Pánik a forintárfolyam miatt? Pénzváltás helyett vegyél opciót!

A kiszámíthatatlan magyar gazdaság és a forint tartós gyengélkedése miatt sokan átváltják a forintjaikat euroba. Egy korábbi bejegyzésben már jól megbeszéltük, hogy az oda-vissza váltás költsége akár 4-5% is lehet, a forintbetét idő előtti feltörésén is bukhatsz akár 3-6%-ot, az euro betétre kapsz 2%-ot jó esetben, a forintbetétre pedig akár 7-8%-ot is, ez további 5-6% kamatkülönbség egy év alatt.

Ha pedig az árfolyam visszakorrigál a közeljövőben a 10 éves átlagához (ami valahol 270 forint környékén van), akkor könnyen további 15%-os veszteséged lesz.

Ha mindezeket összeadod, tízmillió forintnál akár 3 milliós mínuszban is lehetsz. Amit biztos buksz (betétfeltörés, átváltás költsége, kamatkülönbség), az is elérheti az 1,2 millió forintot.

De mit csinálj, ha attól tartasz, hogy összeomlik a forint árfolyama és még a biztos költségednél is többet buksz rajta?

A megoldás az opcióvásárlás.

De mi is az az opció?

Bármivel is kereskedhetünk, kétféleképpen tudjuk eladni a “termékünket”, legyen az deviza, liszt, olaj, bármi.

Az első lehetőség az azonnali adásvétel, a piaci áron eladjuk/megvesszük a terméket, átváltjuk a devizát, stb.

A második lehetőség, hogy egy adott dátumra előre megegyezünk, hogy például 6 hónap múlva akarok venni/eladni eurot, forintot, lisztet, olajat, bármit.

Ez az úgynevezett határidős kereskedés. Attól függően, hogy tőzsdén, vagy tőzsdén kívül zajlik, hívják forwards vagy futures ügyleteknek.

Miért jó ez? Ha például kekszet gyártasz és egy német üzletláncnak szállítasz, mindössze 15% a teljes profittal, nagyon érzékenyen érintene, ha akár a liszt vagy akár az euro megdrágulna és veszteségessé tenné a gyártást.

Ezért azt mondod, hogy nem érdekel, hogy mennyi lesz az euro, vagy a liszt 6 hónap múlva, megveszed most akkori szállításra. Ha drágább lesz, jól jártál, ha olcsóbb, rosszul, de legalább biztos, hogy megmarad a 15% profitráta.

A határidős ügyleteknél valaki nyer, valaki veszít.

De mi lenne, ha azt mondhatnám, hogy csak akkor akarom ennyiért megvenni, ha a pillanatnyi ára 6 hónap múlva a most kialkudott ár felett lesz?

Ez az opció. Jogot veszek arra, hogy megvehessem a lisztet, eurot, olajat bármit, ha az ára több lesz, mint a kialkudott ár.

(Van eladási jog, vételi jog, eladási kötelezettség, vételi kötelezettség, van európai, amerikai és ázsiai opció és még számtalan fontos és érdekes tudnivaló, de arról majd máskor írok.)

Amíg a határidős ügylet mindenképpen létrejön, akár én járok jól, akár a másik fél, addig az opció csak akkor kerül lehívásra, ha az opció jogosultjának megéri lehívni az opciót. Miért vegyek eurót 317 forintért, ha fél év múlva mondjuk 285 forintért adják?

Ez a jog viszont nincs ingyen. Az opciónál eldönthetjük, hogy a bot melyik végére állunk. Vehetünk jogot pénzért, vagy vállalhatjuk a botütéseket, de akkor mi kérünk ezért pénzt.

Az opció árát maradva a devizánál a futamidő, a volatilitás (árfolyam-kilengés) és az árfolyam határozza meg. Olcsóbb vételi jogot venni 400 Ft/ euró árfolyamra, mint 270 Ft/euró árfolyamra. Ha az árfolyam fél éve nem mozdult, megint kisebb a kiíró (kötelezett) kockázata, mint ha naponta 10 forintot ugrál le-fel.

Ennyi elméleti bevezető után nézzünk konkrét számokat.

Ahhoz, hogy valaki vehessen opciót, a legtöbb banknál kiemelt(ebb) ügyfélnek kell lennie, ez általában már a prémium ügyfeleknek is elérhető. Nyitni kell hozzá értékpapírszámlát, bankszámlát, ha még nincs.

A legkisebb mennyiség 50 ezer eurora szól, ami nem azt jelenti, hogy ennyi pénzünknek kell lennie, hanem hogy ennyi eurora kell ajánlatot vennünk.

A mai ár eurora 308,80 Ft, dollárra 230,70 Ft.

Ha jogot szeretnénk venni arra, hogy vehessünk eurot 311,1 Ft-on 3 hónap múlva, azért fizetnünk kell euronként 10,40 forintot, ha 6 hónap múlva szeretnénk 317,3 forinton eurovételre jogot kapni, azért 14,50 forintot kell fizetnünk.

Ugyanez dollárban 3 hónapra 230,8 Ft-os áron 12,4 Ft/dollár, 6 hónapra 238,9 forintos áron 16,9 forint/dollár.

Másként fogalmazva 3,36%-ért jogot veszünk arra, hogy bármi is történjen, maximum 311,1 forintért vehessünk eurót három hónap múlva. Ez nem kevés pénz, de talán még mindig olcsóbb, mint feltörögetni a betéteket, utalgatni és pénzt váltani oda-vissza. (Amikor nem ilyen hektikus a piac, az opció is sokkal olcsóbb. Sajnos most ennyibe kerül) Az is kiszámolható, hogy a fenti példa esetén minden esetben nyerünk, ha 321,5 forint felett lesz az euro ára 3 hónap múlva (311,1 Ft plusz a 10,4 forintos opciós díj ára), de ha 311,1 Ft felett lesz az árfolya, már jól járunk, ha élünk a jogunkkal.

Remélem, segített az információ. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Share

26 hozzászólás

 • Darkosia
  Annyi talán kimarad a számításból, hogy adott esetben az opciót azért veszem, aha forint beomlana akkor ne feleződjön le a megtakarításom. De ha ez meg is történik, és átváltom az akkor nekem igen kedvező árfolyamon, utána (majd egyszer később) bukni fogok pár%-ot a visszaváltáson meg amíg ezt megteszem közben a kisebb kamatokon is. Hiszen (én) továbbra is itt élek, és ha fel akarom használni a pénzem, forintra van szükségem.
  Ha teljesen beomlik az árfolyam akkor persze mindenképp jól járok, de a példád végi kicsivel 311,1 feletten, sőt a 321,5-ön sem biztos, hogy érdemes élni a megvett 311,1-es opcióval. Tehát relatív lehet hasznot hozna, gyakorlatilag durvább árfolyamokra is szükség lehet ehhez.
 • Kiszmol
  Persze, ebben igazad van, az összehasonlítás a “biztosítás” költsége kontra átváltás költsége között van.

  Biztos kb. 12% költség és 3,36% plusz a visszaváltás, stb költsége plusz megnyered azt, hogy nincs árfolyamkockázatod, mert ha leesik az euro 270 forintra, akkor nem fogod átváltani.

 • tzsdemaci
  Nekem tetszik 🙂

  Amit még kiemelnék, hogy összeomlás esetén nemcsakhogy megnyerjük az árfolyamkülönbséget, de az eredeti tőkénk is megmarad ami a bankban volt (minusz az opció díja). Valamint, mivel ennek az a célja, hogy az összeomlás esetén megóvjuk a tőkénket (nem kereskedés az opcióval) lehet akár 330 – 340 -es opcióban is gondolkodni, hiszen ha becsődöl az ország akkor 60-70% os leértékelődés valoszinűsíthető. Ebben az esetbe az a 20-25 ft nem fog számítani azt hiszem, cserébe viszont a biztosítás jelentősen olcsóbban jöhet ki.

 • nickleeson
  Azért annyit tegyünk hozzá, hogy a sima váltásnál egy nagyon komoly költséggel számolsz, míg az opciónál piaci középpel. Az általad ún. kiemelt ügyfelek, akik tudnak opciót vásárolni, azok ugyanúgy tudnak egyedi árfolyamon váltani, aminek a költsége nem több, mintha opciót venne. Nyilván az egyéb költtségek még ettől akár igazak is lehetnek. A kamatkülönbözeten realizált veszteség mindenképp, a betétfeltörésé akkor, ha épp le van kötve a pénzed.
 • Kiszmol
  Remélem, is hogy tetszik, miattad írtam meg. Majd jössz a telefonszámlával, mert telefonálgatnom kellett az árfolyamok miatt. 🙂
 • Kiszmol
  Ebben igazad van, ezt már valahol megbeszéltük a blogban, ki mennyiért tud váltani, ha meg nincs lekötve a pénzed feltörni sem kell. Szintén lett már ajánlva az Axa VIP számla valahol. 🙂
 • Darkosia
  Igen igazad van. Az írással is egyet értettem alapjaiban, csak a végéhez gondoltam pontosítok. 🙂
  Mondjuk nekem nincs ilyen gondom, hogy vegyek -e opciót. Az 50000 euró megtakarítástól igen messze vagyok, és ha töredék pénzem van, akkor az eurónkénti díj a sokszorosára nő. Így marad a reménykedés, hogy nem szakad be a forint.
 • pantlikaskiralylany
  Ami engem érdekelne, és akkor most konkrétan leírom, nem az, hogy érdemes-e átváltani, vagy sem, ez egyértelmű, hanem, hogy mentsem e a pénzem külföldre vagy ne? Vagy inkább varrjam a párnacihába, mert pár hónappal ezelőtt még legyintettem a hírekre miszerint Urunk parancsolónk ráteheti a ragadós mancsát, most nem vagyok benne annyira biztos, hogy mégsem… Gondolom az sem megoldás, ha több bankba tartom (tekintve a sok bankköltséget, ami meg csak egyre növekszik, hiszen a végtörlesztést és bankadót is végső soron mi fizetjük meg, ráadásul, mindegy, hogy hány bankban van, ha viszi, akkor viszi mindenhonnan)
 • Kiszmol
  Bár még mindig nem tudom, mennyi pénzről van szó, azt azért számold ki, mennyi lenne a kamata 1, maximum 2%-kal euroban, mennyibe kerülne kiutazni, számlát nyitni, a pénzt kiutalni/készpénzben felvenni. (Tipp: Unicredit euros számla, költség nélkül veszed fel az ausztriai Unicredit automatáiból)

  Szerintem olcsóbb a ciha, de gondolj a betörőkre is. (egy mackó a minimum)

  Alternatíva: széfbérlet, de ahhoz Bp-en nagy protekció kell. Nekem van, de én is alig találok üres széfet, amikor kell valakinek.

 • tzsdemaci
  Én szerintem erre is válasz az opció. Ha külföldi forex brókernél nyitsz számlát akkor ha bukta van Mo.-n, a nyereséged egy külföldi bankban landol. A brókerszámláról pedig bármelyik külföldi, vagy magyar bankba le lehet hívni a pénzed. Arról nem is beszélve, hogy brókercégeknél általában 10.000 eurónként is lehet opciót venni, nem kell az 50.000.
 • nickleeson
  Ok, arról én lemaradtam 🙂 Majd próbálom aktívabban követni a blogot 😉
 • tzsdemaci
  Igazából én tisztában vagyok ezzel a dologgal, a cikket azért akartam, hogy a sok ember aki mindenképp államcsődöt vízionál, legalább ne bukjon annyit. A különbség nem is az opció árában van igazán (bár out-of-the-money esetén ott is jelentős) az átváltással kapcsolatban, hanem azzal, hogy így ha mégsem lesz államcsőd és a forint visszajön 290 -re ne bukjanak a teljes tőkéjükön 15% -ot. Ha ezt valaki megfogadja már megérte. 🙂
 • Kiszmol
  Tudsz konkrét árat kérni egyéb költségekkel együtt? Hátha olcsóbb, mint a magyar opció.
 • Kiszmol
  ez a minimum…. 🙂
 • tzsdemaci
  Ezt nem néztem meg, egyenlőre nem számítok erre az eshetőségre és már dollárba van a tőkém egy része (persze nem most váltottam :)).

