Ózongenerátor

2020-07-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Fontos figyelmeztetés: erősen gondolkodtam azon, hogy leveszem ezt a cikket, mert egy ózongenerátor nem játék és nem szeretném, ha valaki úgymond miattam kerülne bajba. Aztán arra gondoltam, hogy máshol sem mondják el a hátulütőit és már sokan hallottak róla, főleg a járvány miatt nagy divat is lett. Úgyhogy fennmarad a cikk, hogy legalább a veszélyei is ismertek legyenek.

Tehát elöljáróban a cikkhez: kellő körültekintéssel nagyon hasznos lehet az ózongenerátor, de legalább ennyire veszélyes is, ha valaki felelőtlenül használja.

Ha mégis használod, használat után addig szellőztess mindent, amíg csak nem múlik el TELJESEN a jellegzetes ózonszag s ne feledd, az ózon nehezebb a levegőnél, így a szobák padlója felett fog megmaradni a legtovább.

Ha társasházban laksz, beltérben ne használd, mert a szellőzőkön keresztül bárhová eljut. Ja és nem csodaszer, amit tud, azt jól tudja, de nem old meg mindent a reklámok ellenére sem.

Biztos találkoztál már azzal, hogy az autó klímájából kellemetlen szag árad, főleg kikapcsolás után. Ezt a rendszerben pangó vízben megtelepedett baktériumok okozzák. (Ezért is érdemes megérkezés előtt pár perccel kikapcsolni a klímát, hogy az út végéig ki tudjon száradni valamennyire a rendszer.)

Ezek a baktériumok jó esetben csak kellemetlenek, de ritkán akár legionella vagy egyéb, súlyos betegséget vagy halált okozó baktériumok is lehetnek.

Ezért érdemes a klímákat (nem csak az autóklímákat) rendszeresen fertőtleníteni.

Fertőtlenítésre leggyakrabban ózont használnak. Az ózon vegyjele O3, amiből lesz közönséges oxigénmolekula, vagyis O2 és egy szabad oxigén, ami minden élő sejtet elpusztít, ami az útjába kerül.

Használják vízfertőtlenítésre is klór helyett, ezzel kezelik a tojásokat szalmonella ellen és sok egyéb felhasználási területe is van még.

Egy autóklíma fertőtlenítéséért a mi környékünkön elkérnek 7-10 ezer forintot. Ennek menete, hogy a járó motorú és klímájú autót belső keringtetésre kapcsolják és beraknak az utastérbe egy ózongenerátort, ami ott megy negyed órát, majd a generátor kikapcsolása után még továbbra is megy a klíma egy másik negyed órát. (A klímatisztítás nem egyenlő a klímafertőtlenítéssel! Előfordulhat, hogy mechanikailag is kell tisztítani a klímát, nem elég a fertőtlenítés. Ha a fertőtlenítés után túl hamar újra büdös lesz a klíma, akkor azt csak egy rendes tisztítás fogja megoldani, a hőcserélőre rakodott tízéves koszt és vastag penésztelepet nem fogja eltakarítani az ózon. Persze nézd meg, hová viszed, hogy tényleg alapos tisztítás legyen, ne csak parasztvakítás. A "csak habot fújunk a szellőzőcsövekbe az utastérből" a legsúlyosabb parasztvakítás kategória.)

Utána legalább egy óra, de inkább több szellőztetés kell, mert az ózon pont úgy roncsolja az emberi tüdőt, mint bármilyen egyéb sejtet!!! Szerencsére van neki egy jellegzetes erős szaga, ha azt már nem érzed, akkor jó.

Már régóta akartam venni egy ilyen generátort, mert sok mindenre lehet használni és hát elég soknak tartok ezért ennyi pénzt kifizetni a klímásnak.

Lakásban is használható a szobák fertőtlenítésére: penészgombák, rossz szagokat okozó baktériumok (például izzadtan beleültél a fotelbe), kisállatok miatti szagok, stb.

Magyarországon aranyáron adják őket, bőven százezer forint felett, ráadásul a járvány miatt nem is lehetett kapni, iratkozzak fel várólistára.

Helyette inkább felmentem az Aliexpressre és kerestem ott megfelelő generátort.

Ha ötös voltál technikából vagy gyengeáramú technikumba jártál, vehetsz csak a generátort tartalmazó alkatrészt, amihez neked kell fémházat, kapcsolót, vezetéket, ventilátort, miegyebet kötni.

(Két fajta van: a lapos, mint a fenti képen is és a csöves. A lapos élettartama 5.000 óra vagy öt év, a csövesnek 20.000 óra vagy öt év. Mivel évente csak pár órát használom, nekem tökéletes a lapos. Öt év után sajnos legalább ezt az alkatrészt cserélni kell.)

