Online áruház

Gondoltam, kihasználom, ha már ennyi szakmabeli olvassa az oldalt és másnak is jól jöhetnek ezek az információk.

Egy kis segítség kellene. Amint tudjátok, a Kiszámoló Akadémia elkészült online verzióban is, amit meg lehet majd venni. Ennek az összerakásához kellene segítség.

A feladat a szokásos: membership plugin, wordpress, ha már az oldal is az, aki regisztrált és fizetett (OTP Simple? CIB? Barion?), az automatikusan kap egy számlát (szamlazz.hu?) és egy hozzásférési kódot, amivel meg tudja nézni a videókat.

Gondolkodok azon, hogy teszek DRM-et a videókba, például ezt esetleg egy egyszerűbbet, mint ez. Ismersz más megoldásokat? Lehetőleg ne flash alapút, hogy mobilon is nézhető legyen.

Hol legyenek a videók? Amazon? Vimeo pro? Valami másik lehetőség? Melyik az, ami jó és nem aranyáron van? (Egy 15 órás HD videónál azért ez sem mindegy.)

Hogy lehet előre letiltani az ismertebb videómegosztón való megjelenést? A youtube-on van erre lehetőség. Torrentoldalak, legalább a magyarok?

Ha csináltál már ilyet, te milyen plug-ineket használtál? Ha csinálsz ilyet, mennyiért vállalod?

Szóval, ha járatos vagy a témában, akár informatikusként, akár mert te is árulsz már valami hasonlót online, akkor előre is köszi minden infót. S ha meg is tudod csinálni (pénzért természetesen), írd meg azt is.

Ha van negatív tapasztalatod valamelyik megoldási lehetőséggel, azt is leírhatod.

 

Share

172 hozzászólás

 • Handalamandala
  Ha az nCore-nak írsz, akkor ők nem engedik feltenni a videókat. A youtube-ra biztosan felkerül, de aránylag gyorsan le is szedik, ha írsz nekik az első ilyen videó megjelenése után. Esetleg az is megoldás, hogy feltöltöd youtubre, de a láthatóságot magadra korlátozod, így talán még gyorsabban leszedik a replikákat.
  Ettől függetlenül biztosan be lehet majd szerezni ingyen is, én legalábbis nem tudnék most olyan fizetős videótartalmat mondani, amit ne lehetne ingyen is megnézni.
 • Tana
  1. én személy szerint WordPress-t nem ajánlom. Nehéz hozzá fejlesztőt (jót) találni, ha körülnézel bármilyek KKV vagy fejlesztői csoportban, mindenhol WP fejlesztőket keresnek.

  2. egy egyszerű online áruház kialakítása nem túl nagy falat (persze funkcióktól függően), én javasolnám valami friss, modern keretrendszerben kialakítani.

  3. Barion, OTP bármelyik jó (CIB-et nem ismerem); mindkettővel jó tapasztalatok vannak, de úgy tudom, a Barion felhasználhatja a vásárló adatait (utána kell nézni)

  4. DRM: watermark (vízjel) mindenképp kerüljön rá, de a lehető legegyszerűbb. Vannak elvakult DRM megoldások, de egy ilyen egyszerű (név rárakása) tényleg ötletes megoldás. Kérdés, ha kikerül egy video beazonosítható usernévvel, akkor mit tudsz tenni? Arra fog hivatkozni, hogy meghack-elték a gépét

  5. Tárolás: a kérdés, hogy a videót stream-ként sugárzod, vagy letölthető-e?

 • Tana
  6. Torrentoldalak: szerint a nagyobbakkal (ncore, stb) fel lehet venni a kapcsolatot, már láttam kiírást, miszerint nem engednek bizonyos anyagokat szerzői jogok miatt feltölteni.

