Ózongenerátor

Fontos figyelmeztetés: erősen gondolkodtam azon, hogy leveszem ezt a cikket, mert egy ózongenerátor nem játék és nem szeretném, ha valaki úgymond miattam kerülne bajba. Aztán arra gondoltam, hogy máshol sem mondják el a hátulütőit és már sokan hallottak róla, főleg a járvány miatt nagy divat is lett. Úgyhogy fennmarad a cikk, hogy legalább a veszélyei is ismertek legyenek.

Tehát elöljáróban a cikkhez: kellő körültekintéssel nagyon hasznos lehet az ózongenerátor, de legalább ennyire veszélyes is, ha valaki felelőtlenül használja.

Ha mégis használod, használat után addig szellőztess mindent, amíg csak nem múlik el TELJESEN a jellegzetes ózonszag s ne feledd, az ózon nehezebb a levegőnél, így a szobák padlója felett fog megmaradni a legtovább.

Ha társasházban laksz, beltérben ne használd, mert a szellőzőkön keresztül bárhová eljut. Ja és nem csodaszer, amit tud, azt jól tudja, de nem old meg mindent a reklámok ellenére sem.

Biztos találkoztál már azzal, hogy az autó klímájából kellemetlen szag árad, főleg kikapcsolás után. Ezt a rendszerben pangó vízben megtelepedett baktériumok okozzák. (Ezért is érdemes megérkezés előtt pár perccel kikapcsolni a klímát, hogy az út végéig ki tudjon száradni valamennyire a rendszer.)

Ezek a baktériumok jó esetben csak kellemetlenek, de ritkán akár legionella vagy egyéb, súlyos betegséget vagy halált okozó baktériumok is lehetnek.

Ezért érdemes a klímákat (nem csak az autóklímákat) rendszeresen fertőtleníteni.

Fertőtlenítésre leggyakrabban ózont használnak. Az ózon vegyjele O3, amiből lesz közönséges oxigénmolekula, vagyis O2 és egy szabad oxigén, ami minden élő sejtet elpusztít, ami az útjába kerül.

Használják vízfertőtlenítésre is klór helyett, ezzel kezelik a tojásokat szalmonella ellen és sok egyéb felhasználási területe is van még.

Egy autóklíma fertőtlenítéséért a mi környékünkön elkérnek 7-10 ezer forintot. Ennek menete, hogy a járó motorú és klímájú autót belső keringtetésre kapcsolják és beraknak az utastérbe egy ózongenerátort, ami ott megy negyed órát, majd a generátor kikapcsolása után még továbbra is megy a klíma egy másik negyed órát. (A klímatisztítás nem egyenlő a klímafertőtlenítéssel! Előfordulhat, hogy mechanikailag is kell tisztítani a klímát, nem elég a fertőtlenítés. Ha a fertőtlenítés után túl hamar újra büdös lesz a klíma, akkor azt csak egy rendes tisztítás fogja megoldani, a hőcserélőre rakodott tízéves koszt és vastag penésztelepet nem fogja eltakarítani az ózon. Persze nézd meg, hová viszed, hogy tényleg alapos tisztítás legyen, ne csak parasztvakítás. A “csak habot fújunk a szellőzőcsövekbe az utastérből” a legsúlyosabb parasztvakítás kategória.)

Utána legalább egy óra, de inkább több szellőztetés kell, mert az ózon pont úgy roncsolja az emberi tüdőt, mint bármilyen egyéb sejtet!!! Szerencsére van neki egy jellegzetes erős szaga, ha azt már nem érzed, akkor jó.

Már régóta akartam venni egy ilyen generátort, mert sok mindenre lehet használni és hát elég soknak tartok ezért ennyi pénzt kifizetni a klímásnak.

Lakásban is használható a szobák fertőtlenítésére: penészgombák, rossz szagokat okozó baktériumok (például izzadtan beleültél a fotelbe), kisállatok miatti szagok, stb.

Magyarországon aranyáron adják őket, bőven százezer forint felett, ráadásul a járvány miatt nem is lehetett kapni, iratkozzak fel várólistára.

Helyette inkább felmentem az Aliexpressre és kerestem ott megfelelő generátort.

Ha ötös voltál technikából vagy gyengeáramú technikumba jártál, vehetsz csak a generátort tartalmazó alkatrészt, amihez neked kell fémházat, kapcsolót, vezetéket, ventilátort, miegyebet kötni.

(Két fajta van: a lapos, mint a fenti képen is és a csöves. A lapos élettartama 5.000 óra vagy öt év, a csövesnek 20.000 óra vagy öt év. Mivel évente csak pár órát használom, nekem tökéletes a lapos. Öt év után sajnos legalább ezt az alkatrészt cserélni kell.)

Mivel rám egyik sem igaz, inkább kész terméket vettem. Mivel medencébe is akartam használni, ezért két típust rendeltem meg.

Az egyik típus a medencébe való, ami nem azt jelenti, hogy nem használható minden másra is, mindössze annyival tud többet, hogy az ózon egy szűk csövön jön ki, nem csak úgy ontja magából minden irányba, mint az egyéb típusok.

Ezt arra is használjuk, hogy egy szemeteszsákba belerakjuk a cipőket, bekötjük a száját, bevezetjük a csövet és ózonnal rendszeresen kifertőtlenítjük a cipőket. Mondani sem kell, szabadtéren kell csinálni és utána néhány órát hagyd kint a cipőket kiszellőzni. (Medencébe lógatva is szépen bugyborékol, de fontos, hogy órákkal azelőtt használd, mielőtt bárki belemenne a medencébe. Igazán hatékony egy venturi csövön keresztüli bekötés lenne a szűrő után.)

Van egy fontos érték az ózongenerátoroknál, hogy óránként hány milligramm ózont képes termelni.

Ez a termék 2.000 milligramm, azaz 2 gramm ózont termel (papíron), de ez erre elég. Ha nincs erősebb, akár autó fertőtlenítésére is elég, csak legalább fél órát kell mennie a lezárt autóban a generátornak. Ennél többet azért ne várjál tőle, egy szobát ne akarj ezzel fertőtleníteni.

Ennek a gyártója erre található, nem meglepő módon nála volt a legolcsóbb, szállítási díjjal együtt 26,3 dollár, azaz combos 7.900 Ft. S jól működik.

A másik, amit vettem, ugyanő gyártja, az 24.000 mg, azaz 24 gramm ózont tud magából kibocsátani, az már odaver rendesen egy zárt térben néhány perc alatt is. (Az átlagos termék 8-12 grammos, de alig olcsóbb, ezért vettem ezt. A teljesítményt valószínűleg kínai mércével kell érteni, legalább kettővel érdemes osztani, ha nem éppen néggyel, a lényeg, hogy kellően erős)

Ennek ára az igen kemény 40 dollárt éri el szállítási díjjal együtt, ez 12 ezer forint. (Mondjuk a földeletlen vezeték a fém házzal némileg gáz, nem tudom, lehet-e utólag orvosolni. Erre nem figyeltem. Addig is csak áramtalanítva pakolgatom. Ez már földelt és hasonló árban van. Mondjuk ez utóbbit nem próbáltam.)

A rossz hír, hogy ez már vámköteles összeg, de nekem átjött csont nélkül a postán. Ha nem ez történt volna, egy e-mailben kiküldött papíron nyilatkoznom kellett volna és postásnak kifizetni a 27% áfát és háromezer forint ügyintézési díjat, amikor kihozza a csomagot. Az sem egy nagy kihívás.

Vannak a gyártónak ennél szofisztikáltabb modelljei is nem sokkal drágábban (példa 40 ezer forintért plusz áfa) és természetesen vannak más gyártók is, de nekem nem volt ennél komolyabbra szükségem. S ha profi klímás vagy, biztos nem ilyen cuccal fogsz dolgozni, de szerintem otthonra megteszi.

Jó hasznát vesszük a két generátornak és szerencsére sok helyet sem foglalnak, amikor nem kellenek. Csak azért írtam róla, hogy ha akarod, te se fizess vagyonokat egy légkondi fertőtlenítéséért és ne is járj büdös klímával.

Nézz körül, hátha találsz jobbat, másik gyártótól.

Még egyszer: az ózon nagyon nem játék!!!! Csak nyílt téren használd és utána legalább egy órát szellőztess. Ha szobát fertőtlenítesz, zárd be, hogy se gyerek, se kisállat ne tudjon bemenni és szellőztetés után is csak akkor engedj be valakit, ha már nem érzed azt a jellegzetes szagot. Figyelj oda, hogy ne legyen nyitott szellőző a szobában, ahonnan máshová is át tud menni az ózon. Ha pedig az ózonkezelés nem oldotta meg a problémát, akkor nem úszod meg a nagyobb tisztítást. legyen szó klímáról, túl vastag penészfoltról, a szövetbe túl mélyen beleivódott bűzforrásról.

Update: felmerült, hogy vajon mennyi ózont bocsáthat ki valójában egy ilyen kínai generátor. (Nem mintha az itthon kaphatóak nem Kínából jönnének vagy nem kínai alkatrészekből lennének összeszerelve az esetek minimum 95%-ában.) Ha valakinek van ózonmérője, megköszönném, ha kölcsönadná. Ha pedig valakinek van 100-150 ezres ózongenerátora, az is jó lenne az összehasonlítás kedvéért.

Share

111 hozzászólás

 • Kulombos
  Az ózon lebomlik fél-egy óra után (O3-ból O2 lesz, mert nem stabil), ezért kell várni és ezért mehetsz be, ha kivártad.
  Ha lézernyomtatóval sokat nyomtatsz egyszerre, akkor is érezheted ezt a szagot, a dob nagyfeszültséggel van töltve és ott ionizlálódik a levegő. Én így tudom, ha van járatosabb szaki, majd kijavít.
  Én is gondolkodtam már a vételén, de nem autóhoz, azokat nekem a klímás kétévente rendesen áttakarítja, megnézi a gázt, stb (céges autók). Esetlegesen szállodai szobához, ha valahol alvásra kerülne a sor és nem bíznék a rendes fertőtlenítésben ezekben a kovidos időkben… 🙂
 • Kiszamolo
  Szbat, konnektorra kell dugni, de az ajtó gumitömése miatt szinte teljesen be tudod csukni az ajtót.
 • Ózonos Ottó
  Engem az érdekelne, hogy működik-e a cucc? Értem, hogy zúg meg büdös, de amúgy van valami érzékelhető változás? Mert ha igen akkor ennyiért nem drága, ha meg nem akkor feleennyiért is sok.
 • IPv6
  3 havonta 7-10k HUF, miközben a négyzetméter árak és minden fontos az egekben. Plusz a nyűg a masinával.
  Nekem most penny wise, pound foolish érzésem van. Elnézést érte.
 • Egyeszerűség lakik bennem
  Nemrég egy garázs előtt sétáltunk el, nyitva volt, beláttunk. Telistele volt kacatokkal. Semmire nem jó szeméttel, amit a gazdája ott, az autó mellett őrizgetett.
  Nekem sem garázsom, sem légkondis autóm nincsen, egyszerűen élek. De a világ minden kincséért sem kellene az az élet, ahol az ember azért dolgozik, hogy vegyen valami fölöslegeset /lásd autó + autóklíma + garázs, + ülésmagasító + tetőscsomagtartó + … + … / amihez utána kell ez az ózontermelő bigyó, meg a sepciális racsni + a …. (a sort kedvedre folytathatod)

  Sosem lesz vége a kacatgyűjtőgetésednek, és telistele lesz az életed összegyűjtött vackokkal, ha ezt nem érted meg!

 • porthosz
  az autó klíma tisztításról:
  ezek az ózonos generátorok semmit nem érnek, ha valaki mégis ilyenhez ragaszkodik, akkor használjon klímatisztító bombát (nem habot, hanem amit le kell nyomni és ontja magából a cuccot a levegőbe), attól legalább jó illat lesz a kocsiban és kb. pont ugyanannyit fertőtlenít. Egyébként az hogy a kikapcsolt klíma egy ideig kicsit párás, kicsit büdi levegőt fúj normális.

  Ha viszont a klíma bekapcsolása után és/vagy menet közben is büdöset fúj, akkor trutyi van lerakódva a hőcserélő radiátoron, amit semmilyen utastéri bohóckodás nem fog megoldani.
  Ekkor fel kell keresni olyan szerelőt, aki a pollenszűröt leszerelve, azon a nyíláson keresztül bedug egy csövet meg egy kis endoszkópos kamerát, és a tisztítószert közvetlenül a hőcserélőre fecskendezve letakarítja és egyben fertőtleníti is azt. Ez kb. 15e forint és valóban hatékony.

  folyt.

 • Medikus
  Kedves !

  Valóban nem volt még szerencsém germicid lámpával melegíteni (szerencsére) és azt is megértem, hogy a téma Önt nosztalgiára készteti. Annak pedig egyenesen örülök, hogy ép egészségnek örvend! Ugyanakkor valaminek a káros hatása egy nagyobb populáción kiszámolt statisztikai adat, az Ön személyes tapasztalata nem reprezentatív. Azonban kiemelném, hogy vannak kutatások melyek bizonyítják hogy a belélegzett koncentráció és térfogat függvényében csökkentik a várható élettartamot (loss of life expectancy – LLE), illetve növelik a rokkantsággal súlyozott életévek számát (disability-adjusted life year – DALY). A rokkantság pedig általában gyógyszerekkel is jár (kiváltképp tüdőérintettség esetén), így már mérlegelendő a haszon. Summa summarum, ajánlott elővigyázatosan alkalmazni az ózont és nem elbagatelizálni a hatását (akkor sem, ha ennek hatása évtizedek múlva jelentkezik)

 • porthosz
  Ha viszont valahol olyan habbal akarnak tisztítani amit az utastérben lévő szellőzőnyilásba akarnak fújni, azonnal meneküljetek (és ti magatok se használjatok ilyet)
  mert az a hab nem jut el a hőcserélőig, cserébe mindent szétmar odabenn amire ráfolyik és nem műanyag, tömítéseket, elektronikát, szóval a kocsi ilyen “kezelések” után
  pl. beázhat (kimart tömítések), vagy épp ha belül ráfolyt a rádió fejegységre akkor annak szétmarhatja az elektronikáját stb stb elég sok változatos hibát okozhat.

  A lényeg a lényegben, a rossz szagot okozó trutyi és a lerakodások nem az utastérben lévő szellőzőnyilások és azok csöveiben van, hanem a hőcserélő radiátor és annak közvetlen környezetében, aminél a belső keringetéses akármilyen levegő (ózon, bombás stb) annyit ér mint halottnak a csók. Még ha a felszínét le is fertőtleníti, amint bekapcsolod a klímát, lecsapódik a pára, nedves lesz és jön a szag.

 • zzz
  Az elektro listán olvastam:
  “Amúgy, ha már mélyen be van ivódva a szag forrása az anyagba, akkor
  napokig lehet tolni neki, és még akkor is marad szag (tapasztalat
  14g/h-ás generátorral és dobozos autóval). Először mindenképp érdemes
  vegyi anyaggal szagtalanítani, a maradékot már el tudja tüntetni az
  ózon is, onnan meg már ciklikus kezelésekkel kézben tartható.”
 • Széllel szemben
  1/2
  Ti nagyon bátrak vagytok, ha egy ilyen olcsó, kétes minőségű ózongenerátorral kísérleteztek. Én eléggé alaposan próbáltam utánajárni a dolognak, mert éppen aktuális több mindenre is, ráadásul megúszom a rendszeres autós klímafertőtlenítés árát is. Nem akartam gagyit venni, vettem egy Kínában gyártott, de CE jelöléssel rendelkező gépet, nagyjából 180.000 Ft-ért. (Az ára már bejött, csak nem nekem, hanem a barátoknak/családnak. :)) 30.000 g/h-t tud elméletileg. Ez majdnem a 10-szerese azoknak, amit autó fertőtlenítéshez általában használnak. 30 percre betettem a kocsiba, és utána egy napon keresztül nyitott ajtókkal szellőztettem. Elméletileg a szövetek mélyébe nem hatol be, de én még majdnem két héttel később is éreztem a szagot, amikor beültem. Meg is ijedtem rendesen, hogy akkor ez most mennyit árt, de ha őszinte akarok lenni, akkor egy idő után elbizonytalanodtam,
 • Széllel szemben
  2/2
  hogy ózonszagot érzek, vagy a szagtalanság szagát. Az új autó illatot is eltünteti szerintem rendesen. Ha valaki ért hozzá jobban, felvilágosíthatna, mert elméletileg a felezési idő (nem a lebomlási idő!!!) normál használat közben szobában, csukott ajtókkal 30-50 perc, akkor egy napig nyitott ajtókkal szellőztetés után miért éreztem? Nem is mertem betenni még a lakásba. Ha csinálunk egy tesztet, akkor szívesen felajánlom az enyémet.
  Két rövid cikket ajánlok, az egyik, hogy miért nem érdemes kis teljesítményűt venni:
  medoann.hu/ozon-blog/2020-07-09-miert_nem_hatekony_a_kis_teljesitmenyu_ozongenerator/
  A másikat pedig annak, aki azt írta, hogy folyamatosan eregeti otthon magának az ózont:
  medoann.hu/ozon-blog/2020-07-20-hasznaljunk_haztartasi_ozongeneratort/
 • Azért csak ésszel
  Ezekkel a megoldásokkal nincs is semmi baj, amíg gondolkodó emberek használják, akik úgy tisztességesen végig gondolják mire készülnek. Tehát kiengednek egy igen aktív gázt a saját életterükbe ami elég sok mindennel képes reakcióba lépni mivel van egy 1 Oxigén atomja ami nem igazán ragaszkodik a másik kettőhöz, és ennek másik rakás anyag (fémek elsősorban) örülnek de nagyon, és akkor még ott van az élő szervezet. Ehhez kis infó pl:
  webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16268/a-haztartasban-elofordulo-ozon-veszelyei

  Tessék odafigyelni:
  1. A gáz megül a föld közelében, tehát a szellőztetés módja nagyon nem mindegy.
  2. Ugye gondoskodtál róla, hogy a szellőző rendszeren keresztül sem jut el más lakásba…
  3. Tegyünk különbséget a rendszeres és az alkalmi (pl évente) használat közt egészségre gyakorolt hatását illetően
  4. Végig gondolni

  Nem az ózon ellen vagyok csak óvatosan!

 • Cece
  @Spurdisznó CE engedély nem létezik, ill. csak nagyon kevés termékfajtánál. Úgy működik, hogy a gyártó, vagy forgalmazó nyilatkozik arról, hogy szerinte a terméke a CE követelményeknek megfelel, és ennyi. Hogy tényleg megvizsgálta-e valaki, hogy megfelel, vagy nem, az a CE jelölésből nem derül ki.
 • naa
  Én életemben nem voltam “klímásnál”, nemhogy 3 havonta… Huszoniksz éve évente elvittem a kocsikat mindig márkaszervizbe, ahol persze jól lehúztak, a szűrőt kicserélték, de nem hinném, hogy ózonnal bohóckodtak volna a szervizben valaha is… Nem mondom, hogy soha nem éreztem a klíma kikapcsolásakor enyhe szagot, de nem jellemző (a mostani kocsijainkban pl. még nem éreztem), ill. nem szoktam kikapcsolni a klímát, mindig kell az párátlanítani.
  Mennyire komoly ez a veszélyes baktérium kockázat? A hírek nincsenek tele legionárius-betegségben hirtelen elhunytakkal, pedig biztos nem csak én vagyok ilyen hanyag…
  – jó, ha tudsz örülni ezeknek a dolgoknak, mostanában én se nagyon használom a kocsit, de azért a nincs kocsi vagy pláne a nincs klíma a kocsiban jóval nagyobb szívás, mint bármilyen kütyünek helyet találni, vagy néha szerizbe menni… De persze kinek mi jó
 • Gabor84
  Pár gondolatot írok még a felmerültekre:
  -az ózongenerátor nem károsítja a környezetet. A levegő oxigénjéből (O2) csinál ózont (O3) azmi instabil, rövid idő alatt visszabomik oxigénné (O2 +O), az így keletkező szabad oxigénatom végzi az oxidálást, fertőtlenítést, ami nekünk kell.
  -a generátor nem csak autóban jó, hanem lakásban is: én a hálószobában (porallergia, megöli a poratkákat), és a spejzban (eltünteti a kaja (pl hagyma) szagot.
  -igen, működik, nem kamu, de a helyén kell kezelni a dolgot: én az autóban a klímát évente egyszer habbal befújom, meg amellett pár havonta ózonozom. Nyilván ha egy évente kitartóan rohasztott, full retkes klímád van a kocsiban, amiben még dohányzol is, a pollenszűrőd meg 5 éve volt utoljára cserélve, akkor az ózongenerátor semmire se lesz jó. De egy rendesen karbantartott klíma esetén teszi a dolgát.
 • Gabor84
  Folyt:
  -fontos, hogy ózonozáskor élőlények (emberek, állatok, növények) ne legyenek a területen, kellemetlen dolog, ha a kedvenc fikusz, vagy a tengerimalac megmurdel emiatt.
  -be kell tartani a biztonsági szabályokat: a munkahelyemen 2 havonta ózonozzuk a járműveket. 1 óra a kezelés, legalább fél óra a várakozás, aztán védőfelszerelésben (légzáró védőszemüveg + aktív szenes szűrős félálarc) mennek fel a srácok kinyitni ajtókat-ablakokat, és legalább 1 órát szellőztetik.
  -a kínai ózongenerátornál plusz óvatosság kell: bekapcsolás után a készülékhez hozzáérni tilos (ezt több eladó is írja), fém ház, földelés nélkül, és belül meg 3000V környéke
  -jó duma, hogy régen is csinált ózont a fénymásoló, tv, meg kvarclámpa: persze, de kb ezrede akkora koncentrációban volt jelen, mint az ózongenerátoros fertőtlenítésnél.
  -én a generátort aliról, EU raktárból, vámmentesen, 4 napos szállítással vettem
 • BTM
  @ruhatisztito :
  Köszönöm a válaszokat! Valóban, a fénymásoló mellett is lehet érezni egy jellegzetes szagot. Most már be tudom azonosítani.
 • Gabor84
  Ja, Miklós, még egy dolog a cikk frissítéséhez: nálunk a munkahelyemen (konkrétat nem írok, de 10 méternél hosszabb személyszállító járművekhez) 14 g / órás ózongenerátorok (Chrome 14000 típus) lettek véve, ezek kb 350W körül fogyasztanak. A kínai kütyüt mértem otthon, 115W körül fogyasztott. Ez nagyjából egy 5 g / órás ózongenerátor fogyasztása (Airozon 5000 típus, 110W-os)
 • Kiszamolo
  széllel szemben, a belinkelt cikk 0,3 meg 1 grammos ózongenerátorról szól, hogy az túl gyenge, ez igaz is.

  Ha ez kínai 24 grammos, akkor még ha csak a negyedét is vesszük igaznak, 6 grammnál járunk.

  Egyébként én sem értem azokat, akik azt írják, hogy 20 perc és már ott sincs.

  Most is délutántól reggelig szellőztettem az autót.

  Egyébként asszem leveszem a cikket, mielőtt valaki lemérgezi a családját.

 • jurta
  Ha eme készüléket az autóklíma fertőtlenítése céljából vásároljuk, el ne felejtsük a “Kapaszkodj meg, ennyit költesz az autódra valójában” cikk kalkulátorába írt adatainkat kiegészíteni vele. 😀
 • axt
  Na a kvarclámpa az pont az a hülyeség, amire senkinek sem volt igazán szüksége, de mindenkinek volt. Gondolom mert amúgy se nagyon volt mit venni a boltokban, aztán mindenki azt vette, ami épp volt. Nekünk is volt kvarclámpánk, emlékszem is a szagára, de engem gyerekként nem kvarcoltak a szüleim, csak apám használta. Fogalmam sincs, hogy miért használta, majd megkérdezem tőle, hogy emlékszik-e még rá. Nálam a kvarclámpa simán bekerül a top10 legértelmetlenebb termék kategóriába.
 • Széllel szemben

  A cikk arról szól szerintem, hogy egy ózongenerátor óránkénti névleges teljesítményének legfeljebb 2/3 részét tudja a levegőben tartani, mert folyamatosan bomlik, emiatt ha lakást fertőtlenítesz, akkor egy autóba való nem ér semmit.
  Szerintem az jobb megoldás, ha fent hagyod a cikket, és az esetleges veszélyre figyelmeztető cikkeket beteszed a végére, legalább egy népszerű oldalon is találnak az emberek információkat. Utánajártam, nagyon nehéz rendes irodalmat találni a témában, főleg az esetleges veszélyeiről. Az ózongenerátort a vírushelyzet miatt meg mindenki ismeri, így nem miattad fognak belőle bevásárolni az emberek.
  Annyi, hogy én nem mertem megvenni az olcsót Kínából, mert próbáltam utánajárni a dolgoknak.
 • Rosen
  Kedves Medikus!

  Ha statisztikával alátámasztott ilyen komoly hatása van a kvarcolás közben keletkezett ózon belélegzésnek, akkor linkelj légy szíves egy tanulmányt arról, a kvarcolt gyerekek élettartama mennyivel rövidebb.

  Abban kb konszenzus van az orvosok között, hogy a D vitamin elengedhetetlenül fontos a gyerekfejlődés számára. A 60-80-as évek korosztálya már nem kapott csukamájolajat és még nem kapott tablettás D vitamint. Amikor egy “szakember” elkezdett érvelni a kvarc ellen, mert az UVC bőrrákot okoz, vagy az ózon mérgező, akkor vajon végiggondolta, hogy a D vitamin hiánynak milyen következménye lesz? Ezt a kérdést csak komplexen lehet vizsgálni, pont ugyanúgy, ahogy a gyógyszerek előny-mellékhatás elemzése is történik! Aki nem így csinálja, az sarlatán.

 • Rosen
  Kiszámoló, ne a cikket vedd le, hanem az ózondetektor szükségességérő is írj. Azt is lehet kapni az Aliexpresszen, megmutatja, hogy mekkora az ózon koncentráció a levegőben. Ja, hogy többe kerül (85USD) mint maga az ózon generátor? A biztonság sajnos pénzbe kerül, pont úgy, mint a fix törlesztős hitelek esetén.

  Szóval az összes ózon rettegőnek: vegyetek ózon detektort és mérjétek meg vele a levegőt.

 • Guest2
  Az otthoni használat előtt – ahogy mások is írták – alaposan gondoljuk át, hogy a használat helye (pl. zárt szoba) nem rendelkezik-e szellőzővel, központi klíma vagy egyéb olyan csővel amin másik helyiségbe átmehet a gáz, ahol gyanútlanul tartózkodnak mások. Ajtó alatti rés, illetve gipszkarton- és egyéb nem tömör fal szintén ide tartozik.

  Társasházban különösen megfontolandó, hiszen a szellőző és a lépcsőház mellett a lichthof vagy a víz/gáz csövek (strang) fel/le szálló alagútján keresztül is terjedhet másik lakásba, ahol pl. valaki alszik és nem érzi meg (vagy pl gyerekek nem tudják, hogy mit éreznek és ezért nem tudják, hogy el kell onnan menni vagy szólni). Emlékszünk a nemrégi hírre, amikor az önjelölt rovarirtó megmérgezte a szomszédait ugye?

  BTW autó ózonozást a Magyar Autóklub szervizeiben nagyon barátságos áron csinálnak.

 • Guest2
  @Rosen: A detektor nem segít a korábban említett esetben, ha a meggondolatlan felhasználó által generált ózon átmegy a szomszédba, ahol mondjuk gyerekek vagy magatehetetlen öregek alszanak. Nem elég a detektor, nagyon-nagyon alapos körültekintés kell, nem véletlenül képzik ki az ezzel foglalkozó szakembereket, hogy olyanra is gondoljanak amire az átlag felhasználó nem (pl. álmennyezet vagy könnyűszerkezetes falakon keresztül is átjuthat más helyiségbe).

  Egyébként ha van is érzékelőd, az csak azt fogja mutatni, hogy nálad van ózon, de ahol kéne (pl a szomszédban) ott meg nem lesz…(egyébként őszintén nem bíznám egy Ali-s/Ebay-es ózondetektorra a biztonságomat).

 • mifolyikitt
  Furcsa pont itt olvasni, hogy kínai webshopból venni bármit, ami árammal működik.
  Pláne, aki ilyet otthagyna a házban napokra.
 • Kiszamolo
  mifolyik, az első pár használatnál szemmel is tartottam egész végig.
 • BPéter

  A belinkelt cikk, ami szerint nem hatákony a vásárolható ózongenerátor, pont egy olyan cég honlapján van, amely otthoni ózonozást vállal jó pénzért. 😀

  És a következő ok miatt nincs igaza:

  hatás = koncentráció * hatóidő

  Azaz ha fele koncentrációt tud fenntartani az adott készülék, akkor kétszer annyi ideig kell hagyni hatni,

  Ha Te érzed az ózon szagát, akkor már a baktériumok is “érzik”.

 • bicskanyitogato
  Én is szeretnék mindenkit óvatosságra inteni otthoni ózonozással kapcsolatban! A beltériről nem is beszélve…
  Széllel szemben: „Ti nagyon bátrak vagytok, ha egy ilyen olcsó, kétes minőségű ózongenerátorral kísérleteztek… vettem egy Kínában gyártott, de CE jelöléssel rendelkező gépet, nagyjából 180.000 Ft-ért.” – Akkor te egy drága cuccal kísérletezel? Ami ráadásul lehet, hogy tényleg olyan nagy mennyiségben termel ózont, ami már káros?
  @Kiszamolo: „Egyébként asszem leveszem a cikket, mielőtt valaki lemérgezi a családját.” – Ez szerintem egy jó ötlet, főleg, hogy ide sok olyan képzett ember jár, akinek a műszaki/biológiai dolgokhoz semmi köze és akkor még nem beszéltünk az ide tévedő egyszeri „CSOK-kommentelőlőkről” (Akiket onnan lehet felismerni hamar, hogy bárhova bedobnak egy hiányosan megfogalmazott kérdést, majy mögé teszik, hogy: Vélemény?)
 • bicskanyitogato
  Amúgy köszi ezt a cikket is (ilyet nem szoktam kívánni, de remélem lekerül), a postai „vámáfa” elkerülős komment miatt megint hasznos volt! 🙂
  De én inkább akkor maradok a néha meló miatt akár 100 oldal kinyomtatása „lézerdzsettel” fintorogva és utána szellőztetés módszerénél. Sósavat sem tartunk itthon.
  Közben megjelent a dőlt betűs figyelmeztetés az elején, nagyon örülök, köszi-köszi!
  Amúgy nekem kocsi klímával még soha, semmi ilyen bajom nem volt, leállítás után pár percig párás, “nehéz” levegő az OK, havonta megjáratni télen is és csá.
 • Attila
  Írsz egy cikket es tessék:
  m.magyarnarancs.hu/lokal/kezd-sok-lenni-az-ozon-tobb-magyar-varos-levegojeben-131991
  😀
 • Hardy

  “hatás = koncentráció * hatóidő

  Azaz ha fele koncentrációt tud fenntartani az adott készülék, akkor kétszer annyi ideig kell hagyni hatni,”

  Nem értek az ózonozáshoz, azt se tudom, hogy igaza van-e a weboldalnak, de abban biztos vagyok, hogy ez nem így működik.

 • Q
  “Mondjuk a földeletlen vezeték a fém házzal némileg gáz, nem tudom, lehet-e utólag orvosolni.”

  Ha ennek a generátornak egyszerű, földelés nélküli dugvillája van (a kép szerint igen), akkor a második érintésvédelmi kategóriába tartozik, vagyis kettős szigetelésű. Az ilyennek a külső burkolatát nemhogy nem kell, de tilos is külön leföldelni. Ugyanilyen kettős szigetelésű pl. a telefonod töltője, a hajszárítód vagy a villanyborotvád is. Szabály szerint ennek a jelét fel kell tüntetni az eszköz külsején: egy négyzet és benne egy kisebb négyzet.

 • Széllel szemben
  @BPéter:
  Jajj. Ilyen okosságot azért ne terjessz, ha nem jársz utána. Nem értek hozzá teljesen, és úgy mondom ezt, hogy mélyebben beleástam magam az ózon használatába (nemzetközi szakújságok cikkeit is elolvastam), de az biztos, hogy minden szennyeződésre van egy minimum koncentráció érték, amitől hatásos, nem elég hosszabb ideig kezelni. Mondjuk ha jól emlékszem, pont vírusoknak és baktériumoknak viszonylag alacsonyabb koncentráció is elég, vannak ennél jóval szívósabb szennyeződések, azoknál hiába járatod napokig, ha nincs meg a megfelelő koncentráció.

  @bicskanyitogato:
  Igen, mert ha megveszed a jobb minőségű terméket, akkor kisebb eséllyel égeted le a házad/autód. És igen, annak is örülök, ha akkora mennyiségben termel ózont, ami a névleges teljesítménye, mert így tudok vele számolni. Ha tized akkora lenne, mint a névérték, akkor is káros lenne, tök mindegy.

 • vzsolti
  Elég jól leírja a cikk a klímafertőtlenités lényegét. Pár hasznos dologgal kiegészíteném.
  Gépjárműnél minden fertőtlenítés előtt cserélj pollenszűrőt! Nem nagy “was ist das”, youtube-on biztos fenn van hogy hogy kell a Te márkádnál.
  Mi hasonló kütyüvel csináljuk, mint ami az utolsó képen van. Fél óra belső keringetés a szerkezettel, majd fél óra keringetés lehúzott ablaknál a gép nélkül. Ezek után leállítjuk a kocsit és a biztonság kedvéért szellőztetjük még 30 percet.
  Az autóklíma használatnál is a legfontosabb a probléma megelőzése. Ha használjuk, akkor az utunk végén “szárítsuk le” a klímát, vagyis az utolsó 2-3 kilométeren állítjuk át a fűtést külső keringetésre és tekerjük kicsit feljebb a hőmérsékletet.

  A lakás beltérijénél is fontos, hogy tisztítsd ki a porszűrőt fertőtlenítés előtt. Évente egyszer ráküldök 1 deci alkoholt és 5 év után is újnak tűnik a felülete, szaga nincs.

 • vzsolti
  Mondjuk ez kicsit off lesz, de ha 2000 után gyártott kocsid van, akkor mindenféleképpen szerezz be egy ELM327 nevű eszközt, vagy valami interfacet.
  Ez a kütyü össze tudja kötni a kocsid vezérlőjét egy okostelefonos applikációval. Rengeteg élő adatot láthatsz a kocsidról menet közben (például, hogy tudja a valós sebességet, mégse azt mutatja, vagy az aktuális töltés is figyelhető rajta), plusz ki tudja olvasni a fellépő “motorhibák” jelentős részét és törölni is lehet vele!
  A mai világban szerintem ezzel lehet a legtöbbet spórolni egy kocsitulajnak.
 • TT
  Na tessék, most nézd meg, mit okoztál:
  index.hu/techtud/2020/08/01/tizenhat_telepules_levegoje_kifogasolt_az_ozon_magas_koncentracioja_miatt/
 • Peti
  Ha ‘friss levegőt’ (értsd: dohos szag, bacik semlegesítése…) szeretnél a lakásodban, vagy az autóban, akkor csináltass ‘rádios’ kollégával egy ‘ózonizátort’. Ebben nem kell csillámlapot cserélni. Az index fórumon, pl. a “Légtisztítóval az allergia, por ellen”, vagy “A levegő ionizálása” topicban elérhető.

  Viszont én az autóm légkondicionáló rendszerét, hőcserélőjét 6-8 bar nyomású sűrített levegővel + tisztítószerrel szoktam tisztíttatni. Az szó szerint kipucol mindent, ami nem oda való…

 • Ákos
  Zárt térben minden élőlény megdöglik tőle, a növények is.
  Én az edzős ruhákat tisztítom vele, egyszerűen beteszem a szárító alá teregetés után, aztán megy egy órát – zárt szobaajtónál – és két óra múlva bemegyek ablakot nyitni. Olyankor a padlón néhány bogár is megtalálható. Sok éve használom, nincs bajom vele. Az első képen láthatóból “EU plug”-osat vettem, mellé a Conrad-ban egy időkapcsolót, mert ha elindítom, utána már biztosan nem mennék be leállítani.

  Sajnos az ostoba emberek tényleg komoly károkat tehetnek magukban, ha figyelmetlenül használják, aztán majd másra akarják kenni a felelősséget. Ez már csak ilyen.

 • BPéter

  Ne akarjál már kioktatni másokat (különösen, akinek ez a szakmája) miközben ilyen hülyeségeket írsz hogy “szennyeződésre” jó az ózon.
  Bakker az ózon nem szennyeződés ellen jó!!
  Hanem kórokozók ellen! Vírus, baktérium, gomba.

  “Mondjuk ha jól emlékszem, pont vírusoknak és baktériumoknak viszonylag alacsonyabb koncentráció is elég, vannak ennél jóval szívósabb szennyeződések”

  A szennyeződésre NEM jó az ózon, PONT hogy a vírus, baktérium (és esetleg gomba) ellen hatékony!

  Rákereshetsz te is a neten, de itt van egy:
  regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_termeszetes_vizek_vedelme/ch04s02.html

  Tessék:
  ” elsősorban a koncentráció, valamint a kezelési idő szorzata a legfontosabb tényező a fertőtlenítő rendszerek tervezése során”

 • BPéter

  Hát én meg biztos vagyok benne hogy így működik, Haber-törvénynek hívják, és elterjedten használják a gyakorlatban.
  Azaz bizonyos határok között a hatás = a koncentráció és az idő szorzata.

  Mivel itt nem tudod, hogy pontosan milyen kórokozókat akarsz elpusztítani (a gombaspóra a legellenállóbb), ezért ökölszabályként nyugodtan alkalmazhatod azt, hogy fele akkora ózon koncentráció –> kétszer akkora hatóidő.

