Megélni blogírásból

Miután már megszámolni sem tudnám, hányan és hányszor kértek segítséget blogíráshoz, a legegyszerűbbnek az tűnik, hogy írok róla egy cikket.

Nem állítom, hogy minden titok birtokában vagyok, de immár közel hét éve írom a kiszamolo.hu-t és majdnem öt éve csak ebből él a családom. Ezért remélem, hogy mégis tudok hasznos tanácsot adni az érdeklődőknek. A terjedelem miatt igyekszem szűkszavúan leírni egy-egy témakört.

Miért akarsz blogot írni?

Ez az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Önkifejezés? Népoktatás? A munkádat szeretnéd népszerűsíteni és a bevételeidet szeretnéd növelni az ismertség által? Csak a blogból szeretnél megélni, további munkavégzés nélkül?

Szerintem a legjobb blogok azok, amiket csak úgy kezdtek el írni, vagy most is csak úgy írnak az írás kedvéért. De ez ne vegye el a kedved, ha te pénzt is szeretnél látni a blogolásból. Azonban tisztázd magadban is, mi az elvárásod a blogolással kapcsolatban.

Alkalmas vagy a blogírásra?

Ha szeretsz kommunikálni szóban vagy írásban, akkor valószínűleg igen. Ha szereted elmondani a véleményed, ha szeretsz részt venni eszmecserékben, vitákban élőben vagy írásban, akkor nagy akadály nem lesz előtted bloggerként sem. A blogírás nem más, mint a véleményed elmondása írásban.

Tudsz írni? Biztos, hogy nem, ezen kár gondolkodnod. 🙂 De senkit nem érdekel és nem is zavar. Majd belejössz. Mit mondjak, vissza-visszaolvasgatva a 6-7 évvel ezelőtti bejegyzéseimet, annyira azért nem vagyok büszke rájuk. 🙂 De ha akkor kezdtem volna el blogot írni, amikor már normális(abb)an tudok írni, akkor soha nem kezdtem volna el és soha nem is fejlődött volna a képességem.

Ingyen adsz az embereknek tudást vagy szórakozást. Mivel ezt ők is tudják, elnézőek lesznek a kezdetben suta, amatőr fogalmazásoddal és mondataiddal szemben. Sőt, a blogírás pont attól blogírás, hogy személyes és nem kimért, mint a hivatalos újságírás.

Milyen témát válassz?

Először is olyat, ami érdekel, vagy amihez értesz. Nem kell csúcsprofesszornak lenni a szakmádban, hidd el, az átlagembernek rengeteget tudsz mondani mondjuk a kertészetről vagy a kutyaidomításról akkor is, ha nem te vagy a legnagyobb koponya a piacon. Ne abból indulj ki, hogy mennyit nem tudsz, hanem hogy amit tudsz, az mind újdonság az átlagolvasónak.

Vigyázz arra, hogy nehogy túl szűk témakört válassz a blogod számára. Maradva a fenti példánál, ha a gyümölcsfák metszéséről akarsz blogot írni, gyorsan el fog fogyni a témád. Helyette írj mindenről, ami kert, kertészet, beleértve a kerti bútorokat, kerítéselemeket, kertészeti kiállításokat vagy a legújabb robotfűnyíró bemutatását is. Akit érdekel a gyümölcsfa és a kertészet, ezek a témák is érdekelni fog, te pedig nem maradsz téma nélkül két hét után.

Honnan szerezz témát?

Egyrészt a munkád során felmerülő kérdésekről írj, ha a blogod témája a munkáddal függ össze. Arra azonban vigyázz, hogy ne lehessen ráismerni a cikk szereplőjére. Írd át a nevét, a várost, a konkrét esetet is helyettesítsd be egy hasonlóval, mert egyébként nem lesz bizalma benned a fizetős ügyfeleidnek.

Másik forrás az internet, főleg, ha legalább angolul tudsz olvasni. Írd be a keresőbe, hogy például a legjobb 20 kertészeti blog és máris találsz 20-30 angol nyelvű blogot, amit érdemes olvasgatnod. A cikkeket nem lefordítanod kell, hanem találsz egy-egy érdekes témát, amit utána kidolgozol.

Harmadik forrás az olvasói kérdések, amiket nyilvánosan meg tudsz válaszolni.

Hogyan lehet pénzt keresni blogolásból?

Ha ügyvéd vagy, klímaszerelő, kutyakiképző, vagy bármi egyéb, sok ügyfelet szerezhetsz azáltal, hogy ismertté válsz az írásaid miatt. Ez egy remek út, ilyenkor a blogolás csak segíti az ügyfélszerzést. Leginkább én is ebben a modellben írom a saját blogomat. Innen jönnek az ügyfelek, önként jelentkezve a fizetős tanácsadásra.

Másik lehetőség, hogy fizetős anyagokat gyártasz, amiket meg lehet vásárolni az oldaladon. Ez lehet egy vagy több videótanfolyam, könyv vagy bármi egyéb.

A példa kedvéért az én 16 órás pénzügyi tanfolyamomat kevesebb, mint egymillió forintért vették fel, vágták meg. (Két kamera két operatőrrel, bevilágítás, mikrofon és a komplett vágás, hat napon át három-három óra rögzítése benne volt az árban.)

Ez az összeg elsőre rengetegnek tűnik, de 25 ezer forintot sokan kifizetnek egy 16 órás anyagért, főleg, ha jó a tartalma és a felvétel sem amatőr. Ha csak 40 ember veszi meg a tanfolyamodat, már nullszaldós vagy. Utána pedig csak számolni kell a befolyó pénzt.

Harmadik lehetőség a reklám megjelenítése az oldaladon. Azonban ettől túl sok pénzt ne várj. Egyszer teleraktam az oldalamat Google reklámokkal két napra a próba kedvéért. Mindenhol reklámok villogtak. Két nap alatt valami 1.800 forint jött össze úgy, hogy 130-150 ezer egyedi látogató olvassa a blogomat havonta.

Rendes reklámot akkor remélhetsz, ha már legalább havi 100 ezer egyedi látogatót vonz az oldalad, ami olyan 3-400 ezer látogatást jelent havonta. Ilyenkor talán már kapsz reklámot reklámügynökségektől. Tavaly karácsonykor volt egy ilyen reklámhét az oldalamon, három reklámért fizettek egy hétre 66 ezer forintot. Ami jónak tűnik, de ne felejtsd el, azért havi 150 ezres egyedi látogatót nem az első évben fogsz összeszedni. Bár ki tudja, ha jót írsz és jól, lehet, hogy meglesz. Ha reklámokra hajtasz, válassz olyan témát, ami sok embert vonz. Baba-mama blog, női témák, kütyük mindig több embert vonz mint mondjuk a pénzügyi témakör, amiről én írok.

Negyedik lehetőség a támogatott cikkek írása. Ilyenkor fizetnek azért, hogy jót írj egy adott termékről vagy szolgáltatásról, mintha az a saját véleményed lenne. Vigyázz, mert ezzel könnyen eljátszod a hitelességedet az olvasóid előtt. (Már persze ha ez egyáltalán szempont.)

Ötödik lehetőség az affiliate. Ilyenkor akkor kapsz fizetést, ha valaki a te cikkedben lévő linkre kattintva vásárol. Így működik a példa kedvéért az összes kínai termékeket dicsérő blog. Akarsz venni egy kínai okosórát száz dollárért, ami a rendes árnak a negyede. Beírod a Google-be az óra nevét, az első ötven cikk mind dicséri a tesztelt órát. Na, ezek az affiliate-ből élő blogok, akik kapnak 5-10%-ot, ha az ő oldalukon keresztül vásárolsz. A találatok negyedik oldalán tűnik fel az első valódi vélemény, miszerint egy rakás hulladék az óra, lemerül fél nap alatt és egyébként is félóránként szétkapcsol a telefonnal, nem is bánta, hogy a vízálló óra a harmadik nap beázott.

Természetesen rakhatsz korrekt affiliate linkeket is az oldaladra, de abból olyan sok pénz nem fog jönni. Egy Amazon link fizet talán 3%-ot, sok könyvet el kell adni az oldaladon keresztül, hogy abból komoly pénzed legyen.

Mennyit lehet keresni a blogolással?

Akár nagyon sokat is. Ha kellően sokan olvasnak és csak minden ezredik látogató veszi meg a könyvedet vagy a videóidat, nem lesznek anyagi gondjaid. Egy szerényebb vezérigazgatói fizetés gond nélkül megvan blogolásból is. De ha csak azt nyered, hogy nem kell neked ügyfelek után rohangálni, hanem sorban állnak az ajtód előtt, már megéri a blog indítása.

Az is lehet, hogy csak havi százezer forintot fogsz vele keresni. Munka mellett másodállásként, otthonról, az sem olyan rossz pénz, főleg ha pont ennyi hiányzik a családi költségvetés egyensúlyához.

Azonban vigyázz: sok időnek el kell telni, mire pénzt látsz a blogodból. Én két évig egy fillért sem kerestem a blogommal, igaz, nem is akartam. Sokat kell vetned, mire végre aratni is fogsz.

Mennyi munka a blogírás?

Ha azért akarsz blogolni, mert nem szeretsz dolgozni, akkor rossz hírem van. Egy átlagos cikk megírása 3-5 óráig tart és ebben nincs benne az előzetes olvasás, anyaggyűjtés. Persze össze lehet valamit hányni egy óra alatt is, de az olyan is lesz. Ezért olvashatatlan a legtöbb blog: mert igénytelenül van írva. Ha te komolyan gondolod, akkor sajnos időt és energiát is bele kell ölnöd, hogy igényes cikkeket tudj írni.

Honnan szerezz ismertséget?

Kezdő blogger a blog.hu-ra (ez az Index blog oldala), vagy a reblog.hu-ra (ez pedig az Origo-é) költözzön. Ha írtál egy cikket, küldd be a szerkesztőknek. Így kaphatsz címlapos megjelenést időről-időre. Ez nagyon sokat számít az első év(ek)ben. Az indexnél csak akkor raknak ki, ha bulvár témát írsz, amire sokan kattintanak és akkor sem vagy kint sokáig. Az origonál sokkal kevesebb a blog, ott nagyobb az esélyed a címoldalra, viszont ott háklisak (voltak?) a más oldalra mutató linkekre.

Igyekezz minden cikkedben belinkelni a régebbi cikkeidet, hogy ott tudd a főoldalról beeső olvasót az oldaladon tartani. Legyen lehetősége követni a facebook-on is és rss-en. Esetleg gyűjts e-mail címeket, akik feliratkoznak nálad. (De vigyázz, ezt be kell jelentened az adatvédelmi hivatalnál.)

Jelentkezz szakértőnek rádióba, tévébe, újságba. Szerencsétlen szerkesztők vadásszák azokat, akik hajlandók felkelni hajnalban, hogy mondjuk öt percig szerepeljenek a reggeli Mokkában, vagy telefonos interjút vállaljon egy rádióműsorba.

Hasonló blogokba írj vendégposztot és engedj be vendégposztokat. Így egymást reklámozzátok a saját olvasóitok előtt. Ne félj attól, hogy az olvasóid mást is fognak olvasni, főleg, ha az neked nem is konkurenciád.

Nagy lehetőség még a Google is. Használj SEO kiegészítő plug-in-eket, használd a title-t és a címkéket is. Ha pedig igényes írásokat írsz, úgyis belinkelik egyre több helyen a cikkeidet, annál jobb SEO nem is kell.

Hogyan írj?

Az első, hogy minden írásod menjen át a nagymama-teszten. Ez azt jelenti, hogy mutasd meg a nagymamádnak a cikkeidet. Ha elsőre megérti, miről van szó, akkor írsz jól. Ha a nagyi nem érti első olvasásra, akkor túl komplikáltan írsz, vagy rosszul fogalmazol.

A Kiszámoló blog titka, amiért az emberek elkezdték olvasni, hogy igyekszem minél érthetőbben írni. A kapát nem hívom kétkezes mezőgazdasági gyomirtó célszerszámnak. Nem azt akarom, hogy az emberek csodáljanak a nagyos gazdag szókincsemért és a fene nagy tudásomért, azt akarom, hogy értsék inkább, amit mondani akarok.

Abból indulok ki, hogy az átlagember nem tudja, mi az a GDP meg volatilitás, inkább leírom emberi szavakkal. Akkor is, ha ettől szakmaiatlan lesz a cikk bizonyos körökben. Te is abból indulj ki, hogy az olvasóid nem ismerik a szakbarbár szavakat és szeretik, ha értik, amit olvasnak.

Helyesírás

A helyesírás fontos, mert egyrészt ad egy színvonalat az írásodnak, másrészt könnyebb olvasni, ha a szavakat az ismert formában látod leírva, nem kell mindig dekódolnod, mit is olvasol.

Ez a montatot igy is mekérted, de azér fárassztó lene egy ijen szőveget hoszassan ovasni. Ha csak három hiba lenne az előző mondatban, akkor is.

A Chrome böngészőben van beépített helyesírás-ellenőrző, pirossal aláhúzza neked a hibás szavakat és fel is ajánlja a helyes formát. Használd azt.

Ezen túl azonban felejtsd el a nyelvtan-nácikat. Tíz magyar emberből nyolc nem tudja, melyik a helyes, a könyörgöm, vagy a könyörgök. Mikor minden nap és mikor mindennap. Mindig jól nevetek a nyelvtan-nácik hozzászólásain, amikor belekötnek valamibe, erre más kijavítja az ő hozzászólásaikat, mert az is hemzseg a hibától.

Szóval figyelj oda a helyesírásra, de ne törődj azokkal, akik azon lovagolnak, hogy miért oda tetted a vesszőt és egyébként is ez a kifejezés így a helyes már ötszáz éve, akkor is, ha mindenki másképp használja az adott szót.

Tagolás

Az emberek nagyobb része nem tud összetett mondatokat értelmezni és nem szeret összefüggő szöveget olvasni. Ezért kerüld a túl összetett mondatokat és sűrűn kezdj új bekezdést. Ahogy én is.

Hossz

A blogbejegyzés egy cikk. Soha ne legyen túl hosszú, de ne is legyen igénytelenül rövid. Az ideális hossz 400-600 szó között van valahol. Már szól is valamiről a cikk, de nem olyan hosszú, hogy bele sem kezdek az olvasásába.

Kommentek

A blogolás egyik jellemzője a közösség, amit a hozzászólások tartanak fenn. Azonban a rossz hozzászólások haza is vágják a cikkedet. Ha rám hallgatsz, amíg az indexen vagy az origon vagy, tiltsd le a hozzászólásokat, mert ostoba trollok játszóterévé fog válni a blogod, ha kikerülsz a címlapra.

Ha már saját oldalad van, akkor is csak akkor engedd a hozzászólásokat, ha úgy látod, hogy hozzátesznek a cikk tartalmához.

Mindig használj moderálást, mert egyébként a béka feneke alá fog süllyedni a hozzászólások színvonala. A normálisak már nem fognak írni, csak a trollok.

A kritizálást ne tiltsd, mert az téged is épít és jobbá teszi a blogod. Azonban a fikázást gyomláld ki kímélet nélkül. A legtöbb embernek nincs fogalma, mi a különbség a kettő között. A fikázás csak rombolni akar, a hozzászóló saját egóját puffasztja, hogy ő milyen okos, bezzeg a blogger. A kritika építeni akar, akkor is, ha esetleg téved az, aki írta.

A linkeket mindig vedd ki a hozzászólásokból, mert egyrészt eltereli a forgalmat a te oldaladról, másrészt rengeteg ember lesz, aki csak azért fog hozzászólni, hogy eggyel több link mutasson az oldalára.

Ugyanezen okból az összes reklámot is töröld ki.

Fontos tudnod, hogy a hozzászólás lehetősége nem jog, hanem lehetőség. Te írod a blogot, a te munkád van benne, te döntöd el, kinek engeded meg a hozzászólást. A blogod nem egy homokozó, ahol minden bolond troll kiélheti magát.

Az automatikus spam robotok miatt legyen valami védelmed a hozzászólásoknál. Nálam egy egyszerű matematikai feladványt kell megoldani, ez már kiszűri a spamek 98%-át. A többit kézzel kell kigyomlálni, illetve a spamszűrő beállításával.

Saját weboldal

Ha már elég ismert vagy, érdemes saját domaint (www.azenblogom.hu) bejegyezni, ahová átrakod az eddigi írásaidat is. Fontos, hogy az olcsó tárhely-szolgáltatók nem képesek komoly forgalmat kezelni, akadni fog az oldalad, ha sokan látogatják. Az én oldalam itt van, őket bátran ajánlom, egyszerre akár 3-400 ember is tudja olvasni a blogomat akadás nélkül.

Használj kész blogmotort, például a WordPress-t. Nagyon könnyű használni, egy óra alatt megtanulod kezelni. Arra figyelj, hogy mobilbarát legyen az oldalad, mert a látogatók 55%-a már mobilról fogja olvasni az oldalad.

Na, röviden ennyit kell tudnod. Szerintem vágj bele, ha már egy ideje gondolkodsz rajta. Sok sikert minden új bloggernek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

81 hozzászólás

 • Imre
  Nagyon jó tanácsokat írtál, tényleg így működik. Én január óta írom az értékesítés támogatással kapcsolatos blogomat. Azóta néhány fontos kulcsszóra első vagyok a Googleban és – mivel van hírlevél feliratkozás – folyamatosan jönnek az érdeklődők, akikból közönséget tudok építeni.
  Azt is meg tudom erősíteni, hogy a jó blog szakértővé tesz és jönnek a tanácsot kérő ügyfelek.
  A bloghu szerintem nem opció, aki komolyan gondolja, annak legyen saját. Egyrészt, mert a kiemelés nem sokat ér, másrészt nem lehet FB remarketing pixelt beletenni a nem saját felületbe. És ha egy szép napon hirdetni akarsz, akkor nagyon hasznos lesz, együtt a szintén FB-n elérhető hasonmás célközönségekkel.
  Szerintem az idális hossz 1000 szó felett van. A SEO miatt is jobb és így lehet tényleg tartalmas cikkeket írni.
  Az írásban túl kell lépni azon, hogy az elején senki nem olvassa. Majd fogják.
 • random okos
  Ha egy blogon azt látom, hogy nem lehet kommentelni, már zárom is be az ablakot olvasás nélkül. És soha többet nem megyek oda. Ez akkor is érvényes, ha csak FB profillal lehet kommentelni.
  Sőt, ha lehet kommentelni de még nincs komment, akkor sem olvasom el, mert ezekszerint nem érdekes a téma vagy színvonaltalan a cikk.
 • Kiszamolo
  random, én meg tudom érteni azokat, akik megunták a trollokat, főleg indexen vagy origon.

  Egész nap unatkozó hülyegyerekek buknak rá minden cikkre, ami a címlapon megjelenik. Nekem úgy egy nap alatt lett belőlük elegem, pedig edzett vagyok ám.

  Egyébként havi 150 ezer látogatóból nálam úgy 35-40 szokott hozzászólni. Az úgy 0,025 százalék. Nem egy tömegigény.

 • george
  Spam-ra van a google invisible recaptcha-ja is, ami csak annak mutat captcha-t, akit a viselkedése alapján gyanúsnak ítél:

  developers.google.com/recaptcha/docs/invisible

  Persze kell némi informatikai ismeret a beállításához, de előnye, hogy a spamszűrést így kiszervezed a google-nek, neked nem kell bajlódnod vele egyáltalán.

 • 31apa
  Kiszamolo, a legutobbi hozzaszolasodhoz:
  Szerintem igenis tomegigeny, cask nem a hozzaszolasok irasa, hanem az olvasasa. En most eloszor szolok hozza, valoszinuleg nem is fogok tobbet (“long time lurker”) de az olvasok imadnak hozzaszolasokat olvasni, pont azert amit a cikkben is emlitesz, a konstruktiv kritika es a velemnyek miatt, amire te magad is valaszolsz – igy latunk tobb velemenyt megvitatni es kapunk meg szelesebb kepet az adott temarol.
 • Déenes
  A kommentelés lehetősége szerintem is rendkívül fontos. Igazán színvonalas a blog csak akkor lesz, ha kialakul egy konstruktív kommentelő közösség is. Persze sok munka a trollszűrés. Magam részéről nagyon sok jó dolgot tanultam a cikkeidből, de talán még többet a hozzászólásokból, véleményekből.
 • Vakmacska
  Ma már, hogy is mondjam, Bornai barátom szövegét idézve, “sok itt az írás kevés a fej”.

  Sokan írnak és kevesen olvasnak értőn, és nagy előnyben vannak azok, akik sok éve kezdték, amikor még nem volt ekkora tolongás. Most egyébként megint van egy trend: átállnak sokan videóra, képre infografikára szöveg helyett. Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban, erősen témafüggő, mennyire jó eszközök – van ahol tökéletesek (divat, kézműves tevékenységek, lakberendezés pl).

  Én jövőre 10 éve csinálom, igazán komoly bevételem idén volt belőle, a szenvedély sokat kopik, a ha sokat írsz pénzért/bevételért, és azért ez is – mint minden más – munka.

  Egyelőre a főtevékenységemmel jobban keresek, és kell is az íráshoz, de másodállásnak kiváló lehet – más kérdés hogy pont az előző cikkben te feszegetted, mennyi időt érdemes munkával tölteni.

 • BB
  Hogyan érdemes szerintetek hozzákezdeni? Írni 3-5 cikket, és feltölteni, vagy valami bemutatkozással?
 • antenna
  31apa: nem is a konstruktív hozzászólókkal van a baj. Miattuk én is szívesen olvasom a komment szekciót.
  random: ha mindenki bezárja, mert még nincs komment, akkor hogy születik az első? Főleg ha elsőnek csak az értelmes és hasznos hozzászólás számít?
 • TT
  @george: én speciel rühellem a recaptcha-t. Egyrészt lassú (ha több mint 1 mp-et kell várnom rá, az már zavaró), másrészt, miért én oldjam meg a Google képfelismerési problémáit. A mostani megoldás szerintem jó, talán még azzal lehetne javítani a hatékonyságán, hogy a feladványt (pl: 3 + 6) betűkkel írná ki (pl.: három + hat). Ezzel talán a külföldi robotok már nem nagyon küzdenének meg, de a magyar célközönség talán még meg tudja oldani 🙂

  @kiszamolo: esetleg ennek a cikknek a kapcsán megosztanád velünk, hogy mennyire volt sikeres a videók ingyenes közzététele?

 • random okos

  Kösz hogy nem nekem kellett leírnom.
  Kiszamolo: egy blogbejegyzés 1 ember véleménye, a kommentek pedig a többségé.
  A többség véleménye a mérvadó MINDIG. Akkor is, ha nincs igazuk.
 • Kardos Tamas
  Én egy éve blogolok és sok hasznos infót kaptam a cikkeddel. A trollokat én azért írtom a blogomon, mert valahogy mindenből politikai vitát csinálnak, azt meg utálom. Ettől függetlenül magát a kommentezést nem tiltom le, mert van közösség építő ereje. Igaz, inkább a Facebookról érkezőkből.

  Ami egy kezdő bloggernek a legnagyobb csapda lehet, az a hitelesség megőrzése. De az meg fenntartható a nem szó használatával egyes ügyfelek felé, illetve a cikk meg írásakor az elfogulatlansággal. Nekem az a legnagyobb tantusz, ami leesett az olvasottság emelése kapcsán. Én erre tartok, bár döcögős az út 🙂

 • Sanyi
  Sziasztok,

  egyetértek 31apával, én is ritkán kommentelek, de szeretem őket olvasni. Egyébként ilyen szempontból tényleg lehetne kicsit fejleszteni a mostani rendszeren.

  Kedvenc kommentrendszerem a 444 és reddit által is támogatott szavazós – admin mellett még közösség által is moderálós megoldás. Így általában tényleg előre kerülnek a témábavágó és érdekesebb, tartalmas hozzászólások.

  Van azért itt a blogon pár troll akik miatt sokszor elmegy a téma, még így is, hogy moderálod a hozzászólásokat.

 • Jóska Pista
  A legfontosabb, hogy érts ahhoz, amiről írsz. Vagy legalább érdekeljen nagyon.

  Hozzászólás.
  Hozzászólások tiltása bennem azt erősíti, nem ért a témához, ezért látni sem akarja a kritikát. Másrészt az, hogy súlytalannak állítod a hozzászólásokat -“úgy 0,025 százalék. Nem egy tömegigény.”- logikátlanná teszi a gyomlálásukat. Minek, ha nem tömegigény?

  Valójában, a hozzászólások olvasása tömegigény. Tehát hasznos. Én pl. ezen a blogon is több ötletet kaptam már kommentekből.
  Több olyan blog is van, amit a hozzászólások miatt olvasok. A poszternek jók a témafelvetései, viszont jellemzőin csak saját szempontjai alapján fejti ki. Kommentelők hozzáteszik a saját nézőpontjukat is, ami esetleg egyezik a sajátommal, így hasznos lehet.

 • St. Feri
  Plusz egy javaslat: ellenőrizd az oldalad mennyire kereső, adatforgalom és sebesség optimalizált!

  Erre kiváló például a google sajátja: developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=hu&url=http%3A%2F%2Fkiszamolo.hu%2F&tab=mobile

  Vagy egy másik szolgáltató:
  tools.pingdom.com/#!/s0ye5/www.kiszamolo.hu

  Érdemes az asztali pontokat 75-80 felett tartani, a mobilost pedig 90 felett.
  Plusz, nagyon fontos hogy MINDIG érdemes egy ASZTALI NÉZET gombot a weboldalon elhelyezni, sok mobilos gyűlöli a reszponzív felületet és inkább csippentve nagyít ha az oldalt olvassa.

 • Géza
  kihagytad a jövedelm-forrásokból a támogatást. Pedig a Te oldaladon is van egy bankszámlaszám, amire örömmel fogadsz támogatást, ha az olvasó hasznosnak ítéli (az amúgy ingyenesen hozzáférhető) tartalmat. Vagy ez annyira elenyésző, hogy említést sem érdemel?
 • Levente
  A moderálás mennyi időt visz el naponta? Úgy látom, minden egyes hozzászólást elolvasol, mielőtt kiengeded az oldalra. És ha olyan, rögtön válaszolsz is rá.
 • Dörnyei József
  Szerintem blogírásból nem igazán lehet megélni. Te sem abból élsz, hanem “ingyen” reklámnak használod. Ma már youtube-ból sem lehet megélni, inkább csak túlélni lehet.

  Amire jó az az ingyen reklám. Tehát ha valaki ügyvéd v. kisiparos v. fodrász, stb., tehát közvetlenül ad el valamit a fogyasztóknak, akkor a blogírás jelentősen megnöveli a bevételeit.

  Akinek azonban nincsen szüksége reklámra, mert pl. alkalmazott v. olyan területen dolgozik, ahova nem kell reklám, annak a blogírásból nem lesz extra jövedelme.

  Kivéve a reklám, de az annyira kevés, hogy többe kerül lepapírozni, mint amennyi a bevétel. 🙂

 • hitel
  Sokan hivatkoztok FB-ra…értem hogy ez menő manapság, és tényleg jól működik rajta sokminden de ahol felugrik, hogy csak azon keresztül lehet:
  – megnyitni
  – kommentelni
  – vagy bármit..legrosszabb esetben megosztás után lehet csak
  ..
  akkor azonnal és ott befejeztem, bezárom. Nem vagyok hajlandó FB-n keresztül semmire.
  Megmagyarázni nem tudom igazán, valahogy irritál, hogy mindenképp be akarnak terelni…
  Bocsánat, nem kapcsolódik közvetlenül a témához..
 • barna
  A felénél elfáradtam. 🙂
  Két részben jobb lett volna.

  Ez több lett mint 600 szó 😀

 • András
  , ez attól függ, miről írsz.

  Napi témáknál ezt nem csinálhatod, mert senki nem fogja elolvasni, már megtették az Indexen meg 20 másik blogon.

  Ha nem napi témákról írsz, akkor igen, tárazz be néhányat előre, és adott időközönként jelentess meg egyet. Az elején az ember nagyon lelkes, több posztot ír, mint amikor beáll a ritmus (már ha beáll, és nem veszted el teljesen a lelkesedést) – viszont ha akkor esik vissza a tempód, amikor már rendszeres olvasóid vannak, akkor megindul a rinya. 🙂

  Másfelől ha egy-egy posztban nagyon körüljársz egy témát (lásd modernwartech blog), akkor az olvasóid is hajlamosak türelmesen várni, és nem kell annyit tárazni – már csak azért sem, mert ahhoz meg rengeteg időt kéne belefektetni.

  A bemutatkozást én nem egy posztba tenném, hanem egy fix oldalra, amire átkattinthatsz a posztokról.

 • Dani2
  Amazonon egész jól lehet keresni, nemcsak könyveket árulnak már 🙂 A gond az, hogy angolul kell írni, telített a piac, nehéz új piaci réseket találni, ráadásul figyelni kell nagyon a feltételeikre. A blogírással az a baj, hogy Magyarországon nagyon kevés ember tud megélni belőle, ha a magyar olvasóknak ír. Csak annak éri meg igazán, aki a vállalkozását reklámozza vele, mint Miklós 🙂
 • Andrew
  Én is gondolkodom internetes pénzkeresés témában. Agogy olvasgatok elég flusztráló az egész dologba belekezdeni. Pont ahogy írjátok min. 1-2 év mire fellendül egy blogírás és pénzt hozhat.

  A másik dolog a magyar nyelvterület, elég kis piac. (persze van 1-2 befutott blogger , de nem azokat hozzuk példának) . Angol nyelvterület már jobb, nagyobb célközönség, de ott meg az a gond hogy

  egy középfokú angol is kevés a mindennapi íráshoz (ahogy írod még magyarul is 4-5 óra megírni egy cikket nemhogy angolul helyesen- egy középfokkal lez lehetetlen)

  De egyébként havi 1000$ keresni nem lehetetlen szerintem .Feltenni egy ebookot, tervet amit megvehetsz 30-50$-ért…..Jól hangzik.

  Nekem a blogolás nem jönne be, még olyan témában sem amit szeretek csinálni.

 • Andrew
  folyt:
  Inkább megírnék egy ebookot amit lefordíttatnék és azt árulnám (pl- egésszég , gépépítés) .Én el akartam kezdeni de mindig az merült fel hogy

  a fordítás költsége drága illetve egy honlap sem olcsó,+egyéb költségek.

  Valaki tudja hogy ha egy ebookot írok akkor hogy működik az adózás ha pl. egy amcsi megveszi USA-ban?

  Illetve a jogi dolgokkal kapcsolatban kit tudok kérdezni? PL arra gondolok hogy leírok egy allergiagyógyítási receptet, és mit kell írni a pdf-ben , hogy nehogy bepereljenek,

  vagy pl. pénzügyi tanácsadás esetén milyen szöveget kell írni (mert pl. mindegyik tőzsdeoktató cég leírja ezt)

  Tudtok ezzel kapcsolatban adni infót hgy hol érdeklődhetek?

 • Andrew
  Egyébként a nehéz az hogy beleölsz egy csomó munkát 1-2 évig és lehet nem hoz semmit, éppen ezért sokan bele sem fognak. Én régóta gonolkodom hogy elkezdjem e , mert a fordítás+honlap

  egyből 200eft-nál indul és még akkor egy videót sem csináltam.

  A gondolat viszont hogy 50$/db áron havi kb. 20-at kell eladnom havi kb. 300 eft-ért nem lenne rossz. Ha ezt 5 évig tartanám akkor az 15Mft lenne ami összekombinálva egy ingatlanstratégiával nekem elégséges korai nyugdíj lenne.

  Nehéz dolog elindulni, de egy korán összeszedett 10-15 millió hosszútávon befektetve (20-30 év) sok pénzt jelenthet ami motiváló lehet indulásnál.

  Kinek mi a tapasztalata?

 • Daenerys Targaryenová
  “de ne törődj azokkal, akik azon lovagolnak, hogy miért oda tetted a vesszőt”

  Én amondó vagyok, hogy törődjön velük. Ha értelmes visszajelzést adnak a helyesírással kapcsolatban, miért is ne lehetne kijavítani a blogbejegyzést? Elvégre ez nem Szentírás.
  “A királynét megölni nem kell félnetek…” 🙂
  (Nem fikázás, hanem építő jellegű megjegyzés, ha netán gond lenne a besorolással.)

 • WEC
  Ahogy néhányan leírták már előttem, a Disqus kommentrendszer bevezetése (disqus.com/) sokat dobna a hozzászólások olvashatóságán, és az értékelési rendszer miatt fel tudná húzni a legjobbnak ítélt hozzászólásokat az elejére.

  A jelenlegi kommenteket elég nehéz követni, hogy ki kinek melyik hozzászólására válaszol.

