyereket szülne és a pénzt betette volna prémium állampapírba, évente 120 milliárd forint ajándék kamatot jelentene a hitelfelvevőknek (és éves kiadást az adófizetőknek).

Két évvel a járvány kitörése után és hat évvel a digitális átállás meghirdetése után csak sikerült a kormánynak beszerezni a már nem létező távoktatáshoz is szükséges 120 ezer laptopot és véletlenül pont a választás előtti néhány hétben fogja kiosztani azokat. Jobb későn, mint soha, na. (Például a halmozottan hátrányos helyzetű Szentendrén található egyik gimnáziumban 238 darab gépet osztottak ki a kilencedikeseknek. Reméljük a gyerekeknek majd lesz elég hely a szobájukban eltenni azt otthon a tabletek és notebookok mellett.)

2025 végéig összesen 615 ezer notebookot akarnak szétosztani.

Mivel közbeszerzésen vették, a gépek átlagára közel 280 ezer forint lett, kiskeráron ezért már jó közepes gépeket is lehet kapni, reméljük ezek a gépek is legalább ilyen minőségűek.

Share

161 hozzászólás

 • Egyik Tamás
  Nincs gyerekem, nem is lesz soha, és bár remélem, hogy leváltjuk ezt a maffia kormányt, de a támogatást nem sajnálom a gyerekesektől. (Bár nem így kellene támogatni őket, mert ez csak inflációt okoz.) Attól nem kell félni, hogy a laptopokból lenyúltak pénzt, garantáltan nyúltak le, csak nem tudni még hogy mennyit.
 • Vladislav
  A 4 napos munkahetet en is vallalnam, ha lenne ra lehetoseg idehaza.
  Nehany eve rengeteg szabadsagom halmozodott fel, ezert tobb, mint 3 honapon at minden penteket kivettem. Azota is hianyzik.
  Masnak van tapasztalata? Nekem eddig (jobb hijan) az a tervem, hogy egyszeruen beremeles helyett -1 napot kerek majd. Vagy vallalkozok.
 • Főherceg
  “Egy amerikai fiatal ha elteszi a fizetése 15%-át, 9,2 év alatt tudja összegyűjteni a 20% önerőt egy ingatlanhoz. 2001-ben az akkori fizetésekkel és ingatlanárakkal ez 5 évig tartott”

  Nálunk van kimutatás, hogyan változott? Nyilván nem a kamu átlagbért alapul véve.

  “munkaadó nem várhatja el, hogy munkaidő után az alkalmazott felvegye a telefont vagy válaszoljon bármilyen üzenetre.”

  Azt hittem ez alap. Legalábbis soha a büdös életben nem néztem céges mailt, volt bekapcsolva a céges teló munkaidő után.

  “Mivel közbeszerzésen vették, a gépek átlagára közel 280 ezer forint lett, kiskeráron ezért már jó közepes gépeket is lehet kapni, reméljük ezek a gépek is legalább ilyen minőségűek.”

