Olvasói kérdések

Régen volt már ilyen cikk, na nem azért, mert nem tömitek tele a postaládát. 🙂

Úgyhogy most válogatok az elmúlt hét kérdéseiből. (Ezért tart néha majdnem egy hétig, mire tudok válaszolni mindenkinek…)

1, Van egy részvényem, amit most 15% haszonnal el tudnék adni. Azonban arra gondoltam, megvárom inkább az osztalékfizetést és azt zsebre téve, utána adnám el a részvényeket. Érdemes várni?

A többi befektető sem buta ám. A részvények (és a kötvények) árai is tükrözik a befektetők várakozását az osztalékkal kapcsolatban. (A kötvényeknél az addig felhalmozott kamatok jelennek meg az árban.)

Az osztalék/kamatfizetés napján aztán hatalmasat zuhan az árfolyam. Alapesetben pont annyit, amennyit kifizetettek a befektetőknek.

Persze tévedhetnek a befektetők a közgyűlés előtt az osztalék mértékéről, de ez már spekuláció.

Összefoglalva: csak ezért felesleges várni.

2, Az egyik önsegélyező pénztár tagja vagyok, mostanában többször előfordult, hogy technikai okokra hivatkozva késve fizettek. Aggódjak?

Sajnos kívülről kevesen látnak bele a pénztárak gazdálkodásába. Azonban érdemes tudni, hogy az önkéntes pénztárakat nem védi OBA vagy BEVA, így miénk a kockázat. Bő egy éve már több nagy egészségpénztár is bevezette az önsegélyező funkciókat egy törvénymódosítás hatására, így most már sokkal több pénztárból választhatunk. Ha úgy gondolod, hogy gond lehet a jelenlegi pénztáradnál, szabadon átviheted egy másikba a pénzt, ennek költsége 4.000 Ft. Előtte győződj meg, hogy az új pénztár milyen szolgáltatásokat ad, mert nagyon különbözőek lehetnek az elérhető lehetőségek és azok maximális összegei. Egy OTP vagy hasonló pénztár már csak nem fog csődbe menni.

3, Megtetszett a lakástakarékpénztár megosztási lehetősége. (Cikk itt) Azonban etikus-e ilyet csinálni, hiszen egy kiskaput használok ki, hogy ne kelljen nyitási díjat fizetni.

A nyitási díj nem más, mint az ügynök jutaléka. Ha nem veszem igénybe a szolgáltatását, miért fizetnék ilyen költséget? Ennyi erővel amikor ingyenes a nyitás a bankfiókban, az se etikus. Én semmi kivetnivalót nem látok a dologban.

4, Egy tanácsadó cég ügynökei üldöznek, ajánlgatják, hogy szálljak be a Snapchat-be, vegyek most kibocsátás előtt részvényt, mert szerintük minimum 50%-kal fel fog menni azonnal az ára. Szerinted érdemes?

Amit tudni kell ezzel kapcsolatban, hogy egy tőzsdére lépő cég eredeti tulajdonosai abban érdekeltek, hogy a lehető legtöbbet kapják a cégükért cserébe. Tehát ők a lehető legmagasabb kibocsátási árban érdekeltek. A vevők pedig szeretnének profitra szert tenni. Ezért a kibocsátási ár nagyjából jól van megállapítva, ez is az egyik dolga a kibocsátást intéző befektetési banknak: eltalálni azt az árat, amivel a legjobban jár a piacra lépő cég, de még van benne profitlehetőség a vásárlóknak is.

Ezért az minimum parasztvakítás, hogy “biztos fel fog menni 50%-kal.” Ha így lenne, már rég lejegyezték volna az összes részvényt mások.

Ja, érdemes olvasgatni az MNB oldalát sűrűn, éppen most írt nem túl hízelgőt az adott tanácsadó cégről.

További kérdések a teljesség igénye nélkül:

– Berángattak egy átverésbe, hová forduljak segítségért?

– Visszalépjek-e a TB rendszerbe a magánnyugdíjammal, melyikkel járnék jobban?

– Mi lesz a francia választás eredménye, aggódni kell-e az euró és az Unió csődje miatt, ha LePen nyer és mindazt a rémálmot megvalósítja, amivel hülyíti az embereket?

– Alapforgalmazótól vagy alapkezelőtől vegyem-e az adott értékpapírt?

– LTP-be gyűjtsem a pénzt, vagy inkább előtörlesszem?

– Mennyi hitelt szabad maximum felvenni lakásvásárláshoz? Honnan tudom, ha túl sokat készülök felvenni.

Share

81 hozzászólás

 • András
  A további kérdések szekció azt jelentené, hogy ezek hamarosan megválaszolásra kerülnek?
 • Kiszamolo
  András, nekik már írtam röviden, nem akartam még cikkben is leírni.
 • Lui
  Jöhetne ilyenből több, biztos van kérdés még. Csak így röviden és tömören, ahogy most is.
 • Én is akarok kommentelni
  Pedig ez engem is kifejezetten érdekelne, mert múlt héten erről vitatkoztam egyik ismerősömmel:
  LTP-be gyűjtsem a pénzt, vagy inkább előtörlesszem?
 • Kiszamolo
  Kamatláb-függő. Jelenleg valószínű az LTP a jobb választás, ha nem áll készpénzben már a kezedben az összeg.

  Egyébként excel tábla és számolgatás: elmaradt megtakarítási és hitelkamatok különbsége kontra LTP hozama.

 • Pojka75
  A 3-hoz hozzászólva:

  Engem úgy tájékoztattak, hogy megosztás esetén is kell fizetni nyitási díjat az új számlára.

  Meg régebben itt olvastam, hogy valaki 5e Ft-os LTP nyitott és utána emeltette fel 20e-re.
  Erre az esetre is azt mondták a bankban, hogy kell fizetni nyitási díj különbözetet.

  Most akkor valaki mondja meg tutira, hogy engem vezettek félre, vagy itt olvastam nem valós dolgokat?

  Köszi! 🙂

 • Feri

  A nyitási díj a megnyitott módozat szerint számolt szerződéses összeg 1 %-a.

  A szerződéses összeg az a maximum felvehető összeg, amit a szerződés lejártakor elkérhetsz a LTP szolgáltatódtól, ami tartalmazz a befizetéseidet, azok kamatait, az állami támogatást, azok kamatait és az egész megtakarítási részre felvehető hitelkeretet.

  Nyitási díj különbözetet kell fizetned, ha ez a Szerződéses Összeg valami miatt növekszik.

  Mondjuk azért, mert szerződést módosítottál 5.000-ről 20.000 Ft/hó-ra emelve a megtakarítást, vagy meghosszabbítottad a futamidőt.

  Alpból a megosztásnál nem módosul az SZÖ, mert a meglévő összeget dobják szét. Ha a létrejött új szerződésnél az SZÖ nem éri el a minimálisan köthetőt SZÖ-t, akkor nyilván emelni kell, akkor nyitási díj különbözetet ki kell fizetni, ami SZÖ növekmény 1 %-a.

  Utána jönnek a cselesebb dolgok, ha nem kell hitel, csak a megtakaríás:)

 • random okos
  Tényleg nem személyeskedésből, de engem ebben az országban ez a mentalitás zavar talán a legjobban, amit Pojka75 képvisel.
  Fent van az interneten. ÁSZF, törvények, minden 2 másodperc alatt megtalálható a google-el szó szerint.
  Nem a lustaság zavar, mindenhol élnek lusta emberek.
  Hanem az, hogy jobban hiszünk annak amit a szomszéd JóskaPista mond, mint hogy magunk elolvassunk és értelmezzünk egy jogi szöveget.
  A saját pénzügyeinkről van szó könyörgöm…
 • Feri
  okos

  Én válaszoltam neki, de valójában tökéletesen egyetértek veled.

  Nem csak pénzügyi kérdés ez, bármilyen egyszerű eszköz használati utasításával, vagy egy orvosi rendelői ügyféltájékoztatóval is ugyanez a helyzet.

 • Pojka75
  Feri: Köszi!

  Random: Mivel nincs jogi és közgáz képesítésem nekem sok ÁSZF nem 2 másodperc értelmezni, sőt sokszor elég ködös, hogy mint miként kell értelmezni… .ezért bátorkodtam megkérdezni. Nem lustaságból.
  A kiszámolható dolgokra nem sajnálom az időt, mert inkább reál beállítottságú műszaki ember vagyok. Egyébként személyeskedésnek jött le mert amit magam is tudok, annak utána nézek és megismerem! Nem “ez a mentalitás”-om!…
  Biztos nem Tőled fogok tanácsot kérni bármiben is!
  Üdv.

 • ügyvéd

  Neked hol a DB célárad? Én 25 ojró körül gondoltam MH….
 • Kiszamolo
  ügyvéd, én 19-20 között gondolom eladni.
 • LCEE
  Én múltkor megkérdeztem az MKB önkéntes nyugdíjpénztárat, hogy, ha nem védi OBA vagy BEVA akkor mi a biztosíték, hogy nem veszik el a pénzem?
  A levelemre kb 2 hétre felhívtak, hogy szóban válaszoljanak. Ez a telefonbeszélgetés kb 30 percig tartott, a kérdéseimre is válaszoltak, amik felmerültek bennem…
  A lényeg az volt, hogy elkezdte felsorolni, hogy kik ellenőrzik őket (OTP vagyonkezelő, MNB, és még volt pár), akik függetlenek, és nem áll érdekükben hogy ne szóljanak, ha valami gond lenne.
  Sajnos fejből nem tudok felidézni mindent, amit beszéltünk abban a 30 percben, de a lényeg az volt, hogy azért egy kicsit megnyugtatott, és már nem érzem annyira, hogy hirtelen egyszer csak elveszik a pénzem.
  Azért kérdeztem meg őket, mert emelni akartam az általam befizetett havi összegen, de féltem, hogy ha nincs biztosíték, akkor minden, vagy egy része elveszik a pénzemnek.
 • ügyvéd

  Aha… Kösz. Ha tartósan elsávozik 20 körül akkor én is meggondolom….
 • Panasonic

  Csak esettanulmányként: 2008 novemberében egy esős pénteki napon felhívtam a legnagyobb hazai ingatlan alap portfólió menedzserét, akinek az alapjában egy kisebb lakás árát tartottam, hogy mik a kilátások, mert a hozam egyre kevésbé versenyképes a banki hozamokkal. Húsz percben nagyon meggyőzően elmagyarázta, hogy most lesz ám csak habzsi-dőzsi, hisz az új szerződéseknek köszönhetően az alap ingatlan állománya az egekben, a magas bérleti díj és értéknövekedés miatt az alap hasítani fog. Megnyugodtam. Aztán hétfő reggel bejelentették, hogy az alap 180 napra felfüggesztve, áprilisban pedig a visszaváltás 30 százalék bukóról indult…
  A felelősség és a veszteség az enyém, de a tapasztalatban megtestesülő nyereséget megosztom veled. 🙂

 • Pojka75
  Kiszámoló: Kérdem, hogy tényleg ne kérdezzünk itt semmit, mert minden valahol le van írva??

  Szépen néznék ki, ha valaki tőlem kérdezne egy műszaki kérdést és én arrogánsan annyit mondanék, hogy mennyire elegem van a sok lusta tehetetlen emberből, pedig minden világosan le van írva a szabványokban és műszaki előírásokban.
  Véleményem szerint egy fórum kérdés-válaszokból is áll és abból, hogy SEGÍTSÜK egymást.
  Nem a számla nyitási díját, vagy havi befektetést összegét, vagy ehhez hasonló triviális dolgot kérdeztem. Nem is értem, ebből miért lettem így pellengérre állítva és általánosítva lusta embernek. Mert bár Random írja, hogy nem személyeskedik, de mégis úgy fogalmaz, hogy olyan mentalitás, amit “Pojka75 képvisel”….. Ez mi, ha nem személyeskedés????
  Random ezen az arrogáns hozzá állásán elgondolkodhatna!!

