Itt a falusi CSOK

Július elsejétől elérhető a falusi CSOK, melynek lényege, hogy azokon az ötezer fő alatti kistelepüléseken, ahol fogy a népesség (ez szűk 2500 települést jelent), használt lakás vásárlásra is az új lakás vásárlása esetén járó CSOK-ot lehet igénybe venni: gyerekek számától függően 0,6-2,6-10 millió forint.

Vásárlásra maximum az összeg felét lehet felhasználni, másik felét felújításra. Itt is kell a folyamatos munkaviszony és az erkölcsi bizonyítvány. A helyi jegyzőnek kell ellenőrizni, tényleg benne fog-e élni a támogatást igénylő család 10 évig. (Ugye átment ez az utolsó mondat, ha befektetési célból akartál volna így ingatlant venni?)

Saját rokontól vagy annak cégétől nem vehetsz ingatlant a visszaélések elkerülése végett.

Mondjuk arra nagyon kíváncsi leszek, hogyan akadályozzák meg, hogy a falubeliek ne egymás házát vegyék meg és újítsák fel az ingyen pénzből. Ha komolyan veszik az ellenőrzést, hát ténylegesen is átköltözik a két család a másik ingatlanába, elég sok falusi ház a tizenkettő egy tucat kategóriába tartozik, meg aztán ha mégis van értékbeli különbség, hát majd okosan megoldják egymás között. Mindkettő talált ötmillió forintot és másik ingyen ötmillióból felújította a házat.

Ha feltétel (lesz), hogy ne legyen a vásárlás pillanatában ingatlan a nevükön, hát mindkettő eladja azokat egy harmadik félnek és utána vásárolják meg egymás ingatlanát a harmadik féltől. Leleményes lesz a (vidéki) magyar, ha ingyen 10 millió forintról van szó. Még nem látom, hogyan akarják az ilyen visszaéléseket kiküszöbölni, de érdekel a végeredmény.

A résztvevő települések listája nem tudom, elérhető-e már valahol. Ezen a listán azt láthatjátok, melyik település ötezer fő alatti. Másik feltétel a csökkenő népesség, ha összeveted a tavalyi adattal, láthatod, csökkent-e a népesség. Ez nem a hivatalos lista, de addig is jó lesz. De ha tudsz jobb listát, írd meg a hozzászólásokban.

Eddig ennyit tudunk. Ha kistelepülésen akartál ingatlant venni és vannak gyerekeid, érdemes lehet várnod. De még egyszer, vigyázz, a helyi jegyzőnek ellenőrizni kell, tényleg ott laktok-e.

Share

48 hozzászólás

 • Lomnici Tamara
  Ez annyira politikai marketing, hogy a fal adja a másikat. Kéretik megcáfolni!
 • nferi90
  portfolio.hu/ingatlan/lakas/hullanak-az-ingyenmilliok-a-hasznalt-lakasokra-itt-a-teljes-lista–korr.314955.html
 • Kiszamolo
  nferi, ez is csak tippelgetés, nem a hivatalos lista. Ennél hivatalosabb, amit én belinkeltem. Maga a minisztérium is mást és mást mond hétről-hétre, hány település esik bele.

  Szerintem várunk, amíg lesz hivatalos lista.

 • Tgwh
  Na, ebből is kimaradunk 🙂
  5000 fő alatti, de javuló demográfiai helyzetű település…
  Vagy költözzön át a parasztja egy ötszáz vagy ezer fővel nagyobb, faluba? Eladjuk a már felújított házunkat, áron alul, mert annyit nem adnak érte, mint amit mi beletettünk… persze az olcsóbb, szakmailag szarul felújított házat megveszik, mert ő nem akarja lehúzni és átverni a kedves vevőt…
 • nocibambi
  Itt van az alkalmas telepulesek listaja: uploadfiles.io/pkod1
 • Jocó
  Sziasztok!

