OTP Nyugdíjpénztár akció újra

Újra van OTP Nyugdíjpénztári akció, az új belépők vagy átlépők 20% de maximum 100 ezer forint jóváírást kapnak az első befizetésből (meg persze az adójóváírást, de az ettől teljesen független.)

Részletek erre.

Köszönjük Gábornak a hírt.

Share

98 hozzászólás

 • Nincsproblem
  NYESZ-ről van valakinek megbízható forrása, hogy mit lehet rá venni? Úgy hallottam csak BÉT-en forgalmazott papírokat, így pl a normális Xetra-n forgalmazott ETF-ek kiesnek. Nyugdíjcélra nem szeretnék csak magyar papírokat tartani csak az adóvisszatérítés miatt.
 • Alfa
  : nem kell semmilyen fiókba menni, ügyfélkapuval online el lehet intézni. 2 doksikt kell kinyomtatni, aláírni, szkennelni, hitelesíteni és beküldeni. Max fél óra munka.
 • Rosen
  Lui, macerának macera, de az OTP-től pénzt lenyúlni mindig öröm.
 • zuhanyfüggöny
  kicsit off:
  Az MKB-Pannóniánál az egészségbiztosítás az mire jó, hogyan vehető igénybe? Annyira zavaros a leírása.
 • Athos
  [off] A PayPal a kovetkezo innovativ otlettel allt elo a dec. 16-tol hatalyos szerzodesben:

  > Inaktív számlák
  > Ha PayPal-számlája legalább 12 egymást követő hónapig inaktív,
  > akkor előfordulhat, hogy éves inaktivitási díjatszámítunk fel.
  > Az inaktív számla azt jelenti, hogy Ön nem jelentkezett be
  > PayPal-számlájára, illetve más módon sem használta fel
  > PayPal-számláját pénz küldésére, fogadására vagy felvételére.
  > Ez a rendelkezés és az inaktivitási díj az ír regisztrált
  > felhasználókra és a Magyarországon regisztrált egyéni számlákra
  > nem érvényes.

  A dij 4000 ft a magyarorszagi vallalati ugyfelek reszere. (A3.13.) Ha valakinek van ilyen kallodo PayPal szamlaja, annak erdemes erre figyelnie. Kivancsi vagyok, magyarorszagi maganszemelyekre mikor terjesztik ki.

  Van benne par mas erdekesseg is (pl. kotelezoen megadando telefonszam, stb.), erdemes atfutni: https://bit.ly/33hVFAi

 • Norbi33
  Édesanyukám december közepén megy nyugdíjba, van önkéntes nyugdíjpénztári számlája, ha idén befizet 750000 ft-ot arra még jár neki jövőre a 150000 ft adóvisszatérítés?
 • TZ
  Szerintem nem érdemes összevonni a tagságokat. Egyrészt ez is egy diverzifikáció, de ami még érdekesebb, hogy tíz év letelte után felváltva lehet kivenni a hozamot, így nem csak háromévente lesz erre lehetőség.

  Van egy másik dolog ami miatt nem tartom rossznak ezt az önkéntes nyugdíjpénztárt. A vésztartalék kérdését is megoldhatja az első tíz év után, ugyanis a hozamot nem kötelező felvenni, de ha már jogosultak vagyunk rá, akkor bármikor felvehetjük. Tapasztalatom szerint jobb hozamot termel így a pénz, mintha bármi más likvidebb módon próbálnám a vésztartalékot elhelyezni.

 • Zabalint

  Most nézem, hogy online is lehet hitelesíteni, és akkor nem kell postázni.
 • Körtefa

  “nem kell semmilyen fiókba menni, ügyfélkapuval online el lehet intézni. 2 doksikt kell kinyomtatni, aláírni, szkennelni, hitelesíteni és beküldeni. Max fél óra munka.”

  Minek kell aláírni kézzel, ha amúgy is hitelesíted ügyfélkapuval?
  Elég csak a letöltött dokumentumot hitelesíteni, nem kell ez a tortúra:
  “A Belépési Nyilatkozatot kitöltés és kinyomtatás után alá kell írni (szükséges helyeken két tanúval leigazoltatni) és eljuttatni Pénztárunk levelezési címére (1370 Budapest, Pf. 369), vagy kitöltés után le kell menteni, majd AVDH-s hitelesítést követően megküldeni az info@otpnyugdij.hu címre.”