  7. Árak, stb: ez mindig egyedi igényektől, megjelenéstől, tervezett forgalomtól függ. Árat inkább privátban 🙂

 • Kiszamolo
  Stream lesz.
 • Zoltan
  Ha a stream-elt videót kamerával felveszik, lehet bármilyen védelem, nem segít.
 • Kiszamolo
  De látszik, ki volt a vízjel miatt. Egyébként ellophatatlan videó nincs, ott vannak a screen scapture-ök. Ami megjelenik a képernyőn, azt fel lehet venni. A lényeg, hogy minél kevesebb embernek legyen kedve ezzel szórakozni és többen megvegyék.
 • Tana
  Ha a vdocipher-hez hasonló szolgáltatást használsz, akkor a videó-t hozzájuk kell feltölteni, ők biztosítják a stream-et (vdocipher.com/site/pricing)

  Vimeo-nál is ott a videó, ők biztosítanak fizetési megoldásokat is (ezzel gyakorlatilag az online áruházra sincs szükséged, megoldják helyetted). Így dolgozik pld Sasa: vimeo.com/sasafitness/vod_pages

  Megoldás lehet, hogy saját szerveren tárolod a nagy videó állományt, és a weboldal biztosítja a stream-et. Ez esetben az oldal szerverének áteresztőképessége fontos, hisz annyian tudják egyidőben nézni a videót, amit a szerver elbír.

  A legolcsóbb megoldás szerintem a Vimeo, persze csak technikai oldalról:
  – nem kell fejlesztő, nem kell rendszergazda
  – nagy sávszélesség áll rendelkezésre
  – megoldja a fizetési rendszert (igaz nem magyar bankon. keresztül)

  Ha jól tudom, DRM megoldásuk nincs, és a jutalékokat sem ismerem ot

 • nxu
  – A DRM szerintem fölösleges. Aki lopni akarja, az el fogja lopni. Ha van kapacitás, esetleg a nevével lehet tényleg vízjelezni a videót, de valóban jó kérdés, hogy mit tehetsz, ha kiderül.

  – Fizetéshez ajánlom a Bariont, könnyű beépíteni, fejlesztőknek és a usereknek is jól használható. És elég olcsó is.

 • Benedek

  Miért nem használsz egy már kész megoldást, mint pl.: udemy.com?
  Nem kell foglalkozni drm-mel, tárolással, stb-vel. teach.udemy.com/faq/

 • kutyafüle
  Pont ezt akartam írni, fogsz egy “screenrecordingsoftware” típusú alkalmazást (win10-ben alapból van is, ha jól emlékszem) és már fel is van véve.
  Ha meg megjelenik rajta a név, hát, kikockázod. Máris nem azonosítható.

  Sajnos nem tudod másolásbiztosra megcsinálni, ez kb. lehetetlen. Arról nem beszélve, hogy ez nem egy 3Ds film, abban van a lényeg amit mondasz, nem pedig a képben. Akár a képernyő felét is ki lehet takarni, az információ ettől nem vész el.

 • Kiszamolo
  Benedek, amikor utoljára néztem, valami 30%-át le akarták venni a pénznek és még ott a bankköltség is (Ft-USD).
 • Kiszamolo
  Tana, köszi. A Vimeo jónak tűnt és alapból nem is drága (200 dollár egy év, vagy mennyi), de a külföldi fizetéssel az a bajom, hogy mindenki forintban fizetne és nekem is abban kellene a pénz, így meg horror a bankköltség. Ezért akarom különvenni a fizetést a videótól. DRM-jük meg sajnos nincs.
 • Kiszamolo
  Ezt az s3 plugint ismeri valaki?
 • vViktor
  Mivel az első részt is leginkánbb hallgattam, ezért engem érdekelne egy olcsósított,hallgatható verzió 🙂
 • szcsi
  Woomerce + OTP nem nagy kaland, a Transgate megoldása kb percek alatt beállítható.

  Én ennyire nem biztos, hogy kimaxolnám a másolásvédelmet, valami DRM és szentelnék 30 perc előadásidőt az online lopás fejtegetésére, valamint belekalkulálni a tanfolyam árába, hogy ez megeshet.