  Itt lehet demo számlát nyitni opciókra, abból azt gondolom rövid úton kiderül, hogy mennyi az annyi:

  http://www.xtb.hu/xtb-ajanlata/ingyenes-demo-szamla-nyitas

  150.000 HUF -al lehet számlát nyitni.

  Tudod, én csak a tippet adom, a kiszámoló meg kiszámolja 🙂

 • nickleeson
  Az ár, amit mondtál, bankközi ár volt. Nagyjából ezt kapod külföldi brókereknél/bankoknál is, az alap árban nincs különbség, maximum abban a költségben, amit rád hárítanak. De ez a nagyobb cégeknél nem létezik, ők abból élnek, hogy minél több ügyfelük legyen, minél több kötéssel, és a spreaden nyerjenek. Jelenlegi bankközi ár 10.35/10.90 huf/eur, magánszemélyként egy külföldi banknál 10e eur-ra most 10.15/10.73-at kaptam. (Értelemszerűen vételi/eladási oldal a bank szempontjából). Azaz gyakorlatilag teljesen piaci árat adnak (az eltérések nyilván az adott bank pozicionáltságából adódik). 3 havi 311.10-es kötésárú vételi opcióra kerestem árat.
 • tzsdemaci
  Megnéztem az XTB-t, és nem látom, hogy lenne náluk a forint párokra opció… fura, mert amúgy lehet náluk ezeket kereskedni devizaként. Úgyhogy ez a brókercég kilőve ebből a szempontból.
 • Kiszmol
  Köszi.

  Nem is lehet különbség az alapárban, mert a világon mindenhol ugyanúgy számolják ki. Gondoltam, kisebb haszonnal dolgoznak, de akkor ezek szerint ez jó ajánlat.

 • csizkek
  Ez egy nagyon jo tipp.. lett volna par honapja.:) Meg az arfolyam elszallas elott kerestem volna vmi megoldast, hogy biztonsagba tegyem a penzem:) Addig gondolkodtam, mig igy tutti bukta:(
  En a magam reszerol azt hiszem megvarom a holnapi kamatdonteset az MNB-nek. Remelem nem bukunk a bepitett szavazodroidok miatt.. Utana pedig utalom Mo.-rol a penzt. Kiszamolom ide vagy oda, tutti bukta. De a kormanyunknak azt se hiszem mar el, ha a kepviselok a nevuket mondjak.. Sajnos ez van. Panik ide v. oda, de az, hogy egy bovliba vagas utan is ilyen nyilatkozatok jonnek a kormanytol, az tobb mint ijeszto!
  A kerdes mar csak a devizanem. Azt hiszem fele-fele euro (mert ebben koltok) es dollar.
  Ezzel kapcsolatban a kerdes:) Ha esetleg az euroovezet borul es megszunik az euro (nem szamitok ra, de what if) akkor az eddigi euros szamlakat hogy konvertaljak majd? A Mo.-iakat HUF-ba, a nemetorszagiakat meg mondjuk DM-be? Lehet buta kerdes, de gozom nincs mi van ha.. Mert akkor a tutti, ha mar euro, egy nemet vagy holland szamla.
 • pantlikaskiralylany
  a széfen is gondolkoztam már, de gyakorlatilag az is ugyanaz, mintha számlán lenne a pénzem, legalábbis nyoma van (persze tudom, elvileg nem tudják mi van benne, de ez azért nem Svájc…), persze a párnacihához is hasonlít, mert nem ad kamatot 😀
  Egyébként azért kérdeztem, hogy van e arra lehetőség, hogy ne utazzam ki, hanem pl az Unicreditnél itt helyben a kinti bankfiókban létrehozzak számlát?
  Az összeg nem akkora, hogy opcióban gondolkodjak, de összerakni elég sok volt, és nagyon nem szeretném, ha törvényesen, vagy törvényen kívül lenyúlnák….
 • Rollerkoszter
  Pont ezen tiprodok en is, mint pantlikaskiralylany. Mi a feszkest csinaljak a nem tul sok megtakaritott penzemmel, ami jelenleg nem is bankban van, felve a ragacsos mancsoktol ?
  Az igazat megvallva en nem ertem ezt az opcios izet, pedig mar harmadszorra olvasom. 🙂 Igy nalam ez felejtos es kulonben sem vagyok egy tozsdeguru, engem tuti atvernenek ezzel. 🙂
 • Kiszmol
  Sajnos csak Ausztriában tudsz számlát nyitni osztrák bankba. A széf biztonságos, senki nem tudja, mi van benne.
 • Kiszmol
  ha nem akarod bankban tartani, akkor sok választásod nincs.
 • Sustorg
  Kérdés, hogy mennyire van biztosítva a széf… 🙂
 • FM
  Külföldi bakszámla és TransferWise a megoldás..