 • Alex
  Azért beszélsz zöldeket, mert az ózon az nem egy vegyszer, amit beszórsz a vízbe. Az ózon gyorsabban bomlik. Ha igaz lenne a képleted, akkor a levegőben természetes módon jelenlévő ózon koncentráció is elég lenne, hogy folyamatosan steril legyen a lakásunk.
  Az ózon mikor elbomlik O2+O-ra, akkor a naszcens oxigén atom egy másikkal is reakcióba lép újra O2 molekulát alkotva. Hiába rakod be a kis teljesítményű generátort a lakásba, ha egy alacsonyabb koncentrációnál feljebb nem tud menni, mert pont annyi ózont termel, amennyi lebomlik és az ózon nagyobb sűrűsége miatt a padló közelben marad, így a felsőbb részekre nem jut. Tehát mindig olyan teljesítményű gép kell, ami a szoba adott koncentrációval való megtöltésekor lebomlik 1 óra alatt. folyt…
 • Alex
  Az alacsony koncentrációval az a baj, hogy az élő szervezetek regenerálódni képesek, így ha kicsi a koncentráció, akkor a kevés ózon által okozott kárt a baci kijavítja. Ahogy az embernél is a káros anyagoknál ezért van határérték az egészségkárosító behatásokra.
 • Széllel szemben
  @BPéter:
  Bocs, de nem tudom, hogy hol olvastad, hogy azt írtam, hogy az ózon fizikailag eltávolítja a szennyeződést. Én csak arról írtam, hogy hatásos ellene, korábban meg azt, hogy fertőtlenít. A penész számomra szennyeződés, ami ellen hatásos az ózon megfelelő koncentráció esetén. Lehet, hogy hibásan használtam egy, a szakmádban lévő kifejezést, de még mindig nem tudom, hogy minek hívjam a penészgombát, ha nem szennyeződésnek.

  Értem, hogy bele akartál kötni, de leírtam, hogy nem értek a témához, csak próbáltam mélyen utánajárni. De konkrétumokat te sem mondasz, csak annyit, hogy “fele akkora ózonkoncentráció –> kétszer akkora hatóidő”. Mihez képest?

  A levegőnek elméletileg van egy minimális ózonkoncentrációja állandóan, végtelen ideig (kettő szorzata végtelen), mégsem öli meg a penészt. Akkor mégiscsak van egy minimum érték, ami kell hozzá?

 • naa
  “ráküldök 1 deci alkoholt és 5 év után is újnak tűnik a felülete, szaga nincs.”
  Szerintem is ez a legjobb megoldás, 1 deci jóféle tömény alkohol ráküldése után nekem is mindjárt szebbnek tűnik a világ, újabbnak a kocsi, én ezt megfogadom… 🙂

  “kütyü össze tudja kötni a kocsid vezérlőjét egy okostelefonos applikációval […] ki tudja olvasni a fellépő “motorhibák” jelentős részét és törölni is lehet vele!”
  Egyszer bedugva felejtettem egy ilyen pár dolláros kütyüt, úgy vittem be márkaszervizbe a kocsit. Hú de letoltak, hogy mindenféle vackot csatlakoztatok az autóhoz, ráadásul menet közben meg végképp veszélyes… De biztos csak irigyelték, hogy én nem többszázezerért vettem az interfészt, hanem pár dollárért… 🙂 Tényleg mutatja a hibakódot de a pillanatnyi értékek stb. nekem max. érdekesség…

 • BPéter

  “Azért beszélsz zöldeket, mert az ózon az nem egy vegyszer, amit beszórsz a vízbe.”

  És? Ki mondta, hogy vízbe szórja valaki? Eleve egy gázt nem lehet vízbe szórni, max. vízben elnyeletni.

  “Az ózon gyorsabban bomlik.”

  Gyorsabban bomlik MINT MI?

  “Ha igaz lenne a képleted, akkor a levegőben természetes módon jelenlévő ózon koncentráció is elég lenne, hogy folyamatosan steril legyen a lakásunk.”

  Ezt te sem gondolod komolyan. 😀
  1. A képlet igaz (amúgy nem az én képletem), de 2. nem következik belőle amit leírtál.
  Írtam a képletnél hogy “bizonyos határok között”.
  Nulla közeli koncentrációnál a baktériumok gyorsabban szaporodnak/regenerálódnak, mint ahogy a fertőtlenítő kinyírja őket.

 • BPéter

  “De konkrétumokat te sem mondasz, csak annyit, hogy “fele akkora ózonkoncentráció –> kétszer akkora hatóidő”. Mihez képest?”

  Ugyanakkora hatás eléréséhez ha fele akkora koncentrációt használsz, akkor kétszer akkora hatásidőre lesz szükség.

  Írtam, hogy ezt az összefüggést Haber-törvénynek nevezik (és általánosan használják), és hogy “bizonyos határok” között igaz; azaz milliomod akkora koncentrációt hiába használsz milliószoros ideig, az nem lesz jó, mert a baktériumok közben regenerálódnak és osztódnak.

  De az ózongenerátorok között nem milliószoros különbségek vannak.

 • BPéter
  Abba már bele sem merek menni, hogy az ózon felezési ideje simán lehet 24 óra felett is, de ez függ a koncentrációtól, a páratartalomtól, a hőmérséklettől, a napsütéstől és a légmozgástól.
  Abba meg pláne nem megyek bele, hogy nagyságrendi különbségek vannak a kórokozók érzékenységében: pl. egy lipidköpenyes vírus (mint a SARS-CoV-2) versus egy gombaspóra.

  Ezért írtam: ha érzed az ózonszagot, akkor termel a gép, hagyd egy pár órát hatni, aztán szellőztesd ki.
  Felesleges ennél jobban túl-tudományoskodni..

 • vzsolti

  Azt írtam, hogy a lakás beltérijére fújok alkoholt (96 %-osat), nem a kocsiban használom. Alkoholos italokkal nem próbálkoznék, mert akkor nem biztos hogy menne a szövegértés! 😀