 • Zsolt
  Norbi33: igen. Amennyiben SZJA-bol levonhato annyi, illetve volt 3 evig tag mar (nem tudom, hogy pontosan hany ev, de vmi 3 korul van). Illetve ugye nem vesz igenybe mas adovisszateritest (pl. egeszsegpenztar)

  ***************************************
  Szerintem a 100k> penz megeri azt a raforditott idot, foleg ha megnezed par evtized alatt mit tud vele csinalni a kamatos kamar. Plusz van ahol a munkaltato befizet hozzajarulast, ez osszeadva az adojovairassal, mert ertelmezheto osszeg.
  +1: jo ha az emebr kifejleszti ezt a mentalitast, hogy felre kell tegyen

 • headset

  “Az OTP 100.000 forintjára is járt az állami adókedvezmény”

  Így van. A 100e egyéni befizetésnek minősül.

  Ezek szerint ha valaki első befizetésként átutal 500 ezer forintot, akkor
  – ebből 482 900 forintot írnak jóvá az egyéni számláján
  – 100 000 forint akciós jóváírás
  – 120 000 forint adóvisszatérítés
  Összesen 702 900/500 000=140,58%
  Ha 10 év van a nyugdíjig, akkor ez 3,46% kamatos kamatnak felel meg a nyugdíjpénztár hozamán felül.
  A jelenlegi szabályok szerint 20 év után lehet kivenni a befizetést és 10 év után a hozamot. 20 évre 40% csak kb. évi 1,7% hozamtöbbletet jelent.

  További költségek
  – az OTP-s pénzek átutalása meglevő nyugdíjpénztárba 3000 forint + átutalási költség vagy
  – minimális évi 12*5000 forintos befizetés esetén a jóváírt összeg 56 000 forint +12 000 forint adóvisszatérítés vagy
  – ha a tag semmit sem fizet, a pénztár levon évi 4000 forintot a hozamból.

 • headset

  “Édesanyukám december közepén megy nyugdíjba, van önkéntes nyugdíjpénztári számlája, ha idén befizet 750000 ft-ot arra még jár neki jövőre a 150000 ft adóvisszatérítés?”

  Igen, ha van annyi visszaigényelhető SZJA-ja.

  Még a nyugdíjpénztári számláját sem kell fenntartania. Ha felveszi a megtakarítást és megszünteti a számlát, az APEH közvetlenül utalja át neki az adóvisszatérítést.

  SZJA tv. 44/A. § (2) b.

 • Sacc
  Ha esetleg elkerülte valaki figyelmét, részlet a szabályzatból:

  “Átlépés esetén az áthozott vagyon, valamint az adomány nem minősül első befizetésnek.”

 • Inevitable
  Jajj de nagyon sok téves dolgot írtok srácok.
  Önkéntes nyugdíjpénztár választásához szerintem 2+1 dolgot kell tudni:
  1. A befizetések után a díj levonása amennyire tudom mindegyik önkéntes nyugdíjpénztárnál sávos, ennek összehasonlítására található a neten költségkalkulátor, ami konkrétan megmutatja, hogy évi X forint befizetése után mennyi forint marad a számlán (ha csak a befizetéseket nézed). Érdkes lenne tudni viszont, hogy ezt mennyire szabadon változtathatják.
  2. szintén található összehasonlító oldal, ami konkrétan megmutatja, hogy az egyes pénztárak egyes választható portfóliói milyen hozamot értek el az elmúlt 1-5-10 évben (itt ahol nincs meg még a szükséges idő külön jelzik)
  +1 azt válaszd, amelyik a fenti két szempont együttese alapján a legjobb 3-ban van, és valamiért szimpatikusabb mint a másik kettő (közel van, van már ott számla, stb.) folyt.
 • Inevitable
  folyt.

  Azonban szerintem csak akkor éri meg ezzel bajlódni, ha a munkáltató támogatja (sok helyen pl. ha 2%-ot beteszel a bruttódból akkor 2%-ot mellétesz a munkáltató is).
  Önmagában a magas(abb) költségek miatt nem versenyképes, még a 20% visszatérítéssel sem, ugyanaz a baj vele, mint a Fundamentával: hosszú távon elerodálódik.
  Az éves hozamai egész jók voltak eddig, de pont úgy tűnik -Kiszámoló is írt róla- hogy jön egy pár szűkebb esztendő (a portfóliók összetétele miatt).