  Azért lehet sejteni milyen minőségűek…

 • Copywriter
  Anyósomék 90%-ban cig.ny gyerekeket tanítanak, na náluk konkrétan gyakran előfordult, hogy egy népes családra jutott egy darab mobiltelefon, valami kisméretű kijelzővel és ócska nettel. És ezen kellett volna mindenkinek tanulni. Eközben nálunk itt, Nyugat-Magyarországon a gyerek a megyeszékhely top informatikai iskolájában tanul, de a 2. év végéig még nem látott számítógépet. Elvileg majd lesz, elvileg 5.-től, de az is lehet, hogy szakkör lesz, úgyhogy már nem is izgat, azt már nem várjuk itt ki. Ellenben a sulinak van 2 műfüves pályája, és a gyereket folyamatosan be akarják szervezni focizni. Az biztos fontosabb, még szerencse, hogy itthon van telefon, tablet, laptop, PC, minden, így nem maradt le a gyerek.
 • umate
  igazából mindegy milyen minőségű, a nagy része romhalmaz lesz pár hónapon belül….
 • Gábor
  A tegnapi bevásárláskor már megint minden termék 5 – 10ft volt drágább azok közül, amit mindig veszek. Még jó, hogy előre haladunk.
  Persze támogassunk mindent, mindenkit, nem bánom, de idejelenne végre a bruttó / nettó bér közötti adót – járulékot csökkenteni, főleg, hogy (mostanában sajnos több alakalommal) is fizetnem kellet az orvosi ellátásért, ami egyáltalán nem baj, de akkor nem vonjanak EU hozzájárulást, főleg, hogy az elmúlt negyven évben alig voltam orvosnál.
  A gyárban folyton van valami anyaghiány és mindig túlórával dolgoztatják el a felhalmozódott félkész termékeket, mert termelni kell, (csak ki akarja a szabadnapját is gyárban tölteni? ) szóval bevezethetik a négy napos munkarendet, de akkor is hatott kel majd dolgozni. A munkaidő keret meg sok mindent lehetővé tesz, egyáltalán nem biztos, hogy ki is van fizetve. (szép magyar munkatörvénykönyv)
 • AdamAnalyst

  Én 2023 tavaszától fogom kérni, hogy ideigelesen 4 napot dolgozzak 5 helyett (40 óra helyett 32-t), és látok rá esélyt, hogy a munkáltatóm (külföldi multi) ezt támogassa. Amíg munkaerőhiány van, addig a jobb cégek mindent meg fognak tenni a jobb dolgozók megtartásáért, így nyugodtan lehet most ilyen kérésekkel próbálkozni.
 • alapos
  “Ahogy egy munkaadó fogalmazott, a dzsinn kikerült a palackból”

  Alapvetően a környezetvédelmet a jelenlegi formájában a képmutatás csúcspontjának tartom, és pont ilyen ez a cégek részéről is. Marketingben nem győzik telehányni az internetet mennyire zöld minden cég, de talán a környezetvédelem az ő részükről nem az lenne, hogy vettek szelektív kukákat a bazi nagy irodákba, hanem hogy a több száz/ezer dolgozójuk (1-1 budapesti multi irodájában simán dolgoznak ennyien) naponta ne üljön felesleges autóba/tömegközlekedésre azért, hogy elvégezze ugyanazt a munkát, amit már 2 éve otthonról végez, még jobban is mint az irodában. Ehelyett úgy beszélnek sok helyen róla még mindig, mint valami káros szokás.

 • jami

  Vagy 10 éve jártam a környék egyik sulijában, ahol minden gyerek hhh – a géptermeikben igencsak szuper géppark, a sulinak erős szerver(ek!) Ugyanekkor a város egy elitsulijában a géptermek igazából múzeumok voltak.
  De. A gépek magukban nem értek semmit, mesélte a helyi tanerő, hogy a legnagyobb gondjuk a kerítés: akiknek semmi keresni valója, azok ne jöjjenek be (család, szerető, strici, díler); akik pedig iskolakötelesek, azok ne tűnjenek el (akár az óraközi pisiszünetben) 1-x órácskára/tanítási nap. Képzelhető, mennyire haladnak a tananyaggal…

 • Belavoltam
  Egyetertek. Ha nalunk is bevezetnek a kozel 100%-os irodai jelenletet, ami a jarvany elott volt, abban a pillanatban elkezdenek palyazni egy ertelmesebben gondolkozo ceghez. De egyelore elegedett vagyok a jelenlegi beallitassal.
 • Hidrogénfejlesztő
  A laptopbeszerzés biztos ugyanolyan “gördülékenyen” megy, mint a szegedi egyetemen. Áprilisban kezdtem dolgozni egy kutatócsoportnak fulltimeba, novemberre (nem kevesebb mint 7 hónap alatt!!) lett meg a laptopom ami nekem alap munkaeszköz,addig meg dolgoztam sajáton. De azt el kell ismerni, hogy minőségi gépet kaptam (igaz le volt specifikálva hogy milyen paraméterekkel rendelkezzen). Ellenben olyan is volt, hogy mini PC-ket rendeltek, az még több idő után jött meg, és kifelejtették belőle a ramot meg az ssd-t. 😀 Az egész közbeszerzési rendszer egy leírhatatlanul nagy ürülék.
 • Babavárós
  Azért a védelmünkben szólva a babavárót a többség olyan dologra költötte ami 27% áfás, tehát a pénz negyede egyből vissza is került az állam zsebébe.

  Akiktől elvették adóban, azok is olyanra költötték volna…. 🙂

 • alapos
  “Ha nalunk is bevezetnek a kozel 100%-os irodai jelenletet, ami a jarvany elott volt”

  Szerintem már itt félre ment a dolog. Mindenhol ezt látom, a HR-esek osztják meg a “hatástanulmányokat”, hány nap home office kell, de szerintem inkább onnan kellene indulnia a dolognak, hogy a jövőben nem kötelező bejárni egyáltalán, aki akar annak opcionális. Nagyokat nézek, hogy most nagylelkűen bedobálják a 2-3 nap home officeokat. És tényleg ott bukik az egész, hogy egyetlen dolgot nem lehet felhozni mellett indokként. A termelékenység javult, a dolgozók meg mind jobban érzik magukat. Persze ez mind aláássa az eddigi HR/office management dogmákat, hogy a babzsák fotel+csocsó+irodai xbox+sör virsli party növeli a hatékonyságot, ciki.

 • alapos
  Egyébként meg a home office elég jól forintosítható, legutóbb ahova recruiter hívott dolgozni, mivel mondta céges parkoló nincs, megkerestem mennyi a közelben egy havi mélygarázs bérlet: több mint 100K, számoljuk az alkalmazottként kb bruttó 150K-el. Tankolásra megint kb bruttó 100K.
  Mivel így napi 8 óra helyett 10-et töltök el a munkáltatóm miatt a saját időmből a +2 óra ingázással, akkor az +25% órabér, amire nem tartanék igényt ha otthonról dolgozok, az kb még 500K.

  Ez így 750K bruttó, és ezt nem akarják belátni, mekkora alkualap/juttatás lenne?

 • bajusz

  Az én munkáltatóm simán belement a 4 napos munkahétbe amikor kértem, és még a fizetésem se csökkent vissza arányosan – mondjuk ezen a ponton elgondolkodtam, hogy mennyire lehettem alulfizetve addig… Azon azért dolgoznom kellett, hogy a feladataim is lecsökkenjenek, de kb fél év alatt beállt az is.

 • Csizkek
  “ de a támogatást nem sajnálom a gyerekesektől.“

  Kar hogy ez csak nevleg tamogatas a gyerekeseknek. Valojaban csak egy szimpla ingatlanvallalkozo tamogatas ami ek mellekhatasakent par gyerekes meg jol jart az elejen. Amugy meg egy penzpumpa ami az atcsoportosit adobefizeteseket es eu-s mrd-okat egy szuk reteg zsebebe. Mindezt ugy higy egyszeru atlagszavazo, aki osszefuggesekben kepzelen gondolkodni, az jo erosen tapsolhon is hozza.

 • expect

  “de a 2. év végéig még nem látott számítógépet. ”
  Mondjuk az, hogy egy 6-7 éves gyereket focizni hívnak és nem számítógép elé ültetik, az speciel igencsak kívánatos.
 • Ez a brokkoli a kormányzó

  +1!! Ha ez a maradi és bizalmatlan dzsinnes hozzállás reprezentatív, és vissza akarják gyömöszölni, el fognak köszönni az ambíciózusabb kollégák. Nálam (autóipar, fejlesztés) egyelőre sikersztori a home office, és (még) nincs híre a visszaállásnak.
 • Mmm
  “Eközben nálunk itt, Nyugat-Magyarországon a gyerek a megyeszékhely top informatikai iskolájában tanul, de a 2. év végéig még nem látott számítógépet. Elvileg majd lesz, elvileg 5.-től, de az is lehet, hogy szakkör lesz, úgyhogy már nem is izgat, azt már nem várjuk itt ki.”

  Nekünk még kisebb ettől a gyerek valamivel, de én örülnék neki, ha nem is látna sokáig gépet. Inkább másszon fára, mozogjon. Persze azt én se akarom, hogy focista legyen.

 • M.Á.
  A pontosság kedvéért: a babaváró hitelt a bankok folyósítják, az állam kamattámogatást nyújt hozzá. Így a teljes kihelyezett hitelállományt adófizetői kiadásnak titulálni egy kissé ferdítés.

  Ott a következő mondatban, hogy hitel…
  Az adófizetők “csak” az elengedéseket és az éves támogatott hitelkamatokat fizetik.

 • Nem Babavárós
  Ezert hivjak a babavarot gazdasag politikanak, mert valamit osztonozni szeretnenek vele.
  Sikerul v sem az masdlagos.
  Ebben az esetben ha a szuletsesi rata nem 1.1 hanem 1.5 mar az is siker. Persze ezt sosem tudjuk meg mennyi lenne valoban nelkule.
 • töri-infó tanár
  2012 óta először nézek újra tévét. A Cápák között nagyon inspiráló, izgalmas s szimpatikus műsor. Érdeklődnék, hogy hogy tetszik Miklósnak és a blog olvasótáborának? Engem mint egyszerű tanár, de a gazdasági témák rajongójának nagyon motivál, hogy pályát váltsak.
 • Kompi
  Csak nekem meglepő hogy ennyire mellékes említést kap csak az orosz ukrán konfliktus? Egyrészt eléggé itt van a nyakunkon, másrészt marha érdekes téma lenne hogy ezt eddig miként árazta ezt a piac és miként folytatódhat…
 • tip
  ha én állami támogatást kapok, becsszó alkoholra, dohányra és benzinre fogom költeni. Azokon még jövedéki adó is van. Tiszta biznisz az adófizetőknek.
 • Zee
  ezer éve munkaidőkeretben dolgozom és én szeretem. Hónap elején mindig volt annyi túlórám, hogy 2-3 délutánt kivegyek, amikor végre el tudok intézni egy csomó dolgot, ami felgyűlt, mert 6kor már nincs kedvem/nyitva.
 • QTT

  Úgy látszik ez valami gyakori anomália lehet már régóta.

  Általános iskola alsó tagozatát az 1200 fős (fele kisebbség volt már akkor is) falumban végeztem. Az informatika teremben a legújabb Pentium 2 gépek voltak.

  A felső tagozatot meg egy város legneveseb iskolájában. Mondjuk hánynom kellett attól a sznob és elitista légkörtől. Kb az összes tanár folyamatosan azt súlykolta belénk, hogy mi vagyunk a legjobbak és minden más iskoláról és ott dolgozó/tanulóról lenéző megvetéssel beszéltek. Sok gyerek is ilyen volt. Nagyon utáltam azt a 4 évet.

  Na ebben a hú de elit iskolában 5. osztályba úgy kerültem, hogy Commodore 64 gépek voltak, meg 5.25-ös floppy az informatika teremben. Akkor láttam először ilyet, kb azt hittem, hogy valami régi TV. 7. osztályos lettem, mire cserélve lettek Pentium 2-re. 🙂

 • Mindegy
  Minden újabb bejegyzésből egyre erősebben kiérezni, hogy kormányváltó hangulatban vagy.
  Értem, hogy változást akarsz, de biztos vagy benne, hogy a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülése jobb lenne, mint a mostani kormány? Még arra is képtelenek, hogy ezt a kampányidőszakot lehozzák legalább elégségesre, mi lenne, ha tényleges feladattal találkoznának? MZP egy épkézláb nyilatkozatot nem képes adni, mi lesz ha az ország sorsát meghatározó uniós/nemzetközi tárgyaláson kell felszólalnia? Fenekestül felfordult világgazdaság, elszabadult infláció, a szomszédban kirobbanó félben lévő kisebb fajta világháború, stb… A szélsőjobbtól szélsőbalig tartó (opportunista) tömörülés ezekkel mit fog tudni kezdeni?
  Nem az a baj, hogy változást szeretnél, de az szvsz igen, hogy akár ilyen áron is.
  (és akkor még nem is gyurcsányoztam)

  Nem kell ezt a hozzászólást kiengedni, csak Neked akartam reflektálni.