  Esetleg vásárolj néhány kurzust tapasztaltabbaktól, hátha vannak máshol jó megoldások és még a látóköröd is szélesedik. 🙂

 • Dani
  Én laikus vagyok, de én is most dolgozom ki az online videó kurzusomat. Ezeket használom:

  – WP
  – Vimeo Pro (megadhatod azt is, hogy melyik domainen engedje lejátszani)
  – Braintree Payments – az első 50e euróig díjmentes, ha jól tudom. Euróban fizet ki, szóval ott van költség.
  – Membermouse (itt asszem azt is lehet korlátozni, hogy egy felhasználói fiókkal, 24 órán belül hányszor lehessen bejelentkezni)
  – SalesAutopilot.hu (ez itt mondjuk nem annyira releváns)

 • Kiszamolo
  Köszi mindenkinek eddig is.
 • Péter
  Nekem van webáruházam, és árulok videókat is. Kezdésnek minél egyszerűbb és gyors rendszert raknék össze, ha pörög a biznisz, lehet továbbfejleszteni.

  Webáruháznak én ezt használom, startuzlet.hu/webaruhaz-keszites-arak.html , de a videókat DVD-n adom. Sokkal jobb a minőségérzet mint letölthető terméknél, és ajándékba is lehet adni.

  A borító grafikusi költsége kb 50eft-ből megvan, ha később azt variálja, azok még olcsóbbak.
  A nyomtatott DVD, borító, tok és boríték kb 500ftból megvan.
  Hetente elmész postára és feladod a rendeléseket, később meg majd az asszisztensed csinálja.
  4Gb-s dvd-ket nem fognak konvertálni, töltögetni ilyen témában, más a célközönség.

  Csinálnék audio verziót is, hogy a kocsiba is lehessen hallgatni. Gondolom, úgyis a szöveg a lényeg.

  Kőkorszakinak tűnik, de még nem mindenki tud paypallal fizetett video streaminget nézni.

 • kovigabi
  Egy dolgot nem értek. Ha én összeállítok egy videóanyagot különböző matematikai műveletek oktatásából, vagy egyéb szakirodalomból, csak éppen én mondom el, az attól már az én szellemi termékem lesz? Mert akkor jogos, miért kell ennyire védeni. Amúgy nem…
 • Péter
  a lopástól nem kell félni, aki lopja, úgyse venné meg pénzért (legalábbis mostanában)

  Ha megtetszik neki a lopott tartalom, majd eljön fizetős konzultációra, és ott visszajön az ára.

  Én a személyes konzultáció árát úgy alakítanám, hogy aki megrendeli azt, és vett már felvételt, kedvezményt kap.

 • Kiszamolo
  Péter, DVD-t még én is át tudom alakítani mp4-é és pont azért teszem, hogy ne csak otthon tudjam megnézni a nappaliban. Azért köszi az ötletet.
 • Kiszamolo
  kovigabi, igen, ha te összeállítasz egy anyagot mondjuk arról, hogyan hirdess hatékonyan a Google-lel és egyébként minden információ fenn van a neten is, csak éppen három napig tart összeszedni és megérteni, akkor az a te szellemi terméked lesz és sokan boldogan megveszik, mert a három nap többe kerül nekik, mint mondjuk 10 ezer forint.

  S bizony lopás az, ha valaki nem akarja azt az időt és pénzt kifizetni, amit te abba a videóba öltél.

  A te logikád szerint nem is tudom miért kellene fizetni, hiszen mindenki tanulta valahonnan valakitől azt, amit megír könyvben, vagy előad, vagy videóra vesz.

 • Viktor
  Kérlek olyan megoldás legyen ahol felgyorsítható a felvétel 🙂 (pl. vimeo, youtube fasza)
 • alone
  A 30% hidd el egy kedvező kontrukció, egy viszonylag olcsó videótartalom kiszolgálása nagyságrendekkel nagyobb költségbe kerülne neked, ha egyedi megoldást szeretnél összerakatni rá. Gondolj bele, 15 óra HD anyag 25e-ért, akkor a szolgáltató kap ebből 7500-at, kb 25 USD-t. Számold ki hány eladott példánynál válid gazdaságossá az egyedi megoldásod a kapott árajánlatok alapján, és akkor még nem is beszéltünk a havi üzemeltetési költségekről, ha kell neki egy szerver.

  Csak összehasonlításként mennyire nem irreális: ha feltöltöd a mobilappod istore-ba, abból is levesz az apple 30%-ot, pedig ott csak a kereshetőség és a disztribúció, amit elvisz a szolgáltató.