Mivel rám egyik sem igaz, inkább kész terméket vettem. Mivel medencébe is akartam használni, ezért két típust rendeltem meg.

Az egyik típus a medencébe való, ami nem azt jelenti, hogy nem használható minden másra is, mindössze annyival tud többet, hogy az ózon egy szűk csövön jön ki, nem csak úgy ontja magából minden irányba, mint az egyéb típusok.

Ezt arra is használjuk, hogy egy szemeteszsákba belerakjuk a cipőket, bekötjük a száját, bevezetjük a csövet és ózonnal rendszeresen kifertőtlenítjük a cipőket. Mondani sem kell, szabadtéren kell csinálni és utána néhány órát hagyd kint a cipőket kiszellőzni. (Medencébe lógatva is szépen bugyborékol, de fontos, hogy órákkal azelőtt használd, mielőtt bárki belemenne a medencébe. Igazán hatékony egy venturi csövön keresztüli bekötés lenne a szűrő után.)

Van egy fontos érték az ózongenerátoroknál, hogy óránként hány milligramm ózont képes termelni.

Ez a termék 2.000 milligramm, azaz 2 gramm ózont termel (papíron), de ez erre elég. Ha nincs erősebb, akár autó fertőtlenítésére is elég, csak legalább fél órát kell mennie a lezárt autóban a generátornak. Ennél többet azért ne várjál tőle, egy szobát ne akarj ezzel fertőtleníteni.

Ennek a gyártója erre található, nem meglepő módon nála volt a legolcsóbb, szállítási díjjal együtt 26,3 dollár, azaz combos 7.900 Ft. S jól működik.

A másik, amit vettem, ugyanő gyártja, az 24.000 mg, azaz 24 gramm ózont tud magából kibocsátani, az már odaver rendesen egy zárt térben néhány perc alatt is. (Az átlagos termék 8-12 grammos, de alig olcsóbb, ezért vettem ezt. A teljesítményt valószínűleg kínai mércével kell érteni, legalább kettővel érdemes osztani, ha nem éppen néggyel, a lényeg, hogy kellően erős)

Ennek ára az igen kemény 40 dollárt éri el szállítási díjjal együtt, ez 12 ezer forint. (Mondjuk a földeletlen vezeték a fém házzal némileg gáz, nem tudom, lehet-e utólag orvosolni. Erre nem figyeltem. Addig is csak áramtalanítva pakolgatom. Ez már földelt és hasonló árban van. Mondjuk ez utóbbit nem próbáltam.)

A rossz hír, hogy ez már vámköteles összeg, de nekem átjött csont nélkül a postán. Ha nem ez történt volna, egy e-mailben kiküldött papíron nyilatkoznom kellett volna és postásnak kifizetni a 27% áfát és háromezer forint ügyintézési díjat, amikor kihozza a csomagot. Az sem egy nagy kihívás.

Vannak a gyártónak ennél szofisztikáltabb modelljei is nem sokkal drágábban (példa 40 ezer forintért plusz áfa) és természetesen vannak más gyártók is, de nekem nem volt ennél komolyabbra szükségem. S ha profi klímás vagy, biztos nem ilyen cuccal fogsz dolgozni, de szerintem otthonra megteszi.

Jó hasznát vesszük a két generátornak és szerencsére sok helyet sem foglalnak, amikor nem kellenek. Csak azért írtam róla, hogy ha akarod, te se fizess vagyonokat egy légkondi fertőtlenítéséért és ne is járj büdös klímával.

Nézz körül, hátha találsz jobbat, másik gyártótól.

Még egyszer: az ózon nagyon nem játék!!!! Csak nyílt téren használd és utána legalább egy órát szellőztess. Ha szobát fertőtlenítesz, zárd be, hogy se gyerek, se kisállat ne tudjon bemenni és szellőztetés után is csak akkor engedj be valakit, ha már nem érzed azt a jellegzetes szagot. Figyelj oda, hogy ne legyen nyitott szellőző a szobában, ahonnan máshová is át tud menni az ózon. Ha pedig az ózonkezelés nem oldotta meg a problémát, akkor nem úszod meg a nagyobb tisztítást. legyen szó klímáról, túl vastag penészfoltról, a szövetbe túl mélyen beleivódott bűzforrásról.

Update: felmerült, hogy vajon mennyi ózont bocsáthat ki valójában egy ilyen kínai generátor. (Nem mintha az itthon kaphatóak nem Kínából jönnének vagy nem kínai alkatrészekből lennének összeszerelve az esetek minimum 95%-ában.) Ha valakinek van ózonmérője, megköszönném, ha kölcsönadná. Ha pedig valakinek van 100-150 ezres ózongenerátora, az is jó lenne az összehasonlítás kedvéért.

Next Post
A héten

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram