Ózongenerátor

Fontos figyelmeztetés: erősen gondolkodtam azon, hogy leveszem ezt a cikket, mert egy ózongenerátor nem játék és nem szeretném, ha valaki úgymond miattam kerülne bajba. Aztán arra gondoltam, hogy máshol sem mondják el a hátulütőit és már sokan hallottak róla, főleg a járvány miatt nagy divat is lett. Úgyhogy fennmarad a cikk, hogy legalább a veszélyei is ismertek legyenek.

Tehát elöljáróban a cikkhez: kellő körültekintéssel nagyon hasznos lehet az ózongenerátor, de legalább ennyire veszélyes is, ha valaki felelőtlenül használja.

Ha mégis használod, használat után addig szellőztess mindent, amíg csak nem múlik el TELJESEN a jellegzetes ózonszag s ne feledd, az ózon nehezebb a levegőnél, így a szobák padlója felett fog megmaradni a legtovább.

Ha társasházban laksz, beltérben ne használd, mert a szellőzőkön keresztül bárhová eljut. Ja és nem csodaszer, amit tud, azt jól tudja, de nem old meg mindent a reklámok ellenére sem.

Biztos találkoztál már azzal, hogy az autó klímájából kellemetlen szag árad, főleg kikapcsolás után. Ezt a rendszerben pangó vízben megtelepedett baktériumok okozzák. (Ezért is érdemes megérkezés előtt pár perccel kikapcsolni a klímát, hogy az út végéig ki tudjon száradni valamennyire a rendszer.)

Ezek a baktériumok jó esetben csak kellemetlenek, de ritkán akár legionella vagy egyéb, súlyos betegséget vagy halált okozó baktériumok is lehetnek.

Ezért érdemes a klímákat (nem csak az autóklímákat) rendszeresen fertőtleníteni.

Fertőtlenítésre leggyakrabban ózont használnak. Az ózon vegyjele O3, amiből lesz közönséges oxigénmolekula, vagyis O2 és egy szabad oxigén, ami minden élő sejtet elpusztít, ami az útjába kerül.

Használják vízfertőtlenítésre is klór helyett, ezzel kezelik a tojásokat szalmonella ellen és sok egyéb felhasználási területe is van még.

Egy autóklíma fertőtlenítéséért a mi környékünkön elkérnek 7-10 ezer forintot. Ennek menete, hogy a járó motorú és klímájú autót belső keringtetésre kapcsolják és beraknak az utastérbe egy ózongenerátort, ami ott megy negyed órát, majd a generátor kikapcsolása után még továbbra is megy a klíma egy másik negyed órát. (A klímatisztítás nem egyenlő a klímafertőtlenítéssel! Előfordulhat, hogy mechanikailag is kell tisztítani a klímát, nem elég a fertőtlenítés. Ha a fertőtlenítés után túl hamar újra büdös lesz a klíma, akkor azt csak egy rendes tisztítás fogja megoldani, a hőcserélőre rakodott tízéves koszt és vastag penésztelepet nem fogja eltakarítani az ózon. Persze nézd meg, hová viszed, hogy tényleg alapos tisztítás legyen, ne csak parasztvakítás. A “csak habot fújunk a szellőzőcsövekbe az utastérből” a legsúlyosabb parasztvakítás kategória.)

Utána legalább egy óra, de inkább több szellőztetés kell, mert az ózon pont úgy roncsolja az emberi tüdőt, mint bármilyen egyéb sejtet!!! Szerencsére van neki egy jellegzetes erős szaga, ha azt már nem érzed, akkor jó.

Már régóta akartam venni egy ilyen generátort, mert sok mindenre lehet használni és hát elég soknak tartok ezért ennyi pénzt kifizetni a klímásnak.

Lakásban is használható a szobák fertőtlenítésére: penészgombák, rossz szagokat okozó baktériumok (például izzadtan beleültél a fotelbe), kisállatok miatti szagok, stb.

Magyarországon aranyáron adják őket, bőven százezer forint felett, ráadásul a járvány miatt nem is lehetett kapni, iratkozzak fel várólistára.

Helyette inkább felmentem az Aliexpressre és kerestem ott megfelelő generátort.

Ha ötös voltál technikából vagy gyengeáramú technikumba jártál, vehetsz csak a generátort tartalmazó alkatrészt, amihez neked kell fémházat, kapcsolót, vezetéket, ventilátort, miegyebet kötni.

(Két fajta van: a lapos, mint a fenti képen is és a csöves. A lapos élettartama 5.000 óra vagy öt év, a csövesnek 20.000 óra vagy öt év. Mivel évente csak pár órát használom, nekem tökéletes a lapos. Öt év után sajnos legalább ezt az alkatrészt cserélni kell.)

Mivel rám egyik sem igaz, inkább kész terméket vettem. Mivel medencébe is akartam használni, ezért két típust rendeltem meg.

Az egyik típus a medencébe való, ami nem azt jelenti, hogy nem használható minden másra is, mindössze annyival tud többet, hogy az ózon egy szűk csövön jön ki, nem csak úgy ontja magából minden irányba, mint az egyéb típusok.

Ezt arra is használjuk, hogy egy szemeteszsákba belerakjuk a cipőket, bekötjük a száját, bevezetjük a csövet és ózonnal rendszeresen kifertőtlenítjük a cipőket. Mondani sem kell, szabadtéren kell csinálni és utána néhány órát hagyd kint a cipőket kiszellőzni. (Medencébe lógatva is szépen bugyborékol, de fontos, hogy órákkal azelőtt használd, mielőtt bárki belemenne a medencébe. Igazán hatékony egy venturi csövön keresztüli bekötés lenne a szűrő után.)

Van egy fontos érték az ózongenerátoroknál, hogy óránként hány milligramm ózont képes termelni.

Ez a termék 2.000 milligramm, azaz 2 gramm ózont termel (papíron), de ez erre elég. Ha nincs erősebb, akár autó fertőtlenítésére is elég, csak legalább fél órát kell mennie a lezárt autóban a generátornak. Ennél többet azért ne várjál tőle, egy szobát ne akarj ezzel fertőtleníteni.

Ennek a gyártója erre található, nem meglepő módon nála volt a legolcsóbb, szállítási díjjal együtt 26,3 dollár, azaz combos 7.900 Ft. S jól működik.

A másik, amit vettem, ugyanő gyártja, az 24.000 mg, azaz 24 gramm ózont tud magából kibocsátani, az már odaver rendesen egy zárt térben néhány perc alatt is. (Az átlagos termék 8-12 grammos, de alig olcsóbb, ezért vettem ezt. A teljesítményt valószínűleg kínai mércével kell érteni, legalább kettővel érdemes osztani, ha nem éppen néggyel, a lényeg, hogy kellően erős)

Ennek ára az igen kemény 40 dollárt éri el szállítási díjjal együtt, ez 12 ezer forint. (Mondjuk a földeletlen vezeték a fém házzal némileg gáz, nem tudom, lehet-e utólag orvosolni. Erre nem figyeltem. Addig is csak áramtalanítva pakolgatom. Ez már földelt és hasonló árban van. Mondjuk ez utóbbit nem próbáltam.)

A rossz hír, hogy ez már vámköteles összeg, de nekem átjött csont nélkül a postán. Ha nem ez történt volna, egy e-mailben kiküldött papíron nyilatkoznom kellett volna és postásnak kifizetni a 27% áfát és háromezer forint ügyintézési díjat, amikor kihozza a csomagot. Az sem egy nagy kihívás.

Vannak a gyártónak ennél szofisztikáltabb modelljei is nem sokkal drágábban (példa 40 ezer forintért plusz áfa) és természetesen vannak más gyártók is, de nekem nem volt ennél komolyabbra szükségem. S ha profi klímás vagy, biztos nem ilyen cuccal fogsz dolgozni, de szerintem otthonra megteszi.

