OTP-nél is elérhetővé vált a Google Pay, Xiaomi Pay és Garmin Pay

Az Erste után az OTP is bejelentette, hogy mostantól támogatja a Google, Xiaomi és Garmin Pay szolgáltatásokat.

Így ha eddig irigyelted csak azokat, akik a csuklójukat lehetetlen pózban kicsavarva próbáltak az órájukkal fizetni és azon gondolkodtál, hogy miért is vagy te OTP-s, így nem tudsz tornamutatványokat előadni a pénztárnál, akkor mostantól te is tudsz majd az erre alkalmas óráddal ugyanígy fizetni. 🙂

Share

42 hozzászólás

 • tip
  “Hogyan húzzunk le a kereskedőről még egy bőrt” 2151531. fejezet.

  Születéskor mindenkinek RFID-chipet a fülbe, és akkor nincs cirkusz a kártyákkal, igazolványokkal stb.

 • Treil
  Sokszor fizetek órával, tényleg elég hülyén ki kell csavarni a csuklót. De az óra mindig “kéznél” van, ha csak átszaladsz a közértbe vagy elszaladsz kajálni, pékségbe.
 • Gábor
  úúúú mekkora lenne mikor a füledet kellene érinteni a konzolhoz, hogy leolvassa a lóvét!
 • B.Csaba
  Nem is értettem, hogy miért nem tudtam az OTP kártyám felvenni a Google Wallet-be, azt sejtettem, hogy a simplePay-t akarják előtérbe hozni. Itt nem lett simplePay, hanem maradt a kártyahasználat. Nem haltam bele.
  MBH Bank (BankHolding) kártyáját fel tudtam venni a wallet-be, de ettől sem lestt olcsóbb a kenyér, nem egy nagy dolog.
 • dgreg
  Mondjuk az ötlet és a lehetőség, hogy órával lehet fizetni, alapvetően elég jó.

  A probléma azzal van, hogy sok terminált valami olyan idióta tervezett, akinek minden egyes design döntésénél az ellenkezőjét kellene csinálnia, mint tesz, és sikerülne megalkotnia a tökéletes terméket.

 • garmin user
  Nekem egy fapados Garmin okosórám van és Raiffeisenes folyószámlám.

  Kicsit furcsállom, hogy a környező országokban már lehet náluk Garmin Pay-jel fizetni, idehaza még nem. Hátha a konkurencia ösztönzi őket egy kicsit 🙂

  Régen volt a minikártya ami egy kis felragaszható Paypass kártya volt, azt használtam pár évig mobilra ragasztva.
  Most megnéztem több mint 10 éve, amikor még a Paypassos normál bankkártya se volt elterjedve, NFC-s mobilom meg azóta sincs 🙂

  Tényleg olyan macerás az óra terminálhoz tartása? Megfelelő kartávolság felvételével és esetleg egy elegáns oldalazó táncmozgással nem orvosolható? 🙂

 • Kiszamolo
  A gond az, hogy a kártyaolvasókat úgy alakítják ki, hogy felülről a tetejéhez vagy a hátuljához illeszd a kártyádat, gyakran benyújtva azt egy, a kártyánál alig nagyobb résen.

  Na most, ebbe a pici résbe kellene beleférni a teljes kézfejednek és plusz a csuklódnak, de nem akárhogy, hanem fejjel lefelé, hiszen az óra felfelé néz. Ezért ököl hátrafeszít, csukló kiteker, könyök igazodik.

  A covid alatt a pénztárosok köré növesztett plexi falak külön nehezítésnek számítanak.

  Nem mindig sikerül kecsesen és elegánsan előadni a dolgot, maradjunk annyiban. 🙂

 • Piotr Sztyopanovics
  “És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.(Jel 13:16-18, MBT).
 • dgreg
  Amúgy minden szempontból (kártyával is) vacak a kialakítás, hogy a tetejéhez kell tartani, hogy forgatni kell, hogy honnan látod az összeget…

  Ezeket valami olyan idióta tervezte, aki lerakta maga elé az asztalra és úgy fejlesztette a készüléket, de sose látott boltot vagy használt érintésmentes fizetést a valóságban.

  A nyomorultság netovábbja a sparos forgatós termináltartó…

 • eferix
  Miklós, elvileg mindent objektíven, számok alapján próbálsz bemutatni, ami tök jó, de amikor valamivel kapcsolatban zsigeri ellenérzésed van, akkor azt nem bírod kihagyni és ordít a szövegből. Most az okosórák, de ugyanez megy az Apple és hasonló dolgoknál.

  Légyszi magyarázd már meg, hogy mi abban a tornamutatvány, hogy elfordítod a csuklódat úgy, hogy a tenyered van felfelé? Ezek szerint az emberek a tenyerükbe soha nem tesznek semmit, nehogy kicsavarodjon a csuklójuk. Vicc kategória.

