Újabb szomorú inflációs adatok

Kijött a KSH legújabb, augusztusi inflációs adata, ami sajnos megfelelt a várakozásoknak. Az éves infláció 5,5% lett, de még a maginfláció is elérte a 4%-ot.

Az euró inflációs adat is várhatóan 3,4% lesz szeptemberre az augusztusi 3% után, de mindez elenyésző a dollár 5,3%-os inflációja mellett.

A jegybankok még mindig azt mantrázzák, hogy ez csak egy átmeneti infláció, nemsokára minden visszatér a normális kerékvágásba. Ebben többen kételkednek, sokan úgy vélik, hogy az elmúlt 13 év pénzöntése lassan beért és az ingatlanok, részvények és egyéb befektetések árrobbanása után az infláció elérte a fogyasztói árakat is.

A túlpörgetett gazdaságokban a nyersanyaghiány mellett munkaerőhiány is van, ami hasonlóan a nyersanyagok árához, a munkabéreket is felhajtják szerte a fejlett világban. Az így keletkező többletbevételt azonban az alkalmazottak elköltik, további inflációs nyomást okozva ezzel.

Többen már a hetvenes évek stagflációjával rémiszgetnek, ahol gazdasági stagnálás mellett volt nagyon magas az infláció sok éven keresztül.

Kevésbé pesszimisták szerint a jövő év elejére normalizálódni fog a helyzet.

A magas magyar inflációs adatok ellenére a jegybank újra csak 0,15 százalékponttal emelte a forint irányadó kamatát az eddigi havi 0,3 százalékpont helyett, be is gyengült a forint, újra 360 forint felett kell adni egy euróért.

Az inflációs adatok nagyon rosszak és jelenleg egyelőre nem látszik a javulás jele, de reméljük, a jegybankoknak lesz igaza és hamarosan tényleg visszatérhetnek az értékek a jegybankok célsávjába.

Share

68 hozzászólás

 • Szombathelyi
  Na és most mit csináljunk a MÁP+ papírokkal? Most telik le az első év nem sokára, lassan már a hivatalos inflációt sem fogja hozni. Esetleg más, hasonlóan likvid és biztonságos megoldás? Vagy a kezem belelóg a bilibe?
 • Puffogok
  Van valami tanács, hogy mégis hogyan készüljön az ember fel ezekre?
  Ott ül a kis pénzem állampapírban, etf-ben, aztán ki tudja mi lesz vele – mit tudok tenni, hogy ne szívjam meg? A tücsköket úgyis megmentik, de nem tücsök szinten akarok vegetálni.
  A részvények esetében “nem érdekel” azt úgyis majd 30-40 év múlva nézem meg, hogy mi van velük, de a többinél tartok tőle, hogy egyszerűen megeszi az infláció és ötletem sincs mit csináljak vele.

  Infláció “kivédésre” egy apróság, amiről nem igazán esett szó itt – prepping. Alapvető élelmiszerek felhalmozása – amit amúgyis fogyasztunk, abból elkezdtünk nagy készletet tartani. A szokásos kávém ára pl 700-ról 1000 forintra ment fel. A kávét le lehet tenni, a kaját nehezebb. Én ezt is úgy fogom fel, mint a 6 havi kp vésztartalékot.

 • Usespanner
  Ez a felhalmozas csak cigarettánál működik, aki meg dohanyzik, az eleve bután spórol.

  Ami elemiszernél viszont bejött :

  Leértékelt arut (hus, turorudi, zoldseg) a fagyasztoba tenni.

 • BPéter

  Hány kávét tudsz eltenni? 100 csomaggal?
  Mennyit spórolsz vele? 30e Ft?
  Cserébe egy évig tele lesz a kamra a 100 csomag kávéval.
  Ez inkább csak feelinges dolog, mintsem valós spórolás.
 • Map helyett...
  Es akkor kezdodik ujra a lemez, hogy mi legyen map helyett mert gagyi az 5 szazalek az infl mellett. Csak ilyenkor sose latok felsorolva map melle alternativat ami kockazatmentes (vszeg allamcsod nem lesz…). Azt meg ne felejtsuk, hogy map-t evente 1x asszem ingyen, amugy meg nagyoj minimalis ktgel lehet kivenni. Mig reszvenynel ha kene a penz es eppen vesztesegben vagy akkor nem bukoban szallsz ki.
 • B.Csaba
  “Az inflációs adatok nagyon rosszak és jelenleg egyelőre nem látszik a javulás jele…”, eddig az volt a mantra, hogy az infláció természetes dolog, jó, sőt szükséges is. Most hogy 2-3 majd 4-5% lett, már nagy bajnak van beállítva. Pedig ha _tényleg_ 5% lenne (és nem ingadozna havonta és a _valódi_ infláció = érzéssel alátámasztott értéktelenedés is ennyi lenne), akkor szépen be lehetne állni az árak növekedésére, vele együtt a bérek növekedésére (kérni kell, nem kapni) is. Szóval nekem hiányzik egy kis flow-élmény. Egy kicsit örülök az inflációnak.

  Igen, 2%-os, kiszámítható infláció jó dolog, azt mutatja, nő és egészséges a gazdaság, de nem túlfűtött. 0% alatt és 4-5% felett és/vagy kiszámíthatatlan infláció rossz dolog.

  Főleg 0%-os betéti kamatok mellett rossz dolog.

  Azt pedig, hogy többet keresel, de azt el is viszi az infláció, azt úgy hívják, hogy pénz-illúzió és semmi értelme. Csak az ember becsapja magát, hogy nő a fizetése.

 • Kérdező
  Kedves Miklós!
  Mi a javaslatod akkor MÁP+ helyett? Van olyan instrumentum, ami államilag garantáltan infláció felett hoz?

  Prémium. De ott az idő előtti visszaváltás költsége magas. Sajnos nem tudsz mit csinálni, a nullára nyomott kamatok találkoztak a magas inflációval.

 • Kristóf
  Szerintem nem jó ételt/italt felhalmozni, mert többet fogyaszt az ember a bőség érzetében.
 • Zöldözvegy
  Érdekelne a véleményetek, 2022-ben milyen feltételekkel megy majd a PMÁP jegyzése… Kamat, kamatprémium?
 • gaborr
  Prémium állampapír csak csökkenő, vagy stagnáló inflációs mérték esetén fog infláció felett hozni. Ez már évek óta nem teljesül, és épp csak az inflációt hozta (vagy azt sem) a pérmium is, mivel éves késéssel követi csak le az infláció mértékét a pmáp kamata. Ráadásul baromi drága visszaváltani.
  Fix hozamnál egyelőre a máp+-nak továbbra sincs konkurrenciája.

  Spórolni úgy lehet sokat, hogy mindig akkor vásárolsz amikor olcsó, nem akkor amikor szükséged lenne rá. Akciók kihasználása, kiárusítások, stb..
  Energiaválság, chiphiány, szállítási költségek elszállása, stb, mint további árrobbanást valószínűsít. (lakás és autóra vonatkozólag is)

  Szerintem.

 • Ezvan.
  Őszintén engem nem zavar, hogy nő a hivatalos infláció. Miért? Mert semmi köze a valós inflációhoz. A termékek ára amiket vásárolok eddig is nőtt, sokkal jobban mint a hivatalos infláció, most csak annyi a különbség, hogy jobban hoz a PMÁP-om. Emellett aki többet keres mint költ vagy jelentős megtakarításá van PMAP-ban, az akkor szimpla matek, hogy jobban jár. Azt most szerintem hagyjuk, hogy a pénzügyileg nem tudatos embereknek ez nem jó, ez pénzügyi blog, nem szociális.
 • TG
  Eleve sok mindent bele se számolak az inflációs kosárba amiknek sokszorosára nőtt az ára, sok dolognak pedig csak a gáz és villanyár emelés után fog nőni az ára. Szerintem az a gond hogy annyira magas az inflácó , hogy egyre nehezebb elkamuzni. Bevallanak 4-5 százalékot érzetre meg van 10 felett simán
 • Moltiszanti
  A map+ van csak, mint kockázatmentes és likvid megtakarítási forma.
  Próbáljátok úgy felfogni, hogy legalább valamennyire mérsékli a pénzetek elertektelenedeset! Sokkal jobb, mintha semmi nem lenne!
  Emelkedő inflácional a realeszkozok, ingatlan, föld, részvények vétele javasolt, de ezek egyrészt nem kockázatmentesek másrészt a 0 alapkamatos környezetben már jól felvertek az árakat.
  Mostanában gyakran eszembe jut szegény apám, hogy a 80-as években mennyi mindent felhalmozott, zartszelvenyek, csempék stb., akkor sem volt túl nagy buli készpénzt tartani.

  alapblog.hu/a-jozan-esz-es-a-tortenelem-azt-diktalja-hogy-keszuljunk-fel-tartos-inflaciora-es-a-tartos-stagnalasra/

 • Lejtő
  Hiába keresek 2x annyit mint 10 éve, azóta minden kb 3-4x annyiba kerül. Oltári…
 • Ordas
  Mit jelent, hogy érzetre magas az infláció? Ott a KSH adat és kész. Mit lehet azon trükközni rendszerszinten?

  Kiszámolónak volt egy jó cikke az életünk inflációjára. Jelszó: “megveszem, mert megtehetem”.

 • mad823
  Ha egyszer utankozni fogok, akkor kiszámolom, hogy egy nagy hűtőláda bekerülési ára, éves amorizációja és villanyfogyasztása, plusz a benne lévő áruban álló pénz elmaradt haszna mennyivel drágítja meg a benne lévő árut. Van egy olyan elképzelésem, hogy jelentősen.

  A 20 éves, hatalmas fagyasztószekrényt cseréltük le egy ugyanolyan márkára. Az ára egy ilyen 270-350 literes szekrénynek 130-230 ezer forint.

  Ha az új is bír legalább 10 évet, az évi 15 ezer forint amortizáció.

  Éves fogyasztás 230-280 kW, évi 9500 forint.

  Havonta 2 ezer forint durván tokkal-vonóval.

  Annyi hely van benne, hogy alig tudjuk kihasználni. Rengeteg húst veszünk a kutyának féláron, pizzát, kiflit, zsemlét, mindent akciósan.

  Bőven behozza az árát csak az akciós vásárlások miatt és ott van a kényelem, hogy mindig van itthon minden. (Mennyit spórolunk azon, hogy nem kell bevásárolni menni, mert elfogyott itthon mondjuk a fagyasztott zöldség vagy a pékáru?)

 • kritizator
  “sok dolognak pedig csak a gáz és villanyár emelés után fog nőni az ára.”

  NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!

 • QTT
  – nyersanyaghiány
  – termékhiány (autó, elektronikai eszközök, stb…)
  – munkaerőhiány
  – növekvő kereslet (tökmindegy mennyire drága az elektronikai cikk, megveszik, tökmindegy, hogy 500 Ft-ot nyaldossa alulról az üzemanyag ár, rekord mennyiségű üzemanyag eladás, stb…)

  Nem látom, hogy rövid távon lenne bármi reális esély a normalizálódásra. Még akkor sem, ha lassan le fognak állni a mindenre is kiterjedő pénzöntések.

 • Mac
  Ezvan:
  “ Emellett aki többet keres mint költ vagy jelentős megtakarításá van PMAP-ban, az akkor szimpla matek, hogy jobban jár.”

  Sajnos a szimpla matekod annyira szimpla volt, hogy félrement s nem helyes:)
  Növekvő infláció esetén ugyan lehet hogy pmápban növekszik (majd, 1 év késéssel) a kamat az ottani megtakaritásaidon, viszont még így is rosszabbul jössz ki:
  Hiába keresel többet mint költesz havonta, a havi megtakaritásod vásárlóereje az infláció miatt csökken – ez még akkor is számít ha megtakarításba menne egyelőre.
  Hiába növekszik pmápban a kamatod, ha az infláció nagy, a valós infláció még nagyobb, vásárlóerejéből vesztett megint a vagyonod.

  Egy előnye lehetne az emelkedő inflációnak annak, aki többet keres mint költ s megtakarításai is vannak: az, ha érdemi s jelentés kamatemeléssel reagálna rá a kormány. Ez nem nagyon történt még meg…

 • Lakatos Ronáldó
  Idén jövő év elején lecseng a kripto bika piac.
  Szerintem utána lépcsőzetesen el lehet kezdeni vásárolni. 2-3 év és nagy mosolyt fog okozni.
  Persze azoknak nem való akik nem tudják elviselni azt, hogy időnként akár 50%-kal kevesebbet ér a befektetésük.
 • Attila11
  Anno az egyetemen azt mondta a prof. mikor a hiperinflációról tanultunk, hogy akkor venni kell valami kézzel fogható eszközt, mert az a biztos.
  Pl. ha délelőtt csak egy lapátra van pénzünk, akkor meg kell venni azt a lapátot, mert lehet hogy délutánra már arra sem lesz elég a pénzünk.
  Ha van egy lapátunk, akkor élelmiszerért (vagy bármiért, amire épp szükségünk van) tudunk vállalni lapátolást, vagy ugyan így bérbe is adhatjuk valakinek, vagy később elcserélhetjük.
  Nyilván most (még?) nem vagyunk ebben a helyzetben, de azt hiszem az elvet érdemes megfontolni…
 • xavv
  “Kevésbé pesszimisták szerint a jövő év elejére normalizálódni fog a helyzet.”

  Ezeknek az embereknek a gyógyszer adagján vagy csökkenteni, vagy növelni kell, de az biztos hogy a jelenlegi beállítás nem jó.

 • Husz János Puszita
  A stagflacio évtizede benne van a levegőben, amióta a jegybankok minden kis megtorpanásra pénzöntéssel reagálnak az új monetáris mechanizmus jegyében. Nekik kellene ellensúlyozni a politika pénzszórását, ehelyett államkötvényeket vesznek, persze hogy hígul a pénz. A fékek és egyensúlyok ugye. Régebben sokat emlegették, de amióta a politikai kommunikáció egy teljesen fantasy dimenzióba ment át, nem esik szó róla. Az emberek megszokták, fel sem tűnik már. Mint ahogy az évtizedes konjunkrurat, megint azt hiszik, hogy örökké tart. De a fák továbbra sem nőnek az égig, a szent tehén GDP sem. Mindennek ára van.
 • Husz János Puszita
  Rezsicsökkentés csak a lakossági fogyasztóknak van, a cégeknek nincs. A vállalkozások drágán kapják a gázt és az áramot, ami megdrágítja a termelést és a szolgáltatást. A traktort is tankolni kell. Magyarul mindennek megy fel ára, csodák nincsenek.
 • bobo (real)
  Szerintem differenciálni kell megtakarítási célok között az állampapíroknál is. Vannak rövidtávú céljaim, 1-3 éven belül, amihez más papírt választok, mint az 5 éven túliakhoz. Nincs annyim még, hogy beszálljak a részvényekbe, de az infláció feletti kamatozás és a kamatos kamatok hosszú távon nekem dolgoznak. A Plusz előnye a jó visszaválthatóság, a Prémiumé az infláció felettiség. Nem hinném, hogy a Pluszt simán növelnék, csak ha a sávos kamatozáson módosítanak, hogy ne érje meg a régieket visszaváltani. mert ha 5 százalék felett ragad be az éves infláció, akkor lépniuk kell. De most úgy látszik, belőtték maguknak a 4,8-ot és mindent meg is tesznek érte, hogy ez jöjjön ki év végén.
 • akosh
  Jobb helyeken a kormány nem tud kamatemeléssel reagálni, ez ugyanis a (papíron) független jegybank hatásköre. Az jó kérdés, hogy van-e még valahol a világban olyan ország, ahol tényleg független a jegybank. Csak azért tartom fontosnak ezt a pontosítást, hogy ne mindent a kormánytól várjunk.
 • Puffogok
  lehet van aki többet enne ha tele a spájz, én edzés miatt figyelek a kajára. Attól függ mit raksz el. Hiába van ott mondjuk 15 kiló rizs, nem fog senki csak emiatt napi fél kilót enni.

  a kávé csak egy példa volt, hogy ott is iszonyatos emelkedés történt.
  Én személy szerint úgy fogom fel, hogy két négyzetmétert beáldozok a lakásból (amúgy is spájz a helyiség funkciója) és áll benne – hasamra ütök – 250 ezer forintom, cserébe olyan dolgokat veszek amit amúgy is eszünk (előre hozom a fogyasztást és nem kell később boltba mennem), illetve elébe megyek az áremelkedésnek. Ha jövőre 650 forint lesz az üzemanyag akkor a boltban a kaja is drágulni fog.

  Nem 5 tonna konzerven ülök, kb úgy fogom fel, mint a gépjármű biztosítást.

 • csizkek
  “Egy előnye lehetne az emelkedő inflációnak annak, aki többet keres mint költ s megtakarításai is vannak: az, ha érdemi s jelentés kamatemeléssel reagálna rá a kormány. Ez nem nagyon történt még meg…”

  Egyetertek, leszamitva, hogy nem a kormany hanem a jegybank. Bar valojaban megis igazad van, mert mostanaban a jegybank-kormanyok kez a kezben:) Mo.-on meg foleg.

  Egy jo Zsiday velemeny a temarol + benne egy portfoloos cikk szinten nagyon jo:
  zsiday.hu/blog/heti-%C3%B6sszefoglal%C3%B3-20211010
  “Hasonló hibába esnek jelenleg a világ jegybankjai is, amikor a szűken értelmezett inflációs célkitűzés miatt a szükségesénél lazább monetáris politikát tartanak, ami eszközárbuborékokhoz és társadalmi feszültségekhez vezet.”

  Arra leszek kivancsi, hogy az eszkozarbuborek/alacsony kamatok lehozzak e “Japant”.

 • V.A.Laki
  Nezzuk a jo oldalat ennek. (Annak ellenere, hogy nekem is marhara fog fajni.) Legalabb a kovetkezo valsagban nem lehet majd a QE-hez nyulni, ha lesz egy 5-10% koruli inflacios nyomas. Ez az inflacio nem fog megszunni, amig ellatasi es bizalmi problemak vannak a vilagban, ugyanis penzzel vagy hitellel mindenki tele van es a licitalas felnyomja az arakat. Raadasul ha egyszer allandosul a magas inflacio, senki de senki nem fog kapeban megtakaritani. A problemak pedig nem fognak megszunni, strukturalis okokbol, pl. mert nem lesz olcso energia, hasznalhato munkaero.

  Ugyhogy lehet kesziteni a popcornt majd, hogy vajon mit fognak csinalni a kormanyok es a jegybankok, ha valasztaniuk kell egy gazdasagi osszeomlas vagy egy hiperinflaciot koveto gazdasagi osszeomlas kozott.

 • jami

  Most már ez van az építőanyagokkal. Ha most van pénzem megvenni a (tervezett) térkövet, vegyem meg, mert 1 hónap múlva még drágább lesz…
 • Lakatos Ronáldó
  Kaját szerintem nem érdemes spájzolni.
  Mindig van leárazás.
  Romlando termékeket sokszor – 50-70%ra arazzák le.
  Csirkacombot rendszeresen 500-600 forintért vedzem, csirkecomb filét 800ért, 30% zsirtartalmu darált sertés hús 1000 forint per kiló.
  Inkább próbáljon befektetni az ember, képezni magát.
 • én megmondtam
  Megint csak azt nem értem mi ez a meglepettség itt a kommentrészlegben. Évek óta azon huhog itt a többség, hogy a nagy pénznyomtatásból micsoda infláció lesz. Most kicsit megemelkedett (elsősorban nem is a pénznyomda miatt, hanem a koronavírusos leállások továbbgyűrűzése okán), aztán jajgattok.

  Kérdezem én, ha így láttátok előre, akkor miért nem készültetek rá? Persze a kérdés költői, ugyanezt fel lehetne tenni a kormány összes intézkedését firtató poszt alatt is, ott is mindenki évek óta okos, hogy a “tücsköket” támogatja a kormány, mégis minden új támogatás bejelentésénél megy a kamillázás, anyázás.

  A végén még kiderül, hogy a valójából a “tücskök” a smart money, ti meg a buta háziasszonyok.

 • spajz
  Teljesen értelek, ugyanezt csinálom, csak pl. alkatrészekkel. A felhalmozott kaja megromlik, még a kávé szavatossági ideje is lejár, ezért csak korlátozottan működik a dolog, de azzal sem rossz ötlet. De pl. a fékbetétek, tárcsák, és egyéb kopó alkatrészek nem romlanak meg a szekrényem mélyén… Gondolhatod, hogy azoknak is mennyit emelkedett az ára az elmúlt években,bőven a pmáp hozamok felett, és még most is emelkedik hónapról hónapra. Bőven nyerek rajta amikor beépítem, és nem akkor kell megvennem. Ha máshogy alakul, akkor is még “félig használtként” (hiába bontatlan csomagolás) többért eladom mint amennyiért vettem, de akkor már szerényebb a hozam.A motorjaimhoz is van jópár alkatrész spájzolva, mindig figyeltem amikor valamit be kellett építeni, az elmúlt években mindig nyertem rajta, minél több ideig volt a szekrény mélyén, annál többet. Szerintem is jó módszer!
 • Sanyi
  “Persze azoknak nem való akik nem tudják elviselni azt, hogy időnként akár 50%-kal kevesebbet ér a befektetésük.”

