Pályázat azbesztmentesítésre

Az azbeszt volt a slágeranyag a huszadik században. Egészen a hetvenes évekig, amíg ki nem derült, hogy már nagyon keveset belélegezve belőle tüdőrákot (pontosabban mellhártyarákot) okoz(hat).

Rengeteg tető (azbesztes palatető), tűzhely borítás és hasonló készült belőle, még jelenleg is kb. 100-120 millió négyzetméternyi azbesztes palatető lehet szerte az országban házakon, tyúkólakon és rengeteg más helyen.

Ha le akarod cserélni a régi palatetőt, csak szakember bonthatja le és aranyáron kell elszállítatni veszélyes hulladéklerakóba, nagyon nem olcsó mulatság megszabadulni tőle.

A jó hír, hogy most lehet pályázni ingyenes elszállításra, részletek ezen a linken.

Share

86 hozzászólás

 • Nacionalista

  Olvastad is a cikket amit saját magad linkeltél?

  “Az tehát biztosnak látszik, hogy a felületi kopás miatt megnő a környezeti levegő azbesztrost-szennyezettsége, ahogy az is, hogy a tetőben lévő azbeszt sajnos nemcsak a szakszerűtlen bontáskor, hanem a meg nem bolygatott, „normál” állapotában is veszélyt jelenthet.’

  “az egyébként rendkívül ellenálló anyag súlyos egészségkárosító hatású, a tüdőbe kerülő azbesztrostok ugyanis rákos megbetegedéseket is okozhatnak’

  “Nem véletlen, hogy amint az azbeszt lekerült a tetőről, jogilag azonnal veszélyes hulladéknak minősül”

  És ezek után szerinted rendben van, hogy ezt a rákkeltő veszélyes hulladékot illegálisan átpakoltátok pár utcával odébbra?

 • Z
  valakivel így kell beszélni mert nem érti a mondanivalód. Rólad is megmondom hogy ki vagy évek óta olvasom itt a kommentjeidet.

  Különben is mi van ha tényleg felsőbbrendűek? Ahhoz képest aki rákkeltő anyagot ás a földbe, vagy ad tovább mert “az már nem az én bajom”, az tényleg ostoba. Ezen mit kell szépíteni?

  Rákkeltő anyagról beszélünk, ember. Az ugye megvan hogy a rák fáj? Sokáig, és nagyon.

  Szóval túlzás lesz az a vidékfetisizálás is ami az elmúlt években mert, majd a végén még én szégyelljem magam hogy nem vagyok olyan mint ők?

 • csizkek
  “Azért ezt ajánlom figyelmetekbe”
  Mindig mondom hogy MO.-on a legnagyobb problema a szeleskoru funkcionalis analfabetizmus:)
  Amit linkeltel az pont ellentmond neked..

  Lehet szepiteni, k veszelyes anyag. Videken meg sz.rnak ra, pont ugy mint te. Es ezek az anyagok oregszenek, pont mostanra ertek el azt a kornyezeti terhelest, ahol mar onmagaban is porlik szet az egesz..

 • Blend Ahmed
  “Egészen a hetvenes évekig, amíg ki nem derült, hogy már nagyon keveset belélegezve belőle tüdőrákot okoz(hat).”

  Egészen az 1970-es évekig vajon hány szakértő esküdhetett meg az édesanyja életére, hogy az azbeszttel nincs semmi probléma? (Hasonlóan, mint az ólmozott benzinhez.)

  Vajon ma melyek azok a jelenleg ártalmatlannak tűnő termékek és anyagok, amelyekről majd 20-30 év múlva megállapítják majd, hogy mennyire rettentő veszélyes?

 • .....

  A példád azért sántít, mert cigit lehet venni, azbesztes palát viszont nem.
  Téged nem minősítelek, mert nem ismerlek és egyetlen döntés alapján nem is tudlak megítélni, de a döntésed hibás és felelőtlen volt.
  Ettől konkrétan nem fog semmi változni a világban, semmi közvetlen következménye nem lesz a döntésednek, mint ahogy attól sem leszel gonosz ember, hogy eldobsz egy műanyag palackot az erdőben, de attól még nagyon nem kellene.

  Az a mai társadalom (egyik) baja, hogy mindenki próbál kibújni az alól, hogy a döntésüknek az árát megfizessék. Az, hogy olyan házat vettél / építettél / elfogadtál, amin azbesztpala van, azzal jár, hogy egy nagy halom pénzt kell fizetned a szakszerű elszállításért.

