Özvegyek pénzügyei

Kaptam egy felkérést egy fiatal, gyerekes özvegyeket támogató alapítványtól, hogy segítsek nekik az özvegyek pénzügyeit rendbe tenni, beleértve a konkrét dolgokat, mint számlák és hasonlóak illetve a fejben lévő dolgokat, hogy át tudjanak állni arra, hogy ezentúl másként lesz, mint eddig volt. S nagy valószínűséggel sokkal rosszabb lesz, ezért fontos mihamarabb a pénzköltést az új lehetőségekhez szabni.

Közülük sokakra nagyon nagy teher szakadt, kezdve olyan apróságnak tűnő dolgoktól, hogy ezentúl hogyan lesz képes munka mellett mindhárom gyereket elvinni iskolába és óvodába illetve onnan időben hazahozni.

Olyan dolgokkal kell foglalkoznia, amikkel kapcsolatban eddig nem is volt képben. Meséltek olyan sztorikat az alapítványnál, hogy arra ért haza az egyik család, hogy leszerelték a villanyórát a háznál.

A számla az elhunyt e-mail címére ment, a fizetés is az elhunyt számlájáról ment volna és a szolgáltató az elhunyt telefonját hívogatta a nemfizetés miatt. Mivel semmi reakció nem érkezett és számlák hónapok óta nem voltak fizetve, leszerelték az órát. (Igen, persze, normál esetben feltűnne az embernek, hogy nem fizetett villanyszámlát hónapok óta, de egy sokgyerekes anya megözvegyülése esetén ritkán van “normál helyzet”.)

Ha már kaptam egy ilyen felkérést, eszembe jutott, hogy írni sem írtam még róla soha.

Az első és legfontosabb, hogyan készüljünk fel előre az ilyen nem várt eseményekre.

Az első dolog, soha ne vond ki magad a család pénzügyi életéből. Nagyon kényelmes hátradőlni és hagyni, hogy a másik intézzen mindent, de legalább azzal legyél képben, hogy mit honnan fizettek, hol vannak a megtakarítások, milyen hiteleitek, biztosításaitok vannak és hol és ezekhez hasonló dolgok.

Ezzel összefüggésben nagyon fontos, hogy leírj mindent, amit a másik félnek tudnia kell, ha történne veled valami, a levelezésed jelszavától az esetleges bérelt széfig. Erről már itt írtam bővebben, olvasd el, ha még nem tetted.

Felkészülni a váratlanra

Harmadik dolog a kockázati életbiztosítás megkötése. Ha gyerekeid vannak, hiteled esetleg az idős szüleidnek vagy te az eltartója, akkor mindenképp köss életbiztosítást, olyan összegűt, ami valódi segítség a családnak. Ha nem tudsz jobbat vagy olcsóbbat, nézd meg az egyesületi életbiztosításunkat. Amíg eltartó vagy, egy normális életbiztosítás ugyanolyan kötelező rezsi, mint bármi más. (Kivéve, ha megfelelő vagyonod van. Ha van 300 milliód a bankban, talán felesleges még egy negyvenmilliós életbiztosítást kötni mellé.)

A fentieket tegyétek meg, ha még nem vagytok özvegyek. Ha már bekövetkezett a baj, az alábbi dolgokat érdemes tenni:

– Először csinálj egy listát a rövidtávú tennivalókkal. Közműszolgáltatók felkeresése, számlák átíratása, bank felkeresése, árvaellátás vagy özvegyi nyugdíj elintézése, amennyiben igénybe vehetőek, meglévő hitelek megismerése és a többi.

– Legalább ilyen fontos, hogy nagy horderejű döntéseket viszont ne csinálj a gyász fájdalmában. Például eladod a házat, mert minden az elhunytra emlékeztet. (Lehet, hogy el kell majd adni a házat, de az tudatos döntés legyen, ne érzelmi.) Ne költözz, ne bontsd fel a megtakarításokat, ne csinálj semmi komoly dolgot az első néhány hétben. Ami nem igényel azonnali cselekvést, azt inkább tedd félre néhány hétre, amíg jobb állapotban leszel és jobban át is látod a dolgaidat.

– A halotti anyakönyvi kivonatot mutasd be mindenhol, ahol be kell mutatni és utána jól tedd el. Volt már olyan esetem, amikor egy hitelfelvétel előtt kellett rohangálni a kivonat miatt, mert a bank nem hitte el, hogy tényleg meghalt a házastárs húsz évvel ezelőtt. Majdnem ezért csúsztunk ki a határidőkből.

– Kérdezd meg a házastársad munkáltatóját, volt-e csoportos életbiztosítás kötve rá a cégen keresztül. A legtöbb embernek fogalma sincs, ha esetleg a cége is biztosította őt, mint alkalmazottat. Ha te nem jársz utána és a hr-es sem fog, akkor gyorsan el fog évülni a kárigény és esetleg sok pénztől esel el.

– Mondd le a szolgáltatásokat, amit a házastársad megrendelt (például Spotify). Ha nem teszed, vonják majd a díjakat, amíg tudják.

Ha te lettél hirtelen a család fenntartója, fontos hogy kezdj el tanulni a pénzügyekről. Minél többet fogsz tudni róla, annál jobban fogod érteni és annál kevésbé fogsz rettegni tőle és annál kevesebb hibát fogsz véteni.

Kezdésnek ajánlom a Kiszámoló Akadémiát, a youtube-on eléred minden részét. Szánj rá időt, hogy végig nézd.

Ezután jön a hosszútávú tervezés. Van rá nagy esély, hogy teljesen újra kell kalkulálni az anyagi életeteket és sajnos arra is van esély, hogy rosszabb lesz a sorsotok, mint volt. Akár lényegesen rosszabb is lehet, ha az elhunyt volt a fő családfentartó.

Ezért kell átgondolni minden egyes pénzköltést és minden egyes dolgot, amit eddig alapnak vettél: autóval viszem a gyerekeket az iskolába, szép nagy házban lakunk, a gyerekek különórára járnak és a többi.

El kell felejteni minden hasonlót és tiszta lappal kell indítani az újratervezést. Felírod, hogy mennyi lesz a havi bevételetek és ahhoz kezdesz kiadásokat tervezni. Használd erre az elfeledett exceltáblánkat. Beírod az összes havi bevételt és addig írod a költéseket, amíg az kevesebb mint a bevétel.

Kezded a szükséges dolgokkal: rezsi, lakáshitel, menza, stb.

Ha még maradt pénz, akkor abban a hónapban belefér még a kellene kategória is. Kellene, de egyelőre nem létszükséglet új ruha a gyerekeknek.

Ezután jön a jó lenne kategória: ha maradt pénz a szükséges és a kellene kategória után is, jöhet a jó lenne: jó lenne elmenni nyaralni, jó lenne, ha a gyerek tudna angol tanárhoz járni és így tovább.

A tervezést addig folytasd, amíg van miből. Amint eléred a havi bevételi limitet, a lista többi részéről mondj le, mert nem lehetséges, hogy minden hónapban többet költs, mint a bevételed. Akkor se, ha eddig mindezeket megengedhettétek magatoknak. Most már nem így van sajnos.

A gyerekek majd hozzászoknak, hogy ezentúl korábban kell kelni, mert busszal mennek iskolába és a magántanár helyett majd a youtube videókkal tanulják az angolt.

Három dolgot ne felejts el a tervezés során: egyik az amortizáció, az autót le kell majd cserélni öt év múlva, a lakásra vagy házra is költeni kell folyamatosan és így tovább. A másik a váratlan kiadás, ami bármikor jelentkezhet: új hűtő, új ágy és így tovább. A harmadik dolog, hogy leszel nyugdíjas is és azokra az évekre is fel kell készülnöd. Röviden összefoglalva, a havi tervezésnél megtakarítást is tervezz, felújításra, váratlan kiadásra és nyugdíjas évekre is.

Engedd el a csodavárást az anyagi életed területén. Sokakban van olyan gondolat, hogy ez velem nem történhet meg, nem lehet, hogy el kell adni ezt a szép házat és egy panelbe kell költöznünk és így tovább. Biztos lesz majd valahogy, valahonnan majd lesz segítség.

Légy realista és ne akard a fejed a homokba dugni. Attól, hogy nem akarsz szembenézni a tényekkel, attól a tények még nem fognak megváltozni.

Ha látszik, hogy nem tudod fenntartani a jelenlegi ingatlanodat, nem tudod fizetni a hitelt vagy akár a rezsit sem, addig add el az ingatlant, amíg nem a bank akarja majd eladni helyetted.

Keress egy hozzáértő embert, nézesd át a megtakarításaitokat és kérj segítséget, melyiket tartsd meg, melyiket érdemes likvidálni. Ha szükségét érzed, a pénz beosztásához is kérj tanácsot. Egy kívülálló gyakran jobban látja a dolgokat.

Azonban óvakodj a magukat pénzügyi tanácsadóknak mondó értékesítési ügynököktől. Olyan embertől ne fogadj el “tanácsot”, aki eladni akar neked valamit.

Az egyéb keselyűket is hessegesd el magadtól, rokonokat, akik megszimatolják, hogy a házastársad vagyona is most már egyedül a tiéd,  a szerencselovagokat, akik remek ajánlatokkal bombáznak, hátha rá tudnak venni valami rossz döntésre.

Ha eddig nem te voltál az, aki a család pénzügyeit intézte, beleértve a papírmunkát és a döntéseket is, mostantól rád hárult ez a feladat is. A jó hír az, hogy képes vagy rá, sokkal inkább, mint most gondolnád magadról. Azonban sok dolgot meg kell tanulnod, hogy ne kövess el hibákat. Tanulj a pénzügyekről, olvasd el ennek a blognak az ide tartozó cikkeit és hasonló blogok cikkeit is. Ha kell, kérdezz másokat és bátran kérj segítséget, ha úgy érzed, arra van szükséged.

Ha te is átélted ezt a dolgot, szívesen vesszük a hozzászólásaidat, mi segített át a nehezén és hogyan sikerült boldogulni, milyen hibákat követtél el, amit a mai fejeddel már nem tennél és így tovább.

Előre is köszönjük.

Share

88 hozzászólás

 • akosh
  A Ptk. 7:89. § (3)-at úgy kell értelmezni, hogy ha valaki nem írja be a végrendeletbe a hitellel jelentős mértékben megterhelt ingatlant (aminél fennáll az esély, hogy az örökléskor akár nagyobb lehet rajta a tartozás, mint az aktuális piaci érték) – vagy esetleg pont fordítva, csak ez az ingatlan kerülne bele a végrendeletbe -, akkor az örökös visszautasíthatja ezt a részt külön, a többi vagyontárgyat pedig megtarthatja? Vagy van valamilyen akadálya ilyen szelektív végrendelet készítésének?
 • Emma
  Én azt tudom megelőzésként javasolni azoknak a házaspároknak, akiknek kiskorú gyermeke(i) van(nak), hogy írjanak végrendeletet. Akár egymás javára is lehet végrendelkezni, így nem a kiskorú gyermek örököl (illetve a Gyámhivatal nem fog beleszólni a családi vagyon ügyeibe). Esetleg egy családtagot megnevezhetnek, aki a kiskorú gyermek(ek)ről gondoskodik, ha a házaspárral egyszerre történik a tragédia.
 • Mesike
  Nagyon hasznos írás! Annyit tennék hozzá, hogy a helyi önkormányzatnál érdemes megkérdezni, hogy jár-e temetési segély.
 • kulup
  “Na meg megnézném, hogy idehaza hány olyan feleség van, aki le tud egy ilyet levelezni angolul.”

  Miért gondolod, hogy a feleségek szellemi fogyatékosok ? Pont ugyanannyi tudna egy ilyet levelezni angolul mint ahány férj.

 • jurta

  “amit már írtak fent, ha vannak külön számlák, ahhoz tudjon hozzáférni a másik is in case of emergency jelleggel. Így pl nem kell várni egy évet, hogy a közjegyző megcsinálja a dolgát.”

  Ez, ha csak nem a bank által felkínált módon történik (társtulajdonos), a bank szempontjából az informatikai rendszerrel való visszaélés, a hagyaték szempontjából meg olyan, mint elsőnek érkező leltározóként zsebre tenni pár tárgyat. A bank látni fogja a halotti ak. kivonaton a halál napját, és az aznapi egyenleget jelenti le a közjegyzőnek (közös számla esetén a felét); követni tudják az esetleg később történt pénzmozgást is. Ha az örökösök és a közjegyző számára is elfogadhatóan el tud számolni vele, aki belenyúlt, akkor nem lesz semmi gond (saját tapasztalat, igazából nem is kerül szóba, konkrétan hogyan bonyolította le az akciót), de legyen mindenki tudatában, mit tesz ilyenkor.

 • jurta
  Kis kiábrándítás saját tapasztalatból (nem a saját házasságom, hanem egyik szülő elvesztésekor kellett a másiknak sokat segítenem):

  ha az egyik házastárs a származási családjában abba a mintába nőtt bele, hogy csak az egyik félnek szükséges értenie a pénzhez (vagy annak egy-egy oldalához, pl. hogy a férfi keres eleget, a nő osztja be), akkor egy fél felnőttkor munkája is lehet, mire eljut oda, hogy a társa elvesztése esetén ő is készen áll pénzügyileg autonómnak lenni.

 • Hajnal1975

  Kedves Jami, tudom, hogy ez a poszt másról szól, bocsánat, hogy személyeskedem picit. Én teljesen megdöbbentem, amikor nemrég egy hozzászólásodból kiderült, hogy ebben a cipőben jártál. Sose gondoltam volna rólad. Minden tiszteletem a tied, hogy három gyerekkel ezt végigcsináltad. Ahogyan a hozzászólásaidból látom, szépen és okosan éltek, kívánok nektek nagyon sok boldogságot és jó egészséget mindannyiótoknak. Személyeskedés befejezve.:)
 • jurta

  “Azért én azt nem teljesen értem, hogy egy özvegy hogy nem gondol arra, hogy az áramért attól még fizetni kell, hogy meghalt a férje. Sőt, a mérőt a saját nevére köteles íratni. Ez olyan mint az 1×1.”

  Egyrészt ahhoz nagy nyugalom kell, hogy havi 6-10, különböző határidejű fizetnivaló között “megérezd”, hogy az egyik mintha eltűnt volna. Engem halálesetnél sokkal kisebb nehézségek, túlzsúfolt időszakok is kizökkentenek ebből a fajta figyelemből.

  Másrészt nekünk majdnem az összes szolgáltató azt mondta, hogy persze legkorrektebb lenne a szerződést rögtön átíratni az ingatlan egy másik lakójára, de mivel sima hagyatéki tárgyalás várható belátható időn belül, inkább várjuk meg a végzést, addig fizessük az elhunyt nevében. (Különösen kisebb közműcégek vágták rá ezt rögtön.)

 • Karcsika
  Akik lementik/kinyomtatják/felírják a banki adatokat, hozzáféréseket stb. , azok nem félnek kicsit sem a kockázattól?

  Ismerőssel történt pl. olyan, hogy a nőnek szeretője volt és a naiv férj csak a válás után jött rá, hogy a feleség rendesen pénzelte a szeretőt, utalgatott neki a számláról egy kis aprót. Elment így néhány millió a szerető zsebpénzére.
  (A férj egyébként miután kipattant az ügy, váláskor is igen nagyvonalú volt, asszony vihetett amit akart és vitte is.)

  Szóval OK, hogy te azt hiszed minden rendben, de közben lehet, hogy nem így van. Rengeteg történetet hallani, hogy milyen durván átverik egymást házasságban élő emberek és ez sokszor évekig nem is ismert az elszenvedő számára.

  Illetve itt van még a betörő téma is. OK, hogy megbízol házastársadban/sógorodban, de ha a betörő elviszi azt a lezárt borítékot vagy a füzetecskéd, akkor komoly lesz a fejfájás.

  Ez nem probléma?

 • Karcsika
  .
  2021-10-08 at 08:58

  “(3) Ha az örökös végintézkedés és törvény szerint egyaránt örököl, az egyik jogcímen megszerzett rész önálló visszautasítására is jogosult.”

  Mi alapján dől el a jogcím?

  Teszem azt van tartozásom, meg egy bugattim. Végrendeletet írok, hogy a gyerek örököl utánam.
  Mi lesz a jogcíme a tartozásnak és mi a bugattinak?

  Remélem érthető mire gondolok!

 • tré
  Akkor jól észleltem, hogy mióta írogatsz kiszámoló cikkeihez, egyedülálló lettél. Azt hittem, elváltatok… :'(

  Cikkhez. Két éve halt meg az unokatesóm (most én vagyok annyi idős – 36 – mint ő volt akkor. _Utána_ beszélgettünk mi is ezekről, kötöttünk mindketten életbiztosítást stb. A páromon kívül apám is kapott egy táblázatot, mindenféle számlaszámokkal, biztosítási adatokkal amit időnként frissítek.

  Köszi a tippet, én is beállítottam (sóhaj).

 • mad823

  Igazad van, de a kérdező esetében nem volt egyértelmű, hogy még életében vagy halála után szeretné-e ezt letudni. Nekem úgy tűnt, hogy előbbi, ezért ezt írtam.
 • 2021
  off :
  ez egy ilyen kiszámolós könyvnek tűnik : teveszmek.blog.hu/2021/10/06/_totalis_idiota_az_atlagfogyaszto
 • Gergő
  segítsetek légyszi, elkezdtem összegyűjteni azokat az infókat, amiket halál esetén az asszonynak tudnia kéne
  eddig 3 csoport jutott eszembe:
  1) banki hozzáférések, számlaszámok, bankkártya adatok
  2) költségek: rezsi, hitelek, előfizetések, ezekhez a hozzáférés, illetve az összeg, ahol fix
  3) hozzáférések: telefon pinkód, számítógépekhez belépések, stb

  van valami amit még össze kéne szedni? akik csinálták már, ti miket írtatok fel?

  köszi

 • jami
  Kedvesek vagyok… Ez nem választás kérdése, sok lehetőség nincs, csinálni kell, lehetőleg élvezettel, bármilyen hülyén hangzik.

  Persze tényleg kemény. Hamarosan a munkahelyemen elég nehéz szitut viszek végig, de amikről a gyerekekkel kellett beszélnem, ahhoz képest ez semmi. És ez nem jó, mert ezek miatt én kicsit más dimenzióban látom a világot, ami azoknak, akik máshogy küzdenek a mindennapokkal – ez lehet riasztó. Gazdasági vonatkozással: érzem, hogy érik a munkaváltás. Mert nagyon sokat változtam és úgy látom, hogy ennek a változásnak nincs vége; pl. épp órán vagyok (online), imádom, hogy tanulok.
  Kíváncsi vagyok, hasonló helyzetűek mit figyeltek meg magukon.

 • Izolda
  8 voltam, mikor tantónő anyukám meghalt 1993-ban. keddről vasárnapra. MINDEN összeomlott, pedig ott volt anyai nagyapám még 4-5 évig, volt, hogy vele is éltem.
  apámnak 0 gyakorlati érzéke volt addig is. volt, hogy nem volt áram. én mentem az ELMŰbe, hogy majd én megoldom. volt tél, hogy a konyhában laktunk és a villanytűzhellyel fűtöttünk, ha tévét akartunk nézni, vittük a dunyhát a nappaliba. kaland volt, poén. de pl. most alig látok a könnyeimtől. apám dolgozott, de kifolyt a kezéből a pénz. tök drága cuccokkal próbált kompenzálni, akkor nyilván még nem voltam annyira pénzügyileg tudatos, hogy ezt átlássam, kértem is drága dolgokat, hiszen megoldotta. max. nem volt áram… nyilván össze volt törve, 40 évesen ott maradt két gyerekkel egyedül. (folyt.)
 • Izolda
  (folyt.)
  másik városba mentem gimibe 10 évesen, segítséget kerestem, felnőttem, kiküzdöttem magam onnan, lediplomáztam, kurva jó melóm van. férjem, gyerekem. életbiztosításom. B és C terveim. néha Z is. de nem kevés hegem van, fura dolgoktól bőgök még mindig.

  szóval innen kérlek titeket, legyen (legalább) B-tervetek. és ne legyen esélye a párotoknak ekkora szarban lennie, mert elárulom, a totális összeomlás nélkül jobb lett volna a gyerekkorom. (oké, küzdeni megtanultam. meg megtalálni a jót, a szubideális helyzetekben is, ha lehet.)
  és érdekes, hogy pont most jött ez elő itt is, mert ma napközben meséltem a külföldi főnökömnek, hogy volt, hogy nem volt áramunk, meg az előbb nyugtatgattam a gyereket (6.5) alvás előtt, aki azt mondta, attól fél, egy év múlva már a papáéknál fog lakni, mert mi meghalunk…
  na, szóval szülők: inkább legyen B-terv és ne kelljen, mint fordítva.

 • Szabolcs
  Karcsika
  2021-10-08 at 14:41
  Gergő
  2021-10-08 at 17:41
  A vagyonhoz nem a jelszavakat kell megadni, hanem a létezésüket kell jelezni. A többi elintézhető offline, ha jogosult vagy.
  A gép, a telefon, a levelezés esetén ha paranoid vagy, tedd be banki széfbe, és azt is írd be a listába, vagy add le közjegyzőnél, ügyvédnél, zárt borítékban.
 • Justin Time
  Mi a szüleinket vesztettük el, egy éven belül mindkettőt. Huszonévesek voltunk mind, de ne tudjátok meg, miféle ügyek voltak, kezdve a megörökölt frankhiteltől a földhivatali körökön át egész addig, hogy édesanyánk nevére két évvel a halála után jött egy fenyegető levél az OTP követeléskezeléstől. Piszlicsáré összegről egyébként, de nyilván nem ez volt a lényeg. Bementünk a helyi fiókba, hogy tudvalevőleg az azóta szintúgy elhunyt édesapánkkal együtt szüntettük meg az adott folyószámlát annak idején. Erre a flegma hozzáállás: a követeléskezelés nem ez a cég… Mondjuk normális ügyintézőt fogtunk ki, többet nem hallottunk felőlük.

  Fontos, hogy lehetőleg szerződések stb. „analóg” módon is legyenek meg.

  Nálunk a fizetendők joint accountról fizetődnek (UK, otthon nem tudom, mi a neve), így ránézésre is követhetőbb a kötelező kiadás, de amúgy külön-külön folyószámlánk van.

 • Okoska2
  Ami nem annyira hivatalos, viszont a hátramaradókat nagyon megviseli: a rengeteg felhalmozott cucc. Miklós is már sokszor írt arról, hogy ne halmozzunk feleslegesen. Aki számolt már fel hagyatékot, kicsit más szemmel néz a saját holmijára.