  Ennyi erovel a rulettre is feltehetned a befektetesed. Bitcoin… bahhh.

 • alapos
  Bárki komolyan gondolta, hogy ha 250 ezerért otthon kaját felhalmoz, bármitől is megvédi magát? ha lesz mondjuk 20% infláció, nyertél 50 ezret. A lakás négyzetméter ára meg 1M, a hűtőládádon buksz rögtön 2M-et. Az inkább tolnád be SP500-ba, és már pluszban vagy, nem beszélve arról, hogy 2 évente váltsál munkahelyen havi 300-al többért, és akkor nem a rizset számolgatod.
 • videkrol-jott-ember

  A PMAP-pal az lehet problema, hogy az uj sorozatokat mar egyre csokkeno kamatpremiummal tudod megvenni, peldaul jelenleg 5eves papirt 1.25% premiummal, 3.3% tavalyi inflaval szamolva, azaz eppen evi 4.55% kamattal.
  Jovore jol jarsz vele nyilvan mivel most epp magas az infla, de a rakovetkezo 5 evben vissza is mehet 3% korulre, es akkor mar nem jobb, mint a MAP+, sot rosszabb.

  Szerintem erdemes mindket eshetosegre szamitani, es mondjuk 50/50 aranyban tartani MAP+ es PMAP.

 • csizkek
  “Megint csak azt nem értem mi ez a meglepettség itt a kommentrészlegben. Évek óta azon huhog itt a többség, hogy a nagy pénznyomtatásból micsoda infláció lesz”

  Imadod a szalmabab ervelest. Miklos leirta fentebb:

  “Igen, 2%-os, kiszámítható infláció jó dolog, azt mutatja, nő és egészséges a gazdaság, de nem túlfűtött. 0% alatt és 4-5% felett és/vagy kiszámíthatatlan infláció rossz dolog.
  Főleg 0%-os betéti kamatok mellett rossz dolog.”

  Nem huhog senki. Legfeljebb azon, hogy a ner ennek ellenere is folytatja a penzontest es a lakasarak put-jat. A jegybankok meg b…nak erdemben reagalni.

  -vel egyetertek itt: “Ugyhogy lehet kesziteni a popcornt majd, hogy vajon mit fognak csinalni a kormanyok es a jegybankok, ha valasztaniuk kell egy gazdasagi osszeomlas vagy egy hiperinflaciot koveto gazdasagi osszeomlas kozott.”

 • csizkek
  “Az inkább tolnád be SP500-ba, és már pluszban vagy, ”
  Hat ha tenyleg igazi infla jon es FED tenyleg kivezeti a QE-t, kamatemeles mellett. AKkor megnezhetjuk az SP500-at, meg az ingatlanok arat is.. Csak sajna 0 alternativa van.
  A 0 kamat szepen becsatornazza meg MAri nenit is a rizikoba..
 • Balogh Imre művezető
  A fagyasztóláda és a spájzolás nem is akkor nagy business, ha – akár akciósan – televásárlod, hanem ha a ház körül terem ez-az, haladó esetben van évente egy disznóvágás a családban. Akkor nem a fogyasztás ütemében, hanem hirtelen keletkezik nagyobb mennyiségű élelmiszer, amit érdemes valahogy elrakni későbbre.
 • Nacionalista

  Bár én sem látom nagy értelmét a boltból bespájzolásnak, de azért azon mosolyogtam, hogy jobb ötlet lenne szerinted eladni a lakásom nem használt négyzetmétereit befektetésre. Megvennéd tőlem a WC mögötti részt? Csak fél nm, de csak neked csak most eladom 400 000-rt.