 • Gina
  ami tuti, h szeretném megvenni.

  amit nem értek nagyon (bocsánat, nem vagyok egy zseni ilyen dolgokban), h ha stream lesz, az azt jelenti, h csak akkor tudom nézni, ha van netem? tehát net nélkül esélyem sincs újranézni, ha arról van szó?

 • Kiszamolo
  alone, a külföldi szolgáltató miatt még lesz vagy 10% bankköltségem, plusz fizetek a számlázásért, meg egyéb apróbb-cseprőbb dologért. A végén majdnem a fele marad és még nem is adóztam egy fillért sem.
 • Kiszamolo
  Gina, azt. Azért netet találsz mindenhol manapság, maximum a villamoson nem fogd tudni nézni, ha nincs (elég) mobilneted.
 • blueman
  A dvd helyett az USB kulcs szerintem idealisabb, 16 gigas kulcsok 4 dollar korul vannak.
  Lehet jobban jarsz ma meg a magyar piacon a video streaming helyett az USB kulcs/DVD valamelyikevel, itthon egy youtubeos link lejaszatasa meg oke, de elofizetni neten keresztul, majd kapni valami videot ami lockolt, vagy specialis linkrol indul, problemas lehet, tobb ugyfelszolgalatot igenyel.
  EGY USB kulccsot viszont csak be kell dugni, megy dvd lejatszorol, tv-rol, szamitogeprol, offline kapcsolat nelkul is, konnyen oda lehet adni rokonnak, csaladtagnak, terjed majd a jo hired. 🙂 A fizikai termekek erteke amugyis magasabb, sok mindent megsporolnal ezzel a megoldassal / nem kell hozza uj webshop, csak paybutton instert itt/, en csak ott latom ertelmet az online video streaminges megoldasnak, ha folyamatosan gyartanad az anyagokat, de TEST-nek ez a megoldas olcsobb, idealisabb felmerni a piacot.
 • Kiszamolo
  blueman, van linked? Honnan tudja a vásárló, hogy nincs vírus a pendrive-on?
 • Sandor
  Szia Kiszamolo,

  A DRM-et szerintem mindenkepp nem lathato/hallhato tartomanyban oldd neg. Ajanlom a vizualis DRM hasznalatat (pl. usernev kis betukkel valahol a videon, mindegyik X-dik framen. Ezt szabad szemmel nem latni, de ha ellopjak, tudni fogod hol keresd. A masik hasznalhato dolog az audio drm, nem hallhato tartomanyban elhelyezve X-dik percben… mozikameras/hangfelvevos betyarokat ezzel szoktak elkapni (regionkent, mozinkent eltero audiokod).

  Egyebkent alapjaban veve tenyleg olcsobban jossz ki ugy, ha hagyod a vedelmet (ugysem tudsz mit kezdeni azzal, ha elkapod a megosztot) es inkabb kapcsolt termekkent reklamozod a penzugyi tanacsadasod es a blogod a videokban, igy a legrosszabb esetben is reklamozva leszel.

  A korabbi hozzaszolok otletei kozul tudom tamogatni azokat, akik azt mondjak, hogy inkabb mar letezo megoldast hasznalj (vimeo, udemy).A levelezos megoldas is jo lehet

 • Stanlee
  En nem eroltetnem a digitalis reszt. Legyen latogathato eloadas, ill. jelenjen meg konyv formajaban es legyen esetleg negyedeves ujsag. Lehet azzal hitegetni magunkat, hogy aki letorrentezi vagy valahonnan letolti, az amugy se fizetett volna erte, de. Ha nyomtatott formaban jelenik meg, akkor nem torrentezik le, lehet bele reklamot tenni (nem ordogtol valo dolog). a konyvet fel lehet tenni amazonra is, kindle formatumban. szerintem lennenek offline es online olvasok is boven. Ja, es nem annyira megerolteto a konyveket sajat terjesztesben kiszorni (anyukam is csinalja), es igaz nem er el annyi olvasot, mint a konyvesbolt, de tobb haszon is marad rajta.

