A kockázati életbiztosítás: komoly változások és piaci körkép

Update: Megszületett az egyesületünk kockázati életbiztosítása, te is csatlakozhatsz. Ötezer forintért 20 milliós fedezet, részletek ezen a linken.

A legolcsóbb csoportos életbiztosítást kínáló CIB Bank augusztus 8.-án megszünteti a 8 milliós kockázati életbiztosítását és radikálisan átalakítja szeptember elsejétől (nagyobb részben megszünteti) a családfő biztosítását.

Az egyedi kockázati életbiztosítás piacán egyik piacvezető Aegon Vital szintén gyökeres átalakuláson esett át, egyrészt valamivel drágábbak lettek a haláleseti díjak, cserébe kategóriákkal olcsóbb lett a rettegett betegség díjszabása.

Ezért érdemes átnézni a jelenlegi lehetőségeket és amennyiben számodra a legolcsóbb, még gyorsan kötni CIB életbiztosítást.

Elöljáróban egy rövid összefoglalás a kockázati életbiztosításokról.

Mi az a kockázati életbiztosítás?

Egy lakásbiztosításhoz hasonlóan csak akkor fizet, ha valami káreset történt a biztosítottal. Amennyiben a futamidő alatt ilyen nem történt, a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Azaz semmi köze a szintén életbiztosításnak csúfolt unit linked biztosításokhoz.

Ki kössön kockázati életbiztosítást?

Mindenki, akinek gyerekei vannak, akiknek ő az eltartója. Aki nem családfenntartó, annak is érdemes baleseti rokkantságra biztosítást kötni.

Ki ne kössön biztosítást?

Akinek a vagyona elégséges arra, hogy egy káreset után is gondoskodjon magáról, vagy a gyerekeiről. Ha valaki nem a család fenntartója, neki sem kell túl nagy összegű biztosítás.

Milyen esetben fizessen az életbiztosítás?

Bár sok mindenre lehet életbiztosítást kötni a csonttöréstől a műtéti térítésen át a kórházi kezelésig, igazán érdemes három dolog ellen:

Ha meghalnál. Az úgynevezett bármely halál fizet akkor is, ha betegség esetén halnál meg és akkor is, ha balesetben. A “baleseti halál” nem fizet például rák miatti halálra, csak balesetre, legyen az munkahelyi, otthoni, vagy közlekedési. A “közlekedési baleseti halál” csak közlekedési baleset esetén térít. Minél szűkebb a kör, annál olcsóbb a biztosítás, de annál kevesebbet is ér.

Ha megrokkannál. Hiába fizet a biztosítás halál esetén, ha életben maradsz, de forgatni kell az ágyban még 20 évig. Itt is van “TB rokkantság”, ami baleset és betegség esetén is fizet, de csak ha teljesen rokkant vagy, illetve baleseti rokkantság, ami gyakran százalékosan fizet, pl. egy balesetben 67%-osan megrokkant ember a térítés 67%-át kapja.

Rettegett betegségek. Ez a rák, infarktus, agyvérzés és hasonló betegségek gyűjtőfogalma. Ha agyvérzést kapsz és lebénulsz, a baleseti rokkantság nem fizet. Ha rákos leszel és két évig kezelnek, de nem halsz bele, akkor sem fizet a kockázati életbiztosítás. Ez a kiegészítő akkor már fizet, ha nálad valamelyik betegséget diagnosztizálták, függetlenül attól, meghalsz, vagy megrokkansz-e. Ez az egyik legdrágább kiegészítő biztosítás, lévén, hogy ezek a betegségek gyakran előfordulnak.

Milyen összegről szóljon a kockázati életbiztosítás?

Elégről. Fedezze a házon lévő hitelt és a hátramaradottaknak legalább 2-3 évig biztosítsa a kiesett jövedelmedet. Rokkantság esetén legyen elég a lakás átalakítására, a szükséges eszközök beszerzésére és az ápolásodat, valamint a megélhetésedet biztosítsa.

Amint látjuk, több tízmilliós biztosítás kell a legtöbb embernek. Az ilyen 300 ezerről, meg egymillióról szóló biztosításokat felejtsétek el, az egy rossz vicc.

Hol köthetek kockázati biztosítást?

Köthetsz személyre szabottan valamelyik biztosítótársaságnál, vagy köthetsz csoportos életbiztosítást egy bank ügyfeleként, vagy egy cég dolgozójaként. (Ez utóbbiról majd egy külön cikket írok.)

Min múlik, hogy mennyi lesz a havi díjam?

Csoportos biztosításnál semmitől. Éppen azért hívják csoportos életbiztosításnak, mert az ügyfeleket egy nagy masszaként kezeli, ugyanannyiért biztosítja a 20 éves titkárnőt és a 60 éves ipari alpinistát.

Ez az ipari alpinistának jó, a fiatal titkárnőnek már nem biztos. Hogy ki melyiket válassza, kiderül a cikk végére.

Ha személyre szabott biztosítást kötsz, ezer mindenről kifaggatnak, úgymint az életkorod, dohányzol-e, testsúlyod, foglalkozásod, hobbid, szüleid élnek-e még, van-e betegséged és a többi.

Ha túl kockázatosnak ítél a biztosító, elutasít, vagy olyan díjat mond, hogy te gondolod meg magad. Bizonyos foglalkozásokat, mint például építőipar, fix felárért vállal csak be. Azonban ha nagyon fitt vagy, esetleg üzletpolitikai meggondolásból, kaphatsz valamennyi kedvezményt is. A cikkben a normál életbiztosítási tarifákat mutatom be, ettől lehet eltérés főleg felfelé, de néha lefelé is.

Ezen túl egy fontos szempont a futamidő. Ha ma 40 éves vagy, egy tíz éves futamidejű kockázati életbiztosítás végén 50 éves leszel, egy 25 éves futamidejű biztosítás végén azonban már 65 éves. Vagyis minél hosszabb időre kötöd, annál drágább, hiszen hatványozottan nagyobb eséllyel halsz meg 65 évesen, mint 50 évesen.

Először nézzük a személyre szabott biztosítások közül a legjobbakat a piacon, (kattintásra nagyobban megnyílik a kép)

Amennyiben a CIB augusztus 8.-án megszűnő 8 millió forint kockázati életbiztosítás 2.499 Ft-os díjával hasonlítjuk össze az egyedi ajánlatokat, azt láthatjuk, hogy nemdohányzó ügyfélnek valahol 32-35 év felett éri meg a csoportos biztosítás, dohányzó ügyfélnek már 30 év felett is.

Ha most még megkötöd, akkor neked megmarad ez a lehetőség, csak az értékesítése szűnik meg. Egy ingyenes malacperselyt elég nyitnod, hogy kérhess ilyen biztosítást.

(Érdemes azt is megfigyelni, hogy milyen különbségek vannak az egyedi díjszabások tételeinél. Könnyen lehet, hogy ha csak halálesetre kötünk biztosítást, a Generali a legolcsóbb, ha már rokkantságra is szeretnénk, akkor egy másik lesz a nyerő.)

Ha már több mindenre szeretnénk kötni életbiztosítást, válasszuk a Családfő biztosítást. De azt is gyorsan, mert elsejétől már csak a havi 5.000 Ft-os csomagot fogják árulni.

Ekkor például havi 10 ezer forintért 10 milliós bármely élet, 10 milliós rettegett betegség, 8 milliós baleseti rokkantság és 15 milliós teljes TB rokkantságra szól a biztosításunk.

Ez egy 35 éves nem dohányzó embernek a legolcsóbb Aegon Vitallal 16.980 Ft-jába kerülne havonta, a többi helyen ez még több lenne.

29 éves, nemdohányzó ügyfél kapná meg ennyiért a biztosítást.

(Egész pontosan sok módosító tényező van, mert a foglalkozásod, túlsúlyod, egészségügyileg terhelt családi háttered miatt fizethetsz jóval többet is, míg ha nincs rajtad túlsúly, kaphatsz kedvezményt a Vital díjából. Valamint a CIB díjához még számolj hozzá egy kötelező bankszámla havidíját is, a legolcsóbb 399 Ft/hó lesz szeptembertől. Ugyanígy a Generalis ügynök adhat kedvezményt a saját jutaléka terhére. Az Unionnál meg eleve be van építve 50% baleseti biztosítás a bármely halál árába, ezért nem biztos, hogy ha azt is kérsz a csomagba, már tényleg drágább lesz a konkurenciánál.)

Érdemes még megnézni a Budapest Bank ajánlatát is. Fiatal korban az egyedi biztosítások 10 évre olcsóbbak, de már 27-30 éves nem dohányzó ügyfélnek olcsóbb a BB csoportos biztosítása. (Az E10+ csomagot néztem, mert a többi inkább egy rossz vicc csak az alacsony térítés miatt. Egyébként a CIB 2.490 Ft-os alapbiztosításának alternatívája lehet a többi csomag fiatalabb személyek esetén.

A Raiffeisen Bank ajánlatára kár sok szót vesztegetni, inkább aranyos, mint hasznos az ajánlat.

Az OTP Bank bankkártya biztosítása nem drága, de vegyünk észre két dolgot: csak baleseti halálra fizet és csak 51%-os baleseti rokkantság felett fizet bármit is a rokkantságra. Havi 917 forintért 10 milliós baleseti halál és 5 milliós baleseti rokkantsági biztosítást kapunk, feltétele az OTP-s bankkártya megléte.

Ennél jobb az Erste balesetbiztosítása, havi 1.190 Ft-ért 10 milliós baleseti halál, 10 milliós baleseti rokkantság, 100 ezres bármely halál, 100 ezres baleseti műtéti térítést kapunk. Sőt, havi 2.290 Ft-ért az egész családnak jár ez a biztosítás. A feltétele Erste bankszámla, a legolcsóbb a Szimpla 270 Ft-ért.

Az FHB meglepő módon nem kínál kockázati életbiztosítást. (Azért meglepő, mert felvásárolta az Allianz fiókjait.)

A K&H Bank ajánlatával sem vagyunk kint a vízből, sajnos nem megyünk semmire egy egymilliós forintos kockázati életbiztosítással. Ez is a kár megkötni kategória.

A többi bank tudtommal nem értékesít csoportos életbiztosítást, de ha te mégis tudsz még valamit, írd be a hozzászólásokba.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Share

63 hozzászólás

 • Grumpy
  Személyre szabott életbiztosításoknál érdemes megnézni az April biztosító Családi védelem biztosítását is.

  Engem az is érdekelne, hogy ha gyerekek számára szeretnék kockázati életbiztosítást kötni, arra milyen lehetőségek vannak. Erről tudnál írni?

 • pdw
  Gyerek szamara minek? A biztositasnak az a lenyege, hogy kieso jovedelmet potoljon. Egy gyerek nem termel ilyet (sot, csak viszi a penzt) ergo ha tortenne vele vmi neked nem lesz szukseged tobb jovedelemre.

  Esetleg talan olyanra megerheti, hogyha tartosan fogyatekossa/rokkantta valna, akkor az emiatt szuksegesse valo kezeleseket, apolasokat fedezze, de konkretan eletbiztositas szerintem felesleges.

 • Wnprt
  A Metlife-ról mi a véleményetek? Ők főleg kockázatit értékesítenek vagy a unit-linked eladása a céljuk?
 • Wnprt
  A biztosítókról nekem az a véleményem, hogy az ügynökeik mindenáron a unit-linked típusú biztosításokat akarják eladni, amivel az a baj, hogy minimum az első 2-3 év csak költség, gyakran 7-800 000-t fizet vki azért, mert megnyitotta a számlát, mert szerződést kötött. A legnagyobb átverés a unit-linked, amit jelenleg a Brokernet utódja a Quantis és a Consequit, Kósa Erika cége próbál eladni. Ezzel a 2 cégtől óvakodjon mindenki, Kostevcék azért változtattak nevet, mert a Brokernettel futó társaság már lejáratódott, továbbá visszaesett a forgalmuk jócskán.
  Aki megtakarítani vagy befektetni szeretne, az ne biztosítótól kérjen ajánlatot, egy biztosítás sem alkalmas befektetésre.
 • Anonymous
  Akkor mi van ha 10 éves futamidejű biztosításnál a a futamidő alatt csődbe megy a biztosító? Buktam a befizetett díjakat?
 • Bk
  Lehet (baleseti) rokkantsagi es betegsegekre vonatkozo szerzodeseket parhuzamosan kotni tobb tarsasagnal, vagy az csak a halal eseten mukodik?
 • Kiszámoló: Köszönöm!
 • Gonoszpók
  Mi alapján érdemes eldönteni, hogy hány évre kössek kockázati életbiztosítást?
 • afonya
  Hát, nekem az a véleményem, hogy a biztosítók teljesen feleslegesek egy olyan ember életében, aki tud számolni (kockázatot és legalább a középiskolai matekórán figyelt).
  Minél több vagyontárgya van valakinek, annál inkább kukába kidobott pénz a biztosítás.
  Amikor több mint két évtizede elkezdtem dolgozni, akkor jöttek be ezek a szélhámosok az országba. Meghallgattam az ajánlatukat, és úgy döntöttem, hogy azt a pénzt amit ügynökeik mézes-mázasan kéregettek tőlem, szigorúan és következetesen befizetem egy elkülönített számlára és csak akkor nyúlok hozzá ha valamilyen “biztosítási esemény ér”.
  Tehát kvázi alapítottam saját magamnak egy biztosítótársaságot.

