Pánik a forintárfolyam miatt? Pénzváltás helyett vegyél opciót!

2011-11-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kiszámíthatatlan magyar gazdaság és a forint tartós gyengélkedése miatt sokan átváltják a forintjaikat euroba. Egy korábbi bejegyzésben már jól megbeszéltük, hogy az oda-vissza váltás költsége akár 4-5% is lehet, a forintbetét idő előtti feltörésén is bukhatsz akár 3-6%-ot, az euro betétre kapsz 2%-ot jó esetben, a forintbetétre pedig akár 7-8%-ot is, ez további 5-6% kamatkülönbség egy év alatt.

Ha pedig az árfolyam visszakorrigál a közeljövőben a 10 éves átlagához (ami valahol 270 forint környékén van), akkor könnyen további 15%-os veszteséged lesz.

Ha mindezeket összeadod, tízmillió forintnál akár 3 milliós mínuszban is lehetsz. Amit biztos buksz (betétfeltörés, átváltás költsége, kamatkülönbség), az is elérheti az 1,2 millió forintot.

De mit csinálj, ha attól tartasz, hogy összeomlik a forint árfolyama és még a biztos költségednél is többet buksz rajta?

A megoldás az opcióvásárlás.

De mi is az az opció?

Bármivel is kereskedhetünk, kétféleképpen tudjuk eladni a "termékünket", legyen az deviza, liszt, olaj, bármi.

Az első lehetőség az azonnali adásvétel, a piaci áron eladjuk/megvesszük a terméket, átváltjuk a devizát, stb.

A második lehetőség, hogy egy adott dátumra előre megegyezünk, hogy például 6 hónap múlva akarok venni/eladni eurot, forintot, lisztet, olajat, bármit.

Ez az úgynevezett határidős kereskedés. Attól függően, hogy tőzsdén, vagy tőzsdén kívül zajlik, hívják forwards vagy futures ügyleteknek.

Miért jó ez? Ha például kekszet gyártasz és egy német üzletláncnak szállítasz, mindössze 15% a teljes profittal, nagyon érzékenyen érintene, ha akár a liszt vagy akár az euro megdrágulna és veszteségessé tenné a gyártást.

Ezért azt mondod, hogy nem érdekel, hogy mennyi lesz az euro, vagy a liszt 6 hónap múlva, megveszed most akkori szállításra. Ha drágább lesz, jól jártál, ha olcsóbb, rosszul, de legalább biztos, hogy megmarad a 15% profitráta.

A határidős ügyleteknél valaki nyer, valaki veszít.

De mi lenne, ha azt mondhatnám, hogy csak akkor akarom ennyiért megvenni, ha a pillanatnyi ára 6 hónap múlva a most kialkudott ár felett lesz?

Ez az opció. Jogot veszek arra, hogy megvehessem a lisztet, eurot, olajat bármit, ha az ára több lesz, mint a kialkudott ár.

(Van eladási jog, vételi jog, eladási kötelezettség, vételi kötelezettség, van európai, amerikai és ázsiai opció és még számtalan fontos és érdekes tudnivaló, de arról majd máskor írok.)

Amíg a határidős ügylet mindenképpen létrejön, akár én járok jól, akár a másik fél, addig az opció csak akkor kerül lehívásra, ha az opció jogosultjának megéri lehívni az opciót. Miért vegyek eurót 317 forintért, ha fél év múlva mondjuk 285 forintért adják?

Ez a jog viszont nincs ingyen. Az opciónál eldönthetjük, hogy a bot melyik végére állunk. Vehetünk jogot pénzért, vagy vállalhatjuk a botütéseket, de akkor mi kérünk ezért pénzt.

Az opció árát maradva a devizánál a futamidő, a volatilitás (árfolyam-kilengés) és az árfolyam határozza meg. Olcsóbb vételi jogot venni 400 Ft/ euró árfolyamra, mint 270 Ft/euró árfolyamra. Ha az árfolyam fél éve nem mozdult, megint kisebb a kiíró (kötelezett) kockázata, mint ha naponta 10 forintot ugrál le-fel.

Ennyi elméleti bevezető után nézzünk konkrét számokat.

Ahhoz, hogy valaki vehessen opciót, a legtöbb banknál kiemelt(ebb) ügyfélnek kell lennie, ez általában már a prémium ügyfeleknek is elérhető. Nyitni kell hozzá értékpapírszámlát, bankszámlát, ha még nincs.

A legkisebb mennyiség 50 ezer eurora szól, ami nem azt jelenti, hogy ennyi pénzünknek kell lennie, hanem hogy ennyi eurora kell ajánlatot vennünk.

A mai ár eurora 308,80 Ft, dollárra 230,70 Ft.

Ha jogot szeretnénk venni arra, hogy vehessünk eurot 311,1 Ft-on 3 hónap múlva, azért fizetnünk kell euronként 10,40 forintot, ha 6 hónap múlva szeretnénk 317,3 forinton eurovételre jogot kapni, azért 14,50 forintot kell fizetnünk.

Ugyanez dollárban 3 hónapra 230,8 Ft-os áron 12,4 Ft/dollár, 6 hónapra 238,9 forintos áron 16,9 forint/dollár.

Másként fogalmazva 3,36%-ért jogot veszünk arra, hogy bármi is történjen, maximum 311,1 forintért vehessünk eurót három hónap múlva. Ez nem kevés pénz, de talán még mindig olcsóbb, mint feltörögetni a betéteket, utalgatni és pénzt váltani oda-vissza. (Amikor nem ilyen hektikus a piac, az opció is sokkal olcsóbb. Sajnos most ennyibe kerül) Az is kiszámolható, hogy a fenti példa esetén minden esetben nyerünk, ha 321,5 forint felett lesz az euro ára 3 hónap múlva (311,1 Ft plusz a 10,4 forintos opciós díj ára), de ha 311,1 Ft felett lesz az árfolya, már jól járunk, ha élünk a jogunkkal.

Remélem, segített az információ. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram