Az szja visszatérítés tartozásként jelentkezik?

Gábor küldött el egy furcsaságot.

Az állam visszaküldte az szja-t, ahogy megígérte, mert hamarosan választás lesz. Csak éppen a NAV rendszerét felejtették el felkészíteni a változásra. A visszaküldött pénz megjelent tartozásként.

S ahogy minden tartozásnál lennie kell, el is kezdték rá számolni a késedelmi kamatot.

Reméljük, hamarosan azért kijavítják majd a hibát. 🙂

(Jó lenne tudni, hogy egyedi esetről van szó, vagy mindenkinél így jelentkezik. Ha van kedved, megnézhetnéd, hogy te mit látsz az adóegyenlegeden.

Update: kinek tartozásnak látszik, kinek nincs tartozása. Zavar van a mátrixban, reméljük, hamarosan javítják.)

Share

61 hozzászólás

 • K
  Nálam is megjelent, mint tartozás. Szép munka NAV!
 • Z
  Késedelmi kamat prognózis lekérdezésnél tényleg számol.
 • NálamOK
  Nálam mindkét oldalon (Kötelezettség oldalon minuszos, Pénzforgalmi oldalon plusz előjellel) szerepel az összeg, így az egyenleg 0.
 • mentocsomag
  Reggel néztem nálam is ugyanezt mutatja az adószámla.
 • Fríjórmájnd
  Nálam:

  Adónemek egyenlegeinek összesítése
  Adózói tartozás 0 Ft
  Adózói többlet 0 Ft
  Ügyfél összesen 0 Ft adózói egyenleg

  Múlt pénteken kaptam meg a visszatérítést. Akkor lehet, hogy egyedi eset?

 • Tóth M.
  Sajnos én valamiért nem kaptam meg az adóvisszatérítést.
  Az egyik legnagyobb Nyugat-magyarországi multinál dolgozom, munkatársaim akikkel beszéltem megkapták, tehát nem a munkáltató a hunyó. Visszadó nyilatkozatot kitöltöttem valamikor december elején. Feleségem (aki a családi pótlékot kapja) megkapta gond nélkül.
  Nekem meg nem jött semmi. 😀
  Fogalmam sincs mit rontottam el, vagy mit nézett be a NAV.
  Na mindegy, talán majd az adóbevalláskor…
 • tbd82
  Nekem nincs tartozás.
 • Majom
  Egyedi hiba lehet, nálam 0 a végeredmény a 103-as adónem egyenlegénél.
 • Körtefa
  Vagy ez így valódi, választás tán vissza kell fizetni kamatostól. 🙂
 • Pít
  Lényegében az is, és természetesen majd mindenki kamatostul fogja visszafizetni a jövőben…
 • Sasfiók
  A végén kiderül, hogy csak ápr.3ig kapták, utána kamatostul vissza kell utalni. (vicc nélkül: vmi szánalom az állami IT)
 • xK_Hungary
  Nem egyedi eset.
 • Zöldözvegy
  Nálam nem jelentkezett ilyen hiba, 103 adónemen egyenleg 0 Ft.
 • Rodn4s
  Nekem jól mutatja, pedig alkalmazott, és egyéni vállakozó is vagyok, de a feleségemnél tartozásként mutatja! 🙁
  Most szeretnénk beadni a felújítós pályázatot, remélem nem lesz probléma !!
 • CsA
  Azoknak a hozzám hasonló egyszerű lelkeknek, aki még életükben nem kérdezték le az adóegyenlegüket, itt egy YouTube videó, ahol egy polgártárs megmutatja: youtube.com/watch?v=FlTUTHb6DrY

  Ami engem illet, mind a kötelezettség, mind a pénzforgalom oldalon megjelent az SZJA visszatérítés összege, szóval nálam per pillanat nincs hiba. 🙂

 • mentocsomag
  Lekérdeztem, megjavult reggel óta.
 • Bamba
  Túlfizetés is jelentkezhet “tartozásként” igaz arra nem számoltak kamatot.
  Eüszolgot. fizettem be átmeneti időszakra, nem tudván még bizonyos türelmi szabályokról.
  Így nekem volt ilyesmi, át kellett vezettetni személyesen egy lapon, és utána megkaptam.

  Kérdés az, hogy itt pontosan mi is tényleg a helyzet

 • Alex
  “(vicc nélkül: vmi szánalom az állami IT)”
  A szánalom az, hogy rálátás nélkül elítélsz vmit (pontosabban valakiket), mert a neten arc nélkül az milyen könnyű.
  Amikor kedves politikusaink két meccs közötti bulizás alatt felböfögnek egy újabb okosságot, amivel hatalmukat akarják megerősíteni a kövi. választások miatt és ezt persze már holnaptól, mert itt az idő, azt kellene lefejleszteni, de nem úgy ahogy egyes SW fejlesztő cégeknél szokás agilisen, hogy majd az ügyfél visszaszól, ha nem jó, hanem úgy, hogy lehetőleg a röpködő milliárdok jó helyre menjenek és előbb-utóbb pár százezer adófolyószámla is a helyére kerüljön. Persze mindezt az elhavazott bevallási időszakban, amikor amúgy is égig ér a meló, mert plusz emberre és HW-re minek költenének, ha az nem kell a hatalom megtartásához.
  Ők is csak emberek. 😉
 • Ivan Olsen
  – Köszi szépen.
 • Majsz
  @Tóth M.
  Ha a számla nem a saját neveden van, akkor oda nem utalják ki. Esetleg elírtad a számlaszámot. Én postára kértem, meg is jött február elején.
 • mad823
  Nálam is mínusz van, sebaj. 🙂 Ellenben észrevettem valami mást az adószámla kivonaton: van 2 x 60 Ft tartozásom a 410 NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlán, mint Gépj.adó kerekítési különbözet. Addig álljanak fél lábon…
 • György János István
  Szerintem kár ezen rugózni! Nekem nincs a számlámon ilyen összeg. Illetve az un. várható késedelmi pótlék lekérdezésre kihózta a visszatérités összegét pluszban is meg minuszban is, így az egyenleg egy nagy büdös nulla, mint ahogy az mindig így van az esetemben. Nem érdemes ilyen butaságokkal szerintem foglalkozni, mert csak az idejét cseszi el az ember. Van itt bki aki tényleg azt gondolja, hogy majd neki kamatostul vissza kell fizetni? Hát akkor az rugózzon rajta! 🙁
 • Kiszamolo
  mad, csak aztán be ne hajtsák.

  A Pannon (vagy minek hívják éppen most) előfizetésemet lemondtam, a lemondás napján keletkezett valami 2 forint hiány, a többi ki lett fizetve.

  Két vagy három ajánlott levél után, amiben azzal fenyegettek, hogy letiltják a már általam felmondott szerződést, inkább bementem egy üzletükbe és befizettem a 2 forintot. Ki tudja mire képes az, aki ezer forintért kiküld ajánlott leveleket 2 forint miatt?

  De a Főtáv is küldött csekket 2 forint miatt.

  https://kiszamolo.hu/dobd-mar-ki-a-sarga-csekket/ (Volt róla fotó is, csak szerverköltözés miatt már elszállt.)