Jó hasznát vesszük a két generátornak és szerencsére sok helyet sem foglalnak, amikor nem kellenek. Csak azért írtam róla, hogy ha akarod, te se fizess vagyonokat egy légkondi fertőtlenítéséért és ne is járj büdös klímával.

Nézz körül, hátha találsz jobbat, másik gyártótól.

Még egyszer: az ózon nagyon nem játék!!!! Csak nyílt téren használd és utána legalább egy órát szellőztess. Ha szobát fertőtlenítesz, zárd be, hogy se gyerek, se kisállat ne tudjon bemenni és szellőztetés után is csak akkor engedj be valakit, ha már nem érzed azt a jellegzetes szagot. Figyelj oda, hogy ne legyen nyitott szellőző a szobában, ahonnan máshová is át tud menni az ózon. Ha pedig az ózonkezelés nem oldotta meg a problémát, akkor nem úszod meg a nagyobb tisztítást. legyen szó klímáról, túl vastag penészfoltról, a szövetbe túl mélyen beleivódott bűzforrásról.

Update: felmerült, hogy vajon mennyi ózont bocsáthat ki valójában egy ilyen kínai generátor. (Nem mintha az itthon kaphatóak nem Kínából jönnének vagy nem kínai alkatrészekből lennének összeszerelve az esetek minimum 95%-ában.) Ha valakinek van ózonmérője, megköszönném, ha kölcsönadná. Ha pedig valakinek van 100-150 ezres ózongenerátora, az is jó lenne az összehasonlítás kedvéért.

Share

111 hozzászólás

 • Copywriter
  Most pucoltattam ki Szolnokon a benzinkútnál az autót, 5000 Ft-ért. Fél órát ment bezárt klímával, utána pedig kinyitott szellőzéssel. 1 napra rá megint büdös lett a klíma, azóta szellőztetem picit, és úgy használom. Át lettem verve? Utazás végén 5-10 percet mindig kikapcsolt klímával megy a szellőzés, de így is büdösödik.
 • Kiszamolo
  Copy, van egy nagyon durva szaga az ózongenerátornak, ha azt érezted, akkor nem lettél átverve, max az is lehet, hogy takarítani is kell, kevés a fertőtlenítés.

  De nem értek hozzá, majd egy klímás megmondja.

  Update: rekettye ajánlott egy cikket, ami szerintem segít: legkonditisztitas.hu/klimatisztitas-ozonnal-es-jedi-erovel.html

 • Gábor84
  Nekem is ilyen van, de a 24 grammot nem kell elhinni, az a tipikus kínai teljesítmény megadás alapján alakult (kb megszorozták 5-tel valós tudását), de ettől függetlenül működik.
 • TT
  És tényleg jól működik, kipróbáltad már?

  A posta egyébként már 3500Ft-ot kér a vám ügyintézésért.

 • hozzászóló
  Én márciusban csináltam meg az autón, előtte ilyen “porszag” volt a klíma ki- és bekapcsolása után pár másodpercig, de ezután sem változott semmi. Nem mondom, hogy rossz cucc, de nálam nem vált be, egyébként azt mondták, hogy nagyon koszos vagy dohányos autóknál érdemes ezt megcsinálni, azokat kipucolja rendesen.
 • natasa
  Ez alapján nem kell fizetni 40 USD-re sem
  cinnamon4x.cafeblog.hu/2018/01/17/a-43-dollaros-vamhatar-kiskapu-avagy-ezt-tedd-ha-jogtalanul-vamolna-a-posta
  Én már hivatkoztam erre, mikor vámkezelni akarták a fitneszkarkötőt, és végül megkaptam ÁFA és vámfizetés nélkül.
 • Alex
  Jó ötlet. Azt hiszem beruházok egy ilyenre.
  Jól gondolom, hogy a szobában a növényeket se szabad bent hagyni?
  Másik kérdés: ha a szobát bezártam, bekapcsoltam, majd “elkészült”, akkor hogy megyek be kiszellőztetni? Mert szemet is károsítja, nem?
 • Barna
  Ez mennyire árt a környezetnek, hogy mondjuk jó sokan ilyennel fertőtlenítenek? Gondolom kimegy a levegőbe, miután a fertőtlenítés kész…ott az ózon nem ártalmas?