  A hivatalos papírok feltétlenül legyenek rendezettek, különben sok kellemetlenség lehet.

  Ha meg valaki a betörőktől fél, a jelszavakat, kódokat, befektetések listáit stb. ügyvédnél is el lehet helyezni, és akkor elég az ügyvéd telefonszámát felírni…

 • Kisbolygó
  Csaba A Haláleseti rendelkezéssel “rendelkező” számlán lévő összeg adó és köztehermentes. Egyszerűen azé lesz akinek a javára rendelkeztek. Nem örökség, nem kerül be hagyatékba, halotti anyakönyvi kivonattal felvehető, másik számlára utalható, szabadon felhasználható. A lehetséges költség az elhunyt számlájának megszüntetésekor annak a bank által felszámolt költsége.
 • jami
  A gyakorlati teendők mellett nagyon fontos és nélkülözhetetlen elhinni, hogy menni fog.
  Az anya/apa/nagyobb bajban nagyszülő meg fogja tudni oldani. Nem lehet pótolni azt, akit már nincs sem szerepben, sem anyagilag és a veszteség velünk marad; de muszáj előre nézni, tervezni.
 • hargi
  A haláleseti rendelkezés nagyon hasznos tud lenni (nem házastárs, hanem szülő elvesztése kapcsán szerzett tapasztalat). Nem része a hagyatéknak, a halotti anyakönyvvel be kell menni a bankba, és átutalják a pénzt a kedvezményezett számlájára, nem kell megvárni a hagyatéki eljárás végét (ami egy évnél tovább is tarthat). Ez nagyon fontos, mert a temetés költségei azonnal jelentkeznek, és ha nincs tartalék, vagy nem férsz hozzá az elhunyt számlájához (pin kód, netbank jelszó), akkor nehéz helyzetbe kerülhetsz. (szerény temetésnél is több százezer Ft)
  A közmű szolgáltatók viszonylag rugalmasak, az átíratást, lemondást meg lehet csinálni, vagy el lehet indítani a hagyatéki befejeződése előtt
 • asdf
  A témához kapcsolódóan szuper hasznos infó:

  Életvég Tervezési Alapítvány: eletveg.hu/

  – Életvégi döntések
  – Az életvégi időszak
  – Hagyaték rendezése
  – Temetkezés
  – Egészségügyi kérdések
  – Gyámság
  – Pszichológiai kérdések
  – Spiritualitás
  – Pénzügyi gondoskodás
  – Digitális hagyaték

 • Szegedi Dorina
  Azt jó tudni, hogy még haláleseti rendelkezéssel sem férsz azonnal hozzá, mert ahhoz kell a halotti anyakönyvi kivonat, ami meg kb 1-2 hét, közeli ismerősnél ténylegesen a temetés utáni következő munkanap volt. Azzal bemégy a bankba és pl. a sárga színűnél közlik, hogy egy pesti raktárból kell kikérniük az eredeti példányát a rendelkezésnek, és majd ha az postán leérkezik, akkor tudsz intézkedni. /9 munkanap alatt még nem ért le az egyik megyeszékhelyre./

  A temetőt és a temetkezési vállalkozót persze mostanra már ki kellett fizetni, a sírkövesre lehetett volna esetleg azt mondani, hogy azt még nem rendelnek.

  Persze így is sokkal gyorsabb, mintha a hagyatékit kellene kivárni, de legyen terv az első 2-3 százezer kifizetésére is.

 • Le Péter
  Nagyon fontos, hogy a mindenféle internetes fiókok jelszavaihoz biztonságos és erre kitalált eszközt használjatok. Én évek óta fizetek egy 1password nevű családi csomagot, ahol a anya, apa, gyerekek hozzáadhatóak, nem kell jelszavakat fejben megjegyezni, e2e encrypted formában, biztonságosan tárolja a jelszavakat.

  Ami nagyon jó, hogy tudtok közös “széfeket” csinálni, ahová bármely családtag berakhat belépési adatokat amiket mások láthatnak,. termesztésen a saját, privát jelszavaidhoz más nem fér hozzá.

  Mi így oldottuk meg a belépési adatok egymás közötti biztonságos megosztását. Ha én frissítek egy olyan jelszót ami egy közös széfben van, akkor az másnak is frissül – így nem lesz az, hogy elfelejted a kockás füzetben átírni a jelszót ha valtoztatsz.

  Kb 10k évente, öt felhasználót adhatsz hozzá a családi csomagban. Véleményem szerint no brainer egy ilyen használata.

 • Zsol@
  Van valakinek ötlete, hogy gondoskodhat valaki a saját temetési költségeinek fedezetéről, úgy, hogy az akár az elhalálozás másnapján a rendelkezésére álljon az intézkedőnek, akkor is, ha nem közvetlen családtag, hanem távolabbi, pl unokatestvér? A fő probléma az ugyebár, hogy ha vki meghal, a számláit zárolják, és tudomásom szerint a közös számlákat is. (Apámnak már nem volt közös számlája, amikor a hagyatékát intéztem, így nem tudom, zárolták volna-e) Nekem meg ugyebár van a gyors váratlan kiadásokra (hűtő, mosógép elromlik, stb) egy külön számlámon némi pénz. Ezt szeretném úgy elérhetővé tenni valamely, előre nem ismert rokonom számára, hogy hozzá tudjon férni, ha nekem már többé nem lesz rá szükségem. De csak akkor.
 • headset
  A jelszavakkal kapcsolatban:
  Nem kell beleírni a listába. Nem kell bankba rakni. Kell egy közösen ismert szám és szó. A pin kódoknál, telebankos jelszószámoknál csak azt kell leírni, hogy mennyit adjunk hozzá a közösen ismert szám egyes számjegyeihez, hogy megkapjuk a jelszót. Pl. A közös szám 1492 vagy hosszabb számnál ismételve. A leírt emlélkeztető 2793: a pin code 3185.
  Ugyanezt szavakkal is meg lehet csinálni.: az angol abc-ben hányat lépjünk előre. A nagybetűket lehet jelölni és a spéci karaktereket simán beírni. Vagy a klaviaturán az első számjegy fel vagy le a második jobbra vagy balra.
  Pl. a kulcsszó jelszó. Az emlékeztető N01 05 0-7 13 -16 -3-2 _ (a sorok között kicsit jobbra dőlve kell mozogni, mert ott egy egyenesbe esnek a betűk).
  Szóval mi a jelszó?
 • mad823

  Bár szerintem ez nem bonyolult, azért a legtöbb embernek mégiscsak pilótavizsgás.

  PIN-re mondok egyszerűbett is: A kód rajta van a kártyán, mégpedig a kártyaszám formájában. Eu ugye 4×4 számjegyet, csak az algoritmust kell megjegyezni, és egyedi PIN-ed van minden kártyához. Tehát mondjuk minden négyes blokk első, vagy pl. második számjegye, de az lehet, hogy az első blokk első, a második második és így tovább számjegye.

 • Okoska2

  Több banknak, biztosítónak van ilyen temetésre való terméke. Anyukámeknak az NN-nél volt, a nagymamámnak a Groupamánál, egyik kifizetéssel sem volt gond, halotti anyakönyvi kivonattal 1-2 napon belül utaltak.
  Úgy van,hogy befizetsz egy összeget, címkézik hogy ez haláleset után milyen kedvezményezettnek adhato ki, és ennyi. Nem befektetésre való, mert kamat meg ilyenek nincs rajta, amit befizetsz, azt adják oda azonnal a kedvezményezettnek, nem a hagyték része ez a lényeg.

  https://kiszamolo.hu/temetesi-vagy-kegyeleti-biztositasok/

  Elég nagy lehúzás a temetési biztosítás egyébként. Egy normál életbiztosítás is tudja mindezt, persze az 65 éves kor felett nem köthető.