  Az megvan, hogy nekem is van okosórám és nem csak Apple órával lehet fizetni, hanem gyakorlatilag már az összessel?

  Az is megvan, hogy nincs itt semmi zsigeri érzés, csak te magyarázod bele?

  Tudom, mit jelent a smiley a szöveg végén?

 • Kiszamolo
  Van úgy, például egy gyógyszertárban, ahová gyakrabban járok, hogy olyan kicsi a hely, hogy még egy átlagos telefon sem fér oda a terminálhoz. Ott tényleg csak bankkártyával lehet fizetni.
 • mad823
  Ebben nem az órás fizetésen van a hangsúly a gyakorlatban, hanem a Google Pay a lényeg. Egyrész hiába volt Androidon megoldott a Simple-ös fizetés, azért azzal voltak bajok. Most egyrészt a Google Wallet-tel kapsz egy stabilan működő, OS szerinten integrált megoldást, másrészt wallet(!!!), szóval végre a különböző bankoktól származó kártyákat egy helyen tudod kezelni, ill. kiválasztani a fizetéskor a megfelelőt.
  Szóval juhé, még akkor is, ha engem pont nem érint.
 • flashgordon
  szerintem nem kötelező szeretni ezeket a dolgokat. De attól te még használhatod.
 • eferix
  lehet, hogy csak én láttam bele, sry, nekem ebből az jött le, hogy körülményesnek, kívülről nézve mókásnak tartod akik így fizetnek.
  Egyébként lehet, hogy elszórtan vannak még ilyen elcseszett, nem felhasználóbarát helyek, de ilyenkor egy normális pénztárosnak illene kinyújtani a terminált, ahogy a mekis drive-okban is csinálják.
 • Eenergetikus
  Kockáztatva hogy egy kivénhedt maradi kövület vagyok kérdezem; mi az előnye a bankkártyával szemben a kártyánál nagyobb, drágább, nehezebb, különböző testrészeinkre rögzített dolgokkal fizetni?
  Erre engedményt adnak? Kimozdít a mozgásszegény életmódból? Időt nyerünk vele? Megmentünk egy fókabébit? Vagy egy vonzó és boldog ember láttunk aki így fizetett és utánozzuk mert akkor majd mi is vonzók és boldogok leszünk?
 • Kiszamolo
  boomer…. 🙂
 • ascii
  Én már több mint 3 éve órával fizetek és teljesen rááll a kezem, a különböző rezgés visszaigazolja, hogy sikerült a vásárlás vagy sem. Kényelmes dolog, hogy még a telefont sem kell elővennem, hanem egy mozdulattal haladhatok tovább nem a pénztárcával bíbelődni és feltartani másokat.

  Viszont azzal egyetértek, hogy némi szabványosítás ráférne az érintésmentes fizetésre, mert tényleg vannak helyek ahol mutatvány efféleképpen fizetni. (pl Penny… de ha már Penny, ott vajon miért nincs a kassza után rakodótér, ahol kényelmesen a táskádba/kosaradba tudod rakni a terméket?)

 • umate
  jó a kérdés, bennem is felmerült :D. Ilyen fizetésnél a telefonnak is a közelben kell valahol lenni, vagy elég tényleg csak az óra? Még a telefonomban sincs NFC, nemhogy az órámban, nem vagyok képben.

  Egy veszélyt látok ezeknél, hogy nem az a kártya az aktív, amivel fizetni szeretnél, nem tudom ez mennyire lehet probléma, hány ember használ aktívan több bankkártyát is párhuzamosan.

 • jami
  Azt írják az ismertetők ezeknél (a sportórákat ismerem), hogy így edzés után is meg tudod venni úgy a fagyit, hogy nem kell magaddal vinni bankkártyát sem. Elsőre engem is nagyon érdekelt amúgy, hogy pl. strandra ne kelljen kártyát/kp-t vinni. De pár próba után elment a kedvem az egésztől és elengedtem ezt a funkciót, épp órát cserélek és hidegen hagy, van-e NFC…
 • fdsgdf
  ha nem érted az értelmét, akkor nyugodtan kérdezheted nem degradáló stílusban is, nem sejtetve utalni arra, hogy valami boldog majmot utánoznak a többiek.

  Mi például azért fizetünk így, mert egy darab kártyáért fizetünk a feleségemmel, de mindketten tudjuk használni, ráadásul órát/telefont az ember, akkor is visz magával, ha viszi a bankkártyát, hiszen nem azért vesz ilyet, hogy a bankkártyát lecserélje, csak ha már nála van, akkor a bankkártyát nem kell vinni.