  A pénzt gyűjtögettem és jéééé, képzeljétek, SEMMI olyan kér nem ért, amivel ezek riogattak.
  (Persze tudom, jönnek az okos kommentelők, hogy meg is dögölhettem volna két év múlva, meg el is lophatták volna a kocsimat, meg leég a házam…)

 • afonya
  Erre írtam azt, hogy minél több a vagyontárgy, a kockázat annál inkább “szétterül”. És a biztosítók is pont ezt csinálják, amikor minél nagyobb ügyfélkört próbálnak bevonni a kockázati körbe.

  A fentiek vagyonbiztosításokra, cascora és életbiztosításra vonatkoznak.
  Egyetlen dologba hajlítottam meg a derekamat: utasbiztosítás.
  Az pedig kéretlenül is kaptam a bankkártyához.

  Higgyétek el, döbbenetes mennyiségű lóvét dobtam volna ki az ablakon, ha ez egy biztosítóhoz megy…

 • Wnprt
  A CIB Bank ennyire visszafogta a tevékenységét hazánkban?
  Nagyon leszűkült a termékkínálat, a CIBEZZ számla is már csak azok számára elérhető, akik korábban nyitották, már nem értékesítik, attól h nem kedvező a gazdaságpolitika számukra, még akarniuk kéne h növekedjen az ügyfélszám.
 • stró
  Ugyan csak balesetbiztosítás, de alacsony összegekhez magas kifizetés párosul, illetve családi módozatban is létezik:

  aigdirect.hu/bazis-balesetbiztositas_3118_405164.html

  30 évesen véleményem szerint az egyetlen reális veszély, hogy baleset során rokkan/hal meg az ember.

 • Akos
  Kötsz egy másik biztosítást. A díjat minden hónapban “bukod”, ha nem történik veled semmi.

  Amúgy ezeknél hogy van a díj és a kifizetés? Ami most jó összegnek tűnik azt 25 év után már lehet nem lesz olyan jó. Bizonyos időnként növelik a díjat és ezzel együtt a kifizetendő összeget is?

 • Akos
  De ha megbetegszik gyógyítani és ápolni kell, ami plusz kiadás.
 • Kiszamolo
  Az unokatestvérem 21 évesen lett rákos, az egyik legjobb barátom 25 évesen, bele is halt….
 • Kiszamolo
  Szerintem nincs igazad. Lutrit játszottál, eddig bejött. Tudok sok példát mondani, ahol nem jött be. Balesetben meghalt apa két pici gyerekkel, bank vitte a házat, asszony munka és fedél nélkül.

  Egyik barátom 42 évesen halt meg rákban, 2 és 4 évesek a gyerekei.

  Stb. Stb.

  Ha nincs családod, felesleges a biztosítás, ha van, akkor viszont nagy felelőtlenség lutrizni.