 • Geo
  De jó, hogy mindenki ehhez is ért. Nem árt olvasgatni a témában Nx10 órát, mielőtt hozzászólunk. Az azbesztpor bizonyos méret alatt nem ülepszik le, a levegőben marad. Majd az eső bemossa a talajba. Szóval kb. mindegy, hogy elássuk-e. Állítólag mésztőrendszerbe kerülve nem annyira veszélyes. Mindenki lélegez be azbesztet, mert a levegőben mindenhol megtalálható az azbesztrost. Van aki évekig lapátolta az azbesztet védőfelszerelés nélkül, és idős kort megélt. Más 100 méteren belül lakott a gyár mellet, és 30-40 évesen elvitte a rák. Egyébként meg az azbeszt csak egy szeg a koporsónkban. Az senkit nem zavar, hogy tele vagyunk mikróműanyaggal, minden szervünkben megtalálható. Ott a PM1.0, PM2.5, PM10, rádióaktivitás, stb. A 80 féle vegyület, ami bennünk van, aminek a feléről azt se tudjuk mi. Az építőanyagokban a króm, ami ugyancsak nem veszélytelen.
 • Geo
  Folyt: Az azbesztet mai napig legálisan használják bizonyos területeken, ahol nem lehet mással helyettesíteni. A régebbi metróalagutakban is gondolom akad nem kevés mennyiség. Ukrajnában mennyi kerülhet a levegőbe? Ez sajnos csak egy a sok egyirányú utcából, amibe belesétáltunk. Nyilván flexelni nem kell, de aggódni ezen már teljesen felesleges…
 • jami
  Pont ez volt a bajom gyerekkoromban: egy halom dolog, amiről mindenki tudta, h nem kellene csinálni – mégis előfordult, mert az emberek jelentős része “jóvanazúgy”, “majdfogokénazértfizetni”, “hanemlátjáknemfáj” élt. Emiatt aztán a csatornázásig voltak emésztők korábbi kutakból (!) kialakítva, vígan égették a “faleveleket és ágakat” (gyakorlatilag bármit, igen, műanyagot is) évente min. 2x, kb adagokkal és időközönként permeteztek, rakták a trágyát a szomszéd kerítése mellé stb.

  Egészen olyan pofátlanságig, hogy a kert/telek bekerítésekor szinte kötelezően lecsíptek a szomszéd telekből. Ez képes odáig fajulni, hogy most, mikor ezek az élelmesek már nem annyira fiatalok, jó pár helyen eltüntették a temetőben a sírok közötti utakat, ösvényeket – nem hinném el, ha nem láttam volna: szegélykerítéskékkel, belülre virágok…
  Esélytelen ezen változtatni, mert mentalitás, nem infóhiány.

 • V

  “Ahogy átmegyek a határon, jó pár osztrák házon van kinézetre palatető.”

  Azt hittem ha atmesz a hataron Magyarorszagra jutsz! Mi van a koltozessel? Berleti szerzodes alairva?

 • patau
  Az ólmozott benzin története egy kicsit rosszabb. Sajnos a leggátlástalanabb XX. századi filléres haszonlesés, elképesztő egészség-, és környezetkárosítás terhére. Az, hogy a tudományos világ nem tudott ellene fellépni (végig ismert volt az egészségkárosító hatása), szerintem egy hatalmas fekete folt rajta. Ha már nem a bizonyított múlt lenne, mindenki azt mondaná, hogy összeesküvés elmélet… persze a gonosz olajlobbi. De sajnos igaz. Akit érdekel, érdemes rákeresni. Egy pl.:
  24.hu/tudomany/2019/04/22/benzin-mereg-olom-kornyezetszennyezes/
 • Zabalint

  Azbeszt káros hatása is korábban is ismert volt, már a 20. század elején.
 • Gary
  @patau:
  Mondjuk inkább azt, hogy vitathatóan felmért kisebbik rossz.

  Ne érts félre, én is pezsgőt bontottam tavaly a hírre, hogy az utolsó liter ólmozott benzin (a világon) is el lett tankolva.

  Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy évtizedekkel ezelőtt a technika sokkal kevesebbet tudott mint most. Az katalizátor optimális (hosszútávú) működéséhez szükséges 1-hez közeli lambdát csak elektronikus befecskendezéssel lehet fenntartani. Anélkül meg:
  – rossz kompressziótűrésű benzin => alacsony kompresszióviszony => alacsony hatásfok => magas fogyasztás
  – magas kompressziótűrésed meg csak ólommal (idegméreg) vagy aromás szénhidrogénekkel (rákkeltő, és katalizátor nélkül el se ég). Melyik ujjadba harapj?

  Nem hiszem. Most már annyira mérnek mindent. Lassan az autóknak a fékek és gumik kopásából származó kibocsátására is szigorú normák jönnek. Nem hiszem, hogy bármi elkerüli a figyelmet

 • Gary
  Kiegészítés:
  Most olvastam el a cikket.
  Valóban az alkohol még talán a legkisebbik rossz lett volna (“rohad” tőle a benzin, agresszív a gumicsövekkel szemben, “élelmiszert” (mezőgazdasági területen termő alapanyagot) töltünk a tankba, de cserébe nem mérgező).
 • Blend Ahmed
  “Most már annyira mérnek mindent.”
  Sőt, mindent IS mérnek 🙂 De én nemcsak az autóiparról beszéltem.

  en.wikipedia.org/wiki/Registration,_Evaluation,_Authorisation_and_Restriction_of_Chemicals

  “About 143,000 chemical substances marketed in the European Union were pre-registered by the 1 December 2008 deadline. (…) Of the 100,000 chemicals used in Europe today, “only a small fraction has been thoroughly evaluated by authorities regarding their health and environmental properties and impacts, and even fewer are actually regulated,” according to a report for the European Commission. (…)”

  Több tízezer olyan vegyi anyagot használunk, amelyeknek a veszélyességéről és hosszú távú hatásáról még fogalmunk sincs.

 • Teo
  Már adnám is be a pályázatot, de előtte felhívtam pár tetőfedőt, hogy mikorra tudnák vállalni a tetőcserét. 2023 március és jővő karácsony közt kaptam időpontokat… Erről ennyit.
 • QTT

  Pontosan. Mentalitás. Információ és műveltségtől függetlenül sajnos.

  Sosem felejtem el, a szüleim halál nyugodtan cigiztek az autóban, mikor én ott ültem hátul.

  A legemlékezetesebb az volt, mikor egy felhőszakadás miatt ott álltunk az autóval a ház előtt, várták amíg csendesedik. Ablakok résnyire húzva az eső miatt és unalmukban egymás után gyújtottak a cigire.
  Már a szememet csípte olyan füst volt, hiába szóltam nekik…. Darwin díj nekik is jár ilyen téren.

 • V
  offtopik de Darwin dijat az kap aki hulyesege okan belehalt. Poszthumusz dij. Ettol fuggetlenul ertjuk amit mondani akartal csak gondoltam szolok
 • jami
  Egy idősebb, cigiző, nőrokon magyarázta nekem, hogy neki igenis azt mondta a doki, mikor terhes lett (ő), h ha leszokna, az nagyobb sokk lenne a gyereknek (!), mintha cigizik.
  És ezzel csak az egyik oldalról az a baj, h lefordítva a gyakorlatra: végig cigizte a terhességeit (és a gyerekek kicsi és nagyobb korát mellettük), hanem hogy MÁIG meggyőződése, hogy ez tök ok, orvosi tanács. Nem ő volt hülye, nem a doki (vagy értette félre a dokit, aki esélyen azt mondhatta, hogy ne egyik napról a másikra szokjon le) és most is csak bántják a dohányosokat.
  (Megjegyzem, a legtöbb orvosi tanácsra legyint, mittudjákazok.)
 • patau
  Az valóban egy jó kérdés, hogy mi lesz, ha az élelmezési célú növényekkel versenyeznek majd az “energia”növények (etanol, biodízel, stb.) Csak felületes ismereteim vannak, de talán már ezeken a energia árakon egyszerűbb és jobban megéri energianövényt termeszteni. Ami viszont az élelmiszerek árát fogja kilőni. De hát volt már “ilyen” régen is, az emberek a munkájuk 30-40%-át a betevő falat megtermelésére fordították, sőt. Vagy csak vasárnap volt hús az asztalon. Vannak félelmeim.
 • Hollós

  Az alap üzenettel teljes mértékben egyetértek.
  Csak úgy is meg lehet nyilvánulni (már ha valaki intelligens), hogy azzal ne egyből más csoportokat sértsek meg és nézzek le.
  Te is csak támadsz a vidékfetisizálásoddal, holott a sztorinak ehhez semmi köze.
  A lenézésetekkel gerjesztitek a feszkót, aztán ráfeszültök, ha valaki helyre rak benneteket. Nagyon gáz.
  Nálam ezek a megnyilvánulások a legalja, mert az alapkérdést háttérbe szorítva az ellenségkép szításáról szólnak.
  Primitív náci gondolkodás kisebbségi komplexussal küzdő gyenge emberektől.
 • Godfather
  „Vevőazonosító”-t nem fogadja el a felület (szerinte 8 karakter, szerintem 9 🙂 ), ügyfélszolgálat nem veszi fel. 🙂
 • bobi

  Szerintem nagy tevedes a szalloporral egy kategoriaba sorolni az azbesztet. A szallo azbesztnek az egeszsegugyi hatarerteke 0ppm, pont azert, mert akar egy molekulatol rakot kapsz.
  Metroalagut: a 3as metro felujitasanak deli szakasza azert is csuszott, mert a kivitelezo azbesztet talalt, es a mentesitese honapokat vett igenybe. Nem ertem, ez mire pelda? Hogy az emberek ki vannak teve az anyagnak tudtuk nelkul? Kerdes, milyen formaban. Amig eternet cso alaku es el van asva, nem tudod belelegezni. Ha a szomszed flexeli, vagy a haza tetejen porlad bele az udvarodba, akkor meg igen.

 • Godfather
  Update: Firefoxal szórakozott, IE-vel jó lett.
 • abasca

  A vevő azonosító nálam is 8 szám (számla 3. oldal, lap teteje), esetleg nem a számla sorszámát nézted, amely valóban 9 szám?
 • Z
  oké, így már teljesebb a kép.

  Én nem feszülök rá, rólam pont lepereg, mert rendben vagyok önmagammal és szilárdan tudom a helyemet ezekhez az emberekhez képest.

  Engem a tendencia zavar hogy lassan már azt látom a közvéleményben hogy tényleg én kellene szégyelljem magam. Nem fogom. És megalázkodni se fogok olyan emberrel szemben, aki még egyszer mondom, elássa az azbesztet.

  Az első komment amiből kiindultunk taplón jött ki, ebben egyetértek. Nem biztos hogy kellett volna. De néha belefér, kolléga kifakadt kissé. Ha az én családom lenne rákkeltő anyagnak kitéve, lehet én is általánosítanék hirtelen dühből. Ez olyan mint hogy büdösc***nyozni is szoktunk sokan indulatból anélkül hogy tényleg rasszisták lennénk.

  Így kifakadni már lehet hogy jellemhiba néha

 • Godfather

  Visszaigazoló e-mail-t te sem kaptál?
 • Hollós

  OK, rengeteg tapló dolog van. A szemét (főleg műanyag) égetésre például azonnal ugrok, talán jobban is zavar, mint az azbeszt, mert ez utóbbi esetében már legalább látszik valami előrelépés, megoldás keresés, felvilágosultabb gondolkodás és talán elkezdett kikopni az épületekből.
  A szemétégetést ráadásul korábban kimondott körhöz kötöttem, erre sajnos már olyan emberektől is vissza hallottam, hogy “Mi ezzel a probléma?”, hogy nem hittem a fülemnek.
  Mindenesetre ez azért egy írott blog, tehát van idő végiggondolni, hogy mit és milyen stílusban írunk, még ha egyes témákban el is ragad a hév valakit.
 • Névtelen

  Nem, még nem.
 • Z
  na ebben teljesen egyetértek. A műanyagégetés is egészen biztosan szabadít fel iszonyatos mennyiségű rákkeltő anyagot, és azt elismerem, nagyobb a szóródása mint az azbesztpornak.
 • Balancer
  Sziasztok!

  Beadtam a pályázatot, de még egy visszaigazoló emailt sem kaptam… Csupán a pályázat beadása után kiirta, hogy fogadtuk a pályázatát…
  Aki beadta, más is ezt tapasztalta?

 • Godfather

  Ezt, lásd fentebb.

 • Joy
  Mitől lenne használhatatlan egy azbesztporos földterület? (forrás?) A talajvíz alapból szennyezett: pl. mezőgazd-i vegyszerek, közlekedési kőolajszármazékok vannak benne. Az ivóvíz rétege ez alatt, egy vízzáró réteggel (agyag) van elválasztva, oda mégis hogyan jut el a szilárd szemcse?
  Miközben a budapesti káros levegőt szívod minden nap, tudtad hogy az M3 metró is azbesztes (volt), és a régi (fővárosi) ivóvízhálózat milyen veszélyeket rejt? A hazai ivóvízellátó-hálózat jelentős részben még mindig azbesztcement nyomócsövekre épül! (Forrás: Vgfszaklap)
  Az ország harmada nem csatornázott, így a falvak nem kis részében eleve lehetetlen, hogy a csatornába jusson az azbeszt.
  Miért hiszed, hogy csak bontva kezd bomlani? A tetőn is elkezd már rostozódni, porózussá válik.
  Szerintem a gond az, hogy csak elektronikus a pályázat, így Sanyi bácsi eleve ki van zárva, mert nem online.
 • Nacionalista

  Bevallom: nem vagyok vízügyi szakember. Lehet, hogy a vízbázisra éppen nem jelent veszélyt. De termesztenél zöldséget olyan talajon ahol előtte 20 évig szépen lassan szétporladó azbeszt volt?

  A többi mondanivalódat meg nem értem. Igen, van ezen kívül egy csomó mérgező dolog még. Igen, nem csak elbontva baj, hogy van. Akkor dobjuk be a törülközőt most már úgyis mindegy alapon és cs*sszünk rá? Á, a növényvédő szerek is károsak, ez a plusz kis rákkeltő már nem oszt nem szoroz…

  Én azon húzom fel magam, hogy itt van egy dolog ami teljesen egyértelműen súlyosan veszélyes, van módszer a biztonságos kezelésére, de ehelyett a fent kommentelő Mari is inkább csak átdobja a szomszédhoz. Az egész ráadásul nem csak masszívan felelőtlen és etikátlan, hanem konkrétan illegális is. És még büszke is rá, az a hülye aki nem így csinálja… Na az én kommentem erre született.

 • Godfather
  “Tisztelt Ügyfelünk!
  Ezúton tájékoztatjuk, hogy azbesztmentesítési pályázata beérkezett Társaságunkhoz, adatai sikeresen rögzítésre kerültek.
  Technikai hiba miatt egyelőre nem kerültek kiküldésre a levelek a pályázatok befogadásáról. A hiba elhárítása 24 órán belül várható. Ezt követően egyedi azonosítószámmal ellátott levelet kap a pályázat befogadásáról.
  Szíves megértését és türelmét köszönjük.

  Üdvözlettel, NHKV Zrt.”

  🙂

 • Joy
  Szerintem nem annak/azoknak címezted a kirohanásod, akinek kellett volna. Másrészt olyan veszélyeket vizionáltál, amiről magad most vallottad be, hogy nem biztos, hogy valósak.
  A hulladékok helyes kezelése, megfelelő ártalmatlanítása drága mulatság. Igaz, hogy a törvény nem ismerése nem ment fel, de attól még nem lesz mindenkinek kellő ismerete egy háznál előforduló veszélyesnek minősülő hulladékról, azt sokszor csak felvilágosító kampányokkal lehet elősegíteni. Nem gondolom, hogy az általad szidott Marist rossz szándék vezérelte volna. Náluk érték az azbesztes pala, emiatt másként is tekintenek rá. Más kérdés, hogy valószínűleg amellett, hogy nincs pénzük másra, sokan nem is tudják, mik a veszélyei.
  Pont ilyen helyeken lenne hasznos egy hasonló pályázat, de az online beadás eleve kizárja azokat (időseket), akiknek pénzük (és internetük) nincs, csak palája.
 • Nacionalista

  Akinek nem inge ne vegye magára. Azok akik tudnak kiszámolót olvasni (azaz van normális net), és mégis a szomszéd utcában pakolják le az azbesztet egy láda sörért azoknak nincs mentség, ott nem lehet az információhiányra fogni a dolgot.

  Ne vegyen az illető olyan házat aminek nem tudja kifizetni a felújítását. Ha meg örökli, akkor adja el és vegyen belőle egy olyat amit fent tud tartani.

  Abban meg egyetértünk hogy egy ilyen pályázat szuper, csak szokás szerint pocsékul lett kiírva. (Bár ezzel úgy vagyok, hogy ha elfogy majd a keret akkor végülis elérte a célját, aztán lesz majd talán később másokra célzott is.)

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.