 • Rissa
  Remek összefoglaló, köszönöm!
  Én is gondolkozok blogíráson, nem pénzszerzés céljából, inkább mások segítése, informálása lenne a cél.
  Szerintem minden vállalkozónak nagyon is érdemes lenne írnia, ügyfeleket remekül be lehetne így vonzani.
 • Kiszamolo
  Dani2, volt egy ügyfelem, két angol bloggal keresett havi másfél milliót csak Google reklámokkal. Kicsit rossz volt hallgatni. 🙂
 • házastárs
  Én nagyon szeretem olvasni a kommenteket, még ha időm nincs is mindig válaszolni.
  Szerintem ezt érdemes bekapcsolni. Azt viszont nagyon nem szeretem, ha egy megosztó témánál le van tiltva. Pláne, ha a cikk szerzője az almáról be akarja bizonyítani, hogy a férfi elnyomás fenntartója.
 • Kiszamolo
  Levente, nem olyan sok, mert nincsenek igazán trollok. Igaz, ez a moderálás miatt is van.
 • Kiszamolo
  Géza, egy marék rizs se jön be belőle, le is vettem. Most csak azért raktam vissza, hogy tudjanak fizetni az Akadémiáért.
 • hightroller
  Na ez nekem uj volt, hogy Miklos a blogbol el. Marmint, ha nem titok, akkor inkabb az jelenti a bevetelt, ami kozvetlenul a blogbol jon (de ha nincs hirdetes, linkek, stb. akkor nem teljesen ertem), vagy inkabb a blogon keresztul beeso uj ugyfelek a tanacsadassal?
 • F.Timi
  Páran írták a disqus komment rendszert. Ha van rá igény szívesen segítek megcsinálni. Más terület, de a weboldal sebessége, teljesítménye is javítható lenne, ebben is tudok segíteni. Legalább viszonoznám, amit adott nekem a blog.
 • Körtefa

  “Géza, egy marék rizs se jön be belőle, le is vettem. Most csak azért raktam vissza, hogy tudjanak fizetni az Akadémiáért.”

  S az Akadémiáért jön bevétel, vagy már az is elapadt?

 • Kiszamolo
  hightroller, oktatásból és tanácsadásból. A Bankráció is fizet a hirdetésért és a hitelközvetítő is. Külön-külön nem sok pénz, de együtt az összes már normális pénz.
 • Kiszamolo
  Körtefa, jön pénz, de kezd apadni. Majd hirdetni kellene.
 • Jakab
  Egy blog a hozzászólások nélkül miatt mit sem ér. Aki ilyen blogot csinál, az nem blogol, hanem csak osztja az észt. Fél a kritikától, fél attól, hogy kiderül, nem is igaz amit állít.
  Mostanában pedig ismét nagy divat az emberek megvezetése és a vélemények tiltása.
 • tgwh
  Kardos Tamas
  A politika kényes téma, egyfajta tabu. Ha habzó száj és szájkarate nélkül írnak, szerintem nyugodtan maradhat. Amúgy mindenhol írtják a politikai kommenteket, még akkor is ha normális hangvételűek.
  Megkérdezte egy osztrák ismerős egy-két éve, hogy miért szavazták meg a magyarok xy-t, egyszerűen nem jön rá mi lehet az oka. Nem tudtam neki mit mondani, csak azt, hogy a többség hülye. Mert az. Ha nem, akkor átverték vagy nagyon naív. És akkor itt be is fejeztem 😀

  Blog. Két napja felmerült bennem, hogy csak a saját gépemre írok pár html fájt, jegyzeteket, képek, videók, szöveg, linkek, aztán majd pár év múlva lehet felteszem a netre, blog formájában tudom tovább tölteni tartalommal. Vagy tartalomkezelő rendszerben, ki tudja. Igény biztos lenne rá, egy percig nem gondoltam hogy pénzt kérek érte, elég ha tudást adnak, bővítik a szakmai oldalt, mert egy darab sincs jelenleg…

 • AndrásGY
  Picit félrevezető a cím, mert blogírásból valószínűleg nem lehet megélni MO-on. Miklós példája azt mutatja, hogy bizonyos területeken viszont jól lehet használni hitelesség felépítésére.
  Mindig csodáltam egyébként a Kiszámolót, mert nagyon széles témakörben képes releváns információkat biztosítani. Azt meg valószínűleg egész kevesen tudják megismételni, hogy egy jól működő üzleti modellt húzzanak egy blog köré.
  Azzal mélységesen egyetértek, hogy csak az blogoljon, aki ingyen is szívesen csinálja, mert ez át fog jönni. Mindenféle bevétel nélkül is hatalmas haszna a blogolásnak, hogy az írásos megfogalmazás elmélyíti a szerző tudását az adott témakörben. Pusztán azzal, hogy írásba öntöd a gondolataidat, előnyre teszel szert azokkal szemben, akik csak olvasnak.
  Végezetül egy negatívum. Eszméletlen idegesítő ez a karakter spórolás, ami megakadályozza a gondolatok rendes kifejtését, olyan gra
 • Kovács Gábor
  Szia,
  Először is gratulálok a bloghoz! 🙂

  Másodszor pedig lenne egy offtopic kérdésem lakástakarékkal kapcsolatban (az összeset zárva találtam :/).

  Adott 2 db 4 éves OTP LTP szerződés családon belül, amik egyszerre járnak le. Egyiknek én, másiknak édesapám a szerződője és kedvezményezettje. Ezeket szeretnénk a meglévő lakáshitelem előtörlesztéséhez felhasználni, viszont az OTP-ben azt az információt kaptuk, hogy egyszerre nem lehet ugyanabba a hitelbe betörleszteni, mert egy személy egyszerre csak egyszer veheti igénybe az állami támogatást.