  Amikor a szocik voltak, ugyanezt gondoltam és mondtam is. Azok is balfékek voltak, csak másképp. Lassan már azt sem tudom mondani, hogy biztos rosszabbak voltak.

  Nem pártellenesség ez, egyszerűen korrupció és bénaság ellenesség.

 • lekváros_kenyér
  Erős az infláció, a zsák krumpliból már laptop lett 🙂
  Igen, valami minőségibbeket is vehettek volna. A legújabb játékokat nem fogja vinni. Így nehéz digitálisan felzárkózni a gazdagabb gyerkőcökhöz.
  A babavárós bekezdésben csak az anyagi ráfordítás lett kiemelve. Pedig a szövegben mélyen ott van elrejtve, hogy mindezért cserébe legalább 540ezer gyerekre számíthat az ország.
 • Kisgyereknek minek számítógép?
  Alsóban én is csak elvétve láttam számítógépet, és nem gondolom, hogy bármiről is lemaradtam volna. Örülni fogok, ha a gyerekeim nem telefont és számítógépet nyomkodnak az iskolában. Azt bőven ráér később is megtanulni, bárki bármikor egyedül is meg tudja tanulni, és úgyis érdekelni fogja. A sport és a csapatjáték meg szerintem fontos, testi és szociális fejlődés terén is sokkal nagyobb szükség van rá, erre nem sajnálnám a gyerekek idejét az iskolában. Igen, ehhez tényleg nem kell drága műfüves pálya, rengeteg mindent lehet játszani az udvaron (igen, a közbiztonság itt is alap kéne legyen). Persze ez csak az én véleményem.
 • Csizkek
  “ Azért a védelmünkben szólva a babavárót a többség olyan dologra költötte ami 27% áfás, “
  Jaja, pmak-ra, meg 5% afas ujepitesu kecokra, hozza 2%os thm-u hitelre..
 • Copywriter
  Igen, ez a te véleményed. Külföldön már alsó tagozatban is IT ismereteket tanítanak, mert az minden épkézláb szakmához kell. Persze nem Java programozást, hanem logikát, matematikás és hasonló skilleket. Ezek kellene ugye ahhoz, hogy az életben egy felmerülő problémát minél gyorsabban és minél hatékonyabban oldj meg. Most hogy te programozó leszel, mérnök vagy vállalkozó, az egy dolog, de nem lehetsz olyan, hogy megalszik a tej a szádban.

  Amúgy meg online oktatásról volt szó, erre írtam, hogy a cig.ny családokban több gyerekre jutott egy nem működő mobiltelefon. Azon ugye nagyon lehetett csoportos oktatást tartani, egyszerre öt gyereknek.

 • Fox (IT)
  Szerintem tanuloknak teljesen felesleges chromebook-nal komolyabb szamitogepet venni. Nekem fejlesztokent boven eleg lenne munkam 98%-ra egy Raspberry Pi 4 8GB.
 • Zabalint

  Nem elzárni kell a technológiát a gyerekektől, hanem felkészíteni őket annak az ésszerű használatára. Ha valaki kategorikusan kizárja a gyereke életéből a digitális világot, az ugyanannyira káros, mint ha szó nélkül csak úgy a kezébe adja a tabletet, laptopot, okostelefont.

  Amúgy meg iskoláról volt szó, ahol jó esetben elsajátíthatnák az informatikai alapokat, amelyre biztosan szükségük lesz, és nem azonos azzal, hogy mennyire ismeri a közösségi oldalakat, és mennyit nyomkodja a telefonját. Meg már csak azért is problémás, ha nem látnak bent számítógépet, mert míg a jobb hátterű diákok otthon használnak számítógépet, a rosszabb hátterűek meg gyakran egyáltalán nem férnek számítógéphez.

  A tesi fontos, csak sajnos kár, hogy a jelenlegi felfogás inkább megutáltatja a gyerekekkel a testmozgást.

 • Tanuló
  OFFtopic: (van más fórum ahol kérdezni lehet, és nem az aktuális bejegyzés?)
  bamosz.hu n tanulmányozom a befektetési alapok hozamait, összevetve az MNB TER mutatóival. Kérdésem, hogy a bamoszon vajon a hozam már a költségekkel terhelt változat, vagy még abból kell levonni a TER-t? Ha ez utóbbi akkor gyakorlatilag alig létezik pluszos, euró alapon meg szinte garantáltan minuszos azaz ráfizetéses létezne csupán? Köszönöm a segítséget!
 • Pampalini
  “Csak nekem meglepő hogy ennyire mellékes említést kap csak az orosz ukrán konfliktus?”

  Szerintem kizárt, hogy szépen összecsomagolnak és hazamennek. A kérdés csak az, mennyire akarják/sikerül eszkalálni a konfliktust. A piac egy lokális csetepatét áraz, nagy háborút nem. Mondjuk 1938-ban Csehszlovákia kapcsán is sokan ezt gondolták…

  “Az Anschlusst követően Adolf Hitler figyelme Csehszlovákia felé fordult. 1938-tól a német többségű Szudétavidéken zavargásokat szervezett, majd követelte „a rend helyreállítását”, majd megszállta a területet. Szeptember 15-én kiáltványban tette közzé, hogy a Szudétavidék Németország elidegeníthetetlen része.”

 • Pampalini
  Apropo infláció: az IKEA átlag 25%-kal emeli az árait.
 • Kmiki

  Azok netto hozamok.

 • tumpara
  Mindegy: jogos a félelmed, először az ellenzéket kellett (volna) leváltani. Ez lett volna ugye MZP, csak mivel nincs (még) pártja, kénytelen volt ezekkel közösködni, így legalább van esély a kormányváltásra. És hogy miért kellene?
  1. autoriter kormányzás, egyfajta hibrid rezsim (van annak előnye is, csak már rég nem tudják, hol a határa);
  2. öngerjesztő korrupció (mivel nincs következmény, egyre több kishal akar nagyhal lenni és meg is adják nekik, hogy befogják a szájukat)
  3. amikor gazdaságilag bajba kerülnek, más micsodájával verik a csalánt (manyup, 2012 óta élő IDEIGLENES különadók, kamatstop, ideiglenes, de meghosszabbított benzinárstop) -> eljön az idő, amikor Te leszel a célpont
  4. fullba nyomott propaganda
  Az első 3 megöli a gazdaságot, a 4. a lelket. Inkább legyen következő 4 gyenge év, mert ez így csak fokozódni fog, ahogy 12 év alatt is csak fokozódott. A trendet nézd.
 • tősgyökeres ex-fideszes

  Te is beleestél abba a csapdába, ami az (aggyal rendelkező) fidesz szavazók utolsó menedéke. “Ezek tudnak kormányozni, bezzeg az ellenzék.”
  Nem, a jelenlegi kurzus nem tud kormányozni, az utóbbi 12 év tele van kapkodva meghozott, 1 nap alatt a törvényhozáson keresztülvert törvényekkel, amikhez utána kétnaponta kellett hozzátoldani. Hogy lehetséges ez, nem volt olyan jogásza, szakértője a komplett kormányzatnak, aki elolvasta volna? Nem túlzok, hogy amihez hozzányúltak, az 90%-ban rosszabb lett, a kezükben minden sz..rá vált.
  Fogalmam sincs, hogy milyen lenne az ellenzéki kormány, de abban biztos vagyok, hogy ennél rosszabbat lehetetlen összehozni. Szerintem ha az utcán megállítanék 10 véletlenszerű embert, még azokból is kompetensebb vezetést lehetne létrehozni, mint ami a nyakunkon csücsül a harmadik ciklus óta.
 • csgary
  Kár hogy amit leírtál abban egy tény sincs, csak vélemény, arról meg tudod hogy mindenkinek van egy, nem kell mutogatni…