  Eddig élveztem ezt a blogot, de ezentúl csak olvasó maradok!! Üdv.: Gábor

 • tromsö
  – Visszalépjek-e a TB rendszerbe a magánnyugdíjammal, melyikkel járnék jobban?

  Erre valószínűleg jópáran kíváncsiak lennénk. Mármint a véleményedre. 🙂
  Köszi.

 • tromsö
  engem meg a hiperérzékeny hisztizők zavarnak …. :)) na bumm.
 • headset
  Szerintem Polyka75 kérdése nem csak jogos, de a közösség számára hasznos is volt.

  Részletes választ kaptunk Feri-től, amit sokan elolvastak, és másodpercek alatt tájékozódhattak a témában.
  A kérdés nélkül ez a válasz sem jött volna létre.

  Szerintem minden kérdés rendben van, ami a témával kapcsolatos. Ha egyszerű a probléma, a megválaszolása is egyszerű.

  Csak a sokszor ismétlődő kérdéseknél mondanám, hogy először illik rákeresni a blogban, hogy ne növekedjen a tartalom hossza a végtelenbe.

 • Tamás
  ,

  szerintem miért nem válaszoltak írásban és helyette inkább telefonáltak?
  olyat nem mondtál nekik, hogy akkor egy pillanat, de felveszed a beszélgetést a későbbi félreértéseket elkerülendő? 🙂

 • Tamás74
  Az egyes kérdésre ennyi információ alapján nem adható válasz.
  Pl. egyből felmerülő kérdés, hogy milyen számlán van? Normál, TBSZ vagy NYESZ? A középsőn nem kell osztalékadót fizetni, a másik kettőn igen.

  A Dimenziót éppen most zárták/zárják be. Nem azért, mert baj lenne, csak a felügyeleti szerv nem is akarja megvárni, hogy legyen.
  Mondjuk ez (a konkrét esetben) szerintem gondolatbűn kategória…

 • Tamás
  @LCEE: csak egy szó – honvéd
 • garri
  pénztárakra nincs garancia témához

  Ezt én is feltettem 2015-ben a pénztáramnak, 1 hónapig fogalmazták a levelet, de írásban végül hasonlót kaptam mint Te. Sokan felügyelik, nemzetközi anya áll mögötte (ez kritériumom volt, amikor választottam), legjobb tudásuk szerint kezelik, blabla, de nincs garancia. Nem mondom, hogy megnyugtatott, főleg azért nem, mert többtízéves távlatban tervezek a nyugdíjpénztárral… Magánnyugdíjpénztáraknak volt garanciaalapja, nem értem, hogy önkéntesnek miért nem ír elő a Felügyelet.

  Kiszámoló, ilyen alapon érdemesebb NYESZ számlát (vagy hasonlót) nyitni, arra vonatkozik BEVA?

 • Pályakezdő
  Szia!
  Ha olvasói kérdések, akkor engem nagyon érdekelne egy írás, amiben rávilágítasz arra, hogyan érdemes elindulni az életben, mondjuk fősuli után 25-30 évesen, hitelek és vagyon nélkül, a nulláról.
 • Bruce
  Melyik önsegélyező pénztárról volt szó? Csak hogy én is elkezdjek e aggódni?
 • Tamás74
  a BEVA nem számlatípusra vonatkozik, hanem szolgáltatóra. Olyan brókerhez menjél, aki (magyar) BEVA tag.
 • V
  szerintem stabil munkahely es kepezd magad hogy minel specialisabb szaktudasod legyen, emellett keveset felrerakni (kezdesnek havi 2-5k sem rossz). Az elejen a sajat magadba invesztalt penz tobbet er mindennel. Alberlet tobbedmagaddal, kemeny munka es munka mellett tanulas (nyelv, szakma), szerintem ezek celravezetoek. Erdemes az elejen kicsit bekemenyiteni es low cost-ra venni, es kesobb is csak folyamatosan lassan emelni az eletszinvonalon. Az emberi termeszet olyan hogy az eletszinvonal csokkenest nem tudja elviselni, a masik iranyba pedig a vegtelen a hatar. Ha figyelsz arra hogy csak lassan “inflald” az eletszinvonalad es a fizetesed a kovetkezo munkahelyen szigoruan tobb legyen (kulonben nincs valtas) akkor mindig felre tudsz rakni penzt. A vagyon felhalmozas alapja hogy idoben kezdd es folyamatosan torekedj a cel fele.
 • Penge
  @Pályakezdő: Olyat nem fogsz kapni, én is olyanra várok. Még csak nem is az iskola számít. Vannak 8 általánost végzett ismerőseim is, akik Bremerhavenben dobtak össze pár év alatt 50+ milliót, vannak diplomás szoftverfejlesztők skandináv országokban, de ugyanúgy vannak diplomás (nem büfészak) közmunkások, büfészakos révbe ért aranyásó lányok, asztalos/kőműves/hegesztő külföldi munkás, 3 nyelven beszélő éhező művész, devizahitelesek… Szinte minden.

  Önmagadat megtalálni a legnehezebb. Vagy SZENVEDÉLLYEL szeress valamit és az legyen a megélhetésed, ha nem vagy ilyen szerencsés, hogy ilyesmire képes légy, legyél minimalista és gyűjtsd a pénzt, hogy kamatozzon. Meg lottózz, mert csak évi 13 ezer Ft és esélyed van burzsujjá lenni. És statisztikát is javítasz, mert az itteni olvasók már nem szórnák el a pénzt. 😀

 • Én is akarok kommentelni
  @LCEE:
  Megtennéd, hogy a Quaestor dolgait kik ellenőrizték és hány éven keresztül? Elég nagy átfedés lesz az általad említettekkel, és ezt kb. 2 perc alatt letudod majd, nem kell hozzá 30 perc sem.
  De összefoglalom a kérdésedre egy mondatban a választ, nem kell 30 perc:
  Az ég világon semmi nem garantálja, csak egy telefonos ügyintéző szava, akit lehet 2 napja vettek fel, miután elolvasott egy 10 oldalas Bullshit generátor gyűjteményt.
 • Én is akarok kommentelni
  @Kiszamoló:
  Köszi, én is próbáltam neki számolgatni, az excel tábláimat megmutattam a saját hitelünkről és lakáskasszáinkról.. de úgy éreztem, mint amikor egy fideszes emberkével beszélek: a hitük megrengetéséhez holmi tények kevésnek bizonyulnak..
 • szocske
  @Tamás74, a Dimenzióból csak a nyugdíjpénztári ágazatot kell majd beolvasztani, az egészség és önsegélyező pénztárral nincs gond.
  Véleményem szerint ott nem a fizetésképtelenség a fő ok, hanem valamelyik nagykutyának fáj a foga a tagságra vagy zavarja a szemét egy egyesületi formában működő biztosító.
  Az tény, hogy a dimenzió nagyot hibázott azzal, amikor 20 éve minimum 4% garantált hozamot vállalt, fel sem merült az akkori vezetésben, hogy valaha is lesz olyan kamatkörnyezet Magyarországon, amikor ennek nem lesz fedezete…
  Később persze változtattak, ha jól emlékszem csak a 2003 előtt nyitott számlákra áll ez a 4% min. hozam, a későbbiekre már csak 1,5% a garantált, ami persze még mindig magas jelenleg.
 • jurta
  @Pályakezdő

  “érdekelne egy írás, amiben rávilágítasz arra, hogyan érdemes elindulni az életben, mondjuk fősuli után 25-30 évesen”

  //kiszamolo.hu/hogyan-legyel-anyagilag-sikeres-a-huszas-eveidben/

 • jurta
  @tromsö

  Kiszámoló véleményét a magánnyugdíj/TB kérdésben csak nagyjából ismerem, de szerintem ha csak nem vagy pályád vége felé, bölcs ezt az örökkévalóságnak tűnő 4-8-12(-ki tudja mennyi) ellenséges évet a teljes futamidőhöz (évtizedek) képest átmenetinek tekinteni. Kormányváltás után, mivel az utódok első dolga szokott lenni a bosszúállás, várható, hogy igazságosabb feltételek közt dönthetsz ugyanerről. Ha mások sorsa is érdekel, akkor pedig a mostani, visszavonhatatlan visszalépéseddel a többi kitartó MNYP-tag megtakarítását veszélyezteted. (Igen, az enyémet is. 🙂 Tudom, jogszabálymódosítással azonnal is el lehet venni, de nem hiszem, hogy ez a kevés maradék pénz megérné a kormánynak a nyílt erőszakot.)

 • Tamás74
  ezért is írtam, hogy amivel “megvádolták”, az gondolatbűn. Messze volt a fizetésképtelenségtől, biztos 100 módon rendbe lehetett volna hozni. Ehelyett rögtön bezárták, holnap után kiderül, hogy ki veszi át.
  Ha nekem kellene tippelni, azt mondanám, hogy a Quaestor (tovább Buda-cash és tsai.) botrány kapcsán nagyon sokan beparáztak. A felügyelet is elébe megy a (talán nem is igazából létező) katasztrófának. Vagy másik példa, hogy az egyik nagy telekom szolgáltatónál most éppen Munkatársi Résztulajdonosi Programot hirdették az új adójogszabályok alapján. Persze ehhez értékpapírszámla kell. A szervezők ki nem mondottan, de láthatóan mereven elzárkóztak a nem banki hátterű szolgáltatók ajánlásától (mindenkinek magának kell megnyitni a számlát, a cég csak házhoz hozott néhány szolgáltatót), de a dolgozók 90%-a is azzal kezdte, hogy csak a banki cég, mert jajj a Quaestor…
 • LCEE
  Akkor már csak az lenne a kérdésem, hogy mit csináljak a 13 éve működő önkéntes nyugdíjpénztárammal? Szüntessem meg?
  Amúgy a questort is mondtam a nem túl fiatal hangú ügyintézőnek, nem hiszem hogy pár hete dolgozott ott. Azt mondta, hogy a questornak saját vagyonkezelője volt, és így nem volt független, nem annyira állt érdekében rávilágítani a dolgokra…

  Szóval akkor ahogy ti mind mondjátok tuti 100%, hogy mindenki elbukja a pénzét akinek önkéntesben van megtakarítása? (legalább is senki nem állította ennek az ellenkezőjét)

 • Tibor
  Ami a francia valasztasokat illeti, nem erdemes aggodni miattuk. Minden elemzes azt mutatja, hogy a masodik fordulot nem tudja elvinni Le Pen, mert osszefog ellene a tobbi ero. Hiaba a legerosebb part, ha ugyanakkor a legelutasitottabb is.
  A legvaloszinubb nyertes Fillon, aki beigert mar jonehany nadragszijhuzast, szoval talan nemileg rancbaszedi majd a gazdasagot.

  De ha netan megis Le Pen nyerne amire az esely eleg alacsony, akkor etatista, szocialis gazdasagpolitikara lehet szamitani, Magyarorszag szamara ez a kevesbe erdekes resze, plusz ha a franciak is kilepnenek az uniobol, az attol meg jo esellyel megmaradna. Akinek jelentos megtakaritasa van euroban, vagy lakasparkja Franciaorszagban, mikozben mashol el, az aggodhat, a mezei kisembernek nem lesz kulonosebb gondja belole.

 • Tamás74
  Senki nem állította azt (sem), hogy ” tuti 100%, hogy mindenki elbukja a pénzét”.
  Ha már 13 évet kibírtál, csak elvagy még 7 évig 🙂 Aztán a banki háttér is adhat valami pluszt.
  Saját befizetések vagy munkáltatói juttatás gyarapítja?
  Mennyit von le a pénztár?
  A levonások (költségek ) milyen viszonyban állnak az állami támogatással?
  Ha munkáltatói, akkor ugye neked szinte ingyen van, így a fizetendő szja+eho sem nagy érvágás.
  Ha saját pénzes, akkor persze más a helyzet.
  Én 75-25 arányban TBSZ-NYESZ számlákon tartom a megtakarításomat. A TBSZ azért jó, mert aránylag kötetlen, adómentes és szinte teljesen költségmentes. A NYESZ eléggé kötött ugye a lejárati idejével, de jár rá éves 20% támogatás, ami teljes egészében meg is marad, mert a (bróker)szolgáltató nem von le semmit (csak évi 2000Ft), míg mondjuk a Dimenzió pénztár 6%-ot von le.
 • Tamás74
  “Minden elemzes azt mutatja” Ez a mondat tavaly eléggé elkopott 🙂
 • Zabalint

  Ha a franciák kilépnek az EU-ból, az gyakorlatilag az EU végét jelenti. A Brexit és Trump után pedig nem vagyok nyugodt az olyan kijelentésektől, hogy úgysem fog nyerni Le Pen.
 • LCEE
  @Tamás74
  2003-ban kezdtem, akkor a munkáltató rakott kb 5000-et én meg semmit, ennyi is elég volt. Aztán eltelt pár év, már kellett önerő, aztán kb 2007-8 környékén már csak a saját befizetéseim maradtak, de akkor még cafetériából is tettem ide, de az is max 5000 ft volt.
  Most már második éve a cafeteria sincs, mert mindig csökkentik, átvariálják a választható dolgok körét is… Már csak saját befizetés van. De ez jelenleg 6000 ft.
  Otthon megvan amit pont múlt héten küldtek, de nem emlékszem fejből sajnos.
  Lényeg hogy ezen a 6000 ft-on akartam volna emelni, ha megérné, de ha nem garantálja semmi hogy nem bukom el, akkor inkább hagyom ennyin.
  De ha a hozamra is koncentrálok akkor be tudnék tenni valamivel többet is.
  És ugye 20 év után lehet kivenni mindenféle veszteség nélkül, de mivel 37 éves vagyok nyugdíjas nem 7 év múlva leszek, hanem inkább 30, tehát gyűjthetem tovább is.
 • szocske
  , nem erről van szó, szerintem a pénztárak túlnyomó többsége, ha nem mindegyike a hosszú távú működésre törekszik. Én egyetlen egyel vagyok kissé bizalmatlan, túl lazának tűnik, ennek ellenére van náluk számlám, de nem mernék hosszabb időre nagyobb összeget ott hagyni.

  Viszont arra azért fel kell készülni lélekben, hogy semmi nem védi a pénztáraknál lévő vagyont.
  Erre az én módszerem az, hogy nem tartom életem megtakarítását egyetlen szolgáltatónál.
  Ezért van 3 EP/ÖP és 2 ÖNYP tagságom, bár a 2 ÖNYP-ből az egyik a Dimenzió, amit a balhé miatt épp most viszek át az OTP-hez, megelőzendő az új tulajdonoshoz kerülést, de rövidesen tervezek nyitni egy másikat is.

  A több tagság hátránya, hogy sok helyen sávosan vonnak el a befizetésből, erre megoldás, ha felváltva fizetek be, minden évben csak egybe teszek nagyobb összeget.

