Itt a falusi CSOK

2019-04-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Július elsejétől elérhető a falusi CSOK, melynek lényege, hogy azokon az ötezer fő alatti kistelepüléseken, ahol fogy a népesség (ez szűk 2500 települést jelent), használt lakás vásárlásra is az új lakás vásárlása esetén járó CSOK-ot lehet igénybe venni: gyerekek számától függően 0,6-2,6-10 millió forint.

Vásárlásra maximum az összeg felét lehet felhasználni, másik felét felújításra. Itt is kell a folyamatos munkaviszony és az erkölcsi bizonyítvány. A helyi jegyzőnek kell ellenőrizni, tényleg benne fog-e élni a támogatást igénylő család 10 évig. (Ugye átment ez az utolsó mondat, ha befektetési célból akartál volna így ingatlant venni?)

Saját rokontól vagy annak cégétől nem vehetsz ingatlant a visszaélések elkerülése végett.

Mondjuk arra nagyon kíváncsi leszek, hogyan akadályozzák meg, hogy a falubeliek ne egymás házát vegyék meg és újítsák fel az ingyen pénzből. Ha komolyan veszik az ellenőrzést, hát ténylegesen is átköltözik a két család a másik ingatlanába, elég sok falusi ház a tizenkettő egy tucat kategóriába tartozik, meg aztán ha mégis van értékbeli különbség, hát majd okosan megoldják egymás között. Mindkettő talált ötmillió forintot és másik ingyen ötmillióból felújította a házat.

Ha feltétel (lesz), hogy ne legyen a vásárlás pillanatában ingatlan a nevükön, hát mindkettő eladja azokat egy harmadik félnek és utána vásárolják meg egymás ingatlanát a harmadik féltől. Leleményes lesz a (vidéki) magyar, ha ingyen 10 millió forintról van szó. Még nem látom, hogyan akarják az ilyen visszaéléseket kiküszöbölni, de érdekel a végeredmény.

A résztvevő települések listája nem tudom, elérhető-e már valahol. Ezen a listán azt láthatjátok, melyik település ötezer fő alatti. Másik feltétel a csökkenő népesség, ha összeveted a tavalyi adattal, láthatod, csökkent-e a népesség. Ez nem a hivatalos lista, de addig is jó lesz. De ha tudsz jobb listát, írd meg a hozzászólásokban.

Eddig ennyit tudunk. Ha kistelepülésen akartál ingatlant venni és vannak gyerekeid, érdemes lehet várnod. De még egyszer, vigyázz, a helyi jegyzőnek ellenőrizni kell, tényleg ott laktok-e.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram