Amerikai lottóláz

Az amerikai Powerball főnyereménye a következő héten már 1,3 milliárd dollár lesz, vagyis közel négyszáz milliárd forint.

Az ügy azért érdekes, mert a nyerési esély egy a 292 millióhoz és egy szelvény csak 2 dollár.

Vagyis 584 millió dollárért az összes kombnációt meg lehet játszani.

Hogy a múlt heti 800 milliós, vagy az eheti 940 milliós főnyereményt miért nem játszotta meg valaki ezzel a szisztémával?

Nos, a válasz a részletekben rejlik.

Az egyik ilyen részlet, hogy ezt az összeget az ottani szabályok szerint 29 év alatt fizetik ki, mégpedig kamatmentesen. Vagyis mai dollárban kell befektetni, de későbbi dollárban fizetik ki. A 800 milliós nyeremény mai értéke így csak 500 millió dollár körüli összeg.

A másik az adó, ami ilyen éves bevételnél mintegy 40% évente, attól függően, melyik államban élsz. Vagyis mindjárt csak 300 millió dollár mai értéken a nettó bevételed, míg a biztos kiadásod 582 millió dollár. (Bár én biztos lemondanék az amerikai állampolgárságomról és elköltöznék egy adóparadicsomba és ott adóznék az éves jövedelmem után, ha ezzel 100-150 milliárd forint adót spórolnék.)

Itt jön az érdekes állapot: 1.3 milliárd dollárnál már mindezekkel együtt is megéri megjátszani az összes számot. (Már ha az adót nem kívánjuk befizetni 29 éven át.)

Már csak egy komoly kockázat maradt: vajon hány embernek vagy lottóklubnak jut ugyanez eszébe? Kíváncsi leszek, hány nyertes szelvény lesz a következő hétvégén.

Kapcsolódó írás: Lottómilliárdok: áldás vagy átok?

Update: Na, el is vitték a héten a főnyereményt, mindjárt hárman is eltalálták, amit eddig senki. Még jó, hogy nem vágtunk bele. 🙂

Share

46 hozzászólás

 • B.Csaba
  Ingyen ebed nincs. Ha van, akkor sokaknak reszebe jut (7Mrd ember/planeta) es nem jut mindenkinek az ebedbol.
  Matematikailag ugyanakkor korrekt. Kerdes mennyi ido alatt lehet feladni ennyi szelvenyt…?
 • Adam
  ha elköltözöl az USA-ból és “lemondasz” az állampolgárságodról, attól még nem szűnik meg az adókötelezettséged, tehát ez nettó adócsalás. Valszeg a 2. részlettől felfelé egy vasat se kapnál, mert zárolnák a számládat.
 • Attila
  Elég nagy kockázat, hogy 3 másik ember is eltalálja, és a biztos 600 milliónkból kapunk 150et…
 • Tibor
  Meg a gyakorlatban van e ennyi szelveny egyaltalan ?
  Illetve ad e ilyen uzleti tervre hitelt a bank?
 • szofter
  Megéri, feltéve, hogy nem fizetsz adót, ÉS feltéve, hogy csak egy nyertes szelvény lesz. Mert gondolom több nyertes szelvényre nem többször fizetik ki a jackpotot, hanem szétosztják. És ha kétfelé kell osztani, akkor máris nem éri meg. Biztos lesznek, akiknek eszébe jut, de azért nem játsszák meg, mert attól tartanak, hogy más is megjátssza, és úgy már bukás.
 • Kiszamolo
  Szerintem ezt gondold át még egyszer, mert ez nem így van. Ott kell adóznod, ahol élsz. Ez annyival egészül ki, hogy egy amerikai állampolgárnak otthon is kell adóznia akkor is, ha külföldön élsz. Ez tudtommal egyedül az amerikaiaknál van így, sehol máshol a világon.

  Na ezért mondanak le tömegek az amerikai állampolgárságról, de ebben semmi adócsalás nincs.
  Adócsalás az lenne, ha azt hazudnám, hogy Dominikán élek, miközben otthon Iowában.

 • Kiszamolo
  Igen, ez benne a játékelmélet. Vajon senki nem fogja megjátszani, félvén, hogy más is így tesz? Vagy valaki abban bízik, hogy mindenki fél, ezért megéri?

  Persze ott a gond, ha valaki csak úgy, egy szelvénnyel eltalálja.

  De akár ezer szelvénnyel is megéri, ha nem is veszel mindjárt 292 milliót, mert a várható értéke pozitív.

 • István
  Szerintem egy nagyon fontos dolgot kihagytál. Ennek a logisztikáját. Ha meg is veszi valaki, hogy tölti ki? Hány embert kell hozzá mozgósítani. írsz rá egy programot? Kézzel vagy géppel töltöd ki? Ekkor összeget hogy fogsz mozgósítani?
  Utána ha nyertél akkor a nyereményed ennél biztos hogy több lesz. Mert ott vannak a majdnem teli találatos szelvények…
 • Kiszamolo
  A másodlagos nyeremények elenyészőek ebben a játékban, azokat azért nem vettem számításba.

  Persze, sok kérdés van, itt inkább a matematika az érdekes, azért írtam róla.

 • Nűnű
  Gondolom, ha valaki felad ennyi szelvényt, akkor még növekszik is a nyeremény. Plusz, gondolom, nem csak a főnyeremény fizet, hanem a kevesebb találat is, nem?
 • Körtefa
  Pár éve a hatoslottón is volt olyan, hogy több volt a nyeremény, mint az összes szelvény kitöltése, de akkor nem lett telitalálat, csak egy hétre rá (ha jól emlékszem, most nem kerestem vissza mikor is volt az).
 • antenna
  Szerintem hülyeség ennyi pénzt 1embernek odaadni. Nettó 300 millióval számolva ez évente bő 10 millió USD, 3 milliárd Ft. Itthon sem értem, hogy miért kéne bárkinek is 3-4-5 Milliárd. Rengeteg sztorit lehet olvasni a néhány év, esetleg hónap alatt lenullazott vagyonokrol, családi tragediakrol. Főleg, hogy a riportokban is 99%-ban mindenki csak a kocsi-ház-nyaraló haromszogig jut a “Mire költené?” megvalaszolasaban.
 • cabala
  A nyereményalap nem nő meg azzal a befektetett összeggel, vagy egy részével, amiből szelvényt vásárolnak? Mert ha igen – akkor talán még jobban megéri megjátszani az összes variációt…
 • bobsys
  Lehet kerni a nyeremenyt egyben is. Ekkor kevesebb az osszeg hiszen nincs annuitas. Tehat ekkor megkapod a 806 milliot amibol ev vegen ki is kell fizetned 39.6% szovetsegi jovedelemadot adot + az allamit ha van
 • Bence
  Vagy ha bátor valaki, megjátsza csak a lehetséges kombinációk 50%-át, így pénzt spórol, és 50% eséllyel megnyeri a nyereményt.
 • Géza
  “Ott kell adóznod, ahol élsz.” ez csak részben igaz. A kettős adózást kizáró egyezmények általában azt mondják, hogy a bérjövedelem után ott adózol, ahol élsz. De pl. az ingatlan hasznosításból származó jövedelem után meg ott, ahol az ingatlan van.

  A nyeremény jellegű jövedelem jellemzően ott adózik, ahol részt veszel a szerencsejátékban. Európában már eleve a netto összeget kapod meg lottó nyereményként. Így ha valaki átruccan Romániából játszani a magyar lottón, ő is megfizeti a magyar adót, és nemigen tudja visszaigényelni.

  Ezekszerint Amerikában neked kell még utólag bevallanod és megfizetned az adót, nem a játékszervező vonja? És a nyeremény bruttó? Nem ismerem az amerikai törvényeket, meg a kettős adóztatást kizáró egyezményeket, de nemigen hiszem, hogy az működne, hogy amerikai állampolgárként nyersz az amerikai lottón, és később kivándorolsz, akkor megúsznád az adót

 • Kiszamolo
  géza, összevont bevételként adózol utána, mintha mondjuk munkából vagy lakáskiadásból származna.
 • Zsolti
  400 milliárd forint… ez jóval több, mint amennyit Magyarországon egy hónap alatt összesen nyugdíjra költünk o_O.
 • Gejza
  Szerintem fizikailag lehetetlen ennyi szelvényt kitölteni. Régen erre találták ki a kollektív TOTÓ -t, apám még játszott is heti kemény 80-160 forintért, 3 vagy 4 két esély (10 forint volt a totó). Ekkor nem kellett 8 vagy 16 szelvényt kitölteni, hanem 3 oszlop volt, amennyit bejelölt annyit fizetett. Ha jól tudom ott is volt határ, 7 3 esély, 6 2 esély, de az is megfizethetetlen lett volna. A szerencsejáték adó megérne egy külön cikket, ha én véletlen nyernék egy nagyobb összeget (esélytelen) akkor Strasbourgig vinném, mert a NAV szerint egyéb szellemi jövedelem szerint kellene adózni, tehát nem elég a 16% adó, még TB -t is szeretnének. Szerintem meg én már adóztam utána a jutalékban, tehát még adóznom sem kell, csak bevallani. De ugye ez illegális, tehát nem is játszom külföldi oldalakon, csak elmélet :-). Az más kérdés hogy Máltán, vagy Cipruson mennyi az adó, EU -s országok.
 • Zsoca
  Azért jóval többnek nem mondanám.
 • Kiszamolo
  Vannak több tizezer fős lottóklubok, nem kell egy embernek adni a tőkét és nem egy embernek kell kitölteni a szelvényeket.
 • Péter
  Elég sok szelvény az egy lottóklubbnak is… Ha a 10.000 ember el tudja osztani a munkát úgy, hogy ne játsszák meg ketten ugyanazt a kombinációt, és egy ember annyira gyors, hogy 3 mp alatt kitölt egy szelvényt, akkor is több mint 24 órán keresztül kéne ikszelniük megállás nélkül. 🙂
  De ha kicsit reálisabban nézzük, és fejenként csak 1000 szelvényt töltenek ki naponta, akkor már egy hónapog tart a munka.
 • Kiszamolo
  —vagy írnak egy tök primitív programot, ami offline játék esetén a nyomtatót vezérli, online játéknál pedig kitölti az online szelvényeket.

  Esetleg maradnak 1960-ban és tényleg mindenki kézzel tölti ki a szelvényt és sorban áll egy lottózóban.

 • kisvicus
  Online nem lehet játszani?
 • The fizzle bomber
  50mp-es riport egy, hogy egy “átlag” amerikai mire költené a nyereményt 🙂
  youtube.com/watch?v=IvE84AGMWpE
  Bocsánat… 🙂
 • Alfa
  Minden ilyen fejtegetés előtt érdemes tudni, hogy a kérdésfelvetés értelmetlen, életszerűtlen marhaság.
  Nem csak a szelvénykitöltés a szűk keresztmetszet, mert tetszőleges fogadási csatorna feldolgozási ideje úgy van belassítva (vagy eleve lassú), hogy jó esetben 30-60 másodpercenként tudsz egy fogadást megtenni. Akár bolti terminál, akár SMS, akár online.
  Azaz csatornánként max heti kb. 20.000 fogadás mehetne, tehát tizezres nagyságrendű csatornán kellene párhuzamosan tolni a siker érdekében.
  DE
  – nem minden csatorna 24 órás
  – egy fogadóirodában agyonvernek, ha megpróbálod így feltartani a sort.
  – online vagy SMS-es megoldás indítása rendkívül kockázatos, nagyjából 10 perc alatt szólal meg a fogadási rendszer belső riasztója ha látják az extrém tranzakcószámot, aztán felemelik a tranzakciós válaszidőt 5 percre és máris bukta az ötlet meg a százmilliók.
 • Kiszamolo
  S miért emelnék fel? Miért mondana nemet egy fogadó iroda arra, hogy bezár és csak téged szolgál ki egy hétig éjjel-nappal, ha ezzel ő is a normál bevétel sokszorosát keresi?

  Egyáltalán nem biztos, hogy meg akarják akadályozni a nagytételű fogadást, sőt tuti, hogy már most is tízezrek játszanak meg több ezer vagy tízezer szelvényt egyszerre. Tízezer szelvény 20 ezer dollár, 950 milliónál sokan bevállalnak ennyit.

  Nem hiszem, hogy mindenki csak egy-egy szelvényt akar feladni.

 • Bognár Gergely
  Azért mégis csak több, mint 3000 embernek kéne töltenie napi 24 órában 6 napon keresztül tartva a 6 szelvény/ perc kitöltést, ami elég meredek. 🙂 Ha felbérelne valaki egy kisvárost, 7000 fővel és csak napi 12 órában töltetné a lottókat, még akkor sem lenne esély beolvastatni a rendszerrel. 🙂 Plusz amíg valaki megszervezi, hogy melyik ember melyik kombinációkat töltse az sem 5 perc. 🙂 Szóval én egyből 8órás műszakokkal dolgoztatnék10 ezer embert 6 napon át, ami cirka 2 millió USD munkabér (bár még mindig csak magánemberként ékne alkalmaznom 10 ezer embert szerződés nélkül, hm… 🙂 )
 • Kiszamolo
  Tényleg nem látott még senki számítógépet, nyomtatót és programokat, amiket megfelelő célra lehet írni? Akár SMS-ben játszik, akár online, akárhogy?
 • BTM
  Egy ilyen lottóklub esetén kinek a birtokában van a végén a szelvény és ő hogyan rendelkezhet vele? Milyen módon történik a nyeremény szétosztása? Egy központi bankszámlára érkezik a nyeremény amit aztán onnan továbbosztanak (ha minden jól megy) vagy már eleve apránként utaltatják ki? A gyakorlatban valószínűleg garantálják valahogy a játékban résztvevők biztonságát, de azért úgy érzem, itt pláne nagyon résen kellene lenni, kiben bízik az ember.
 • Gejza
  Tényleg nem tudod mit jelent az ha egy rendszert X tranzakcióra terveztek? Te is írtál a Black Fridayről pl. Nyilván már most csúcsra van járatva a rendszer, hát ha még valaki(k) ezt megtennék. Elvileg jól hangzik, gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Honnan szerzel pl. 290 millió szelvényt a nyomtatóhoz? Ha többet is lehet egy szelvényen, akkor persze annyival kevesebbet. De hogy adod fel? Te kinyomtatod mondjuk 3 nap alatt (ami nem kevés nyomtatót feltételez, lehet a világon sincs annyi), mennyi idő ezt bevinni a rendszerbe? A magyarra tudok mondani egy fél perc/szelvényt, 290 millió szelvény 145 millió perc, százezer nap. Ha mondjuk 10 oszlop van egy szelvényen, akkor “csak” 10ezer nap. Ha meg szétosztod az akkora szervezést igényel, ami nem 5 perc. És ha pont az sikkasztja el a X$ -t akinél a nyertes szelvény volt? Ennél sokkal kisebb feladatokat is több hónapig szerveznek.
 • Alfa
  :
  “Egyáltalán nem biztos, hogy meg akarják akadályozni a nagytételű fogadást, ”
  Rosszul érted.
  Nem megakadályoznák. Csak annyira csökkentenék a feldolgozási tempót, hogy racionálisan alacsonyra csökkentsék a nyerési esélyedet. Mondjuk 20%-ra.
  Miközben a saját bevételüket még mindig bőven növelik.
  De a feldolgozási tempó most is olyan alacsony pl. a magyar lottót tekintve, hogy elméleti esélyed sincs az összes szelvényt beküldeni.
  Az offline lottózó kiszolgáló pontok lehetetlenül lassúak a trükkhöz, az SMS meg simán a normál response time (feldolgozási idő + 4 SMS küldési ideje) olyan lassú, hogy több ezer mobil céleszközön kellene küldened a számokat.
  Amúgy látszik, hogy fogalmatok sincs nagy tranzakciószámú rendszerek működéséről, fraud lehetőségekről. Ezzel a tudásszinttel nagy hiba lenne belevágni…
 • sonino
  Bizonyára fel lehet adni Amerikában is online, sima txt fileban.
 • antenna
  Na, ez a riport végre rendes választ ad, még ha a riporter kiscsajt meg is lepte a sztori 🙂