  Olyan 1,5 éve igénybe vettük a CSOK-ot 2 gyerekre, használt házra. Előre kiutalták. Olyan 1,4 millió, ha jól emlékszek.
  Egy baba már szetett azóta 🙂

  A vélt települések listája alapján megfelelünk az új feltételeknek.
  Lakás törlesztőnk van még (Fundamenta).

  Szerintetek utólag lehet valahogy érvényesíteni a különbözetet?
  Pl bankban puszira, hisz nincs még meg a második baba…

  Vagy szerződés módosítással? Pl 1 gyerekre módosítjuk az eredeti 2-t, visszautalok kb. 800e-et az államnak, majd másnap bemegyek megint, és módosítok 2 vidéki gyerekre (800e+ a vidéki CSOK különbözete)

  Előre is köszi az ötleteket!

  Üdv,
  Jocó

 • Lala
  Ezen a piacon jól le lehet majd mérni a CSOK hatását. Biztosan lesznek olyanok, akik már másnap rátesznek 10m-ot a kínálati árra, de ők valószínűleg annyiért nem fogják eladni. Aagyon kíváncsi leszek, hogyan fog ez az egész alakítani az árakon.
 • Szabolcs
  Ez lesz, a falusiak sem hülyék, ellenben ügyeskedők…:
  Egyenházak, és a jegyző is falusi… Szomszéd, adok a házadért 5 misit, vedd meg az enyémet 5-ért, és még fel is újítjuk 5-5-ből (naná, hogy Józsival a másik szomszéd ezermesterrel). Ha jön Pista (a jegyző), majd néha nálam, néha nálad felesezünk, barack/szilvapálesszal.
  Ha a falu jegyzője ügyes, ebből leesik neki is pár száz milla.
 • Tamás #2
  Bizonyos esetekben a jegyzői ellenőrzést nem venném olyan komolyan. Egy 5000 fő körüli faluban/városban tipikus, hogy ha a család 2 generációja ott van és abból valaki benne van falu klasszikus vezetőrétegében (értsd pap, orvos, tanár, védőnő, óvodavezető, fodrász, kocsmáros, településfenntartó + polgi dolgozók) vagy bárki, aki valamilyen okból közmegbecsülésnek örvend, akkor az ilyen “ellenőrzés” egy telefonhívássá redukálódik.

  Egyébként ennek a CSOK-nak valamivel több értelmét látom, mert a megyeközpontoknak erősítheti a vonzáskörzetét, pláne ha 5000-es településen egyébként van minden + még az autóvásárlást is megigényled, aztán villanyautóval ingázol. Az ilyen helyeken a “reggeli csúcsban” gyorsabban érsz a 80 km-re lévő munkahelyedre, mint Szigethalomról a Szabadság térre (26 km). Másrészt pedig a ház ilyen helyeken 5-10-15 milla körül van. Legalábbis most még.

 • NAR
  5000 fő alatti település? Gondolom ezek azok, ahol nincs bölcsőde, de jó részükben óvoda sem?
 • Jóska Pista
  Ez arra lesz jó, hogy azok akik, azért maradtak ezeken az isten háta mögötti településeken,
  -mert eladhatatlan volt a házuk-,
  most esetleg esélyt kapnak egy új életre, új, prosperáló városban.
 • dinnyésbácsi
  már nem kell rajta sokat tolni, hogy kijöjjön, hogy ha még vagy már nincs gyereked, akkor teljesen esélytelen legyen bármilyen ingatlanhoz jutni.
 • Alfa
  zsiday.hu/blog/falusi-csok-rossz-megoldás-egy-létező-problémára
 • mariann
  Az 1 gyerekes csaladok miért kapnak ilyen keveset??? 1 gyerek csak 0,6MFt, a 2 gyerek meg 2,6 MFt? Több mint a négyszerese. Hogy van ez?
 • Zabalint

  Nem hinném, hogy sokat alakítana, max. 1-2 településen, amelyek épp, hogy bekerültek. Néztem a térképet, gyakorlatilag minden jelentősebb város környezetében nincsenek benne a falvak, amik benne vannak, azokból nagyon messzire kellene járni dolgozni. Nem véletlenül halnak ki ezek a falvak, egy ilyen támogatás ezen nem fog lényegesen változtatni. A legtöbb házat már meg sem hirdetik, ha kicsit is elkezdenek emelkedni az árak, akkor sokkal többen meg fogják hirdetni, hátha most elmegy.
 • Htomi
  szerintem nem jó a listád. Nem az előző évhez nézik a lakosság változást, hanem 2003-hoz talán.
 • Cyberbird
  Majd szepen lefizetik a jegyzot 🙂
 • ferencz
  A testvérem évek óta házat akar venni vidéken. Mindig, amikor összejönne a pénze, bedob valami új ötletet a kormány, és elszabadulnak az árak. Több éve kb. ugyanazt a házat tudná megvenni, pedig egyre több pénze van. Most már ott tart az össznemzeti örület, hogy a legutóbbi megtekintés során hárman érdeklödtek még telefonon a tulajdonosnál, csak amig ott volt. Végül közel egy tucat jelöltböl öt választotta a tulaj, és lefoglalózta a házat, amit 3 éve még feleennyiért tudott volna megvenni, csak idöközben “megsegitette” a kormány az otthonteremtését. A sok birka meg tapsol az ingyen millióknak.
 • Szaky
  Azért az nem véletlen hogy egy falu lélekszáma el kezd csökkenni!
  Legfőbb oka az hogy nincs munkahely, nincs normális tömegközlekedés (napi 4-5 buszjárat a közeli kisvárosba), az utak katasztrofális állapotban: a tehenek a kátyúkba fészkelnek, stb.
  És ez mind Pest megye!!!
 • Dörnyei József
  Vidéken 10-20 m között lehet egy átlagos állapotú használt téglaházat venni. Nem Pest megyében. 🙂
  Felújításra kell tervezni keretet v. a drágább oldalon lesz az ár. Az olcsókon nincsen szigetelés, jó nyílászáró és jó fűtés.
  Mindenesetre megfizethető az ingatlan.
 • Barna
  A haveri kör már tuti felvásárolt pár jobb ingatlant az adott (másoknak még nem hivatalos) településlista alapján.
 • Ildikó70
  A más saját lakásom felújítására is igényelhető majd? Első körben ez is benne volt a pakliban.
 • Bjozef
  Csak felújításra milyen megkötések vannak 2 gyerköccel? Vehetek belőle monjuk új kazánt, napelemet, padlástérre szigetelést?
 • jami
  Én is inkább azt nézném meg, hogy az eladó-vevő között milyen kapcsolat van…
  Teljesen értelmetlen, ami falu haldoklik, annak oka van (nincs ovi, bölcsiről még senki nem is hallott, suli is max. 1-1 osztály/évf. 15 alatti létszámmal, munkahely a Holdon). Ismerős vett néhány éve 2.5m-ért egy jó házat, felújítgatta – összesen nem került 5m-ba. Most MAjd sokkal rosszabbakért adnak annyit.
  De mondjuk építőipari munkahelyek most egy ideig lesznek a könyéken 😀
  Aztán meg ül mindenki a jó házakban és baromi sokat ingázik vagy közmunkás, a 3 gyerek meg marad anyuval sokáig otthon, aztán ingáznak majd már oviba is.
 • ildi
  Attól még, hogy kis faluban vesz valaki házat lesz ott munka, iskola, egészségügy? Megéri egy olyan faluban gyereket nevelni ahol nincsenek meg az intézmények?
  Értem én, hogy segíteni kell, de ez megoldja a fő gondot ami miatt kihalnak?
 • Zabalint