 • nkrisz308
  Ahogy Szöcske írta, a Pénztárak a hosszú távú működésre törekedtek. Bár nem védi őket BEVA, illetve OBA, de van igazgatótanácsuk, ellenőrző bizottságuk, illetve közgyűlésük. Én olyan ÖP-t-ben dolgoztam, ami munkáltatói hátterű pénztár volt, a pénztárak sorában az első két helyen volt a hozamok és a vagyonnövekedés tekintetében.
  Én nem féltem a pénzem az ÖP-ben. Jó hozamot termelnek, és ha nem lennék megelégedve a jelenlegivel, akkor simán átmehetek másikhoz.
  A DIMENZIÓ-t ezért szüntetik meg, mert az Biztosítóként Működik, és onnan a megtakarításodat nem vihetted át másik ÖP-be. Illetve garantáltak 4%-os hozamot amit a jelenlegi hozamkörnyezetben nem tudna kigazdálkodni.
 • nkrisz308
  Valaki fentebb említette a HONVÉD pénztárat. Ott az EP része került bajba, mivel a tagok pénzét a Quaestorra bízták. Egy vagyonkezelő nyilatkozott akkoriban, hogy megnézték a Quaestor működését, és látták, hogy nincs minden rendben. Ezért nem került bajba több pénztár, se ÖP, se EP. Egyébként a pénztárak a vagyonkezelést vagyonkezelőkre bízzák, azokat versenyeztetik. Szóval onnan nem vihetik aktatáskába a pénzünket. Szerintem nincs se az ÖP-vel, se a MPT-vel gond. Én mindkettő tagja vagyok, mert láttam belülről, hogy miként működik, és jobban bízok benne, mint az államba.
 • szocske
  “A DIMENZIÓ-t ezért szüntetik meg, mert az Biztosítóként Működik, és onnan a megtakarításodat nem vihetted át másik ÖP-be. Illetve garantáltak 4%-os hozamot amit a jelenlegi hozamkörnyezetben nem tudna kigazdálkodni.”

  ennyire azért nem egyszerű ez a történet…
  Azt már 1 éve megoldották egy módosítással, hogy átvihesd a dimenzióból máshová a pénzed. Érdekes módon csak egy irányban oldották fel, máshonnan nem lehetett a dimenzióhoz vinni.
  A 4% min. hozamra bevezették a kötelező 1500 Ft tagdíjat, amiért semmit sem kapsz. Ha nem fizeted, levonják majd egyszer a kifizetésedből, visszamenőleg, kamatosan:
  A havi 1500 Ft fedezi egy 450ezres átlagos tőke 4% hozamait, gondolom valami alapján csak kiszámolták ezt, kb. ennyi lehet az átlagos ügyfél tőkéje náluk.
  De a lényeg, hogy a dimenzió törekedett a megoldásra, mégis kinyírták. Tuti van itt vmi magasabb érdek a háttérben…

 • LCEE

  Na akkor van egy pozitív hozzászólás is ez ügyben.
  Remélhetőleg az MKB is megbízható, és nem fogja elveszteni/játszani/tőzsdézni stb a pénzem, és akkor rakhatok be többet is, mint eddig, ha már a munkáltatóm nem ad hozzá semmit…

 • Kiszamolo
  LCEE, ki vette meg az MKB-t, ki a tulajdonosa és miért vette meg? 🙂
 • headset
  Ahogy fentebb is elhangzott pénztárak biztonságosságát a letétkezelő választása határozza meg. A pénztár ott tartja az étrtékpapírjait és betéteit. Azok a pénztárak, amik eddig veszteséget szenvedtek, megbízhatatlan letétkezelőknél helyeztek el értékpapírokat, betéteket.

  Manapság az MNB fokozatosan ellenőrzi az értékpapírok meglétét. Ezek kevésbé vannak veszélyben, mert ha a bank csődbe is megy, az értékpapírokat ki kell adni a tulajdonosoknak.

  Más a helyzet a pénzbetéteknél. Csőd esetén ezeknek elsőbbsége van pl. a részvényesek követeléseivel szemben, de ha kevés a pénz, a betéteseket csak arányosan fizetik ki.

  Meg lehet kérdezni, illetve az alapszabályban vagy az éves jelentésekben is szerepel, hogy egy kis pénztárnak ki a letétkezelője. És különösen fontos, hogy hol tart a pénztár pénzbeli betéteket.

 • ügyvéd

  muhahahaha…. 😀 Ezen most tényleg jót kacagtam….

 • demidoux
  Olvasói kérdés : mit gondolsz most a külföldi (osztrák) bankszámlanyitásról? Itthon olasz bankban van a pénzünk, szeretnénk máshova átvinni, megtakarításaink egy részét pedig ausztriai bankban elhelyezni, diverzifikáció végett.
 • tromsö

  “jogszabálymódosítással azonnal is el lehet venni, de nem hiszem, hogy ez a kevés maradék pénz megérné a kormánynak a nyílt erőszakot.)”

  Na ez az, amiről nem vagyok meggyőződve.