 • én is meg akarom mondani

  Én speciel már nem huhogok, hogy mekkora nagy infláció lesz itt, hanem gyűjtöm a nyersanyag alapokat. És reménykedek ,hogy többet nyerek az árfolyamon, mint amennyit vesztek az infláción.
 • Bobo (real)
  Én is kB. 50-50 veszem mindkét fajta állampapírt, a futamidőre is játszva. Pl. Nyáron még lehetett venni 2 év múlva lejáró 3 éveset, 1% kamatprémiummal. 1 évig alacsonyabb a hozama, de jövőre kilő.
  Nekem meg pont akkor kell nagyobb összeg, autóvásárlás miatt. Habár a mostani ralli a benzinárakkal és az új autókkal egyre jobban elbizonytalanít.
 • Anton von p
  Szerintem nem az elmúlt évek pénzöntése érik most be, pusztán a 2020 tavasza óta szórt helikopterpénzek csapónak most ki ily’ hirtelen.
 • Lumpenproletár
  Érdekes, hogy sokan feleslegesnek tartják az előre vásárlást,a tartós termékekből. Én már évek óta csinálom ezt, és brutál jó nyereséget tudok kihozni belőle. Mosószer, kávé,étolaj,és a többi – ami mindenképpen szükséges. Egy jó akcióban / nagy tételben egyszerre. Melléképületben bőven elfér, Szav. Idő szerint rendezve. Plusz ráadásul ritkábban is kell mennem boltba ezáltal, hiszen majdnem mindenből van otthon. Így üzemanyag költségen is nyerek.
 • Husz János Puszita
  Miért lenne huhogas, ha beszélgetünk egy mindannyiunkat érintő valós problémáról? Olvashatunk más nézőpontot amire nem gondoltuk, segít felkészülni különböző eshetőségekre.
 • Husz János Puszita

  Vannak strukturális alapjai is az inflációnak. Régóta megy a szakmai vita, hogy egyszeri, a lezárások feloldásának és a helikopterpénzeknek köszönhető hatásról van szó, vagy pedig emelkedő trendről. Vannak érvek pro és kontra. A zöld átállás, a CO2 kibocsátás kvázi büntetése hosszú távon drágítja az energiatermelést. Ilyen hatás a strukturális munkaerőhiány is, egyszerűen nincs sofőr, ami a munkaerő költséget, így a szállítási költségeket növeli. Dolgoztam egy ideig logisztikában, tényleg nevetségesen alacsonyak a kiszállítási díjak, nem éri meg az alvállalkozóknak, inkább elmennek mást csinálni. Nem Magyarországon. A jegybankok pedig nem nagyon tudnak ellensúlyozni már, komolyabb kamatemelés esetén a fogyasztók, cégek, államok nem tudnák fizetni a kamatterheket. Az egész hype a nulla vagy akár mínuszos kamatozású hitelekre épült.

 • unreal
  Állambácsi vigyáz arra, nehogy meggazdagodj. Dolgozzál, ha többet akarsz dolgozz többet míg bele nem döglesz állambácsinak meg adózzál szépen és a leadózott pénzedből adózz mégtöbbet ha élni akarsz. Az állampapírt nem a szeretetszolgálat osztogatja. Vigyáznak rá nehogy keress rajta. Ebben az országban te teszed a gazdagokat méggazdagabbá azzal hogy itt élsz és dolgozol.
 • csizkek
  “A jegybankok pedig nem nagyon tudnak ellensúlyozni már, komolyabb kamatemelés esetén a fogyasztók, cégek, államok nem tudnák fizetni a kamatterheket. Az egész hype a nulla vagy akár mínuszos kamatozású hitelekre épült.”

  Ha meg marad a rendszer akkor brutal infla miatt borul minden. Hol lesz az egyensully?
  Kina most valoszinuleg elkezdi leengedni az ingatlanlufit, ha tudja. Odaver a tech cegeknek, attetelesen “leengedi” a stock lufit. Felteve ha tudja es nem esik a nyakaba az Evergrande.
  Japan egy nagyra nott lufi utan osszeesett, 0 kamatok mellett 20+ eve “szenved” (relativ ertendo).
  Mi az EU/USA utja? Kivancsi vagyok ki mit gondol.

 • Dr.Ötker
  Olyan jo volna, ha minden cikk alatt piros keretes hozzaszolaskent jelenne meg az a comment amiben elhangzik:
  -tucsok/hangya -helikopterpenz -devizahitelesekmegmentese(muhaha) -lufi/buborek -ingatlanosok es katas vallalkozok hozzaszolasai en bloc
  Neha nehezemre esik ugyanis kivalogatni a legszorakoztatobb irasokat, de ez megkonnyitene a dolgom.
 • Szaboz

  “Érdekes, hogy sokan feleslegesnek tartják az előre vásárlást,a tartós termékekből. Én már évek óta csinálom ezt, és brutál jó nyereséget tudok kihozni belőle. Mosószer, kávé,étolaj,és a többi – ami mindenképpen szükséges. Egy jó akcióban / nagy tételben egyszerre.”

  Miket/mennyit szoktál így venni?
  Egy karton cukor, olaj, 5 doboz mosópor?