 • pdw
  Ha ez rovidtavu/egyszeri dolog akkor erre valo a vesztartalek. Ha meg nem akkor irtam a hozzaszolasomban, hogy hosszutavu/maradando dologra erdemes lehet biztositani.
 • Kiszamolo
  Nem t’om mit, de szívesen. 🙂
 • pdw
  Ez engem is erdekelne. Volt vmijuk ami felkeltette az erdeklodesemet, de mivel nem volt fent a szerzodesi feltetelek pdf illetve emailes kerdesemre azt valaszoltak h menjek be szemelyesen hagytam oket a francba.
  Nem fogom ismeretlen/bizonytalan dologra elcseszni az idom 🙂
 • pdw
  Asszem igen, ezt szoktak indexalasnak hivni.
 • pdw
  Addig amig van aki penzugyileg karosul attol hogy te meghalsz/bajod lesz.
  Ertsd: ha van pl. egy 5 eves gyereked, akkor addig erdemes amig a gyerek onfenntartova nem valik, azaz mondjuk 20-22 eves koraig, tehat 15-20 evre.
 • Egy másik Zoltán
  UL-t minden közvetítő értékesít. Őket miért hagytad ki: MPK, OVB, UFS, … ?
 • Egy másik Zoltán
  Tudnál erre európai példát mondani?
 • pdw
  Ez egy nagyon buta hozzaallas. Mindenre kell biztositast kotni amit nem tudsz onerobol potolni. Az eleted, a munkakepesseged, a lakasod es (altalaban) az autod tipikusan ilyen.
 • pdw
  Nem vagyok szakerto, de majdnem biztos hogy lehet. A biztositasoknak az az alapelve, hogy ne keletkezzen hasznod a karesemenyem, de az elet illetve az egeszseg nem fejezheto ki penzben igy kvazi korlatlan biztositast kothetsz ezekre a dolgokra.
 • Egy másik Zoltán
  Két esetben lenne kötelező a kockaélet:
  – Nagy összegű hitel
  – Egykeresős család, ahol a család működő képessége a családfő jövedelmétől függ.
 • Egy másik Zoltán
  Nyár elején a CIG-nak voltak a legjobb kockaélet díjai.
 • Egy másik Zoltán
  Amennyiben nincs hiteled és a megtakarításaid halálod esetén fedezik a 3 éves jövedelmedet, akkor valóban felesleges lehet számodra a kockaélet.
 • szocske
  ha pl. a cib 2500 Ft/hó és 8M kárösszeg haláleseti biztosításból indulok ki: 35 évesen megkötöm és 65 éves koromig fizetem, akkor 30 éven keresztül összesen 900 ezret fizetek ki, de ha közben bármikor meghalok 8M fizet.
  Szóval nagyon nem reális az a számítási mód, hogy a biztosításra szánt pénzt félretéve inkább megspórolod ugyanazt az összeget, mert a 8 misihez több, mint 250 évig kéne takarékoskodnod havi 2500-akat félretéve… Sajnos elég kevesen élünk 250+ évig…
 • Kiszamolo
  Úgy tudom, a CIG a dohányosoknak ad jó tarifát a többiekhez képest.
 • Wnprt
  A lényeg h a unit-linked ablakon kidobott pénz, továbbá a 2 leginkább kerülendő biztosító az ING és a CIG Pannónia.
  Az ING az szinte csak unit-linkedre szakosodott, mást nem is próbálnak eladni, a CIG szintén, ők a Brokernetet, ma már Quantison és a Consequiten keresztül értékesítenek, az ING a saját ügynökhálózatára támaszkodik, ez a 2 legügyfélellenesebb biztosító az országban, ja és persze a Generali, Aegon, Groupama.
 • Krux
  Fura ez a két csomag a CIB oldalán…
  Ki az aki a “Biztosító 2”-t választja, amikor a “Biztosító 1” minden sorban jobban fizet (kivéve 10-20000 rokkantság, de az is kis különbség)

  Vagy én nézek félre valamit?

 • Kiszamolo
  Az egyik a balesetben jobb, a másik a betegségben. Egyébként most úgy fog egyszerűsödni, hogy csak a jobbak maradnak és csak ötezres havi díjat lehet választani.
 • Lee732
  Szia Kiszámoló,

  Egy dolgot kihagytál a kinek nem érdemes résznél:

  Akinek a cége is köt életbiztosítást!

 • Kiszamolo
  Tehát úgy érted, hogy akinek van, annak már nem kell? Erre gondolom azért sokan rájöttek. 🙂

  A céges egyébként csak akkor ér valamit, ha combosabb összegről szól és akkor, ha munkaidőn kívül is fizet. (Sok céges biztosítás csak a munkaidőben bekövetkező baleseteket téríti, erre érdemes odafigyelni!)

