OTP Öngondoskodási felmérés

Az OTP újra kiadta az öngondoskodási felmérését.

Néhány érdekesség a felmérésből:

– Az emberek szerint az utolsó fizetésük 83%-át tartanák megfelelőnek nyugdíjas éveikre, 75%-át még éppen elfogadhatónak. De szerintük csak 64%-át fogják megkapni.

(Tévednek, inkább az utolsó fizetésük 30%-40%-a a realitás, itt egy friss előadás a KSH Népességtudományi Intézetétől a demográfiai helyzet várható alakulásáról.)

Ennek ellenére csak a megkérdezettek 22%-a tesz félre (valamennyit) a nyugdíjas korára, közel felük pedig egyáltalán nem törődik azzal, miből fog megélni nyugdíjasként.

– Az emberek 40%-a szemrebbenés nélkül betenné a pénzét 19%-os garantált hozamra bármelyik Marcsikához, vagy Cirmoshoz, 75%-a pedig ugyanezt tenné, ha a garantált hozam 9% lenne. Semmi gyanúsat nem találnának az ilyen ajánlatokban.

– Az emberek átlagosan 6%-ra becsülték az infláció mértékét (a valóságban még 1% sincs) és ugyanennyire a banki kamatokat (amik pedig 2% alatt vannak).

– Ha azt gondolod, ezt nem lehet fokozni, az emberek 10%-ban jelölték meg azt a hozamot, amiért érdemes lenne lekötni a pénzüket, 7%-ot nevezték meg, ami alatt nem éri meg betenni a bankba a pénzt.

– Ebből egyenesen következik, hogy az emberek 32%-a kizárólag otthon tartja az összes megtakarítását.

– Az emberek 44%-a gondolja úgy, hogy nem rendelkezik kellő ismerettel a befektetésekhez, 43%-a pedig fél a vagyonát befektetni.

– A legnépszerűbb megtakarítási formák az életbiztosítás és a bankbetét.

Hát így állunk ma Magyarországon.

Share

160 hozzászólás

 • graphite
  Ilyen hosszú távra nehéz félretenni, hiszen szinte 100%, hogy csõdbe megy az adott intézmény, és nem lesz kifizetés. Esetleg lehetne valamilyen indexbe fektetni, ott viszont a brókercégtõl függ, hogy egyáltalán megveszik, vagy csak úgy csinálnak papíron. Egyelõre a párnaciha tûnik a legértelmesebbnek.
 • Dani

  Ez most vicc akart lenni? 🙂
  Ha ennyire tartasz a csődtől, akkor oszd szét a pénzed több bank (akár ország) között.
  A brókercégeket felejtsd el, viszont számos banknál nyithatsz ma értékpapírszámlát.

 • Péter
  ilyen pénzügyi ismeretekkel tényleg sokkal jobb, ha ha ingatlanba fektetnek az átlagemberek.
  A legnagyobb szívás, ha valaki albérletet fizet, a megtakarításait pedig Marcsikára bízza.

  Aki már tudja, hogy a következő tíz évben hol akar élni, van annyi megtakarított pénze, és a megtakarításokkal kapcsolatos ismeretei ilyen szintűek, annak egy nagyvárosi lakás való, amit legalább nem lehet ellopni.

 • Akciós Áron
  A szocializmusról áttérni a kapitalizmusra a jogrendszernek 6 hónap kell, a gazdaságnak 6 év, a társadalomnak 60 év…
 • yimshagin
  Pedig ha tudnák, hogy 6%-s inflációval “kockázatmentesen” 9%-t, szerencsésebb esetben még többet is el tudnak érni némi állampapírral… 🙂
 • Janos82
  :

  hogyne lehetne ellopni? Igaz, nem lehet, mert meg csak meg sem veszi:) Odaadja a foglalot valakinek, aki 3 napja berli a lakast, es meg is oldotta a problemat:) Amugy az alacsony penzugyi muveltsegre nem az a jo megoldas, ha nem megfelelo helyre teszi az ember a penzet… inkabb fejlodni kene.
  :

  30 millio forintig akar 1 bank is eleg lehet, mert addig van OBA vedelem:) Meg amugyis, mi van, ha csodbe megy a bank? fel evvel kesobb fersz hozza a 30 ev mulvara felretett penzedhez? Szerintem ez nem olyan nagyon veszes…

 • graphite
  @dani önkéntes magánnyugdíjpénztárra gondoltam, ahol az elérhető hozam nem 0.1%, mint egy bankbetétnél.

  “Több bank is kínál olyan megtakarítási formát, amely nem védett, mint pl. önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy. Továbbá a betétbiztosítás nem védi a bankok által 2003. január 1. előtt és 2015. július 2. után kibocsátott kötvényeket, letéti jegyeket sem. Nem terjed ki például az OBA biztosítás a főleg bankoknál vásárolható nyílt, vagy zárt végű befektetési alapok befektetési jegyeire sem.”

 • nnk
  @akcios-aron: Nagyon jó!
  @post: “az emberek 32%-a otthon tartja a megtakaritásait” – az emberek 32%-ának van megtakarítása?!?
 • Kiszamolo
  A felmérés szerint valami 52%-ának van valamennyi megtakarítása.

  Persze ez túl sok nem lehet, mert az első számú célja az embereknek, hogy váratlan kiadásokra legyen félretett pénze.

  Ez a rossz az ilyen felmérésekben, hogy nem kérdez rá, mennyi a megtakarítása. Nem mindegy, hogy azok tartják csak otthon, akiknek 50 ezer forintjuk van, vagy akiknek 50 millió.

 • Dani

  Akkor csinálj te is egy felmérést 🙂 Nem lenne túl reprezentatív, de legalább kiderülne, hogy az ország takarékosabb, Kiszámoló-olvasó része hogyan áll az átlaghoz képest 🙂
 • rul
  Pl. az egyik önkéntes nyugdíjpénztárnál a Kiszámítható Portfolió “minimális befektetési kockázat”. Alapvető hiba, ugyanis összekeveri a valószínűség fogalmát a kockázattal.

  “A Kiszámítható Portfolió esetében olyan speciális portfolió kialakítására kerül sor, ahol az ezt választó pénztártagok vagyonát a Pénztár pénzforgalmi számlán és bankbetétben tartja.”

  Itt OTP-s bankbetétet emlegetnek, amire az emberek bólogatni szoktak. Csakhogy:
  1) OTP is csődbe mehet (nagyon kis valószínűség),
  2) nincs jogi garancia, hogy kötelezően az OTP-s bankbetétnek kell lennie. Mert ha 1%-kal több betéti kamatot kínál az önkéntes nyugdíjpénztárnak az egyik újdonsült, de bizonytalan hátterű bank, akkor oda viszik az én pénzem is. Ez a minimális befektetési kockázat?

 • Janos82
  :

  A bankbetetnel is van 2-3%os hozam ( ami kb realhozam, vagyis nem olyan rosz)
  Vagy ott vannak az allampapirok.
  Az ertekpapirszamlara is tehetsz penzt, igaz 20e euroig biztositott ( vagy most 100e?)
  Ha 2-3 onkentes penztarba teszel, amik fuggetlenek, akkor azert azok se tunnek tul veszelyesnek.

  Te parnacihat irtal mint “legertelmesebb”, mi abba kotottunk bele, hogy biztos nem:) Raadasul egy betoressel azt elviszik mig a bankbetet (30 millioig) megmarad.

 • rul
  az önkéntes pénztáraknál nem árt tudni, hogy nem vagy biztosított, hiába függetlenek
  állampapírok: nincs garancia, hogy valóban megveszik, csak a “bizalom”, és annak fokozatai.
  Ráadásul ha történetesen nálad valóban megveszik az értékpapírt, de a másik ügyfélnél ugyanazt az ép-t nem, akkor homogenizálnak, és 1 milla felett vagy, akkor garantált a bukó.
  A Felügyeletet el lehet felejteni, mintha nem is létezne…GVH-t is.
 • -nb-

  nem csak csőddel lehet bukni, pl. képzeld el (kitalált nevek, a valósággal való egyezés kizárólag véletlen műve lehet!), hogy az NN önkéntes nyp. megveszi az NN befektetési alaptól azokat a papírokat, amik K.Attila tevékenységéből kifolyólag értéküket vesztették. És viola, a 3 milliós számlád máris csak másfél milliót ér! mindez teljesen legálisan, bankfelügyelet által felügyelve! 🙁
 • Tibor
  1. “Az emberek átlagosan 6%-ra becsülték az infláció mértékét” Persze, mert kajat meg alapveto elelmiszereket vesznek joreszt, es annak az arat nezik. A rezsicsokkentes hiaba virit narancssargan minden papiron, kiesik ebbol a szamukra, a nagyobb erteku dolgok amiket egyszer ha vesznek az eletben meg plane.