 • A777
  Kedves és !

  Valóban igaz, hogy a 3 éves PMÁP kamata csökkent infláció+1%-ra (jelenleg 4,4%) és az 5 éves PMÁP kamata csökkent infláció+1,4%-ra (jelenleg 4,8%). Amennyit növekedett a hivatalos infláció (3%-ról 3,4%-ra) ugyanannyit csökkent a kamatfelár. Most inflációemelkedésre számítok, ezért én már átváltottam a MÁP+ papírokat 3 éves PMÁP-ra. Ez volt nekem az optimális. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek megfelelő. Személyesen azt mondták nekem az Államkincstárban, hogy évfordulókor nincs 2% visszaváltási költség a PMÁP-ra. Ez valószínűleg így is lehet, mert nekem szeptember közepe körül volt az évforduló és a netes felületen azt láttam, hogy ezen a napon tényleg nem 98%+kamat, hanem 100%+kamat volt. Szerintem akkor éri meg valakinek a MÁP+, ha nem évfordulókor szeretné visszaváltani, mert ekkor “csak” 0,25% a levonás. Biztonsági tartaléknak megfelelő a MÁP+

 • @A777

  “Édesanyukám december közepén megy nyugdíjba, van önkéntes nyugdíjpénztári számlája, ha idén befizet 750000 ft-ot arra még jár neki jövőre a 150000 ft adóvisszatérítés?”

  Kedves Norbi,

  Úgy tudom, hogy az adóvisszatérítés adóévre (tárgyévre) jár. Szerintem vissza tudja igényelni a 150 ezer forintot a 2020. évben (tárgyévben), befizetett adóból. Nem jövőre jár neki az adóvisszatérítés, hanem még az idén. Jövőre csak a bevallást kell elkészítenie vagy elkészíttetnie.

  Ez a lehető legszerencsésebb eset, abból a szempontból, hogy a befizetés után viszonylag hamar, kb fél év után felveheti nemcsak az adóvisszatérítést, hanem a teljes összeget is.

  üdv: A777

 • -nb-
  Jó ötlet:
  ha közel a nyugdíj, beleteszünk nagyobb összeget, pl. 500 ezer befizetésre jön 100 ezer visszatérítés, az 20% ha 1 évre van benn 🙂
 • Kiszamolo
  Apró gond, hogy nyitástól 10 év múlva veheted fel belőle a pénzt, akkor is, ha már nyugdíjas vagy….
 • Peti
  @Szakértő

  Igazad van, én is inkább a Patika ep-t választottam, sem mint valamelyik önyp-t. Mutasson bárki olyan pénztárt a Patikán kívül, ahol – a novemberi befizetési akciót kihasználva – mindössze évi 2e forintot vonnak le a pénztár működésére, a 150 ezres adójóváíráshoz.
  Én mindig kimaxolom az 500 ezres befizetéssel + lekötéssel…sőt, hamarosan már csak a tagdíjat fizetem, mivel a befizetések állandó lekötéséből is hozzájuthatok a max. adójóváíráshoz.
  A megtakarításom többi része meg megy PMÁP-ba, etf-ekbe.

  Egyedül egy dolgon morfondírozok már egy ideje: hogy kivárjam az állami nyugdíjkötvény megjelenését, vagy inkább a NYESZ-t válasszam helyette. Bár hogy őszinte legyek: november 15-én lesz 2 éve, hogy Varga Mihály bejelentette a nyugdíjkötvény érkezését. Azóta többször ígérgették már, hogy ekkor meg akkor várható, azóta se lett belőle semmi. Úgyhogy nem biztos, hogy várok tovább

 • bobo
  Kedves

  Szerintem valamit félreérthettél a PMÁP-pal kapcsolatban. MIvel most volt pont 2 papírom fordulója is, meg tudom erősíteni, hogy az árfolyam végig 99% volt, nem 100%. (régebbi papírokra még a 99% vonatkozik). Az igaz, hogy a futamidő végén nincs jutalék már, de addig sajnos van.
  Itt le tudod te is ellenőrizni:
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_/3152/

  Azaz aki az infláció miatt venne PMÁP-ot MÁP+ helyett, az jelenleg 2,5 évre minimum leköti magát, ha nem akar bukóval kiszállni.

 • -nb-

  A gond az nem gond, ha már megvan nyitva, nyugdíjba menéskor nem a betevés ideje, hanem a nyitás ideje számít, az otp pénztár oldala szerint:
  “Adómentes a nyugdíjszolgáltatás
  1. azon pénztártagok esetében, akik 2012. december 31-ét megelőzően létesítették tagsági jogviszonyukat.
  2. azon pénztártagok esetében, akik 2012. december 31-ét követően létesítették tagsági jogviszonyukat és azt a kifizetést megelőző tíz adóévben is fenntartották.”
  Tehát még a 10 évet is meg kell fontolnia annak, aki ebben gondolkodik. 10 éves távlatban 500ezerrel számolva az első éves adóvisszatérítés cca. 1.6%-os pluszkamatot hoz, hááát nem is tudom. 4 évre +4.1%, ez már jobban néz ki, de a számlának meg kell lennie már legalább 6 éve. Ha év elején mész nyugdíjba, akkor pár hónap alatt (dec -> május) jól hoz az utolsó évre. Kis pénz, de ha megvan a számla, akko’ ingyé’ 🙂
 • Spórolós
  Szia, ezt írtad: “az 5 éves 2025/J állampapírt megvenni. Évfordulókor (pl 4. évben) azt is vissza lehet váltani költségmentesen, legalábbis a jelenlegi szabályok szerint.”

  ez tényleg így van ? kis kereséssel ennek hivatalos voltát nem találtam (inkább ellenkezöjét)

 • Tibor53
  Köszönöm a tanácsokat!
  Ma úgy gondolom, hogy a megtakarításaim fele megy MÁP+-ba, másik fele PMÁP-ba.
  Ez lesz az én zseniális diverzifikált megtakarításom. 🙂
 • matetoth

  83 forintért szerinted milyen szolgáltatást szeretnének nyújtani? A szomorú, hogy mennyi embert lehúznak vele… De sajnos az ember órabére nem éri el, hogy megérje lemondani. Az egy lopás ott.
 • Kiszamolo
  nb, igen, ha máshonnan hozod át, akkor működik. Ha most nyitna valaki, nagyot fog nézni.
 • lvjtn
  ez a nyesz számlát vezető pénzintézettől függ, anyámnak az ersténél van, ott kábé mindennel lehet kereskedni. állampapír, magyar részvény, bef. alapok, certi (itt talán pár európai is), árutőzsde biztos van, deviza swap-et sose néztem, de valószínű, bitcoin sanszosan nincs

  DE!

  a nyesz működik, ha tíz évvel ezelőtt nyitottad ÉS nyugdíjas vagy, mert akkor szűnteted meg, amikor akarod. ha viszont 40 évesen nyit valaki, az 25-30-35 évig nem nyúlhat a pénzéhez (aatól függően, mi lesz a nyugdíjkorhatár), addig ki vagy szolgáltatva annak, hogy ötvenszer a károdra változtatják meg a szabályokat és emelik a díjakat. szerintem jobban megéri a sima befektetési számla, pláne hogy pl. a nyesz számlák zömén a befektetett pénzed után IS sápolnak, nem csak tagdíj és kötési díj van. ettől sokkal kedvezőbb bef. számlák léteznek

 • Egészségbiztosítás

  Egész jót, de lehet, hogy csak az ügyintézőn múlt a dolog és nem ez a jellemző.
  Nekünk a több mint 100ezer forintos MR vizsgálat csak egy telefonhívásba került.
  Némi adategyeztetés után pár nap múlva már hívtak is, hogy mikor és hol, melyik magánlaborban várnak minket. Minden rendezve, nekünk már semmit nem kell fizetni.
  Persze nekünk is csak azért van, mert lusták voltunk lemondani, de ez így most pont kapóra jött.
 • Suhanc
  OTP egészségpénztár akció nincsen?
 • Niandra Lades
  kb 2 kattintás a mkbep.hu-n a személyes tárhelyen lemondani.
 • Niandra Lades
  ezt őket kihagyva is meg lehet csinálni ha van javaslatod a vizsgálatra. Semmivel se kapsz előbb helyet csak azért mert ők kérik.