 • Vagyonososodási
  Válás esetén van valami vagyonosodási vizsgálat, hogy kinek mi van a néven (inkább ilyenekre lennék kiváncsi: bankszámla, megtakarítás, államkincstári számla), vagy a bevallás szerinti vagyont dobják szét?
 • Zsol@
  Köszi. Ezekről halottam én is, de túl fiatal (43) vagyok ahhoz, hogy ilyet kössek (+ egyetértek Miklós megjegyzésével, túl nagy lehúzás). Viszont sokat járom az országot, és hát sok a halálos baleset. Pár éve édesapám 8 nap betegség után hunyt el, és ha nem lett volna már akkor is vésztartalékom, bizony nem lett volna miből eltemetni. Pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ne legyen! Ugyanis a 2008-as válság előtt felvette a vállalkozói hitelt, majd nem fizette. Akkor is a vésztartalékom húzta ki a családot a csávából/hajléktalanságból. Sajnos csak később olvastam vissza az összes korábbi hsz-t, és így elkerülte vmi a figyelmem. Az első hsz-ek között van, hogy van a bankoknál ún. “Haláleseti rendelkezés”, ami gyakorlatilag ugyanez, csak közben én is hozzáférek a saját pénzemhez. Megnézem, az én bankjaimban ismerik-e, és hogy lehet beállítani (OTP, Gránit).
 • Zsol@
  A cikkhez: Apámmal éltem át. Rettentő makacs ember volt, mindenbe beleszólt, és igazi Pató Pál (Pálnak hívták), ha a pénzről volt szó, zéró vállalkozó vénával. Amikor közölték velem a halálhírét, azon kezdtem agyalni, mi mindent kell elintézni: biztosítás, könyvelő, NAV, 2 bank, LTP a csatornára, előfizetés lemondás, + a szokásos temetési ügyek. Gyakorlatilag mire a temetés megvolt, addigra már talán csak a villany maradt. Így vezettem le a gyászt, hogy amíg ezeket intéztem, addig sem arra gondoltam, hogy nincs többé. Ami még fontos: a hagyatékinál kértem ismeretlen adósok felkutatására körözvényt (+ 3 hónap ügyintézés), mert így már csak per útján érvényesíthető egy vállalkozói hitelező igénye és a bizonyítás a felperesé. Másképp 5 éven belül bárki jelentkezhet, és nekem fizetnem kell. Nekem is volt igényem felé, hiszen amikor kihúztem a csávából, azt levonattam a hagyatékból. folytköv.
 • Zsol@
  folyt. És milyen jól tettem! Persze a közjegyző pislogott sűrűn, mert 20 éves praxisa alatt senki nem volt, aki 1.) örökösként fizetési igényt támaszt a halottal szemben, 2.) ismeretlen adósokat keres. De igazam volt, és jól tettem, amit tettem. Ugyanis amikor a NAV és a bank bejelentkezett a jussáért (vállalkozói adótartozás, váll. hitel), az én igényemet először vonták le az örökség értékéből (2 vidéki, max gombokért eladható ház 50%-a, egyik tulajdonostársnak se volt pénze, hogy kifizessen), és csak utána a maradékon osztozztak. Csak sajnos még mindig maradt elég a NAV-nak. Bár le tudtam volna igazolni magasabb összegű igényt Apu felé, ha értitek, mire célzok ;-). (Nem mertem nagyobb összeget bemondani a közjegyzőnek, bár lehet elhitte volna bemondásra) Végül egy jó erős (katonai) derékszíj segítségével a “késpótlék” kivételével kifizettem mindent, az meg majd elévülget.
 • Zöldözvegy
  Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, megerősítést. (A fontos információkat ügyvédnél helyezném el a férjem részére.)
 • Lilien
  Sajnos én is átéltem nemrég, igaz nem házastárs hanem szülő elvesztése miatt. Akkor még rosszabb a helyzet ha cégek is vannak, az még szép feladat, hogy ne csődöljön be, amiatt hogy nem lehet hozzáférni a számlákhoz. Illetve a rengeteg egyéb felkutatandó dolog… Ilyenkor még gyászolni sincs ideje az embernek, mert muszáj foglalkozni ezekkel. És az a legrosszabb, hogy minél több elintézendő ügy van, annál több minden emlékeztet az illetőre, így nekem még nehezebb volt az elengedés:(
 • G.
  Az anyósom, amikor megözvegyült 55 éves korában a kétezres években, nem tudta, hogyan kell egy csekket befizetni. Fogalma nem volt arról, mi az, hogy elolvasni egy hivatalos levelet, amit az ELMÜ küldött vagy felhívni a telefontársaságot. Semmi. Nem a bénultság miatt: éltében soha nem csinált semmit, aminek köze lett volna ilyesmihez. Férjhez ment 20 évesen, miután másfél évet “dolgozott” a szocializmusban valami tinglitangli melót, utána szült kettőt, gyereket gondozott, főzött stb, még bevásárolni is a férjével jártak, aki fizetett. Utána elment dolgozni valami felelősséget nélkülöző melóba unalomból, s rá pár évre megözvegyült. Azt a hisztit éveken át! Semmit nem látott át. Ma is külön program neki “postára menni”, “lildlbe menni”, lemeríti, kifárasztja, eltelik vele az egész nap. Annyit tud, hogy ha nem költi el az összes nyugdíját, amit egyébként szór, mint a fruttit, az jobb.
 • Gabi
  Két dolgot tennék hozzá.
  Saját tapasztalat, lehet, hogy másnak ez evidens. A lakásbiztosítás a férjem nevén volt, még jó hogy felhívtam a biztosítót (igazából azért, hogy a lakásbiztosításban van-e halálesetre valami rendelkezés), mert kiderült, hogy a halálával megszűnt a lakásbiztosítás is. Szerencsére nem történt baj, gyorsan újrakötöttem. (Hab a tortán, hogy kb. 3 hónap múlva viharkárunk lett….)
  A másik a kolléganőm esete, aki nem volt összeházasodva a párjával, és hiába volt közös a ház 50-50%-ban, ő semmit nem tudott intézni, semmit nem örökölt! Szóval szép dolog a szerelem, de csak a papír számít!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.