  2. A legnepszerubb megtakaritasi forma nyugdijtokekent az nalunk a sajat ingatlan. Ez az amit nyugdijas korara tobbnyire kifizet az ember, arra szamit, hogy onnantol a torleszto ami addig a fizuja kb fele volt mar nincs, igy a fizuja kb fele nyugdijbol majd megel ugyanugy.

 • NAR
  : “A bankbetetnel is van 2-3%os hozam ( ami kb realhozam, vagyis nem olyan rosz)”

  Melyik országban? Az ilyen-olyan akciós betéteket ne számítsd bele, a kamatadóţ viszont igen…

 • Janos82
  @rul:

  Allampapirnak az Allamkincstar a legjobb. Ott azert nem kell nagyon rettegned. A brokerceg akkor johet szoba, ha reszvenyt akarsz, de akkor is csak kb a kartalanitas osszegeig.

  :

  Jo, a kulonbozo penztarakkal lehet bukni, de itt most a parnacihanal jobb alternativakrol van szo. Erre mondtam azt, hogy bankbetet vagy allampapir.
  De amugy erdekelne a tortenet, ugyhogy ha van rola cikked, akkor legyszi oszd meg egy hozzaszolasban

  :
  bankmonitor.hu/betet.htm

  Ott a normal bankbetetek is hoznak 2% felett, ha legalabb 3 honapos lekotest nezel. A kamatadot kihagynam, mert most hosszutavrol volt szo , ott meg ugye lehet TBSz, de amugy a 3%bol ha lejon a kamatado, azmeg akkor is 2 felett marad.

 • okoska
  bnp-nél pl ebben az országban is.
  jó, inkább 2 mint 3, de a 2-3 intervallumba belefér 😉
 • Varázspálca
  Ehhez hozzáadhatjuk az MNB tanulmányok október 29-i különszámában megjelent kutatást, amit a nemteljesítő jelzáloghitel adósok körében folytattak le. Mindössze 40%-uk hajlandó csökkenteni a költségein és 30%-uk vállalná, hogy kisebb rezsijű lakásba költözik, hogy tudja fizetni a törlesztőit. De az abszolút kedvencem, hogy 90% új adósmentő csomagra vár.

  Megment Viktor. Ez egy ilyen ország.

 • szocske
  Az AXA oké4 számlacsomag most is 3%-ot ad 3 havi lekötésre.
  Tavasszal is ennyi volt, aztán pár hónapig csak 2,5%, de most újra 3.
  Éves lekötésre kevesebbet ad, ha jól emlékszem 2%, de lehet 2,25%.
  Mindenesetre a 2% azért simán elérhető kamatadó levonása után is.
  Ami nem sok, de ha elfogadjuk a 0 közeli inflációt, vagy ha a többiekkel hasonlítjuk, akkor nem rossz.
 • gombócné teri
  Egy dolog, hogy a KSH szerint mennyi az infláció, másik dolog a valóság. Az ő munkájukat nem illik ez utóbbival zavarni.
 • Zupa
  “Az emberek átlagosan 6%-ra becsülték az infláció mértékét (a valóságban még 1% sincs)”

  Ez attol fugg, hogy hogyan merjuk az inflaciot. Amerikai vagy europai modszerrel.
  Pont errol irt ma Zsiday is:
  zsiday.hu/blog/nincs-infláció

 • Gábor
  Az emberek nem okolhatók mindezért, hisz soha senki nem tanítót nekik pénzügyi ismereteket, sem a szüleiknek, sem a nagyszüleiknek. Az pedig irreális elvárás, hogy mindenki önmagát képezze, főleg, ha nem is gondolja, hogy kellene, hisz soha nem volt előtte ilyen jellegű példa.
  Hogy miért nem takarít meg a legtöbb ember? Mert a havi nettó 100/110ezer forintos bérből egyrészt nehéz, másrészt olyan kicsi megtakarítást lehet összehozni, hogy lényegében semmi értelme, vagy arra elég, hogy ne hitelből keljen lecserélni a hűtőgépet ha az elromlik.
  A biztosítási, befektetési, nyugdíj alapokban már senki nem bízik, legyen az a boltos Marinéin, a postás Józsi-bácsi, vagy a fiatal moziban jegyszedőként, vagy gyorsétteremben dolgozó Józsika és Marika.
  Otthon tartják, mert ahogy a reklámban is volt, a hasi tasi költségmentes, a bankszámla meg nem, főleg, hogy lejáraták a bankokat.
  Sajnos így van.
 • tücsökkel döglő hangya
  A felsorolt százalékok már önmagukban is finoman szólva ijesztőek, főleg ha hozzávesszük, mennyien vannak nem csak megtakarítás híján de konkrétan hitelcsapdában is. Személyes ismeretségi körömben úgy veszem észre, ennek a jelenségnek nagyon gyakran a nettó nulla vagy netán destruktív pénzügyi nevelést kapott Ratkó-gyerekek generációja esik áldozatul, akik abban nőttek fel, hogy az állam majd mindig mindent megold akár helyettük is. Ne legyen igazam de jövőben sem ígérkezik sokkal jobbnak a helyzet, mivel az alaptanterv még egy nagy hitelválságot követően sem óhajt tudomást venni a legalapvetőbb pénzügyi ismeretek átadásának égető szükségéről, miközben a reklámokból a “carpe diem” szemlélet harsog. Ne legyen igazam de sajnos az “adósrabszolgák” következő generációjának következetes újratermelése zajlik.
 • tücsökkel döglő hangya
  Gábor: Annyiban azért szerintem okolhatók egyesek, hogy ugyan kimondhatatlanul nagy szükség lenne rá de nem csak és kizárólag az iskola alakíthat ki pénzügyileg felelős gondolkodást. Én spec. egy gramm pénzügyi nevelést nem kaptam soha semmilyen oktatási intézményben, mégis vagyok annyira igényes magamra, hogy nem adósodtam el nyakig, át tudtam gondolni hogy a szükségleteim és lehetőségeim, ne pedig a vágyaim szerint éljek.
  Erre szerintem akárki képes lehet akár józan paraszti ésszel is. Szóval én nem mentenék fel válogatás nélkül mindenkit a saját helyzete alól…
 • Gábor
  Mindenkinek joga van hülyének lennni a pénzügyekben is és ehhez a jogukhoz az emberek többsége ragaszkodik is, tisztelet a kivételnek. A legnagyobb baj hogy az emberek a rossz pénzügyi ismereteikre és szokásaikra hiszik azt hogy azok a jók, mindenki hülye és mindenki hibás rajta kívül ha valami gond van
 • rul
  érdekes, hogy a MÁK-nál megjelentek vezető pozícióban olyanok, akik korábban szintén vezetők voltak a hírhedt Széchenyi Banknál.
 • NAR
  : AXA oké4: beteszek 1000000 forintot 3 hónapra 3% kamatra, az 7500 forint kamat, abból lejön három havi számlavezetési díj (13569), az 1 milliómból maradt 993931 forint. Szerintem nem nagy üzlet (nekem – a banknak biztos). És akkor a tranzakciós adóról még szó sem volt…
 • szocske
  hát igen, így jár, aki a saját pénzének ellensége…

  én veled ellentétben az 1M Ftom nem egyszerre teszem be, hanem havi 333 ezres részletekben utalom át egy másik (szintén ingyenes) számlámról, 3 hónap alatt, majd a 3. hónap elteltével az épp lejáró 333ezerrel csinálok egy oda-vissza utalást, mielőtt újra lekötném 3 hónapra.
  Ez havonta olyan 3 percembe kerül, cserébe nincs számlavezetési díjam.
  Oké, az egész móka elején buktam 1 hónapig 666 és még egy hónapig 333 ezer Ft kamatát, de a többségnek nem hirtelen lesz 1M-ja, hanem fokozatosan gyűlik össze, így talán nem is létezett még ez a pénz.
  Arról nem beszélve, hogy ha a fizetést is kapok a munkahelyemről, akkor akár nem is kell utalgatni, de ha kevés a bérem, akkor csak esetleg egy kisebb összeget.

 • fabris
  @Gábor

  A véleményeddel maximálisan egyetértek. A jelenlegi magyar átlagfizetés
  (mennyi is, nettó 150e Ft?) arra elég, hogy 1 fő kifizesse belőle a havi
  kajáját és mindent ami a higiéniához kell (kb. 50-60e Ft), a lakásrezsit (kb. 30-40e Ft) pótolja a ruházatát, az ingóságainak amortizálódását, ha meg még van egy rozzant autója, amit havonta egyszer tankol akkor már nullánánál is tart minden hónap végén, mert a kocsi amortizációval és minden költséggel együtt megint elvisz kb. 50e Ft-ot.
  (Autót persze nem kötelező venni, de a tömegközlekedés
  sincs ingyen és egy kocsi fenntartásának felét arra is el lehet költeni, pláne ha néha
  fuvarost is kell fizetni, mert ugye a BKV-n a hónod alatt még egy IKEA bútort se tudsz hazavinni.)

  És ekkor még nem tart el az ember egy vagy két gyereket, nincs hiteltörlesztése, nem volt kikapcsolódni sehol, nincs egészségügyi problémája miatt költsége stb.

 • szocske
  (egyébként, hamár szőrszálhasogatunk: a te példádban valójában csak 2 havi számlavezetést buknál, mert első hónapban odautaltad a pénzed, így akkor még neked is ingyenes volt a számla.
  Sőt, a számlanyitásért kapsz 20 ezer Ft-ot ajándékba, ha bankkártyát is kérsz és van ajánlód, akkor még 5000-et. Ha egy év múlva megszünteted a számlát, akkor további 20 ezret. Ez kapásból 45ezer Ft extra pénz a kamaton felül.)
 • Krisztián
  Lenne egy költői kérdésem. Akik nem raknak félre semmit öregkorukra, azok éhen fognak halni?
 • szocske

  extra tipp: ha esetleg 1,2M Ft-od van:

  1. hónap: Nyitsz egy Raiffeisen premium gold 2.0, odautalod az 1,2M Ftod, nyitsz egy axa oké4 számlát, és oda továbbutalod a pénzt (ingyenes, tranzakciós adó sincs)
  400 ezret lekötsz 2 hónapra, 400-at 3 hóra, 400 marad lekötetlen.

  2. hónap: utalás: 400e axa->raif.->axa (ez is ingyenes, tranzakciós adó sincs) és lekötöd 3 hónapra.
  bónusz: kapsz ajándékba egy Nokia Lumia 535 telefont a raiffesentől, ha nem kell, eladod 30ezerért. Karácsony előtt tuti elmegy pikpak.

  3. hónap: lejárt a 2 hónapos lekötés, erre már járt némi kamat is, utalás: 400 axa->raif.->axa, 3 havi lekötés

  4. hónap: lejárt az első 3 hónapos lekötés, erre már járt a 3% kamat, utalás: 400 axa->raif.->axa, 3 havi lekötés
  bónusz: 20 ezer Ft ajándék jóváírás az axa számlán.
  A raiffeisenes kártyáddal havi 4 kp felvét teljesen ingyenes, ha bármikor kéne a pénz…

 • szocske
  @nar:
  összegezzük a nyereséget:
  optimista esetben egész éven van 3% kamat, 1,2M-ra ez 36000 Ft-kamatadó, de hátha csökken a kamat, számoljunk netto 20ezerrel.
  Axánál ajándék 45ezer jóváírás.
  Raiffesennél ajándék telefon, gyorsan akartam eladni, legyen csak 25ezer az ára.
  Axánál volt 7000 Ft éves kártyadíjam.
  Az egyenleg: 20+45+25-7=83ezer Ft.
  Rosszul számolok, vagy ez tényleg szűk 7% nettó kamat?
  oké, volt vele némi macera, havi 1 utalás, 2 számlanyitás és felmondás, + egy telefon eladása.
 • T

  Nem. Megfagynak. De legalább a saját tulajdonú lakásukban.
 • cséé
  Krisztián: nem fog, majd kifizetik a megtakarítók pénzéből. Esetleg igen, éhenhalnak, megfagynak, stb. Egyik jobb mint a másik…
 • martonb123
  Sokat elmond a lakosság pénzügyi tudatosságáról, hogy a szupermarketekben / élelmiszer boltokban a legtöbben el se hozzák a blokkot. Én megbolondulnék ha nem tudnám hó végén hogy mire mennyit költöttem.
 • graphite
  Igen.
 • Terez Atya

  Hat, muteromnak nincs kocsija megis megoldotta a kapu hazhozszallitasat 20 kilometerrol, pedig nyugdijas. Megkerdezte, h hazhoz szallitjak-e. A valasz az volt, h ja. Osztott szorzott es az jott ki, hogy olcsobb mintha valakit felberelne. Azt meg ne probald bemagyarzni, hogy egy akarmilyen kombiba befer egy 4 meteres vaskapu.
  Basszus, olyan korban eleunk amikor kinabol szinte barmit a szadba hoznak free shippinggel. Ezert tartsak egy kombit, hogy majd jolesz valamikor?
  Ennyi erovel tarthatnek tehenet, hogy milesz, ha a boltban kifogy a tej.
  Nagymutert meg korhazba vinni az ujabb erv. A volt szomszedunknak ugy sikerult a tulvilagra segiteni nagymuterjuket, hogy kocsival vittek be az oregholgyet amikor az combnyaktorest szenvedett. Ha mentot hivnak, gond egy szal sem.
  Es erdekes modon mindig a helyi white trash-t latom meg WC-re is kocsival jarni. Elfogy a penz, hirtelen jo a busz
 • Poroszlán
  Egyszer egy szakértő azt nyilatkozta a “nem lesz majd nyugdíj” téma kapcsán, hogy ő nem attól fél, hogy az államnak nem fogja futni nyugdíjra, hanem attól, hogy előbb nem fogja futni az államnak egyéb kiadásra.
 • L70
  Az állam a nyugdíjak értékét megpróbálja megőrizni, mert értékes választópolgárokról van szó. A legegyszerűbb az lesz, hogy emelik a korhatárt, mondjuk 70 évre. Ha megéred, onnan már talán menni fog minden.

  De ha 63 évesen csődbe megy alólad a munkahelyed, akkor oltári nagy szívásban lesz részed tartalék nélkül, mert akkor még nem leszel elég fontos választópolgár.

 • okoska
  ahhoz miért is kell a blokk?
 • Janos82
  :

  nem, eloszor nelkuloznek majd egy kicsit, majd kotnek eltartasi szerzodest valakivel, aki cserebe megorokli a lakasukat. Az illeto meg majd segit nekik, hogy ne kelljen tul sokaig nelkulozniuk idos korukban. Kb ezt latom meg mint realis alternativat.

 • Franklin

  Nagyon szépen levezetted, tetszett:-), utána is néztem. Premium Gold-nál 1 éves! hűségnyilatkozat van, ami azt jelenti, hogy még 9 hónapig kell utalgatnod a 400e-ket és így a telefon értéke már nem dobja meg a kamatot.
  Az AXA számlanyitási és megszüntetési 20e Ft-ra nem találtam hirdetményt, de feltételezem csak új ügyfeleknek jár.

 • szocske
  – axánál is 1 év fenntartás után adják a második 20ezres jóváírást, így eleve 12 hónapra terveztem, csak nem láttam értelmét leírni, hogy az 5.-12. hónapban is mindig körbeutalod az épp felszabaduló lekötést, majd újra lekötöd, nameg a hozzászólás hossza is korlátos 😉 (amivel egyébként határozottan egyetértek)

  egyébként én nem játszom ezt, részemről csak elméleti fejtegetés volt. A két számla közül nekem csak axa van a lekötött betéteknek, mert bankbetétre jó ideje itt találom a legmagasabb hozamot, ha vki tud jobbat, szóljon! 🙂

 • tip
  dehogy fognak éhenhalni. Ez biztosítós duma. Vagy ha igen, akkor mindenki. Ha kevesen lesznek bajban, akkor az állam hagyni fogja őket nyomorogni, de ha nagy tömegekről van szó, akkor nem (emlékszünk még a 90-es évek elején az adóskonszolidációra, a válságban a bankok feltőkésítésére, a végtörlesztésre, a devizahitelesek megmentésére stb.). Azok fizetnek rá, akiknek privát vagyonuk lesz (akik talán ezzel együtt is egy kicsit jobban fognak élni).

  Öregkorodban nem a pénzedet, a részvényeidet és az ingatlanjaidat fogod megenni, és nem ezek fogják cserélni az ágytáladat, hanem kvázi el kell majd cserélned ezeket az aktívakkal áruk és szolgáltatások ellenében, az akkori csereértéken, amiről ma semmit nem tudsz. Egy privát nyugdíjas ugyanúgy rá lesz utalva az aktívakra, mint egy állami nyugdíjas, és ugyanúgy ki lehet majd semmizni törvényileg. A könyvelés lesz más.

 • Mr Urban

  Az OKÉ4 bankszámla feltétele: “Havi minimum 300 000 Ft jövedelem jóváírás maximum 2 tételből, VAGY havi 3 000 000 Ft átlagegyenleg”… azt esetleg nem tudom, hogy a bank mennyire eszi meg azt, ha aközlemény rovatba valiféle jövedelm/bér vagy hasonló kerül feltüntetésre (paragép on –> esetleg ez felkeltheti adószedőink figyelmét is)
 • Lucilius
  kicsit off, de a TBSZ-rol olvastam most es megutotte a szemem a kovetkezo:

  `.Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy a törvények értelmében egy embernek több TBSZ számlája is lehet. A jogalkotók mindössze azt szabták meg, hogy egy banknál egy évben csak egyet nyithatunk.`

  ez igaz? Eddig ugy tudtam h max 2 TBSZ-t lehet nyitni egy evben – egy betetit es egy befeketesit…

  investor.hu/news/20151103-erdemes-meg-iden-donteni-a-tbsz-szamlakrol.html

 • Janos82
  :

  Az agytal tekinteteben igen, ugyanugy ra lesz utalva. A kulonbseget inkabb ott latnam, hogy mi van azzal a nyugdijjassal, aki megengedheti, hogy havi 200e ftot ( vagy akar tobbet) kifizessen apolora, bejaronore, takaritonore, es mi van azzal, aki nem.

  Az allami nyugdijjad elveheti az allam, ha akarja ( mondjuk hivatkozhat arra, hogy neked nincs ra szukseged), de a privatot nem biztos. Egy kulfoldi bankszamlahoz nem valoszinu, hogy ugyanugy hozza tud ferni ( bar itt sok mulik a kulfoldi szolgaltaton/ szabalyozason is)

  A csereertekerol nyilvan nem tudok semmit, de ha azzal szamolok, hogy a munka ara max 10*esere emelkedik a mostanihoz kepest, akkor nagy valoszinuseggel nem becsulom ala a dragulast, es ez azt jelentene, hogy az apolok fizetese kb eleri a jelenlegi nyugat europai szintet.

 • szocske

  Axa 2×20 ezer jóváírás tényleg csak új ügyfeleknek jár, de már 2014 augusztusától.
  axa.hu/static/axa_internet/sw/file/Elegedettsegi_garancia_kampany_hirdetmeny_2015_03_02.pdf

  5000 jóváírás ajánlással megy, az ajánlónak és az ajánlottnak is (szóljon bátran, ha vki nyitna axa számlát és nincs ajánlója 😉
  axa.hu/static/axa_internet/sw/file/szabalyzat_ugyfelajanlas_20150508.pdf

  Mivel 1 évre számoltam a kamatokat is, ráadásul pesszimistán úgy vettem, hogy csökkenni fog a 3%, és a telefont is áron aluli eladási árral számoltam, így a 7% éves nettó hozam lehet akár 8-9% is, ráadásul azzal sem számoltam, hogy a telefon árát, a 45-ből 25 ezer jóváírást már előre a 3. hónapban meg kapod és kamatjóváírás is havonta lesz.