  Nincs ukrán-orosz konfliktus, amerikai háborús propaganda van, ha nem vagy vak talán észreveszed hogy az oroszok és az ukránok versenyt nyilatkoznak arról hogy nem lesz semmilyen háború, de valahogy ez a nyugati médiában nem kap hangsúlyt, inkább azt közlik le hogy Biden már olvasta az orosz csapatok parancsait. Ez vicces lenne ha nem lenne emberiség elleni bűncselekmény.

 • Alfa
  : kiszámoló még finom volt és udvarias. Kétségbe vonod az ellenzék alkalmasságát, de az nem zavar, hogy a GDP arányában 20%-al kevesbbet költ az állam pl. egészségügyre, mint 2006-ban?
  Az hogy az oktatás romokban van?
  Még családtámogatásokra is kevesebb megy GDP arányosan mint 2010-ben, amit a zászlóra tűztek elvben…
  Nyugdíjakra dettó kevesebb megy.
  Csak ugyebár nem a számokat plakátolják ki…
  A mostani lábon kihordott államcsőd tényleg akkora királyság, hogy félni kell az ellenzéktől?
 • tősgyökeres ex-fideszes

  Milyen tény nincs benne? Még ezt a röhejes kommunista árstoppot sem tudták elsőre megcsinálni értelmesen, másnap eszükbe jutott, hogy “jaj, a Józsi lefelejtette a listáról a csirkefarhátat”… Ebből is látszik, hogy ezek a törvények mennyire vannak átbeszélve, átgondolva, megtárgyalva. Még párton belül sincs diskurzus kb. semmiről.
  Vagy az sem konkrétum, hogy orrba-szájba vesszük fel a külföldi devizahiteleket, mert muszáj a kenyeret dobálni a nép közé? 12 év, javarészt kétharmados kormányzás után ezzel kell az embereket meggyőzni a kormányzat minőségéről? 😀
 • Pampalini
  Remek összefoglaló, köszi. Még annyit tennék hozzá, hogy kiváló érzékkel (vagy nagyon profin) mindig csak akkorát lépnek, ami nem veri ki a biztosítékot a széles tömegeknél. Ezzel néhány havonta újradefiniálják a “normalitás” fogalmát. Olyan dolgok történnek az országban nap mint nap, amik 4-8-12 éve nem számítottak “normális”-nak, vagy egyáltalán elfogadhatónak. Európai demokráciákban pedig végképp nem. Az egységsugarú választópolgár max 2 hónapot tárolni képes memóriájában ennek ellenére minden oké, sőt egyre okébb, csak védjünk meg valamit.

  A hosszútávú trend egyértelmű, az iránya (sokan, sokszor leírták már) Törökország és Argentína felé mutat. Meggyőződésem, hogy ebből 2022-ben van utoljára lehetőség vér nélkül kiszállni.

 • tp

  “A termelékenység javult, a dolgozók meg mind jobban érzik magukat.”

  Aha, nálatok. Nekem nem jött be a HO és több kollegámnak sem, túl sok a felesleges online meeting, így alig marad idő munkára. Emellett nekem a személyes egyeztetések gördülékenyebbek.

 • QTT

  “így legalább van esély a kormányváltásra.”

  Az a véleményem, hogy a következő 4 év sehogyan sem jó. Ha lenne egy kormányváltás, akkor még egy nagyon kompetens és szakértői kormány (az ellenzék szvsz nem az) is vért izzadna, hogy valamit összehozzon a kakiban, ami rá szakadt, főleg kemény ellenszélben.
  Persze nem menne és 4 év után 5/4-el, pezsgő és tűzijáték keretében térne vissza a fidesz, hangosbemondón harsogva, hogy látjátok emberek, megmondtuk!