  Fun fact: listaárhoz képest jelentősen drágábban, mintha magadtól szédülnél be az utcáról.

 • Kmiki
  Ha fiatal vagy es a nyeszen ertelmes hozamot akarsz latni hosszutavon, reszvenytulsulyos befalapokat illene tartanod. Annak koltsege evi 2% korul van (vagy tobb). A befizeteseidet indexalnod kell, az adojovairast meg diszkontalni, leven az minden evben 100k.
  Iden 500k be, jovore 515, 10 ev mulva 672k-t kell betolni 3% inflacio mellett, mikozben az arra erkezo jovairas mar csak 75k lesz jovoerteken. Mindemellett evi 2% bukta a koltsegeken az mar a jovairast is viszi mar 10 even belul is, sot.
  Es meg hozza sem fersz a penzhez.
  Matekold ki excelben.
  Onyp annak valo, aki lusta tanulni, vagy a munkaltatoja tamogatja, esetleg be akar adomanyozni sajat cegbol, ugy nem jar annyira rosszul. De ahhoz sem fersz hozza, csak csinos buktaval.
  Meg ki tudja mit talalnak ki, milyen ado lesz rajta a jovoben.
  Felejtos.
 • Kmiki

  Forintban denominalt eszkozoket vehetsz nyeszre, ez lehet magyar ertekpapir is ha van hozza gusztusod, de penzintezet valogatja, mit enged. Pl KH nem engedi a betas etf-eket, mert konkurenciaja a meregdraga befalapjainak.

 • Egészségbiztosítás
  Nem az a lényeg, hogy foglaltak nekem időpontot, hanem, hogy cserébe a havi 83 forintjaimért évi 300ezer forintig terétik a hasonló vizsgálatokat, tehet nekem akkor és ott az a vizsgálat 0 forintomba került.
 • Zupa

  Az eheti osszefoglalohoz:
  degiro.nl/assets/dg-2019/imgs/nl/blog/kaart-meest-verhandelde-aandelen-september-2020.png

  degiro.nl/leren-beleggen/blog/meest-verhandelde-aandelen-september-2020

  A DeGironal 18 orszagbol 16-ban a Tesla volt a legtobbet kereskedett reszveny (tranzakciok szama alapjan).

 • Mammut2
  Magán egészségbiztositásról van valakinek tapasztalata? Havi 10-15ezerig terveznék fizetni.
 • András
  NYESZ-nél Önkéntes Nyugdijpénztérnál játszik a korkedvezményes nyugdij, vagy meg kell várni a 65 éves kort. 61 vagyok és 63 éves koromban elmehetek nyugdijba. 2002 óta van ÖNYUP, 2008 óta NYESZ.
 • Ivett
  29 évesen van értelme ennek? Az állami nyugdíjban nem igazán bízom no meg azt meg is kell élni előbb, ezt viszotn havi 10-20ezer forinttal el tudnám rakosgatni. Jobb mint a fiókba rakni? Illetve anyukám hasonszőrű a nyugdíjat illetőleg, 53 évesen szerintetek van értelme ebbe tennie némi pénzt havi szinten?
 • headset
  @András
  “NYESZ-nél Önkéntes Nyugdijpénztérnál játszik a korkedvezményes nyugdij, vagy meg kell várni a 65 éves kort. 61 vagyok és 63 éves koromban elmehetek nyugdijba. 2002 óta van ÖNYUP, 2008 óta NYESZ.”

  Játszik. 🙂

  Ha bármilyen okból öregségi nyugdíjat kapsz, akkor az elegendő:
  Pl. mkbnyp.hu/nyp_onkentes_tagoknak_szolg_nyugdij.html

  Az, hogy milyen fajta nyugdíj és egyéb járadék megfelelő az adómentességhez, azt az Szja. tv. 3. § 23. írja le.
  Ez az önkéntes nyugdíjpénztárra és a NYESZ-re is érvényes.

 • headset

  “29 évesen van értelme ennek?…53 évesen szerintetek van értelme ebbe tennie némi pénzt havi szinten?”