  Persze kicsi a mennyiség, de sok kicsi sokra megy.

 • axt
  3 havonta? Én évente viszem a kocsit, sosincs büdös benne. Én inkább nem javasolnám az átlagembernek, hogy ózongenerátort vegyen, mert még véletlenül megmérgezi magát valaki.
 • Juhász Attila
  Doboz nélkülit vettem. Fa lap, elé egy ventilátor, és már meg is.
  Azt azért törölném a leírásból, hogy az áfát megúsztad, mert azért, hogy szúrópróbán nem akadt föl, azért még köteles lennél kifizetni, és ez valakinek szemet szúrhat.
 • Alex
  Meg egy kérdés: gyümölcsök fertőtlenítésére is használható (pl.: nem penészedik a cseresznye, barack, nem romlik az alma,..) vagy a gyümölcs minőségét is károsítja?
 • Kiszamolo
  Alex, vannak ilyen képek, csak nem értem, hogy működik.
 • Tamás
  Honnan tudod, hogy működik? Hogyan tudod “mérni”, hogy tényleg fertőtlenít-e? Én vettem pár éve, szintén Aliexpressen valami 10-15 dollár körül, négy ceruzaelem megy bele, és WC-be tettem szagtalanításra. Nagyjából szerintem működött, bár nem voltam soha teljesen meggyőződve. (Kb. 45 percenként kapcsol be pár percre), amúgy úgy árulták, hogy hűtő szagtalanító.
 • József
  Egyik hazai ózongenerátor importtőrnél dolgozok, közel 10 éve foglalkozunk ózongenerátorokkal idehaza!
  Nagyon hasznos készülékek, fontos aki nem használt még ilyen készüléket olvassa el a használatiban írtakat…. ez elszokott maradni az átlagfelhasználónál.
  Ha előbb tudtam volna hogy ózongenerátor vásárláson töröd a fejed, felajánlottam volna segítségemet egy garanciás, szervizháttérrel rendelkező készülék beszerzésében.

  Üdvözlettel,
  Egy lelkes olvasod

 • Kiszamolo
  József, ami késik nem múlik. Ha esetleg tudsz valamit ajánlani az olvasóknak, jót olcsón, magyar garanciával, hátha érdekel valakit.

  Addig is leírhatnád, mit nem szoktak elolvasni az emberek, amire figyelni kellene.

 • Egyszeri kommentelő
  Vidékiek vagyunk, ugyhogy 2 autoklíma tisztitásból jön majd vissza az ára :), de megéri. Nem gondolkoztam rajta, de nem gondoltam, hogy ilyen áron hozzá lehet jutni. Köszönöm a tippet.

  A lakás klímáját is tisztithatom vele az autóklímás átjáratós módszerrel?

 • Roland
  Egy baj van csak, sok gyártónál csak akkor ervenyes a garancia, ha igazolhatóan felevente v evente tisztittattad.

  Medencenek egyebkent hogy hasznalod es hogy ellenorzod, hogy volt-e hatasa?

 • Viitya
  Szuper ötlet, köszi.

  A medence fertőtlenítéshez mennyit kell járatni? Milyen gyakran kell?

 • Kiszamolo
  axt, én télen többet használom a klímát, mint nyáron, mert a pesti dugóban megy a belső keringtetés, viszont olyankor párásodik az autó. Ezért míg télen minden nap megy a klíma (ha használom az autót), nyáron csak kánikulában.
 • Kiszamolo
  Barna, az ózonlyuknak biztos nem árt. 🙂
 • Kiszamolo
  Gábor84, mérget én sem vennék egy kínai adatra, de ontja magából az anyagot, az biztos.
 • Kiszamolo
  Alex, azért van rajta időzítő: feltekered fél órára, egy óra múlva bemész ablakot nyitni.
 • Kiszamolo
  Tamás, ha ceruzaelem elég neki, akkor az túl sok mindent nem fog csinálni szerintem….
 • Kiszamolo
  Roland, medencében bugyborékol, büdös és valószínűleg működik. Bele is lehet lógatni, de az igazi, ha veszel egy venturi csövet és belekötöd a generátort, a szivattyú utáni csőbe belekötöd ezt a csövet és így rendesen elvegyül a vízben. De egy rendes venturi cső kétszer annyiba kerül, mint a generátor, ezért idén kihagytam. (Egyébként is oxigénalapú fertőtlenítőszert használok, az ugyanazt tudja, csak hidrogénperoxidból csinál H2O-t meg O-t)

  Egyébként vannak olyan videók, hogy valami színezett vízbe teszik és a víz színtelen lesz, csak nem tudom, mi benne a vegyszer, ami színtelenné válik az oxidáció miatt.

 • Kiszamolo
  Viitya, ha bekötöd szivattyú után, akkor mindig megy, amikor a szivattyú megy. Arra vigyázz, hogy nyilván nem vízálló, egy kiadós nyári zápor hazavághatja, ha erre nem vigyázol.
 • Rekettye
  hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon
  Ipari felhasználása: Az ózon klímatisztításra nem alkalmas, de enyhén szennyezett, vagy tisztított klímák ideiglenes fertőtlenítésére használható.
 • Kiszamolo
  Rekettye, a mechanikai dzsúvát, porlerakodást, eltömődést, szennyeződést nyilván nem oldja meg, a szűrőt nem portalanítja, így nem váltja ki a rendes takarítást, csak fertőtlenít. De 10 ezer forintért pont ezt csinálják az autóval máshol is.

  Nem is klímatisztítást, csak klíma fertőtlenítést írtam.

 • Rekettye
  Így van. Csak azért írtam, nehogy valaki csodafegyvernek gondolja. Fentebb már írták, hogy az otthoni klíma csak akkor garanciális, ha… szóval az éves rendes tisztítást ezt pont nem váltja ki se otthon, se autóban, mert az ózon “csak” fertőtlenít, de nem tisztít.
  De tény, ha egyébként is befizettél volna ózonos tisztításra, akkor jól jön a kütyü 😉

  Egyébként érdemes elolvasni ezt is, egész jól összefoglalja a témát és talán kevesebben mossák össze a “fertőtlenítés” és “tisztítás” szót: legkonditisztitas.hu/klimatisztitas-ozonnal-es-jedi-erovel.html

 • Kiszamolo
  Rekettye, azóta már direkt kiemeltem a cikkben, hogy a fertőtlenítés nem egyenlő a tisztítással.
 • WTF
  Klímafertőtlenítés jedi erővel: “beltéri egység hőcserélője képes 60°C fölé melegedni, és egy órányi fűtés alatt szépen kiszárad. (1 óra fűtés kb. 50Ft-ba kerül)”. Azért lesz az 200 Ft is szerintem, attól függ mennyit fogyaszt a kocsid alapjáraton.
 • Alex
  “beltéri egység” -> lakásklímáról van szó abban a cikkben, nem kocsiról.
 • handyman
  Hasznos cucc, de kocsinál szerintem azért büdös a klíma, mert a csőrendszer meg a hőcserélő telemegy dzsuvával, rárakódik a trutymó, benedvesedik, abban pedig megtelepednek a gombák. Ezért hagytam abba, hogy ózonos “klímatisztító” szakikhoz viszem a kocsit. Aktív habbal kifújom néha, az valamennyire kioldja a hőcserélőből a cuccot. De nem tudom, hogy az autóklímát-légcsöveket egyáltalán ki lehet-e rendesen tisztítani. Meg ugye a pollenszűrőt is minden alkalommal cserélgetni kell.