 • tip
  “mi az előnye a bankkártyával szemben a kártyánál nagyobb, drágább, nehezebb, különböző testrészeinkre rögzített dolgokkal fizetni?” – eggyel több amerikai cég keres azon, hogy egy európai egy másik európaitól Európában vesz valamit.
 • mreechi
  hosszútávon el tudom képzelni, hogy a kártya helyett virtuális kártya lesz csak.
  Nem tudom, hogy a kártya előállítási ára milyen viszonyban van a telefonba vagy órába épített elektronika árával, viszont feltételezem, hogy ezeket a készülékeket lehet arra is használni, hogy egy kapun beengedjenek, tehát összességében sokkal több dolgot kiválthatnak.
  Cserébe ha tönkremegy vagy ellopják, akkor több mindent kell pótolni stb.
  “Boomer”-ként még várom, hogy jobban elterjedjenek, mielőtt én is elkezdem használni…
 • eferix
  nem kell hozzá telefon és internet sem, ez olyan, mintha lemásolnád a fizikai kártyádat egy digitális formára…. ha több kártyád van, akkor kiválasztod, hogy melyikkel akarsz fizetni.
 • kp
  “Kényelmes dolog, hogy még a telefont sem kell elővennem, hanem egy mozdulattal haladhatok tovább nem a pénztárcával bíbelődni és feltartani másokat.”

  Igen, hogyne! Döbbenetesen megterhelő a reggeli Croissantomat úgy megvenni, hogy a zsebemből elő kell vennem egy kétszázast és le kell tennem egy műanyag tálkára.
  Majdnem annyira elfáradok benne, mint amikor – esőérzékelős ablaktörlő híján – egy bajuszkapcsolót fel kell kattintanom 1-el vagy 2-vel a kocsiban amikor elered az eső. 🙁 Rendelnem kellett volna azt is az autómba plusz 300 ezerért, de már késő bánat 🙁

 • eferix

  – kényelmesebb (nem kell elővenni a bukszádból a kártyát, nem kell figyelni rá, hogy a kocsiban hagytad-e vagy magaddal vitted-e egyáltalán)
  – gyorsabb (nem igényel pin kódot, így nem kell vele vessződni)
  – egyszerűbb (nem kell elővenni a bukszát, kivenni a kártyát és visszatenni a kártyát és vissza a bukszát)
  – biztonságosabb (a bankkártyát könnyen el tudod veszíteni)
  – modernebb (sokunknak már eleve virtuális kártyáik (is) vannak, amik soha nem léteztek fizikai kártyaként)
  soroljam még?
 • ZX71
  Kicsit OFF, de mégse: nyáron vadlesen voltunk egy csapattal, és elképesztő küzdés ment azzal, hogy okostelefon+távcső kombival értelmezhető képet készítsenek. Volt ott vagy 6 távcső, a csapat kb 15 fő, és komoly fizikai kihívás volt két kézzel a nehéz távcsövet fogni+fókuszálni+telefont mögötte tartani+exponálni. (És az eredmény nagyjából semmi.)

  Nekem meg van egy 60x optikai zoomos kamerám, ami ~ negyedannyiba került újonnan, mint a telefonok többsége.

  A vadak amúgy kb 20 méterre voltak.

  Ilyenkor érzem azt, hogy repedés keletkezik a mátrixon, és a marketing által felépített illúzió (“a telefonnal lehet fényképezni”) mögül kiinteget a rideg valóság (“nem lehet”).

  Na, ugyanezért használok bankkártyát, ha vásárolni indulok. Jobbat még nem találtak ki és nem is fognak.

 • mad823

  És amit még senki nem említett: A mobilos/órás fizetés esetén a terminál nem kér PIN kódot, mert az eszköz (óra, telefon) azonosítja a felhasználóját ujjlenyomattal, arccal, eszköz PIN-nel, bármivel. És igen, ez jóval biztonságosabb (biometrikus azonosítás esetén legalábbis), mint a bankkártya PIN.

 • Biblikusz
  Sztyopanovics
  Most az idézetedben az okosóragyártó a fenevad, és csak okosórával lehet fizetni, és a többiek nézik, ahogy az okosórások fizetnek?
 • tbd82
  https://kiszamolo.hu/otp-nel-is-google-pay-xiaomi-pay-es-garmin-pay/#comment-257926
  Sztyopanovics

  Ez inkább arra vonatkozik, hogy gondolatban, elmében (homlok) azonosulsz-e azzal az ideológiával, a kéz pedig, hogy még tevékenyen részt is veszel az ideológia által képviselt dolgokban.
  Persze, sokan akarják az ilyen modern kütyükre ráhúzni ezt, de ezek a kütyük csak eszközök, mint a kést, amit szintén lehet így és úgy is használni.

 • ascii

  nagyon jó a humorod, adom.

  ettől függetlenül sajnos nincs igazad, a digitális fizetés gyorsabb és kényelmesebb, meg tovább részletezte, nem akarom ismételni.

 • mad823

  Nem, a google egy petákot sem kér érte, amire te gondolsz az a másik amcsi cég, az almás.


  De, internet kell hozzá, mert az eszköz csak 5 tokent tárol 5 fizetéshez, ha ezek elfogytak, akkor kelleni fog a net.

 • Attila
  : amit nem értesz az nem jó?
  Strandon sokkal kényelmesebb az órámmal fizetni, mint külön kártyával szaladgálni.
 • Jozsó

  Ez egy nagyon népszerű igerész és már próbálták mindenre ráhúzni a hitelkártyától a vonalkódig.

  Viszont érdemes egy kicsit előtte is elolvasni:
  – Lesz egy fenevad.
  – Utána egy másik fenevad (ezek elég látványos csodákat tesznek, szóval nehéz lesz elmisselni)
  – Az első felgyógyul egy halálos sebből
  – A második készít egy képet, amibe életet lehel (közben ezeket a képeket imádni kell)
  – Megöleti azokat, akik nem imádják az első fenevad képét.

  És EZUTÁN lesz, amit te írtál. Szóval konkrétan emiatt még nem kell parázni.

 • patau
  Több kártyám Paypass-a ment tönkre idő előtt (használati tárgy, nem tárcában hordom, mert nem hordanék benne mást)
  Úgyhogy nekem praktikus mind a mobilos, mind az órás fizetés. (wise van hozzácsatolva, és inkább kis költéseket fizetek ezzel, így a fő számlám átláthatóbb)

  Látom, mindenki vigyorog, mikor mobillal fizet, hogy milyen modern, meg ez a XXI. sz. (meg keresgélik a wallet, vagy banki alkalmazást, holott elég csak feloldani a képernyőt 🙂

  A órás fizetés a legpraktikusabb, ha olyan a terminál. Miklós tudja miről beszél, ha nem olyan a terminál, tényleg tornamutatvány 🙂

 • Éva
  Nekünk kisgyerekkel tök praktikus az órás fizetés vagy gyors telefonálás.
 • gusson
  A mobileszközökbe behúzott, virtualizált bankkártya értelmetlenségét ecsetelő olvtársakról a Marco Polo c. tvfilm sorozat azon jelenete jutott eszembe, amiben a velencei polgárok hitetlenkedve kikacagják Marcot, amikor bemutatja a kínai papírpénzt.
 • Futó
  A legnagyobb előnye az okosórás fizetésnek, hogy gyakorlatilag bármikor nálam van a bankkártyám. Nem kell hozzá se pénztárca, se telefon – például nyáron strandon vagy sportolás (futás, kerékpár) közben.
  és a fizetés egy offline okosórával (almással) működik, tehát nem kell az órára külön internet.
 • NAR
  Nekem az a tapasztalatom, hogy 20000 forint fölötti költésnél kéri a terminál a PIN kódot akkor is, ha telefonnal fizetek…

  Apropó, a Wallet-et hogy lehet rávenni arra, hogy ne a Wise kártyámmal akarjon mindenképpen fizetni, hanem az erstéssel?

 • István
  Elkezdtem regisztrációt minek kell neki a lakcímem? Simple pay mem kért ilyet. Már nem szimpatikus…
 • Cluster
  nem feltétlenül. Pl garmin paynek soha nincs szüksége internetre , csak amikor beregisztralod a kártyát.
 • tip
  “a google egy petákot sem kér érte” – nyilván nem önfeláldozásból tartja fenn az infrastruktúrát, tehát keres rajta (és nemcsak ő, de a mögöttes kártyakibocsátó is). Ha úgy vesszük, egyetlen fizetési szolgáltató sem kér egy petákot sem a fizetésért, mert az rosszul mutatna. Helyette a kereskedőt veszik le százalékokra. Sőt, még azt is megtiltják, hogy a kereskedő továbbszámlázza a jutalékot. (Hja, még a végén piaci verseny alakulna ki a szolgáltatók között, még mit nem!) Régebben volt olyan, hogy fogyasztóvédelem meg versenyhivatal, ami ilyen esetekben közbelépett, és megálljt parancsolt a piaci versenyt korlátozó megállapodásoknak. Ma viszont egyenesen az állam tiltotta meg a tranzakciós költségek továbbhárítását, nem mintha a bankok nem tiltották volna maguk is (ez politikailag jól mutat, de igazából ez a kulcsa a magas jutalékoknak: hogy rejtve maradjanak a fogyasztó előtt).
 • ascii
  kell lennie a tárcának alapértelmezett kártya beállítása mind almán mind droidon.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.