  Ezt Neked kell eldönteni.

  A 2020-09-30 at 17:29 hozzászólásomban leírtam, hogy mekkora hozamelőnyt jelent az adóvisszatérítés az OTP-s ajándékkal együtt. Minél kevesebb idő van hátra a nyugdíjig, annál nagyobb százalékot.

  Emellett annak aki nem akarja a megtakarításait kezelni vagy idő előtt elköltené, a nyugdíjpénztár előnyt jelent.

  Hátrányok
  – hosszabb ideig nem hozzáférhető a pénz
  – ha valaki “biztonságos” portfolióban gondolkodik, akkor a pénztár nem tud lakossági államkötvényt venni, ezért a hozam kicsi lesz (jelenleg kb. 0). Ezért csak a kockázatvállaló portfólió jöhet szóba
  – saját kezelésben kisebbek a költségek, ezért nagyobb lehet a hozam. Akár NYESZR-en is, ahol van adóvisszatérítés és nincs befizetéskor levonás.

  Az 53 év ideális a 10 év várakozás szempontjából

 • András
  headset köszönöm
 • Andrew-Andrew
  Sziasztok!
  Segítenétek ezt értelmezni:
  patikapenztar.hu/alap.php?main_menu=1&sub_menu=hir&hirid=2977
  Én minden évben (az itt olvasott tanácsokra hallgatva) befizetem az általam megengedhető 350e ft-t.
  Egyébként nem fizetek év közben semmit.
  Ha jól értem akkor a novemberi akció előtt le kellene rendeznem az elmaradásomat, amit egyébként a novemberi befizetésből szoktak levonni.
  Vagy nem tudok élni ezzel az extra akcióvá.
  Egyáltalán megéri?
  Bocs de azt hiszem ez nekem már magas. 🙂
 • headset

  “Vagy nem tudok élni ezzel az extra akcióval.”

  A tájékoztató szövegben is benne van:”Jóllehet azok sem maradnak le az akcióról, akiknek tagdíjelmaradásuk van, az ő esetükben viszont a befizetésüknek csak az elvárt hozzájárulás feletti hányadára érvényes a kedvezményes költségelvonás.”

  De a reklámszöveg semmit sem számít. A lényeg az alapszabály:
  “113 c.) A fentiektől eltérően a november hónapra vonatkozó tagdíj és eseti befizetés 30.000,- Ft (harmincezer forintot) meghaladó része 100%-ban a fedezeti alapba kerül amennyiben a
  befizetésre november 1 és november 30 közötti kerül sor.”

  Én ezt úgy értelmezem, hogy a január-októberi 30e forintos elmaradás hagyományosan sarcolódik, mert az nem a novemberi befizetés része. És a maradék pénzből további 30ezerből is az általános szabályok szerint vonnak le.

 • headset

  “Egyáltalán megéri?”

  Ha a befizetésed 350 ezer forint, akkor 290.000 forintra kapsz 90.000*0,075+200.000*0,05=16.750 kedvezményt, ami a 350.000 forint 4.78 százaléka.

  Az egészségpénztár akkor éri meg a legjobban, ha rövid időn belül ki tudod venni a pénzt. Ha hosszú távon tartod, akkor a két évenkénti lekötés adóvisszatérítése évi 4,88 % kamatot jelent további befizetés és költségek nélkül. A hozamoknak most nem néztem utána, de a szükséges likviditás miatt általában alacsony szokott lenni.

 • Andrew-Andrew

  Köszönöm a választ.
  Mi ezt az összeget el is költjük évente, a megtakarításainkat Állampapírba rakjuk.
 • Béla
  Sziasztok!

  Hülye kérdés nekem van önkéntes nyugdíjpénztáram ami után igényelni szoktam az adójóváírást. Ha nyugdíj biztosítást kötök, akkor arra is tudok adójóváírást érvényesíteni vagy csak egyre lehet? Köszönöm a választ!

 • TTT
  @Béla Igen, jelenleg max 130k szja-t tudsz visszaigényelni évente nyugdíjbiztosításra.
 • Zoltán fehérvár
  Béla
  Együttesen a önyup és nyugdijbiztositás-al max 280 ezer forintig használható ki az adójóváirás,130 ezer nyugdijbiztositás+150 ezer forint önyup.