  Elég sokat olvastam az LTP-kről, de ez új volt a számomra. (Kétszer ugyanezt az információt adták.) Valós lenne ez az információ vagy csak így akarnak még ülni a pénzen? Amennyiben Ti mást mondtok, akkor legközelebb írásban kérem és meglátjuk, kibúlyik-e a szög a zsákból…:)

  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv,
  Gábor

 • SK
  Amikor (nem olyan reg) ratalaltam erre az oldalra, a legszimpatikusabb tulajdonsaga tetszett meg, a nyiltsaga es egyenessege. Olyan dolgokat ir le, amik bizonyos embereknek nyilvanvaloak, termeszetesek, de masok el sem tudjak kepzelni a mukodeset vagy a lehetosegeiket. Pontosan az ilyen es ehhez hasonlo cikkek miatt szoktam visszajarni es kommentet olvasni. Utobbival meg tobb idot is toltok el. Hiteles, az eletbol vett peldakon keresztul lehet tanulni es masok tapasztalatairol olvasni. Koszonom!
 • V
  valaki irta fenn hogy alkalmazottnak nincs ertelme blogolni. Nekem is volt blogom korabban pedig eddig alkalmazott voltam. Szakmai blog volt, fejvadaszokat mindig nagyon vonzotta ugyhogy volt ertelme. Ezenkivul szamomra egyfajta dokumentaciokent szolgalt, volt pl olyan problema aminek a megoldasa a neten sehol nem volt leirva. Sikerult megoldanom, gondoltam leirom az utokornak. Jottek is mindenhonnan a latogatok, igeny volt ra (angolul irtam a blogot). Sajat tapasztalatom szerint erdemesebb angolul irni, valami specislis terulet elonyt jelent de ahogy Miklos irta nem szabad tulzottan leszukiteni. Ezenkivul ha visszatero vendegeket akarsz muszaj 2-3 naponta egy bejegyzest irni, annal tobbet tapasztalatbol nem hajlandok varni csak a nagyon huseges olvasok. Ezt lehet ugy hogy havonta elore megirni a cikkeket es beidoziteni a megjelenest. Rendszeresseg kulcs
 • annulus
  Jok ezek a blogmotorok, de amennyire en tudom eloszeretettel eresztik rajuk a 0 day exploitokat (foltozatlan, friss sebezhetoseg), amik ezen rendszerek szeleskoru hasznalatanak koszonhetoen nem is ritkak.
  Miklos, neked meg nem volt ezzel gondod? Frissited vagy frissiti neked valaki rendszeresen?
 • tgwh
  Kovács Gábor
  Hívd fel az otp központi számát, ott van valahol a honlapjukon, ott mindent 100%-osan tudni fognak.
  HA édesapádnak nincs tulajdonrésze az ingatlanban, akkor nem használhatja fel hozzá az ltp-t. Amúgy nem értem, hisz egy személy egyszerre csak egyszer igényelhet éppen állami támogatást. Meg egy másik személy is csak egyet egyszerre 😀
  HA Neked van két egyszerre lejáró ltp-d, akkor csak az egyikre igényelhetsz állami támogatást, ez teljesen egyértelmű.
 • Kiszamolo
  annulus, a WordPress egy ideje már automatikusan frissíti magát. Előtte mindig frissítettem én, amint kijött valami javítás.
 • -nb-
  lakástakarék: mintha lehetne közeli hozzátartozó javára is felhasználni. A Fundamenta küldött egy ilyen nyilatkozatot: “Nyilatkozat a lakás-előtakarékossági szerződés közeli hozzátartozó javára történő lakáscélú felhasználásáról”
  (apa-fia az közeli)
  Sok sikert az OTP-nél ! 😉
 • AngelInnocent
  Kovacs Gabor, mivel kozeli hozzatartozo, szerintem felhasznalhatjatok mindket LTP-t a torlesztesre. Egy idoben nem is lehet 2 ltp-je valakinek, ezt mar nyitaskor ellenorzik a MAK- nal. Ha azonos is a szerzodo, akkor mas-mas kedvezmenyezettet kell megadni, aki jogosult felhasznalni a megtakaritast. Arra meg erdemes rakerdezni, hogy van-e koltsege az elotorlesztesnek, ezt csak az adott, konkret szerzodes ismereteben fogjak tudni megmondani. Ha voltak kezdeti elengedett dijak, pl ertekbecsles, kozjegyzo, akkor “buntetik” az elotorlesztest. Alaposan meg kell nezni a szerzodest.
 • József
  “Neha kommentelek csak, de olyankor mindig feltűnik, hogy kicsit nehezen lehet másokkal itt bármiről beszélni, pedig érdekes lenne, de (a moderálás miatt) par órát is csúszhat minden (mivel gondolom amugy dolgozni is szoktál). ”

  Erre lenne jó, ha lenne egy külső fórum csatolva minden bejegyzéshez. Erre ideális lenne egy subreddit, ahol Miklós lenne a moderátor, és megadhatna almoderátorokat, ha megbízik valakiben innen vagy máshonnan. Akkor ott szépen lehetne beszélgetni, és thread-es lenne a beszélgetés, nem flat, moderálni is lehetne, illetve a közösség maga is lepontozhatná a trollokat.

  Ha pedig születnek ott igazán jó hozzászólásak, amik hozzátesznek a bejegyzéshez, azokat át lehetne emelni ide, és a szövegüket betenni a bejegyzés alá, ahol most a kommentek vannak.

 • ccactus
  Ez a blogok pénzkereseti nagyon érdekes téma. Érdeklődve olvastam végig a cikket is és a hozzászólásokat is. Én hét éve foglalkozom blogírással és a tapasztalataim a következők. Pénzt egy fillért sem kerestem vele, de még csak közelébe sem kerültem soha, pedig a csúcson, úgy négy évvel ezelőtt volt, hogy ezernél is többen olvastak egyszerre, és voltak olyan hónapok amikor 3-400ezer letöltésünk is volt. De mondjuk az is igaz, hogy nem is nagyon törődtem azzal, hogyan lehetne ebből pénzt csinálni, inkább csak kedvtelésből blogoltam. A kommentek és a trollok engem soha nem zavartak, sőt a blog révén bekerültem egy úgymond trollközösségbe is. Nyugodtan mondhatom, hogy intellektuálisan messze a legmagasabb szintje a trollkodás a hozzászólásoknak. Mondjuk az én blogom eleve politikai blog, ami egy más kategória.