  Viszont maradás esetén a kaki szinté ott van, nem tudják ők sem már ezt eltakarítani. Plusz végtelenségig nem lehet az árakat befagyasztani lassan már mindenhol is és emellett még sok más probléma. Persze ha megszorítás és nehézség lesz az rá lesz fogva arra, hogy a nyugat aknamunkája és közben a lopás ugyanolyan mértékben folytatódik. Szerintem. Jó lenne, ha minden gondolatom téves lenne, ha 4 év múlva visszaolvasnánk.

 • Mindegy

  Mindig van lejjebb. A jelenlegi ellenzék még emeleti síkon sem hozhat javulást. Ha sikerülne is kormányt alakítaniuk, utána garantált 2/3 fidesz kormány jönne ismét. Nem is kellene erre 4 évet várni.

 • errolflynn

  Mi 3 evesen mar egyutt Nintendo-ztunk (ekkor meg en iranyitottam), most, 5 evesen mar az egeret tokeletesen kezeli, es lassan a Mariot is egyedul jatsza. Emellett az olvasas es a gepeles is alakul, szerintem 6 eves korara mar mind a ketto menni fog neki. Kis segitseggel megtanulja. Ettol fuggetlenul ki tudunk menni a szabadba is, nem is ertem miert zarna ki a ketto egymast.

  Megjegyzem, pre-schoolban amugy is megtanul egy szinten angolul irni-olvasni, mindezt itt Magyarorszagon egy atlagos fizetos iskolaban. A pre-school kicsivel tobbe kerul mint a teljes adovisszaterites egyebkent.

 • tumpara
  csgary: ukrán-orosz konfliktus: az USA-t és a médiát tényleg nem kell félteni, ugyanakkor az oroszok állomásoztatnak 150 ezer fős hadsereget a határ mellett, azt nem a nyugat rakta oda. Persze, hivatalosan csak hadgyakorlat, jogában áll, de azért legyünk őszinték, ilyet nem szoktak csak tisztán honvédelemből csinálni. Ez kőkemény provokáció és nyomásgyakorlás, annak viszont elég erős. Egyik fél sem ártatlan (kezdve az indulásra kész LNG hajókkal), de azért próbáljuk árnyalni ezt a “szegény ártatlan oroszok” narratívát.
 • csizkek
  “nem az a baj, hogy változást szeretnél, de az szvsz igen, hogy akár ilyen áron is.”
  Relativizalsz! Igy jobban nez ki hogy 12 evig ezek se csinaltak mast csak loptak.
  De a cikk arrol szol, hogy mekkora terhe van az allamkasszara a “csaladtamogatasi”, hivjuk epitesi vallalkozoi tamogatasnak.
  Az meg, hogy maradjanak, mert a valtasnak ara van, szep erv. Annak, ha maradnanak mar most latszik az ara. Ki akarod fizetni?

  facebook.com/dmagyarmuzsa/posts/1307129543119098

 • csizkek
  “Nincs ukrán-orosz konfliktus, amerikai háborús propaganda van, ha nem vagy vak talán észreveszed hogy az oroszok és az ukránok versenyt nyilatkoznak arról hogy nem lesz semmilyen háború,”
  Nincs hat, az egesz vilag vak. Muholdkepek is hamisak, az EU is csak propaganda. Rothado nyugat, az osztalyharc csak fokozodik.

  “Kár hogy amit leírtál abban egy tény sincs, csak vélemény,”
  Egyetlen publikalt hatastanulmanyt mutass egy trv megszavazasa elott, csak egyet a 12 evbol? Ugynok aktak nyilvanosak mar? feri miert a plakatokon vigyorog, miert nem a bortonben? EUs ugyeszseg lessz? Ha minden trv szenteletu es elore visz, akkor miert nem? Jonne nehany ingyen mrd eur, vesztenivalo meg nincs. VAgy megis van? Korhazak, iskolak mukodnek? Ah, ertem, csirkesegget olcson mindenkinek, mukodik a renccer.