 • gabor
  Elfogadható kritikus betegsékek biztosítást még nem láttam. Nemrég kötöttem 28 évesen 15 éves k.é.biztosítást.Próbáltam kritikus betegségekre is biztosítást kötni. Mikor elmondtam az igényemet a üzletkötőnek, nem kezdett el mást ajánlani, hanem közölte, hogy itt van egy kis piaci rés. Úgyhogy ez egyenlőre kimaradt,ha valaki tud ajánlani ne kíméljen. Véleményem szerint egy kritikus betegség elleni biztosításnak akkor van értelme, ha a diagnózis felállítása után a biztosító annyit fizet, amiből te jó eséllyel túléled az operációt, sugárkezelést stb. Az nekem nem segítség ha beírják hogy jóindulatú agydaganat esén fizet, közben meg kifejtve ezeket olvasom:
  “Az alábbi feltételek mindegyikének a teljesülése
  szükséges:
  Az életfontos funkciókat veszélyezteti;
  Agykárosodást okoz;
  Túlnôtt a mûtéti eltávolíthatóság határain
  Maradandó neurológiai károsodást okoz
  FELTÉTEL hogy nem operálható!! VICC!
 • Egy másik Zoltán
  Akkor egészség biztosítást érdemes kötni.
  9
 • Egy másik Zoltán
  Ez így egész egyszerűen nem igaz!
 • Egy másik Zoltán
  Légy szíves pontosabban fogalmazódott meg az elvárásaidat.
 • Egy másik Zoltán
  Az IPad már megint “okosabb” volt nálam. 🙁

  fogalmazódott helyett fogalmazd!

 • Éva
  Én tudok, sajnos már több esetben is. Kritikus betegségekre szóló biztosításnak van egy biztosítási összege, s ha valamelyiket diagnosztizálják, azt az összeget fizeti a biztosító.
  Szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, rosszindulatú daganat, veseelégtelenség, ill. két műtét: koszorúér műtét és bármely szervátültetés. Ehhez viszont teljesen egészségesnek kell lenni.
 • Mugein
  Pedig így van, még akkor is ha te ügynökként szeretnéd, ha mást hinnénk.
 • pdw
  Irrelevans, UL, whole-life, cash-value es egyeb modon nevezett “biztositas” szutyok mind, amivel csak az ugynokok jarnak jol, te nem.
 • pdw
  Jaja, a mienk pl ilyen. Vilagszintu, 24/7-es fedezet ami az eves bruttod duplajat fizeti es negyszereset ha uzleti uton murdelsz meg.
 • Szendrei Ádám
  Dohányzóknak elég jó árban van még az UNIQA kockázati életbiztosítása is. Erről egy cikk és egy összehasonlítás itt: szendreiadam.wordpress.com/2013/08/08/dohanyzoknak-olcso-eletbiztositas/
 • Egy másik Zoltán
  Ezt ismered?

  metlife.hu/hu/Individual/Termekeink/Baleset–es-egeszsegbiztositas/Critical-Care.html

 • Egy másik Zoltán
  Ahogy egy Ferrari sem való mindenkinek, úgy az UL sem. De helye van a hosszútávú tőkefeképítési stratégiában, és szakértő kezekben csodákat lehet vele elérni.
 • Lomnici Tamara
  A hasonlatod ott sántít, hogy a Ferrari egy kitűnő gépjármű adott körülmények között, sőt bizonyított is már nem egyszer (lásd: autósport), az UL-nél pedig még mindig keresik a csodára képest körülményeket.
 • Bea
  Mi a velemenyetek a Grawe biztositorol?
 • sensinvest
  Valóban. Az UL biztosítások rákfenéje az alapkezelés, hisz ez valójában nem is biztosítás, hanem biztosítóknál végrehajtott befektetés.
  Az alapprobléma, hogy az átlag magyarnak nincs meg a megfelelő pénzügyi inteligenciája még ehhez és nem képes ezt önállóan végezni, pedig aktív alapkezelés esetében jókor meghozott okos döntésekkel szépen lehet gyarapítani a befektetési egységeket.