  Egyszer kértem a szerelőtől, hogy rendesen pucolja ki a klímát, az egész rendszert – hőcserélőt, csöveket, ventillátort, csepptálcát, kifolyót, fúvókákat, stb. Keresztbe álltak a szemei, mondta, h ezt senki se kérte még az elmúlt 20 évben 😀 Nem is csinálta meg.

 • handyman
  Irodában: egyszer jöttek évi rendes klímapucolni a szakik. Egy kis alkoholos spricc, kész. Mondom ennyi? Igen, kész, fertőtlenítve 🙂 Másnap már ugyanolyan büdös volt. Akkor nekiestem, szétszedtem, kisúroltam, aktív hab, stb. Sötétbarna – fekete sár folyt ki belőle hosszasan. Utána valameddig jó volt. Na, amíg ezt nem csinálja meg az ember, addig szerintem nem sokat ér az ózon se. Egyéb fertőtlenítésekre biztos oké.
 • elpresidente
  A kínai webshopokban (gearbest, banggood) van olyan szállítási opció, hogy EU priority line. A lényeg, hogy ha így rendelsz valahogy trükköznek a szállítással, és nem kell vámot és áfát fizetni, mert olyan mintha a csomag az EU-ból jönne.
 • BTM
  “csak akkor engedj be valakit, ha már nem érzed azt a jellegzetes szagot”
  Ez a bizonyos jellegzetes szag ugyanaz, mint amit az ember egy ívhegesztő gép használata mellett is érezni szokott?

  “beltéri egység hőcserélője képes 60°C fölé melegedni”
  Szerintem a tűző napon hagyott autó belseje is képes ilyenre, a fűtés bekapcsolása nélkül is.

  Egyébként autó esetében az is segít, ha a ventilátort és a klímát rendszeresen használjuk. Hidegben is és enyhe időben is. Így a porok, és a pára is csak kevésbé tud lerakódni bárhová.

 • Kiszamolo
  BTM, nem tudom, nem szoktam ívhegeszteni. 🙂

  Rossz szag.

 • Dörnyei József
  Egy alapos rovartalanításra el tudom képzelni. Az ózon gyorsan semlegesítődik, biztosan nem marad meg belőle semmi, mint egy méregnél.

  De pár napig le kell zárni a ház egy részét légmentesen, ami nem könnyű. Esetleg nyaralás alatt az egész házat egyszerre.

  Szép projekt. 🙂

 • Szbat
  Mennyire veszélyes felnőttre, gyerekre?
  Mennyi idő alatt halálos?

  Mert fegyvert se szívesen tárolnék otthon semmilyen zárral, a gyerekek igencsak ügyesek, leleményesek tudnak lenni, számos szomorú példa volt már erre, ne becsüljük alá.

  De mondjuk ha a szúrós szag annyira kibirhatatlan, hogy úgyis menekülsz előle és ez idő alatt még nem halálos akkor oké.

 • Kiszamolo
  Annyira nem szúrós, mint mondjuk a klór, de nem kellemes. Lehet, hogy a szúrós nem is annyira jó szó rá.

  A mi gyerekeinket nem érdekli, eszük ágában sincs ezt (sem) kipróbálni, meg hát nem is túl izgis egy gyereknek: bedugod és elindul egy ventilátor és csak annyi történik, hogy büdös lesz.

  De te tudod, még véletlenül sem akarlak rábeszélni.

 • Kiszamolo
  Dörnyei, egy óránál többet nem nagyon mehetnek a leírás szerint egyszerre, így a pár napos projekt nem biztos, hogy menni fog. Mondjuk két darabbal, időzítővel, felváltva ki lehet próbálni.
 • BPéter
  Azért a lakás ózonizálása előtt nem árt tudni, hogy pl. a textiliák festését is megtámadja.
 • LSV
  Ózon volt anno a képcsöves televízióknál is, illetve érezhető a legtöbb (nagyfeszültségű) ívkisülésnél 🙂
  Én is tervezem készíteni, de több helyen olvastam hogy óvatosan kell bánni vele, maga a készülék is szénné rozsdásodik belülről…
 • Szbat
  Köszi. Én eddig is gondolkodtam rajta, csak ez az egy amitől félek 3 pici gyerek mellett. De mondjuk igaz, hogy sok minden mással is okozhatnak maguknak vagy egymásnak sérülést.

