Napi ábra: melyik a legboldogtalanabb nép?

Az Ipsos szokott csinálni egy boldogság felmérést évente, nemrég jött ki a legújabb. Tippeljük meg, mennyire elégedett az élettel a magyar és melyik lehet a legboldogtalanabb nép?

Segítségül az indiaiak 39%-a vallja magát nagyon boldognak.

Hogyan alakult egyes országok mutatói az elmúlt években?

Érdekes, milyen rossz kedve lett a törököknek a magas infláció miatt. (Gondolom az argentinok is ezért végeztek a lista végén.)

A táblázatok kattintásra nagyobbak lesznek.

További adatok a fenti linken.

Share

69 hozzászólás

 • Gunnerwatter
  Ezek szerint azért jön ide annyi koreai cég, mert hasonlóan boldogtalan a két nemzet. 🙂
 • pasta
  Kínában vajon azért jött ki ilyen jó arány, mert aki nem vallja magát boldognak, azt tarkón lövik? Látszik nálunk mennyivel jobb, itt csak a Hollik István cáfol maximum.
 • Nándi
  Nagyjából hasonló gondolataim támadtak nekem is, h vajon ki kérdezte ott?

  Amúgy sok meglepetés volt benne számomra.

 • tessékmárörülni
  Legalább aki újra és újra megszavazza ezt a fost az örüljön már neki legyen szíves!
 • Csinolina
  Nem csak gazdasági mintában állunk közel az argetin/török vonalhoz:)
 • Gábor
  “A legvidámabb barakk” Na, ki emlékszik még erre a mondásra 🙂
  Érdekes lenne egy mennyire volt boldog a magyar “Mátyás Király” uralkodása alatt, “Osztrák Magyar monarchia” alatt, “Horthy Miklós idejében” aztán a “Kádár Korszak-ban” és végül a rendszerváltás “első 5évében”. (Persze ezek csak kiragadott évtizedek).
  De ha megnézem, hogy, hogy eltűnt az emberek hétköznapjaiból a humor, de a médiából is kivesztek a vidám szórakoztató műsorok a színvonalas kabaré előadások, már szilveszterkor is ugyanazt a “sz..t, ontja a média (de hogy nem csak a klasszikusok kabaré tűnt el, hol van már egy Markos-Nádas, Irigy Hónalj Mirigy, L’art pour l’art társaság?), jobbára, csak a napi, vagy a megélhetési gondok, a munkahelyi stressz, az amivel el vannak foglalva az emberek..stb.
  De sok kis városban már közösségi vagy a szórakoztató rendezvények is kihaltak, megszüntek.
 • Gergő
  Hát, nem lettem boldog a 403as eurótól. Pedig igazán meg van mindenem. Szerintetek júliusi nyaralásig tudok még váltani 400 alatt, vagy engedjem el ezeket az extra igényeket?
 • skandináv kalandor
  Dánia és Finnország kimaradt a felmérésből vagy csak az ábráról hagyták le őket? Általában ők ketten felváltva elsők minden évben.
 • Csinolina
  holnap FED kamatdöntés lesz az USA-ban, majd meglátjuk merre viszi a dolgokat
 • pasta
  Második ránézésre nekem még inkább sántít ez a statisztika, India az 5. helyen, vajon az összes kasztból volt válaszadó a felmérésben?
  Szaúd-Arábiánál szintén érdekelne, mennyire volt ez reprezentatív. De hát ugye nem panaszkodnak a nők, ha nem engeded őket megszólalni.
 • Szigetlakó
  skandináv kalandor

  Egyetértek, dánia, Finnország kimaradt, pedig ezek a legvidamabbak az elmúlt jópár évben.
  (Tudtommal Dániában fogyasztják egyben a legtöbb antidepresszánst is…. Könnyű így vidámnak lenni 🙂

  Üdv Dániából.

 • ggg
  A holland boldogsághoz biztos semmi köze a szabadon fogyasztható kábszinak meg a prostiknak 😀
 • Mária
  Remény 17′ (2015)
  film.indavideo.hu/video/f_remeny_2
  “A miniszterelnök nem örül, hogy a nemzetközi kutatások szerint országa a legszomorúbb Európában. Ám egy frissen kifejlesztett csodagép felcsillantja a reményt. Megindul a keresés, hogy megtalálják a legszomorúbb magyart, mert ha rajta működik a gép, mindenkin működni fog.”
 • jami
  Épp panaszt írtam az egyik banknak, több, mint 2 hónap (a 3 havi kiutalási időn túl) nem volt nekik elég egy ltp-t betörleszteni a hitelembe. És tudok még pár baromságot sorolni az elmúlt éveimből, amik nem emelik a boldogságfaktorom.

  De legalább nyár van, nőnek a virágok és a valutaárfolyamok, néha esik az eső és folyamatosan az életszínvonal.

 • T
  Egy mutatóban ami akár 20-30%-al hullámzik évről évre (nézd meg pld Peru vagy Chile számait) valszeg több a statisztikai zaj mint a tényleges adat
 • KommentElek
  Piros lett a paradicsom,nem sárga,
  400 Ft-ért az euro már nem drága…

  Mocskos áruló banda.
  Mielőtt nekem esik valaki, igen az.
  Elég megnézni a cseheket.
  Másképp is lehetne, lehetett volna ezt csinálni, de ezek mindenáron a magyarokat akarják kizsebelni a vagyonuk folyamatos elértéktelenítésével és a brutálisan nagy inflációval. Ez kevésbé feltűnő, mint egy nagy adóemelés.
  Jó lenne már befejezni ezt a mi vagyunk Európa olcsó összeszerelő üzeme hozzáállást az immár havi 4,8 milliót kereső, (ebből már csak kijön, ha eddig nem tudott szerencsétlen megtakarítani nagyon az utóbbi 3 évtizedben), “rendszerváltó” ügynöklista takargató vezetőnek.

 • Cserszömörce
  Hallgattam egy interjút dr. Máté Gáborral, aki a magyarok pocsék lelkiállapotát a történelem során felhalmozódott, generációkon át ható traumákra vezeti vissza. Hasonlóan nehéz történelmű népekkel párhuzamokat is von. (Ennek Dél-Afrika ellentmond a grafikonon.)
  Valójában az ország nagy része (a legszegényebbek kivételével) óriási luxusban él, én is, bár az itt kommentelők többségénél jóval szűkebb anyagi lehetőségek közt. Autóval mész bevásárolni? Válogathatsz, hogy mit eszel? Folyik a melegvíz a csapból? Esetleg még mosogatógép is van? Ez mind luxus, ezek nélkül ugyanolyan egészséges és teljes életet lehet élni.
  A boldogtalanság forrása a megéléseinkben van, ami a saját és a környezetünk lelki épségével függ össze szerintem.
 • Gábor
  Boldogok a lelki szegények. Évek óta indiai kollégáim tömkelegével kell együtt dolgoznom, és bocsánat, de szörnyen buták és nagy részük teljesen igénytelen. Persze, hogy boldogok. 😉
 • lyukely
  en is indiaiak tomkelegevel dolgozom. Szornyen kepzettek, kis eladosodassal, nagyon nagy teherbirassal, jo allasokban jo cegeknel, persze, hogy boldogok 🙂
 • Kisanyám
  Ez a felmérés még a 0-4 előtt készült☺
 • Joy
  @lyukely Nem mondanám, hogy másoljuk őket mindenben, viszont arra nagyon jó a példájuk, hogy a boldogság leginkább fejben dől el, és csak kis részben múlik az anyagi dolgokon.
  A magyar nyelv tökéletesen visszaadja, miért nehéz boldognak lenni, amikor az ember feje tele van GONDolatokkal. Finnország valóban ott szokott lenni a lista élén, pedig ők a hideg miatt eleve sokkal többet vannak bezárva, magas az öngyilkossági ráta, a társadalom nagy része mégis boldognak érzi magát.

  Nem egyértelmű, hogy a magas infláció oka-e a török és az argentin számoknak. A migráció Törökországban jóval nagyobb mértékben volt/van jelen, ami már megadhatta az ‘alaphangot’, illetve az argentinok az elmúlt három éveben emelkedő infláció mellett is egyre boldogabbak. Ad egy negatív löketet a hangulatnak, de a hatása nem tűnik tartósnak.
  Mi, magyarok sem voltunk boldogabbak infláció nélkül 🙂

 • tumpara
  “A magyar nyelv tökéletesen visszaadja, miért nehéz boldognak lenni, amikor az ember feje tele van GONDolatokkal.” – Joy

  Ez nagyon jó, el is tettem talonba, köszi!

 • Egyik Tamás
  látszik hogy nincs fidesz szavazó ismerősöd… kérem ez meg van magyarázva, hogy viktor megvéd a mindentől is minket, és minden rosszról soros/brüsszel/gyurcsán tehet. Így van az hogy lehet egyszerre fideszre szavazni és boldogtalannak lenni.

  Annyira nagy a boldogság Kínában, hogy a gyárakban hálókat feszítenek ki, mert a túlfizetett dolgozók örömükben csak úgy kiugrálnak az épületekből. Tehát ja, lehet valami abban a fejbelövésben.

 • Kétfészeres

  Nem csak neked szól, csak most untam meg.
  Az itt irogatok 80% ezeket a marhaságokat ismetelgeti.

  Többek között ezt az ugynokosdit is el lehetne végre felejteni, már évek óta nyilvános…
  index.hu/belfold/2021/01/24/az_ugynokaktak_teljes_nyivanossaga_lehet_egy_ugyes_bloff/amp

  “Ma már szabadon kutatható, és így megismerhető a legteljesebben megmaradt nyilvántartás”

  Az osszeszerelo üzemezés is nagyon uncsi, látszik, hogy fogalmad sincs róla (nem csak neked), mi az az osszeszereles. Tudod te mennyi beszallitonak ad ez munkát? Hány szó szerint vilagszinvonalu magyar céget termeltek ki ezek a multik? Van fogalmad micsoda mérnöki tudás van az osszeszereles mogott? Milyen minőségi elvarasai vannak egy osszeszerelo multinak a beszallitok felé?
  Mennyit tettek ezek a multik a roma asszimilacioert?

  És ennek semmi koze a fideszhez, még mielőtt, csak nem bírom a butasagot.

 • Pistu
  Úgy látom a Brexit után azért nincsenek kétségbe esve az angolok.
 • KommentElek

  Az ügynöklistákat 32 éve takargatja/takargatta mind a Fidesz, mind az MSZP kéz a kézben egymasnak falazva.
  Ez tény. Azért, mert neked nem tetszik, attól még ez az igazság.

  Összeszerelő üzem. Nekem is uncsi, hogy évtizedek óta azzal akarnak versenyképesek lenni a mindenkori Fidesz/MSZP kormányok, hogy babszemekért dolgoztatnák a magyar embereket, miközben szándékosan értékelik le a forintot. Euróban így alig kell bért emelni kedvenc multijaiknak.
  És igen, lehetne máshogy csinálni. Lásd csehek, ahol nem árulók vannak hatalomban, hanem az országért és az ott lakó emberekért dolgoznak. Kicsit másképp áll a cseh valuta árfolyama 12 év után, mint a forint árfolyama az euróhoz képest. Elég beszédes, többet mond ezer szónál.

  400 Ft-os euró, de még a 350 Ft is árulás, így kizsebelve a magyar embereket. Gusztustalan. Hányok már ettől a politikai elitnek nevezett gittegylettől.