  Es Miklosnak is tobb idot kellene azzal toltenie, hogy hogyan tudja penzze tenni ezt az oldalt es a tudasat, nem pedig a hulye hozzaszolasainkat moderalgatni 🙂

 • Tibor
  Konyvben nem akarod megjelentetni? 🙂

  A helyzet az, hogy munkahelyen nyugodtan olvasgathatok, de videot nezni (plane hanggal) az nem megy 🙁

  otthon meg nincs gepem meg idom

 • Ahlan
  Ha megvásárolom az online verziót, akkor azt csak egy alkalommal nézhetem meg, vagy akár többször is?
  A kérdés azért merült fel bennem, mert logikailag ha az előadásért fizetek, akkor elmegyek, meghallgatom és ezzel befejezettnek tekinthető az ügylet.
  Ugyanakkor az első előadást itt az oldalon 3-4 alkalommal is megnéztem, mert elképesztően tetszett, illetve hagy égjen csak be jó mélyen a tudatomba – ugyanezen okból olvasom el újra és újra a “Babilon leggazdagabb embere”-t is 🙂
 • Kiszamolo
  حبيبي, valószínűleg 3 hónapig élne egy előfizetés. Az idő alatt annyiszor nézed meg, ahányszor tetszik. Természetesen az IP cím ellenőrizve lesz és lesz valami józan limit a napi mennyiségre.
 • Gergely
  Kedves Kiszamolo. Abszolút a szerzőt megillető honorárium pártján állok, ugyannakkor a világ hatalmasat változott és az első dolog, amit a információelmélet órán a megtanítottak, hogy az elektronikus dokumentumok nem birtokolhatóak. Ezzel sajnos számolni kell, érdemesebb ezért inkább profitálni belőle, mint tiltani. Van néhány tipp/eljárás, amivel ez lehetséges.
  Egy amerikai zenei kiadó ahelyett, hogy beperelte volna a torrentezőket, figyelni kezdte, honnan jön a legtöbb letöltés, majd oda szervezte a zenekarok koncertjeit. Szignifikánsan nagyobb volt a közönség ennek köszönhetően.
  Az ilyen videók ugyanakkor tökéletes reklámok, mert mindennél ékesebben bizonyítják, hogy az előadó felkészült és nem a levegőbe beszél. Lehet, hogy a tanfolyamok utáni bevétel bukta, de a személyes tanácsadás biztosan fellendül, hiszen az előadóként igazi orákulummá lényegülsz.
 • Sanyi
  webuni.hu/

  Kifejezetten videós tanfolyamokra szakosodtak. Jutalékot kérnek, de ők üzemeltetnek, stb.

 • szocske
  talán pesszimista vagyok, de úgy érzem ha túlbonyolítod a rendszert, azzal vevőket fogsz veszíteni, de megvédeni a másolástól/lopástól úgysem tudod az anyagot, ha akárhogyis kikerül a netre.

  Szóval sztem felesleges túlzásba vinni a védelmet, mert olyan lesz mint a legtöbb autóriasztók: a tolvajnak ujjgyakorlat, de a tulajnak megkeseríti az életét (pl. zártam már be kulcsot külföldön autóba, a mozgásérzékelős riasztó letiltotta a nyitást belülről is, így a helyi autószerelők sem tudták kinyitni, lehetett betörni egy ablakot.)

 • szocske
  Tehát szerintem azzal, ha lesz videós akadémia, az egészen biztosan kikerül lopottan is előbb-utóbb, ezért csökken a “hagyományos” akadémia látogatottsága, de cserébe növekszik az oldal olvasótábora és a személyes tanácsadásra jelentkezők száma is.
  Azt mérlegeld, hogy neked melyik éri meg jobban.

  Vki korábban említette, hogy kapjon némi kedvezményt a személyes tanácsadás árából a video vásárlója, ez sztem is remek ötlet.

 • Kiszamolo
  Gergely, csak a hajamra kenhetem a hírnevet, ha mindaz, amiből eddig éltem, a tolvajok miatt számomra már nem hoz pénzt.

  Ha mondjuk az lenne az eredménye, hogy több lesz a tanácsadás, akkor azt nyerem, hogy eddig 50 embert tanítottam egyszerre, most majd egyenként tarthatom a tanácsadást két-két órán át.

  Akkor inkább marad a hagyományos Akadémia és aki nem budapesti, vagy nem ér rá este, az így járt.

 • Powered by WordPress and Smartline
  Feltöltöd Youtube-ra, aki fizet, annak válaszlevélben elküldöd a YT videó linket. A videót privátra állítod. Így kb. csak a befizetéseket kell kezelni. Ha meg többen használják a linket, akkor többen használják. Most rendszert fejleszteni/felállítani, jó sok órába fog kerülni. Nem hinném, hogy 30000-en fognak előfizetni, azt a néhány 100 előfizetőt lehet a fentiekben említett módon is kezelni.

  Amúgy ha nem lesz állandó az előfizetés, én nem fizetek érte. Egyszer megvenném, aztán addig nézem, amíg akarom. Persze ha mindig kerül fel új tartalom, akkor oké a 3 hónapos limit.

 • Ati
  DRM-nek nem látom értelmét. Ha valakinek van esze felvenni az a felvett anyagot újra szerkeszti és kivágja kitakarja a vízjelet is.
 • Zsolti
  Egy online tanfolyamon, amit csináltam, letölthetővé tették a videókat (~12 óra). A képen jól látható módon 3 helyre is felvízjelezték jó nagy betűkkel a nevemet, a lakcímemet és az e-mail címemet. Ez önmagában is elrettentő lehet annak, aki torrenten akarja osztogatni.
 • endorphyn
  Skype-konferencia 🙂
 • szocske
  , ha ez a helyzet és a bevételeid túlnyomó többségét az akadémia jelentette, akkor sztem lépj vissza és ne legyen online változat 🙁
  magam ellen beszélek, mert az én környezetemben aligha jön össze egy csoport, többszáz kmt utazni meg nemigen fogok érte, tehát nekem jó opció az online változat, de sztem elkerülhetetlen a kalóz változat.
 • Kiszamolo
  szocske, persze hogy lopják. Ez nem is kérdés. A kérdés az arány. Többet hoz-e, mint visz?
 • szocske
  , a skype konferenciát ugyanúgy lehet rögzíteni, mint a streamet, tehát előrébb nem lesz vele, csak kevésbé lesz profi, hisz nem vágott anyag lesz.
 • szocske
  , de csak utólag derül ki, hogy mi lett az arány. akkor meg már késő lehet, ha rossz 🙁
 • szocske
  egy ötlet: csinálj részletfizetéssel sorozatot.
  az első rész ugye karácsonyi ajándék volt.
  ne 25ezer legyen a teljes sorozat, hanem mondjuk 5000 a második rész.
  Aztán várj pár hónapot, fél évet a 3. szakasszal.
  Ha már az 5. vevő után nem jön több, mert elárasztotta a kalóz változat az országot, akkor nem is lesz 3. rész, de aki kíváncsi lesz a folytatásra talán mind elmegy élőben…
 • Tamas

  “3 hónapig élne egy előfizetés. Az idő alatt annyiszor nézed meg, ahányszor tetszik. Természetesen az IP cím ellenőrizve lesz és lesz valami józan limit a napi mennyiségre.”

  En pont azert lennek hajlando fizetni erte akar +50-80%-ot, hogy akkor nezzem amikor van idom ( akar fel ev alatt ), vagy akar tobbszor is ujranezzek egy reszt, egy bizonyos ido utan.
  Az IP cim ellenorzest nem tudom, hogy szeretned megvalositani, de ha a fent emlitett peldabol indulok ki ( “Azért netet találsz mindenhol manapság, maximum a villamoson nem fogd tudni nézni” ), ez napi 8-10 kulonbozo IP cimet jelent a wifi roaming miatt, ahol azt latod, hogy X felhasznalo meg be van jelentkezve az oldalra a regi IProl, de jon egy uj login request a masik IProl.

 • nnk
  @szocske: ez jó ötlet. Ezen kivől is volt sok más jó ötlet, pl kedvezmény a tanfolyam / tanácsadás árából. Nota bene, akár készits egy light / demo verziót a jelenlegi anyagból, azt kezdd árulni. Ebből kiderül, h mennyire lopnák. Ha nagyon, akkor kukába a projekttel, viszont nem buktad a terméket.