  Magyar oldalon én eddig 70e Ft körül láttam.

  Autóban szivargyújtórol megy, vagy hálózati áram kell azaz nem tudod teljesen becsukni az ajtót?

 • attila
  Ha van lézernyomtatód vagy használtál, és mondjuk nem egyet nyomtattál hanem százat akkor ott már lehet érezni az ózonszagot. A régebbi nem digitális fénymásolóknak még erősebb ózon szaguk van működés közben. Azokban az ózonszűrő jobban el van használódva és nem igen cserélik őket. Na ilyen gépek közelében lehet érezni működés közben, mert a működési elvük miatt ózont is “gyártanak”
 • ruhatisztító
  A fénymásolónak meg a lézernyomtatónak van ózonszaga működés közben, onnan lehet ismerős. Az életösztön megvéd az ózonmérgezéstől. Rendkívül alacsony koncentrációt is érezni lehet és kellemetlen. Hamarabb elmenekülsz, minthogy megmérgeződnél. Évek óta használok ilyen készüléket üzleti célból.
 • tommirra
  Végigolvastam a hozzászólásokat.
  Három észrevételem volna.
  1. Ventouri csővet összerakni nem nagy csoda. Pláne ha nyomást is termel a generátor. youtube-on sok videó van fent füstölőkkel- és medencékkel kapcsolatban.
  2. Az ózon szaga szerintem az amikor még régebben /10-20 éve/ a fénymásolókban nagyüzemben másoltak. Semmivel össze nem keverhető egyedi szaga van.
  3. Az O3 gondolom nehezebb mint a levegő. Tehát úgy tölti meg a zárt helyet mint a CO2. Alulról fölfelé. Esetleg rosszul tudom?
 • Spurdisznó
  Azért van értelme annak, hogy EU-ban csak CE engedéllyel rendelkező elektronikai terméket lehet forgalomba hozni…
 • Medikus
  Tovább hangsúlyoznám objektív módon az ózon használatának veszélyességét!

  A levegő sűrűsége normál körûlmények között (20 °C, légköri nyomás) 1.2 kg/köbméter, míg az ózon sűrűsége 2.1 kg/köbméter. Magyarra lefordítva szoba tisztításakor az ózonréteg lesüllyed a talaj felszínére. Szellőztetés esetén mindenkép ajánlott a levegő keringetése (ventillátor). Az O3 felezési ideje ~25 óra (ekkor èri el az eredeti koncentráció felét). Erős oxidáló hatása következtében a fémre is hatással van és rozsdásodást okoz (kocsi alkatrészei!). Az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetsége kiemelten magas rizikócsoportba sorolja a gyerekeket, a 65év fölöttieket, a COPD-ben szenvedőket (asthma, bronchitis) és a szívbetegeket. Akut/heveny tüneteket csak több órás belégzése okoz. Bár a kialakuló tünetek reverzibilisek a rizikó csoportba tartozók állapota gyorsabban súlyosbodhat.

 • InSide
  Autóban az ózonos klímatisztítás mellett illik kicserélni a pollenszűrőt is. (Évente)
 • Rosen
  A kommentekből látszik, hogy a fiatalabb korosztály jár ide. Régebben kvarcolták a gyerekeket télen, és a kvarclámpa (UVC fény) jó kis ózont csinált a szobában. Gyerekkorom illata:)
  Szellőztetni persze nem lehetett, hisz meztelenek voltunk (kint meg ugye tél volt). Ez válasz a “mennyire mérgező az ózon?” kérdésre is, én például túléltem. És arról se hallottam, hogy bárki belehalt volna akkoriban.