  K.va jó 🙂

  Nem kell annyira fennakadni, csak elmélkedünk, morfondírozunk. Teóriák.

 • cabala
  Ezen most én is meglepődtem. A mai világban tényleg nem lehet kombinációs szelvényt feladni? Mondjuk úgy, hogy szeretném megjátszani az 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 számok összes variációját?

  Ti itt szelvényekről beszéltek, minden egyes szelvényt ikszelgetni, meg ilyenek… de kombiszelvény nem létezik még mindig? (Mondjuk én gyerekkorom óta nem játszok lottót, pont azért, mert ugye a lottó adó azoknak, akik nem jók matekból: )

 • Stiel
  Túl nagy a kockázata annak, hogy valaki ‘csak úgy’, véletlenül telitalálatost ér el. Rákerestem az eladott jegyek számára, legutóbb már 300millió volt (bár ez nem tudom, mennyire megbízható infó), mindenesetre az alapján 90% környékén van az esélye annak, hogy a következő húzásnál elviszik a főnyereményt.
 • Ördög
  Aki össze tud szedni 584 millió dollárt, az nem lottózik.
 • Vazzup
  Elso kezbol info: lottozni itt peldaul csak automatabol (keszpenz) vagy brokernel (debit kartya vagy keszpenz). Egy szelveny max. 5 jatek, ha jol emlekszem es 5x$2.
  Az automata igencsak lassu, en azon jatszom, lehetetlen kello szamu szelvenyt kitolteni vele, raadasul a keszpenz miatt a tranzakciobol bekerulo papirpenz is problema egy ido utan ($20 a legnagyobb elfogadott bankjegy).
 • Családfő
  Vége a dalnak, 3 felé osztják.
 • Kiszamolo
  De jó, hogy nem játszottuk meg a 239 millió lehetőséget…. 🙂
 • L70
  A Szerencsejátéknál is csak előre kódolt kombinációk vásárolhatók, nem túl nagy értékben.

  Kiszámoló kérdése játékelméleti volt, de a valóságban a lottózás akkor van jól kitalálva, ha egy csomó egyéb szempontot is figyelembe veszünk. Úgy kell pénzt kihúzni az emberek zsebéből, hogy
  – ne okozzon káros és kóros függőséget,
  – igazságos legyen a győzelmi esély.

  Talán ezért vannak fékek a rendszerben.

 • Családfő
  …én is még szerencsére időben leálltam. Bakker, most kereshetek új helyet ennek a cirka 500M USD-mnek… 😀
 • Laya
  fagyott is rendszer a nagy terheléstől, szóval technikailag is off az 5let
 • Laya
  1ébként egy átlagember fel sem fogja, hogy ez mekkora összeg. Én sem.
  Ott helyben omlana össze lelkileg aki megnyeri.
 • dmry
  felvilágosodás 1.0:
  index.hu/tudomany/til/2015/10/25/voltaire_az_allami_lotto_kijatszasaval_lett_milliomos/
  🙂
 • szárnyas freivadász
  index.hu/tudomany/til/2016/02/07/a_pasas_aki_tizennegyszer_nyert_a_lotton/