 • patau
  Mit is mérünk ezzel, mi a boldogság? Mi az élet célja/értelme egy keresztény, egy muszlim, egy hindu, egy buddhista, stb. számára? Ill. “világi” síkon; család, karrier, pénz, társadalmi megbecsülés, tudás, sztárság, belső béke, stb.?
  Amíg ezzekkel a fogalmakkal nem korreláljuk a statisztikát, addig nem az abszolút értékek, hanem inkább a változások az informatívak.

  A boldogságot meghatározza, hogy 1.: hol tartasz, 2.: mire vágysz? Nem feltétlenül baj, ha valaki többre vágyik, mint ahol tart. Ha ezt rajta kívül álló tényezők akadályozzák, az ami az objektív boldogtalanságot okozhatja.

 • Kiváncsienber
  @Kétfészeres
  Ügynökakták: a cikket is olvasd el, mielőtt elhiszed, hogy ezek nyilvánosak lennének.
  Összeszerelőüzem: sorold azokat a világhíres és világszínvonalú magyar vállalatokat. A multik beszállítói is multik hazai leányai egy-két kivételtől eltekintve. És ez így tetszik is urainknak.
  A multiknak köszönhető kb minden, de szerencsés lett volna, ha a tehetségre, tudásra, szorgalomra épülő hazai vállalatok is meg tudtak volna teremni és működni. Bárhova mész külföldön, van valamilyen (sokszor a világpiacra termelő) üzem a kis településeken, nálunk (nagy általánosságban) meg a semmi.
 • untermensch4
  Az összeszerelőüzemeléses probléma az hogy a nemesség úgy gondolja, működni fog a dolog leépülő oktatással. Hát amelyik multinál én látom az elmúlt évek munkaerő-fluktuációját, a romák asszimilációjánál is csak arra az alapra tud a multi építeni amit a közoktatási rendszer lerakott a fejekbe. Kezdő mérnököknek és szakmukiknak is az oktatási rendszerből indul(na) a karrierje. Vhogy azt látom hogy tehetséges vagy azért marad mert senior és megszokta, vagy ha fiatal akkor köti a család… de ha a szülők+nagyszülők belehalnak a szintén lerohadó eü-be akkor már nem fogja kötni.
  A “legteljesebben megmaradt nyilvántartásból” lehet sejteni hogy viktort milyen pórázon tartja vlagyimir?
 • gusson


  +1

  Mókás itt olvasni a sok megkeseredett kommentelőt, kik közül sokan máskor dagadó mellel dicsekednek a végtelen+1 mennyiségű dolláreurósvájcifrank megtakarításukkal, közben persze harsogva osztják az észt, kinek hogyan kellene élnie.
  Ahogy a mondás tartja, nekik a sz@r sem lesz elég büdös sosem. Szalonképesen: mindig félig üres lesz a poharuk 🙂
  Lelkük rajta.

  A boldogság, az elégedettség nem mérhető pénzben, nem eredeztethető az anyagi javakból. Azt hiszem, volt erről már itt poszt.

 • terpesz
  kicsit off de valaki meg tudja mondani, miert esik ROHAMOSAN az inflation-linked ETF november ota? Pont novembertol kezdett UK-ben igazan novekedni az inflacio, azota mar tobb, mint ketszerese, a fund meg elvesztette az ertekenek a NEGYEDET. Valamit nagyon felreertek a mukodessel kapcsolatban 😀 Akarhol olvasom az interneten, az inflation-linked fundoknak pont hogy nem csokkennie kene egyre novekvo inflacios kornyezetben, szoval egyatlaaln nem ertem.

  vanguardinvestor.co.uk/investments/vanguard-uk-inflation-linked-gilt-index-fund-gbp-acc/overview

 • Belavoltam
  Szerinted epp csak a lenyeget nem sikerult megfogni. Az odaig rendben van, hogy sok embernek munkat adnak az osszeszerelo gyarak, koztuk romaknak is. Sot, legyunk jo indulatuak, hogy ezek a magyar cegek valoban vilagszinvonaluak. Bar az en fejemben ez a ketto kb. egymast kizaro fogalom, foleg, ha ner erdekeltseg is az a magyar ceg.

  A problema ott van, hogy az osszeszereles adja a legkisebb hozzaadott erteket, ez a legkonnyebben kiszervezheto, elviheto munka. A masik gond, hogy az osszeszerelo uzemekben zomeben kepzetlenek, betanitott munkasok, max. erettsegizettek dolgoznak. Pont azert, mert a technologiat a zomeben itt dolgoztato nemet multik mar nem szervezik ki olcso orszagokba, mint pl. Mo. A technologia, a K+F es a tobbi magas hozzaadott erteku dolog jellemzoen az anyaorszagban marad.

  Vegul nagy az orszag kitettsege is ezeknek az osszeszerelo uzemeknek.

 • Állampolgár
  Valójában mi a boldogság? Nem hinném, hogy sarkalatosan, csakis gazdasági, anyagi. Akit látok magam körül, nőt vagy férfit erős 40-es 50-es éveik elején, s panaszkodik.. ha végignézem az életüket, mivel láthattam szinte kisiskolás koruktól, rossz döntések totális sorozata. Szinte minden alkalommal a könnyebb, súlytalanabb utat választották, egyáltalán nem gondolok itt gazdasági döntésekre… pl iskola választás, aztán meló, majd párkapcsolat, gyermekvállalás, párkapcsolati problémák kezelése, gyereknevelés, bár ha akarom ráhúzható jó párra, hogy a rossz döntés végül rossz gazdasági helyzetet eredményezett… azt gondolom, sokkal sokkal tudatosabban kellene élnie az embereknek, nemtom ez mennyire magyar sajátosság, s jellemző e a külföldiekre, de a sok kudarc és sikertelenség biztos vagyok benne, hogy a rossz döntéseik eredménye, melyek szinte borítékolható eredményt szültek..boldogtalan.
 • Zabalint

  Az állampapír hozamok emelkedtek. Induljunk ki abból, hogy nem inflation linked. Kb. 8 éves átlagos hátralévő lejárati idejű állampapírok vannak benne. Ha 1%-ot emelkedik a hozamkörnyezet, akkor ez azt jelenti, hogy a meglévő 8 éves lejárati idejű álllampapírod a másodpiacon legalább 8%-ot esik (többet, mert kamatos kamatot nem számoltam bele), azért mert olyan feltételek mellett tudod eladni, amilyennel az újakat kibocsátják.

  Ehhez képest ezeknek az inflation linked állampapíroknak a névértékét igazítják az inflációhoz, illetve a másodpiacon beárazódik a várható infláció is. De ha az infláció 1%-ot emelkedik, akkor az nem azt jelenti, hogy mind a 8 évre 1% emelkedést áraznak be, ezzel teljesen ellensúlyozva a hozamemelkedés miatti esést. A piac a most megbecsülhető legvalószínűbb inflációs pályát árazza be, 7 év múlva nem valószínű a mostani magasságú infláció.
  *

 • Zabalint
  * Szóval az infláció beárazása az ETF mögötti inflation linked állampapírokba nem ellensúlyozza emelkedő hozamkörnyezetben és infláció esetén, mivel előbbi ebben a pillanatban a teljes 8 év elvárt hozamát befolyásolja, utóbbi viszont nem árazódik be 8 évre, csak a következő 1-2-re.

  A lényeg, hogy ezek a papírok nem úgy működnek, mint a PEMÁP, ahol az állam visszaváltja neked mindig 99% + időarányos felhalmozott kamaton (ez egyébként nem garantált!!!). Hanem mindig a másodpiac árazza be. Ha a PEMÁP is így árazódna be, akkor most egyébként a régiek többet érnének, hiszen van amelyik infláció + 1%, a legújabb meg csak infláció + 0.5%.

  Amúgy nyugi, nekem is van némi inflation linked ETF-em, sokkal kevesebb, mint PEMÁP, de nem adom el, lesz az még pluszban is, nem fog ez az infláció hamar eltűnni…

 • KommentElek
  Jó sokáig bírta a kamatemelést a forint, azóta volt már 401 is…
  MNB-ben és a Fideszben kezdhetnek imádkozni.
  Ide egyszeri nagy kamatemelés kellene, nem maszatolás.
  Ja, sok a nullás hitel.
  Saját maguk által készített csapdába mentek a narancs komik, csak helyettük ezt az egész ország fogja megszívni és megfizetni ezen trógerek helyett.
 • Kétfészeres

  A politika tényleg hányinger, ezért erről nem is akarok beszélgetni, az euro árfolyamhoz pedig nem értek, így erről sem.

  Az összeszereléshez viszont értek, a világ minden részére szállítottam már automata összeszerelő gépet, ezért zavar ennyire, hogy lenézed a szakmámat és az abban Mo-n világszínvonalon dolgozó több száz vagy inkább több ezer embert.

  A babszemért dolgoztatott emberek meg idejétmúlt sztereotípia, iszonyatos operátor hiány van, bármelyik operátor 200 nettó felett keres. Tudok cégeket, ahol már a mérnökség dolgozik a soron, munkaidő után plusz pénzért. Közben olyan szintű automatizálás folyik, ami itt sokaknak sci-fi kategória. 20 év múlva már nem is lesznek operátorok a gyárakban, csak mérnökök. Ha hiszed, ha nem, már kínában is automatizálnak, mert már ott sincs ember.

 • Csabi
  Mert a magyarok körében népbetegség a rinyálás… Ha GDP-t termelne, biztos világelsők lennénk :D.
 • Kétfészeres

  Nem fogok példákat hozni, a saját cégemet nem járatom itt le, a konkurenciát meg nem reklámozom.
  Keress rá, hogy célgép vagy ipari automatizálás és csodálkozz, vagy mondhatnám, az IT-t is.

  A multiknak köszönhető, hogy a tehetségre, tudásra, szorgalomra épülő hazai vállalatok is meg tudtak teremni és működni.

  Az ügynöklistás cikket elolvastam, ami azt bizonyítja, hogy az idevonatkozó hőbörgés értelmetlen. Ami megvan az meg kutatható, ha nem akkor a levéltárosok hazudnak nem én.

 • Kétfészeres

  A probléma szerintem a te fejedben van, ha a magyar és a világszínvonal szavak nálad nem egyeztethetők össze. Fogalmad nincs arról, amiről beszélsz.
  A termékfejlesztést javarészt tényleg nem adják ki, bár nagyobb multiknak van itt is fejlesztő részleg.
  A technológiát hogy tartanák meg? Akkor mivel megy itt a gyártás meg a szerelés? Pont technológiát adják itt hozzá a magyar mérnökök és beszállítók.

  A kitettség tényleg nagy, de én hiszek a fejlődő magyar cégekben, előbb utóbb nem lesz szűkség a külföldi multikra,
  de kellettek a fejlődés beindításához.

 • Zabalint

  “A babszemért dolgoztatott emberek meg idejétmúlt sztereotípia, iszonyatos operátor hiány van, bármelyik operátor 200 nettó felett keres.”

  Vagyis 500 eurót. Konolyan, ezzel akarod cáfolni az összeszerelő üzem sztereotípiát? Nyugat-Európában mennyit keres gyári munkás?

 • Csigabiga

  Bár én a személyes életemben pont azzal küzdök, hogy ne válasszam mindig a nehezebb utat és ne akarjam az egész világ gondját a vállamra venni, de mégis üdítő volt olvasni a kommentedet. Annyira egyet értek vele. És ami a lényeg, hogy tapasztalom is a hosszú távú előnyét annak, hogy mindig beleálltam a kényes szitukba. Az egész párkapcsolati hozzáállásom miatt mindenki hülyének nézett annak idején, de mégis én vagyok az aki most már egy stabilan működő, jól fejlődő rengeteg kalandot és örömöt jelentő párkapcsolatban él. Rohadtul nem fáklyás menet az élet szerintem senkinek, de az rajtunk áll hogyan éljük ezeket meg. Néha nagyon boldog vagyok, néha nagyon nem. És vannak átlagos napok. De szerintem ez így van rendjén. Cserébe elégedett vagyok az életemmel, legalábbis mikor nem érzem azt, hogy még tennem kéne valami ,hogy jobb legyen. Ilyenkor általában csak rontok rajta 🙂

 • untermensch4
  ” iszonyatos operátor hiány van, bármelyik operátor 200 nettó felett keres” És a hiányra való tekintettel az excell-huszár vezetésnek olyan zseniális ötletei is támadnak hogy hátha vhogy el tudja végezni egy operátor akár kettő munkáját is… tehát fajlagosan babszemekért próbálnak dolgoztatni. Ezért van mindenhol magas fluktuáció.
  ” 20 év múlva már nem is lesznek operátorok a gyárakban, csak mérnökök”
  Akkor kb mostanában képzik azokat a tanárokat akik majd azokat tanítják akik 20 év múlva mérnökök lesznek, nagy számban… kínában igen, ott alacsony bázisról indulva egyre több pénzt tolnak (módszeresen!) a műszaki felsőoktatásba. Nálunk a gyorstalpaló IT-képzésre felvételizésnél beszakad a neptun (az átképzettek képességeiről meg már sok komment szólt itt a blogon)
 • Kétfészeres

  Nyugateuropaban mindenki többet keres, még egy Zabálnit is, Ukrajnában meg kevesebbet, meg még lőnek is. Az ilyen összehasonlítgatasoknak szerintem nincs értelme.

  Az az 500 eur, ami inkabb 700, hatalmas elorelepes a sokat emlegetett borsodi zsakfalubol busszal hordott embereknek.

  Én nem a multikat dicserem, hanem a hozadekukat. A magyar ipar erosodeserol, sőt bizonyos szegmensekben elozeserol beszélek. A lenezett osszeszereles bonyolultsagarol, ami hatalmas lehetőséget hozott, amivel élni kell, és élünk is. Aki akarja, az érti.

  Nézd meg Észtországot, milyen az, amikor nem összeszerelő üzemmé silányítják az országot és nem állandó devizaleértékeléssel biztosítják, hogy garantáltan keveset keressenek a magyar munkások.

  Éppen te mondod, hogy még 15 év és ezekre az emberekre semmi szükség nem lesz. Ezért kellene inkább oktatás és kideríteni, mit kellene csinálni ahelyett, hogy lyukat fúratunk emberekkel egy tengelybe.

 • Kovácsné
  @Kétfészeres, az ügynökaktás ‘hőbörgés’ egyáltalán nem értelmetlen, ugyanis az akták kutathatók, de nagyon korlátozottan hozhatók nyilvánosságra, és gyakorlatilag azonnal sajtópert veszít a felület, ahol megteszik, mert a bíróságok szerint az, akinek nincs meg a beszervezési kartonja, nem ügynök, holott tudjuk, hogy azok jórésze nincs meg (ld. Ungváry Krisztián és az Élet és Irodalom kontra Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök ügyét). Nemcsak a megfelelő életkorú tagokkal bíró pártok, de az egyházak is tele vannak ex-ügynökökkel, ezért nem igyekszik a nyilvános múltfeltárásban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. Amúgy én boldog vagyok, vártam már az esőt és végre itt van, hogy a témához is 🙂
 • Attecte
  nettó 200 fölött 🙂 maga a megtestesült földi paradicsom :))

  A kurta életbe, de felröhögtem most ezen :))) halálosan meggyőztél!

 • jami
  Ja, a nettó 200e tényleg baromi sok, műszakos munkáért. Ma minimális kajavásárlást tartottam, a nyári szünet kezdetének örömére vettem csokit, fagyit; de főleg kaja-alapanyagokat; egy nagyobb bevásárló táska. 20e Kövi hónapban 3 szemüveget fogok csináltatni, elkezdem a tanévre megvenni a cuccokat, szeptemberben kinéz a szokásos kinőttünk-minden-hosszú-nacit mellett 2 fogszabályzó.
  Elárulom, nem elég a 200e nettó gyereknevelésre.
  Persze jobb, mint a hatalmas nyugdíjminimumhoz kötött GYES. És az a csp, ami azóta ugyanannyi, hogy megszületett az a gyerekem, aki már középiskolás…

  Közben a matekot én (!) magyarázom, bioszt, kémiát, fizikát úgy tanulnak, hogy keresik maguknak vidiket a yt-n.

 • KommentElek
  Most ott kellene tartanunk a jelenlegi elszállt árak mellett, hogy minimálbér min. nettó 300000 Ft.
  Nem árbefagyasztott csirkefarhát, liszt, étolaj, cukor kell, hanem normális bérek, amiből ki lehet fizetni mindent.
  Mellesleg a befagyasztott termékek ára már bőven be van építve más termékek áraiba, csak ezt nem mondják be az M1-en.

  Lidl 100-as papírzsepi árváltozás.
  Január: 139 Ft/csomag
  Február: 159 Ft/csomag
  Április: 189 Ft/csomag
  Június (tegnap): 219 Ft/csomag

  De ugyanez a tendencia, tej, sajtok, tejtermékek, hús, felvágottak, szinte bármi más és csak 10,7% a hivatalos infláció, ami ordas nagy kamu véleményem szerint.
  Úgy repkednek fél év alatt a 30-60%-os áremelések, mint a huzat.
  Igen, ennek egy része a forint szándékos leértékeléséből adódik, amely bűn megbocsáthatalan mind az MNB-nek, mind a papíron nagynemzeti, nagymagyar Fidesz-KDNP-nek.

 • Zabalint

  Az összeszerelőország jellegnek pont az a lényege, hogy az alacsonyabb hozzáadott értékű munkákat az alacsonyabb bérszinvonalú országba hozzák a multik. Te meg az összeszerelő ország jelleget akartad ezzel a bérrel cáfolni, erre most meg kijelented, hogy az összehasonlítgatásnak nincs értelme.

  Nyilván a munkanélküli országnál az összeszerelő ország is jobb. De épp te vezetted le az összeszerelő munkahelyek megszűntetésével, hogy csak erre alapozni miért zsákutca. Igen, ezek a munkahelyek kellenek, de nem csak ez kellene, hanem az oktatás fejlesztése a visszafejlesztés helyett, hogy a lakosság nagyobb aránya végezzen nagy hozzáadott értékű munkát.

 • Voluntarista
  Könyörgöm, először olvassátok/nézzétek át az összefoglalót, mielőtt bármire is fognátok a magyarok boldogtalanságának okait.
  Egyébként pedig az ilyen és ehhez hasonló kvantitatív kutatások rendkívül behatároltak és így az eredmények is torzak.
  Pl. Csak a kutató által megadott kategóriákat választhatod; a választ befolyásolhatja sok minden (pillanatnyi állapot, vagy pont hogy számot vetsz az elmúlt évtizedekről és búskomorrá válsz); sőt, az sem biztos, hogy a kitöltők ugyanazt értik egy dolgon, és egy fókuszcsoportos interjú során mindenki mást mondana, hogy pontosan mitől boldog vagy boldogtalan. Ez olyan, mint amikor a vallásosságot mérik, te egy kis gyülekezet tagja vagy, és valasztanod kell: „vallásos vagyok az egyház tanítása szerint“ / „vallásos vagyok a magam módján”. Köztes lehetőség nincs.
  Tehát a boldogság számozásával meg sorrendezéssel a kutatók játékát is játszod.