  5000 alatti, nem 5 ezres és kihaló. Nézz rá a térképre. Azért jó ez a falusi CSOk térkép mert nagyon jól felrajzolja az ország gazdasági aktivitását, ahol nincsenek kék pontok, azokon a környékeken van gazdasági aktivitás. Ezek nagyrészt épp Budapest és a megyei jogú városok vonzáskörzetei.
 • Zabalint
  Egyénként annyiban jó ötlet ez a kormánytól, hogy aki amúgy is ilyen kihaló településen tervezi a családj jövőjét, az ne kezdjen építkezésbe csak azért, mert van a sima CSOK, hanem vegyen egy már megépült, de amúgy elértéktelenedett házat.
 • Lala
  “Attól még, hogy kis faluban vesz valaki házat lesz ott munka, iskola, egészségügy? Megéri egy olyan faluban gyereket nevelni ahol nincsenek meg az intézmények?”
  Az égvilágon semmit nem old meg ezekből, de nem is lehet megoldani, amikor egy pár száz fős faluban van mondjuk 20-25 gyerek 0-18 éves kor között, akkor oda nem lehet bölcsit,óvodát vagy iskolát vinni. Ez egyértelmű, de orvos sincs, hacsak éppen nincs olyan szerencséjük, hogy ott lakik egy és van privát rendelése, fodrász, posta stb. Ezer fős falvakban is mennyi gyerek lehet 0-18? 50 nagyon max.
  Ez a falusi CSOK valóban kinyit némi mozgásteret az ügyeskedésnek, de nem szabad elfelejteni, hogy kell hozzá gyereket vállalni, szóval az erős korlátja ám az ügyeskedésnek. Másrészről legalább a lakhatás biztosított a gyerekes családnak, de napi bejárásra kell készülni, még akkor is ha esetleg otthonról tud dolgozni az illető.
 • Szaboz
  Hát, én nem értem, hogy ennek mi értelme van.. a kihaló település azért hal ki, mert nincs a közelben munkalehetőség, vagy megfelelő közlekedéssel elérhető munkalehetőség.. Most adunk az embereknek ingyen pénzt, hogy ilyen helyre költözzenek?
 • Lala
  Nem lehet kiejteni és leírni a tiltott c betűs szót, de elég egyértelműen a sokgyerekes, jellemzően falun lakó és költözni nem tudó vagy akaró népességet szólítják meg ezzel. Nem kell hozzá óriási ész, hogy kik jelentik a fő célcsoportot. Ráadásul súlyos visszaélések várhatóak, amikor értéktelen putrikat adnak-vesznek meg újítanak fel 5+5 millióért. Sorban mindenki megveszi a szomszédja házát és tessék lássék a tesókkal felújítja. Jegyző legyen a talpán aki egy többes csere esetén rendet tud vágni a káoszban. Sajnos várhatóan nehézsúlyú bűnözők fognak rárabolni erre a pénzre, mint “ingatlanközvetítők” vagy mint “felújítók”.
  Volt már hasonló, a Miskolc-Avasi balhéra gondolok, amikor egy kiterjedt bűnszervezet megoldotta a faluból városba migrációt. Az 5+5 millió nagy részének a lenyúlása aktivizálni fog sok bűnözőt.
 • Brigi
  Én fejér megyei vagyok. A lista szerint olyan települések is benne vannak, mint Bodajk (ami város), Soponya(nagyközség), Tác, Soponya, Fehérvárcsurgó, Isztimér, amik 20-25 km-re vannak Fehérvártól, van ovi, suli, háziorvosi ellátás, stb…. Igaz, ezeken a településeken már most nehéz 20 millió alatt házat találni, sőt, inkább 30 milliók. A másik, hogy vályog v. vegyes falazatú házakra is idaadják a CSOK-ot, mert sok faluban ilyen házak vannak, nagyon sok.
 • Tamás #2
  Igazad van. Eredetileg az excelből indultam ki, amiben benne volt pár 4900-as település, amiket jól ismerek. Na ezek viszont már nem szerepelnek a falusi CSOK térképen, a környékük viszont szépen világít, azok tényleg annyira dekadens falvak, hogy lepkehálóval sem lehetne oda ember fogni (se munkahely, se ovi, se semmi, de még a környékükön se nagyon). Viszont vannak olyan icipici falvak, ahova gondolkodás nélkül mennék, ezek viszont hiányoznak, nyilván mert turisztikai célpontok.
 • Margit
  Azért ennyire nem drámai a falvak élete. Listán bőven akad nyugat magyarországi település is.
  Kisfiam ovistársa él ilyen településen. Náluk van ovi, általás iskola, háziorvos gyógyszertár, posta, 3 kisbolt. Azért nem abba az oviba jár, mert a szomszédjuk az óvónéni és nem igazán csípik egymást.
  Az anya önkormányzatnál dolgozik és ő mesélte, hogy a 6-7-8 milliós házakat amiket fél egy éve hirdettek most napok alatt elkapkodják. Júliusban pedig jó áron továbbfogják adni.
 • jami

  Naiv gondolat: kihaló településen nem épülnek CSOK-s házak, pláne plusz hitellel, mert nincs olyan jövedelem, amire megítélné a bank.
  Ahol egy ház 5m (mifelénk mostanában egy garázs annyi), ott orvosi ellátás nyomokban, az iskolák is döcögnek, a munkaképesek papíron ott laknak, de többnyire csak havi 1-2 hétvégén. Javulni az ingatlanok állapota, ott is kellenek majd kőművesek – csak épp nincsenek.
  A jegyzői ellenőrzés meg egy vicc és a korrupció melegágya… Amúgy is, hogy éljenek ott életvitelszerűen, ahol az alap dolgok (boltok, orvosok, tanárok) alig.
 • Kornél
  A mellékelt listán van város is…. Lassan már minden nagyobb teleülés város amit jó előre kilobbiznak a nagyobb kvótáért.
  Göncz…. 2018 . 1968 lakos. Na ne már….

  2015-ben már változott a törvény szerencsére.

 • Norzsu
  Végignéztem a falusi CSOK-ról szóló listát.Tud valaki olyan kistelepülést,ahol szaporodott a lakosság és mi lehetett annak az oka?(Mert nagyon sok településen csak fogyást látni…..)
 • Jocó
  Szirmabesenyő utolsó értesülésem szerint megfelel a feltételeknek. Lehet igazatok van, és a listán lévő települések 99%-át még a térképre se kellene feltenni általatok vélt, vagy valós indokok alapján, de pár szó egy létező településről.

  Falu határától 1 km-re Miskolc város széle.
  Másik határában autópálya vége.
  Ha nyomom neki reggel, 8 perc alatt a belvárosban vagyok.
  Van bölcsi, ovi, általános iskola. Fogászat, gyerek és felnőtt rendelő(k).
  2 élelmiszer bolt, pékség, autós és kertész bolt, gyógyszertár.
  Minden másra Miskolc, 4-8 perc autóúttal.

  Nem véletlen, hogy a településen egyre nagyobb “probléma” a bölcsis-ovis korú gyerekek száma.

  Mindez Mordorban/Borsodban.

  Nekem pl jól jönne, ha utólag érvényesíteni tudnám a 2 gyerekre járó különbözetet. Ha esetleg erre lenne valakinek ötlete, azt örömmel venném!

  Üdv,
  Jocó

 • Blend Ahmed
  Az ingatlannal kapcsolatos cikkekben gyakran van hivatkozás a 2016-os írásokra is. Kíváncsiságból beleolvastam az akkori kommentekbe, és többnyire arról van szó bennük, hogy milyen elképzelhetetlen és megalapozatlan az ingatlanárak növekedése, és hogy ennek biztos hamarosan vége lesz 🙂

  A tanulmányok szerint ötezer milliárd Ft-on ül a lakosság. Ha ezt mégsem tudja felszívni az állam, akkor hamarosan jönnek majd az 50-100 millió Ft-os lakásárak?

 • jami
  Vannak települések, ahol nem rossz élni – de ezekből van (sokkal) kevesebb. A többin értelmetlen mutyi lesz, mert odaköltözők helyett a helyiek cserélnek majd lakhelyet. És, milyen meglepő, mindez csakis az ep választás után – de persze már most is vannak részletek, folyamatosan adagolva, hogy minél többen gondolják arrafelé, hogy ez nekik jó lesz.

  Az ltp-k esetében átment napok alatt….

 • matetoth

  Gönc körül nézz körbe a térképen. A városoknak központ feladatok ellátása is funkciója, ha nincs város, sok szolgáltatás sincs. Ez az oka. Ott. Máshol nem tudom.
 • kicsitkiváncsi

  Jász-Nagykunban pl Tiszabő és Tiszabura, teljesen kisebbségi települések iszonyat sok gyerek, kevés idős..és mivel nőtt a lakosságszám, nem tudják igénybe venni, bár ezeken a településeken tényleg fölösleges a születést ösztönözni mert az pont nem probléma 🙂
 • Bodnár G.
  Személy szerint Fülesd településen lakok családommal. 2019 január 1. -jén 483 fő a lakosság. 2003 ban 504 fő. Ez 21 fő csökkenés és mégsem látom a hellovidekes térkepen. Lehet tudni valami konkrétat erről az egészről? Ez Kelet-magyarországi ukrán határ melletti területen csak papíron laknak ilyen sokan. Amúgy kihalt falvak vannak többségbe….
 • dmry

  ennyi.
  persze, lehet ezt fantáziálva szépítgetni….
 • Gyógyír
  – Miért és milyen munkaviszonnyal kell rendelkezni, illetve mindkét félnek?
  Például télen Ausztriában szezon munkát végzők? 4-5 hónap alatt többet keresnek, mint itt, itt 1 év alatt, de itt költenék el. Megkapják vagy üres propaganda lesz ez is?

  – Volt egy jó kérdés, hogy mi van az előző CSOK-hoz képesti különbözettel. Megtoldják-e a támogatását, ha például közben 3.-4. gyerek születik? Főleg falun lényeges ez.

  – Szuper helyen lehet 4-7 millióért Kádár-Kocka házat venni még mindig. Kis v. nagy kerttel igény szerint. Az ország ezer részre szakadásán ez a CSOK nyilván nem segít, elkésett minimum 25 évvel (amúgy kb. 60 év, a TSZ korszak kegyetlensége, látom mennyire megutálták a falusi életet mindenütt.
  – Ügyeskedők mindig is voltak, lesznek. Ez az ő karmájuk, szintjük. Itt például mindenki mindenkinek rokona, ami genetikailag is csúnya dolgokhoz vezetett. Büszkék a lopásra stb.

 • Hufeisen
  kormany.hu/download/e/d9/91000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf
 • Izolda
  Lista:
  kormany.hu/download/e/d9/91000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf
 • Tamás #2
  Mégiscsak áll, amit korábban írtam. Az új listán, amit linkelt rajta vannak azok az 5e körüli települések, amiket néztem és ahol van ovi, suli (kis/nagy), orvos (gyerek/körzeti), fogorvos, sportcsarnok, sportpálya, több bolt, éttermek, cukrászda. Ami viszont nincs az a munkahely, de akinek hetente 1x kell bemenni a munkahelyére vagy szökőévente annak jó lehet.
 • Era
  Mi Szabolcsban egy 700 fős kis település vagyunk, ÉS NEM VAGYUNK BENNE A CSOKBAN, MONDVÁN NEM CSÖKKEN A NÉPESSÉG. MUNKAHELY NINCS, DE VAN, OVI, BÖLCSI, ALSÓ TAGOZATOS ISKOLA,ORVOSI RENDELŐ, GYÓGYSZERTÁR. ÍGY AZTÁN AKIK EDDIG ITT ÉLTEK A KÖRNYEZŐ FALVAKBAN FOGNAK HÁZAT VENNI, VAGY ÉPÍTENI, AKKOR VELÜNK MIT TETTEK,,???? Tönkre tették ezt a szép kis falut, ennyit a nagy falu védelemről.