 • Grand
  Tóth M.,
  írj egy levelet az epapir.gov.hu-n SZJA visszatérítés témában.
  Én is így tettem, leírtam a problémát, másnap felhívott egy ügyintéző, aki pontosan elmondta, hogy volt egy hónap, mikor a munkáltató nem jelentette le a családi adókedvezmény jogosultságot, ezért akadt meg a rendszer.
  A bevallásban lehet majd igényelni a visszatérítést. Már most is be lehet adni, max. 30 nap a kiutalás, de csak március 1-től.
 • Grand
  Más okból kifolyólag mostanában naponta lekérdezem az adószámlámat. Tegnap csak a tartozás oldalon jelent meg a visszatérítés, ma már a másik oldalon is, így lett 0 az egyenleg.
 • Pallos Levente
  : tehát vmi szánalom az állami IT
  Ahogy leírtad koncepció, megfelelő gépi és emberi erőforrás nélküli.
 • Medúza

  Ha munkahelyet váltottál tavaly vagy bármi egyéb “rendkívüli” történt, már képtelenek voltak megugrani a dolgot. Nálunk az, hogy az év első felében GYEDen voltam, majd a másodikban GYESen a NAV számára megoldhatatlan problémának bizonyult. Férjemnek pedig azért nem utaltak (VISSZADO ide vagy oda), mert az év második felében már ő érvényesítette az adókedvezményt (tehát mindkettőnknél csak 6-6 hónyi visszaigényelhető SZJA lett volna).
 • Szabolcs

  “@Tóth M.
  Ha a számla nem a saját neveden van, akkor oda nem utalják ki. Esetleg elírtad a számlaszámot. Én postára kértem, meg is jött február elején.”

  Ez tévedés… ráadásul a hazai elszámolórendszer nem is köti össze, ha más nevet írsz, mint bankszámlaszámot, attól az utalás a számlaszámra teljesül.

  Azt hiszem a horvát utalásoknál volt némi fennakadásunk pár éve, mert a bank nevét és talán még címét is figyelte a rendszerük, de ezt már nem biztosan mondom.

 • mad823

  Az adó része forintra be van fizetve, a kerekítést érhető okokból nem vagyok hajlandó. Megnézném, hogy milyen indoklással próbálnák behajtani.
 • Roni
  Az igazi fekete leves akkor jön, amikor meglátják az emberek az SZJA tervezetüket, vagy aki elkészíti NAV nélkül.
  Nem folyik semmilyen csapból az, hogy akik év közben már igénybe vett gyermek/ek utáni kedvezményt, azon esetekben a NAV ezt nem vette figyelembe a februári kiutalás összegében, szóval lesz ám itt még visszafizetés.
  Azt már kiszámoltam (és az SZJA bevallás is megerősítette), hogy több százezer Ft-ot vissza kell utalnom (mert jogtalan volt annyi kiutalás), de még nem néztem utánna, hogy ennek mennyi lesz a banki költsége.
  Köszönöm NAV!!!
 • SharkRider
  “Ha a számla nem a saját neveden van, akkor oda nem utalják ki.”
  Ez nem így van. Saját példa.
 • Z
  Erről hol lehet olvasni? Jó volna a munkavállalókat felkészíteni erre, mielőtt elköltik.
 • ronaldinho
  Nálunk az történt, hogy a feleségem és az én VISSZADO bevallását is kitöltöttük úgy, hogy csak januártól júniusig állítottuk be a jogosultságot.
  Természetesen mindkettőnknek az egészéves összeg, 809.000 Ft jött.
  Leellenőriztem most utólag, hogy nem a bevallást rontottam-e. Hát nem. Most majd mi fogunk bírságot fizetni jogalap nélküli meggazdagodásért???
  Járt még valaki így?
 • HLK
  Roni
  nálunk figyelembe vette a Magasságos Hivatal az év közben igénybe vett családi adókedvezményt, forintra annyit utalt vissza, mint ami a munkahelyi M30 nyomtatványon befizetett SZJA-ként szerepel. Mondjuk mi bolondbiztosan csináljuk, hogy minden szereplő (navi, munkahely) meg tudja ugorni a lécet: a kedvezményt teljes egészében egyikünk veszi igénybe. Nálad valami egyedi specialitás lehet.
 • Andi
  #roni
  #ronaldinho
  #z
  Pénzügy szakos közgazdászként, 20èv adóbevallási tapasztalatomat ajánlom fel, INGYEN átnezem a papírjaitokat, mert biztosan jár VISSZADÓ ès családi adókedvezmény, sőt mèg járulékkedvezmény is, jövedelem és gyerekszám függvénye az egész. Visszafizetni nem kell csak annak aki jogosulatlanul vette fel, ritka lesz, hogy annak utaltak bármit is…
  Emailben várom a jelzèseteket, meglepődtök majd azt garantálom! handalady@gmail.com
  Üdv: Andi
 • Ádám
  @Tóth M.
  Nálunk sem én, sem a Párom nem kapta meg (és nem azért, mert a családi adókedvezménynél lenulláztuk volna).
  A családi nekem jön utalva, így én nem töltöttem semmit.
  Párom kitöltötte a visszaadót.
  Nem volt semmi különös egész évben (nekem végig ugyanaz a munkahely, párom végig gyeden).
  No mindegy, majd az adóbevallással…
 • jami
  Nekem 1 azaz egy forint tartozás van; a visszatérítés maga jól szerepel, nem is értem hogy lett ekkora tartozásom 🙂
 • Szabolcs
  ronaldinho
  2022-02-19 at 17:44

  relax.
  ha csak 1 napot jogosult voltál, akkor is jár a teljes… dec 31-én született 1. baba extra pénzt hozott a házhoz 🙂

 • Roni
  #ronaldinho
  #z
  #Andi
  NAV az csinálja, hogy a munkáltató által havonta lejelentett (08-as) bevallás alapján összegzi az éves adatokat. Itt a legfontosabb adat most a (bérből) levont adóelőleg összege = 21M30-as 65. sora. Ha ez az összeg:
  a) nagyobb mint 809 000, akkor kiutalta 02.15-ig a 809 000 Ft-ot,
  b) ha kevesebb mint 809 000, akkor az a kevesebb összeget utalta ki.

  Igen ám, de vannak olyan szülök akik havonta igénybe veszik a gyermek/ek utáni kedvezményt. Azzal most senki nem foglalkozott. Ezt az SZJA bevallásban kell rendbe tenni, hiszen max .809 000 Ft/szülő kedv jár. Pl: a) 2 gyerek: 12 hó * 40 000 gyerekkedv. = 480 000 Ft-ot már igénybe vett a 809 000-ből. Kiutaltak 809 000 (02.15-ig), visszafizethet NAV-nak: 809000-(480 000+809 000)= 480 000 Ft.
  Nekem így jött ki a matek és a bevallás is ezt mutatja. Számoljatok utána, ne érjen váratlanul + utalási költség is lesz.

 • Fogyatékos szingli
  Most, hogy ilyen pénzeső van és én nem kapok semmit, mert a kormány számára szinglihorda vagyok, itt az ideje, hogy 5 évre visszamenőleg elkérjem a súlyos fogyatékosságra járó személyi kedvezményt.
  Eddig nem kértem, mert úgy gondoltam nem szorulok rá, de ezután másképp gondolom.
  A környezetemben a milliós fizetésű emberek úgy várták az sms-t a NAV visszatérítésről, mintha éheznének.
 • Szabolcs
  Roni
  2022-02-20 at 00:52

  lapesetben a munkáltató a gyerekkedvezményt érvényesíti év közben, ezért az általad is hivatkozott 65. sorban alapesetben már a gyerekkedvezménnyel csökkentett adfóelőleg van levonva…

 • Adotanacsado
  Ez (valoszinuleg) azert van, mert a NAV eljarasa szerint a bevallas teremti meg a jogalapot a kedvezmeny konyvelesehez. Amig nincs beadva a bevallas, addig tartozaskent konyveli a NAV. Ha a bevallas konyvelodik, akkor a tartozassal egyenerteku kovetelest konyvel majd a rendszer, igy a ket tetel osszege 0. A potlekot viszont igy se kellene szamitani, valoszinuleg azt is torlik a bevallas konyvelesevel. Az fontos, hogy a tervezetben szerepeljen az osszeg. Szerintem.
 • Krokodil888
  : éppen most beszélt a középpályás arról, hogy valamilyen adókedvezményen gondolkodik a gyermektelenek számára is
  portfolio.hu/gazdasag/20220219/orban-viktor-tovabbi-adocsokkentest-lengetett-be-527645
 • Medúza

  Azért érdekes, amit írsz, mert például esetünkben férjemnél az M30-ason látszik, hogy csak 6 hónapnyi szja járna vissza, forintra pontosan le van belőle vonva a gyerekek után év közben érvényesített adókedvezmény.
  Én eBEVen megnéztem mit küldött be a NAVnak a munkáltatóm, gyönyörűen ott is szerepel minden, helyesen, melyik hónapokban érvényesítettem és mennyit, mennyi a föle, mikortól nem jár már. Nekem úgy tűnik, teljes volt a káosz függetlenül attól, hogy milyen adatok érkeztek be, van aki kapott, van aki nem, van aki jól, van aki nem. Csak a szokásos.
 • Szegedi lány
  KATA-s vállalkozók esetén ez a visszatérítés gondolom, nem játszik.
  Csepp off topic: ki mit gondol, ev KATA-s vállalkozó könyvelési díja mennyi reálisan? Mi a helyzet azzal a könyvővel, aki nem “igényel” meghatalmazást? Havi 3-4 számlám van, váltsak, elronthat vmit?
  Off 2.: örömmel fogadnék egy frissített írást az adakozásról, illetve az adó 1%-ról. Ne nevessetek, ma kijegyzeteltem Miklós korábbi írásait a témában, megnéztem úgy 20 oldalt, de nehéz, h nincs vhol összeszedve hitelesen, hova tudod az egy százalékot küldeni. Az adhat.hu és egyéb hasonló oldalak sajnos nem működnek már. A listát szívesen átküldöm bárkinek, vagy akár Miklósnak igény esetén.
 • Medúza

  Édesanyám egyszer nem kérte az iskolában a tankönyv támogatást, amikor az ofő azt állította, hogy a bent hagyott összeget szétosztják a (még inkább) rászoruló osztálytársak között. Akkoriban sokszor hó végén még vajas kenyérre is alig telt, de úgy érezte van, akinek annyira se.
  Mint kiderült rajta kívül csak egyetlen másik, hasonlóan nem eleresztett Anyuka tett így. Erre az ofő azt a bent hagyott pénzt szétosztotta mindenki más, köztük a faluban már akkor kétemeletes villában élő “rászoruló” közt.

  Ami jár, az jár. Ha bent hagyod azt a pénzt, sem feltétlenül az fogja megkapni, akinek tényleg kellene.

 • SzaboZ

  “KATA-s vállalkozók esetén ez a visszatérítés gondolom, nem játszik.”

  Mivel a KATÁs nem fizet szja-t, ez meg SZJA visszatérítés, ezért nyilván a semmiből nem lehet visszatéríteni.
  Vígasztaljon, hogy KATÁsként így is töredék közterhet fizetsz, egy alkalmazotthoz képest..

 • SzaboZ

  Én csak abban hiszek, ha közvetlenül adjuk oda a rászorulóknak az adományt, vagy ha nagyon megbízható a “közvetítő”. (pl. az Igazgyöngy alapítványban megbízom)

  Egyébként:
  – az egyetemen azok kapták a szoc. támogatást, akiknek vállalkozók voltak a szüleik, minimálbérre bejelentve.
  – Gyermekrák alapítvány: ott is az adományoknak csak a töredéke jutott el a nemes célra.

 • Szabolcs

  “a katásoknál a tételes adó 25 százaléka jár vissza.”

  3-4 szla/hó: csináld meg magadnak, menni fog.

 • Grand
  Szegedi lány,

  visszajár a negyede. Igen, váltsál, ha ezt sem tudta/mondta a könyvelő.

  nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/szja-visszaterites